FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 maart 2015

Durant voor onbepaalde tijd aan de kant

Basketbalteam Oklahoma City Thunder heeft besloten geen enkel risico meer te nemen met Kevin Durant. De sterspeler krijgt alle tijd te herstellen van de voetblessure die hem al maanden kwelt.

De waardevolste speler van de NBA werd vorige maand opnieuw geopereerd. Een schroefje dat in oktober werd aangebracht om een breuk in zijn kleine teen sneller te laten herstellen, had niet het gewenste effect en bleef hem last bezorgen. Durant miste dit seizoen al 41 van 69 wedstrijden.

"Pas wanneer hij helemaal genezen is en zonder pijn kan spelen, zien we hem terug in de zaal", zei Thunder-manager Sam Presti vrijdag. "Als hij daardoor de rest van het reguliere seizoen mist en zelfs de play-offs, dan moet dat maar."

Finale WK 2018 op 15 juli in Moskou

De finale van het komende WK voetbal wordt op 15 juli 2018 gespeeld in het Luzhniki-stadion van Moskou. Dat heeft het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA vrijdag bevestigd. De openingswedstrijd van het WK vindt op 14 juni eveneens plaats in het grootste stadion van de Russische hoofdstad, dat plaats biedt aan zo'n 90.000 toeschouwers.

Het gemoderniseerde Luzhniki-stadion is op 11 juli ook het decor van de tweede halve finale, de eerste wordt een dag eerder gespeeld in de nieuwe voetbalarena van Sint-Petersburg. Die voormalige hoofdstad van Rusland vormt een jaar daarvoor het middelpunt van de Confederations Cup. Zowel de openingswedstrijd (17 juni 2017) als de finale (2 juli) van het voorbereidingstoernooi worden in Sint-Petersburg gespeeld. De halve finales zijn in Kazan en Sochi.

Blatter: "Mijn werk is mijn manifest"

Sepp Blatter gaat in de aanloop naar de voorzittersverkiezing bij de wereldvoetbalbond FIFA geen campagne voeren. De 79-jarige Zwitser, die sinds 1998 aan de macht is, heeft in tegenstelling tot zijn drie uitdagers ook geen manifest opgesteld met plannen en uitgangspunten. "Al het werk dat ik de afgelopen jaren bij de FIFA heb gedaan, is mijn manifest", zei Blatter vrijdag. "Ik zit al veertig jaar bij de FIFA, waarvan zeventien jaar als voorzitter. Dat is mijn manifest."

De bejaarde Zwitser, die voor zijn vijfde termijn als preses gaat, heeft daarom ook geen zin in een tv-debat met zijn tegenstrevers Michael van Praag, Luis Figo en Ali bin Al-Hussein. Die presenteerden de afgelopen weken wel hun plannen en wilden graag de discussie aangaan met Blatter. Die vertrouwt echter op zijn achterban. Op 29 mei wordt de verkiezing gehouden.

Vervolgde moeder doet aangifte tegen juf

De 33-jarige vrouw die voor de rechter moet verschijnen, omdat ze de keel dichtkneep van een juf van een basisschool in Zwolle, doet nu zelf aangifte van mishandeling tegen de leerkracht. Dat bevestigde een woordvoerster van de politie vrijdag na berichten in de lokale media.

Tegen de krant de Stentor zei de vrouw dat de juf haar kind zo hardhandig had vastgepakt, dat de arm van haar dochter gekneusd raakte.

De politie hield de moeder dinsdag aan, omdat ze de juffrouw naar de keel gevlogen was na een woordenwisseling. De lerares was even buiten bewustzijn en liep verwondingen op aan haar hals.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de moeder van een poging tot zware mishandeling. Ze mag geen contact zoeken met de lerares en niet in de buurt van de school komen.

De vrouw moet in mei voor de rechter verschijnen. Het OM neemt de zaak hoog op, omdat de lerares een publieke functie bekleedt.

Hertha BSC vergroot zorgen HSV

De terugkeer in de basis van Rafael van der Vaart heeft Hamburger SV niet kunnen inspireren. De roemruchte club uit Hamburg verloor vrijdag voor eigen publiek van Hertha BSC: 0-1. De degradatiezorgen van HSV zijn daardoor nóg groter geworden. De ploeg van trainer Josef Zinnbauer staat net boven de gevarenzone.

Van der Vaart had na vier wedstrijden op de bank weer eens een basisplaats gekregen en droeg meteen de aanvoerdersband. De Nederlandse spelmaker werd een kwartier voor tijd gewisseld en zag vanaf de bank hoe het misging met HSV. Nadat ploeggenoot Cleber Reis met twee gele kaarten uit het veld was gestuurd, sloeg Hertha in de 84e minuut toe via Sebastian Langkamp.

De ploeg uit Berlijn, met Roy Beerens als basisspeler, sloeg met de winst een gat van vier punten met HSV.

Valencia overtuigt tegen Elche

Valencia ligt nog steeds op koers voor een Champions League-ticket. Vrijdagavond won het overtuigend de uitwedstrijd van Elche met 0-4. Na drie minuten spelen kreeg Valencia een vrije trap te nemen vlak voor het doel van Elche. Met een mooie bal kon Nicolás Otamendi ex-PSV’er Przemysław Tyton bijna verschalken, maar zag zijn inzet rakelings naast gaan.

Even later was het Roco die namens de thuisploeg de bal inleverde bij Piatti. De Argentijn maakte hier vervolgens dankbaar gebruik van door Tyton te omspelen, waarna hij zijn inzet voor de lijn weggewerkt zag worden door Lomban.

Het leek slechts een kwestie van tijd voordat de bezoekers het net zouden vinden. Vervolgens scoorde Valencia dan ook twee keer in korte tijd. Maar in beide gevallen constateerde de grensrechter buitenspel, waardoor de nul op het scorebord bleef staan. Feghouli en André Gomes besloten anders. Na een schot van de eerste, kon de tweede in de rebound Tyton verslaan: 0-1.

In het tweede bedrijf bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde: Elche hield voornamelijk tegen en Valencia zocht naar de gaten. Hoewel de gastheren het wel even probeerden, maakte de club uit de sinaasappel-stad al snel korte metten met de aspiraties.

Na een uitbraak van Los Che, was het Alcácer die op aangeven van Gomes de score verder kon uitbouwen: 0-2. Voor de thuisclub werd het leed nog erger, toen Enzo Andía in de 71e minuut de bal per ongeluk langs zijn eigen keeper werkte: 0-3. Valencia bleef daarna opzoek gaan naar goals en ook nu leek dat slechts een kwestie van tijd. Na een prachtige aanval, kon Zuid-Amerikaan Piatta de bal voorgeven op Otamendi. De verdediger werkte de bal met zijn hoofd binnen en maakte de laatste van de avond: 0-4.

Hattrick Zlatan bezorgt PSG zege

Paris Saint-Germain heeft goede zaken gedaan in de strijd om het landskampioenschap. Het won vrijdagavond van Lorient met 3-1 door een hattrick van Zlatan Ibrahimovic.

Al na drie minuten werd Ibrahimovic onderuit gehaald in het strafschopgebied van Lorient door keeper Lecomte, waarna de arbiter een penalty toekende aan de Parijzenaren. De Zweed ging zelf achter de bal staan en joeg het leder hard in het doel: 1-0.

Ondanks de overtreding van Lecomte in het de beginfase, zorgde hij er hoogstpersoonlijk voor dat PSG de score vervolgens niet verder kon ophogen met een aantal fraaie reddingen. Daardoor kon Lorient af en toe gevaarlijk worden via Ndong en Gassama, wat uiteindelijk niet leidde tot treffers.

Na de thee werden de bezoekers sterker en sterker. Met name Ayew zorgde voor paniek in de defensie van de Europese grootmacht. En de kansen bleven komen voor Lorient, waardoor Paris Saint-Germain alle zeilen bij moest bij zetten. Ayew wist uiteindelijk toch te profiteren van het goede spel van zijn ploeg. Na slordig balverlies kon de spits gelijk maken in Parc des Princes: 1-1.

De aanvaller kreeg kansen op meer, maar PSG had geluk dat Sirigu zijn doelpogingen kon elimineren. In de slotfase haalde Gassama Cavani neer in ‘de zestien’, waarna de scheidsrechter opnieuw een strafschop toekende. Ook dit keer ging Ibrahimoviç achter de bal staan: 2-1. In de blessuretijd stelde de Scandinaviër zege veilig met zijn derde: 3-1. Het betekende een hattrick voor de Zweed.

Uitslag FC Utrecht - NAC Breda

NAC Breda mag blijven hopen dat het zich dit seizoen rechtstreeks handhaaft in de Eredivisie. De formatie van trainer Robert Maaskant won vrijdag in een spectaculair duel met 3-4 van FC Utrecht en boekte zo de tweede zege op rij. Met die overwinning verhoogt NAC de druk op Heracles Almelo, dat op de veilige vijftiende plaats staat. Beide ploegen hebben nu 25 punten, al komt Heracles dit weekend nog in actie.

FC Utrecht

3 - 4

NAC Breda

 33' Duplan
 72' Markiet
 88' Rubin
   32' Falkenburg 
 49' Falkenburg 
 75' v.d.Weg 
 81' Seuntjens 
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17681
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Kum
Leeuwin (Heerings/66)
Markiet
Hardeveld
Janssen
Ayoub
Diemers (Rubin/64)
Duplan
Haller
Peterson (Verbeek/64)
  Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Drost
v.d.Weg
Sarpong (Seuntjens/81)
Naah
De Zeeuw (Swerts/ 85)
De Kamps
Tighadouini
Falkenburg (Zschusschen/89)

FC Eindhoven stelt kampioensfeest N.E.C. uit

N.E.C. Nijmegen moet het kampioensfeest nog even uitstellen. De club wist in Maastricht met 1-4 te winnen van MVV. Voorwaarde om kampioen te worden, was dat FC Eindhoven punten zou verspelen. Dat deden ze niet, FC Eindhoven won met 1-0 van Sparta.

