AEL-leider Jahjah blijft in gevang

De leider van de Arabisch-Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah, die gisteravond werd aangehouden blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft justitie in Antwerpen kort na de middag bekendgemaakt.

Jahjah wordt beschuldigd van ,,weerspannigheid in bende met voorafgaande afspraak'', belemmering van het verkeer en mishandeling van een agent. Komende dinsdag moet hij voor de raadkamer van justitie in Antwerpen verschijnen. Dan kan zijn aanhouding met één maand verlengd worden.

In Antwerpen is inmiddels onder grote allochtone belangstelling de uitvaartplechtigheid van de 27-jarige Marokkaan, die afgelopen dinsdagavond werd doodgeschoten, van start gegaan. Naar aanleiding van die moord braken rellen uit, waarbij Abou Jahjah volgens het Antwerps gemeentebestuur jongeren tot geweld tegen de politie aanspoorde.

De allochtone gemeenschap in Antwerpen ziet het doodschieten van de Marokkaan als een racistische moord. Maar de ex-vrouw van de dader zei vandaag tegen de Belgische media dat haar ex-man de laatste jaren psychisch dusdanig in de war is, dat hij niet eens het verschil tussen een allochtone- of autochtone Belg zou kunnen zien.