FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 juni 2018

Drenthe hervat voetbalcarrière en duikt op bij Sparta Rotterdam

Royston Drenthe pakt tot ieders verrassing de voetbalschoenen weer op en heeft bekend gemaakt in de voorbereiding mee te trainen bij Sparta Rotterdam.

De oud-speler van onder meer Feyenoord en Real Madrid kende een stormachtige start van zijn carrière, maar de status van de linksback brokkelde ook akelig snel weer af toen hij meer met randzaken bezig leek dan met voetbal. Hij maakte een aantal verhuurperiodes mee bij steeds minder aansprekende clubs en zette er zelfs een punt achter toen hij een tijdje zonder club zat. De Rotterdammer richtte zijn op een nieuwe loopbaan als rapper, maar gaat nu toch voor een tweede leven als voetballer.

Gesprekken met trainer Henk Fraser en technisch directeur Henk van Stee hebben hem overtuigd. Drenthe kent hen uit zijn tijd bij Feyenoord en heeft toegezegd ervoor te willen gaan bij de naar de Jupiler League gedegradeerde club. "Het is zeker een verrassing, maar ik wist hier natuurlijk al wekenlang van”, reageert Drenthe op het clubkanaal van Sparta. “Mensen weten natuurlijk hoe mijn band is met Henk van Stee en Henk Fraser. Ik heb een enorm goed verleden met deze twee toppers. Met de trainer heb ik een goed jaar gehad bij de C1 van Feyenoord. En bij de A1 was hij ook weer mijn trainer. Henk van Stee was toentertijd hoofd jeugdopleiding en ik brak daarna heel snel door. Zij hebben alles gezien waar het voor mij begon.”

Drenthe heeft zich door hen over laten halen om te kijken waar hij nog toe in staat is. “We kwamen bij elkaar en zijn om de tafel gaan zitten. Zij weten in welke fase ik ben beland in mijn leven. Ik ben in een bloei en ben open minded. We hebben afgesproken om aan het begin van het seizoen bij elkaar te komen en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen”, vertelt Drente. “We staan er allebei open in en het moet een win-win-situatie zijn voor beide partijen. Dat is waarom ik hier ben en train met Sparta.”

Wat de fans van hem mogen verwachten, durft hij nog niet te zeggen. “De kwaliteiten zijn er nog wel. Maar ik denk niet dat ik nog die jongen ben die een mannetje kan passeren, terugkom en vervolgens weer iemand passeer. Dat houdt op een gegeven moment op. Dat heeft te maken met slijtage en een bepaalde leeftijd. Maar dat de kwaliteiten er nog zijn, daar durf ik wel over te bluffen”, aldus Drenthe, die niet weet of hij nog iets heeft toe te voegen aan Sparta. “Dat is uiteindelijk aan de trainer om te beslissen.”

Spanje wil Malta helpen met migrantenschip

 Spanje is bereid Malta humanitaire hulp te verlenen voor een boot die met meer dan 200 migranten aan boord in de buurt van de eilandstaat vaart. Dat heeft een regeringswoordvoerster in Madrid bekendgemaakt na afloop van het kabinetsberaad.

Italië had de Maltezer autoriteiten gevraagd het schip van de Duitse organisatie Mission Lifeline toe te laten tot een haven, maar die voelden daar niets voor omdat er geen sprake is van een noodsituatie. De Italiaanse minister van Transport Danilo Toninelli noemde die afwijzende reactie niettemin "absurd" en "onmenselijk".

"We hebben contact opgenomen met Malta om onze steun aan te bieden als dat de komende uren nodig is", zei Isabel Celaa namens de Spaanse regering. Spanje gaf vorige week een ander reddingsvaartuig, de Aquarius, toestemming aan te meren in Valencia. Toen ging hem om meer dan 600 vluchtelingen en migranten. Ook zij waren niet welkom in Italië en Malta.

Spanje wil Malta helpen met migrantenschip
Spanje wil Malta helpen met migrantenschip (Foto: ANP)

Van Aartsen: aanval pand Panorama belachelijk

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Jozias van Aartsen vindt de beschieting van een bedrijfspand waar onder meer het tijdschrift Panorama is gevestigd "belachelijk en ernstig". Hij reageerde vrijdag op het geweld in een gesprek op AT5.

Het gebouw in Amsterdam-West werd volgens de politie donderdagavond laat onder vuur genomen met een antitankwapen. De schade is groot, maar niemand raakte gewond.

Hoofdredacteur Peter van de Kraats noemt het een serieuze aanslag en zegt dat het aannemelijk is dat zijn tijdschrift doelwit was. Van Aartsen deelt dat vermoeden. Hij zei het knap te vinden dat de politie al 's morgens vroeg een verdachte van de aanval heeft opgepakt. Die 41-jarige verdachte is de baas van een motorclub uit Woerden, maakte de politie eerder bekend.

De burgemeester zegt dat het niet voor de hand ligt om het pand uit voorzorg te sluiten, zoals eerder wel is gebeurd met bijvoorbeeld een club die was beschoten. "Ik denk daar niet direct aan. Dit is een bedrijfspand. Voor zover ik nu weet wonen daar bijvoorbeeld geen mensen", schetste hij tegenover AT5.

Van Aartsen: aanval pand Panorama belachelijk
Van Aartsen: aanval pand Panorama belachelijk (Foto: ANP)

PEC Zwolle heeft Van Duinen eindelijk binnen

PEC Zwolle heeft zich voor komend seizoen versterkt met Mike van Duinen. De club deed al geruime tijd een poging om hem over te nemen van Excelsior.

Tot frustratie van de 26-jarige aanvaller leek Excelsior eerst niet te willen meewerken aan een transfer, maar nu zijn de Rotterdammers dus toch tot een akkoord gekomen met PEC Zwolle. Van Duinen krijgt bij de Blauwvingers een contract voor drie seizoenen. Dat bracht de club vrijdagmiddag naar buiten.

Van Duinen maakte sinds medio 2016 twaalf doelpunten in 53 officiële wedstrijden voor Excelsior. De spits droeg eerder de clubkleuren van Fortuna Düsseldorf en ADO Den Haag. "PEC Zwolle is naast een fantastische club ook een hele mooie en logische vervolgstap in mijn carrière. De club heeft de afgelopen jaren laten zien dat het geen grijze muis is in de Eredivisie", reageert hij.

Technisch directeur Gerard Nijkamp is ook zeer verheugd. "Iedereen die de Eredivisie volgt weet dat Mike een levensgevaarlijke speler is wanneer hij de bal in of rondom het strafschopgebied krijgt aangespeeld. Wij hebben hem al geruime tijd op de korrel en zien in Mike een voorbereider, aanspeelpunt en afmaker." PEC Zwolle betaalt naar verluidt een transfersom van 750.000 euro.

Su sprint naar toptijd op 100 meter, jonge Tortu maakt indruk

Sprinter Su Bingtian heeft tijdens de World Challenge in Madrid flink indruk gemaakt op de 100 meter. De Chinees snelde naar een tijd van 9,91 seconden en evenaarde daarmee het Aziatisch record, dat op naam stond van de Nigeriaanse Qatarees Femi Ogunode.

Su was niet de enige rappe man in Madrid: Filippo Tortu gaat eveneens de geschiedenisboeken in. De pas 20-jarige Italiaan wordt al enige tijd gezien als Europa's grootste talent en met de tweede plek in 9,99 seconden dook hij als eerste Italiaan ooit onder de tien seconden.

Sintnicolaas mist NK atletiek door te late inschrijving, Schippers boos over valse start

Dit weekeinde wordt in Utrecht het NK atletiek gehouden, maar Eelco Sintnicolaas is er niet bij: Nederland's beste tienkamper was te laat met de inschrijving. "De procedure kon niet veel complexer", reageerde Sintnicolaas teleurgesteld.

Op Twitter legt de atleet uit dat hij bij het afronden van de inschrijving ergens anders opnieuw in moest loggen. Daar had hij de gegevens niet van bij de hand, waarna hij het een dag later wel even zou doen. Dat kon echter niet, want de inschrijftermijn was inmiddels gesloten.

Een uitzondering werd niet gemaakt. "Waarom zouden we dat doen? We willen zo min mogelijk uitzonderingen maken", aldus een woordvoerder van de Atletiekunie. Zo'n uitzondering kan gemaakt worden als de betreffende atleet een serieuze kans had om bijvoorbeeld een EK-limiet te halen, maar dat heeft Sintnicolaas al gedaan. "En dat weet hij zelf ook wel."

Alle 775 deelnemende atleten moeten zich gewoon inschrijven, zo ook Dafne Schippers. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter ging echter flink de mist in: in de halve finales van de 100 meter werd ze na een valse start gediskwalificeerd. Onder protest leek Schippers aanvankelijk te mogen lopen, maar dat ging toch niet door.

"Als atlete voel je of je vals was en dat was ik absoluut niet, ik was juist heel goed weg", aldus Schippers. De starter zag echter een valse start: "Hij mag 'op zicht' helemaal geen valse start geven", aldus de boze Schippers. "Vreselijk jammer, ik had graag twee mooie races gelopen voor de mensen die speciaal voor mij zijn gekomen. Ik loop bijna meer voor die mensen dan voor mezelf...het is bijna een grap zo."

Het elektronische startsysteem gaf voor Schippers overigens een reactietijd van 0,087 seconden aan, inderdaad een valse start. Met 11,47 seconden in de finale ging de titel naar Jamile Samuel, die vorig jaar ook al won. Churandy Martina was bij de mannen de beste: met 10,43 pakte hij zijn zevende nationale titel op de 100 meter.

Vader Lozano bevestigt interesse: "Barça heeft ons gebeld"

Hirving Lozano schittert momenteel op het WK met Mexico en dat heeft volgens zijn vader de belangstelling gewekt van Barcelona.

Onlangs meldde ESPN al dat de Spaanse club de aanvaller van PSV volgt en zijn vader heeft nu bevestigd dat Barcelona al contact heeft gezocht om een eventuele overstap naar Camp Nou te bespreken. Lozano kende een ijzersterk debuutseizoen in Eindhoven en trekt zijn goede voor nu door naar het WK in Rusland. In zijn eerste wedstrijd scoorde Chucky winnende treffer tegen regerend wereldkampioen Duitsland.

Dat zou voor de Catalaanse grootmacht genoeg zijn geweest om de interesse concreter te maken, terwijl ook Juventus wordt genoemd. "Barça heeft ons benaderd, maar op dit moment is er nog niets duidelijk”, aldus Lozano senior tegenover ESPN. “Na het WK krijgen we een beter beeld van de realiteit: of hij blijft bij PSV of dat hij vertrekt naar een andere club.”

Lozano kwam afgelopen seizoen tot negentien treffers en elf assists bij PSV, waar hij nog tot de zomer van 2023 onder contract staat. Door zijn statistieken werd hij al gelinkt aan clubs als Arsenal en Liverpool, en Barcelona kan nu dus aan dat fraaie lijstje worden toegevoegd. In Catalonië zou hij worden gezien als alternatief voor Antoine Griezmann. Hij werd hevig gelinkt aan een overstap, maar bleef zijn club Atlético Madrid trouw.

PSV zou naar verluidt niet onwelwillend tegenover een vertrek van de 22-jarige aanvaller staan, maar de club wenst wel een hoge transfersom. Hij werd vorig jaar voor acht miljoen euro overgenomen van Pachuca. Die club heeft wel een fors doorkooppercentage bedongen, dus moeten de Eindhovenaren een flink deel van de te verwachten winst delen. Volgens het Eindhovens Dagblad mikt de ploeg op een som van minimaal 40 a 50 miljoen euro. De verdere prestaties van Mexico op het WK worden dan ook met spanning gevolgd door de betrokken partijen.

Nog een UFC-legende maakt de overstap naar Bellator MMA

Voormalig kampioen in de lichtzwaargewichtsklasse bij de UFC, Lyoto Machida, maakt binnenkort de overstap naar Bellator MMA. Volgens journalist Ariel Helwani heeft Machida mondelijk toegezegd te tekenen bij de grote concurrent van de UFC.