N.E.C. begon zwak aan het duel met MVV. De thuisploeg was beter en Jordy Croux profiteerde in de 13de minuut van geklungel van N.E.C.-rechtsback Giovanni Gravenbeek. Croux scoorde en bracht de thuisclub op 1-0. Dit doelpunt leek de gasten wakker te schudden. Vijf minuten na de 1-0 kon Tom Daemen een corner van Anthony Limbombe doorkoppen en Rens van Eijden kon daardoor de gelijkmaker maken, dit was teven de ruststand. 

Van Eijden tien minuten in de tweede helft de 1-2. MVV kreeg in de tweede helft nog een paar goede kansen, maar wist ze niet te verzilveren. Sjoerd Ars scoorde in de 75e minuut de 1-3 en hij zorgde, na een overtreding op Paco van Moorsel, met een strafschop voor het slotakkoord: 1-4.

FC Eindhoven en Sparta waren redelijk gelijkwaardig aan elkaar. In de tweede helft kwam de thuisclub snel op voorsprong. Voorzet Branco van den Boomen, kopbal Tom Boere: 1-0. Maar Sparta bleef voor gevaar zorgen. Paul Gladon raakte de lat, Huseyin Dogan en invaller Denis Mahmudov stuitten op FC Eindhoven-doelman Tom Muyters. In de slotfase kwam FC Eindhoven nog nauwelijks aan voetballen toe; het was een kwestie van tegenhouden en met succes.

Met nog zeven wedstrijden te spelen blijft het gat tussen N.E.C. Nijmegen en FC Eindhoven 21 punten. N.E.C. kan nu kampioen worden op vrijdag 3 april, in de eigen Goffert tegen Sparta. De Nijmeegse equipe heeft dan aan een punt genoeg voor de titel.

Overige uitslagen Jupiler League

Achilles '29 3-1 Almere City FC
FC Volendam 4-1 Helmond Sport
Jong Twente 1-0 FC Oss
RKC Waalwijk 1-1 FC Emmen
SC Telstar 1-1 Jong PSV

Vijf ingevroren baby's gevonden op boerderij

Op een boerderij in de buurt van Bordeaux zijn vrijdag de stoffelijke overschotten van vijf baby's gevonden. Vier lijkjes lagen in een vrieskist en het vijfde leek dezelfde weg te gaan.

De heer des huizes alarmeerde donderdag de politie, nadat hij naar eigen zeggen een dode baby had gevonden in een vriestas. Zijn vrouw gaf naderhand toe het jongetje dinsdag te hebben gebaard, zei plaatsvervangend officier van justitie Anne Kayanakis.

Tijdens de huiszoeking die volgde vond de politie de vier andere baby's. De lijkschouwer buigt zich op korte termijn over de lijkjes.

De vrouw is opgenomen en ondergaat psychiatrisch onderzoek. De politie heeft haar kortstondig verhoord en ondervraagt ook haar echtgenoot.

Nagenoeg volledige Bulgaarse gewichthefploeg betrapt op doping

Bijna de volledige nationale gewichthefploeg van Bulgarije is betrapt op het gebruik van doping. De elf sporters waren zich aan het voorbereiden op het EK gewichtheffen van volgende maand in Tbilisi, toen ze verrast werden door een dopingcontrole. Bij de analyse in het Duitse Keulen bleken de stalen van alle sporters sporen te bevatten van stanozolol, een anabole steroïde.

De Bulgaarse gewichthefbond heeft het nieuws van de massale positieve tests vrijdag zelf naar buiten gebracht. Onder de namen bevinden zich vele gewichtheffers die ereplaatsen en zelfs titels pakten op grote toernooien. Slechts één mannelijke atleet wist te 'ontsnappen', omdat hij tijdens de onaangekondigde tests deelnam aan een wedstrijd in Duitsland.

Stoyan Enev pakte op de vorige drie EK's respectievelijk brons, zilver en brons. Ivaylo Filev pakte vorig jaar zelfs Europees goud, terwijl Demir Demirev in 2006 en 2007 goed was voor WK-brons. Ook Maya Ivanova heeft al twee bronzen EK-medailles op zak, Milka Maneva won op EK's al brons, zilver en goud. De grootste naam is echter veruit Ivan Markov. In de klasse tot 85 kilogram werd hij vorig jaar Europees kampioen, pakte hij in het jaar daarvoor EK-zilver en wist hij zowel in 2013 als in 2014 zilver te pakken op het WK. Nadejda May is tot slot een andere opvallende naam. Zij heeft nog geen grote resultaten staan, maar is dan ook nog maar 14 jaar.

De voorzitter van de Bulgaarse bond, Nedelcho Kolev, zegt dat een intern onderzoek al tot een mogelijke oorzaak van de positieve tests heeft geleid. "Na dringend onderzoek hebben wij al te horen gekregen dat stanozolol een ingrediënt is van Tribestan, een product wat gewichtheffers van het nationale team gebruiken op aanraden van onze medische staf."

Auto rijdt in op groepje scooters en fietsers

Een auto is vrijdagavond ingereden op een groepje scooters en fietsers in Amsterdam-West. Twee mensen, de automobilist en een scooterrijdster, raakten gewond en zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis, zei een woordvoerster van de politie.

De auto botste op de Postjesweg op een andere auto en ging vervolgens tollen, waardoor hij op het naastgelegen fietspad belandde. Hier raakte het voertuig drie scooters en enkele fietsers. De fietsers en overige scooterrijders konden ter plekke worden behandeld.

Roundup onkruidverdelging kankerverwekkend

Glyfosaat, een van 's werelds populairste onkruidverdelgers, is mogelijk kankerverwekkend. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) acht gebruik van het middel, bekend onder de merknaam Roundup, door tuinierende particulieren niet riskant. De afdeling voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie houdt er echter rekening mee dat industrieel gebruik van het middel, zoals in de grootschalige landbouw, wel gevaarlijk is.

Het IARC maakte donderdag in het tijdschrift The Lancet Oncology bekend glyfosaat voortaan aan te merken als mogelijk kankerverwekkend. Dat is in rangorde van zorgelijkheid de tweede categorie. Onder meer anabole steroïden en werk in wisseldiensten vallen in dezelfde groep.

Er is 'beperkt bewijs' dat de onkruidverdelger bij mensen non-Hodgkin-lymfklierkanker kan veroorzaken. Inmiddels is al overtuigender bewezen dat ratten en muizen door blootstelling aan glyfosaat verschillende vormen van kanker kunnen ontwikkelen. Volgens het IARC is het middel aangetroffen in het bloed van landarbeiders, wat aantoont dat het door het lichaam wordt opgenomen. Het agentschap maakt zich vooral zorgen over mensen die dagelijks met glyfosaat werken.

Monsanto, de fabrikant van Roundup, is het hartgrondig oneens met het besluit van het IARC. ''Elk voorgeschreven gebruik van glyfosaat is onschadelijk voor de gezondheid'', hield woordvoerder Phil Miller vrijdag vol.

Franse elektricien schuldig aan verbergen Picasso's

Een gepensioneerde Franse elektricien en zijn vrouw zijn vrijdag veroordeeld voor het decennialang verstoppen van 271 gestolen werken van Pablo Picasso in een garage. Pierre Le Guennec en zijn echtgenote Danielle kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en moeten de kunstschat teruggeven aan de familie van de kunstenaar.

Het echtpaar Le Guennec beweert dat Picasso of zijn vrouw de litho's, collages, schilderijen en tekeningen rond 1970, toen Pierre voor de wereldberoemde kunstenaar werkte, in bewaring heeft gegeven. Nabestaanden van Picasso en het openbaar ministerie zeggen dat Picasso een dergelijke kunstschat nooit zomaar zou weggeven.

De werken zijn nooit voor het publiek te zien geweest. Ze zijn naar schatting tussen de zestig en honderd miljoen euro waard.

Franse elektricien verbergt Picasso's (Foto: Valery Hache/AFP )
Franse elektricien verbergt Picasso's (Foto: Valery Hache/AFP )

Dubbele bomaanslag op feestende Koerden

Een dubbele bomaanslag op Koerden die het Koerdisch nieuwjaar vierden heeft vrijdag aan minstens acht mensen het leven gekost in de Syrische stad Hassakeh. Een van de aanslagen was het werk van een zelfmoordterrorist van Islamitische Staat, bericht het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Een van de bommen kwam volgens Ghalia Nehme, een Koerdische functionaris, tot ontploffing op het belangrijkste plein van Hassakeh. De Koerdische autoriteiten hadden eerder afgekondigd dat er geen nieuwjaarsfeestelijkheden zouden worden gehouden omdat dat te gevaarlijk was, zei Nehme. Veel mensen zouden op eigen houtje toch een feestje hebben gebouwd om Nowruz, zoals het Koerdische nieuwjaar heet, te vieren.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium, dat de burgeroorlog in Syrië verslaat met hulp van activisten ter plaatse, spreekt van twintig doden en tientallen gewonden. De Lokale Coördinatiecomités, die vergelijkbaar werk doen, hielden het op acht doden en 'vele gewonden'.

Koerdische strijders zijn al maanden verwikkeld in een hevige strijd met Islamitische Staat (IS). Aan beide zijden zijn de verliezen groot. De terreurbeweging heeft ook delen van de grotendeels Koerdische provincie Hassakeh in handen.

Man maakt Leusden onveilig met luchtbuks

De politie heeft een dertigjarige inwoner van Leusden aangehouden die meerdere plaatsgenoten zou hebben beschoten met een luchtbuks.

