FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 november 2003

Uitslag UEFA Cup (06-11-03)

Vanavond werden er wedstrijden in de tweede ronde van de UEFA Cup afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen.

FC Utrecht - Auxerre (0-0)
Feyenoord - Teplice (0-2)

Enkele andere uitslagen in de UEFA Cup:
Panionios (Gri) - FC Barcelona (Spa) 0-3
Kluivert 1x
Girondin Bordeaux (Fra) - Hearts (Sch) 0-1
De Vries 1x
Manchester City (Eng) - Groclin (Pol) 1-1
Spartak Moskou (Rus) - Dinamo Boekarest (Roe) 4-0
Schalke 04 (Dui) - BrÝndby (Den) 2-1
Valerenga (Noo) - Wisla Krakow (Pol) 0-0
Genclerbirligi (Tur) - Sporting Portugal 1-1
Villarreal (Spa) - Torpedo Moskou (Rus) 2-0
Steaua Boekarest (Roe) - Liverpool (Eng) 1-1
FC Kopenhagen (Den) - Real Mallorca (Spa) 1-2
Borussia Dortmund (Dui) - FC Sochaux (Fra) 2-2
FC Basel (Zwi) - Newcastle United (Eng) 2-3
Gaziantepspor (Tur) - Lens (Fra) 3-0
PAOK Saloniki (Gri) - Debrecen (Hon) 1-1
AS Roma (Ita) - Hajduk Split (Kro) 1-0
Benfica (Por) - Molde (Noo) 3-1
Valencia (Spa) - Maccabi Haifa (Isr) 0-0

Uitslag UEFA Cup (06-11-03)

Vanavond werden er wedstrijden in de tweede ronde van de UEFA Cup afgewerkt. De overgebleven Nederlandse afvaardiging kwam in actie.

FC Utrecht kon in de eigen afgeladen Galgenwaard, nu derhalve met publiek, het Franse Auxerre in toom houden. Na een goed begin voor de thuisploeg bleek Auxerre goed te kunnen voetballen. In de 0-0 eindstand kon Utrecht zich wel vinden.

Feyenoord leed in de Kuip een teleurstellende nederlaag tegen Teplice (0-2). Al na twee minuten stond Feyenoord met tien man, nadat Gill Swerts een doorgebroken tegenstander vastpakte. Nog niet van de schrik bekomen scoorde Dolezal daarop een minuut later uit de toegekende vrije trap de openingstreffer voor de bezoekers. Feyenoord liep achter de feiten aan en moest in de tweede helft nogmaals aftrappen. Rezek scoorde de 0-2.
Het resultaat biedt een slecht perspectief op het behalen van de derde ronde. Het Tsjechische Teplice geeft thuis doorgaans wat uit gewonnen is niet weg.


Enkele andere uitslagen:
Panionios (Gri) - FC Barcelona (Spa) 0-3
Kluivert 1x
Girondin Bordeaux (Fra) - Hearts (Sch) 0-1
De Vries 1x
Manchester City (Eng) - Groclin (Pol) 1-1
Spartak Moskou (Rus) - Dinamo Boekarest (Roe) 4-0
Schalke 04 (Dui) - BrÝndby (Den) 2-1
Valerenga (Noo) - Wisla Krakow (Pol) 0-0
Genclerbirligi (Tur) - Sporting Portugal 1-1
Villarreal (Spa) - Torpedo Moskou (Rus) 2-0
Steaua Boekarest (Roe) - Liverpool (Eng) 1-1
FC Kopenhagen (Den) - Real Mallorca (Spa) 1-2
Borussia Dortmund (Dui) - FC Sochaux (Fra) 2-2
FC Basel (Zwi) - Newcastle United (Eng) 2-3
Valencia (Spa) - Maccabi Haifa (Isr) 0-0
AS Roma (Ita) - Hajduk Split (Kro) 1-0

De returns zijn op 27 november

Uitslag Feyenoord - Teplice

Feyenoord is de tweede ronde van de UEFA Cup slecht begonnen. In eigen stadion verloor de Rotterdamse ploeg met 0-2 van Teplice.

Feyenoord - Teplice (0-2)
3' Dolezal 0-1
57' Rezek 0-2

Geel: Lenyel, Hunal (beiden Tep)
Rood: Swerts (Fey, 2')

Feyenoord: Zoetebier, Swerts, Van der Berg, Paauwe, Snoyl (Lazovic/73), Leonardo, Ono (Van Wonderen/45), Schreuder, Lurling (Song/6), Buffel, Kuijt

Teplice: Kolar, Hunal (SkŠla/82), Leitner, Lengyel, Rada, VorŪsek, HorvŠth, Dolezal, Rezek (Diveck /82), Bencik (Ryska/91), VerbŪr

Uitslag FC Utrecht - Auxerre

FC Utrecht speelde vanavond in eigen stadion de eerste wedstrijd in de tweede ronde van de UEFA Cup. Utrecht speelde in een volle Galgenwaard met 0-0 gelijk tegen Auxerre.

FC Utrecht - Auxerre (0-0)

Geel: De Jong, Tanghe, Van der Brink (allen Utr), Kapo (Aux)

FC Utrecht: Ponk, Lamey, Zwaanswijk, Van der Brink, Shew-Atjon, Bosschaart, Tanghe, De Jong (Broerse/78), Van den Bergh, Leitoe (De Groot/61), Van der Haar (Roiha/90)

Auxerre: Cool, Radet, Boumsong, Perrier, MexŤs, Violeau, Lachuer, Tainio, Kalou, Cissť, Kapo

N-Korea: kernwapen gereed voor gebruik

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Noord-Koreaanse ambassadeur in Londen heeft vandaag verklaard dat Noord-Korea een kernwapen heeft dat gereed is voor gebruik. Het zou elke aanval van de Verenigde Staten kunnen afslaan. Pyongyang beweerde eerder een atoomwapen te bezitten, maar heeft het bestaan ervan nooit bewezen.

Internationaal staat Noord-Korea al langer in de belangstelling. Zo hebben de Verenigde Staten eerder verklaard dat Noord-Korea ondanks gemaakte afspraken werkt aan een nucleair programma. Voor Noord-Korea was dit aanleiding om uit het internationale verdragen tegen verspreiding van kernwapens te stappen. VN-inspecteurs werden het land uitgezet en een kerncentrale werd weer opgestart. Dit leidde tot grote internationale onrust.

Eerdere pogingen om deze zaak op te lossen leidden tot niets. China, Zuid-Korea, Rusland, Japan en de Verenigde Staten zouden werken aan een nieuwe topontmoeting met de machthebbers van Noord-Korea.

Schumi geen favoriet

Voor het eerst is Michael Schumacher geen favoriet als hij in zijn Formule 1 auto stapt.

Engelsen zijn fervente wedders, maar ze geven Michael Schumacher weinig kans als hij het in December moet opnemen tegen de Eurofighter op een Italiaans vliegveld.

Het wedkantoor William Hill heeft de notering vastgesteld. In de race over 1500 meter wordt bij een inleg van 4 Engelse pond 9 pond uitgekeerd als Michael Schumacher wint.

Het wedkantoor vertelde dat de laatste keer dat een Formule 1 auto het opnam tegen een vliegtuig, de auto het snelste was over 1000 meter. Dit gebeurde in 1981. De 500 meter extra zou genoeg zijn om er voor te zorgen dat het vliegtuig wint.

Weber heeft problemen

Willi Weber, de manager van Michael Schumacher zit in grote problemen.

Willi Weber, de manager van Michael en Ralf Schumacher, heeft grote problemen. Weber die ook Claudia Schiffer en Mick Doohan onder zijn hoede had is op het matje geroepen over een rechtzaak van zo'n 4 jaar geleden. De journalist, Bernhard Nuppeney, was diegene die alles op gang bracht.

Nuppeney was een van de ontdekkers van het talent Michael Schumacher. Nadat Willi Weber de rol van manager overnam zegde Weber Nuppeney toe dat hij de helft van de inkomsten zou krijgen. Schumacher werd wereldkampioen, maar Nuppeney zag tot op heden nog geen cent van het beloofde geld. Weber werd op het matje geroepen maar hield vol dat die overeenkomst al ontbonden was. Dit werd bevestigd door Udo Wagenhšuser. Deze vertelde ook dat coureur Frank Schmickler ook dit kon bevestigen en de zaak werd afgedaan.

Nu 4 jaar geleden dreigt de zaak een heel andere wending te krijgen. Er zou bewijs zijn dat Willi Weber Wagenhšuser flink wat geld zou hebben geboden voor zijn bekentenis. De advocaat van Willi Weber wijst alles van de hand.

Mocht Nuppeney deze keer zijn gelijk krijgen dan is een ding zeker, hij hoeft dan nooit meer te werken. Op 12 November zal het Duitse gerecht zich hierover buigen.

NOS pikt kritiek uit Telegraaf niet

De NOS wil mogelijk juridische maatregelen nemen naar aanleiding van een artikel afgelopen zaterdag in de Telegraaf. De kritiek van de NOS richt zich voornamelijk op advocaat Bernard Tomlow, die in het artikel harde uitspraken deed over de NOS.