Het contract van The Dragon verliep in mei na zijn overwinning op Vitor Belfort tijdens UFC 224 en volgens Helwani zal Machida een contract tekenen voor meerdere gevechten. De 40-jarige Japans-Braziliaans MMA-vechter en karateka vecht al vanaf 2007 voor de UFC en heeft zijn laatste twee gevechten bij de organsatie gewonnen. In totaal heeft hij 32 professionele MMA-gevechten achter de rug waarvan er 24 werden gewonnen.

Op herhaling met Mousasi?
De Nederlander Gegard Mousasi heeft nog een appeltje te schillen met Machida. In 2014 vochten beide vechters vijf spannende rondes en uiteindelijk won Machida na jurybesluit. Mousasi heeft nadien Machida beschuldigd van het gebruik van prestatiebevorderende middelen en het insmeren van het lichaam met een vetachtige substantie, waardoor Mousasi geen grip kreeg op het lichaam van Machida tijdens de grondgevechten.


Hoogtepunten van het gevecht tussen Machida en Mousasi (Bron: Youtube)

In 2016 werd Machida dan inderdaad gepakt op het gebruik van verboden middelen. Machida bekende, maar gaf te kennen dat hij niet wist dat dat spul op de lijst met verboden middelen stond, maar hij werd uiteindelijk wel voor achttien maanden geschorst.

Machida heeft overwinningen op grote namen als Tito Ortiz, Mauricio Rua, Randy Couture, Ryan Bader en Dan Henderson. Hij is niet de enige grote UFC-ster die de overstap maakt naar Bellator. Onder anderen Rory MacDonald, Gegard Mousasi, Matt Mitrione, Benson Henderson en Frank Mir maakten al eerder de overstap.

Een datum voor Machida's eerste gevecht bij Bellator is nog niet bekend, maar het gerucht gaat dat hij in ieder geval in 2018 zijn debuut zal maken.

Elf landen achter Hoekstra over eurozonebudget

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft namens twaalf EU-landen in een brief aan Eurogroepvoorzitter Mario Centeno verzet aangetekend tegen een aparte begroting voor de eurozone. Het initiatief komt na de presentatie in Luxemburg van een Frans-Duitse akkoord over de toekomstige hervorming van de eurozone, waarin een eurozonebudget wordt voorgesteld.

Nederland is fel tegen zo'n begroting die zou moeten dienen om economische schokken op te vangen en hervormingen in eurolanden financieel te steunen. Volgens Hoekstra moeten landen zich aan de EU-afspraken over de nationale begrotingsdiscipline houden en zo hun huishoudboekje op orde houden. Dan is zo'n begroting niet nodig.

De brief zou zijn mede-ondertekend door België, Luxemburg, Oostenrijk, Finland, Litouwen, Letland, Estland, Ierland en Malta. Twee landen, Denemarken en Zweden, zijn geen euroland maar tekenden ook. De twaalf zetten vraagtekens bij het voorstel maar zijn volgens Hoekstra niet allemaal even fel tegen als Nederland en Finland.

Volgende week komt de toekomst van de eurozone aan de orde op een top van de EU-regeringsleiders.

Elf landen achter Hoekstra over eurozonebudget
Elf landen achter Hoekstra over eurozonebudget (Foto: ANP)

"Indiase Messi-fan pleegt zelfmoord na nederlaag Argentinië"

Een hartstochtelijke Messi-fan uit India heeft volgens de lokale autoriteiten vermoedelijk zelfmoord gepleegd na de 3-0 nederlaag van Argentinië.

De voetbalgekke Dinu Alex zou een afscheidsbrief hebben achtergelaten en is sindsdien niet meer gesignaleerd. De politie heeft het vermoeden dat hij zichzelf in een nabij gelegen rivier heeft verdronken, aldus lokale media. Er wordt met man en macht naar hem gezocht.

Goal India zocht contact met de autoriteiten en noteert dat hij afkomstig is uit de staat Kerala, wat bekend staat als een voetbalbroeinest. Vooral de Zuid-Amerikaanse ploegen kunnen er op veel steun rekenen. Hele vriendengroepen worden verdeeld als bijvoorbeeld Argentinië en Brazilië het tegen elkaar opnemen.

In zijn afscheidsbrief schreef hij dat hij alles gezien heeft wat hij gezien moest worden. "Wat is er nu nog te zien? Ik duik de diepte in", waren zijn onheilspellende laatste woorden. De politie speurt daarom vooral in en rondom het water. "We kunnen het motief (verlies van Argentinië, red.) niet bevestigen, maar de zoektocht is in volle gang."

Familieleden bevestigen dat Dinu een hartstochtelijk fan van de Albiceleste is. Zijn vader vertelde aan de media ook dat Dinu angstig was om zijn vrienden onder ogen te komen als Argentinië zou verliezen. De politie controleerde ook zijn mobiele telefoon en vond daarop talloze foto's van Messi. Zolang zijn lichaam niet gevonden is, blijft men hopen dat hij alleen maar is weggelopen om de grappen van zijn vrienden te ontlopen.

Leerlingen en ouders woedend op vmbo-school

Ouders en leerlingen van de eindexamenklassen van VMBO Maastricht zijn laaiend op de school. Die had de zaken zodanig slecht op orde, dat het eindexamen van honderden leerlingen ongeldig is verklaard. Meerdere ouders trokken al een jaar aan de bel over dingen die niet goed gingen, vertelden ze vrijdagavond vlak voor een bijeenkomst in vergadercentrum MECC in Maastricht.

Daar werden honderden ouders en leerlingen bijgepraat door onder meer bestuurders van de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Ouder Olaf Basten vertelt dat hij al in het begin van het schooljaar met andere ouders geklaagd heeft over de hoge uitval van lesuren. Ook bleek volgens hem dat de planning van de verplichte vakuren en lessen niet werd gehaald. Hij sprak hierover met de directie van de LVO, maar die zou hem hebben verzekerd dat er niks aan de hand was.

Zijn dochter was al ingeschreven bij een mbo-opleiding, maar moet nu herexamen doen. Het is volgens minister Arie Slob nog zeer de vraag of dat nog deze zomer zal kunnen, want eerst moeten de leerlingen ontbrekende onderdelen van het schoolexamen alsnog maken.

Geïnvesteerd

Andere kinderen en hun ouders zijn boos omdat hun vakantie nu in het water dreigt te vallen. Ook is soms al geïnvesteerd in spullen voor de vervolgopleiding. "Mijn dochter wilde naar de sportopleiding, we hebben alles al besteld", vertelt een boze ouder. "Nu moet ze alles overdoen. Schandalig."

Een van de moeders, Miranda Dekkers, deed in het MECC een oproep aan alle ouders om zich te verenigen en samen een advocaat in de arm te nemen. "Eerst heb ik me rode ogen gehuild. Toen dacht ik: we moeten ons als ouders verenigen", aldus Dekkers. Verschillende ouders vragen zich af wie aansprakelijk is voor de geleden schade.

Sommige kinderen reageren schijnbaar onverschillig, met name als ze in groepjes bijeen staan. "Boeien", roept een van hen. En een ander: "Ik ga op vakantie, wat er ook gebeurt." Een ouder vreest dat de meeste kinderen nu zullen zakken. Alle ouders en scholieren vertellen eenzelfde verhaal: de vlaggen gingen uit, de slingers hingen op. "Ik had nieuwe kleren gekocht voor de diploma-uitreiking volgende week", zegt een verdrietige Sacha Simon (16).

Leerlingen en ouders woedend op vmbo-school
Leerlingen en ouders woedend op vmbo-school (Foto: ANP)

Vinden dolfijnen ons wel leuk?

Zwemmen met dolfijnen is op veel bucketlijstjes te vinden. En bij toeristische gebieden aan de Rode Zee is het organiseren hiervan een vaak meer dan welkome inkomstenbron. Maar Nederlandse wetenschappers denken dat we te makkelijk menselijke eigenschappen aan deze dieren toekennen, en proberen ter plekke de zwempartijen vanuit dolfijnperspectief te begrijpen. Ze pleiten niet voor een verbod, maar wel voor meer regelgeving en respect voor de leefomgeving van deze bijzondere dieren.

Het ogenschijnlijk speelse gedrag van dolfijnen is dat mogelijk helemaal niet, vermoedt biologe Liesbeth Slooten volgens de Volkskrant. Ze ontdekte gebieden met veel, met minder, en met nauwelijks toeristen. Hierdoor kon ze het effect van toeristen en touroperators bestuderen. Dat is volgens haar vaak te vergelijken met een feestje voor je deur om drie uur 's nachts.

Zogeheten spinnerdolfijnen springen vaak omhoog, tollen om hun as en klappen hard weer terug in het water. Is dat speels en doen ze het voor ons? "Je zou het kunnen vergelijken met schreeuwen. De vraag is dan: wat schreeuwen dolfijnen bij het zien van mensen? Roepen ze 'dit is leuk!', of waarschuwen ze elkaar om uit de buurt te blijven?", aldus Slooten, die toegeeft het nog niet precies te weten.

Wel viel het haar op dat dolfijnen in het meest afgezonderde gebied, bij een legerterrein dat verboden is voor mensen, het gedrag gebruiken om elkaar te wekken als het tijd is voor de jacht.

Hersenhelften
Die waaktijd is 's nachts. Overdag slapen de dolfijnen, maar op een bijzondere manier: met één oog open terwijl ze hun hersenhelften om de beurt rust gunnen. Ze kunnen onderwijl zelfs rondzwemmen en voldoende alert zijn op gevaar.

Met toeristen in de buurt worden de dieren hierdoor gemakkelijk wakker. Hun sprongen kunnen betekenen dat het tijd is om te gaan jagen, maar zouden ook een oproep kunnen zijn om weg te wezen van de toeristen. Maar dat is bijzonder lastig, want de snorkelaars die de toeristen begeleiden gaan er dan met motorboten achteraan.

De operators proberen hun boterham te verdienen terwijl de toeristen het allemaal prachtig vinden, en denken dat dit ook voor de dieren geldt. Dat laatste komt onder meer omdat aan dolfijnen vriendelijke kenmerken worden toegedicht, wat deels te verklaren is door hun opgetrokken mondhoeken.

Emoties
"Dat is puur een anatomisch kenmerk. Het zegt niets over hun emoties. Toch denken mensen daardoor vaak dat de dieren glimlachen en hun gezelschap waarderen", aldus hoogleraar diergedrag Saskia Arndt. Zij raadt zwemmen met dolfijnen af, en wijst op incidenten waarbij toeristen werden aangevallen.

Slooten wil niet zover gaan en pleit voor strenge regulering om te voorkomen dat de eet- en slaappatronen van de zoogdieren nog langer worden verstoord. Ze denkt dat ontmoetingen tussen mensen en dolfijnen bij kan dragen aan draagvlak om deze dieren en andere walvisachtigen te beschermen.

Kosovaarse Zwitsers nekken Servië in beladen WK-duel

Zwitserland heeft op het WK voetbal in Rusland een flinke stap gezet naar de achtste finales. In Kaliningrad werd na een spannend duel afgerekend met Servië en dat was vooral te danken aan uitgerekend de Kosovaarse Zwitsers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri.

Het was nogal een beladen duel, vooral vanwege het hele gedoe tussen Servië en Kosovo. Met name Shaqiri zette de boel vooraf flink op scherp, onder meer door met een Kosovaarse vlag op zijn schoen te spelen, waar veel Serviërs dan weer gelijk helemaal door van het padje raken.

Toch begon het allemaal nog prima voor Servië: Dusan Tadic zette prima voor en Aleksandar Mitrovic knikte al na zes minuten de 1-0 binnen. Zwitserland had even nodig om te herstellen, maar begon vervolgens kansen te creeëren, overigens nog wel zonder succes.

Nemanja Matic scoorde kort voor rust dan ineens bijna de 2-0, waarna Tadic zijn schot net over de kruising zag vliegen. Kort na de rust was het Xhaka die van afstand loeihard de 1-1 binnen wist te trappen en daarmee ontstond een lekkere partij om de winst.

Shaqiri tekende al snel bijna voor de 2-1, maar zijn heerlijke schot spatte op de kruising uiteen. De Duitse scheidsrechter Felix Brych haalde zich vervolgens de woede van heel Servië op de hals: Mitrovic werd door twee Zwitsers naar de grond gejudood, maar Brych weigerde de penalty te geven.

Mitrovic zelf miste vervolgens een kans op de tweede Servische goal en lang leek het een gelijkspel te worden. Shaqiri besloot echter anders: hij zette de counter op en rondde deze met een prima schuiver af, 2-1 voor Zwitserland.

