Nieuwe rel rond holocaust-monument Berlijn

Het omstreden in aanbouw zijnde holocaust-monument in Berlijn is opnieuw een verhit punt van discussie. Zo gaan er onder de Duitse joden steeds meer stemmen op om het monument compleet te slopen. De joden kunnen het niet verkroppen dat een deel van het gedenkteken is gemaakt door een bedrijf dat in de Tweede Wereldoorlog Zyklon-B (een gas waarmee destijds vele joden om het leven werden gebracht) produceerde.

Volgens de Duitse krant rest er slechts één alternatief, wanneer daadwerkelijk blijkt dat de firma Degussa bij de bouw betrokken is. Het monument moet dan maar gesloopt worden, aldus de krant. De krant baseert zich op directe bronnen, namelijk kringen rond de raad die toeziet op de bouw van het monument. De raad heeft vooralsnog geen reactie gegeven op de jongste onthullingen.

Het dagblad ontdekte dat een dochterfirma van Degussa materiaal leverde voor de fundamenten van de 2700 betonnen zuilen, waaruit het monument bestaat. Onlangs ontstond al een rel toen bleek dat Degussa de pilaren met een beschermingsmiddel tegen graffiti behandelde.