''Aanslag in Mekka voorkomen''

Saoedi-ArabiŽ heeft naar eigen zeggen in Mekka een bloedige aanslag weten te voorkomen, die uitgevoerd zou worden door leden van Al-Qaeda. In de heilige stad zijn eerder deze week bij een klopjacht twee militanten gedood en zes anderen gearresteerd. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, prins Najef, behoorden de mannen ''zonder twijfel'' tot Al-Qaeda.

Volgens Najef zouden de gevolgen van een aanslag niet te overzien zijn geweest, omdat het tijdens de ramadan enorm druk is in Mekka: ''Ze waren van plan gebouwen, installaties en mensen te vernietigen. En dat tijdens de ramadan en in een stad waar uitsluitend moslims zijn'', aldus de prins. Op de tv werden beelden vertoond van inbeslaggenomen wapens, waaronder raketten, automatische geweren en explosieven.

Niet bekend is waarom men een aanslag in Mekka wilde plegen. Wel keerde Osama bin Laden zich voorheen al tegen zijn vaderland, omdat hij, evenals radicale moslims in Saoedi-ArabiŽ, vindt dat de koninklijke familie de waarden van de islam niet goed bewaakt. In juni van dit jaar was er nog een schietpartij tussen militanten en het leger in Mekka, waarbij tien doden vielen.