Gebarentaalsprekende gorilla Koko (46) overleden

Gorilla Koko is overleden. Het dier werd wereldberoemd omdat ze gebarentaal had geleerd en meer dan duizend gebaren kende. Woensdag werd ze niet meer wakker, zo liet de Gorilla Foundation in Florida weten. Koko is 46 jaar oud geworden.

De westerse laaglandgorilla werd geboren in de dierentuin van San Francisco. Van jongs af aan werd het dier bijgestaan door Penny Patterson, een psycholoog die Koko de eerste stappen van de gebarentaal bij begon te brengen. Dat groeide uiteindelijk uit naar een collectie van meer dan duizend gebaren, waarmee Koko haar gevoelens en gedachten over allerlei zaken kon uiten.

Koko, die ook de opgestoken middelvinger kende, zou bij IQ-tests uit zijn gekomen op een score tussen de 70 en 95, waar de gemiddelde Nederlander op 100 uit komt. Daarnaast nam Koko zowaar een huisdier: ze kreeg gezelschap van een kat.

De Gorilla Foundation zal een gebarentaal-app lanceren in Koko's nalatenschap. Daarnaast worden de nodige projecten die iets met Koko of gorilla's te maken hebben gestart.

Koko is overleden (Bron: YouTube)