Amerikaans transport boven en door NL

Het grootste gedeelte van een Amerikaanse luchtvloot die gisteren op Vliegbasis Eindhoven landde, vertrok vanochtend naar eindbestemming Duitsland. Vanuit de Rotterdamse haven vlogen de 29 helikopters vanaf gistermiddag in diverse groepen naar Eindhoven. De laatste kwamen daar rond 22:00 uur aan. 4 stuks gingen zonder Brabantse tussenlanding rechtstreeks door naar Duitsland.

Nederland levert deze weken met ruim 100 militairen zogenoemde host nation support: het helpen van een bevriend land bij een - in dit geval - militaire verplaatsingsoperatie. Dat gebeurt op verzoek van de Verenigde Staten. Die verplaatsen een helikopterbrigade van de landmacht vanuit Colorado naar Duitsland. Ongeveer 300 man personeel arriveerde vorige week al op Schiphol. Afgelopen woensdag meerde het Amerikaanse transportschip Endurance aan in het Botlekgebied met aan boord 61 helikopters en ongeveer 1.100 voertuigen en containers van de 4th Combat Aviation Brigade (CAB).

Militair havengebied
Het havengebied is als tijdelijk militair object, door eenheden van de marine met een hondensectie van de luchtmacht vooraf gecontroleerd op explosieven. Ook bij binnenkomst van de Endurance zorgde de marine voor de beveiliging vanaf het water. Nu wordt het terrein dag en nacht bewaakt door militairen van de landmacht. De marechaussee levert er de militaire politiezorg. De luchtmacht bemant de locatie waar de helikopters opstijgen en levert brandstof en een blusvoertuig.

Amerikaans personeel
Na het ontladen maakt Amerikaans personeel de helikopters vliegklaar. Het is de planning dat de overige 32 vandaag Rotterdam hebben verlaten. Naar verwachting vliegen morgen de laatst heli's vanaf Eindhoven naar Duitsland. Eindhoven is de zogenoemde intermediate staging base, waar de helikopters bijgetankt worden. Indien nodig kunnen de bemanningen op onder meer de naburige legerplaats Oirschot overnachten. Daar is een tijdelijk steunpunt opgezet.

Ook achter de schermen levert Defensie steun. De Militaire Inlichtingen en Veiligheids Dienst maakte een veiligheidsanalyse en het Defensie Ondersteuningscommando zorgt onder meer voor transport van het Amerikaanse personeel van en naar de diverse locaties en de bevoorrading. Ook plant en coördineert het de verplaatsing over de weg van het Amerikaanse materieel en levert het ondersteuning voor de bewaking in de haven.

Bekend met verplaatsing
Nederland is bekend met dit soort verplaatsingen. Vorig jaar, van eind oktober tot midden november maakte een andere US Army-brigade de reis in omgekeerde richting. Alhoewel het transport van de Black Hawk- en Chinook-transporthelikopters het meeste opvalt, gaat het grootste deel van het materieel over de weg. De Nederlandse ondersteuning van deze grootschalig verplaatsing loopt nog tot eind van deze maand.

4th CAB blijft 9 maanden in Europa. Niet alleen voor oefeningen in samenwerking met andere landen, maar zeker ook in het licht van de verslechterde veiligheidssituatie in Europa. Daarom zijn er meer Amerikaanse militairen tijdelijk in Europa aanwezig voor de collectieve verdedigingstaak van de NAVO.

Amerikaans transport boven en door NL (Foto: Defensie.nl)
Amerikaans transport boven en door NL (Foto: Defensie.nl)