Brazilië duikt, slaat en mazzelt zich nipt langs Costa Rica

De Braziliaanse voetbalploeg heeft na drie wedstrijden eindelijk weer eens een keer gewonnen op een WK voetbal. In Sint-Petersburg werd Costa Rica met 2-0 geklopt, maar de vijfvoudig wereldkampioen moest er alle acteertrucjes en mazzeltjes voor uit de doos halen.

Het begon allemaal bepaald niet spectaculair: Costa Rica ging er weliswaar stevig in, Brazilië liet weinig zien. Na een klein half uur werkte Gabriel Jesus de bal in het doel namens Brazilië, maar scheidsrechter Björn Kuipers keurde de goal wegens buitenspel terecht af.

Brazilië ging er na de afgekeurde goal even goed tegenaan. Marcelo schoot net naast, Coutinho knalde de bal over. Ondertussen eiste Neymar flink wat aandacht op: de aanvaller van Paris Saint-Germain ging verder waar hij gebleven was en ging al liggen zodra er een mug op zijn schouder landde.

Kort voor rust keken Kuipers en videoscheidsrechter Danny Makkelie nog eens naar beelden in het Costa Ricaans strafschopgebied, waaruit de conclusie kwam dat Brazilië geen penalty kreeg. De Brazilianen - en vooral Neymar - wachtten Kuipers na het rustsignaal op, maar de Nederlandse arbiter was er geenszins van onder de indruk.

In de tweede helft schoot Brazilië uit de startblokken en vooral doelman Keylor Navas hield Costa Rica met een paar indrukwekkende reddingen op de been. Neymar bleef maar vallen, duiken en acteren, maar Kuipers trapte er keer op keer niet in en leek zelfs geen moment te twijfelen.

Neymar had wegens zijn ontelbare schwalbes en het constante protesteren aan het adres van Kuipers al heel lang geel moeten hebben, maar pas na tachtig minuten was het eindelijk zover: de spits ging met bizar gemak liggen en was ervan overtuigd dat hij een penalty kreeg. Kuipers en Makkelie besloten na het bestuderen van de beelden terecht anders en voor Neymar was er éindelijk geel.

Marcelo ontsnapte nog aan een rode - of zelfs gele - kaart nadat hij een Costa Ricaan met zijn hand in diens gezicht naar de grond werkte. Costa Rica leek vooral dankzij Navas stand te houden, maar in de blessuretijd ging het dan toch nog fout. Philippe Coutinho kreeg de bal voor de voeten en schoot de 1-0 binnen.

De Costa Ricanen waren gebroken en dat bleek: Neymar deed eindelijk eens iets wat daadwerkelijk op voetballen leek en dat leverde de 2-0 eindstand op. Costa Rica is uitgeschakeld, Brazilië lijkt toch nog op weg naar de achtste finales.