Vanaf 12.30 uur vrijdag kreeg de politie verschillende meldingen over de beschietingen. Een man hoorde een kogeltje langs zijn gezicht suizen, een andere man merkte dat zijn woning was beschoten. Rond 15.00 uur meldde een elfjarige jongen dat hij was geraakt in zijn borstbeen. Hij moest voor controle naar het ziekenhuis.

De politie zette een zoekactie op touw die leidde naar de woning van de verdachte. In het huis vonden agenten een luchtbuks. De politie onderzoekt of de man ook betrokken is bij eerdere incidenten waarbij met een buks is geschoten. Alle gevallen speelden zich af in de Leusdense wijk Noordwijck.

Laatste loopster gouden olympische kwartet 1948 overleden

Oud-atlete Gerda van der Kade-Koudijs is op 91-jarige leeftijd in haar woonplaats Almelo overleden, meldde de Atletiekunie vrijdag. Ze was het laatste nog levende lid van de estafetteploeg die tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen goud veroverde op de 4x100 meter. Fanny Blankers-Koen, die destijds vier keer goud won, liep ook mee in dat kwartet. Ook Xenia Stad-De Jong en Netti Witziers-Timmer, overleden in 2012 en 2005, pakten destijds het goud.

Van der Kade-Koudijs behaalde ook twee Europese titels. Ze won in Oslo in 1946 het verspringen en ook, wederom met Blankers-Koen in de ploeg, de 4x100 meter estafette. In de periode tussen 1942 tot en met 1952 vergaarde ze liefst negentien medailles bij Nederlandse kampioenschappen. Ook maakte ze drie keer deel uit van een estafetteteam dat een wereldrecord verbeterde: op de 4x110 yards in 1944 en 1948 en op de 4x200 meter in 1944.

Bondscoach Queiroz onder druk weg bij Iran

Carlos Queiroz heeft zijn functie als bondscoach van Iran vrijdag neergelegd. De 62-jarige Portugese trainer, geboren in Mozambique, stapt onder druk van de nationale bond op. Queiroz lag onder vuur vanwege de vroegtijdige uitschakeling van Iran begin dit jaar op de Azië Cup. De WK-deelnemer verloor in de kwartfinales van Irak.

Queiroz was sinds 2011 bondscoach van de Iraanse voetbalploeg. De voormalige assistent van Alex Ferguson bij Manchester United, die ook een jaar hoofdtrainer was van Real Madrid, leidde het Aziatische land naar het WK van 2014 in Brazilië. Na de uitschakeling in de groepsfase kondigde Queiroz zijn vertrek aan, maar hij bedacht zich en besloot toch te blijven. De Portugees leverde vrijdag alsnog zijn contract in dat doorliep tot en met het WK van 2018 in Rusland.

Kelderman wil revanche in Catalonië

Wielrenner Wilco Kelderman wil zich volgende week in de Ronde van Catalonië revancheren voor zijn tegenvallende optreden in Parijs-Nice. De 23-jarige kopman van LottoNL-Jumbo ging in de Franse rittenkoers voor een plek in de top vijf, maar moest genoegen nemen met de vijftiende positie in het eindklassement. "Ik hoop Parijs-Nice in Catalonië achter me te laten en te laten zien dat ik op de goede weg was", zei Kelderman vrijdag.

De ploegleiding sprak na Parijs-Nice openlijk uit teleurgesteld te zijn in het optreden van Kelderman. "Hij was echt niet heel slecht, anders word je geen vijftiende, maar we willen het wel graag beter doen", zegt ploegleider Frans Maassen. De jonge coureur wil in Catalonië laten zien dat zijn wisselvallige optreden in Parijs-Nice een incident was. "Ik hoop bergop mooie duels uit te vechten."

WK voetbal 2026 weer in de zomer

Het WK voetbal van 2026 zal volgens traditie weer gewoon in de zomer worden afgewerkt. Dat beloofde algemeen secretaris Jérôme Valcke van de mondiale bond FIFA na het besluit om het WK van 2022 in Qatar te verplaatsen naar de wintermaanden november en december. "De toewijzing zal vanaf de eerste tot de laatste minuut een transparant proces zijn", zei Valcke ook nog.

Op het FIFA-congres in mei 2017 in Kuala Lumpur zal het besluit vallen over het gastland voor het WK van 2026. Alle leden van de FIFA, inmiddels 209 aangesloten bonden, mogen hun stem uitbrengen. Daarmee wijkt de wereldbond af van de oude procedure, waarin het dagelijks bestuur de laatste stem had. Er zijn al landen die hun interesse in de organisatie kenbaar hebben gemaakt, waaronder Canada, Kazachstan en Mexico. Ook China gaat mogelijk een gooi doen.

Simeone: "Real interesseert me nu niet"

Coach Diego Simeone van Atlético Madrid weigerde vrijdag ook maar iets te zeggen over de op handen zijn confrontatie met Real Madrid in de Champions League. De loting koppelde de finalisten van vorig jaar aan elkaar voor de kwartfinales. "Ik ben op dit moment maar met één ding bezig en dat is hoe we zaterdag Getafe gaan verslaan in de competitie. De rest interesseert me niet", zei de Argentijnse trainer.

"Over drie weken mogen jullie me alles vragen over die belangrijke wedstrijd. Nu telt alleen de competitie", zei Simeone, die Atlético de laatste weken zag afhaken bij de koplopers Real en FC Barcelona en nu vierde staat met één punt minder van Valencia.

Real won vorig jaar de finale van de Champions League in Lissabon in de verlenging, maar sinds die wedstrijd heeft Atlético de beste resultaten. De ploegen troffen elkaar al zes keer dit seizoen en Real wist geen enkele keer te winnen. Atlético vernederde de stadsrivaal zelfs vorige maand met een 4-0-overwinning.

Aantal asielzoekers EU groeit sterk

Het aantal mensen dat in EU-landen asiel heeft gevraagd is vorig jaar gestegen naar maar liefst 626.000. Vergeleken met 2013 is er een toename van 191.000, ongeveer 44 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het bureau voor statistiek van de Europese Unie.

Vooral het aantal vluchtelingen uit Syrië nam toe: van 50.000 in 2013 naar bijna 123.000 vorig jaar. Verreweg de meeste ontheemden zochten hun heil in Duitsland. Bijna een op de drie (32 procent) asielzoekers klopte daar aan.

Zweden volgde met 13 procent oftewel ruim 81.000 asielzoekers. In Nederland vroegen 26.210 mensen asiel, aldus Eurostat. De grootste groepen asielzoekers kwamen uit Syrië en Afghanistan.

asielzoekers
asielzoekersAantal asielzoekers EU groeit sterk (Foto: ANP)

Heracles houdt minuut stilte voor Mokone

Voor het duel tussen Heracles Almelo en sc Heerenveen van zaterdag wordt vanwege het overlijden van Steve Mokone een minuut stilte gehouden. De Zuid-Afrikaan kwam in de jaren vijftig uit voor Heracles, waar hij in rap tempo een clubheld werd. Mokone overleed op 82-jarige leeftijd.

De thuisploeg heeft weinig personele problemen voor het thuisduel. Alleen verdedigers Bart Schenkeveld (knieblessure) en Mike te Wierik (nog niet wedstrijdfit) ontbreken.

Bij de Friezen is het nog onzeker of Joey van den Berg in actie kan komen. De middenvelder heeft al enige tijd last van een knie en verscheen vrijdag niet op het trainingsveld. Trainer Dwight Lodeweges kan in ieder geval niet beschikken over de geblesseerde middenvelder Lerin Duarte en Simon Thern en de geschorste Pele van Anholt.

Manor had in 2015 willen verrassen

Het Formule 1-team Manor had dit jaar willen verrassen, zo meldt directeur Graeme Lowdon tegen de BBC. De financiële problemen gooiden eind vorig jaar echter roet in het eten, waardoor een lange periode van onder curatele stelling nodig was en na een redding de ambities voor 2015 bijgesteld moesten worden.

Lowdon: "We waren op een punt gekomen waarop we in 2015 voor verrassingen hadden kunnen zorgen. We hadden twee teams verslagen die zowel meer geld hadden als betere auto's, maar wij raceten beter. Als ik dan zie waar de concurrentie nu staat, en kijk naar de 2015-auto waar Marussia al heel ver mee was, dan hadden we wel voor wat opschudding kunnen zorgen als we niet hadden moeten stoppen. Maar nu lopen we weer achter."

Manor wil begin dit jaar met een aangepaste 2014-auto racen. Door softwareproblemen kon het team ondanks de aanwezigheid in Australië niet in actie komen. "De problemen waren niet heel groot, maar we hadden veel tijdsdruk. En ze geven ons heus geen toestemming om op maandag te racen." Lowdon belooft er volgende week in Maleisië weer bij te zijn.

Dat Manor nog bestaat komt door de twee punten die coureur Jules Bianchi pakte in Monaco. Juist hierdoor kon afgelopen winter de reddingspoging slagen. Bianchi ligt al sinds zijn crash in Japan in coma. "Door hier nu te zijn met het team, laten we Jules weten dat we niet opgeven voor de vlag is gevallen. Ik hoop dat onze aanwezigheid zijn ouders goed doet, al is het maar een heel klein beetje," zo heeft teambaas John Booth aan Auto Hebdo laten weten. Het team hoopt nog steeds dat de Fransman zal herstellen.

Advocaat: "Sunderland heeft vertrouwen nodig"

Dick Advocaat kijkt met een goed gevoel vooruit naar zijn eerste wedstrijd als coach van Sunderland. De Haagse trainer werd eerder deze week aangesteld bij de Engelse club. Hij hoopt de spelers in de strijd tegen degradatie zo snel mogelijk het benodigde zelfvertrouwen bij te kunnen brengen. "Ze moeten vooral naar zichzelf kijken en vertrouwen hebben", stelde Advocaat.