De Telegraaf berichtte afgelopen weekend in een paginagroot artikel over wat oud-medewerkers noemden het ''linkse complot achter de schermen''. Tomlow zei in die publicatie onder meer: ''Het Journaal gedraagt zich arbeidsrechtelijk onder de maat (...) Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes creŽert een angst-cultuur en houdt alleen de ja knikkers over. Daardoor holt de kwaliteit achteruit''.

In een brief aan de Orde van Advocaten vraagt de NOS nu of de uitspraken van Tomlow conform de gedragsregels van die orde zijn, met name op het punt dat ''de advocaat zich dient te onthouden van het verstrekken van feitelijke gegevens waarvan hij behoort te weten dat deze onjuist zijn''. Ook meent de NOS dat Tomlow het belang van zijn cliŽnt heeft geschaad, door informatie naar buiten te brengen. Verder wil de NOS laten uitzoeken of de advocaat zich onnodig grievend heeft uitgelaten.

Tomlow reageert vandaag gebeten in de Telegraaf: hij ontkent onwaarheden te hebben verteld; ''Het klopt wat ik heb gezegd. Er wordt een dossier gecreŽerd, plotseling krijg je te horen dat je al tijden niet functioneert''. Over de kritiek op de positie van zijn cliŽnt, die hij geschaad zou hebben, moet Tomlow schamper lachen: ''Dat is helemaal niet aan de NOS om te bepalen, maar aan mijn cliŽnt. Die heb ik niet horen klagen''.

De beledigingen die hij geuit zou hebben jegens hoofdredacteur Hans Laroes pareert Tomlow met: ''Het tegenovergestelde gebeurt! Laroes noemt mij in de krant een ''lawaaierige lefadvocaat''. Dat is pas grievend! Ik heb gisteren meteen een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek''.

''Dat de NOS nu tegen mij van leer trekt, is wederom een voorbeeld van de angstcultuur'', zegt de advocaat. ''Men probeert kennelijk critici monddood te maken. Het Journaal moet zijn eigen gastenboek op internet eens lezen. Daarin zijn heel veel mensen het eens met de publicatie van afgelopen zaterdag''.

Op de site van het Journaal heeft hoofdredacteur Hans Laroes een reactie geschreven, over onder meer de bewering in de Telegraaf, dat het Journaal een ''links bolwerk'' zou zijn. Daarin stelt Laroes onder andere: ''Ooit was Bernard Tomlow krakersadvocaat en het zelfbenoemde progressieve geweten van Utrecht; nu kennelijk precies op de hoogte van de gang van zaken ter redactie en groot deskundige op het gebied van journalistiek opereren. Meer, beste lezers, heeft De Telegraaf U niet te bieden. Hun opvattingen, geen feiten. Tendentieuze teksten, geen bewezen passages.........'' ... ''Tegen al degenen die in het gastenboek stellen -zie je wel, allemaal 1 linkse pot-nat, zou ik nogmaals willen zeggen: controleer het verhaal eens op feiten. Want aan de feiten kan het niet liggen; die zijn er namelijk niet''.

Verdachte moord Anja Joos terecht

Tass (herschreven), Chronos, Stellarc, Robbie_eco, bumberklevers, konniekipke, SCOOTER1 en SocialDisorder hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eťn van de tien verdachten die vastzitten voor de moord op Anja Joos, is spoorloos verdwenen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekend gemaakt.

Afgelopen dinsdag mocht hij in Amsterdam afscheid van zijn overleden vader nemen, omdat deze in Marokko begraven zou gaan worden. Hij mocht alleen weg, omdat er geen politiepersoneel beschikbaar was om de 19-jarige verdachte te begeleiden. Afgesproken was dat hij zich later weer bij het Huis van Bewaring zou melden. Nu blijkt dat hij niet is teruggekeerd, is een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

Update

De verdachte is weer terecht. Dit werd donderdag door de persofficier van justitie D. Kruimel bekend gemaakt. De verdachte heeft via zijn advocaat contact opgenomen met de politie en verkeert op dit moment weer in handen van de politie.

Waar de verdachte zich heeft opgehouden wilde de persofficier niet kwijt. De politie kon de verdachte snel na het telefoontje oppakken. De verdachte zit op dit moment in een politie bureau in Amsterdam en wordt zo snel mogelijk weer vervoerd naar een huis van bewaring.

Anja Joos
De dood van Anja Joos vorige maand veroorzaakte veel opschudding. Ze zou zijn doodgeschopt door medewerkers van een Amsterdams filiaal van Dirk van den Broek. Zij meenden dat Joos een blikje bier zou hebben gestolen. Later bleek van diefstal geen sprake te zijn.

Kangoeroejacht in Brabant

In de bossen rondom gemeente Reusel-De Mierden, provincie Brabant, houdt zich een kangoeroe op. Het dier zou de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Daarom gaat de gemeente pogingen ondernemen om het dier te vangen.

De oorsprong van de kangoeroe is niet bekend, er zijn een aantal boerenbedrijven in de omgeving die kangoeroes houden. Die missen echter geen dieren zover bekend.

De kangoeroe zou automobilisten kunnen laten schrikken als ze het dier zouden zien rondspringen. Overwogen wordt om deskundigen in te schakelen die het dier dan met een verdovingsgeweer kunnen uitschakelen. Wat daarna met het dier moet worden aangevangen weet de gemeente niet.

Gevaarlijke afvalstoffen vernietigd

Het ministerie van VROM heeft opdracht gegeven om 295 duizend kilo gevaarlijke afvalstoffen te vernietigen. De afvalstoffen liggen al sinds 2000 opgeslagen in 29 containers in de Rotterdamse haven. De 3000 verschillende afvalstoffen zijn chemicaliŽn afkomstig uit Amerika, ze waren zonder vergunning onderweg naar Nigeria. Ze werden in 2000 in Rotterdam onderschept.

De eigenaar van de afvalstoffen is een makelaar in oude chemische producten. Hij had opdracht gekregen van de Amerikaanse overheid om zijn pakhuis met oude chemicaliŽn op te ruimen. De chemicaliŽn gingen vervolgens onderweg van Amerika naar Nigeria, aldus de verklaringen. De ontvanger van de chemicaliŽn in Nigeria bleek echter onvindbaar na natrekken. Daar een milieuverantwoorde verwerking van de stoffen in Nigeria niet gegarandeerd was, werden de containers in Rotterdam vastgehouden.

De makelaar is vervolgens zonder resultaat aangezegd het afval op te komen halen. Door lekkagegevaar is het niet langer verantwoord de stoffen op te slaan in de Rotterdamse haven, Minister Dekker van VROM heeft daarom opdracht gegeven de stoffen te vernietigen. De rekening wordt naar de makelaar gestuurd.

Groot aantal inbraken Vught opgelost

De politie heeft met de aanhouding van twee mannen uit 's-Hertogenbosch 29 inbraken opgelost in Vught, Schijndel en Sint Michielsgestel.

Het tweetal is op zeven oktober op heterdaad betrapt tijdens een inbraak in een woning. De twee, 34 en 30 jaar oud, hadden de achterdeur van de woning geforceerd. De twee werden waarschijnlijk gestoord door de bewoonster van het huis die naar beneden liep.

De twee wisten te ontkomen, een korte tijd later werden ze alsnog aangehouden. Na de aanhouding werd bekend dat de twee nog 29 andere soortgelijke inbraken hadden gepleegd. De inbraken werden meestal overdag gepleegd. Daarbij werden onder andere laptops, mobiele telefoons, sieraden, geld, horloges en foto en filmapparatuur buit gemaakt.

Racisme in Dokkum wordt aangepakt

Er moet een einde komen aan racistische incidenten in Dokkum en omgeving. Daartoe hebben politie, justitie en het bureau Antidiscriminatie Friesland crisisberaad gehouden. Directe aanleiding zijn de ongeregeldheden van de afgelopen tijd bij het asielzoekerscentrum in Dokkum. Daarom waren ook de gemeente en het azc bij het overleg betrokken.

Twee weken terug arresteerde de politie vijf tieners nadat de spanningen tussen asielzoekers en de jeugd in Dokkum hoog waren opgelopen. De vijf scholden de asielzoekers uit en bekogelden hen met stenen. Op het fietspad bij het azc waren hakenkruisen en davidsterren gekalkt. Een dag eerder werden bij het centrum ruiten ingegooid en racistische leuzen naar de bewoners geschreeuwd.

De politie is al langer op de hoogte van de broeierige sfeer rond het azc. Volgens het azc zelf worden in het zwembad, de bibliotheek, het ziekenhuis en andere plaatsen in het stadje asielzoekers uitgescholden en bedreigd. Ook zijn vluchtelingen mishandeld.

De daders zouden ongeveer 25 jonge bewoners uit Dokkum en omgeving zijn. De harde kern zou bestaan uit niet meer dan vijf rechts extremistische jongens, anderen lopen er achteraan. Met de jongeren zijn door de school waar op ze zitten gesprekken gevoerd; ťťn van hen is geschorst.

Kluivert tot kerst bij BarÁa

Patrick Kluivert krijgt nog twee maanden de tijd om aan Barcelona zijn nut te bewijzen.

