Man ontslagen om drankverrekijker Colombianen op WK

Het klinkt als een cartoon: doen alsof je door een verrekijker tuurt, maar dat zijn stiekem drankflessen die je vervolgens achterover klokt terwijl er niemand kijkt. Helaas voor luchtvaartmedewerker Luis Felipe Gómez kon de hele wereld via een Facebookfilmpje meekijken, en is de arme drommel door zijn werkgever ontslagen.

Het was een grappig bedoeld filmpje dat al eerder op onze weblog prijkte: Colombiaanse voetbalfans die trots pochen met hun truc om alcohol het stadion in te smokkelen - verstopt in een verrekijker. De video ging echter viraal, nog voordat hun team goed en wel door Japan was verslagen.

Dat ging gepaard met de nodige kritiek: de fans zouden hun land te kijk hebben gezet. Ook de zoon van de Colombiaanse president Santos uitte zijn ongenoegen, waarna het ministerie van Buitenlandse Zaken het nodig vond de Colombianen erop te wijzen zich tijdens het WK aan de regels te houden.

Helaas voor Gómez werd hij in het filmpje herkend, en liet zijn werkgever, luchtvrachtvervoerder Avianca, via Twitter weten gedrag te verwerpen dat "tegen onze principes en waarden als bedrijf ingaat". In hetzelfde bericht werd gemeld dat Gómez was ontslagen.

Gómez schreef later op Facebook dat hij niet wist dat hij werd gefilmd. De dranksmokkelaars kende hij bovendien nauwelijks. Hij ging even gedag zeggen en kreeg een drankje aangeboden.

"Ik nam het aan in een moment van euforie en blijdschap omdat ik Colombia op het WK zag spelen. Ik probeer te begrijpen hoe een 15 seconden durend filmpje zonder context dat slecht werd geïnterpreteerd, de eer van een persoon kan beëindigen, en een heel leven van het goede proberen te doen."