FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 november 2002

Grote olievlek bedreigt kust Spanje

Een enorme olievlek uit de gezonken tanker Prestige drijft op dit moment naar de Spaanse noordwestkust en zal waarschijnlijk dit weekend al op de kust van Galicie aanspoelen.

De ongeveer 10.000 ton grote olievlek ligt op zo'n 25 kilometer van de kust, die al door olie uit de tanker is vervuild. De Prestige verging twee weken geleden en de bewoners zijn sindsdien al bezig met het schoonmaken van de stranden.

Greenpeace heeft overigens tevergeefs getracht een andere oude olietanker van dezelfde reder, de Byzantio, te verhinderen vanuit de haven van Tallinn (Estland) naar Rotterdam te varen om daar olie te lossen.

Rit met taxi van dertien weken

Qlo0n had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met twee Chinezen als passagiers heeft een Britse taxichauffeur een taxirit van dertien weken gemaakt. In al die tijd reisde hij van Peking naar Londen. Vandaag zette de man na 16.000 kilometer de twee af op Trafalgar Square. In de drie weken dat zij onderweg waren, reden de drie reden acht uur per dag.

De rekening, omgerekend bijna 40.000 euro, voor de rit door elf landen - waaronder Rusland, Finland, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk - wordt betaald door een televisiezender, die de reis heeft gefilmd.

Het initiatief voor de reis was genomen door de Chinese regering. Zij wilden op deze manier de Chinezen aan moedigen Engels te leren spreken. Behalve chaufferen had Tony Arnold het geven van Engelse les als taak.

Tegenover een Engelse krant vertelden de Chinese passagiers dat zij van hun 'cabby' heel wat hebben opgestoken. "Mijn Engels is nu veel beter", aldus de 26-jarige Yuchan Wang. Dank zij 'Taxi Tony' kent zij nu tal van Engelse uitdrukkingen. "You look like a million dollars, doll" is er een van, zo demonstreerde zij. Ook Liang Yuchun (27) is tevreden.

Tegenover dezelfde krant verklaarde de taxichauffeur dat ook hij een fijne tijd heeft gehad. "Het was een verbazingwekkende reis. Overal waar wij kwamen, stonden de mensen met open mond te kijken. Ze zullen wel gedacht hebben: wat doet een Londense taxi nou in Mongolië?".

Schaatsen: Spaarselect koopt contracten af

De Spaar Select-ploeg heeft met zijn schaatsers een akkoord bereikt over het afkopen van de lopende contracten. Spaar Select directeur Jan-Willem van Dijk bevestigde dat vandaag.

Door de afkoopsommen hoeft het noodlijdende bedrijf per 1 december geen salaris meer te betalen. Spaar Select heeft toestemming de afkoopsom op een later tijdstip te voldoen. Beide partijen verklaarden geen mededelingen over het bedrag te doen dat Spaar Select voldoet aan de ploeg. De acht schaatsers, onder wie Marianne Timmer, Gianni Romme en Erben Wennemars, gaan samen met coach Jac Orie op zoek naar een nieuwe werkgever.

De kans is groot dat de nieuwe sponsor Sponsorbingo Loterij (SBL) wordt. Het bedrijf haakte in een eerder stadium af toen Spaar Select en de ploeg het niet eens werden. ,,Nu er schoon schip is gemaakt, gaan wij er opnieuw naar kijken'', aldus directeur Wibo van de Linde van de SBL. ,,Ik wil eerst persoonlijk met iedereen spreken. Het zijn fantastische schaatsers, die hopelijk niet te lang zonder sponsor blijven.''

Na de Olympische Spelen van Nagano in 1998 stapte Spaar Select in de schaatssport. Gianni Romme en Bob de Jong waren de eerste rijders, van wie Romme tot het eind is gebleven.

Nova peiling: SP blijft stijgen, VVD terug

In het wekelijkse onderzoek van de Politieke Barometer, gehouden in opdracht van het tv-programma NOVA, gaat de VVD, net als in de NIPO-peiling deze week, omlaag. De partij staat nu nog maar op één zetel winst t.o.v van de vorige verkiezingen.

De SP blijft scoren. Vorige week 8 zetels winst, nu maar liefst 11 zetels in de plus; resultaat: 20 zetels.

De PvdA blijft stabiel op 5 zetels winst staan, en lijkt haar plafond voorlopig bereikt te hebben. Dat geldt ook voor het CDA dat met 6 zetels in de plus op 49 staat.

En Ratelband of niet, Leefbaar Nederland blijft rond de nul staan.

De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

CDA ---> 49 (+6)
Lijst Pim Fortuyn ---> 7 (-19)
VVD ---> 25 (+1)
PvdA ---> 28 (+5)
GroenLinks ---> 9 (-1)
SP ---> 20 (+11)
D66 ---> 5 (-2)
ChristenUnie ---> 4 (-)
SGP ---> 3 (+1)
Leefbaar Nederland ---> 0 (-2)

Meer over deze peiling staat op de site van de politiekebarometer.