Mads Galgaard, de kersverse zaakwaarnemer van Patrick Kluivert, zegt dat Barcelona en Kluivert het tot de jaarwisseling aankijken en dan besluiten wat er gebeurt. Hervindt de spits zijn vorm dan kan hij blijven, lukt dat niet dan zal hij waarschijnlijk vertrekken.

De geruchten over een mogelijke transfer van Kluivert naar Newcastle United werden de afgelopen week weer aangezwengeld, toen op de Britse televisie Kluivert samen met Newcastle vedette Shearer als analyticus optrad. Van officiŽle zijde blijft de lezing dat er geen overgang naar de Premiership plaatsvindt.

Heidfeld en Jordan?

Volgens het Autosport Magazine zou de jonge Duitser Nick Heidfeld momenteel in Silverstone om met het team van Jordan te onderhandelen voor het seizoen 2004

Dat Jordan interesse heeft voor Heidfeld is een enorme opsteker voor de voormalige Mercedes-protťgť. De afgelopen weken liet Heidfeld nog aan de media weten een hard hoofd in de toekomst te hebben. De jonge Duitser twijfelde openlijk of hij zijn carriere niet tot het einde zag komen. "Het zou verschrikkelijk zijn als ik volgend jaar niet in de Formule 1 zou rijden", aldus Heidfeld in Autosport. "Ik ben overtuigd van mijn kwaliteiten en weet dat ik een goede coureur ben. Ik weiger te accepteren dat het over is. Ik ben pas 26, maar dit zijn de ergste maanden van mijn leven."

Eddie Jordan heeft zijn belangstelling voor Heidfeld nog nooit onder stoelen of banken gestoken. Toch is het nog lang niet zeker of Heidfeld voor het Britse team zal gaan rijden. Jordan zit Financieel in een diepe put en daarom zoekt Jordan ook Coureurs die een flinke zak met geld meebrengen. Maar Nick Heidfeld zit op dit moment nog zonder sponsor.

Ik zie... Fok!Eiland

Nu verwacht je misschien een verhaaltje over mijn beroerde belevenis op het eiland. Een kliekje waar je niet binnenkomt en die je het liefst zo snel mogelijk weer ziet gaan. Post maar niet in ons forum, dan ben je ons in ieder geval niet tot last.

Helaas, mocht je dat gehoopt hebben, dan zit je er naast. Het Eiland is namelijk een gezellig stukje Fok! dat mensen bij elkaar houdt die het leuk vinden om een beetje te schrijven, die het leuk vinden om een rollenspel te doen, die het leuk vinden om eindenlijk eens die hele gemene dief te zijn, die schik hebben in drakenrijden.

Een leuk plekje op Fok! dus, waar veel meer kan dan men altijd denkt. We zijn een beetje in een verdomhoekje terecht gekomen nadat we van de 2e plaats op de index naar de laatste zakten. Beroerd onderaan weggestopt, bij zo goed als niemand in de Active Topics en dan nog zo'n naam van dat er niemand mag komen

Een beetje gezellig doen is toch veel leuker dan de Feedback-hoer uithangen? Of de topic-spammer? Of de idioot die elke dag maar loopt te mekkeren dat de nieuwsposts van R@b teveel over Marokkanen gaan?

Ga wat leuks doen, get a life, of kom gewoon lekker naar het eiland en get twee lives.

Voor alle mensen die zich nou afvragen waar ik het in godsnaam over heb: See & Enjoy

Boze vrouw plast in politieauto

SanCoTec had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Enkele Noorse politieagenten hebben onlangs hun auto moeten uitsoppen, nadat zij een 54-jarige vrouw hadden aangehouden wegens rijden onder invloed en naar het bureau hadden gebracht. De vrouw was zo kwaad over de arrestatie dat ze in de politiewagen urineerde.

De agenten kwamen af op een melding van een luidruchtige ruzie. De vrouw had ruzie met haar vriend, die had geweigerd haar de autosleutels te geven omdat ze dronken was. Net voordat de politie arriveerde vond de vrouw echter haar reservesleutels en reed weg.

De agenten wisten haar echter te stoppen. Daarover was ze zo kwaad dat ze haar blaas in de auto ledigde en dat later nog eens deed in de parkeergarage van het politiebureau.

Bridgestone wil "wijziging"

Banden fabricant Bridgestone blijft er bij de FIA op aandringen dat er net als vorig seizoen meerdere soorten Nat-weerbanden beschikbaar moeten zijn

"Het is onmogelijk om alle natte situaties aan te kunnen met maar ťťn bandentype," klaagt technisch manager Hisao Suganuma. "Indien het vorig jaar nog een aantal keer zou geregend hebben zoals in BraziliŽ dan zou rijden gewoon onmogelijk zijn geweest."

Om de al toren hoge kostprijs van de sport te laten dalen kwam de FIA vorig jaar met een nieuwe regel, dat er slechts ťťn type regenband meegenomen mocht worden naar de circuits. Michelin is het met die beslissing eens, maar concurrent Bridgestone blijft het er moeilijk mee hebben.

Minister wil slechts deel kleuters toetsen

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister van Onderwijs Van der Hoeven is teruggekomen van haar eerdere plan om alle vierjarige kleuters een verplichte test af te nemen op het gebied van taal en rekenen. Er moet wel een steekproef komen, om daarmee achterstanden bij de kleuters op te sporen. Dat zei de bewindsvrouw vandaag tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting.

De minister komt met het nieuwe plan na kritiek van de Tweede Kamer. Daar voelt men niets voor het idee. Ook de steekproef viel in eerste instantie niet in goede aarde. Volgens de Kamer zou een test geen betrouwbaar beeld geven en is het opleidingsniveau van de ouders en de taal die er thuis wordt gesproken meer bepalend.

De minister wil met de uitkomsten van de toets het geld dat beschikbaar is voor het wegwerken van achterstanden gaan verdelen. Momenteel gebeurt dat nog op basis van het percentage allochtone leerlingen.

VVD dreigt met verzet tegen grotere EU

De Tweede Kamer-fractie van VVD heeft gedreigd tegen het verdrag te stemmen dat de toetreding regelt van de nieuwe lidstaten tot de Europese Unie (EU). De liberalen hebben ernstige bezwaren tegen sommige kandidaatlanden. Daarom willen ze de ratificatie van het verdrag tegenhouden.

Aanleiding vormen de beoordelingen die de Europese Commissie gisteren uitbracht over de 10 kandidaatlanden die in mei volgend jaar bij de EU komen. De commissie maakt zich ,,ernstige zorgen'' of de 10 voor hun lidmaatschap van de EU op 1 mei volgend jaar aan alle eisen kunnen voldoen. In totaal zijn 39 knelpunten gesignaleerd. Polen is het land dat er met 9 punten verhoudingsgewijs het slechtst voor staat.

Mocht de VVD tegen stemmen, dan komt de ratificatie waarschijnlijk niet in gevaar, omdat een ruime meerderheid van de Kamer daar wel voor is.

De Commissie deelde gisteren ook een waarschuwing uit aan Turkije. Het uitblijven van een oplossing voor de kwestie-Cyprus kan ,,een ernstige belemmering'' zijn voor de Turkse wens om onderhandelingen over een lidmaatschap van de EU te beginnen.

Jeugd terroriseert jeugd in Ede

calvobbes had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Ook Ede is niet de meest bruisende stad voor tieners. Dat was voor een aantal jongeren de reden om hun eigen vermaak op te zoeken, door andere jongeren te terroriseren. Twaalf Jongens van elf tot zeventien jaar hebben namelijk, gedurende een aantal weken in september en oktober, vele leeftijdsgenoten behoorlijk lastig gevallen in Ede.

Uit verveling en balorigheid zouden ze anderen hebben aangerand, bestolen, afgeperst en mishandeld. De verdachten zijn aangehouden, maar intussen weer op vrije voeten gesteld in afwachting van een rechtzaak. Twee van hen zijn inmiddels voorgeleid aan de officier van justitie.

De aanhoudingen volgden na een reeks van aangiftes. Een elf-arig meisje zou door de bende jongens zijn aangerand. Ook een dertien-jarig meisje, dat tussenbeide wilde komen, kreeg hetzelfde te verduren.

Drie jongens worden ervan verdacht een twaalf-jarige jongen te hebben afgeperst. De jongen werd met de fiets klemgereden en moest 120 plaatjes van de tekenfilmserie Yu-Gi-Oh, ter waarde van 60 euro, afstaan. Het gros van de kaarten is inmiddels weer terecht. Drie anderen hebben een andere twaalfjarige tegen de grond geslagen en daarna beroofd van maar twaalf euro.

Het is voor het eerst in Ede dat jongeren van op zo'n jonge leeftijd zo gewelddadig opereren. Een aantal van hen is te jong voor strafrechtelijke vervolging.

Theeplukkers in India levend verbrand

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woedende theeplukkers hebben donderdag in de Indiase deelstaat West-Bengalen een huis, waar enkele tientallen collega's aanwezig waren, in brand gestoken. Daarbij zijn negentien mensen om het leven gekomen.