"We spelen in de onderste regionen, dus er moet iets veranderen. Ik ben een trainer die graag controle heeft over de wedstrijden. Sunderland heeft dat nog niet veel gedaan."

Sunderland speelt zaterdag tegen West Ham United. "Het is een sterke ploeg, lastig tegen te voetballen. Maar iedere wedstrijd is lastig", aldus Advocaat.

Hiddink niet optimistisch over clubvoetbal

Guus Hiddink is niet optimistisch over het Nederlandse clubvoetbal. "Het mag allemaal wel wat meer en beter", zei hij vrijdag tijdens de presentatie van zijn selectie voor de komende interlands van Oranje tegen Turkije en Spanje.

Nederland verloor donderdag met Ajax de laatste deelnemer aan een Europees toernooi. Een ronde eerder haakten Feyenoord en de gedoodverfde kampioen PSV al af. "Natuurlijk heeft Zenit een hogere begroting dan PSV", zei Hiddink. "Maar dat zegt niet alles. Dan kan je wel meer weerstand bieden en je in een wedstrijd vechten."

Het Nederlands elftal wordt nog steeds gedragen door spelers die actief zijn in het buitenland. "En de spelers uit de eredivisie moeten zo snel mogelijk naar dat niveau toe", aldus Hiddink, die positief was over de prestaties van Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer bij Ajax. "Zij ontwikkelen zich heel goed. Mooi hoe vrij Bazoer al speelt. Hij is jong en mag nu nog een paar foutjes maken."

Schweinsteiger weer in de Duitse selectie

Aanvoerder Bastian Schweinsteiger maakt weer deel uit van de Duitse selectie. De speler van Bayern München speelde vanwege blessureleed sinds de finale van het WK vorig jaar in Brazilië geen wedstrijd meer voor de wereldkampioen. "Dat hij er weer bij is, is een grote winst voor ons", zei bondscoach Joachim Löw. "We hebben hem nodig, op het veld en daar buiten."

De Duitsers oefenen op 25 maart tegen Australië en spelen vier dagen later de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Georgië. Löw haalde ook Holger Badstuber en Ilkay Gündogan terug bij. De spelers van respectievelijk Bayern München en Borussia Dortmund stonden lang aan de kant met blessures.

Front National timmert lokaal aan de weg

Het anti-Europese nationalistische Front National (FN) is bij de lokale verkiezingen zondag in Frankrijk meer aanwezig dan ooit. Het front, dat ooit als splinterpartij aan de randen van de politiek 'zwierf'', doet zondag bijna overal mee met de verkiezingen voor de Departementale Raden, de besturen van de 101 departementen in Frankrijk. Geen enkel andere partij doet in zo veel kiesdistricten mee als het FN.

Meedoen betekent voor het eerst dat een partij op zijn minst een man én een vrouw samen als kandidatenduo moet presenteren. Om de vrouw als politica positief te discrimineren is het verkiesbaar stellen van man-vrouw-combinaties verplicht.

De socialistische regering wil regelen dat straks als de slotronde zondag 29 maart voorbij is, er net zo vele mannen als vrouwen gekozen zijn. Nu is 14 procent van deze afgevaardigden vrouw.

Front National timmert lokaal aan de weg
Front National timmert lokaal aan de weg (Foto: ANP)

Rechter wijst aanvraag faillissement V&D af

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag een faillissementsaanvraag van V&D door winkeleigenaar Komen Vastgoed uit Heerhugowaard afgewezen. De eigenaar van het V&D-filiaal in Den Helder probeerde zo nog achterstallige huur terug te kunnen vorderen.

Maar de rechtbank vindt dat V&D niet opgehouden heeft te betalen, nu de huurkorting in een depot is gestort bij een notaris. V&D is met bijna al zijn verhuurders een huurkorting overeengekomen, waarbij is afgesproken dat het niet betaalde deel van de huursom in een depot komt.

Onder bepaalde voorwaarden kan dat geld alsnog aan de huurders worden uitgekeerd.

Rechter wijst aanvraag faillissement V&D af
Rechter wijst aanvraag faillissement V&D af (Foto: ANP)

Miljoenen compensatie clubs voor WK

De clubs die spelers afstaan voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018 en 2022, kunnen rekenen op een ruime compensatie. Voor zowel het toernooi in Rusland als in Qatar stelt de wereldvoetbalbond FIFA een bedrag van omgerekend 195 miljoen euro beschikbaar.

De FIFA heeft hiervoor een akkoord bereikt met de ECA, de belangenvereniging voor clubs. Het bedrag is ten opzichte van het WK in 2014 bijna verdrievoudigd. "Vanuit het perspectief van de ECA is dit een zeer bevredigend resultaat", zei Karl-Heinz Rummenige, de voorzitter van Bayern München, namens de ECA. "Dit is een nieuwe mijlpaal voor het Europese clubvoetbal."

Het geld wordt verdeeld onder de clubs die spelers aan de selecties voor het WK leveren.

Life is Strange episode 2 launchtrailer

In de eerste episode van Life is Strange, een episodische game van Square Enix en Dontnod Entertainment, ontmoetten we Max. Een high school student die de dagelijkse problemen van een tiener meemaakt zowel als nieuwe krachten.

Volgende week gaat het verhaal verder in episode 2. Square Enix en Dontnod Entertainment hebben daarom een nieuwe trailer uitgebracht waarin een klein voorproefje te zien is. "Je zult veel van je keuzes het verhaal zien beïnvloeden op veel verschillende manieren, wees voorbereid op wat verrassingen. Er zullen nieuwe locaties te ontdekken zijn met Max als zij Blackwell verlaat en gebieden in Arcadia Bay verkent. Je leert veel meer over het stadje, de bewoners en de sociale kwesties waar het mee te maken heeft. Daarnaast worden er nieuwe en belangrijke personages geïntroduceerd en zijn er moeilijke keuzes te maken." aldus Square enix.

Life is Strange is beschikbaar op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc. Episode 2 komt uit op 24 maart.

Hiddink rekent op Robben

Bondscoach Guus Hiddink verwacht dat Arjen Robben op tijd fit is voor de belangrijke interland van het Nederlands elftal in de EK-kwalificatie tegen Turkije (28 maart). "Ik heb hem gesproken en Arjen denkt zelf al dat hij zondag met Bayern München tegen Borussia Mönchengladbach kan spelen", vertelde hij.

Robben stond de afgelopen week even aan de kant vanwege een beknelde zenuw. "Maar hij was zelf vrij positief", zei Hiddink, die het nog zonder zijn geblesseerde aanvoerder Robin van Persie en Ron Vlaar moet stellen. "Natuurlijk had ik hen er ook graag bij gehad. Maar de wedstrijd tegen Turkije komt te vroeg voor hen."

Platini akkoord over WK 2022, waarschuwt wel

Voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA is akkoord met 18 december als finaledag voor het WK voetbal in 2022 in Qatar. "Daar kunnen we mee leven. Aanpassingen in de Champions League zijn mogelijk", zei de Fransman over het besluit van de wereldbond FIFA om het WK in Qatar te verhuizen van de zomer naar de wintermaanden november en december 2022.

"De FIFA moet wel een goede oplossing vinden voor de reguliere interlands die normaal gesproken in die maanden worden gespeeld. Het gaat om vier speeldata die door het WK wegvallen, maar die voor de nationale bonden van levensbelang zijn. De FIFA moet die internationale speeldata beschermen", zei de UEFA-preses.

Menigte lyncht koranverbrandster

In de middeleeuwse enclave die we Afghanistan noemen, is een 27-jarige dame door een boze menigte moslims op gruwelijke wijze vermoord. Haar misdaad: ze had een boekje verbrand.

Dit boekje was getiteld De Koran. Een dubieuze verzameling geschriften waarvan moslims denken dat het gedicteerd is aan een analfabete zakenman door de schepper zelf. Vooral laaggeletterde fans van dit boekje ontsteken vaak in woede wanneer er onvoldoende respect voor dit vroegmiddeleeuwse werkje getoond wordt.

De vrouw heeft dat ook geweten: eerst hebben een paar 'mannen' haar murw geschopt. Daarna werd ze geslagen en gestenigd. Toen was ze zomaar dood. Maar dat was nog niet genoeg om de blinde haat te koelen: de menigte ging nog even vrolijk verder met de mishandeling. Vervolgens ging de fik erin en werd het zielloze lichaam in een rivier gedumpt.

Deze uitvoering van Allah's wil vond plaats in het centrum van hoofdstad Kaboel, vlakbij de Shah-e Doh Shamshira-moskee. Als we de ouders van het slachtoffer mogen geloven, leed de jongedame al een jaar of zestien aan een geestesziekte. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de dame in kwestie niets met de vredelievende islam heeft en op deze wijze haar ongenoegen kenbaar wilde maken. De ouders zouden dat natuurlijk nooit durven toe te geven in het religekke land.

Vier mannetjes zijn opgepakt. De rest van de meute loopt nog vrij rond.

 


Allah is groot (aldus de menigte)

Kazim-Richards terug in Turkse selectie

Colin Kazim-Richards heeft een plek afgedwongen in de Turkse selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen het Nederlands elftal. Bondscoach Fatih Terim nam de 28-jarige aanvaller van Feyenoord vrijdag op in zijn groep voor de confrontatie met Oranje, volgende week zaterdag in Amsterdam. "Trots om terug te zijn in de nationale selectie", meldde Kazim-Richards via Twitter.

