''Neonazi's willen moord Fortuyn wreken''

Rotterdamse neonazi's hebben het met gewelddadige acties gemunt op vooraanstaande linkse politici in ons land, zo schrijft de Telegraaf. De krant baseert zich daarbij op een ambtsbericht van de AIVD (voorheen BVD) aan de landelijk officier terrorismebestrijding van Justitie, dat in handen kwam van het ochtendblad.

De politie blijkt deze zomer Ed P. en twee kompanen uitvoerig te hebben verhoord. De mannen werden van hun bed gelicht door een arrestatieteam. De 29-jarige Ed P. is een oud lid van de, inmiddels verboden, rechts-extremistische partij CP'86. Volgens zijn advocaat heeft de AIVD de telefoongesprekken van neonazi's uit Rotterdam veelvuldig afgeluisterd. In die gesprekken hitsten de extremisten elkaar voortdurend op. Tijdens een van de getapte gesprekken werd er letterlijk gezegd: ''We gaan terugslaan''.

De AIVD vermoedt dan ook dat de groep de moord op Pim Fortuyn wil wreken op linkse politici die zij daarvoor verantwoordelijk houden. De groep heeft volgens de geheime dienst van talloze politici van linkse signatuur actief privéadressen verzameld.

Ondanks al deze verdenkingen stonden de drie Neonazi's (die volgens het OM betrokken zouden zijn bij voorbereidingen tot moord, zware mishandeling, brandstichting en het veroorzaken van ontploffingen), binnen één dag al weer op straat. De rechter-commissaris vond het aangedragen bewijs te mager. Toch zou het onderzoek nog steeds in volle gang zijn.