De menigte, enkele honderden kwade arbeiders, staken het gebouw in brand omdat er eerder vanuit de woning zou zijn geschoten. Tussen de groepen was ruzie over het aantrekken van nieuwe plukkers.

Het is de laatste tijd steeds vaker mis onder de theeplukkers. Dit komt doordat de economie stagneert en de vraag naar thee is verminderd.

Meteoriet veroorzaakt knal boven Arkansas

In het noordoosten van de staat Arkansas heeft een binnenkomende asteroÔde een heldere bol en een spoor van blauw licht veroorzaakt. De meteoriet veroorzaakte een supersonische knal. Tenminste twee inwoners in het Twin Lakes gebied zagen het gebeuren.

Richard Pyeatt, een inwoner zegt dat hij dacht dat het onweerde, maar omdat er geen wolken waren vond hij het maar vreemd. De knal werd tot 150 kilometer in de omtrek gehoord. De politie kreeg talloze telefoontjes binnen. De Arkansas Department of Emergency Management heeft bevestigd dat het om een meteoriet ging. Er is geen schade gerapporteerd.

Er zijn 542 asteroÔden bekend die de aarde dicht kunnen naderen. Dit is echter een klein deel van wat er werkelijk rondvliegt. Een grote asteroÔde zou een vloedgolf of wereldwijde aardbeving kunnen veroorzaken.

Minister waarschuwt voor VVD-motie

De motie die Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft ingediend namens de VVD, en die verdere verpreiding van islamitische scholen in Nederland moet tegengaan, is strijdig met de Grondwet (artikel 23). Dat heeft CDA-minister Van der Hoeven vandaag gezegd in het vervolgdebat over de onderwijsbegroting.

Volgens Van der Hoeven maakt de motie een einde aan de gelijke behandeling van openbaar en bijzonder onderwijs, die wettelijk is vastgelegd.

Van der Hoeven raadt de motie ten stelligste af, maar wilde niet het onaanvaardbaar uitspreken. ''De VVD moet haar knopen maar tellen'', zei de minister, er op doelend dat de liberalen voor de samenwerking in de coalitie er beter aan doet de motie in te trekken.

Onbekend is hoeveel steun er in de Kamer is voor de motie. Eerder leken de PvdA, LPF en de SP de kant van de VVD te kiezen, maar geheel duidelijk is dat niet. In de VVD echter lijkt men onderling verdeeld.

Cursus Limburgs op HBO-niveau

Goed nieuws voor iedereen die zich wil verdiepen in de Limburgse taal. In samenwerking met de Raod veur 't Limburgs organiseert Veldeke Limburg een "Liergank Limburgs", een opleiding voor diegenen die over een goede kennis van de Limburgse dialecten willen beschikken.

De cursus is bedoeld voor mensen die een HBO-opleiding hebben afgerond. Er zal onder andere worden ingegaan op de taalsituatie in Limburg, de spelling en grammatica van het Limburgs en de Limburgse literatuurgeschiedenis. De cursus - vanzelfsprekend in het Limburgs - wordt gegeven door hoogleraren, dialectologen en (oud-)docenten en bestaat uit twintig lesavonden, literatuurstudie en een afsluitend werkstuk.

Het doel van de cursus is een groep mensen te creŽren die de Limburgse taal uitdragen en promoten. Daarom heeft de Provincie Limburg besloten de cursus mede te subsidiŽren. Een andere reden is de 'bijzondere status' van de Friese taal. "Verder is het natuurlijk van de gekke, dat het Fries een hogere status heeft, terwijl relatief slechts weinig Friezen hun eigen taal spreken. Zeker in vergelijking met Limburgs, dat in de provincie door bijna iedereen gesproken wordt", aldus Lei Heijenrath, coŲrdinator van de cursus.

Meer informatie vind je op de site van Veldeke Limburg

Deel snelweg A27 mogelijk dubbeldeks

Minister Karla Peijs van Verkeer heeft gisteren in de Tweede kamer aangekondigd dat er onderzoek zal worden verricht naar een 'verdubbeling' van rijksweg A27. Bekeken zal worden of de snelweg tussen Utrecht en Breda dubbeldeks kan worden.

De bedoeling is dat er over de huidige weg een tweede dek wordt aangelegd op 5 meter hoge poten. Ook wordt gedacht aan toepassing van 'slimme geleiding', waardoor auto's niet meer in kunnen halen en de snelheid automatisch aan de condities kan worden aangepast.

Het plan om de snelweg van een tweede wegdek te voorzien (HogeSnelWeg) is afkomstig van oud-minister Tjerk Westerterp. De voorganger van minister Peijs Roelf de Boer noemde het plan al interessant.

Peijs is er 'helemaal weg van', ze zag de toepassing van dubbeldeks snelwegen in het Chinese Sjanghai. "Inclusief de publiek-private financiering en tolheffing ervan. En voor mijn verjaardag wil ik ook een dubbeldeks snelweg tussen Den Haag en Gouda", aldus Peijs. Eerder werd al gesuggereerd om de automobilist zeven euro te laten betalen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat er nu 'serieus' mee aan de slag.

Zanger Bobby Hatfield (63) overleden

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zanger Bobby Hatfield, lid van het duo de Righteous Brothers, is woensdagavond overleden. Hij is 63 jaar geworden. Een half uur voordat hij samen met zijn partner Bill Medley zou optreden, werd hij levenloos in zijn hotelkamer aangetroffen. De doodsoorzaak is nog onbekend.

De groep Righteous Brothers werd in 1961 door Hatfield en Medley opgericht. Hun grootste hit werd het door Phil Spector geproduceerde You've Lost That Lovin' Feeling uit 1964, ťťn van de meest gedraaide nummers aller tijden. In 1968 ging het duo uitelkaar, maar in 1974 herenigden ze zich weer. Dankzij de film Ghost scoorden de Righteous Brothers in 1990 opnieuw een hit met Unchained Melody.

In een reactie vertelt manager David Cohen dat het een 'totale shock, vreselijke shock' is. Volgens hem is Bill Medley volledig de weg kwijt.

Righteous Brothers
De 'Brothers' in de jaren 60, met hun grootste hit

Voyager-1 steekt grens van zonnestelsel over

We_are_borg had ons via de newssubmit het volgende te melden:


Het ruimteschip Voyager-1 van de NASA heeft woensdag de rand van het zonnestelsel bereikt. Het ruimteschip werd in 1977 gelanceerd. Aan boord bevindt zich een intrigerend artifact van onze planeet: Een gouden afspeelplaat bespeeld met begroetingen. Dit, in de hoop dat in de verre toekomst buitenaardse wezens ons ruimteschip ontdekken, en herinnerd worden aan het bestaan van mensen op planeet Aarde.

De gouden plaat bevat begroetingen in 55 talen. Van voortijdse Akkadian tot moderne Wu. De Engelse begroeting zegt: "Hello from the Children of planet Earth!". Ook is de stem van Kurt Waldheim, de voormalige U.N. secretaris-generaal op de opname. Er staat ook een 90-minuten durend muziek- programma op, waaronder Chuck Berry's "Johnny B. Goode" en Mozarts "Magic Flute". Ook staan er aparte stukken muziek uit bijvoorbeeld ZaÔre en Japan op.

Er zijn een groetende man en vrouw afgebeeld, en ook staat er een afgedrukt bericht in tekstvorm op de plaat: "This is a present from a small, distant world, a token of our sounds, our science, our images, our music, our thoughts and our feelings," door ex-president Carter geschreven. "We are attempting to survive our time so we may live into yours.", gericht aan de wezens die de gouden plaat in de verre toekomst misschien in handen zullen krijgen. Of misschien wijzelf, als we in de verre toekomst bij toeval onze eigen Voyager-1 tegenkomen.

Voyager heeft volgens metingen nu de rand, de "heliosfeer" van ons zonnestelsel bereikt. Voor zover bekend, is geen enkel ander door de mensen gemaakt object zo ver de ruimte in geweest. In 2020 zal het contact definitief verbroken worden omdat de Voyager-1 dan geen energie meer heeft. Het dwaalt dan duizenden en duizenden jaren eenzaam door interstellaire ruimte.

Het kan nog wel 40.000 jaar duren voor het nabij een ander planetair systeem komt, waar men misschien het bericht van een beschaving die 40.000 jaar geleden op een planeetje ver weg woonde ontdekt.

Mommers directeur bij NAC

Theo Mommers, momenteel interim-directeur bij Vitesse, wordt per 1 februari directeur bij NAC Breda.

"Het bestuur dicht hem de beste kwalificaties toe die voldoen aan het profiel dat we hadden opgesteld voor de nieuwe Algemeen Directeur. Bewezen managementvaardigheden ťn een voetbalgrond", luidt het trotse persbericht.

Mommers werd bekend door zijn reddingsoperatie bij Fortuna Sittard, dat door zijn sanering betaald voetbal kon blijven spelen. NAC Breda wilde Mommers al eerder aantrekken, maar toen zag hij daar nog van af.

Mental Theo woedend over beschuldigingen

ignite had ons via de newssubmit het volgende te melden:

TMF-VJ Mental Theo (Theo Nabuurs) ontkent ten stelligste dat hij een 17-jarig meisje heeft aangerand en een 20-jarige jongen een kopstoot heeft gegeven. Gisteren werd bekend dat Theo begin oktober in Limburg een paar uur in de cel heeft gezeten op beschuldiging van dergelijke feiten.