De Zwitsers staan nu op vier punten, net als Brazilië. Servië staat op drie stuks, Costa Rica is met nul punten al uitgeschakeld. Als Zwitserland van Costa Rica wint is een plek in de achtste finales zeker, Servië en Brazilië vechten normaal gesproken om het tweede plekje.

Nieuwe subsidie voor monumenten

Het kabinet investeert de komende jaren 325 miljoen euro extra in erfgoed. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de komende jaren meer geld uit te trekken voor de restauratie en verduurzaming van (grote) monumenten, voor de bescherming van archeologische vindplaatsen en voor het verbeteren van de toegankelijkheid van erfgoed.

Minister Van Engelshoven: ‘Het erfgoed in Nederland staat er goed bij. Historische gebouwen zijn opgeknapt en molens zijn gerestaureerd. Duizenden vrijwilligers zijn betrokken. Nu is het tijd om een volgende stap te zetten door gebouwen nieuw leven te geven, monumenten te verduurzamen en de toegankelijkheid van historische plekken te vergroten. Door deze extra investeringen kunnen we onze monumenten doorgeven aan toekomstige generaties.’

Nieuwe subsidie
De fiscale aftrek voor onderhoud aan rijksmonumentenpanden wordt per 1 januari 2019 omgezet in een subsidieregeling. Daardoor blijft structureel 57 euro miljoen voor monumentaal onderhoud beschikbaar. Het budget voor onderhoud van particuliere monumentenpanden wordt hiermee effectiever en doelmatiger ingezet.

Alle huidige en toekomstige particuliere eigenaren kunnen een beroep doen op de subsidieregeling voor de instandhouding van hun rijksmonumentale woningen. Eigenaren krijgen door de regeling compensatie van de meerkosten die gemaakt worden voor het behoud van de monumentale waarden. Dat houdt in dat eigenaren in de regeling maximaal 35% subsidie krijgen voor gemaakte kosten. Ook gaat er beter toegezien worden of het onderhoud op een juiste manier wordt uitgevoerd, door een kwalitatieve toetsing.

Daarnaast kunnen eigenaren van bijvoorbeeld kerken, watertorens, kastelen en buitenplaatsen meer subsidie voor hun onderhoud krijgen via de subsidieregeling instandhouding monumenten. Eigenaren kunnen via de regeling een subsidie voor 60% van de kosten krijgen, dat is nu 50%. Ook wordt het budget voor groene monumenten verdubbeld naar 10 miljoen euro.

Instandhouding van monumenten
Komende jaren wordt extra geïnvesteerd in de instandhouding van monumenten. In de periode 2018 – 2021 is in totaal 95 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie, herbestemming en verduurzaming van (grote) monumenten. In 2018 komt al 34 miljoen euro vrij waar onder andere de Grote Kerk in Naarden en de Domkerk in Utrecht van profiteren.

Toegankelijkheid monumenten
Ook wordt geïnvesteerd in het zichtbaar en toegankelijk maken van historische plaatsen die het verhaal van onze geschiedenis vertellen. Het kabinet trekt geld uit om de fysieke en digitale zichtbaarheid en toegankelijkheid van historische plekken te vergroten.

Van Engelshoven: ‘In een tijd waarin tegenstellingen lijken toe te nemen, is de verbindende kracht van erfgoed een niet te onderschatten waarde. Daarom vind ik het van belang dat zo veel mogelijk mensen, van jongs af aan, het erfgoed beleven en hierbij betrokken zijn.’

Voor het behoud en beleving van erfgoed zijn vrijwilligers onmisbaar. Door hun inzet, passie en kennis dragen ze zorg voor de instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Er is geld beschikbaar voor erfgoedorganisaties om lokaal vrijwilligers te ondersteunen en om de deskundigheid van vrijwilligers te bevorderen. Ook wordt een jaarlijkse prijs voor het beste vrijwilligersteam in het leven geroepen.

Archeologie
In de periode 2018-2021 is er ruim 31 miljoen euro beschikbaar voor de instandhouding van en onderzoek naar archeologische monumenten. Zo is er meer budget voor maritieme archeologie, zodat er betere monitoring en bescherming van vindplaatsen komt. Ook is er extra geld beschikbaar voor het beheer van Nederlandse scheepswrakken in het buitenland.

Kerken
Het kabinet heeft speciale aandacht voor monumentale kerken, ook als die leeg komen te staan. Belangrijk is dat gemeentes een visie ontwikkelen op de toekomst van kerkgebouwen. Komende jaren wordt circa 13 miljoen euro uitgetrokken om gemeentes te ondersteunen om samen met onder andere kerkgenootschappen, omwonenden en deskundigen te kiezen welke kerken hun functie voor de eredienst behouden en welke kerken een andere functie krijgen.

Vakmanschap
Kennis en kunde van erfgoed zijn onontbeerlijk. Daarom is er 3,8 miljoen euro beschikbaar voor opleidingen en vakmanschap. Voor de instandhouding van erfgoed is kennis en kunde namelijk essentieel. Van Engelshoven: ‘Het is belangrijk dat jonge mensen die gedreven zijn om ons erfgoed te behouden een goede opleiding krijgen en nieuwe creatieve oplossingen zoeken.’

Gebarentaalsprekende gorilla Koko (46) overleden

Gorilla Koko is overleden. Het dier werd wereldberoemd omdat ze gebarentaal had geleerd en meer dan duizend gebaren kende. Woensdag werd ze niet meer wakker, zo liet de Gorilla Foundation in Florida weten. Koko is 46 jaar oud geworden.

De westerse laaglandgorilla werd geboren in de dierentuin van San Francisco. Van jongs af aan werd het dier bijgestaan door Penny Patterson, een psycholoog die Koko de eerste stappen van de gebarentaal bij begon te brengen. Dat groeide uiteindelijk uit naar een collectie van meer dan duizend gebaren, waarmee Koko haar gevoelens en gedachten over allerlei zaken kon uiten.

Koko, die ook de opgestoken middelvinger kende, zou bij IQ-tests uit zijn gekomen op een score tussen de 70 en 95, waar de gemiddelde Nederlander op 100 uit komt. Daarnaast nam Koko zowaar een huisdier: ze kreeg gezelschap van een kat.

De Gorilla Foundation zal een gebarentaal-app lanceren in Koko's nalatenschap. Daarnaast worden de nodige projecten die iets met Koko of gorilla's te maken hebben gestart.

Koko is overleden (Bron: YouTube)

'Slechtste Argentijnse ploeg aller tijden'

In 1978 werd oud-voetballer Osvaldo Ardiles met Argentinië in eigen land wereldkampioen, de wat oudere Nederlander heeft er nog nachtmerries van. Over de huidige ploeg van de Argentijnen is Ardiles echter niet te spreken.

Argentinië plaatste zich met de hakken over de sloot voor het WK en in Rusland gaat het niet best: IJsland hield de Argentijnen op 1-1, Kroatië tikte de ploeg met 3-0 zelfs gewoon weg. Lionel Messi is vrijwel onzichtbaar - en miste een penalty - en zijn ploeggenoten bakken er ook al weinig van.

Ardiles was dan ook duidelijk: "Van wereldkampioen naar de slechtste Argentijnse ploeg aller tijden", schreef hij op social media. "De ploeg zit vol spelers die eigenlijk klaar zijn bij Argentinië, er is een pijnlijk gebrek aan persoonlijkheid."

Ook over bondscoach Jorge Sampaoli is Ardiles weinig tevreden: "Zijn plan is om de bal aan Messi te geven en te wachten op een wonder. Als Plan A dan niet werkt, moet je naar Plan B overschakelen...maar Plan B bestaat niet."

Engelse bondscoach: "Media moeten kiezen of ze ons willen helpen"

De bondscoach van Engeland, Gareth Southgate, lijkt van mening te zijn dat de Engelse media hem en zijn ploeg zou moeten helpen. Donderdag lekte een opstelling uit - vermoedelijk voor het aankomende duel met Panama - en dat vond Southgate niet leuk.

Assistent Steve Holland werd na een training gefotografeerd met een papiertje in de hand, met daarop de vermoedelijke opstelling. Holland bood zijn excuses aan richting de spelers, waarvan Kyle Walker al liet weten dat het niet zo handig is als een opstelling uitlekt.

Southgate noemde het 'gewoon een opstelling' en wilde zich er niet te druk om maken. "Wel is het natuurlijk een nadeel als de tegenstander onze opstelling al weet. De media moeten beslissen of ze ons willen helpen of niet", zegt Southgate. 

De vraag van de dag: moeten media teams helpen omdat die toevallig dezelfde nationaliteit in hun paspoort hebben staan of moet een team/coach zaken als opstellingen zelf gewoon beter beschermen?

Russisch WK-gezicht blijkt pornoster te zijn

Het 'nieuws' is eigenlijk al twee dagen oud, maar dat boeit ons helemaal niks, want mooie vrouw. Op het WK voetbal in Rusland is een jongedame al sinds de eerste dag hét gezicht van Rusland geworden en wat blijkt? Het is stiekem gewoon een pornoster!

Natalia Nemchinova werd tijdens de wedstrijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië op de gevoelige plaat vastgelegd. Kort wit topje, blonde lokken, gouden kroon en Russische vlaggetjes, hartstikke schattig, lief, aantrekkelijk en alles.

Toch blijken er altijd weer diehard kenners te zijn, want al snel bleek dat de lieve fan ook wel bekend staat als Natalya Andreeva en 'Delilah G.'. In de pornowereld dus, welteverstaan. Overigens werd ze ook tijdens het EK van 2016 al gefotografeerd, dus een eenmalige aandachtshoer is Natalya niet.

Russische WK-fan blijkt pornoster (Pro Shots/Action Images)
Russische WK-fan blijkt pornoster (Pro Shots/Action Images)

Politie zoekt getuigen mishandelde kat

De dierenpolitie is op zoek naar mensen die informatie hebben over een kat die vorige week gewond werd aangetroffen in Assendelft. De kat, een kater van middelbare leeftijd, werd woensdag 13 juni gewond aangetroffen in de Bestevaerstraat. Gezien de toestand van deze kat en de aard van de verwondingen heeft de dierenpolitie besloten een onderzoek te starten naar de oorzaak van de verwondingen.

De dierenpolitie is op zoek naar de eigenaar van deze kat en wil graag in contact komen met mensen weten wat er met deze kat is gebeurd. Heeft u iets gezien in de omgeving van de Bestevaerstraat vorige week dat te maken kan hebben met deze gewonde kat? Neemt u dan s.v.p. contact op met de politie via tel.nr. 0900-8844.

Politie zoekt getuigen mishandelde kat (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt getuigen mishandelde kat (Foto: Politie.nl)

Sparta hekelt FC Twente inzake transfer Schenk

Sparta versterkte zich deze week met Xandro Schenk, maar het is nog maar de vraag of de verdediger inderdaad op Het Kasteel gaat spelen.

Technisch manager Henk van Stee vertelt aan RTV Rijnmond dat FC Twente de 25-jarige Schenk ineens heeft benaderd, kort nadat hij akkoord was over een contract bij Sparta. "Wij hebben gisteren alle puntjes op de i gezet met betrekking tot zijn contract, iedereen was blij, die jongen zelf ook, totdat FC Twente belde met Xandro's vader en hem een aanbieding deed die veel hoger is dan onze aanbieding."

Schenk werd vrijdagochtend bij zijn nieuwe club verwacht, maar hij kwam niet opdagen. "Zijn kop is gek gemaakt door FC Twente. Wij hebben gebeld met FC Twente en gevraagd waar ze mee bezig zijn, dit kunnen ze niet maken. Ze hebben achter de rug van de agenten van Schenk zijn vader benaderd", aldus Van Stee.

Evert Bleuming, de hoofdscout van Twente, benadrukte dat Schenk nog geen contract heeft ondertekend bij Sparta. Volgens Van Stee klopt dat, maar hij laat ook weten dat de Rotterdammers wel een schriftelijke bevestiging van zijn zaakwaarnemers hebben. Van Stee is 'heel erg boos op FC Twente en ook een beetje teleurgesteld in Schenk'.

