De Xbox One volgens FOK!user Giester

Afgelopen vrijdag ging de PlayStation 4 officieel in de verkoop in Europa, maar een weekje eerder was het al de beurt aan de Xbox One. Omdat de console niet in Nederland verscheen hebben een aantal FOK!kers er eentje geïmporteerd. Ze werden gehaald vanuit Duitsland, Engeland en Italië. FOK!user Giester schreef speciaal voor FOK!games zijn eerste impressies.

De Xbox One, wie kent hem niet. Xbox One, Xbox One en natuurlijk de PS4 niet. Oorlog was het en is het nog steeds. Welke is beter en waarom? Mensen verdedigen de gameconsole waarbij hun hart ligt. De een is objectief en de ander destructief. Welke console is nu het beste en waarom kies je die? Het maakt niet uit, we zijn allen gamers en het gaat om de games, maar ik snap de commotie wel. Je hebt afgelopen jaren geïnvesteerd in een platform. Je hebt er gestreden met je vrienden online, je hebt ermee gelachen en gehuild. Al met al maakt het niet uit, want je bent een sukkel. Een sukkel net als ik die veel te veel geld uitgeeft voor iets waar zijn passie ligt en dit in een tijd waarin het zogenaamd crisis is en Facebook vol staat met plaatjes van arme kindjes. Maar het maakt even niet uit. We moeten de nieuwe consoles hebben en wel NU. Vandaar dat ik een Xbox One heb geïmporteerd, want ook ik ben een sukkel. Een sukkel voor games en nieuwe tech.

Ik ben een gamesfan, ik ben een Xbox-fan. Ik heb alle Xboxen gehad en het was voor mij niet meer dan logisch om de Xbox wederom te kiezen. Haat ik de PS4? Nee, integendeel. Het is een mooi apparaat en zou hem ook zeker wel willen hebben. De Xbox is niks zonder een goede nemisis en ze versterken elkaar alleen maar. Maar er zijn redenen waarom ik een Xbox One heb gekozen. Allereerst mijn gevoel, de Xbox voelt fijn, Xbox Live voelt vertrouwd en na jaren ervaring en het overleven van 3x een RROD op mijn Xbox 360 heb ik toch nog vertrouwen in MS. Dan is er nog de controller, PS4 heeft hun controller eindelijk verbeterd en hulde hiervoor, maar toch blijft voor mij de asymmetrische layout van de sticks het fijnst. Niets beter, gewoon mijn mening en van die van mijn handen. En misschien wel het belangrijkst zijn Xbox Live en mijn vrienden.

We halen allen een Xbox One en als ik kijk waar ik de meeste lol mee heb, is het wel online gamen met vrienden. Heerlijk om te horen hoe volwassen mannen tekeer gaan als een mongool wanneer ze beweren dat er lag is of dat ze meer kogels nodig hebben dan de tegenstander.

Import
Waarom geïmporteerd? Logisch, ik moet dat kut-apparaat NU in huis hebben. Ik heb er genoeg over gelezen en genoeg gezien. Rot op met je reviews en meningen, ik wil hem zelf voelen en zien en misschien lik ik hem wel een keer om hem nog te proeven ook. Simpel gezegd, ik wil mijn eigen ervaringen op doen en ik ga niet wachten op een uiteindelijke release in Nederland, want Kinect in het Nederlands kan me gestolen worden. Ik heb de console over laten komen uit Italië. Italie? Ja Italië. Toevallig op release dag had ik familie daar en die zijn netjes in de ochtend naar de Gamestop gegaan en hebben een Day One-editie opgepikt voor mij. Dat wordt een extra cadeautje voor degene met kerst. En de box is ook nog eens in het Engels, dat is dus mooi.

The package
Ik heb zelf de Xbox One Day One Edition met de FIFA14 downloadcode. De inhoud van de doos is inmiddels allang bekend, maar toch even wat foto’s ter illustratie.