Volgens verhalen zou Nabuurs in nachtdancing Allebonneur in Maastricht de 20-jarige jongen een paar kopstoten hebben uitgedeeld, nadat die boos was geworden omdat de Happy-Hardcore-DJ aan zijn vriendin zat. Politiewoordvoerder R. Keijdener bevestigt dat er tegen Theo Nabuurs aangifte is gedaan van aanranding en mishandeling, maar ''wij zijn zeer terughoudend in de berichtgeving''.

'Mental' Theo Nabuurs reageert in de Telegraaf vol ongeloof en woede op de berichtgeving: ''Dit zijn mensen die bekende artiesten onderuit willen halen. Ik werd aangevallen door een woedende en scheldende man en toen kwamen onze koppen tegen elkaar. Een opstootje, maar er was niks aan de hand. Ik heb gťťn dame aangeraakt. Er is zelfs geen meisje in de buurt geweest. Ik had de hele avond aan de bar gestaan. Maar ik moest wel mee naar het bureau en belandde in de cel'', aldus de DJ.

Nabuurs tenslotte: ''Ze moeten wel een bloedhekel aan me hebben. Ik flik dat soort geintjes niet, hoor. Ik baal ervan dat dit me is overkomen''.

Boussatta naar Engeland

Dries Bousatta komt de rest van het seizoen uit voor het Engelse Sheffield United.

De 30-jarige speler kwam woensdag een contract overeen met de Engelse club die momenteel derde staat in de op ťťn na hoogste klasse in Engeland.

Afgelopen seizoen kwam de drievoudig Nederlands international met Marokkaanse achtergrond uit voor Excelsior nadat hij zijn contract met AZ had laten ontbinden. Hij was al een keer eerder op proef geweest bij de Engelse club maar heeft toen geen contract weten te bemachtigen.

Zoon Gadaffi positief bevonden

De zoon van de libische leider Muamar Gadaffi, Saadi Gadaffi is positief getest bij een dopingcontrole.

De 30-jarige speler van Perugia bleek een teveel aan norandrosteron in zijn bloed te hebben, een stof die nauw verwant is met nandrolon. De controle vond plaats voor de wedstrijd Perugia - Reggina op vijf oktober.

Volgens de voorzitter van Perugia zou het komen door medicijnen die hij inneemt tegen rugklachten, hij zou al maandenlang een dokter in Duitsland bezoeken hierover.

Saadi Gadaffi werd afgelopen zomer door Perugia aangekocht maar is nog niet in actie gekomen voor de club en heeft zelfs pas twee keer op de bank gezeten. Tijdens de wedstrijd waarvoor de dopingcontrole heeft plaatsgevonden zat hij op de bank als beloning voor zijn harde inzet terwijl hij niet eens fit was volgens de voorzitter.

Gadaffi zal met onmiddellijke ingang geschorst worden tot de uitslag van de contra-expertise bekend is. Na Manuele Blasi en Mohamed Kallon is Gadaffi al de derde speler die binnen drie weken betrapt word op doping.

Recordscore voor Monaco

De 8-3 overwinning van AS Monaco op Deportivo la Coruna betekent een nieuw Champions League record. Het oude record (7-2) dateerde van 24 oktober 2000.

Drie jaar geleden was het Paris Saint Germain dat het Noorse Rosenborg vernederde (7-2). Gisteravond liep de teller harder op. Bijna iedere kans voor Monaco was raak. Na een halfuur spelen stonden de Monegasken al met 4-0 voor. Het gemiddelde van vier doelpunten per halfuur werd vervolgens zo ongeveer gehandhaafd. Wel was de tweede helft minder productief. Bij de 5-2 ruststand, werd een 3-1 score gevoegd.

Aanvaller Prso evenaarde voorts het record van het grootste aantal gescoorde doelpunten in een wedstrijd.

Intercity's bij Schagen beschoten

konniekip, Foxx2k3 en -peet- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vlakbij het station van Schagen zijn dinsdag- en woensdagavond vijf rijdende treinen beschoten met een luchtbuks. Woensdag waren vier treinen het doelwit, de avond ervoor een. De schutter koos steeds een (andere) positie ten westen van de spoorlijn. Het gaat in alle vijf de gevallen om intercity's uit Den Helder richting Amsterdam, Arnhem en Nijmegen.

Bij de incidenten raakte niemand gewond. Wel zijn in totaal negentien ruiten gesneuveld. Passagiers en conducteurs meenden al meteen dat er op de trein was geschoten. Maar de spoorwegpolitie dacht aanvankelijk te maken te hebben met stenengooiers. Onderzoek van de getroffen treinstellen wees evenwel uit dat er wel degelijk was geschoten en wel met een luchtbuks.In de beschoten treinen waren gemiddeld enkele tientallen treinreizigers aanwezig.

Woensdag werd na de beschietingen een zoekactie naar de dader gestart, waarbij onder meer een politiehelikopter werd ingezet. Dat heeft echter niet geleid tot de aanhouding van de schutter. Inmiddels is een onderzoek begonnen. Of naar een of meerdere daders moet worden gezocht, zei het KLPD nog niet te weten.

Christina Aguilera en Pink hebben ruzie

Christina Aguilera lijkt een grote ruzie te hebben met Pink elkaar sinds ze samen in de clip 'Lady Marmelade' zaten. Daarom gaf Christina haar bodyguards opdracht om Pink niet toe te laten tot een VIP-feestje in Londen. Pink was al op weg naar het feestje toen ze daarover een telefoontje kreeg. Daarop besloot Pink om te keren in plaats van een scene te gaan staan maken voor de deur.

De beide zangeressen vlogen elkaar na de opnames van de clip in de haren. Waarover dat ging is niet bekend, maar sinds dat moment leven ze op voet van oorlog met elkaar. Velen houden hun hart dan ook vast voor de uitreiking van de MTV Europe Music Awards, waar Pink en Christina elkaar zeker treffen.

Prijzengeld EK2004 verhoogd

De UEFA heeft de prijzenpot voor het komende EK in Portugal verhoogd tot 128 miljoen. Bij het EK van 2000 in Nederland en BelgiŽ was de pot nog met 77 miljoen euro gevuld.

Het prijzengeld voor het EK in 2004 gaat naar 128 miljoen euro. De zestien deelnemende landen krijgen ieder sowieso 4,8 miljoen en afhankelijk van de resultaten komen daar bedragen bij.

Een overwinning in de groepsronde brengt 640.000 euro op, een gelijkspel de helft. Het halen van de kwartfinale verdient een kleine 2 miljoen euro. De halve finale is goed voor een bijschrijving van 2,5 miljoen euro.

De winnaar in de finale ontvangt 6,4 miljoen euro, de verliezer moet het met een schamele 3,8 miljoen stellen.

Krantenbezorger verzon ontvoering

Tass had ons via de newssubmit het volgende herschreven bericht te melden:

De achttien jarige krantenbezorger uit Gouda die twee weken geleden zou zijn ontvoerd, heeft toegegeven de ontvoering te hebben verzonnen. In zijn verklaring destijds staat dat de jongen door twee mannen werd ontvoerd. Later op die dag dook hij op in Roosendaal.

"Persoonlijke omstandigheden" zouden de reden voor het verzinnen van de ontvoering zijn. Er is proces-verbaal opgemaakt wegens het doen van een valse aangifte en de politie gaat kijken of ze de kosten van het onderzoek op de jongen kunnen gaan verhalen.

Kijkoperatie Grujic

Spira Grujic zal vandaag een kijkoperatie aan zijn linkerenkel ondergaan.

Spira Grujic, verdediger in dienst van FC Twente, wil niet langer wachten met het ondernemen van actie tegen de pijn in zijn enkel. Hoewel zijn club hem verzocht te wachten tot na de competitiewedstrijd tegen Roda JC komend weekend besloot de aanvoerder aan die oproep geen gehoor te geven.

"Ik speel al vier maanden met pijn, zo kan het niet verder", vertelt Grujic in Twentsche Courant /Tubantia. De ServiŽr zal waarschijnlijk niet meer voor de winterstop in actie komen.

Cursus strippen voor klanten Frans warenhuis

Het Parijse warenhuis Lafayette heeft een originele opening van een nieuwe afdeling bedacht. Tijdens de opening van 'de grootste lingerieafdeling ter wereld' - zoals het warenhuis zelf de afdeling noemt - kunnen vrouwen leren hoe ze mannen moeten verleiden.

In een Frans dagblad legt de cursusleidster uit wat de vrouwen kunnen verwachten. Zo wordt hen geleerd hoe ze kunnen voorkomen dat stilettohakken bij het uitkleden in hun rok blijven steken. Ook andere technieken om te strippen zullen aan bod komen.

De actie van Lafayette komt juist op het moment dat in Frankrijk een discussie over het dragen van strings is begonnen. Zo zouden jonge meisjes met opzet hun string boven hun broek laten uitkomen, iets waarop onderwijzers kritiek hebben geuit.

Prso bij Van Basten, Inzaghi

AS Monaco speler Dado Prso heeft met zijn vier doelpunten gisteren tegen Deportivo La CoruŮa zichzelf in een beperkt gezelschap geschoten.

Na Marco van Basten en Simone Inzaghi (Lazio Roma, niet Filippo Inzaghi van AC Milan) is de redelijk onbekende Dado Prso de derde speler die in een Champions League duel vier maal weet te scoren.

Lange tijd was Marco van Basten de enige met vier doelpunten in ťťn Champions League wedstrijd op zijn conto. Onze Marco scoorde voor AC Milan op 25 november 1992 vier maal tegen IFK GŲtenborg.

Een kleine acht jaar later wist Simone Inzaghi zich daarbij te voegen in de Champions League wedstrijd van Lazio Roma tegen Olympique Marseille.

Prso bevindt zich sinds gisteravond in hun gezelschap en pakt en passant het snelheidrecord mee. Prso was in 23 speelminuten klaar met zijn reeks, waar zelfs Van Basten een puntje aan moet zuigen met 29 minuten.

Kinderen slachtoffer 'gangsta rapper'

In Schagen is een grote zedenzaak aan het licht gekomen met de arrestatie van een 21-jarige man. De zaak kwam aan het rollen toen onlangs een meisje aangifte deed van verkrachting afgelopen augstus; ze was toen 11 jaar oud.

De man die nu vastzit is de de 21-jarige F.S.R. Een uit Colombia afkomstige Schagenaar die zichzelf als ''gangsta rapper'' ziet. Vooral in het ''gangsta'' gedeelte blonk hij uit zo zeggen voormalige hangvrienden die hem Fabo noemen: ,,Het is een Colombiaan die alles wat hij in zijn vaderland zag en zelf niet durfde te doen hier in Nederland wel doet. Maar nooit alleen, dan is hij klein. Als hij met een groep is dan begint het gesodemieter. Het zijn vooral kinderen die gevaar lopen. Slachtoffers zijn jongens en meisjes van een jaar of dertien. Fabo spoort iedereen die om hem heen hangt, aan om te stelen. En dat doen ze dan ook. Ze beroven kinderen van hun zakgeld''.

Fabo, die zich lijkt te identificeren met Amerikaanse gangsta-rappers als Dr. Dre en Snoop Dogg, wordt nu verdacht van ten minste vier verkrachtingen. De slachtoffers hebben vaak maandenlang rondgelopen, zonder met iemand te praten. Doodsbang, want als ze de politie zouden benaderen stond daarop maar ťťn sanctie van de verdachte: ,,Als je iets vertelt maak ik je dood''. De Schager Courant tekende uit de mond van een slachtoffer op: ,,Ik leerde hem kennen via een vriendin, de enige die ik hier had, want ik woonde nog maar een week in Schagen. Opeens waren we alleen en hij dwong me hem oraal te bevredigen. Ik deed wat hij me opdroeg want ik was bang dat hij een wapen bij zich had. Toen het voorbij was, ben ik hard weggelopen. Maar hij kwam me achterna en bedreigde me met de dood''.

In 2000 werd Fabo samen met zijn broer al opgepakt voor tientallen strafbare feiten. Drie weken cel of 60 uur dienstverlening, met een proeftijd van twee jaar kreeg hij toen. ,,Een goed werkende aanpak van probleemjongeren'', vond de groepschef van de politie in Schagen destijds.

Spiderman zorgt voor opschudding in Londen

calvobbes herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Een Engelse vader die zijn dochter niet mag zien van de moeder heeft in Londen voor veel opschudding gezorgd. Afgelopen vrijdag klom David Chick als Spiderman verkleed in een ruim 30 meter hoogwerker in de buurt van de Tower Bridge en kwam er pas gisteren weer uit.

Spiderman in LondenDe actie was bedoeld om aandacht te vragen voor vaders die hun kinderen niet meer mogen zien van de moeder. Chick heeft zijn dochter al acht maanden niet meer gezien terwijl die daar wel toestemming voor heeft van de rechter. Hij had gekozen voor een Spiderman-kostuum omdat zijn dochter een groot fan van de stripheld is. Hoewel hij last heeft van hoogtevrees besloot die toch op deze manier om aandacht te vragen voor zijn probleem.

Mede doordat er de eerste dagen een harde wind stond had de Londense burgemeester de Tower Bridge afgesloten voor al het verkeer. Als de man, David Chick, uit de hoogwerker was gesprongen of er door de wind was uitgeblazen had dat gevaarlijke situaties opgeleverd. Doordat er dagelijks rond de 20.000 mensen gebruik maken van die brug stond er in de spits soms ruim 15 kilometer file.

Voorlopig heeft de actie wel effect. Er wordt over de problemen gesproken in het Engelse parlement en de staatssecretaris voor Familieaangelegenheden heeft al toegezegd met de vereniging "Fathers 4 Justice" om de tafel te gaan zitten.

Foto: BBC

Negatief reisadvies voor Nederland

We zullen voorlopig misschien weinig AustraliŽrs zien in Nederland. De Australische regering heeft namelijk een negatief reisadvies afgegeven. Niet vanwege terroristische dreiging of veiligheidsrisico's, maar vanwege tasjesdieven en zakkenrollers.

AustraliŽrs die in Nederland wonen, hebben informatie gegeven aan het ministerie van buitenlandse zaken in Canberra. Daarop heeft de regering haar advies afgegeven. Volgens het ministerie is Nederland nog altijd een veilige en populaire bestemming.

Bush tekent nieuwe abortuswet

President Bush heeft een wet getekend die abortus door 'partiŽle geboorte' verbiedt. Een federale rechter besliste echter kort na de ondertekening dat de wet tegen een viertal artsen niet toegepast mag worden omdat die tegen de grondwet zou indruisen. Zij voerden in 12 staten de omstreden ingreep uit.

PartiŽle geboorte is een abortus-methode waarbij het hoofdje naar buiten wordt gehaald om de foetus te doden. De methode wordt toegepast in de vijfde of zesde maand van de zwangerschap.

"Het was een verschrikkelijke vorm van geweld tegen kinderen die centimeters van hun geboorte af zijn, terwijl de wetgever de andere kant opkeek", zei Bush bij de ondertekening in het bijzijn van zo'n vierhonderd ambtenaren en anti-abortusactivisten. Nadat de wet was getekend, steeg een "amen" op uit de menigte.

Jeroen van Inkel naar de rechter

Op 18 november wil Jeroen van Inkel via de rechter afdingen dat hij onder zijn contract bij Radio 538 uit kan. Dat heeft een woordvoerder van het hitstation laten weten. Jeroen van Inkel wil graag de ochtendshow op Radio Veronica gaan maken, maar hij heeft nog een contract bij Radio 538 tot 2005.

Van Inkel zit al anderhalve week niet meer achter de 538-microfoon en heeft zich ziek gemeld, aldus een woordvoerster van het radiostation donderdag. Het kort geding dient op 18 november.

Einde premieconflict Volendam

Bestuur en spelers van FC Volendam zijn het eens geworden over de wedstrijdpremies.

Het aanhoudende geschil tussen het bestuur en de spelers van FC Volendam is opgelost. Er is overeenstemming bereikt over de hoogte van de wedstrijdpremies voor de Eredivisie en de Amstel Cup.

In de gemaakte afspraken zijn de premie per wedstrijdpunt, de premie voor een mogelijke nacompetitie en een collectieve premie voor lijfsbehoud in de Holland Casino Eredivisie vastgelegd.

Hiermee komt een einde aan de onenigheid tussen het bestuur en de spelers, die elkaar met acties bestreden. Zo boycotten de spelers een training en verschenen zij niet in het clubkostuum, waarna het bestuur besloot een boete in te houden op de salarissen.

Game Review: Golden Sun The Lost Age

Publisher:Nintendo
Developer:Camelot Software Planning
Website:The Lost Age
Platform:Gameboy Advance

Golden Sun wordt beschouwd als ťťn van de beste RPG's die op de GameBoy Advance zijn verschenen. Goed voor uren vermaak, een sterke verhaallijn en leuke animaties.
Het einde maakte absoluut duidelijk dat er een vervolg zou komen. Nu is die er dan eindelijk: The Lost Age. Maakt het vervolg de hooggespannen verwachtingen waar?

Van der Moolen beschuldigd van fraude

Beurshandelaar Van der Moolen gaat zelf onderzoeken of het bedrijf klanten voor 35 miljoen dollar heeft benadeeld bij het uitvoeren van orders. Die aantijging komt van de toezichthouder op Wall Street. In de Verenigde Staten wordt de zaak al onderzocht.

Volgens de Amerikaanse beursautoriteiten heeft Van der Moolen zich onnodig met bepaalde orders bemoeid en daarmee winst gemaakt. De verdenkingen tegen Van der Moolen strekken zich uit over een periode van drie jaar.

De toezichthouders van de New York Stock Exchange (NYSE) wil de 35 miljoen dollar terugvorderen van de beurshandelaar. Daarnaast wil de toezichthouder het bedrijf disciplinair straffen. Van der Moolen weerlegt de aantijgingen en zegt dat de NYSE zich baseert op onjuiste gegevens.