De technisch manager weer zeker dat Sparta een eventuele arbitragezaak zal winnen. "Maar de vraag is: wil je dat nog wel?" Van Stee is verbaasd door de hoogte van de aanbieding van de Tukkers. "Gezien hun financiële positie, ik begrijp niet dat ze dergelijke salarissen kunnen betalen die wij niet kunnen betalen. Twente komt al jaren niet zo netjes in het nieuws, dit bevestigt dat alleen maar."

Ajax presenteert nieuw thuisshirt met retro-element

Ajax heeft vrijdag het nieuwe thuisshirt voor het seizoen 2018/19 gepresenteerd en zal er zaterdag voor het eerst in spelen.

In de traditionele rode baan zit een subtiel detail verwerkt, zo schrijft Ajax. Het is een moderne interpretatie van de print in de Adidas-shirts op het EK in 1988.

"Het vertrouwde Ajax-rood komt in het nieuwe thuisshirt ook terug op de schouders en biesjes op de mouwen", schrijft de club op de officiële clubwebsite.

"Aan de voorzijde zijn natuurlijk in goud de 3 kampioenssterren te vinden op de borst. In de nek zijn wederom de typisch Amsterdamse Andreaskruizen te vinden in het wit. Bij het broekje en sokken komen, net als bij het shirt, de 3 adidas-strepen terug in rood."

Ajax is zaterdag voor het eerst te bewonderen in het nieuwe shirt, als VVSB in een oefenwedstrijd de tegenstander is.

Hitlers bestek levert 14.000 euro op

Het bestek dat Hitler speciaal voor zijn vijftigste verjaardag liet maken, heeft op een veiling in Groot-Brittannië 12.500 pond (omgerekend meer dan 14.000 euro) opgebracht. De verwachting van het veilinghuis in Sherborne was dat de twee messen, drie lepels en drie vorken hooguit 2300 pond zouden opleveren. Dit meldt de NOS. 

Het bestek is gegraveerd met met onder een hakenkruis en een adelaar, waarbij aan weerszijden de initialen van Hitler staan. Het veilinghuis geeft aan dat het bestek vrijwel ongebruikt lijkt te zijn. Daarnaast zou de set zeer zeldzaam zijn: volgens de veilingmeester was het eerste set die hij tegenkwam in de 33 jaar dat hij werkzaam was. 

De set was oorspronkelijk in het bezit van een Britse officier, die na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland was gestationeerd. Het is onduidelijk hoe de set in het bezit kwam van de, inmiddels overleden, officier. Een woordvoerder van het veilinghuis laat weten : "Het is een niche-markt. Sommige mensen zullen er interesse in hebben. Anderen niet."

Kilo's cocaïne in voor Groningen bestemde voetbalshirts

In Groningen zit iemand stevig te balen. Hij of zij had namelijk veertien shirtjes van het Colombiaanse voetbalelftal verwacht en dat waren niet zomaar shirtjes: ze waren geïmpregneerd met een forse hoeveelheid cocaïne ter waarde van zo'n 175.000 euro.

Bij aankomst in Groningen hadden de drugs uit de shirts gewassen moeten worden, vermoedelijk in een lab. Ze werden verstuurd vanuit Barranquilla in Colombia, maar op het vliegveld van hoofdstad Bogota werd de boel tijdens een routinecontrole onderschept.

"Onze medewerkers zijn zelf voetbalfans en waren bedroefd om te zien dat het shirt, waar men zoveel plezier uit haalt, besmet was met cocaïne", aldus een woordvoerder. Met dat plezier valt het nog wel even mee trouwens: Colombia verloor op het WK in de openingswedstrijd met 2-1 van Japan.

Vermoedelijk is een nieuwe techniek gebruikt, die men steeds vaker tegen lijkt te komen. Cocaïne wordt in vloeibare vorm op kleding gegoten, wat voor gewichtstoename zorgt, maar wat het ook erg lastig maakt om de drugs op het spoor te komen.

Herdenking afschaffing slavernij in Rotterdam

Herdenking afschaffing slavernij

De Stichting GVGT (gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst) organiseert in samenwerking met de gemeente Rotterdam op 30 juni een herdenkingsbijeenkomst bij het Rotterdamse slavernijmonument aan de Lloydstraat. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij in de Nederlandse koloniën.

De ceremonie wordt ingeleid door een Apinti-ritueel waarmee respect wordt betoond aan de voorouders van alle mensen die uit Afrika zijn weggevoerd om in slavernij te dienen. Burgemeester Aboutaleb spreekt de aanwezigen toe en legt een krans bij het monument. 

Nationaal
1 juli zal de nationale herdenking plaatsvinden in Amsterdam. Dit bij het Slavernijmonument in het Oosterpark. 

Blatter nog niet overtuigd van videoscheids

Sepp Blatter is nog zeker niet overtuigd van de toegevoegde waarde van de videoscheidsrechter. Die laat op het WK in Rusland al met enige regelmaat zien dat het voetbal eindelijk wat eerlijker kan worden en eerlijkheid is nou niet Blatter's grootste hobby.

"Ik ben niet tegen hulp voor scheidsrechters, met doellijntechnologie zijn we er onder mijn leiding zelfs mee begonnen", steekt de corrupte Zwitser een veer in eigen kont. "Nu heb je echter de VAR, een hoofd van een tribunaal wat elke wedstrijd weer anders is", klaagt hij.

"De visie van een scheidsrechter is opgenomen in de spelregels van het voetbal. Een Zuid-Amerikaanse scheidsrechter fluit anders dan een Europeaan, dat is nou eenmaal zo", besluit Blatter.

Bulgarije: sluit EU-grenzen voor migranten

Bulgarije zal op de EU-mini-top over migratie dit weekeinde de onmiddellijke sluiting voorstellen van de buitengrenzen van de Europese Unie voor migranten. Tegelijk moeten er centra voor oorlogsvluchtelingen buiten het EU-grondgebied komen. Dit zei premier Bojko Borisov vrijdag tijdens een verrassingsbezoek aan het Bulgaarse parlement.

Borisov zei dat zodra de instroom van migranten is gestopt, de EU zich moet bekommeren om de duizenden migranten die al in Europa zijn. De mensen die conflicten zijn ontvlucht moeten bescherming krijgen en de rest moet naar huis, aldus de premier. Hij zei dat er centra in Libië en Turkije moeten worden opgezet die vluchtelingen opvangen nog voor ze Europa bereiken. De oppositie had om informatie gevraagd over de positie van Bulgarije met betrekking tot migratie.

Bulgarije: sluit EU-grenzen voor migranten
Bulgarije: sluit EU-grenzen voor migranten (Foto: ANP)

Rutte 'zeer gemotiveerd' voor migratietop

Premier Mark Rutte is "zeer gemotiveerd" om een bijdrage te leveren aan de ingelaste informele migratietop zondag in Brussel. Maar het zal "niet gemakkelijk" worden om tot een gemeenschappelijke Europese aanpak te komen, zei hij na de ministerraad.

Voor het kabinet is belangrijk dat vluchtelingen eerlijk verdeeld worden over de EU en dat de migratie wordt gestopt. Dat moet gebeuren door met Noord-Afrikaanse landen soortgelijke afspraken te maken als eerder met Turkije zijn gesloten.

Een plan dat op tafel ligt, stelt voor om opvangcentra in Noord-Afrikaanse landen op te zetten waar op zee opgepikte migranten naar toe worden gebracht. Europa moet dan uit die centra asielzoekers overnemen die niet hebben geprobeerd met een boot Europa te bereiken.

De kwestie is weer actueel geworden door de nieuwe Italiaanse regering, die weigert nog schepen met migranten tot haar havens toe te laten. En in Duitsland staat bondskanselier Angela Merkel onder druk van zusterpartij CSU om tot een strenger vluchtelingenbeleid te komen.

Rutte 'zeer gemotiveerd' voor migratietop
Rutte 'zeer gemotiveerd' voor migratietop (Foto: ANP)

Politie Rotterdam feliciteert André van Duin

De Rotterdamse politie feliciteert André van Duin met de Ere-Zilveren Nipkowschijf. De komiek en presentator werkte als bekende Rotterdammer vorig jaar samen met de politie-eenheid in de campagne tegen babbeltrucs. "Groot respect voor deze man en zijn werk!", zegt politie Rotterdam op Twitter.

"Als je niemand verwacht, is het altijd verdacht. Dus, wat ze ook verzinnen, laat ze niet binnen", zegt André van Duin in een campagnefilmpje van de politie in februari 2017. Hij was het boegbeeld van de campagne tegen deze vorm van oplichting waar voornamelijk ouderen het slachtoffer van worden. "Belangeloos werkte hij met ons samen om ouderen weerbaarder te maken en gewetenloze oplichters geen kans te geven!", zegt de politie.

André van Duin kreeg donderdag de Ere-Nipkowschijf voor zijn jarenlange vakmanschap en veelzijdigheid.

Politie Rotterdam feliciteert André van Duin
Politie Rotterdam feliciteert André van Duin (Foto: BuzzE)

Amerikaans transport boven en door NL

Het grootste gedeelte van een Amerikaanse luchtvloot die gisteren op Vliegbasis Eindhoven landde, vertrok vanochtend naar eindbestemming Duitsland. Vanuit de Rotterdamse haven vlogen de 29 helikopters vanaf gistermiddag in diverse groepen naar Eindhoven. De laatste kwamen daar rond 22:00 uur aan. 4 stuks gingen zonder Brabantse tussenlanding rechtstreeks door naar Duitsland.

Nederland levert deze weken met ruim 100 militairen zogenoemde host nation support: het helpen van een bevriend land bij een - in dit geval - militaire verplaatsingsoperatie. Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Staten. Die verplaatsen een helikopterbrigade van de landmacht vanuit Colorado naar Duitsland. Ongeveer 300 man personeel arriveerde vorige week al op Schiphol. Afgelopen woensdag meerde het Amerikaanse transportschip Endurance aan in het Botlekgebied met aan boord 61 helikopters en ongeveer 1.100 voertuigen en containers van de 4th Combat Aviation Brigade (CAB).

Militair havengebied
Het havengebied is als tijdelijk militair object, door eenheden van de marine met een hondensectie van de luchtmacht vooraf gecontroleerd op explosieven. Ook bij binnenkomst van de Endurance zorgde de marine voor de beveiliging vanaf het water. Nu wordt het terrein dag en nacht bewaakt door militairen van de landmacht. De marechaussee levert er de militaire politiezorg. De luchtmacht bemant de locatie waar de helikopters opstijgen en levert brandstof en een blusvoertuig.

Amerikaans personeel
Na het ontladen maakt Amerikaans personeel de helikopters vliegklaar. Het is de planning dat de overige 32 vandaag Rotterdam hebben verlaten. Naar verwachting vliegen morgen de laatst heli's vanaf Eindhoven naar Duitsland. Eindhoven is de zogenoemde intermediate staging base, waar de helikopters bijgetankt worden. Indien nodig kunnen de bemanningen op onder meer de naburige legerplaats Oirschot overnachten. Daar is een tijdelijk steunpunt opgezet.

Ook achter de schermen levert Defensie steun. De Militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst maakte een veiligheidsanalyse en het Defensie Ondersteuningscommando zorgt onder meer voor transport van het Amerikaanse personeel van en naar de diverse locaties en de bevoorrading. Ook plant en coördineert het de verplaatsing over de weg van het Amerikaanse materieel en levert het ondersteuning voor de bewaking in de haven.

Bekend met verplaatsing
Nederland is bekend met dit soort verplaatsingen. Vorig jaar, van eind oktober tot midden november maakte een andere US Army-brigade de reis in omgekeerde richting. Alhoewel het transport van de Black Hawk- en Chinook-transporthelikopters het meeste opvalt, gaat het grootste deel van het materieel over de weg. De Nederlandse ondersteuning van deze grootschalig verplaatsing loopt nog tot eind van deze maand.

4th CAB blijft 9 maanden in Europa. Niet alleen voor oefeningen in samenwerking met andere landen, maar zeker ook in het licht van de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. Daarom zijn er meer Amerikaanse militairen tijdelijk in Europa aanwezig voor de collectieve verdedigingstaak van de NAVO.