De geboren Engelsman speelde in 2011 zijn 35e en voorlopig laatste interland voor Turkije. Kazim-Richards scoorde twee keer in het shirt van de nationale ploeg. De bonkige aanvaller belandde vorig jaar na een zwerftocht door Europa bij Feyenoord. Kazim-Richards maakte tot nu toe in de eredivisie tien doelpunten, waarmee hij voor het eerst in zijn carrière de dubbele cijfers haalde. De spits hoopt zondag in de topper tegen PSV zijn rentree te maken na een hamstringblessure.

Selectie Turkije

Keepers: Volkan Babacan (Başakşehir), Fehmi Mert Günok (Fenerbahçe) en Harun Tekin (Bursaspor)

Verdediging:Gökhan Gönül (Fenerbahçe), Şener Özbayraklı (Bursaspor), Ömer Toprak (Bayer Leverkusen), Mahmut Tekdemir (Başakşehir), Serdar Aziz (Bursaspor), Mehmet Topal (Fenerbahçe), Caner Erkin (Fenerbahçe) en Hakan K. Balta (Galatasaray)

Middenveld: Gökhan Töre (Beşiktaş), Volkan Şen (Bursaspor), Ozan Tufan (Bursaspor), Hakan Çalhanoğlu (Bayer Leverkusen), Hamit (Galatasaray), Selçuk İnan (Galatasaray), Mehmet Ekici (Trabzonspor), Emre Belözoğlu (Fenerbahçe), Olcay Şahan (Beşiktaş) en Alper Potuk (Fenerbahçe)

Aanval: Mevlüt Erdinç (St. Etienne), Umut Bulut (Galatasaray), Burak Yılmaz (Galatasaray) en Colin Kazim-Richards (Feyenoord)

Nieuw duo op Veiligheid en Justitie beëdigd

Koning Willem-Alexander heeft de VVD-Tweede Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff vrijdag beëdigd als nieuwe bewindslieden op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat gebeurde op De Eikenhorst in Wassenaar.

Van der Steur volgt Ivo Opstelten op als minister, Dijkhoff neemt de plaats in van Fred Teeven als staatssecretaris. Opstelten trad anderhalve week geleden af toen bleek dat hij de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over een deal die Teeven vijftien jaar geleden als officier van justitie had gesloten met een drugscrimineel. Teeven volgde Opstelten en trad eveneens af.

Van der Steur en Dijkhoff gaan na de beëdiging naar het ministerie. Daar draagt waarnemend minister Stef Blok de taken formeel aan ze over.

Nieuw duo op Veiligheid en Justitie beëdigd
Nieuw duo op Veiligheid en Justitie beëdigd (Foto: ANP)

Minstens 142 doden bij aanslag IS

In Jemen zijn door vier zelfmoordaanslagen op sjiitische moskeeën minstens 126 doden gevallen. Daarbij raakten ook nog eens zeker 260 mensen gewond. De aanslag vond plaats tijdens het vrijdaggebed en is inmiddels opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS)

De aanslagen vonden plaats in de hoofdstad Sanaa. In de Badr moskee waren twee terroristen aanwezig, één ervan blies zich tijdens het gebed temidden van tientallen moskeebezoekers op. In de daaruit ontstane chaos vluchtten de mensen in paniek naar buiten toe. Daar stond een tweede terrorist te wachten die zichzelf vervolgens opblies en zodoende nog meer slachtoffers maakte.

Bij de al-Hashoosh moskee zijn er eveneens veel slachtoffers te betreuren. Ook hier blies een man zichzelf in het midden van de moskee op. Een ooggetuige vertelde tegen persbureau AP: "De hoofden, benen en armen van dode mensen lagen verspreid over de vloer".

De nasleep van de 'Arabische Lente' zorgt al lange tijd voor veel onrust in Jemen. Verschillende groeperingen proberen de macht te veroveren en schuwen daarbij geen enkel geweldsmiddel.

Update 18.50 uur:
Het aantal slachtoffers is nog verder omhoog bijgesteld, op dit moment zijn er zeker 142 doden en is het aantal gewonden opgelopen tot 351. Dit heeft een Jemenitische ministerie van Gezondheid meegedeeld. Het is gezien het aantal gewonden aannemelijk dat het dodental nog verder zal stijgen.

Aanslagen Jemen eisen veel levens (Foto: AP)
Aanslagen Jemen eisen veel levens (Foto: AP)

Minister Italië weg om corruptie publieke werken

De Italiaanse minister van infrastructuur is vrijdag afgetreden. Minister Maurizio Lupi was in opspraak geraakt door de arrestatie van de topambtenaar die toezag op de belangrijkste Italiaanse publieke werken.

Lupi hield vrijdag in het parlement vol dat hij niets onbehoorlijks heeft gedaan. Hij is vooralsnog ook geen voorwerp van onderzoek.

Het Italiaanse openbaar ministerie onderzoekt of er sprake was van corruptie bij enkele van de belangrijkste infrastructurele projecten van het land. Onder meer de aanleg van tracés van een hogesnelheidslijn, het Italiaanse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling en de uitbreiding van het metrostelsel in Rome zijn verdacht. Justitie heeft de aanhouding van vier verdachten bevolen. Onder hen is een topambtenaar die onder de laatste zeven regeringen verantwoordelijk was voor de publieke werken.

Het ontslag van Lupi kan een stoelendans ontketenen in het kabinet van premier Matteo Renzi. Dat levert Renzi, die al veel moeite moet doen om alle kikkers in de kruiwagen van zijn coalitieregering te houden, mogelijk nieuwe kopzorgen op.

'Klein effect eclips op zonnepanelen'

De gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland heeft een klein beetje effect gehad op de stroomvoorziening door zonnepanelen. De Universiteit Utrecht meldt vrijdag dat het aan de opbrengst van de panelen 'nauwelijks merkbaar' was dat de maan de zon deels bedekte. Onderzoekers van de universiteit hadden een testopstelling gemaakt om te zien wat het effect van de eclips zou zijn.

Voor de meeste Nederlanders was de zonsverduistering niet te zien, door een dikke laag wolken, maar de zonnepanelen 'zagen' het verschil in de hoeveelheid licht wel. "Op het dieptepunt leverden de panelen ongeveer 82 procent minder vermogen dan wat was verwacht zonder zonsverduistering", zegt onderzoeker Wilfried van Sark. Ook werden de zonnepanelen koeler.

Er staat in Nederland voor 1100 megawatt aan zonnepanelen opgesteld, aldus de universiteit. Door de zonsverduistering is ongeveer 90 megawatt minder zonnestroom geproduceerd. "Als het een onbewolkte dag was geweest, zou de afname ongeveer acht keer zo groot zijn geweest."

7000 reizigers deden mee aan stoelendans NS

Meer dan 7000 treinreizigers deden deze week in het Centraal Station van Rotterdam mee aan een soort stoelendans. Ze deden mee aan een test voor stoelen voor de nieuwe sprinters van de NS. Een week lang konden reizigers verschillende stoelen testen en hun voorkeur aangeven. Dat maakte het spoorbedrijf vrijdag bekend.

In totaal konden mensen kiezen uit drie typen stoel. Sprinter Dafne Schippers gaf vorige week zaterdag het officiële startsein voor de test in de stationshal.

Het oordeel van de reiziger op zitcomfort weegt zwaar bij de definitieve keuze, stelt de NS. Maar daarnaast kijkt het bedrijf ook naar aspecten als ergonomie, duurzaamheid, veiligheid en onderhoud. De nummers 1 en 2 kregen van de reizigers ongeveer evenveel stemmen. Welke stoel uiteindelijk gekozen is, wordt bekend gemaakt bij het definitieve ontwerp van de trein.

Restaurant Eindhoven dicht na wapenvondst

De gemeente Eindhoven heeft vrijdag besloten het restaurant Umi Kaiseki per direct voor drie maanden te sluiten. Aanleiding hiervoor was de vondst van wapens in het pand.

Bij een controle van de gemeente werd donderdag in een opslagplaats een doorgeladen pistool gevonden en twee verboden nepwapens. Een van de eigenaren droeg in de zaak bovendien twee messen bij zich, waaronder een vlindermes. Volgens locoburgemeester Staf Depla van Eindhoven was er sprake van 'een ernstige situatie en een ernstige bedreiging voor de openbare orde'.

De gemeente onderzoekt nog of de horecawetvergunning kan blijven voortbestaan of moet worden ingetrokken.

Omgekomen militairen Mali aangekomen

Op vliegbasis Eindhoven zijn vrijdagmiddag de lichamen van de twee in Mali omgekomen militairen aangekomen. Ze kwamen dinsdag om het leven toen hun Apache-helikopter verongelukte bij een schietoefening.

Op de vliegbasis worden ze met militair ceremonieel overgedragen aan de familie. Bij de plechtigheid zijn minister Jeanine Hennis van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, aanwezig.

Vrijdagmorgen werden de kisten in Gao door militaire draagploegen naar een Hercules-vliegtuig gebracht. Langs de route brachten honderden Nederlandse militairen een laatste groet. Daarna werden de kisten vanuit Gao naar Bamako gevlogen. Van daaruit vertrok enige tijd later een ander toestel met de omgekomen militairen naar Eindhoven.

OM vraagt vrijspraak agent na fataal ongeluk

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag vrijspraak gevraagd voor een agent die in 2013 op een kruising in Eindhoven een achttienjarige scooterrijdster doodreed. Als bestuurder van de auto van een arrestatieteam reed hij in een colonne op weg naar een melding. Hij reed hard en door rood.

De agent had echter voorrang omdat hij met sirene en zwaailicht op weg was naar een dreigende en spoedeisende situatie in Bergeijk, legde officier van justitie Willem Bos vrijdag uit. Hij benadrukte dat daar een verwarde man dreigde zichzelf en politiemensen dood te schieten. "Er zijn geen aanwijzingen dat de procedure niet goed is toegepast. Er is niet verwijtbaar onvoorzichtig gereden'', aldus de officier.