Kritiek op VVD over moslimschool-standpunt

In de Tweede Kamer kwam de VVD gisteren, tijdens het debat over de onderwijsbegroting, onder vuur te liggen vanwege haar standpunten inzake het islamitisch onderwijs. VVD-Kamerlid Eric Balemans hield vol dat de liberalen niet willen morrelen aan het recht op vrijheid van onderwijs.

Uit alle hoeken kreeg de VVD zware kritiek te verduren. GroenLinks vond dat de VVD, en vooral Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, enkel oog heeft voor problemen op scholen met een religieuze grondslag bij de aanpak van de zwarte scholen-problematiek. Bovendien gebruikt de VVD volgens Groenlinks veel te zwaar geschut om de problemen aan te pakken.

CDA, SGP en ChristenUnie zeiden dat de VVD wel zegt dat het de vrijheid van onderwijs ongemoeid laat, maar dat ze dat met haar voorstellen in de praktijk niet waarmaakt. ''U maakt onderscheid tussen scholen met en zonder religieuze grondslag. Dat is in flagrante strijd met de Grondwet zoals wij die nu kennen'', aldus CDA'er Jan de Vries.

Balemans bleef volhouden dat de VVD niet aan de Grondwet wil komen, maar wťl de problemen bij islamitische scholen wil aanpakken. Over de voorstellen van zijn collega Hirsi Ali stelde hij dat deze bedoeld zijn als ,,suggesties'' voor verder onderzoek.

Hierop kreeg de VVD weer kritiek van de LPF, die eerder aan de zijde van de liberalen stonden in het debat over islamitisch onderwijs. LPF-Kamerlid Margot Kraneveldt vroeg zich af of de VVD nog wel achter haar eigen voorstellen staat.

De LPF pleitte voor een ,,fundamenteel, filosofisch debat'' over artikel 23 van de Grondwet. Daar moesten de andere partijen, inclusief de VVD, weer niets van hebben. Alleen D66 schaarde zich achter het LPF-voorstel.

Film Review: The Matrix Revolutions

Enkele maanden geleden begon ik mijn verhaaltje nog met een korte introductie van de gebroeders Wachowski en de eerste Matrix film uit 1999. Inmiddels mag je je gaan schamen als je de film(s) nog niet kent. De tweede werd door velen niet zo goed ontvangen als de eerste en dat was deels terecht. Het 'hapklare brokje' deel ťťn was niet terug te vinden in deel twee en voor veel fans was dit een grote teleurstelling. Voor veel andere fans was dit gelukkig juist een uitdaging. Deze laatste groep wordt nu verzocht zo snel mogelijk hun jas te pakken en naar de bioscoop te gaan. Behoor je tot de eerste groep? Trek dan ook je jas maar aan want deze film zal je zeker weer meer aanspreken. Het groene beginscherm wacht!


Vijf doden door woningbrand in JŁlich (D)

Vanochtend vroeg zijn bij een woningbrand in het Duitse JŁlich vijf personen omgekomen. De slachtoffers zijn twee ouders, hun twee dochters en een 82-jarige vrouw. Een jongetje van twee is gereanimeerd en heeft het drama overleefd.

De brand is door een onbekende oorzaak in de kelder van de drie etages tellende woning ontstaan. Alle slachtoffers zijn door rookvergiftiging gestorven. Een politiewoordvoerder verklaarde dat de slachtoffers de woningbrand hadden kunnen overleven, als ze niet naar beneden waren gegaan.

Machiel Kuijt gaat in cassatie

Machiel Kuijt tekent beroep in cassatie aan tegen zijn veroordeling in Thailand tot levenslange gevangenisstraf. Zijn advocaat Knoops denkt dat daardoor de kans groot is dat de zaak opnieuw behandeld wordt.

Kuijt werd in hoger beroep in Thailand veroordeeld tot levenslang wegens drugshandel. De Nederlander werd in maart vorig jaar nog vrijgesproken van de aanklacht. Hiervoor zat Kuijt al bijna vijf jaar in voorarrest.

Afgelopen vrijdag werd Kuijt in alle stilte naar de rechtbank overgebracht in afwachting van het vonnis. Zijn advocaat en de Nederlandse ambassade kregen later pas lucht van de uitspraak. Na zijn vrijspraak in maart 2002 bleef Kuijt vastzitten in afwachting van het hoger beroep dat het Thaise Openbaar Ministerie tegen hem had aangetekend.

Kuijt zou in Thailand alsnog tot levenslang veroordeeld zijn, omdat er nieuwe bewijzen tegen hem waren gevonden. Dat zei de Thaise ambassadeur Teeravechyan in het SBS6-programma Stem van Nederland.

Peijs: pas na 2007 besluit kilometerheffing

Het volgende kabinet zal de knoop moeten doorhakken over invoering van de kilometerheffing. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat zal deze periode, die in 2007 afloopt, "geen definitieve besluiten nemen", zei ze woensdag tijdens de behandeling van haar begroting voor 2004.

Afgelopen zondag werd bekend dat Peijs van Verkeer en Waterstaat vanaf 2007 geleidelijk een kilometerheffing wilde invoeren. Ze zei dit in een interview met het Algemeen Dagblad (AD). Het standpunt van de CDA-minister was opmerkelijk te noemen. Haar partij heeft vorig jaar in de Tweede Kamer, samen met de VVD, een plan van de PvdA over kilometerheffing tegengehouden.

De minister gaf in het interview aan dat er rigoreuze maatregelen nodig zijn omdat anders over een paar jaar het verkeer ook buiten de spits vastloopt. Haar plan was om per 2010 de automobilist ook extra laten betalen voor het gebruik van drukke wegen en rijden in de spitsuren.

De automobilist zou hiervoor worden gecompenseerd via een geleidelijke vermindering van de wegenbelasting en geleidelijke afschaffing van de BPM, de aanschafbelasting op nieuwe auto's, aldus Peijs. Om de files de komende drie jaar al korter te maken komen er 33 spitsstroken bij.

Vijftien miljoen voor slachtoffers Volendam

Het Rijk heeft middels de stichting UPN tot dusver ruim 15 miljoen euro uitgekeerd aan de slachtoffers van de Nieuwjaarsbrand in Volendam. Het zou gaan om 308 mensen. Van 21 slachtoffers is de aanvraag nog in behandeling. Daarnaast kunnen zich nog tot 1 januari nieuwe mensen melden. Dan loopt de regeling af.

Deze organisatie werd na de ramp van 1 januari 2001, speciaal voor de afwikkeling van de schade opgericht. In totaal kregen 308 mensen een vergoeding van tussen de 1500 en 150.000 euro.

De uitkeringen van het Rijk staan los van procedures tegen eigenaar Veerman van cafť De Hemel. In zijn cafť woedde op 1 januari 2001 de fatale brand.

Zware bommen bij grens IsraŽl gevonden

De krant Haaretz meldt vandaag dat het IsraŽlische leger vlakbij de grens met Libanon een aantal krachtige bommen heeft aangetroffen. Een legerwoordvoerder meldt dat de explosieven eerder op woensdag waren geÔnstalleerd door de strijdgroep Hezbollah. Deze radicaal-sjiitische groepering valt met regelmaat vanuit Zuid-Libanon het IsraŽlisch grondgebied aan.

Het incident vind plaats op een moment dat er mogelijk door IsraŽl gevangenen van Hezbollah worden vrijgelaten.

Waarschijnlijk zal hierover zondag een beslissing worden genomen door het IsraŽlische kabinet. Het zou gaan om ongeveer vierhonderd Palestijnse en Libanese gevangen. In ruil hiervoor is het de bedoeling dat Hezbollah een IsraŽlische zakenman en de stoffelijke resten van drie militairen overdraagt.

Srilankaanse president kondigt noodtoestand af

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

President Chandrika Kumaratunga heeft in Sri Lanka de noodtoestand ingesteld. Het land verkeerde in een politieke chaos nadat Kumaratunga gisteren drie ministers had ontslagen en ze het parlement voor drie weken naar huis had gestuurd.

Er zijn ook grote meningsverschillen omtrent de vredesonderhandelingen met de Tamil-rebellen (LTTE). Volgens de president geeft de premier te veel toe aan de eisen van de rebellen. Daarom verwierp ze gisteren een vredesvoorstel van de rebellen, terwijl de premier er enkele dagen eerder nog positief op was ingegaan.

Een woordvoerder van premier Wickramasinghe heeft woensdag laten weten dat de regering geen gevaar loopt de steun van de meerderheid in parlement te verliezen. "We hebben het parlement stevig in handen", aldus de woordvoerder.

Premier Wickramasinghe zelf beschuldigde eergisteren de president ervan Sri Lanka in een staat van " chaos en anarchie" te storten. De premier was dinsdag niet in Sri Lanka aanwezig, want hij bracht een bezoek aan de Verenigde Staten. Daar had hij met president Bush een gesprek over de voortgang van de vredesbesprekingen met de Tamil-rebellen.

16-jarige bekent brandstichting Turkse ambassade

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 16-jarige jongen uit Haarlem die dinsdag werd opgepakt op verdenking van brandstichting in de Turkse ambassade in Den Haag heeft bekend.