Jongetjes en Meisjes

Afgelopen week liep ik rustig richting het metrostation Coolhaven, vanuit het niets dook een groepje koters op met de kenmerken van buitenlandse ouders. Ze gleden één voor één van de stilstaande roltrap en liepen naar een bekende jongen, eveneens met de kenmerken van buitenlandse ouders, toe.
Toen iedereen de metro ingestapt was, begon het feest pas. Een beetje lol maken zal vast wel leuk zijn, maar dan begrijp ik niet waarom je gelijk een judo houding moet aannemen om één van je vriendjes op de grond te krijgen. Ik bevatte het niet, is dat trekken en duwen echt nodig?

Op een gegeven moment merkten onze jonge vrienden dat de deur van de metro-bestuurder open was, prachtig vonden ze het, op zo'n moment kon je echt zien dat er nog een kind achter die andere gedaante zat. Dit bracht me op een vreemd hersenspinsel.

We noemen vaak meisjes met iets te grote oorbellen, te klein topje, te hoge hakken en een iets te strakke broek een "Breezer-Chick". Hoe oud zullen ze zijn? Ik denk tussen de dertien en de zeventien. Nu blijkt veelal dat jongere meisjes de: "Just-Like-Mom" generatie ook al dezelfde trekjes gaat vertonen, kinder-strings schijnen heel gewoon te zijn. Dat waren de meisjes.
Maar met welk stereotype-over-het-kind-heen-gelegd gedrag zitten de jongetjes van die leeftijd opgezadeld? Ik heb ze voor het gemak maar "Vechtersbaasjes" genoemd. Altijd fysiek contact hebben en een emoties opwekkende uitlatingen in het openbaar plaatsen.

Van een aantal PABO-studenten hoor ik eigenlijk hetzelfde verhaal, ze zitten op de basisschool en het enigste wat tussen dat type kinderen in de pauzes gebeurd is slaan en schoppen. Waarbij hen het advies wordt gegeven door de opgeleide leerkrachten om maar even: "de andere kant op te kijken".

Het trieste in mijn situatie vond ik dat er geen vader of moeder bij hen was. Zoals ik het in mijn kindertijd van andere papa's en mama's op het schoolplein opving: "Kinderen zijn Hinderen". Oftewel: "Schop ze 's morgens met een lunchpakket de deur uit, en ze zien 's avonds wel dat ze thuis komen."

Bouw van AZ stadion utigesteld

Het Alkmaarder Hout is een oud stadion. De lichtmasten dateren nog uit 1977. Tijd voor een nieuw stadion dus, maar de besturrsrechter grijpt in.

De bestuursrechter heeft de voorbereidingen en de bouw van het nieuwe stadion voor zes weken stil gelegd. Dit omdat enkele winkelierverenigingen uit Alkmaar bezwaar hadden tegen de nieuwe bouw. Zij vrezen dat het ten kostte zal gaan van hun omzet omdat het AZ-stadioncomplex, KooimeerPlaza, ook winkels zal bevatten. De winkeliervereniginen spande een kortgeding aan en dat werd toegekend.

In deze zes weken is er de tijd om bezwaarschriften aan te tekenen. De gemeente alkmaar betreurd de uitspraak, maar zegt dat het niet direkt betekend dat de bouw vertraging op zal lopen. "Wij hebben nog steeds de hoop en de verwachting dat de daadwerkelijke bouw eind januari, begin februari 2003 kan starten. Dat is geheel volgens planning!," aldus de officiele verklaring van het college van burgemeester en wethouders.

Nazi-Duitsland ontwikkelde mogelijk vliegende schotel

Zph bood ons via de newssubmit het volgende bericht geheel vertaald aan:

Veel geruchten doen de ronde over occulte bewegingen binnen het derde rijk. Ook zij zouden destijds bezig geweest zijn met het ontwikkelen van vliegtuigen, classic UFO-style (het klassieke schoteltje), zo meldt de Russische staatskrant Pravda. De vraag blijft echter, hoe ver waren deze ontwikkelingen?

Volgens sommige bronnen zou er in 1936 vlakbij Freiburg een UFO neergestort zijn. De UFO is gevonden en sommigen nemen aan dat duitse onderzoekers samen met de SS het in zoverre hebben kunnen repareren dat de voortstuwing en energiesystemen uitgetest konden worden.

Zoals gewoonlijk lukte het namaken niet en bleef het bij dit ene schip. Ontwikkeling en onderzoek werd geleid door drie occulte organisaties: Tule, Vril, en Ahnenerbe.

Vijf jaar lang zijn de Duitsers bezig geweest met project "Base-211" (vastgesteld volgens verschillende experts). Tegen het einde van WOII waren al 9 projecten waarbij vliegende schotels getest werden. Veel onderzoekers zijn van mening dat deze naar Antarctica verhuisd zijn.

