Balkenende: 'Stop de politieke versoaping'

Premier Balkenende vindt dat de media moeten stoppen met het ''versoapen'' van de politiek. Hij zei dat gisteren op een bijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in Den Haag.

Balkenende vindt dat de media in het algemeen te gretig zijn met het tonen van ''verbaal en fysiek geweld''.

Als voorbeeld noemde de premier het optreden van 'Tsjakaa-goeroe' Emile Ratelband afgelopen woensdag in Akersloot, dat breeduit door de media werd verslagen. In een zaal met nog geen 30 serieuze toehoorders en 300 lege stoelen waren velen journalisten en cameraploegen aanwezig. ''Heeft deze overdadige journalisitieke aandacht voor Ratelband nog iets met serieuze journalistiek te maken , of is het sensatie? Want waar hebben we het nu eigenlijk over met Ratelband?'', zo zei Balkenende.

Volgens Balkenende is Ratelband niet meer dan een instrument om stemmen te winnen en hoger in de peilingen te komen: ,,We lopen het risico dat transfers in de politiek straks net zo gewoon zijn als in de voetballerij. Alles lijkt immers mogelijk in de strijd om mediagenieke koppen.'' En de media doet daar veel te gretig aan mee, meent de premier.