Amerikaans transport boven en door NL (Foto: Defensie.nl)
Amerikaans transport boven en door NL (Foto: Defensie.nl)

'Motorbende beschoot Panorama met antitankwapen'

De politie heeft vannacht een verdachte aangehouden naar aanleiding van een beschieting van een kantoorpand aan de Teleportboulevard in Amsterdam. Rond 23.00 uur sneuvelde er een raam van een kantoorpand. Het lijkt te gaan om een wraakactie door een motorbende tegen het weekblad Panorama.

Recherche en Forensische Opsporing stelden ter plaatse een onderzoek in en stelden vast dat het pand was beschoten met een antitankwapen. Het antitankwapen werd  ter plaatse aangetroffen en in beslaggenomen. Vannacht heeft een arrestatieteam een verdachte in deze zaak aangehouden.

Update 17:31: uur
Volgens het Parool is dit de president van de zogeheten Caloh Wago MC Main Triad-motorbende.

Het Parool legt een verband met een stuk dat deze week in het tijdschrift verscheen, over een aantal voortvluchtige kopstukken uit de Amsterdams-Utrechtse onderwereld. Dit gaat over de achtergrond van een aantal liquidaties. De krant wijst er voorts op dat in 2014 de toenmalige hoofdredacteur van Panorama een contract tekende met motorbende No Surrender, waarin stond dat hij nooit meer over ze zou schrijven.

Update 19:30 uur
Het verhaal van het Parool wordt bevestigd door de politie. Met hieronder een bonusfoto van het kapotgeschoten raam. 

Het finaal kapot geschoten raam van het Panorama kantoor (Foto: Politie.nl)
Het finaal kapot geschoten raam van het Panorama kantoor (Foto: Politie.nl)

Kantoorpand belaagd met antitankwapen (Foto: stockfoto politie.nl)
Kantoorpand belaagd met antitankwapen (Foto: stockfoto politie.nl)

Hamilton opnieuw de snelste in Frankrijk

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Frankrijk de snelste tijd gereden. De Brit was met 1.32.539 iets langzamer dan in de ochtend en bleef met zijn Mercedes de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Max Verstappen ruim voor.

De training werd na ruim een half uur even stilgelegd omdat bij de Force India van Sergio Perez de band linksachter eraf liep en een eigen route koos. De Mexicaan was net aan een snelle run op ultrazachte banden begonnen. Vlak voor het einde van de training kon hij weer de baan op.

Ook Mercedes-coureur Valtteri Bottas had problemen, want een waterlekkage zorgde ervoor dat de Fin slechts een zevende tijd kon noteren. Vlak voor het einde van de sessie parkeerde Brendon Hartley zijn Toro Rosso aan de kant na een probleem met de Honda-motor. Marcus Ericsson kwam na zijn crash van vanochtend helemaal niet meer in actie.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:32.539 Ultrasoft 27
2 D. Ricciardo Red Bull 1:33.243 Ultrasoft 31
3 M. Verstappen Red Bull 1:33.271 Ultrasoft 24
4 K. Räikkönen Ferrari 1:33.426 Ultrasoft 29
5 S. Vettel Ferrari 1:33.689 Ultrasoft 35
6 R. Grosjean Haas 1:33.699 Ultrasoft 30
7 V. Bottas Mercedes 1:34.156 Soft 7
8 F. Alonso McLaren 1:34.400 Ultrasoft 24
9 K. Magnussen Haas 1:34.457 Ultrasoft 33
10 P. Gasly Toro Rosso 1:34.535 Ultrasoft 35
11 N. Hulkenberg Renault 1:35.067 Ultrasoft 30
12 C. Sainz Jr. Renault 1:35.086 Ultrasoft 33
13 S. Vandoorne McLaren 1:35.172 Ultrasoft 28
14 C. Leclerc Sauber 1:35.583 Ultrasoft 33
15 B. Hartley Toro Rosso 1:35.697 Ultrasoft 31
16 E. Ocon Force India 1:35.705 Soft 25
17 L. Stroll Williams 1:35.936 Ultrasoft 34
18 S. Sirotkin Williams 1:35.970 Ultrasoft 35
19 S. Pérez Force India 1:36.080 Soft 13
20 M. Ericsson Sauber geen tijd   0

Snel: vragen over dividendtaks al beantwoord

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) vindt dat hij alle vragen die hem de afgelopen maanden gesteld zijn over de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting "zo goed mogelijk" heeft beantwoord. En premier Mark Rutte heeft volgens hem "diezelfde overtuiging" wat betreft de vragen die hij heeft gekregen.

Dat schrijft Snel aan de Tweede Kamer, die afgelopen week opnieuw om opheldering vroeg. Hij verwijst naar drie verschillende brieven die het kabinet vorige maand over het onderwerp heeft gestuurd. "Deze brieven bevatten alle antwoorden die het kabinet op dit moment kan geven", aldus de staatssecretaris.

De Kamer debatteert volgende week dinsdag opnieuw over het omstreden plan uit het regeerakkoord om de heffing af te schaffen die bedrijven moeten afdragen over de winstuitkering aan hun aandeelhouders. Volgens de oppositie heeft het kabinet nut en noodzaak van die maatregel niet goed onderbouwd.

Snel: vragen over dividendtaks al beantwoord
Snel: vragen over dividendtaks al beantwoord (Foto: ANP)

Musa brengt Nigeria op rand van tweede ronde

Nigeria heeft een grote stap gezet naar de achtste finales van het WK. De Afrikanen legden dankzij Ahmed Musa na rust IJsland over de knie.

De toeschouwers in Volgograd kregen een belabberde eerste helft te zien. IJsland creëerde slechts uit spelhervattingen een beetje gevaar en Nigeria stelde er nagenoeg niks tegenover. Beide teams leken bij vlagen geen idee te hebben hoe ze voor dreiging moesten zorgen en er werd voor rust dan ook niet gescoord.

Na de pauze kreeg de wedstrijd al snel wat hij nodig had, namelijk een doelpunt. Vanuit een ingooi van IJsland kon Nigeria een tegenaanval inzetten en via Victor Moses kwam de bal bij Ahmed Musa. De oud-speler van VVV-Venlo nam de bal fraai aan en knalde hoog in het doel raak: 1-0.

IJsland kon in de tweede helft nauwelijks voor gevaar zorgen en Nigeria ging met de voorsprong op zak beter voetballen. Musa was met een schot op de lat al dicht bij zijn tweede goal geweest toen hij na 77 minuten alsnog 2-0 maakte. Na een lange bal van Kenneth Omeruo kon Musa vanaf de linkerflank naar binnen komen, keeper Hannes Halldórsson uitspelen en scoren.

Door een domme actie van Tyronne Ebuehi kon het duel in de slotfase echter nog spannend worden. Op advies van de VAR bekeek scheidsrechter Conger uit Nieuw-Zeeland de beelden en hij oordeelde dat Ebuehi een overtreding maakte op Alfred Finnbogason. De bal ging op de stip, maar Gylfi Sigurdsson schoot zijn penalty over de kruising.

In de slotminuten werd namens IJsland alleen Finnbogason nog gevaarlijk met een poging die werd gered door keeper Francis Uzoho. Nigeria heeft nu drie punten en speelt dinsdag tegen Argentinië. Bij winst zijn de Afrikanen door naar de tweede ronde en kunnen de Argentijnen naar huis. Als IJsland ondertussen niet wint van koploper Kroatië, is een gelijkspel voor Nigeria ook genoeg.

Sosa klimt naar zege in Adriatica Ionica Race, Weening vijfde

Ivan Ramiro Sosa heeft de derde etappe van de Adriatica Ionica Race op zijn naam geschreven. In de koninginnenrit van de Italiaanse rittenkoers kwam de pas 20-jarige Colombiaanse klimmer van Androni Giocattoli - Sidermec solo aan bovenop de Passo Giau. Sosa is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

In de derde etappe van 158 kilometer moesten de renners drie beklimmingen over. Twee van de eerste categorie en aankomst op de Passo Giau, een col van de buitencategorie.

Floris Gerts van Roompot-Nederlandse Loterij was een van de vroege aanvallers in de etappe. De Nederlander had in de kopgroep het gezelschap van Jhonatan Narvaez (Quick-Step Floors), Yukiya Arashiro (Bahrain Merida), Enrico Logica, Giovanni Pedretti (Biesse Carrera Gavardo), Floryan Arnoult (Trevigiani Phonix-Hemus 1896) en Antonio Di Sante (Sangemini-MG Kvis). Ze kregen nooit meer dan vier minuten van het peloton.

Op de eerste col van de dag, de Passo Rolle, maakte enkele renners de oversteek van het peloton naar de kopgroep toe. Nadat Fabio Felline en Marco Frapporti de aansluiting hadden gemaakt lieten ze de kopgroep ook meteen achter. Op de tweede beklimming ging Felline er alleen vandoor, maar in de afdaling kwam Frapporti terug bij zijn landgenoot.

Aan de voet van de slotbeklimming hadden Felline en Frapporti een kleine twee minuten op het peloton. Felline bleek op de slotklim ook de sterkste van de twee en ging alleen verder. Bardiani-CSF had het initiatief genomen in het peloton en zorgde voor een flinke uitdunning. Door het strakke tempo van de Italiaanse ploeg slonk de voorsprong van de eenzame koploper snel en werd dan ook uiteindelijk teruggepakt.

Giulio Ciccone was de aangewezen kopman bij Bardiani-CSF. Hij trok ook ten aanval, maar kreeg Edward Ravasi, Ivan Ramiro Sosa en Ildar Arslanov mee in zijn wiel. Ook de Belg Ben Hermans en de Nederlander Pieter Weening konden volgen. Op drie kilometer van de streep versnelde Ciccone opnieuw, maar ditmaal werd hij werd gecounterd door Sosa. De jonge Colombiaanse klimmer bouwde in de laatste drie kilometer stelselmatig zijn voorsprong uit en pakte ook de leiderstrui. Weening kwam als vijfde over de streep op ruim één minuut van de winnaar.

Federer opnieuw in halve finales Halle

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de halve finales van het ATP-toernooi van Halle. Op het Duitse gras was de Zwitserse nummer één van de wereld met 7-6 (2), 7-5 te sterk voor Matthew Ebden.

In de eerste kwam Federer niet in problemen op zijn eigen service. In zes servicegames verloor de 36-jarige Zwitser maar vier punten. In de tiebreak was hij duidelijk te sterk voor Ebden, de nummer zestig van de wereld.

In de tweede set had Ebden meer grip op de service van Federer en zou de Zwitser tweemaal breaken, maar dat niet voldoende voor setwinst. Bij een 5-3 achterstand won Zwitser vier games op rij en pakte zo de wedstrijd. Het is alweer zijn veertiende halve finale plaats in Halle.

In de halve finale speelt Federer tegen de Amerikaan Denis Kudla, die Yuichi Sugita uit Japan met 6-2, 7-5 versloeg.

Brazilië duikt, slaat en mazzelt zich nipt langs Costa Rica

De Braziliaanse voetbalploeg heeft na drie wedstrijden eindelijk weer eens een keer gewonnen op een WK voetbal. In Sint-Petersburg werd Costa Rica met 2-0 geklopt, maar de vijfvoudig wereldkampioen moest er alle acteertrucjes en mazzeltjes voor uit de doos halen.

Het begon allemaal bepaald niet spectaculair: Costa Rica ging er weliswaar stevig in, Brazilië liet weinig zien. Na een klein half uur werkte Gabriel Jesus de bal in het doel namens Brazilië, maar scheidsrechter Björn Kuipers keurde de goal wegens buitenspel terecht af.

Brazilië ging er na de afgekeurde goal even goed tegenaan. Marcelo schoot net naast, Coutinho knalde de bal over. Ondertussen eiste Neymar flink wat aandacht op: de aanvaller van Paris Saint-Germain ging verder waar hij gebleven was en ging al liggen zodra er een mug op zijn schouder landde.

Kort voor rust keken Kuipers en videoscheidsrechter Danny Makkelie nog eens naar beelden in het Costa Ricaans strafschopgebied, waaruit de conclusie kwam dat Brazilië geen penalty kreeg. De Brazilianen - en vooral Neymar - wachtten Kuipers na het rustsignaal op, maar de Nederlandse arbiter was er geenszins van onder de indruk.

In de tweede helft schoot Brazilië uit de startblokken en vooral doelman Keylor Navas hield Costa Rica met een paar indrukwekkende reddingen op de been. Neymar bleef maar vallen, duiken en acteren, maar Kuipers trapte er keer op keer niet in en leek zelfs geen moment te twijfelen.