 

Design
Wat is design nog in dagen waarin een kunstenaar weg kan komen met een wit vierkant op een wit doek en er nog geld voor kan krijgen ook? Maar goed, als ik kijk naar de Xbox One, dan vind ik hem niet lelijk. Het apparaat is een hoogstaand stukje design uit 1990, groot, lomp en prachtig. De Xbox One geeft het gevoel dat je iets hebt gekocht van waarde en dat er toch wel iets speciaals in moet zitten. Hij voelt goed aan en ik hoor mijn tv-meubilair ook niet klagen.

Qua geluid productie ben ik zeer tevreden. Ik had nog een Xbox 360 Elite staan en zoals bekend lijkt dat ding op te stijgen wanneer het een game afspeelt vanaf de disc. Dat is in het geval van de Xbox One niet meer. Tuurlijk hoor je iets als je je oor er op legt, maar of dat fijn gamen is dat is nog maar de vraag.

Controller & Headset
De Xbox360 controller was al mijn favoriete controller en daar hebben ze nu een stapje bovenop gedaan. De Xbox One-controller voelt precies hetzelfde, maar dan anders. De layout is hetzelfde gebleven en dat is perfect. Verder is hij iets lichter en zijn de sticks iets kleiner en dieper, wat zorgt voor betere grip. Maar de sticks zitten ook wat losser dan op de vorige controller, wat in het begin raar aan voelt. De grootste issue is aangepakt en dat was de d-pad, deze is nu meer dan prima en vooral preciezer. De gimmick in de Xbox One-controller zit hem in de impuls triggers, maar deze heb ik nog niet kunnen testen.

 

Al met al voelt hij goed aan, al is het wel even wennen aan de nieuwe bumpers die boven de triggers zitten. Die hebben nu een kleiner drukgebied waar je even aan moet wennen. De headset die er bij zit is meer dan prima. Hij zit fijn en voelt prima op je hoofd. Maar toch vind ik de nieuwe connectie wat minder. Het is een groot lomp blok dat je in je controller moet proppen en met de nieuwe aansluiting moeten we wachten op een adapter om je huidige headset aan te kunnen sluiten. Maar voor nu werkt het prima en het geluid is helder en duidelijk. En het blokje zit gelukkig niet in de weg tijdens het gamen.

Setup & Profile
En dan het aansluiten en installeren. Aansluiten is een stukje van de taart. Als je dat niet lukt, dan kan je beter in een grot gaan wonen. Je zet de Xbox One aan en floep daar gaat hij. Hij ziet meteen dat er een update is van ongeveer 550MB en die download hij direct. Dit gaat zeer vlot en zonder problemen. Dan vraagt hij om het land in te stellen.

Nu zit ik in de USA (stiekem), dus dat heb ik gekozen en de tijdzone heb ik gewoon op +1 GMT ingesteld. No problem en de setup gaat voort. Je koppelt je al bestaande Xbox-profiel eraan, of je maakt een nieuwe. Hij laadt hem en ik klaar is Kees. Dit ging boven verwachting easy en was zo gedaan. Dan ben je ready to go. Je kalibreert nog even je Kinect-sensor en past wat instellingen aan naar wens. Allemaal simpel, makkelijk en vlot. Niks te klagen.

Kinect & Interface
En dan nu Kinect, de kut camera die niemand wilt hebben en niemand gaat gebruiken. Hij zit er nou eenmaal bij, dus toch maar even testen. En ik moet zeggen… dat kutding werkt gvd goed! De voice commands werken zelfs in slecht Engels prima en het is zo intuïtief dat zelfs mijn vriendin meteen erdoorheen begon te praten en de Xbox One luisterde nog ook en deed ongevraagd wat zij zei. (Naast mij als autistische nerd vond ze het een verademing dat iemand luisterde en ook nog reageerde op haar). De Kinect werkt nauwkeurig en is toch een leuk speeltje. Hoe lang de gimmick leuk blijft dat is nog te bezien, maar eerlijk is eerlijk, het werkt zoals MS zei dat het zou doen en dat is al heel wat.