Dat er nog geen formele toestemming was voor de inzet van het arrestatieteam, maakt volgens de aanklager niet uit.

God of War 3 Remastered aangekondigd met trailer

Dit jaar is het alweer tien jaar geleden dat de eerste God of War uitkwam voor PlayStation 2. Om dit jubileum te vieren, is Santa Monica Studios bezig met een herziene versie van God of War 3 voor PlayStation 4.

De game kent ondersteuning voor 1080p en de ontwikkelaar mikt op een stabiele 60 frames per seconde. Ook een release date is meteen bekendgemaakt: vanaf 14 juli kunnen we opnieuw op brute wijze Goden slachten. De trailer is hieronder te bekijken.

Dode en gewonde door explosie Urmond

In het Limburgse dorp Urmond is vrijdagmiddag een man om het leven gekomen toen de woning waarin hij was, ontplofte. Een andere man raakte zwaargewond. Hij is met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Dat maakte de brandweer bekend.

Rond 16.00 uur dreigde de bewoner zijn appartement op te blazen door de gaskraan open te draaien. Hij voegde even later de daad bij het woord. Er ontstond een enorme drukgolf, waardoor het appartementencomplex, waarvan de woning deel uitmaakt, ernstig beschadigd raakte.

Een derde bewoner die in het appartementencomplex aanwezig was, een vrouw, bleef volgens de brandweer ongedeerd.

Hogenkamp hard onderuit in Sevilla

Tennisster Richel Hogenkamp is vrijdag hard onderuitgegaan in de halve finales van het graveltoernooi in Sevilla. De 22-jarige Doetinchemse verloor in twee sets van Olga Govortsova. De Wit-Russin gunde de Nederlandse nummer 127 van de wereldranglijst slechts twee games: 6-1 en 6-1. Hogenkamp was als tweede geplaatst in het Spaanse ITF-toernooi (25.000$).

Hogenkamp kon zelf na afloop al wel snel de luchtige kant van haar afstraffing door het vierde reekshoofd inzien, wat ze bewees met onderstaande tweet.

Hoesen en Hateboer terug bij Groningen, PEC heeft Rienstra terug

Danny Hoesen en Hans Hateboer kunnen hun club FC Groningen zondag weer van dienst zijn. Beide spelers zijn fit en kunnen door trainer Erwin van de Looi worden ingezet in het thuisduel met FC Twente. Of Jarchinio Antonia, Martijn van der Laan en Albert Rusnák kunnen spelen, is nog onzeker.

Clubtopscorer Michael de Leeuw is net als Tom Hiariej nog geblesseerd, al gaat het met De Leeuw wel de goede kant op. "Maar met een spierblessure zoals hij heeft, moet je geen risico's nemen. Je kunt beter een week te laat beginnen dan een dag te vroeg", aldus Van de Looi.

FC Twente mist aanvoerder Andreas Bjelland en spits Luc Castaignos. Joachim Andersen en Youness Mokhtar, vorige week tegen PEC hun vervangers, mogen zich daardoor opmaken voor een basisplaats.


Trainer Ron Jans van PEC Zwolle kan zondag in de thuiswedstrijd tegen Excelsior weer over Ben Rienstra beschikken. De middenvelder is weer hersteld van een enkelkneuzing. Trent Sainsbury en Sheraldo Becker missen de ontmoeting nog. "Trent heeft last van een rugblessure, die doorstraalt naar zijn hamstring. Hij is niet fris en niet fit", aldus Jans, die over twee weken wel weer op Becker rekent. "Normaal is hij er dan weer bij."

Bij de gasten uit Rotterdam staat Alessandro Damen opnieuw op doel. Eerste keus Gino Coutinho is nog altijd geblesseerd. Coach Marinus Dijkhuizen kan verder op een fitte spelersgroep rekenen.

Petitie voor Jeremy Clarkson in tank afgeleverd

De petitie die was opgezet opgezet om de veelbesproken Top Gear presentator Jeremy Clarkson te steunen, is vandaag in stijl afgeleverd bij het hoofdkantoor van de BBC. 'The Stig' reed met een tank door hartje Londen en overhandigde een kist met 1 miljoen handtekeningen aan een medewerker van de BBC. De petitie is een protest tegen het mogelijk ontslag van Clarkson.

Clarkson kreeg ruim een week geleden een schorsing aan zijn broek na een scheldpartij jegens zijn producent. Momenteel staat hij op non-actief en worden er ook geen opnames gemaakt voor het programma Top Gear. Het is nog maar de vraag of Jezza terug mag komen nadat hij al meermaals door het uiterst politiek correcte BBC op de vingers is getikt.

Collega Richard Hammond meldt op Facebook dat er rond deze tijd een 'nieuwe' presentator gaat worden aangekondigd. Zodra hier meer over bekend is laten wij het uiteraard weten.

Stig bezorgt petitie met tank (Foto: Mark Patterson)
Stig bezorgt petitie met tank (Foto: Mark Patterson)

Update 16.55 uur:
Collegae James May en Richard Hammond blijven voorlopig de BBC nog even dollen. De nieuwe presentator voor Top Gear is niemand minder dan 'Jennifer Clarkson'. Voor trouwe kijkers een bekende naam.

Jeremy had vorig seizoen een weddenschap gesloten waarin hij zei dat als de Porsche 918 sneller zou zijn dan de McLaren P1, hij zijn naam zou veranderen in Jennifer. De weddenschap loopt overigens nog steeds aangezien de fabrikanten weigeren hun auto's uit te lenen aan het programma voor een test.

Jennifer Clarkson (Foto: James May, Facebook)
Jennifer Clarkson (Foto: James May, Facebook)

Babymelkpoederdieven aangehouden

Een man en een vrouw zijn aangehouden voor het stelen van een grote hoeveelheid blikken babymelkpoeder. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

De diefstal vond plaats bij een Albert Heijn in Meppel. Beide verdachten zijn voorgeleid. De vrouw blijft nog zeker veertien dagen vastzitten. De man mocht gaan, maar moet zich nog wel verantwoorden. Babymelkpoeder wordt de laatste tijd vaak buitgemaakt bij winkeldiefstallen.

Met name Chinese consumenten kopen massaal in het buitenland geproduceerd babymelkpoeder sinds het schandaal in China met verontreinigd babypoeder. Daardoor belandden tienduizenden Chinese baby's in het ziekenhuis.

De grote vraag vanuit China heeft in Nederland herhaaldelijk tot lege supermarktschappen geleid. Veel Chinezen kopen grote hoeveelheden babymelkpoeder en sturen dat naar hun thuisland.

Babymelkpoeder gewild voor export naar China(Foto: MPG)
Babymelkpoeder gewild voor export naar China (Foto: MPG)

Rutten hoopt op Kazim tegen PSV, Cambuur mist Van de Streek tegen AZ

Trainer Fred Rutten van Feyenoord hoopt zondag in de topper tegen PSV weer een beroep op Colin Kazim-Richards te kunnen doen. De spits is zo goed als hersteld van een hamstringblessure en trainde vrijdag weer volop mee. "Dat zag er goed uit. We wachten nu af of hij een reactie krijgt", aldus de coach. Jean-Paul Boëtius is zeker weer inzetbaar na een blessure, terwijl Sven van Beek na zijn schorsing ook weer mag voetballen.

Rutten hoopt in de eigen Kuip revanche te kunnen nemen voor de nederlaag in Eindhoven, eerder dit seizoen. Toen won PSV in blessuretijd met 4-3. "Voor mijn gevoel zijn we daardoor definitief afgehaakt in de strijd om het kampioenschap", zei Rutten. "We hopen er zondag een soortgelijk duel van te maken, alleen zitten wij dan deze keer hopelijk aan de goede kant van de medaille."


SC Cambuur treedt zaterdag in Alkmaar tegen AZ aan zonder Sander van de Streek. De middenvelder, dit kalenderjaar in prima vorm, heeft een lichte blessure opgelopen op de training. Daarnaast kan coach Henk de Jong geen beroep doen op de geblesseerden Michiel Hemmen, Martijn Barto, Marlon Pereira, Donovan Slijngard en Calvin Mac-Intosch.

Bij de thuisploeg keert Nemanja Gudelj weer terug in de basis. De middenvelder ontbrak vorige week tegen Vitesse vanwege een schorsing. Celso Ortiz is weer fit, al twijfelt coach John van den Brom nog of hij de Paraguayaan opneemt in de selectie. Wel verklapte de trainer dat Aron Jóhannsson in de basis zal starten. De Amerikaanse bondscoach Jürgen Klinsmann is speciaal naar Alkmaar afgereisd om de spits te bekijken. ,,Hij komt niet voor niets'', zei Van den Brom vrijdag.

Roompot grijpt naast wildcard voor Vuelta

De Nederlandse wielerploeg Roompot rijdt dit jaar definitief geen grote ronde. De equipe, voluit Team Roompot Oranje Peloton, greep naast een wildcard voor de Ronde van Spanje, die eind augustus van start gaat.

De organisatie heeft vrijdag voor de zeventigste editie van de Vuelta startrecht gegund aan de Franse ploegen Cofidis en Europcar, het Spaanse Caja Rural, Team Colombia en het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka, waar Theo Bos rijdt.

Roompot was er al niet van uitgegaan dat de equipe in het debuutjaar deel zou nemen aan één van de grote rondes. "De Giro hebben we niet eens geprobeerd, de Tour is niet realistisch. Hooguit de Vuelta zou eventueel kunnen", zei ploegleider Erik Breukink begin dit jaar.

654 kiezers blijven voor Verheijen

In Limburg hebben 654 kiezers het waarschijnlijk niet helemaal begrepen. Ondanks een declaratieschandaal en een verdenking van corruptie brachten zij bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in Limburg een voorkeurstem uit op de gevallen VVD'er Mark Verheijen. Dat meldt nieuwssite 1Limburg vrijdag. De meeste stemmen behaalde Verheijen in de kieskring Venlo.

