VN: duizenden vrouwen misbruikt in Congo

Tijdens de gruwelijke burgeroorlog in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn de afgelopen jaren vele duizenden vrouwen verkracht en blijvend verminkt. Dat hebben hulpverleners van de Verenigde Naties (VN) gerapporteerd. De medewerkers van de VN konden het gebied voor het eerst sinds lange tijd binnen betreden.

Medewerkers van het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben vastgesteld dat vrouwen in de grensprovincies Noord- en Zuid-Kivu systematisch zijn mishandeld en misbruikt. Het ging hierbij om meisjes van amper vijf jaar oud tot aan 80-jarige vrouwen. Een VN-woordvoerder zegt dat het WFP nooit eerder op een dergelijke grote schaal zoveel geweld gezien. "We vrezen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is", aldus de woordvoerder.

De onrustige situatie in het Centraal-Afrikaanse land verergerde zich toen buurlanden Rwanda en Uganda in 1998 het land binnenvielen. Zo vonden er vele massaslachtingen plaats. De landen die Congo binnenvielen, steunden rebellengroepen die probeerden de regering in Kinshasa omver te werpen. De burgeroorlog in Congo, het voormalige ZaÔre, kostte de afgelopen vijf jaar aan circa drie miljoen mensen het leven.