Beroemde onderzoekers van de mysteries van het derde rijk, R. Vesko, V. Terziysky en D. Childress, beweren dat vanaf 1942 duizenden concentratiekamp bewoners, vooraanstaande wetenschappers, piloten en politici met hun families naar de zuid pool zijn verscheept met behulp van onderzeeërs. Sommige onderzoekers geloven dat er nog steeds een duitse basis is op Antarctica, sterker nog, er wordt gesproken van een ondergrondse arische stad, Nieuw Berlijn, met een populatie van 2 miljoen mensen.

Het verhaal doet de ronde dat de populatie van deze stad bezig is met genetisch onderzoek en (verdere?) ontwikkeling van ruimte technologie. UFO's worden meerdere keren per jaar gesignaleerd bij de zuid pool, wat een indirect bewijs zou kunnen zijn van hun bestaan. In 1976 hebben de Japanners tegelijkertijd 19 ronde objecten waargenomen; deze doken vanuit de ruimte rechtstreeks naar Antarctica en verdwenen van de radar.

Noorwegen: rookverbod openbare gebouwen

poohbeer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Noorwegen is van plan om roken te verbieden in alle openbare gebouwen. Hieronder vallen ook restaurants, cafés en andere horecagelegenheden. Vanaf 2004 zou het voor de Noren dan alleen nog mogelijk zijn om in huis en buiten te roken. Dat laatste kan nog lastig worden aangezien de temperatuur in Noorwegen de helft van het jaar onder het vriespunt blijft steken.

Het voorstel voor dat rookverbod is een idee van de vakbonden voor het horecapersoneel. Volgens hen krijgen mensen in deze branche door passief roken eerder longkanker. De Noorse minister Dagfinn Hoybraaten is het daarmee eens. Hij vindt dat de werknemers hiertegen beschermd moeten worden.

Engeland publiceert UFO sightings

PatricQ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse overheid zal, als onderdeel van wetsaanpassingen over de vrijheid van informatie, documenten publiceren over UFO sightings.

De meest beroemde hiervan is de "Rendlesham File". Tot nu toe hebben niet meer dan 20 burgers dit document gezien over de sighting in Rendlesham Forest, Suffolk in 1980.

Volgens UFO fanaten hebben ooggetuigen, onderwie ook US officieren van een nabij gelegen militaire basis, op twee achtereenvolgende nachten een fel verlichte vliegende schotel zien landen in het bos.

De overheid heeft gezegd dat deze en meerdere documenten worden gepubliceerd op Internet voor het einde van de week.

Van Gastel gebelsseerd

De mannan uit Doetinschem zullen het aanstaande zondag zonder drie van hun spelers moeten stellen: Van Gastel, Nicolay en Ter Avest zullen niet spelen.

Jean-Paul van Gastel zal waarschijnlijk niet meer aan spelen toe komen tot aan de winterstop. De ex-international die nu voor De Graafschap speelt heeft een hamstingblessure. "Dit duurt een week of drie en die tijd wil ik me dan ook geven om volledig te herstellen," meldt de speler op de website van De Graafschap. Gerard Marsman benaderd het iets positiever. De Manager Voetbal Zaken van de club uit Doetrichem zegt dat de wedstrijd van zondag te vroeg komt voor Van Gastel.

Kevin Nicolay is voor nader onderzoek naar het ziekenhuis en zal er zondag ook niet bij zijn in de derby tegen Vitesse. De Belg heeft weer last van een oude enkelblessure.

Berthil ter Avest zal vanwege familieomstangdigheden ook niet van de partij zijn.

Strenger toezicht KNVB

Op de ledenvergadrering van 9 december zal de KNVB een nieuw licentiesysteem voordragen. Het oude van jaar tot jaar toezicht zal daarmee verdwijnen.

De KNVB gaat strenger toezicht houden op de zogenaamde 'probleemclubs'. In het systeem worden alle clubs ondergedeeld in drie groepen. De eerste groep zijn de clubs die het financieel goed voor elkaar hebben. De tweede groep draait wat minder en de derde groep zijn de probleemclubs.

De clubs uit de derde groep zullen alleen een toezichthouder krijgen die zullen toezien op de gebieden organisatie, financiële huishouding en infrastructuur. Zo zal de toezichthouder alle uitgaven boven de 10.000 Euro moeten goedkeuren. Ook zal er een saneringsplan moeten komen voor deze clubs dat onder toezicht wordt uitgevoerd.

In het nieuwe voorstel zullen ook overtredingen zwaarder bestraft worden. Het gaat hier om straffen als: puntenaftrek, verplichte degradatie, verbod op nacompetitie of Europees voetbal en verwijdering uit het profvoetbal. Het nieuwe systeem sluit in de ogen van de KNVB beter aan bij de nieuwe regelgeving van de UEFA. Verder denkt de voetbalbond hiermee het voorbestaan van het proffesionele voetbal te kunnen waarborgen.

Vrijspraak Van den Herik en Feyenoord

Vandaag was er eindelijk de ontknoping in de rechtzaak tegen Feyenoord, aangespannen door de FIOD in verband met belasting fraude.

