Broederliefde & Friends: spectaculaire thuiswedstrijd

Een aantal jaar geleden stonden op de hoek van de straat een aantal jongens met elkaar te voetballen in de Rotterdamse wijk Spangen. Zou iemand toen ooit gedacht hebben dat die jongens een van de meest populaire rapformaties in Nederlands zouden worden? FOK! sprak met Emms en Jerr over het succes en vooral waar dat succes toe heeft geleid: de thuiswedstrijd als kers op de taart.

Broederliefde (v.l.n.r: Emms, Sjaf, Jerr, Mella en Edson)Broederliefde (v.l.n.r: Emms, Sjaf, Jerr, Mella en Edson)

"Het ontstaan van Broederliefde is het bekende verhaal. Het waren jonge jongens uit de buurt die elkaar kenden van school of soms zelfs al vanaf de crèche. Vanaf de middelbare school gingen we chillen met z'n allen, en toen het na het voetballen soms een beetje bergafwaarts ging met sommigen, begon Emms met muziek en vanaf daar is iedereen eigenlijk aangesloten. Dat is Broederliefde", vertelt Jerr. En de groep wil ook graag een boodschap uitdragen met hun muziek, wil Emms daar aan toevoegen: "Dat is eenheid, liefde en laten zien hoe vriendschap uit kan breiden tot broederschap. De normen en waarden die liggen in een groep hoeven niet ten koste te gaan van de band."

Rotterdam is Broederliefde, maar het is niet de belangrijkste inspiratiebron voor de groep, volgens Jerr: "Het is een deel van de inspiratie. Het is een grote stad en dat laat je gewoon met je borst naar voren lopen. Het geeft gewoon altijd een warm gevoel. Los van dat we elkaar inspireren en de mensen om ons heen die ons inspireren is Rotterdam daar zeker wel een belangrijke factor in geweest. Voor ons is die skyline het mooiste wat er is. En de Rotterdammers staan ook achter ons. Dat is echt heerlijk." Die inspiratie bij elkaar opgeteld geeft uiteraard muziek, Jerr legt graag uit hoe dat nou precies tot stand komt: "Muziek maken wij vanaf het moment dat we wakker zijn, lekker neuriën en dan dingen opslaan in je telefoon. Het moment wanneer we Rotterdam even verlaten en met z'n allen op een soort van kamp gaan, dat is wanneer het los gaat. Dan huren we een soort van villa af en plaatsen daar drie portable studio's in. Pompen, pompen en muziek ademen, zo werken wij. We raffelen ook niets af. Een album is nou eenmaal ook niet in 24 uur gemaakt, dat is gewoon onmogelijk. Spontaniteit is ook heel belangrijk bij ons, we zeggen niet zomaar tegen elkaar dat we van 9 tot 5 in de studio moeten gaan zitten."

Dit alles heeft geleid tot de show die begon als een grapje, moet Emms toegeven: "We gaven een showtje bij Lowlands en onze dj Edson Cesar droeg tijdens dat optreden een Sparta-shirt. Daar was ook een Sparta-fan bij aanwezig en die plaatste een tweet met daarin of het niet tof zou zijn of we een keer tijdens de rust zouden optreden bij Sparta. Die tweet is viral gegaan. Vanuit daar hebben we doorgeschakeld en zijn tot de conclusie gekomen dat tijdens de rust tof zou zijn, maar een grote show zelf geven beter zou zijn. Er zit meer dan bloed en zweet in deze show. Het is gewoon haast ongezond hoeveel werk we in deze show hebben gestoken en heel lang naar toegewerkt. Het leeft onder de mensen en dat is geweldig."

Early Bird-kaarten voor Broederliefde & Friends 2018 zijn hier te bestellen.