Sjeik dreigt Nederland met aanslagen

Nederland moet stoppen met het arresteren van moslims, anders volgen er aanslagen, zo zegt de Londense sjeik Omar Bakri, een openlijk bewonderaar van Osama bin Laden.

De omstreden sjeik uit Londen steunt Osama bin Laden en was een fervent aanhanger van het Talibanregime in Afghanistan. De sjeik is ook opperrechter van een officieuze islamitische rechtbank. Hij zou betrokken zijn bij het werven van moslimjongeren voor Al-Qaeda in de moskee van Brixton waar ook de beruchte ''bomschoenterrorist'' werd gerekruteerd. Hij verdedigt ook de aanslag op Bali.

De zwaar fundamentalistische sjeik, die in Engeland voorlopig gewoon zijn gang kan gaan, waarschuwt voor bloedige terroristische aanslagen in Nederland, wanneer ons land niet stopt met de vervolging van moslims.

De sjeik is leider van de radicaal-islamitische Al Muhajiroun-beweging in Londen. Hij organiseerde op 11 september in Londen een conferentie van radicale moslims om de aanslagen in de VS ''te herdenken''. Hij streeft naar de invoering in Europa van het sharia-recht, gebaseerd op de koran.


Vanavond zendt 2Vandaag een reportage uit over de sjeik en zijn uitlatingen over mogelijke aanslagen in Nederland. (Nederland 2 17:30 - 18:40, herhaling 's nachts).