PvdA, GroenLinks: schaf collegegeld af

Bart (veekeend)
moonflower343 en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag tijdens het Kamerdebat over de Onderwijsbegroting heeft minister Van der Hoeven van Onderwijs vooral van de PvdA en GroenLinks veel kritiek gekregen. Volgens beide partijen zegt de minister te investeren in onderwijs, maar legt ze juist grote bezuinigingen op. "Scholen moeten meer doen met minder".

Tijdens het debat presenteerden de PvdA en GroenLinks een alternatief stelsel voor studiefinanciering. Zo moeten het collegegeld en de prestatiebeurs worden afgeschaft en de overheid mag niet bezuinigen op de studiefinanciering.

In het nieuwe stelsel zouden studenten voldoende geld krijgen om van te leven, zonder dat ze gedwongen zijn veel bijbaantjes te nemen of zwaar op het inkomen van hun ouders te leunen. De student hoeft zich niet meer in de schulden te steken.

De extra kosten komen in het nieuwe voorstel op de schouders van ex-studenten te liggen. Voor hun bijdrage dragen de partijen verscheidene varianten aan, die alle zijn gerelateerd aan het inkomen. Dat zou voldoende geld opleveren voor studenten om van te leven, zonder dat ze gedwongen zijn veel bijbaantjes te nemen, zwaar op hun ouders te leunen of zich diep in de schulden te steken.