Musa brengt Nigeria op rand van tweede ronde

Nigeria heeft een grote stap gezet naar de achtste finales van het WK. De Afrikanen legden dankzij Ahmed Musa na rust IJsland over de knie.

De toeschouwers in Volgograd kregen een belabberde eerste helft te zien. IJsland creëerde slechts uit spelhervattingen een beetje gevaar en Nigeria stelde er nagenoeg niks tegenover. Beide teams leken bij vlagen geen idee te hebben hoe ze voor dreiging moesten zorgen en er werd voor rust dan ook niet gescoord.

Na de pauze kreeg de wedstrijd al snel wat hij nodig had, namelijk een doelpunt. Vanuit een ingooi van IJsland kon Nigeria een tegenaanval inzetten en via Victor Moses kwam de bal bij Ahmed Musa. De oud-speler van VVV-Venlo nam de bal fraai aan en knalde hoog in het doel raak: 1-0.

IJsland kon in de tweede helft nauwelijks voor gevaar zorgen en Nigeria ging met de voorsprong op zak beter voetballen. Musa was met een schot op de lat al dicht bij zijn tweede goal geweest toen hij na 77 minuten alsnog 2-0 maakte. Na een lange bal van Kenneth Omeruo kon Musa vanaf de linkerflank naar binnen komen, keeper Hannes Halldórsson uitspelen en scoren.

Door een domme actie van Tyronne Ebuehi kon het duel in de slotfase echter nog spannend worden. Op advies van de VAR bekeek scheidsrechter Conger uit Nieuw-Zeeland de beelden en hij oordeelde dat Ebuehi een overtreding maakte op Alfred Finnbogason. De bal ging op de stip, maar Gylfi Sigurdsson schoot zijn penalty over de kruising.

In de slotminuten werd namens IJsland alleen Finnbogason nog gevaarlijk met een poging die werd gered door keeper Francis Uzoho. Nigeria heeft nu drie punten en speelt dinsdag tegen Argentinië. Bij winst zijn de Afrikanen door naar de tweede ronde en kunnen de Argentijnen naar huis. Als IJsland ondertussen niet wint van koploper Kroatië, is een gelijkspel voor Nigeria ook genoeg.