DVD: Mongol

De film die in 2008 genomineerd werd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film is een waar meesterwerk. Het verhaal achter één van de schrikwekkendste en machtigste krijgsheren aller tijden neemt je mee door het leven van Genghis Khan, de Mongoolse leider die alle stammen in het land onder één vlag verzamelde en een waar rijk stichtte. De naam Ghenghis Khan doet velen meteen denken aan bloedige veldslagen en absolute macht. Mongol gaat juist over het verhaal achter de man die later als legende de boeken in zou gaan.


Hoe het begon
Het is zo'n naam die velen wel kennen, maar niet precies kunnen plaatsen: Genghis Khan. Mongol begint in het Mongolië van 1172 en wel met de kleine Temudgin die op jonge leeftijd een toekomstige bruid dient uit te kiezen. Hij doet dit wanneer hij negen jaar oud is. Kort daarna verliest hij zijn vader en wordt de jonge, kleine Temudgin geacht zijn vader op te volgen als stamhoofd. Omdat hij jong en kwetsbaar is, is hij genoodzaakt te vluchten en daarmee begint een leven vol avonturen en beproevingen. Zijn enige taak is om diegene te vinden die hem zal helpen om de grote Genghis Khan te worden.

Schitterend
Als er één woord is dat vaak in je hooofd opkomt als je Mongol kijkt is het wel 'schitterend'. Je wordt meegenomen door het prachtige Mongoolse landschap en staat versteld van al het moois dat dat land te bieden heeft. De hele film is op locatie geschoten, en dat maakt het geheel nog net iets realistischer. De camera volgt alle bloedige gevechten van dichtbij en tijdens deze gevechten is niet geschroomd wat close-ups te gebruiken met daarin het nodige bloed. Toch schrikt dit niet af en doet het niets af aan de kwaliteit van de film. Het is een schitterend epos waarin de geschiedenis achter de grootste Mongoolse leider centraal staat.

Waarheidsgetrouw
De bruid die Temudgin uitkiest op zijn negende jaar krijgt alleen te horen dat zij een goede bruid zal vormen, dankzij haar sterke benen, en dat zij op hem moet wachten. Hij zal voor haar terugkomen om haar zijn vrouw te maken. Zij wordt echter door de vijandige Merkit-stam ontvoert. De regisseur van deze film, Serge Bodrov, is geen doorgewinterde romanticus. Dit is echt wat er in de overlevering staat. Bodrov zet met Mongol een fantastische film neer die niets onder zou doen voor Braveheart. De twee komen qua genre aardig overeen.

Mongol laat je twee uur lang genieten van het schitterende verhaal achter Genghis Khan. Die twee uur vliegen werkelijk voorbij, je wordt als kijker volledig meegenomen in de schitterende omgeving, de spannende veldslagen en natuurlijk het achterliggende verhaal. Bodrov heeft een meesterwerk gemaakt waarmee hij misschien wel de Oscar had moeten winnen. Het extra interview met hem en de trailer zijn niet echt extra's om over naar huis te schrijven, maar zijn interessant om te kijken. We weten nu in ieder geval weer waar we die naam, Genghis Khan, ook weer van kenden.


Label: Lumièrej Releasedatum: 10 november 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: