Europese Commissie positief over nieuwe EU-landen

Roel (Roel_Jewel)
Vandaag heeft de Europese Commissie een rapport gepubliceerd over de voortgang van nieuwe EU-lidstaten. Hoewel de Commissie akkoord gaat met de toetreding van tien landen tot de Europese Unie, heeft ze ook een waarschuwing aan de nieuwe lidstaten gegeven. Er dienen nog veel Europese regels in de eigen wetgeving te worden verwerkt.

Het is de bedoeling dat op 1 mei 2004 tien nieuwe landen lid worden van de Europese Unie: Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen, Slovenië, Malta en Cyprus. Later volgen Turkije, Roemenië en Bulgarije. Dit betekent een uitbreiding van de EU met ruim 75 miljoen burgers. Eerder ging de Europese Unie al akkoord met de toetreding van deze tien landen.

Uit het vandaag gepubliceerde rapport blijkt dat Polen, de grootste kandidaat-lidstaat, op liefst negen punten tekortschiet. Deze betreffen onder andere verlening van financiële steun aan de landbouw en de controle op veiligheid van voedsel. Ook Hongarije en Slowakije hebben problemen met landbouwsubsidies, terwijl Tsjechië nog moet werken aan de erkenning van diploma's en het wegtransport.

Turkije, dat pas na 2004 toetreedt, is ook door de Commissie beoordeeld. Hoewel Turkije de Europese wetgeving snel heeft geïmplementeerd, verloopt de toepassing ervan in de praktijk nog traag. Een voorbeeld is de wetgeving voor de Koerdische minderheid van de Turkse bevolking, waarop de Europese wetgeving nog niet wordt toegepast.

CNV


De vakcentrale CNV wijst vandaag in een brief aan de Tweede Kamer op de grote toestroom van goedkope arbeiders uit de nieuwe EU-lidstaten. Omdat het in Nederland economisch minder gaat, zou een grote toestroom van nieuwe arbeidskrachten de markt nog meer kunnen frustreren. Door een overgangsregeling, die door andere landen zal worden toegepast, kan dit worden voorkomen. Deze regeling zorgt bovendien voor een veiligere werksituatie, omdat de wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden niet in alle EU-landen gelijk is.