EU-landen dreigen VS met invoerheffingen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Europese Unie (EU) dreigt de Verenigde Staten (VS) te sanctioneren met invoerheffingen, wanneer het land blijft weigeren een aantal omstreden handelsbeperkende maatregelen af te schaffen. Dat zei handelscommissaris Pacal Lamy namens de EU.

Lamy is van plan om voor zes miljard dollar aan extra invoerheffingen op Amerikaanse producten door te drukken. Naar eigen zeggen kan dat volgende maand al gerealiseerd zijn.

Het conflict tussen de EU en de VS vindt haar oorsprong vorig jaar. Toen besloten de VS om extra invoerrechten te heffen op het import van staal. President Bush deed dit om de eigen zwakke staalmarkt beter te kunnen beschermen.

Bovendien zouden de VS hun eigen multinationals belastingvoordelen geven, de zogenaamde FSC (Foreign Sales Corporations). De wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft inmiddels vastgesteld dat de door de VS genomen maatregelen in strijd zijn met de internationale afspraken over vrijhandel.

Tegen de uitspraak van WTO in het staalconflict hebben de Amerikanen beroep aangetekend. Volgende week zal de WTO opnieuw een uitspraak doen. Wanneer het oordeel hetzelfde zal zijn, is dit voor de EU het startschot om een begin te maken met de sncties. "Daarna zal de EU met sancties komen als de fiscale subsidies voor Amerikaanse bedrijven niet van tafel zijn", aldus Lamy.