Strenger toezicht KNVB

Op de ledenvergadrering van 9 december zal de KNVB een nieuw licentiesysteem voordragen. Het oude van jaar tot jaar toezicht zal daarmee verdwijnen.

De KNVB gaat strenger toezicht houden op de zogenaamde 'probleemclubs'. In het systeem worden alle clubs ondergedeeld in drie groepen. De eerste groep zijn de clubs die het financieel goed voor elkaar hebben. De tweede groep draait wat minder en de derde groep zijn de probleemclubs.

De clubs uit de derde groep zullen alleen een toezichthouder krijgen die zullen toezien op de gebieden organisatie, financiële huishouding en infrastructuur. Zo zal de toezichthouder alle uitgaven boven de 10.000 Euro moeten goedkeuren. Ook zal er een saneringsplan moeten komen voor deze clubs dat onder toezicht wordt uitgevoerd.

In het nieuwe voorstel zullen ook overtredingen zwaarder bestraft worden. Het gaat hier om straffen als: puntenaftrek, verplichte degradatie, verbod op nacompetitie of Europees voetbal en verwijdering uit het profvoetbal. Het nieuwe systeem sluit in de ogen van de KNVB beter aan bij de nieuwe regelgeving van de UEFA. Verder denkt de voetbalbond hiermee het voorbestaan van het proffesionele voetbal te kunnen waarborgen.