Waarom de jongen de brand stichtte is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat hij eerder die ochtend ruzie met het personeel van de ambassade zou hebben gehad.

Gisteren is bij de ambassade een bewakingshuisje geplaatst. De Turkse ambassadeur had dinsdag, naar aanleiding van de brandstichting, geklaagd over het feit dat Nederland extra beveiliging voor het gebouw onnodig vond. Burgemeester Deetman van Den Haag blijft bij dit standpunt.

Geen particuliere beveiliging in Bloemendaal

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er komt voorlopig geen particuliere beveiligingdienst in Bloemendaal die 24 uur per dag surveilleert in woonwijken. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad heeft tegen het plan van lokale partij Liberaal Bloemendaal gestemd.

Het plan voor voortdurende beveiliging in Bloemendaal werd zaterdag gelanceerd. De aanleiding was dat er door bezuinigingen steeds minder politietoezicht is in de gemeente.

Het project werd ondersteund door oud-Philips-topman Roel Pieper die zelf in Aerdenhout (gemeente Bloemendaal) woont. Hij zou het project met technische middelen steunen. Pieper en zijn vrouw werden mei dit jaar slachtoffer van een indringer op hun landgoed. Beiden werden met een mes gestoken.

Aanvankelijk stonden VVD en CDA in Bloemendaal nog symphatiek tegenover het beveiligingsplan, maar tijdens de raadsvergadering bleken de twee collegepartijen opeens fel tegen. "U houdt de burgers een worst voor en misleidt ze", zei VVD-fractievoorzitter Elias. VVD en CDA zijn geschrokken van de kosten voor de particuliere beveiliging. Volgens Liberaal Bloemendaal zijn de inwoners zo'n 800.000 euro per jaar kwijt voor de extra beveiliging.

Het college van burgemeester en wethouders werd onlangs gevraagd om met de politie te overleggen hoe ze het gevoel van onveiligheid onder de burgers in Bloemendaal kunnen verminderen. Liberaal Bloemendaal diende een nieuwe motie in om in elk geval een referendum te houden over haar veiligheidsplan. Die motie heeft het dus niet gehaald, naar nu blijkt.

Telefoneren met je vinger in je oor

Bas / misanthropist, Sinan / saban en EricV hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Japan is een polstelefoon ontwikkeld, waarbij de vinger gebruikt wordt als geluidsontvanger. De polsband pakt binnenkomende signalen op en laat deze trillen door de vinger. Door de vinger in je oor te stoppen, worden deze signalen doorgeleid naar het trommelvlies.

In de polsband zit een microfoon die het stemgeluid registreert. Ook wordt de stem gebruikt om een nummer in te "toetsen". De telefoon gaat aan of uit door de vinger tegen de duim te drukken.

Nog geen akkoord over terreurlijn NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) en de vakbonden hebben gisteren opnieuw geen akkoord weten te bereiken over de aanpak van de agressie op de lijn tussen Hoorn en Enkhuizen. Het overleg van afgelopen maandag was ook al mislukt.

Dinsdag werd bekend dat Nederlandse Spoorwegen er niet in slagen om de agressie in de trein te verminderen. Vier jaar geleden werd er 460 keer per maand melding gemaakt van agressie, vorig jaar lag dat aantal op 690 meldingen en afgelopen maand waren het er al meer dan 800; vijftien procent meer dan vorig jaar.

Het personeel wil dat de directie van de NS de lijn Hoorn-Enkhuizen erkent als een officiŽle agressielijn. Op officiŽle agressielijnen wordt dan door de NS meer personeel ingezet om problemen het hoofd te bieden.

Na het overleg werden geen mededelingen aan de pers gedaan over het verloop van de onderhandelingen. Volgende week dinsdag zullen er nieuwe gesprekken zijn. Ondertussen dreigt het NS-personeel wanneer de gesprekken niets opleveren.

Bush krijgt geld voor onderzoek kernwapens

Headshot en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Amerikaanse Congres zal zeer waarschijnlijk de plannen van Bush, om onderzoek te doen naar kleine kernwapens, groen licht geven. Bush krijgt een onderzoeksbudget van 13,5 miljoen dollar tot zijn beschikking. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat moet overigens nog formeel goedkeuring geven over de verstrekking van de gelden.

Het mogelijk verstrekken van het budget is omstreden. Zo wil Bush in de toekomst op het slagveld kleinere kernwapens gaan toepassen. Ook het bestoken van diep onder de grond gelegen doelen is niet onomstreden in de Verenigde Staten. Tegenstanders van Bush, de Democraten, vrezen een nieuwe wapenwedloop. Daarnaast zijn ze ook zeer sceptisch, omdat de wapens mogelijk te snel zouden worden ingezet. Desondanks kan Bush zijn plannen uitvoeren, aangezien de republikeinen in beide kamers een meerderheid hebben.

Saudi-ArabiŽ kampt met tekort aan zand

Saudi-ArabiŽ kampt met een 'tekort' aan zand. Daarom heeft het land de export van zand verboden en grenscontroles verzwaard om te voorkomen dat er illegaal zand naar het buitenland wordt getransporteerd. Het zand is in Saudi-ArabiŽ belangrijk, aangezien er in het oosten van het land door bouwactiviteiten veel vraag naar is.

Vooral in het naburige oliestaatje Bahrein is veel vraag naar zand, dat daar gebruikt wordt voor landwinning. Saudi-ArabiŽ vreest dat de vraag naar zand alleen maar zal toenemen wanneer de wederopbouw van Afghanistan en Irak op stoom komt.

Het grootste probleem van Saudi-ArabiŽ is niet zozeer het zand, alswel het vervoer van zand uit afgelegen gebieden. Wanneer een techniek wordt ontwikkeld om het makkelijk te transporteren uit afgelegen zandwoestijnen, kan dit volgens deskundigen juist een zeer winstgevende zaak worden.

Politie beŽindigt actie Greenpeace bij houthandel

Vanmorgen vroeg heeft de politie acht actievoerders van Greenpeace gearresteerd, die bezig waren actie te voeren bij houthandel DLG in Vlissingen. De milieuactivisten demonstreerden bij het bedrijf, omdat het volgens hen hout zou verkopen van bedrijven die mogelijk betrokken zijn bij illegale houtkap. Twee andere demonstranten die met een spandoek voor het bedrijf stonden, werden niet meegenomen.

De actievoerders versperden de toegang van de centrale poort met tropisch hardhout, wat van het terrein van het houtbedrijf af kwam. Daarnaast waren de Greenpeace-medewerkers bezig met de herkomst van het opgeslagen hout te inventariseren. Greenpeace is nu van plan aangifte te doen van dit verdachte hout.

De milieuorganisatie zegt dat het hout bij DLH afkomstig is van verschillende Afrikaanse houtkapbedrijven, die recent zijn bestraft wegens illegale kap. Zo handelt het bedrijf in hardhout van het recent bekeurde bedrijf IBC.

Remkes roept Cohen op het matje

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil zo snel mogelijk een gesprek met burgemeester Cohen van Amsterdam. Remkes wil de uitlatingen bespreken van hoofdcommissaris Kuiper in Het Parool.

Kuiper uitte gisteren forse kritiek op Remkes. Hij verweet de minister onder meer politiekorpsen op te zadelen met een enorme administratieve rompslomp en het voeren van tegenstrijdig beleid.

Remkes studeert al geruime tijd op een reorganisatie van de Nederlandse politie. Eťn van de proefballonnetjes die hij de afgelopen tijd heeft opgelaten, is omvorming van de 26 politiekorpsen tot een nationale politie.

Kuiper zegt door alle veranderingen niet toe te komen aan zijn eigenlijke werk. "Remkes heeft geen idee waar hij het over heeft', zei Kuiper.

Publieke Omroepen wil presentatoren binden

De Publieke Omroep wil dat haar personeel geen uitstapjes meer maakt naar commerciŽle omroepen. Dat staat in een advies dat de raad van bestuur van de Publieke Omroep naar alle losse omroepen heeft gestuurd. De NOS heeft al gehoor gegeven aan het advies. Zo zal Studio Sport presentator Toine van Peperstraten moeten stoppen met zijn dj werk voor Radio Veronica.

Met de maatregel wil de raad van bestuur voorkomen dat er verwarring kan ontstaan bij kijkers en luisteraars over de 'herkomst' van presentatoren. "Concurrentie is op zich gezond", aldus een woordvoerder. "Wel kan het de kijker behoorlijk in verwarring brengen als die een medewerker van de publieke omroep aan het werk ziet of hoort bij een commerciŽle zender. Juist in deze tijd waarin de legitimiteit van de omroep ter discussie staat, is helderheid geboden."

Zonnevlam van dinsdag brak record

Nieuwe analyse van de data van de eruptie die dinsdagnacht op de zon plaatsvond, bevestigt dat deze alle records gebroken heeft. Dat heeft het Space Environment Center (SEC) van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) woensdag bekend gemaakt.

De "coronal mass ejection" werd geclassificeerd als een X28 zonnevlam. Het record was voorheen op 2 april 2001 en 16 augustus 1998 met een X20 vlam, gevolgd door 28 oktober 2003 met een X17.2 vlam.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.