Neymar had wegens zijn ontelbare schwalbes en het constante protesteren aan het adres van Kuipers al heel lang geel moeten hebben, maar pas na tachtig minuten was het eindelijk zover: de spits ging met bizar gemak liggen en was ervan overtuigd dat hij een penalty kreeg. Kuipers en Makkelie besloten na het bestuderen van de beelden terecht anders en voor Neymar was er éindelijk geel.

Marcelo ontsnapte nog aan een rode - of zelfs gele - kaart nadat hij een Costa Ricaan met zijn hand in diens gezicht naar de grond werkte. Costa Rica leek vooral dankzij Navas stand te houden, maar in de blessuretijd ging het dan toch nog fout. Philippe Coutinho kreeg de bal voor de voeten en schoot de 1-0 binnen.

De Costa Ricanen waren gebroken en dat bleek: Neymar deed eindelijk eens iets wat daadwerkelijk op voetballen leek en dat leverde de 2-0 eindstand op. Costa Rica is uitgeschakeld, Brazilië lijkt toch nog op weg naar de achtste finales.

Meer geld voor gezin met middeninkomen

Meer gezinnen krijgen recht op kindgebonden budget. Het kabinet trekt daar bijna 500 miljoen euro voor uit. De grens van het gezamenlijk toetsingsinkomen waarmee mensen in aanmerking komen voor kindgebonden budget wordt opgerekt van ongeveer €58.500 naar ongeveer €75.000. Bovendien gaan de meeste gezinnen die op dit moment al recht hebben op het kindgebonden budget er verder op vooruit. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De investeringen in het kindgebonden budget zijn onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat dit kabinet neemt om gezinnen met kinderen te ondersteunen. Vanaf 1 januari 2019 wordt het budget voor de kinderbijslag structureel verhoogd met circa 250 miljoen euro. Ook het budget voor de kinderopvangtoeslag gaat per 1 januari 2019 met 250 miljoen euro omhoog.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

PlayStation 4 krijgt Fortnite-bundel

Via PlayStation Italië is mogelijk een nieuwe PlayStation 4-bundel onthuld. De pagina is inmiddels weer offline, maar er was tijdelijk een Fortnite-bundel te zien.

De bundel zou bestaan uit een PlayStation 4, de Save the World-modus van Fortnite, een exclusive skin voor in Battle Royale en 500 V-Bucks. De bundel moet vanaf 16 juli in Italië beschikbaar komen, of de bundel ook hier beschikbaar komt is niet bekend.

PS4 Fortnite bundel

Defensie Innovatie Competitie

Defensie houdt ook dit jaar weer de Defensie Innovatie Competitie (DIC). Het ministerie vraagt het bedrijfsleven innovatieve producten of ideeën te ontwikkelen. Dit jaar moeten die ten gunste zijn voor underground warfare. De winnaar krijgt € 200.000 om van het innovatieve idee een demonstratiemodel te maken.

Het ondergrondse domein
De krijgsmacht is actief in 5 domeinen: land, lucht, zee (boven en onder water), cyber en de ruimte. Bij land wordt gedacht aan optreden op het maaiveld, maar 'het ondergrondse' kan daarbij ook van belang zijn, zelfs voor de hele krijgsmacht. Welke innovatie, gerelateerd aan het ondergrondse domein, levert binnen 5 jaar een bijdrage aan het militair optreden? Dat zijn vragen die aan het bedrijfsleven in de competitie worden voorgelegd.

De DIC 2018 start op donderdag 28 juni met een voorlichtingsdag op het Marine Etablissement in Amsterdam. Daar krijgen geïnteresseerde bedrijven een uitgebreide toelichting. Tot 3 september mogen zij hun innovatieve ideeën indienen.

Uit de ingeleverde ideeën selecteert Defensie 5 finalisten. Zij lichten op 22 november hun ideeën toe voor de jury. Die bestaat uit VIPS van Defensie en daarbuiten.

Man ontslagen om drankverrekijker Colombianen op WK

Het klinkt als een cartoon: doen alsof je door een verrekijker tuurt, maar dat zijn stiekem drankflessen die je vervolgens achterover klokt terwijl er niemand kijkt. Helaas voor luchtvaartmedewerker Luis Felipe Gómez kon de hele wereld via een Facebookfilmpje meekijken, en is de arme drommel door zijn werkgever ontslagen.

Het was een grappig bedoeld filmpje dat al eerder op onze weblog prijkte: Colombiaanse voetbalfans die trots pochen met hun truc om alcohol het stadion in te smokkelen - verstopt in een verrekijker. De video ging echter viraal, nog voordat hun team goed en wel door Japan was verslagen.

Dat ging gepaard met de nodige kritiek: de fans zouden hun land te kijk hebben gezet. Ook de zoon van de Colombiaanse president Santos uitte zijn ongenoegen, waarna het ministerie van Buitenlandse Zaken het nodig vond de Colombianen erop te wijzen zich tijdens het WK aan de regels te houden.

Helaas voor Gómez werd hij in het filmpje herkend, en liet zijn werkgever, luchtvrachtvervoerder Avianca, via Twitter weten gedrag te verwerpen dat "tegen onze principes en waarden als bedrijf ingaat". In hetzelfde bericht werd gemeld dat Gómez was ontslagen.

Gómez schreef later op Facebook dat hij niet wist dat hij werd gefilmd. De dranksmokkelaars kende hij bovendien nauwelijks. Hij ging even gedag zeggen en kreeg een drankje aangeboden.

"Ik nam het aan in een moment van euforie en blijdschap omdat ik Colombia op het WK zag spelen. Ik probeer te begrijpen hoe een 15 seconden durend filmpje zonder context dat slecht werd geïnterpreteerd, de eer van een persoon kan beëindigen, en een heel leven van het goede proberen te doen."

'Oplichter geeft nepboetes voor websites'

Bedrijven en instellingen kunnen een telefoontje krijgen van een oplichter. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid. De oplichter vertelt dat ze een boete krijgen, omdat hun websites niet voldoen aan nieuwe Europese privacyregels.

De privacywaakhond van de overheid laat vrijdag weten: "Dit is geen actie vanuit de AP. Een boete van de AP komt nooit uit de lucht vallen. Er zal altijd een onderzoek aan voorafgaan."Het is niet bekend hoeveel instellingen en bedrijven zijn benaderd en hoeveel van hen de nepboete al hebben betaald.

'Oplichter geeft nepboetes voor websites'
'Oplichter geeft nepboetes voor websites' (Foto: BuzzT)

Hamilton snelste in incidentrijke training

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Frankrijk. De Brit was op Paul Ricard in een training vol schuivers met 1.32,231 iets vlugger dan Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas en Red Bull-rijder Daniel Ricciardo. Max Verstappen klokte de zevende tijd.

De coureurs zijn na negen jaar terug in Frankrijk en rijden ditmaal op Paul Ricard dat voornamelijk wordt gebruikt als testcircuit en mede daardoor enorme uitloopstroken kent. Daar werd in de eerste training veelvuldig gebruik van gemaakt. De harde wind speelde veel coureurs parten en onder meer bij bocht zes ging menigeen wijd of spinde zelfs. De training werd vijf minuten voor tijd afgevlagd, omdat Marcus Ericsson spinde en in de bandenstapels klapte. Hierbij vloog zijn Sauber in brand. Het duurde echter wel even voordat Ericsson uit zijn auto was, mogelijk doordat hij met zijn hoofd tegen de halo was geklapt.

In het begin van de sessie klokte Ricciardo met de Red Bull al een 1.32,5 op een moment dat Verstappen binnen stond om aan zijn bolide te laten sleutelen. Waar de coureurs na veertig minuten verplicht binnen moeten komen voor een bandenwissel reed Pierre Gasly met de Toro Rosso nog vrolijk zijn rondjes. Het team van de Fransman verklaarde dat de radio stuk was en nog onduidelijk is of dit gevolgen gaat krijgen voor de coureur of de renstal. In het tweede deel van de sessie namen de Mercedessen het heft in handen, al had Hamilton nog wel even twee momentjes, toen hij eerst uit moest wijken voor de McLaren van Stoffel Vandoorne en tegen het einde nog door een Red Bull van de baan ging.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:32.231 Ultrasoft 25
2 V. Bottas Mercedes 1:32.371 Ultrasoft 29
3 D. Ricciardo Red Bull 1:32.527 Ultrasoft 25
4 K. Räikkönen Ferrari 1:33.003 Ultrasoft 23
5 S. Vettel Ferrari 1:33.172 Ultrasoft 19
6 R. Grosjean Haas 1:33.318 Ultrasoft 22
7 M. Verstappen Red Bull 1:33.331 Ultrasoft 15
8 P. Gasly Toro Rosso 1:33.685 Supersoft 23
9 S. Pérez Force India 1:33.719 Supersoft 26
10 K. Magnussen Haas 1:34.108 Ultrasoft 23
11 C. Sainz Jr. Renault 1:34.258 Ultrasoft 25
12 E. Ocon Force India 1:34.484 Supersoft 14
13 C. Leclerc Sauber 1:34.513 Ultrasoft 21
14 M. Ericsson Sauber 1:34.592 Ultrasoft 21
15 B. Hartley Toro Rosso 1:34.664 Supersoft 25
16 F. Alonso McLaren 1:34.862 Supersoft 20
17 L. Stroll Williams 1:34.881 Ultrasoft 28
18 N. Hulkenberg Renault 1:34.993 Ultrasoft 24
19 S. Vandoorne McLaren 1:35.021 Ultrasoft 24
20 S. Sirotkin Williams 1:35.105 Ultrasoft 25

'Shakira verkoopt Nazi-symbool voor wereldtournee'

Op social media is de nodige ophef ontstaan over Shakira. Voor haar El Dorado World Tour verkoopt de zangeres uiteraard het een en ander aan merchandise en daaronder vinden we ook een ketting met niks minder dan de Schwarze Sonne, een occult symbool dat ook door nazi's wordt gebruikt.

In Duitsland zijn bepaalde symbolen verboden en de betreffende 'zwarte zon' staat in twee staten op de lijst van extreemrechtse symbolen waar op gelet dient te worden. Shakira zal het ongetwijfeld niet bedoeld hebben als steun voor het nazisme, maar een erg handige marketingtruc lijkt het niet.

Drachten 'van God los' met 'wild west'-openingstijden winkels

Allemaal gedoe in Drachten. Daar zou men praten over koopzondagen, maar de uitkomst gaat nog veel verder: de gemeente Smallingerland heeft besloten dat winkeliers in Drachten altijd open mogen zijn. Op zondag, met Kerst, op 4 mei om 20.00 uur, 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar.

Er is geen enkele tijdsgrens meer en daarmee is Drachten plotseling de meest vrije stad van Nederland wat betreft openingstijden voor winkels. Daar is dan weer niet iedereen even gelukkig mee. "Het is van God los!", foetert Minke de Voor van het CDA. "Dit is onverantwoord, we hebben geen idee wat we eigenlijk gedaan hebben nu."

Klaas van Veelen van de lokale ChristenUnie noemt het zelfs een dieptepunt voor de raad: "Dit ging allemaal zó ondoordacht", zegt hij, waar SP-fractievoorzitter Jos van der Horst het wel mee eens is: "We hebben voor 'wild west' gestemd. Ik heb de burgemeester verteld dat hij als handhaver van de openbare orde in moet grijpen."

Hoe een en ander allemaal tot stand is gekomen heeft de Leeuwarder Courant hier uiteengezet.

Bondscoach Costa Rica stelt Neymar gerust

In het WK-duel met Zwitserland werd Neymar met enige regelmaat flink aangepakt - hoewel hij ook vaak zat al ging liggen zodra een Zwitser binnen 25 meter van de aanvaller kwam, iets waarvoor Neymar vooral in Brazilië flink mee in de zeik wordt genomen.

Enfin, vrijdag komt Brazilië weer in actie en wel tegen Costa Rica. De bondscoach van dat land, Oscar Ramirez, heeft de aanvaller van Paris Saint-Germain een beetje gerust gesteld: "Neymar is erg getalenteerd en wordt soms wel bijzonder agressief aangepakt", stelde Ramirez.

