Maansverduistering valt samen met davidsster


8 op 9 november een prachtige bloedrode maan te zien

In de nacht van zaterdag op zondag, dat is van 8 op 9 november is het de tweede kans om een totale maansverduistering te zien dit jaar. Het verschijnsel is te zien in Noord Amerika en Europa. In Nederland zal de maansverduistering na middernacht plaatsvinden. In 2004 zullen er nog twee volgen, maar daarna gaat het 3 jaar duren voor het opnieuw gebeurt.

De maan zal op één lijn komen de staan met de aarde en de zon. Hierdoor valt de schaduw van de aarde over de maan. Door afbuigingen van het licht is de maan dan prachtig bloedrood gekleurd gezien (zie foto boven door Steve Rismiller gefotografeerd tijdens de 15-16 mei eclips).

Space.com schrijft dat een onderzoeker die Stonehenge twintig jaar bestudeerd heeft, ontdekte dat als je op strategische punten boven 19 van de stenen rij markeringen aanbracht, dit precies de 47 maand durende cyclus van maansverduisteringen aangaf.

Volgens astrologen gaat er in de nacht een unieke gebeurtenis plaatvinden. Zes planeten staan dan in twee driehoeken tegenover elkaar, en als je lijnen tussen hen trekt, ontstaat er een davidster. Dit is in de blauwe lijnen in het rechterplaatje te zien. Eén driehoek is een 'aarde-driehoek': Maan in Stier, Jupiter in Maagd, en Chiron in Steenbok. De andere driehoek is een 'water-driehoek' de Zon (voor astrologen ook een planeet) in Schorpioen, Mars in Vissen en Saturnus in Kreeft.