Niet veel aanhang AEL in Nederland verwacht

De Arabische Europese Liga (AEL), vanwie de voorman op dit moment vastzit in een Belgische politiecel, zal in Nederland nooit zoveel aanhang krijgen als bij onze zuiderburen. Dat beweerden vandaag verschillende voorlieden van de islamitische- en Arabische gemeenschappen in ons land.

Y. Hartog, coördinator van Islam en Burgerschap, zegt dat er hier ook wel assertieve reacties van moslims en Arabieren zijn te verwachten, maar nooit op de manier zoals in België. In Nederland zijn moslims en Arabieren net zo nuchter als de autochtonen, meent hij, en ze zullen daarom binnen de grenzen van de rechtsstaat blijven.

Wel zegt Hartog dat er hier veel onvrede bij een aantal moslims en Arabieren heerst. ,,Het klimaat in Nederland is sinds 11 september heel erg verhard. Men stelt zich in Nederland steeds minder tolerant op en voelt zich niet langer geremd bij het doen van racistische uitlatingen.'' Toch verwacht hij hier geen grote gewelddadige actiegroep zoals de AEL in Antwerpen is.

De voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT), S. Boudouft, meent dat een Nederlandse variant van de AEL hier wel degelijk denkbaar is. Hij is al vaak gebeld door jongeren met de vraag of hij ze in contact kan brengen met AEL-voorzitter Dyab Abou Jahjah.

De AEL heeft al eerder laten weten volgend jaar afdelingen in Nederland te willen beginnen. Vorige week bevestigde Dyab Abou Jahjah dat nog tegen Andries Knevel, toen hij te gast was in zijn tv-programma.