"We hebben zelf natuurlijk een strategie, misschien gaan we hem wel dubbel dekken. Het is in elk geval niet mijn bedoeling dat hij op onrechtvaardige manier afgestopt wordt", aldus de bondscoach, die verder duidelijk was over vermeende ruzies binnen het Costa Ricaanse team. "Dat is onjuist."

Om 14.00 uur trappen Brazilië en Costa Rica af.

Succescoach Trotz weg bij Washington Capitals

De ijshockeyers van de Washington Capitals boekten eerder deze maand het grootste succes uit de teamgeschiedenis: de Capitals klopten de Vegas Golden Knights en wonnen voor het eerst in de historie de Stanley Cup, de beker voor het winnende team in de NHL.

Die titel moeten de Capitals nu wel zien te verdedigen zonder succescoach Barry Trotz. De 55-jarige coach zou het niet eens zijn geworden over de voorwaarden van een nieuw contract met de ploeg uit de Amerikaanse hoofdstad. "We zijn erg teleurgesteld, maar bedanken hem voor vier geweldige jaren, met natuurlijk de Stanley Cup-winst als hoogtepunt", aldus een statement van de Capitals.

De grote ster van de Capitals, topscorer Alex Ovechkin, was teleurgesteld. "Het is moeilijk als dat zo snel gebeurd. Ik wil hem bovenal bedanken voor alles wat hij voor ons gedaan heeft. Alles wat hij deed was voor het team, niet voor zichzelf. Ik ben er zeker van dat hij zal vinden wat hij zoekt. Het is jammer, maar uiteindelijk zijn het zaken en kunnen wij niet beslissen wie blijven en wie gaan", zei de Rus.

Trotz is inmiddels aangenomen als de nieuwe coach van de New York Islanders, waarmee hij op 18 januari terug zal keren in de Capital One Arena voor het duel met de Capitals.

Cocu vertrekt bij PSV, Van Bommel nieuwe trainer

Phillip Cocu is niet langer de hoofdcoach bij PSV. De 47-jarige oud-middenvelder vertrekt naar het Turkse Fenerbahçe. Zijn opvolger is Mark van Bommel die in Eindhoven een driejarig contract heeft getekend.

Cocu was vijf jaar hoofdcoach bij PSV en won in die periode drie landstitels, tweemaal de Johan Cruijff Schaal en eenmaal de KNVB beker. Ook haalde de oefenmeester met de Eindhovenaren eenmaal de achtste finales van de Champions League. Na het behalen van zijn derde landstitel wilde Cocu zijn trainerscarrière een nieuwe impuls geven en gaf aan te willen vertrekken. Hij heeft in Turkije inmiddels nieuw emplooi gevonden. Ook assistent Chris van der Weerden maakt de overstap naar Fenerbahçe.

Directeur Toon Gerbrands: "Phillip is vijf jaar hoofdtrainer geweest en heeft het in die periode geweldig gedaan. Dat hij na zo’n succesvolle periode een keer een stap wil zetten, is een logische consequentie daarvan. Succes zorgt er voor dat er belangstelling komt. Wij zijn Phillip heel dankbaar voor de afgelopen jaren en de resultaten die hij met PSV heeft bereikt. Omdat we onze zaken op orde hebben, hebben we direct door kunnen schakelen. De scenario’s lagen al klaar. Mark is bij de jeugd klaargestoomd voor het grote werk. Bovendien heeft hij internationale ervaring als assistent-bondscoach. Ook zijn WK ervaring gaat ons helpen. We hebben alle vertrouwen in hem."

Van Bommel heeft voor de komende drie seizoenen getekend in Eindhoven. De oud-middenvelder is momenteel op het WK voetbal actief bij Australië als assistent van zijn schoonvader en bondscoach Bert van Marwijk. Bij PSV zal hij geassisteerd worden door Jürgen Dirkx die ook al zijn assistent bij PSV onder 19 was.

Van Bommel: "Het moment waarop je bij een A-selectie begint valt niet altijd te regisseren. Ik heb de bagage die nodig is om met het juiste gevoel aan deze uitdaging te beginnen." De oud-speler van PSV, AC Milan en Bayern München zal in Eindhoven beginnen aan zijn nieuwe baan als zijn werk voor Australië erop zit.

'Wolf gesignaleerd in Friese weilanden'

In een Fries weiland is deze week naar alle waarschijnlijkheid weer een wolf gezien. Ene Bert Zijlstra plaatste foto's op Facebook waarop vermoedelijk een wolf te zien is.

Volgens de beste man zag hij de waarschijnlijke wolf in een weiland tussen Buitenpost en Augsbuurt, waarna het dier naar het noorden liep, richting Kollumerpomp en Kollum. 

De laatste maanden komt het alsmaar vaker voor dat in Nederland wolven gezien worden. Daarom rijst natuurlijk ook de vraag: heb jij er al één gezien? In een dierentuin, opgezet, in een film/documentaire of op foto's telt natuurlijk niet.

23.000 handtekeningen tegen 'foute' slachthuizen

Het online protest tegen ‘foute slachthuizen’ is binnen een dag meer dan 23.000 keer ondertekend. Gisteren startte Wakker Dier het protest naar aanleiding van de afgrijselijke misstanden in Nederlandse slachthuizen die RTL Nieuws naar buiten bracht. “Dit is een stevig signaal aan de minister om foute slachthuizen écht hard aan te pakken. Nederlanders vinden deze misstanden onacceptabel. Slecht slachten is sluiten!”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Levend koken, villen en snijden
De misstanden in de foute slachthuizen liegen er niet om. Varkens die in gloeiend heet water verdrinken, kalveren die levend worden gevild en een werknemer die na een waarschuwing van de inspecteur opnieuw snijdt in de poten van een nog bewegend schaap.

Geen boete maar stilleggen
De boetes die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor deze wanpraktijken oplegde, varieerden van 1500 tot 4500 euro. Minister Schouten wil kijken of de boete hoger kunnen worden in de hoop de slachthuizen daarmee af te schrikken. Wakker Dier wil meer dan alleen boetes. “Want van symbolische bedragen gaan foute slachthuizen echt niet harder lopen om dierenleed uit te bannen,” aldus Hilhorst.

Slecht slachten is sluiten
Ook wil de minister van Landbouw slachthuizen sluiten die zich schuldig maken aan ‘structurele overtredingen’. Wakker Dier vindt deze maatregel niet ver genoeg gaan. Hilhorst: “Ieder levend gevild dier is er één te veel. Daarom moet direct worden ingegrepen. Gaat het slachthuis nog een keer de fout in, dan zit er maar een ding op: geen genade, sluit het slachthuis.”

Online protest
Het standpunt van Wakker Dier wordt door veel mensen gesteund. Nog voor middernacht ondertekenden 20.000 mensen het online protest. En de teller loopt door. Wakker Dier verzamelt de stemmen en zet hiermee haar oproep aan minister Schouten kracht bij.

Nintendo dist Sony in Minecraft-commercial

De Switch-versie van Minecraft heeft nu cross-platform play, waardoor je kunt spelen met vrienden die een Xbox, pc of smartphone hebben. Dat wordt gevierd met een reclamespotje waarin een Xbox- en Switch-gamer op afstand gemoedelijk samenspelen. De grote afwezige in dit alles is Sony.

Net nu de Switch-versie van Fortnite Sony weer in een kwaad daglicht heeft gesteld wat betreft cross-platform gaming, komt Nintendo met onderstaande video. Het kan toeval zijn, maar met de afsluitende woorden “better together” lijkt het toch overduidelijk op een lichte plaagstoot richting Sony.

De Minecraft-update genaamd Better Together die onder andere cross-platform toevoegt is nu uit voor Nintendo Switch. Was je al in het bezit van de game, dan kun je deze update gratis downloaden.

Scheidsrechter WK-finale Nederland - Argentinië overleden

De Italiaanse oud-scheidsrechter Sergio Gonella is op 85-jarige leeftijd overleden. De arbiter werd in Nederland vooral bekend als de scheidsrechter in de finale van het wereldkampioenschap van 1978, waarin Nederland verloor van thuisland Argentinië.

Die finale begon met gedoe rondom het gips om de pols van René van de Kerkhof, waarna Gonella het duel niet helemaal in de hand had. De Argentijnen beukten er flink op los en Johan Neeskens kreeg van Daniel Passarella een paar tanden door de lip gemept. De uiteindelijke uitslag zal voor velen geen verrassing zijn: Rob Rensenbrink schoot in extremis op de paal, daarna won Argentinië na verlenging toch nog.

Twee jaar eerder floot Gonella ook de finale van het EK, waarin Tsjechoslowakije in Belgrado na strafschoppen won van West-Duitsland. De Italiaan en Gottfried Dienst uit Zwitserland zijn daarmee de enige twee scheidsrechters die zowel de finale van het EK als van het WK gefloten hebben.

Basketballer Ayton als eerste gekozen in NBA Draft

In het Barclays Center in New York is donderdagavond de Draft in de NBA gehouden. Daarin kunnen alle NBA-teams spelers oppikken uit het Amerikaanse collegebasketbal en, in een paar gevallen, van internationale teams.

De Phoenix Suns mochten dit keer als eerste kiezen en niet geheel verrassend viel de keuze op Deandre Ayton. De 19-jarige speler uit de Bahama's , 2,13 meter lang en 107kg schoon aan de haak, was al sinds high school een van de meest veelbelovende spelers van zijn jaar en bij de Arizona Wildcats maakte hij afgelopen seizoen in het collegebasketbal ook weer grote indruk. Vrijwel alle rankingsites hadden hem op één staan en dat kwam dus uit.

De Sacramento Kings waren als tweede aan de beurt en kozen voor Marvin Bagley van de Duke Blue Devils. De Sloveen Luka Doncic was een van de weinige spelers die niet uit het collegesysteem kwam: hij maakt ondanks zijn leeftijd (19) bij Slovenië en Real Madrid al geruime tijd gigantisch veel indruk en de Atlanta Hawks, die als derde aan de beurt waren, kozen hem dan ook. Doncic zal er echter niet spelen, want al gelijk besloten de Hawks om hem met de Dallas Mavericks te traden voor Trae Young, plus Dallas' eersterondepick in de Draft van volgend jaar.

Ayton wordt als eerste gekozen (Bron: YouTube)

'Blizzard teaset nieuwe Overwatch-hero'

Op het Twitter-account van Overwatch is een videoclip van zes seconden geplaatst, waarin wel eens een nieuw personage geteased kan worden. Dit zou de 28ste hero zijn voor de team-based multiplayer shooter van Blizzard.

De video is kort en laat veel te raden over. In een steegje waarin we de wind horen blazen zien we een muur vol met graffiti en posters. Prominent aanwezig is een springende aap met de tekst “No bots”. In de tweet lezen we vervolgens “Calm before the storm”. Duidt dat op een personage dat met windaanvallen tegenstanders aanvalt en wegblaast? Samen met de aankomende wijzigingen in de map Horizon Lunar Colony zou Hammond mogelijk het volgende personage kunnen zijn dat toegevoegd wordt aan Overwatch. Net als Winston is Hammond een proefdier geweest. Maar wellicht dat het om een heel ander personage gaat. Op een poster die rechts verstopt is, lezen we het woord "Yard" en zien we vaag een persoon. Misschien dan toch de Queen of Junkertown

Als we kijken naar vorig jaar, dan houdt Blizzard maart (Orisa), juli (Doomfist) en november (Moira) aan om nieuwe personages te introduceren. Afgelopen maart is Brigitte toegevoegd, dus volgende maand weer een nieuwe zou goed mogelijk zijn. De Overwatch-community heeft in ieder geval weer veel om over te speculeren. Je ziet de korte video met de winderige steeg in onderstaande tweet.

Wielerunie UCI komt in 2023 met 'Super-WK'

De internationale wielerunie UCI gaat eens in de vier jaar een groot wereldkampioenschap houden, met daarbij alle disciplines.

In het pre-olympische jaar, om te beginnen in 2023, zal het nieuwe evenement op de kalender komen. Het 'festival of cycling' zal zeventien tot negentien dagen in één regio in beslag nemen.

Naast het wielrennen op de weg mountainbike, baanwielrennen en BMX zal ook Urban Cycling, Para-cycling, Indoor cycling (kunstfietsen, fietsbal) en Gran Fondo aan bod komen op het 'Super-WK'.