Verheijen stond als lijstduwer op de VVD-lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg. Op het moment dat Verheijen in opspraak raakte, was de kieslijst al ingediend, en kon hij er wettelijk niet meer vanaf gehaald worden. De VVD heeft wel nog een 'pittig' gesprek gehad met Verheijen. Voorzitter Peter de Koning van de Limburgse VVD stelt dat Verheijen 'waarschijnlijk' had afgezien van een zetel, mocht hij voldoende voorkeurstemmen gekregen hebben.

Mark Verheijen is op vrijdag 27 februari opgestapt als lid van de Tweede Kamer vanwege kritiek op zijn declaratiegedrag als gedeputeerde in Limburg. Hij zou onder meer onterecht gebruik hebben gemaakt van een dienstauto. Daarnaast is er aangifte tegen Verheijen gedaan wegens corruptie. De Veldense ondernemer Wout Heijmans stelt dat Verheijen zijn plannen om een bioscoop buiten het centrum van Venlo te realiseren gedwarsboomd heeft, ten gunste van een bioscoop in het centrum. Dat project zou gerealiseerd worden door Piet van Pol, die 'toevallig' duizenden euro's in de campagnekas van Verheijens VVD heeft gestort.

Twee wereldbekerwedstrijden in Thialf

Het vernieuwde Thialf krijgt komend langebaanseizoen twee wereldbekerwedstrijden binnen de poorten, waaronder de finale. Dat blijkt uit de voorlopige schaatskalender die de internationale federatie ISU vrijdag in Erfurt aan de bondscoaches presenteerde. Nederland zal komend seizoen geen titeltoernooi organiseren.

De wereldbeker 2015-2016 begint half november in Calgary, daarna volgen wedstrijden in Salt Lake City, Inzell en Heerenveen. Het EK allround is begin januari in Minsk. De WK afstanden en de WK sprint zijn in februari in respectievelijk Kolomna en Seoul. Sven Kramer moet over een klein jaar naar Berlijn voor zijn achtste wereldtitel allround.

Voorlopige ISU-kalender
WB Calgary 13-15 november 2015
WB Salt Lake City 20-22 november 2015
WB Inzell 4-6 december 2015
WB Heerenveen 11-13 december 2015
EK Allround Minsk 8-10 januari 2016
WB Stavanger 29-31 januari
WK Afstanden Kolomna 11-14 februari 2016
WK Sprint Seoul 27-28 februari
WK Allround Berlijn 5-6 maart
WB Finale Heerenveen 11-13 maart

Derde verdachte gepakt schietpartij Rotterdam

De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de schietpartij, waarbij op 15 januari twee Albanese broers (25 en 29 jaar) werden gedood. Het gaat om een 27-jarige Albanese man, laat de politie vrijdag weten.

Eerder werden al twee andere verdachten (25 en 26 jaar) gearresteerd. De oudste van de twee werd na het schieten gewond op de Kasteelweg gevonden en zit sindsdien vast. De andere man die aanvankelijk wist te ontkomen, werd op 22 januari in Slovenië in de boeien geslagen.

Een groot rechercheteam blijft nog doorgaan met het onderzoek. De aanleiding voor het dodelijke geweld lag vermoedelijk in het criminele circuit, aldus de politie.

Nabestaanden krijgen krenkende post

Verschillende inwoners van plaatsen in het Vechtdal (Overijssel) hebben na het overlijden van een familielid post gekregen met beledigende en krenkende teksten. Ze kregen een envelop met de uit de krant geknipte rouwadvertentie van hun overleden dierbare, waarop nare teksten waren geschreven aan hun adres. Dat heeft de politie gemeld.

Van de mensen die de beledigende post kregen, stond het adres als correspondentieadres onder de advertentie. De politie spreekt van 'een buitengemeen verachtelijke wijze van belediging van mensen die vaak nog midden in een rouwproces zitten'. De enveloppen werden zowel per post verstuurd als persoonlijk bezorgd.

De politie vraagt iedereen die zo'n envelop krijgt zich te melden en het papier voorzichtig te behandelen in verband met sporen. Ook tips over de mogelijke afzender zijn welkom, aldus de politie.

Twee commissies voor vernieuwing UvA

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat een commissie, met een onafhankelijke voorzitter, instellen om voorstellen te doen 'voor de modernisering van de besturing' van de UvA. Bovendien komt er een onderzoekscommissie die gaat kijken naar de financiën en het huisvestingsbeleid van de universiteit. Dat heeft de UvA vrijdag bekendgemaakt.

De onderzoekscommissie neemt onder meer het financiële beleid van de universiteit onder de loep en de verhouding tussen de huisvestingskosten en de uitgaven aan onderzoek en onderwijs.

De UvA laat ook weten dat het bestuur afspraken probeert te maken met de bezetters van het Maagdenhuis. "Maar op de uitnodigingen om hierover een gesprek aan te gaan is (nog) niet gereageerd. Dat baart zorgen vanwege de toenemende schade aan het Maagdenhuis", aldus de universiteit.

De bezetting van panden van de Universiteit van Amsterdam door boze studenten duurt inmiddels al vijf weken.

Dijsselbloem streng over hoger loon bankiers

Minister Jeroen Dijsselbloem is niet blij met de verhoging van salarissen aan de top van Nederlandse financiële instellingen zoals ING, Nationale Nederlanden en ABN AMRO. Hij liet dat duidelijk merken vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

ING en NN meldden donderdag loonsverhogingen voor de top die variëren van 28 tot 46 procent. Bij ABN hebben de meeste bestuurders er 100.000 euro bij gekregen.

Dijsselbloem constateert dat de banken en verzekeraars binnen de wet blijven, maar hij juicht het gedrag niet toe. "Ik vind dit een verkeerd signaal. In een tijd waarin banken bezig zijn met herstel, waarin sprake is van herstructurering en veel banen verloren gaan in sector, is dit slecht te begrijpen."

Dijsselbloem streng over hoger loon bankiers
Dijsselbloem streng over hoger loon bankiers (Foto: ANP)

The Sun-journalisten vrijgesproken van omkoping

Vier journalisten van de Britse boulevardkrant The Sun zijn door een jury vrijgesproken van omkoping. De vier moesten voor de rechter verschijnen, omdat ze zouden hebben betaald voor informatie over de tijd van de prinsen William en Harry op de militaire academie Sandhurst.

De aanklachten volgden op politieonderzoek na afluisterpraktijken binnen het mediaconcern van tycoon Rupert Murdoch, waartoe ook The Sun behoort. In het kader van dit onderzoek zijn tal van journalisten opgepakt, hoewel het maar bij een handjevol ook daadwerkelijk tot een veroordeling kwam.

Ook het viertal dat vrijdag voor de rechter stond - chef verslaggeving John Kay, koningshuisverslaggever Duncan Larcombe, adjunct-hoofdredacteur Geoff Webster en hoofdredacteur Fergus Shanahan - heeft zich niet bezondigd, oordeelde de jury in Londen. Volgens de juryleden dienden hun verhalen het algemeen belang.

Kabinet: geen probleem met RTL-onderzoek MH17

Het kabinet lijkt er geen probleem mee te hebben dat RTL-verslaggever Jeroen Akkermans delen uit de wrakstukken van de MH17 heeft meegenomen uit het rampgebied in het oosten van Oekraïne om die te laten onderzoeken. "Het staat Akkermans en RTL vrij om zelf onderzoek te doen en daar zelf mededelingen over te doen", zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad.

RTL Nieuws meldde donderdag dat uit onderzoek van gevonden fragmenten blijkt dat het vliegtuig vol Nederlanders is neergehaald door een BUK-raket. Op de vraag wat Asscher ervan vindt dat Akkermans materiaal heeft meegenomen, zei hij: "Ik denk dat gezien de omvang van de crashsite en de situatie ter plekke, dat daar niet zo heel veel aan te doen zou zijn, als je dat al zou willen doen."

Diego Costa terug bij Spanje

Diego Costa is weer terug in de Spaanse voetbalselectie. Bondscoach Vicente del Bosque heeft de aanvaller van Chelsea opgeroepen voor de komende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne en de oefeninterland met het Nederlands elftal op 31 maart in Amsterdam. Costa was er de laatste twee wedstrijden van Spanje niet bij.

Del Bosque riep voor de eerste keer middenvelder Vitolo van Sevilla op. "Hij is in vorm en kan zeer bruikbaar zijn voor ons op de linkerflank", zei Del Bosque over de 25-jarige Vitolo. Hij is niet de enige debutant in de selectie. Ook doelman Sergio Asenjo van Villarreal kreeg zijn eerste oproep.

Spanje staat na vier kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2016 tweede in groep C met negen punten, drie minder dan koploper Slowakije.

Selectie Spanje

Keepers: Iker Casillas (Real Madrid), David De Gea (Manchester United), Sergio Asenjo (Villarreal)

Verdediging: Dani Carvajal (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Marc Bartra (Barcelona), Juanfran (Atletico Madrid), Raul Albiol (Napoli), Sergio Ramos (Real Madrid), Jordi Alba (Barcelona), Juan Bernat (Bayern Munich)

Middenveld: Mario Suarez (Atletico Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Mikel San Jose (Athletic Bilbao), Koke (Atletico Madrid), Andres Iniesta (Barcelona), Santi Cazorla (Arsenal), David Silva (Manchester City), Vitolo (Sevilla), Isco (Real Madrid)

Aanval: Cesc Fabregas (Chelsea), Alvaro Morata (Juventus), Pedro (Barcelona), Diego Costa (Chelsea)

Amsterdam zet watertaps neer voor kinderen

In de strijd tegen overgewicht bij kinderen, zet Amsterdam in de hele stad driehonderd watertappunten neer. Die komen op plekken als parken en speeltuinen en moeten ervoor zorgen dat kinderen meer water drinken. Inmiddels staan er al 160 tappunten en zijn er nog eens veertig in voorbereiding. De rest volgt in de komende jaren, bevestigt een woordvoerster van zorgwethouder Eric van der Burg een bericht hierover op de website van NRC.

