Cocu vertrekt bij PSV, Van Bommel nieuwe trainer

Phillip Cocu is niet langer de hoofdcoach bij PSV. De 47-jarige oud-middenvelder vertrekt naar het Turkse Fenerbahçe. Zijn opvolger is Mark van Bommel die in Eindhoven een driejarig contract heeft getekend.

Cocu was vijf jaar hoofdcoach bij PSV en won in die periode drie landstitels, tweemaal de Johan Cruijff Schaal en eenmaal de KNVB beker. Ook haalde de oefenmeester met de Eindhovenaren eenmaal de achtste finales van de Champions League. Na het behalen van zijn derde landstitel wilde Cocu zijn trainerscarrière een nieuwe impuls geven en gaf aan te willen vertrekken. Hij heeft in Turkije inmiddels nieuw emplooi gevonden. Ook assistent Chris van der Weerden maakt de overstap naar Fenerbahçe.

Directeur Toon Gerbrands: "Phillip is vijf jaar hoofdtrainer geweest en heeft het in die periode geweldig gedaan. Dat hij na zo’n succesvolle periode een keer een stap wil zetten, is een logische consequentie daarvan. Succes zorgt er voor dat er belangstelling komt. Wij zijn Phillip heel dankbaar voor de afgelopen jaren en de resultaten die hij met PSV heeft bereikt. Omdat we onze zaken op orde hebben, hebben we direct door kunnen schakelen. De scenario’s lagen al klaar. Mark is bij de jeugd klaargestoomd voor het grote werk. Bovendien heeft hij internationale ervaring als assistent-bondscoach. Ook zijn WK ervaring gaat ons helpen. We hebben alle vertrouwen in hem."

Van Bommel heeft voor de komende drie seizoenen getekend in Eindhoven. De oud-middenvelder is momenteel op het WK voetbal actief bij Australië als assistent van zijn schoonvader en bondscoach Bert van Marwijk. Bij PSV zal hij geassisteerd worden door Jürgen Dirkx die ook al zijn assistent bij PSV onder 19 was.

Van Bommel: "Het moment waarop je bij een A-selectie begint valt niet altijd te regisseren. Ik heb de bagage die nodig is om met het juiste gevoel aan deze uitdaging te beginnen." De oud-speler van PSV, AC Milan en Bayern München zal in Eindhoven beginnen aan zijn nieuwe baan als zijn werk voor Australië erop zit.