Zowel Feyenoord als voorzitter Van de Herik zijn vrijgesproken in de aanklachten die er tegen hen lagen. Tegen Feyenoord was 1,1 miljoen euro boete geeist wegens belastingfraude en valsheid in geschrifte. Van den Herik zou een jaar de cel in moeten om dezelfde reden.

De rechtbank vond het niet voldoende bewezen dat er met opzet was gehandeld. De voorzitter van de erchtbank zei: "Het is verdedigbaar dat Feyenoord ervan uitging dat de fiscale verplichtingen bij Standard Luik [in het geval van de transfer van Vidmar] lagen." Het Openbaar Ministerie heeft twee weken de tijd om in beroep te gaan. Zowel de voorzitter als de FIOD (die de klacht indiende) onthouden zich van commentaar.

Hallucinerende Rus richt bloedbad aan

KrisXL en Sabrinaaah hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het dorpje Dombaï in Rusland, aan de grens met Georgië, heeft een Russische grenswacht die hallucinerende paddestoelen had gegeten, zeker acht van zijn kameraden doodgeschoten en elf anderen verwond. Dit meldt het persbureau Itar-Tass, dat zich baseert op regeringsfunctionarissen die anoniem willen blijven.

Het Russische leger heeft bevestigd dat de man onder invloed van paddestoelen heeft geschoten, maar heeft niets over aantallen slachtoffers gezegd. Volgens een ooggetuige begon de man met zijn machinegeweer wild om zich heen te schieten, nadat hij hallucinerende paddestoelen had gegeten.

De hallucinerende paddestoelen zijn ook bekend als 'magic mushrooms' en bevatten een substantie die te vergelijken is met LSD. Dat is een krachtig geestverruimend middel dat vooral in de jaren zeventig populair was.

Volgens Russische legerartsen is het drugsgebruik onder de Russische militairen de laatste tijd snel gestegen. Ook het aantal soldaten dat deserteert zou als gevolg van de slechte leefomstandigheden en treiterijen in het leger erg hoog liggen.

Niet veel aanhang AEL in Nederland verwacht

De Arabische Europese Liga (AEL), vanwie de voorman op dit moment vastzit in een Belgische politiecel, zal in Nederland nooit zoveel aanhang krijgen als bij onze zuiderburen. Dat beweerden vandaag verschillende voorlieden van de islamitische- en Arabische gemeenschappen in ons land.

Y. Hartog, coördinator van Islam en Burgerschap, zegt dat er hier ook wel assertieve reacties van moslims en Arabieren zijn te verwachten, maar nooit op de manier zoals in België. In Nederland zijn moslims en Arabieren net zo nuchter als de autochtonen, meent hij, en ze zullen daarom binnen de grenzen van de rechtsstaat blijven.

Wel zegt Hartog dat er hier veel onvrede bij een aantal moslims en Arabieren heerst. ,,Het klimaat in Nederland is sinds 11 september heel erg verhard. Men stelt zich in Nederland steeds minder tolerant op en voelt zich niet langer geremd bij het doen van racistische uitlatingen.'' Toch verwacht hij hier geen grote gewelddadige actiegroep zoals de AEL in Antwerpen is.

De voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT), S. Boudouft, meent dat een Nederlandse variant van de AEL hier wel degelijk denkbaar is. Hij is al vaak gebeld door jongeren met de vraag of hij ze in contact kan brengen met AEL-voorzitter Dyab Abou Jahjah.

De AEL heeft al eerder laten weten volgend jaar afdelingen in Nederland te willen beginnen. Vorige week bevestigde Dyab Abou Jahjah dat nog tegen Andries Knevel, toen hij te gast was in zijn tv-programma.

Actieverband voor lagere max. snelheid

Labius had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie organisaties presenteren aanstaande woensdag in Den Haag een samenwerkingsverband om te proberen lagere maximumsnelheden in het autoverkeer weer op de politieke agenda te krijgen.

Het gaat om verkeersveiligheidsorganisatie 3VO, de Dierenbescherming en Milieudefensie. De organisaties nemen dit initiatief omdat lagere snelheden beter zouden zijn voor mens, dier en milieu.

Anti-Westerse betoging rustig verlopen

Een demonstratie gericht tegen de staat Israël en het westen is vandaag in Den Haag zonder problemen verlopen. De demonstratie is een jaarlijks terugkerend protest op de laatste vrijdag van de islamitische vastenmaand ramadan, en ooit ingesteld door de overleden Iraanse geestelijke Khomeiny.

Enkele honderden moslims liepen onder strenge politiebegeleiding van het Malieveld via de Korte Voorhout en het Binnenhof naar het Plein. Daar eindigde de demonstratie.

Voor de Amerikaanse ambassade riepen demonstranten de leus ,,Amerika terrorist'' en op het Binnenhof werden in leuzen Bush en Sharon uitgescholden.

