Zojuist n.a.w. recorduitbarsting op de zon

Gerson (M4stermind)
Zonnevlek 486 heeft enkele uren geleden opnieuw een krachtige zonnevlam uitgespuwd. Deze is naar alle waarschijnlijkeid historisch in kracht. De uitbarsting verzadigde röntgenstraaldetectors op GOES satellieten voor 11 minuten.


Een SOHO-filmpje van de zonnevlam die net uitbarstte

De laatste keer dat zoiets gebeurde was in 2001. De vlam werd toen geclassificeerd als een X20 op de schaal van Richter. Dit was de grootste vlam ooit gemeten. De uitbarsting die nu gebeurd is, is naar alle waarschijnlijkheid nog heviger. Hierover volgt later meer.

Geïoniseerde straling bereikte vlak na de explosie de aarde, waardoor Noord Amerika korte tijd zonder radio-ontvangst zat. De "coronal mass ejection" heeft ook deeltjes in de ruimte geslingerd. Hoewel de vlam niet naar de aarde gericht is, kan deze 5 november glanzende aurora's teweeg brengen.

De zonnevlekken 486 en 488 draaien nu uit het zicht. Dit betekent dat de explosies zichtbaar op aarde tijdelijk zullen stoppen. Zonnevlekken blijven echter vele weken bestaan. Verwacht wordt dat de zonnevlekken over twee weken weer zichtbaar zijn, en hun vlammen weer naar de aarde toespuwen.