 

De interface is helder, strak en … kaal. Maar wanneer je wat apps installeert en wat games speelt dan zie je je homescreen en pins zich snel vullen. De interface werkt snel en is heerlijk, helder, Windows 8tig. Alles is goed te vinden en ik had eigenlijk geen problemen met iets te zoeken. Valt er meer over te vertellen? Ja! Doe ik dat? Nee. Ik ben niet verrast door de interface zelf, maar ook zeker niet teleurgesteld.

Games
Alles leuk en aardig, maar dit is waar het om gaat! De games! Nu heb ik de Xbox One flink getest, maar qua games heb ik alleen nog even Kinect Sports Rivals en Assassin’s Creed IV Black Flag gespeeld. De Kinect-game werkt prima, is even leuk om te doen en te testen, maar is niets voor mij. Wel is het wederom intuïtief en werkt het direct. Het downloaden van de game uit de store duurde wel wat langer, maar niets om me druk over te maken.

Assassin’s Creed IV Black Flag moest eerst installeren en ik was bang dat dat even ging duren. Tijdens de installatie maar even wat trailers gaan kijken en wat gaan spelen met de interface, maar al vlot kwam er een pop-up dat ik kon gaan gamen. De game opgestart en gaan die piraat. Ik heb de game even kunnen spelen, dus ik ga er geen review over schrijven nu, maar hij speelt lekker en het ziet er goed uit. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik bij Black Flag nog geen next-gen gevoel kreeg. Maar dat het er beter uit ziet, dat merkt je wel. (Of dat wil ik graag merken.)

De aanschaf van games kan je op verschillende manieren doen. Ik heb Black Flag zelf gekocht via Bol.com, die leveren sommige Xbox One-games al gewoon uit. Ik heb ook al gehoord dat GameMania al wat in de winkel had liggen en diverse sites bieden ze ook aan. Dat is dus geen probleem. Je kan je games ook kopen of bestellen in het buitenland, want naast dat alles regiovrij is, is het ook allemaal in het Engels. Sommige games zelfs gewoon in het Nederlands. 

Wat je ook kan doen, is je PayPal account koppelen aan een billing adres in Murica. Dan kan je namelijk de games digitaal kopen uit de Store voor 60 dollar, dat is zo’n 44 euro. Dat scheelt dus nog wel wat centjes in vergelijking met de retail in Europa. Dit werkt meer dan prima en de games zijn ook speelbaar wanneer je je Xbox One weer omgezet naar een ander land. Goede optie dus.

Conclusie
500 euro voor een videorecorder? Nee! Ik ben overtuigd! Ik was al genoeg overtuigd om hem aan te schaffen, maar nu ik hem thuis heb staan en er mee heb gespeeld ben ik zeer enthousiast. Voor een day one console sta ik versteld hoe goed het allemaal werkt en de beloften die MS inlevert hiermee. De console voelt goed aan qua hardware en de software is meer dan prima. Ben nog geen bugs of issues tegenkomen en alles wat ik wil dat werkt, dat werkt.

Van Kinect tot aan de apps zoals Skype en YouTube, het werkt allemaal zeer goed. Het geluid en beeld is heerlijk en alles wordt strak weergegeven. De instellingen zijn helder en alles wat je verwacht zit er op of aan. De games werken prima en zien er goed uit, maar de rest is op smaak te beoordelen. De controller voelt prettig aan, een beetje wennen, maar wel ready to go.

Is alles perfect dan? Nee natuurlijk niet, maar waar het bij mij om draait is gevoel. Krijg ik waar voor mijn 500 euro en wordt het kind in mij blij van deze aanschaf? Dat is een volmondige JA. Mijn Kerst is al gekomen en ik ga er zeker van genieten. Nu nog meer games spelen en nog meer uittesten, maar nu met 100% vertrouwen dat het aan de Xbox One niet zal liggen.

Bedankt voor de interesse en FOK! Die shit!

Shout out naar m’n G’z!

Still going melone op die ding.