Gordon beslist maandag over radio-toekomst

peter01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aankomende maandag zal Gordon uitsluitsel geven over zijn toekomst op de radio. Hij zal of voor veel geld bij Radio 538 blijven of naar NoordzeeFM vertrekken. 'Ken je de Postcodeloterij Straatprijs? Die valt dan op 1 adres!', aldus Gordon vanmiddag.

Wanneer Gordon gewoon werkzaam blijft voor Radio 538, zal hij een middagprogramma gaan maken. Als hij vertrekt naar NoordzeeFM, gaat hij een programma tussen 7 en 10 uur presenteren.

Overigens maakte Gordon ook bekend dat hij bezig is een televisieprogramma te ontwikkelen, genaamd 'Gordon's late nicht show', en dat hij mee gaat doen aan het songfestival.

''Neonazi's willen moord Fortuyn wreken''

Rotterdamse neonazi's hebben het met gewelddadige acties gemunt op vooraanstaande linkse politici in ons land, zo schrijft de Telegraaf. De krant baseert zich daarbij op een ambtsbericht van de AIVD (voorheen BVD) aan de landelijk officier terrorismebestrijding van Justitie, dat in handen kwam van het ochtendblad.

De politie blijkt deze zomer Ed P. en twee kompanen uitvoerig te hebben verhoord. De mannen werden van hun bed gelicht door een arrestatieteam. De 29-jarige Ed P. is een oud lid van de, inmiddels verboden, rechts-extremistische partij CP'86. Volgens zijn advocaat heeft de AIVD de telefoongesprekken van neonazi's uit Rotterdam veelvuldig afgeluisterd. In die gesprekken hitsten de extremisten elkaar voortdurend op. Tijdens een van de getapte gesprekken werd er letterlijk gezegd: ''We gaan terugslaan''.

De AIVD vermoedt dan ook dat de groep de moord op Pim Fortuyn wil wreken op linkse politici die zij daarvoor verantwoordelijk houden. De groep heeft volgens de geheime dienst van talloze politici van linkse signatuur actief privéadressen verzameld.

Ondanks al deze verdenkingen stonden de drie Neonazi's (die volgens het OM betrokken zouden zijn bij voorbereidingen tot moord, zware mishandeling, brandstichting en het veroorzaken van ontploffingen), binnen één dag al weer op straat. De rechter-commissaris vond het aangedragen bewijs te mager. Toch zou het onderzoek nog steeds in volle gang zijn.

Sint en Pieten strooien met hondenbrokken

Christmuz en sGaaf hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Carnavalsvereniging de Havermennekes uit Bunde is boos. Afgelopen zaterdag verscheen Sinterklaas met zijn Pieten (onverwachts) bij het uitroepen van prins Lou I op het Sint Agnesplein in Bunde en ze strooiden er pepernoten rond. Tenminste, dat dachten de kinderen die de pepernoten in hun mond stopten. Snel daarna spuugden zij het weer uit, omdat het erg vies smaakte.

De voorzitter van de carnavalsvereniging liet het strooigoed onderzoeken door de Keuringsdienst van Waren en wat bleek, de bruine bolletjes waren geen pepernoten, maar hondenbrokken. 'Ik weet niet of het als grap bedoeld was of dat er sprake is van kwade opzet, maar dit is hoe dan ook ethisch onverantwoord. Kleine kinderen zien het verschil niet, die stoppen die brokken gewoon in hun mond!', aldus de voorzitter.

De Meerssense politicus Luc Volders, die achter de Sinterklaas schuil ging, is zich van geen kwaad bewust. Hij moest die dag toevallig ergens als Sinterklaas optreden en besloot, omdat hij toch helemaal omgekleed was, even bij de Havermennekes langs te gaan. Van hondenbrokken zegt hij niets af te weten, omdat de hoofdpiet de inkoop heeft gedaan. Hoofdpiet Arno Claessens: 'We hadden pepernoten en hondenbrokken. Een geintje voor onze kameraden in de kroeg. Het is zeker niet de bedoeling geweest ze aan kinderen te geven. Dat is toch crimineel, dat doe je niet. Als de brokken vermengd zijn met de pepernoten, dan is dat per ongeluk gebeurd.'

Volgens de Keuringsdienst van Waren is het eten van hondenbrokken ongevaarlijk en zolang er sprake is van een geintje, zal het geen actie ondernemen tegen de Sinterklaas en zijn Pieten. De voorzitter van de carnavalsvereniging: 'Als het nu een kwajongensstreek was van een zestienjarige zou ik het nog kunnen begrijpen, maar een ex-wethouder moet beter weten. De hele sfeer veranderde. Er was meer aandacht voor de sint dan voor de prins. Hij was bovendien slecht geschminckt; en kinderen hebben toch een heilig geloof in die goede man.'

AEL-leider Jahjah blijft in gevang

De leider van de Arabisch-Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah, die gisteravond werd aangehouden blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft justitie in Antwerpen kort na de middag bekendgemaakt.

