Sintnicolaas mist NK atletiek door te late inschrijving, Schippers boos over valse start

Dit weekeinde wordt in Utrecht het NK atletiek gehouden, maar Eelco Sintnicolaas is er niet bij: Nederland's beste tienkamper was te laat met de inschrijving. "De procedure kon niet veel complexer", reageerde Sintnicolaas teleurgesteld.

Op Twitter legt de atleet uit dat hij bij het afronden van de inschrijving ergens anders opnieuw in moest loggen. Daar had hij de gegevens niet van bij de hand, waarna hij het een dag later wel even zou doen. Dat kon echter niet, want de inschrijftermijn was inmiddels gesloten.

Een uitzondering werd niet gemaakt. "Waarom zouden we dat doen? We willen zo min mogelijk uitzonderingen maken", aldus een woordvoerder van de Atletiekunie. Zo'n uitzondering kan gemaakt worden als de betreffende atleet een serieuze kans had om bijvoorbeeld een EK-limiet te halen, maar dat heeft Sintnicolaas al gedaan. "En dat weet hij zelf ook wel."

Alle 775 deelnemende atleten moeten zich gewoon inschrijven, zo ook Dafne Schippers. De tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter ging echter flink de mist in: in de halve finales van de 100 meter werd ze na een valse start gediskwalificeerd. Onder protest leek Schippers aanvankelijk te mogen lopen, maar dat ging toch niet door.

"Als atlete voel je of je vals was en dat was ik absoluut niet, ik was juist heel goed weg", aldus Schippers. De starter zag echter een valse start: "Hij mag 'op zicht' helemaal geen valse start geven", aldus de boze Schippers. "Vreselijk jammer, ik had graag twee mooie races gelopen voor de mensen die speciaal voor mij zijn gekomen. Ik loop bijna meer voor die mensen dan voor mezelf...het is bijna een grap zo."

Het elektronische startsysteem gaf voor Schippers overigens een reactietijd van 0,087 seconden aan, inderdaad een valse start. Met 11,47 seconden in de finale ging de titel naar Jamile Samuel, die vorig jaar ook al won. Churandy Martina was bij de mannen de beste: met 10,43 pakte hij zijn zevende nationale titel op de 100 meter.