De UCI gaat ervan uit dat 120 landen, 2600 profs, 6000 amateurs en in totaal 10.000 geaccrediteerde personen, inclusief 700 journalisten deelnemen aan dit WK. In welke regio dit evenement plaats moet vinden in nog niet bekend.

3 arrestaties na overval supermarkt

Donderdagavond rond 21.00 uur werd een supermarkt op de Rijksweg in Maastricht opgeschrikt door een gewapende overval. Dankzij het snel opgestarte onderzoek en actieve burgerparticipatie heeft de politie enkele uren na de overval drie verdachten kunnen aanhouden.

De politie startte direct na de gewapende overval een onderzoek en heeft in de omgeving gezocht naar de drie verdachten. Ook werd de hulp van het publiek ingeschakeld via burgernet. Daarnaast waren er oplettende getuigen die de politie van meer informatie konden voorzien. Zo kwamen de agenten onder andere de vluchtauto op het spoor, welke al snel tot de drie verdachten leidde.

Drie mannen in de leeftijd van 18, 19 en 20 jaar zijn daarop in Maastricht aangehouden op verdenking van het plegen van de overval op de supermarkt. Zij zijn ingesloten voor verhoor. Daarnaast zal de politie nog aanvullend onderzoek verrichten.

'Man met bom in metro Londen'

In Londen is het metrostation Charing Cross vrijdagochtend afgesloten en geëvacueerd. Volgens de Britse transportpolitie zijn er meldingen van een man met een bom die op het spoor loopt.

Update 08.58 uur

De Britse transportpolitie heeft inmiddels laten weten dat een man gearresteerd is. Hij zegt zelf een bom bij zich te hebben, maar of dat ook echt zo is wordt nog onderzocht. 

EU slaat terug met heffingen tegen VS

Met ingang van vrijdag gelden er invoerrechten op verscheidene Amerikaanse producten, waaronder whiskey, motorfietsen en sinasappelsap, schrijft de BBC. Het gaat om een reactie op heffingen die president Donald Trump in maart aankondigde, onder meer op staal en aluminium.

Over die importheffingen zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, eerder dat ze "ingaan tegen alle logica en geschiedenis". Desondanks slaat de EU terug.

Ook India is dit binnenkort van plan, met heffingen op onder andere landbouwproducten. Omgekeerd dreigt de VS met heffingen tegen China. Daarmee lijkt een handelsoorlog met de Verenigde Staten een feit.

De meeste Amerikaanse producten, waaronder tabak, motoren, veenbessen en pindakaas, krijgen van de EU een tarief van 25 procent. Op schoeisel, kleding en witgoed komt 50 procent.

Trump stelt dat landen zoals de VS die een handelstekort hebben en dus meer invoeren dan ze exporteren, in het nadeel zijn. De president wil niet meer dat landen nog "van ons profiteren als het om handel gaat". Op die manier wil hij Amerikaanse arbeiders beschermen.

Steam Summer Sale is van start gegaan

De zomer is officieel begonnen! Behalve dat FOK!kers zich massaal met hun Adonislichamen op het strand zullen begeven, is het voor velen ook tijd om de portemonnee te trekken: de Steam Summer Sale is namelijk van start gegaan.

Vanaf gisteren tot en met 5 juli zijn er legio pc-games sterk afgeprijsd in het kader van de 'Intergalactic Steam Summer Sale'. De store lijkt het er traditiegetrouw nogal moeilijk mee te hebben, ongetwijfeld door de hoge bezoekersaantallen. Wees dan ook niet verbaasd als je zo af en toe tegen een server-error aanloopt.

Klik hier om naar de Steam Store te gaan.

Mensen bewegen te weinig

Ruim de helft van de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar voldeed in 2017 aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Bijna twee derde deed volgens opgave van de ouders wekelijks aan sport. Van de volwassenen met minimaal één kind in deze leeftijdsgroep voldeed minder dan de helft aan de Beweegrichtlijnen en zei ruim de helft wekelijks aan sport te doen. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2017 van het CBS in samenwerking met het RIVM.

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor blijkt dat 55 procent van de 4- tot 12-jarige kinderen in 2017 aan de Beweegrichtlijnen voldeed. Volgens de richtlijnen die zijn opgesteld door De Gezondheidsraad moeten kinderen in deze leeftijd elke dag minimaal één uur tenminste een matig intensieve inspanning zoals fietsen, wandelen en zwemmen doen. Ook moeten ze minimaal driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten zoals springen, dansen en krachttrainingsoefeningen verrichten.
Ruim de helft van de kinderen van 4 tot 12 jaar deed elke dag een uur een matig intensieve inspanning. Nagenoeg alle kinderen verrichtten driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Er waren geen verschillen tussen jongens en meisjes en ook niet tussen kinderen in de leeftijdsgroepen van 4 tot 8 jaar en 8 tot 12 jaar.

Bijna helft volwassenen voldoet aan Beweegrichtlijnen
Van de volwassenen met minstens één kind in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, voldeed in 2017 iets minder dan de helft, 47 procent, aan de Beweegrichtlijnen die zijn opgesteld voor volwassenen. Personen vanaf 18 jaar moeten volgens deze richtlijnen minstens 150 minuten (2,5 uur) per week, verspreid over diverse dagen, matig intensieve inspanningen en minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten verrichten. Vooral op het vlak van spier- en botversterkende activiteiten doen ouders uit het onderzoek het minder goed dan kinderen. Slechts 77 procent van de ouders doet voldoende van deze activiteiten tegenover 99 procent van de kinderen.

65 procent van de kinderen sport wekelijks
Van de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 deed 65 procent in 2017 wekelijks aan sport; 52 procent van de 4- tot 8-jarigen en ruim 79 procent van de 8- tot 12-jarigen gaven aan dit wekelijks te doen. Er was geen verschil tussen jongens en meisjes. Van de kinderen die wekelijks aan sport deden was ruim 73 procent lid van een sportvereniging en had 13 procent een abonnement bij een sportaanbieder. Van de kinderen die niet wekelijks aan sport deden was bijna 2 procent lid van een sportvereniging en had bijna 7 procent een abonnement bij een sportaanbieder.

Volwassenen sporten minder vaak dan kinderen
Van de volwassenen met minstens één kind in de leeftijd van 4 tot 12 jaar gaf 53 procent aan wekelijks te sporten. Dit is minder dan kinderen met die leeftijd. Van de volwassenen die aangaven wekelijks te sporten was 34 procent lid van een sportvereniging, 35 procent had een abonnement bij een sportaanbieder. Deze volwassenen hadden vaker dan kinderen een abonnement bij een sportaanbieder, zoals een sportschool, zwembad of fitnesscentrum.

Mensen bewegen te weinig (Foto: CBS)
Mensen bewegen te weinig (Foto: CBS)

Miljoenen reizigers uit het vliegtuig in de trein

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaat zich de komende jaren inspannen om ruim 2 miljoen passagiers op korte Europese bestemmingen, uit het vliegtuig in de trein te krijgen. Daarbij is haar ambitie dat de trein de beste keuze wordt, voor het vervoer over korte afstanden binnen Europa. In een rapport van het ‘Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid’ (KiM), dat vandaag aan de Tweede Kamer is verstuurd, wordt beschreven hoe deze ambitie het beste kan worden gerealiseerd.

De reiziger wil snel, comfortabel en voordelig kunnen reizen binnen Europa. Het KiM heeft daarbij voorgerekend, hoe deze variabelen bijdragen aan de potentiele overstap van de reiziger uit het vliegtuig in de trein. Daaruit komt naar voren dat op de trajecten van en naar Londen, Brussel, Parijs, Frankfurt en Düsseldorf de grootse kansen liggen om die overstap te maken. Staatssecretaris van Veldhoven: “Meer mensen in de trein is winst voor het milieu, goed voor onze economie en betekent minder drukte op de wegen en vliegvelden. Duurzaamheid wordt steeds breder gedragen binnen onze samenleving en deze stevige ambitie past daarbij. Je merkt ook dat de maatschappij daarin verandert. Er zit energie in deze agenda.”

Wanneer alle maatregelen uit het rapport tot uitvoering worden gebracht in de komende jaren, betekent dit potentieel dat vijftienduizend korte vluchten binnen Europa kunnen worden verminderd. Om barrières tussen het combineren van vlieg- en treinreis te verminderen is daarbij goede samenwerking tussen trein-, vliegmaatschappijen en luchthavens nodig. Ook op het Europese speelveld is meer samenwerking gewenst, momenteel worden de mogelijkheden bekeken om hierover een Europese spoortop te organiseren.

Miljoenen reizigers uit het vliegtuig in de trein (Foto: pxhere)
Miljoenen reizigers uit het vliegtuig in de trein (Foto: pxhere)

FOK! Wat een weer: Wisselvallig

Overdag zijn er uitgestrekte wolkenvelden en schijnt de zon slechts af en toe. Plaatselijk valt af en toe (mot)regen of een lichte bui. In de avond wordt het vrijwel overal droog, met enkele bredere opklaringen. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 16°C. De noordwestenwind is overwegend matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, mogelijk hard, 7 Bft. In de ochtend in het Waddengebied mogelijk nog hard tot stormachtig, 7-8 Bft, met plaatselijk zware windstoten tot ca. 80 km/uur. In de avond neemt de wind boven land af.

In de nacht van vrijdag op zaterdag raakt het op de meeste plaatsen bewolkt. In het noord(oost)en is wat lichte regen mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C lokaal in het zuidoosten tot 11°C aan zee. De wind is landinwaarts westelijk en zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied en boven het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig.

Zaterdag overdag breekt vooral in het (zuid)westen de zon geregeld door en daar blijft het droog. In de rest van het land overheerst de bewolking en is zeer lokaal nog een lichte bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16°C in het noorden tot 19°C in het zuiden. De wind komt uit west tot noordwest en is overwegend matig, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de middag en avond neemt de wind overal sterk af.

De dagen daarna aanvankelijk wolkenvelden maar geleidelijk meer zon. Geleidelijk oplopende temperaturen met aan het einde van deze periode waardes van iets boven normaal. Het blijft overwegend droog.(Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

De Sabelspoort in Arnhem met een paar leuke bomen ervoor in het zonnetje (Foto: qltel)
De Sabelspoort in Arnhem met een paar leuke bomen ervoor in het zonnetje (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nieuwe Roseanne verder als 'The Conners'

Een paar weken nadat ABC de stekker trok uit hun succesvolle show Roseanne, wegens racistische uitlatingen op Twitter van hoofdrolspeelster Roseanne Barr, heeft de zender nu bekend gemaakt het programma nieuw leven in te blazen. Zonder Roseanne en met een nieuwe titel: The Conners.

Barr is op geen enkele wijze meer betrokken bij de show; zowel creatief als financieel is ze buitenspel gezet. Hierover zei de actrice tegen Deadine: "Ik heb spijt van de zaken die ertoe geleid hebben mij te moeten verwijderen uit mijn eigen show. Ik ben akkoord gegaan met het voorstel om op deze manier 200 banen te behouden, van cast tot crew. Ik wens hen veel succes toe in de toekomst."

Er worden 10 afleveringen opgenomen, die op primetime donderdagavond in Amerika uitgezonden zullen worden. De zender liet weten 'dat The Conners laten zien dat families altijd een weg terug vinden naar conversatie, liefde en lachen. Deze spinoff zal tijdloze issues blijven behandelen, die vandaag de dag net zo relevant zijn als 30 jaar geleden'.

Nieuwe Roseanne verder als 'The Conners'
Nieuwe Roseanne verder als 'The Conners' (Foto: BuzzE)

Griekenland op eigen benen met steun in de rug

Griekenland gaat op 20 augustus definitief uit het Europese noodprogramma. Het land krijgt een buffer van 15 miljard euro mee en schuldverlichting op langere termijn. De maatregelen moeten privé-investeerders voldoende vertrouwen geven om weer met Griekenland in zee te willen gaan.

De Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vinden dat het land na acht jaar financieel weer op eigen benen kan staan, maar helemaal in het diepe wordt het niet gegooid, beslisten ze donderdagnacht in Luxemburg.

Ook zal het land een aantal jaar onder verhoogde surveillance blijven om te zorgen dat het niet van het rechte pad afdwaalt of maatregelen terugdraait.

Griekenland op eigen benen met steun in de rug
Griekenland op eigen benen met steun in de rug (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.