Jahjah wordt beschuldigd van ,,weerspannigheid in bende met voorafgaande afspraak'', belemmering van het verkeer en mishandeling van een agent. Komende dinsdag moet hij voor de raadkamer van justitie in Antwerpen verschijnen. Dan kan zijn aanhouding met één maand verlengd worden.

In Antwerpen is inmiddels onder grote allochtone belangstelling de uitvaartplechtigheid van de 27-jarige Marokkaan, die afgelopen dinsdagavond werd doodgeschoten, van start gegaan. Naar aanleiding van die moord braken rellen uit, waarbij Abou Jahjah volgens het Antwerps gemeentebestuur jongeren tot geweld tegen de politie aanspoorde.

De allochtone gemeenschap in Antwerpen ziet het doodschieten van de Marokkaan als een racistische moord. Maar de ex-vrouw van de dader zei vandaag tegen de Belgische media dat haar ex-man de laatste jaren psychisch dusdanig in de war is, dat hij niet eens het verschil tussen een allochtone- of autochtone Belg zou kunnen zien.

Vrijspraak Feyenoord en voorzitter

Eilanden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Feyenoord en haar voorzitter Jorien van den Herik zijn zojuist door de rechtbank vrijgesproken van belastingfraude en valsheid in geschrifte.

De officier van Justitie had eerder één jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen Van den Herik geëist. Feyenoord zou wat hem betreft een boete moeten betalen van ruim 1,1 miljoen euro. De rechter besliste vandaag duidelijk anders.

Balkenende: 'Stop de politieke versoaping'

Premier Balkenende vindt dat de media moeten stoppen met het ''versoapen'' van de politiek. Hij zei dat gisteren op een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in Den Haag.

Balkenende vindt dat de media in het algemeen te gretig zijn met het tonen van ''verbaal en fysiek geweld''.

Als voorbeeld noemde de premier het optreden van 'Tsjakaa-goeroe' Emile Ratelband afgelopen woensdag in Akersloot, dat breeduit door de media werd verslagen. In een zaal met nog geen 30 serieuze toehoorders en 300 lege stoelen waren velen journalisten en cameraploegen aanwezig. ''Heeft deze overdadige journalisitieke aandacht voor Ratelband nog iets met serieuze journalistiek te maken , of is het sensatie? Want waar hebben we het nu eigenlijk over met Ratelband?'', zo zei Balkenende.

Volgens Balkenende is Ratelband niet meer dan een instrument om stemmen te winnen en hoger in de peilingen te komen: ,,We lopen het risico dat transfers in de politiek straks net zo gewoon zijn als in de voetballerij. Alles lijkt immers mogelijk in de strijd om mediagenieke koppen.'' En de media doet daar veel te gretig aan mee, meent de premier.

Sjeik dreigt Nederland met aanslagen

Nederland moet stoppen met het arresteren van moslims, anders volgen er aanslagen, zo zegt de Londense sjeik Omar Bakri, een openlijk bewonderaar van Osama bin Laden.

De omstreden sjeik uit Londen steunt Osama bin Laden en was een fervent aanhanger van het Talibanregime in Afghanistan. De sjeik is ook opperrechter van een officieuze islamitische rechtbank. Hij zou betrokken zijn bij het werven van moslimjongeren voor Al-Qaeda in de moskee van Brixton waar ook de beruchte ''bomschoenterrorist'' werd gerekruteerd. Hij verdedigt ook de aanslag op Bali.

De zwaar fundamentalistische sjeik, die in Engeland voorlopig gewoon zijn gang kan gaan, waarschuwt voor bloedige terroristische aanslagen in Nederland, wanneer ons land niet stopt met de vervolging van moslims.

De sjeik is leider van de radicaal-islamitische Al Muhajiroun-beweging in Londen. Hij organiseerde op 11 september in Londen een conferentie van radicale moslims om de aanslagen in de VS ''te herdenken''. Hij streeft naar de invoering in Europa van het sharia-recht, gebaseerd op de koran.


Vanavond zendt 2Vandaag een reportage uit over de sjeik en zijn uitlatingen over mogelijke aanslagen in Nederland. (Nederland 2 17:30 - 18:40, herhaling 's nachts).

Netscape klaagt moerstaal alsnog aan

Netscape zal Moerstaal.nl alsnog voor de rechter slepen omdat het bedrijf de domeinnamen Netschaap.nl en Natschaap.nl weigert over te dragen.

Een jaar lang heeft de strijd tussen Netscape en het Nederlandse Netschaap.nl stil gelegen. Op de bewuste site, in beheer van Ronald en Ton Grahmbeek, staan wat teksten en links over schapen. Op de site wordt met geen woord gerept over de Amerikaanse browser Netscape van AOL Time Warner.

Vorig jaar november ontving Moerstaal voor het eerst een brief waarin hen werd verzocht de twee domeinnamen (netschaap en natschaap) aan Netscape over te dragen. Dat weigerden ze toen. Om problemen te voorkomen, werd wel het - op Netscape lijkende - logo veranderd.

Een jaar geleden werd nog gevreesd dat een langdurige juridische procedure het einde van zijn bedrijf Moerstaal zou betekenen. Moerstaal is een bedrijf dat geen winst maakt, laten de broers weten, en dus zijn rechtszaken te duur. "Nu zetten we door, omdat we het belachelijk vinden van Netscape om een Nederlandse site met enkele tientallen bezoekers per dag te vervolgen", aldus Ton Grahmbeek.

Voor een rechtszaak met Netscape heeft Moerstaal inmiddels wel een pro deo advocaat gevonden. De rechtszaak dient in december in Den Haag.

Datingsite betrapt op versturen nepreacties

In Amerika is een datingsite voor de rechter gedaagd omdat het nep-mailtjes stuurde van vrouwen die reageerden op advertenties. De site deed dit om zo meer geld binnen te krijgen.

De website is bedoeld om mannen en vrouwen met gelijke interesses met elkaar te koppelen. Mannen kunnen daartoe gratis hun persoonlijke profiel op een site samenstellen. Vrouwen kunnen daarop reageren. Als een man echter op een reactie van een vrouw wil reageren, moet hij lid zijn van de site wat 25 dollar per maand kost.

Een Amerikaanse krant meldt nu dat de datingsite er van wordt verdacht van het versturen van nep-reacties van vrouwen in een poging om zoveel mannen lid te maken. Er zou een aanklacht ingediend zijn door een 35-jarige man die een hele reeks mailtjes ontving met foto's van mooie vrouwen in bikini's waarna hij argwaan kreeg.

De advocaat van de man stelde een aantal profielen samen van mannen die niet erg aantrekkelijk waren, om zo het bedrog aan het licht te krijgen. De mannen van de verzonnen profielen waren verslaafd aan de drank, waren veel te dik en zaten zonder werk. Ze zochten naar mooie, rijke vrouwen die hen wilde onderhouden.

Ook op deze profielen werd gereageerd door middel van mailtjes met foto's er in met vrouwen in bikini. Ook stonden er boodschappen in als 'You sound HOT!'. Meerdere mailtjes bevatten dezelfde tekst, maar waren alleen door een andere naam ondertekend.

De aanklager besloot na drie reacties op zijn persoonlijke profiel lid te worden. Nu voelt hij zich bedonderd en eist hij via de rechter zijn geld terug.

NBA: Jordan kondigt opnieuw afscheid aan

Donderdag heeft basketballer Michael Jordan aangekondigd dat dit seizoen zijn laatste is. Zijn aankondiging is zijn derde afscheid van de NBA in zijn loopbaan. Hij keerde twee keer terug.

De basketballegende zegt nu zeker van zijn zaak te zijn: ,,Ik dien mijn contract uit. Ik ben niet op zoek naar een nieuwe overeenkomst''. In 2001 tekende de superster een contract bij de Washington Wizards. Hij deed dat nadat hij drie jaar lang niet had gespeeld. Hij ondervond het vorig seizoen last van zijn knieën, maar liet desondanks nog steeds verbluffende staaltjes van zijn kunnen zien.

In februari zal Jordan, die in 1984 debuteerde in de NBA, 40 jaar oud zijn. Hij is van plan om verder te gaan bij de Washington Wizards, in een staffunctie.

Pentagon wil UFO onderscheppen

meibok en Johnnie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Afgelopen woensdag ontving North American Aerospace Defence Command (NORAD) van de autoriteiten een melding over een ongeïdentificeerd vliegend object van onbekende oorsprong boven de Turkse en Caicose eilanden in de Carribean, zo rapporteert de wetenschappelijke ruimtevaartsite space.com.

De UFO werd getraceerd waarna bleek dat UFO noordwestelijk richting de Verenigde Staten vloog. Piloten van commerciële vliegtuigen rapporteerden later dat het object zich boven Florida begaf, en niet veel later later over Indiana. Daarna zijn geen sightings meer gerapporteerd.

Omdat dit object zich met onvoorstelbare snelheid verplaatste werd het Pentagon ingeschakeld door de Amerikaanse overheid. Het Pentagon zegt dat het NORAD donderdag gevechtsvliegtuigen heeft ingezet om de UFO te onderscheppen en zijn oorsprong te achterhalen. Er is geen bevestigd radarcontact met het object gevonden. NORAD gaat de sightings verder onderzoeken.

Het Pentagon zegt dat het NORAD in coordinatie met het FAA verdere informatie omtrent deze UFO sighting gaat verzamelen.

Uitslagen UEFA-Cup

Vanavond waren er een aantal UEFA Cup wedstrijden in de derde ronde, waaronder Vitesse-Liverpool.

Helaas tereurig nieuws voor de Vitesse supporters. De club uit Arnhem heeft verloren met 0-1 van Liverpool. Na 27 minunten ging Fränkel in de fout. Owen profiteerde hiervan en maakte het enige doelpunt uit de wedstrijd. Bij Liverpool stond ondanks eerdere opschudding toch Dudek onder de lat.

Het zal een zware klus worden voor Vitesse. Om door te gaan naar de volgende ronde moeten ze in Liverpool winnen.

Uitslagen 26 November

Hertha BSC - Fulham2-1 (1-0)
Paris Saint-Germain - Boavista2-1 (2-0)

Uitslagen 28 November

Wisla Krakó - FC Schalke 041-1 (1-0)
Denizlispo - Olympique Lyon0-0 (0-0)
Slovan Libere - Panathinaikos2-2 (1-1)
Besikta - Dinamo Kiev3-1 (1-1)
PAOK Saloniki - Slavia Praag1-0 (0-0)
Girondins Bordeaux - Anderlecht0-2 (0-1)
AEK Athene - Maccabi Haifa4-0 (4-0)
Sturm Graz - Lazio Roma1-3 (1-0)
Club Brugge - VfB Stuttgart1-2 (1-0)
Vitesse - Liverpool0-1 (0-1)
Celtic - Celta de Vigo1-0 (0-0)
Betis Sevilla - AJ Auxerre1-0 (1-0)
Málaga CF - Leeds United0-0 (0-0)
FC Porto - RC Lens3-0 (2-0)

De terugwedstrijden zullen worden gespeeld op 10 en 12 December. Liverpool - Vitesse begint om 20:45.

Sinterklaas boos op de Telegraaf

Sinterklaas is boos op de Telegraaf. Afgelopen week berichtte de grootste krant van Nederland dat de Sint in Heiloo (bij Alkmaar), voor de ogen van honderden kinderen dronken van zijn paard was gevallen. ''Een schandalig verhaal'', zo meent de goede Sint.

De feestelijke intocht van Sint Nicolaas in Heiloo kende afgelopen weekend inderdaad een pijnlijk slot. De goedheilig man viel aan het eind van de rondrit door het dorp van zijn schimmel en landde met een harde klap op het asfalt. De kindervriend werd snel door twee Pieten opgeraapt, en die moesten de onfortuinlijke heilige op de voettocht van de laatste 50 meter naar het bordes van het gemeentehuis ondersteunen.

Volgens de Telegraaf kwam dat omdat de heilige onderweg met regelmaat van alcoholische consumpties werd voorzien. Toen hij nabij het gemeentehuis een huisvrouw met een fles jonge jenever ontwaarde zou hij resoluut zijn paard in de achteruit hebben gezet waarbij hij ten val kwam. De Sint was de jaren ervoor ook al zwieberig op het paard, zo besloot de krant de berichtgeving.

In het Noord-Hollands dagblad laat een woordvoerder van de Sint echter weten dat de goedheiligman, die al 44 jaar in Heiloo aankomt, geheelonthouder is. De 88-jarige man speelde dit jaar voor de laatste keer voor Sint, en heeft de afgelopen 44 jaar nimmer één druppel gedronken. De val werd veroorzaakt omdat zijn voet achter een teugel bleef steken bij het afsteigen.

Volgens de woordvoerder heeft de Sint later op de dag ook nog probleemloos een buurthuis en een school bezocht; er mankeerde hem niks. Het verhaal is in de krant gekomen omdat kennelijk iemand de Telegraaf heeft opgebeld met een sappig verhaal, zonder dat de feiten gecontroleerd zijn.

Cdcovers.cc gezwicht voor RIAA

Robin en tom_vdh hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De grootste aanbieder van ingescande CD-hoesjes op het internet cdcovers.cc heeft besloten te stoppen met het aanbieden van de ingescande hoesjes. Dit is besloten omdat er grote druk vanuit de RIAA was ontstaan op de website.

De website maakte het met de hoesjes makkelijk om een originele voorkant op een gekopieerde CD te krijgen. De RIAA dreigde echter met een rechtszaak als de website door zou gaan met het aanbieden van de scans. Dit ging de makers van de website te ver: "De geldgieren van de RIAA/IFPI hebben het ons erg duidelijk gemaakt dat ze niet willen dat we nog langer CD-hoesjes aanbieden. Het gaat allemaal om geld en hoewel we een organisatie zonder winstbejag zijn, dreigen deze eikels ons uit de lucht te halen door onze hostingfirma te bedreigen."

De eigenaars van de website gaven verder aan dat het opsturen van nieuwe CD-hoesjes zinloos is. "We hebben alle hoesjes vernietigd, ze zijn voorgoed verloren." De hoesje van video's en games zijn er nog wel te downloaden. De vraag is hoe lang ze hier nog mee door kunnen blijven gaan.

Cocaïne-ei gevonden in onderbroek

Geron had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Breda is woensdagavond bij het fouilleren van een man uit Dordrecht een wel heel verrassend ei gevonden. De man had een suprise-ei gevuld met cocaïne in zijn onderbroek zitten.

De fouillering vond plaats in de wijk Haagpoort. De agenten openden het verdachte ei meteen toen ze het vonden. In totaal zaten er in het ei 23 bolletjes cocaïne. De verdachte bekende de drugs er zelf in te hebben gestopt en is overgebracht naar het politiebureau.
Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
©FOK.nl e.a.