In Amsterdam kampt een op de vijf kinderen met overgewicht, wat neerkomt op zo'n 30.000 jongens en meisjes. Het gaat de laatste paar jaar wel iets beter, blijkt uit cijfers van de GGD. Aanleiding hiervoor is de aanpak gezond gewicht, die in de zomer van 2012 is begonnen.

De aanleg van watertappunten moet ervoor zorgen dat kinderen minder frisdrank en vruchtensapjes drinken, zegt de woordvoerster.

Wiettaxi legt uitkeringstrekker geen windeieren

Een 65-jarige Heerlenaar heeft naast zijn uitkering flink bijverdiend door wiet te verkopen vanuit zijn auto. Bij zijn aanhouding trof de politie diverse wapens, vier kilo hennep en meer dan 16.000 euro cash aan, meldt nieuwssite 1Limburg.

Agenten hadden de man al langer in het vizier. Donderdag konden ze hem op heterdaad betrappen bij het leveren van drugs op twee locaties. De man is aangehouden en zit in de cel.

Het huis van de wiethandelaar stond vol dure spullen. Ook had hij de nodige apparatuur om zijn handeltje draaiend te houden. Agenten namen twee vuurwapens, een stroomstootwapen, vier kilogram hennep en 16.700 euro cash in beslag. Verder bedroeg de 'buit' nog 5000 Engelse pond (circa 6800 euro) en 74 kilogram kleingeld.

Basketballer Harden blinkt uit bij Rockets

Basketballer James Harden blonk donderdag (lokale tijd) uit in de wedstrijd van Houston Rockets tegen Denver Nuggets. Hij maakte vijftig punten en pakte tien rebounds en had hiermee een belangrijk aandeel in zege van 118-108. Hij benutte 22 van de in totaal 25 vrije worpen.

Zach Lavine bezorgde zijn ploeg Minnesota Timberwolves de overwinning op New York Knicks. In de laatste tien seconden van de verlenging benutte hij drie van de vier vrije worpen en bepaalde de eindstand op 95-92.

Overige uitslagen
Phoenix Suns - New Orleans Pelicans 74-72
Los Angeles Lakers - Utah Jazz 73-80

Van Beek wel bij Jong Oranje

Sven van Beek is door bondscoach Remy Reijnierse van Jong Oranje opgenomen in de selectie voor het oefenduel met Jong Frankrijk op maandag 30 maart. De verdediger van Feyenoord zat in de voorselectie van het Nederlands elftal, maar kreeg geen oproep van bondscoach Guus Hiddink.

Zijn ploeggenoot Lucas Woudenberg is voor het eerst opgeroepen voor het beloftenelftal. Dat geldt ook voor de Ajacieden Kenny Tete en Queensy Menig.

Selectie Jong Oranje

Doel: Maarten de Fockert (SC Heerenveen), Mickey van der Hart (Go Ahead Eagles).

Verdediging: Joost van Aken (SC Heerenveen), Sven van Beek (FC Utrecht), Rick Karsdorp (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Kenny Tete (Ajax), Lucas Woudenberg (Feyenoord).

Middenveld: Yassin Ayoub (FC Utrecht), Jorrit Hendrix (PSV), Joris van Overeem (FC Dordrecht), Daley Sinkgraven (Ajax), Tonny Vilhena (Feyenoord).

Aanval: Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Anwar El Ghazi (Ajax), Vincent Janssen (Almere City FC), Ricardo Kishna (Ajax), Queensy Menig (Ajax).

Ruim zes ton ivoor verbrand in Ethiopië

De autoriteiten in Ethiopië hebben vrijdag ruim zes ton illegaal ivoor verbrand. De zwarte rook die van de olifantenslagtanden, ivoren snuisterijen en allerlei soorten juwelen opsteeg, was in de wijde omtrek te zien.

De enorme partij ivoor van 6,1 ton is de afgelopen twintig jaar door de autoriteiten in beslag genomen. Het meeste ervan was via Ethiopië onderweg naar andere landen toen het werd onderschept. Ethiopië hoopt met de verbranding de jacht op olifanten te ontmoedigen.

In Kenia werd eerder deze maand ook al vijftien ton ivoor verbrand.

Het ivoor wordt niet alleen gebruikt om allerlei soorten snuisterijen en juwelen te maken. In Azië wordt ivoor in poedervorm medicinale kwaliteiten toegedicht en is er daarom een enorme vraag naar.

Ivoor van 500 olifanten in beslag genomen (Foto: ANP)
6,1 ton ivoor verbrand (Foto: ANP)

Gewonde steekpartij Roosendaal overleden

De man die donderdagavond door een steekpartij in een huis in Roosendaal zwaargewond was geraakt, is aan zijn verwondingen overleden. Dat maakte de politie vrijdag bekend. Het is een 25-jarige man uit Wolfheze.

De politie hield direct al een 44-jarige verdachte aan in de woning. In de buurt is ook nog een tweede verdachte (47) opgepakt. Agenten hebben een steekwapen in beslag genomen.

Het incident had plaats in een huis aan de Burgemeester Freijterslaan in de Brabantse plaats. De achtergrond is nog onduidelijk. Behalve de woning waar de steekpartij plaatsvond wordt ook een huis aan de overkant betrokken in het onderzoek.

Asscher: extra best doen voor steun in Senaat

Het kabinet zal extra hard zijn best moeten doen om meerderheden voor de eigen plannen te verwerven in de Eerste Kamer. Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat vrijdag na de ministerraad, in een terugblik op de Statenverkiezingen van woensdag. De uitslag daarvan was zo dat het kabinet met steun van de bevriende oppositie geen meerderheid meer heeft in de Eerste Kamer.

Asscher zei dat de ministerraad erop vertrouwt dat het gaat lukken om nieuwe meerderheden te vinden. Hij gaf toe dat dat 'niet makkelijk' zal zijn. "Maar het past in de Nederlandse politieke traditie dat partijen verantwoordelijkheid nemen. De huidige versplintering in het politieke landschap vraagt dat ook. Dat we de handschoen oppakken om te kijken naar werkbare meerderheden en doen wat moet gebeuren."

Het kabinet hecht prioriteit aan verder economische herstel. "Dat betekent dat het kabinet er alles aan gaat doen, met nog meer energie, om er voor te zorgen dat de groei ook in de huiskamers en de portemonnee terecht komt."

Eerste Kamer (Foto: Novum)
Eerste Kamer (Foto: Novum)

Heracles-legende Mokone (82) overleden

Steve Mokone is op 82-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in de Verenigde Staten. Dat meldt NOS-presentator Tom Egbers, die twee boeken over hem schreef, vrijdag via Twitter. De in Zuid-Afrika geboren oud-voetballer was de eerste donkere buitenlandse profspeler in Nederland. Hij kreeg de bijnaam de Zwarte Meteoor.

Mokone begon zijn internationale loopbaan in 1955 bij het Engelse Coventry City. In 1957 tekende hij een contract bij Heracles. Hij maakte indruk bij zijn debuut door meteen twee keer te scoren. Mokone had met zijn doelpunten een belangrijk aandeel in het kampioenschap van Heracles in de tweede divisie in 1958.

Een jaar later vertrok hij naar Cardiff City. Hij speelde ook voor FC Barcelona, Olympique Marseille, Torino en Valencia.

Pathé wil geen leukste cadeau in het donker meer

Volgens de Filmkrant zal de Nationale Bioscoopbon vanaf 1 april niet meer te gebruiken zijn bij Pathé bioscopen. FOK! onderzocht of het licht echt uitgaat voor het donkere cadeau of dat het toch een leuke (matige) 1 april grap betrof.

Eind vorig jaar was de Nationale Bioscoopbon aanleiding van een conflict binnen de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB), de organisatie waar nagenoeg alle Nederlandse bioscopen bij zijn aangesloten. Pathé was het niet eens met het feit dat de NVB zich bezighield met de uitgave van de bon. Volgens Pathé was dit een vorm van concurrentievervalsing omdat de bon in competitie is met producten van de leden van de NVB, zoals de Pathé Giftcard. 

Uiteindelijk liepen de gemoederen zo hoog op dat Pathé dreigde uit de NVB te stappen. De NVB koos eieren voor haar geld en besloot Pathé tegemoet te komen door afstand te doen van de bioscoopbon, en dus behield Pathé haar lidmaatschap van de NVB. 

De bioscoopbon blijft wel bestaan, en zal vanaf 1 april door een aparte organisatie worden uitgegeven, namelijk de Stichting Nationale Bioscoopbon. In het bestuur zullen vertegenwoordigers van zowel grote bioscoopketens als kleine theaters plaatsnemen. Bioscopen kunnen zelf kiezen of ze zich aansluiten en de bon zullen aanvaarden in hun theaters.

Met 21 bioscopen verdeeld over 15 grote steden is Pathé een van de grootste spelers in de Nederlandse bioscoopwereld. Op hun website wordt niets gezegd over het feit dat de bioscoopbon binnenkort niet meer geaccepteerd zal worden. Ook de site van de Nationale Bioscoopbon zelf rept met geen woord over deze kwestie, en benadrukt veelvuldig dat de bon bij alle bioscopen in te wisselen is. 

Een woordvoerder van de NVB bevestigt aan FOK! dat bioscoopbonnen die vanaf 1 april worden aangekocht niet meer bij Pathé ingeleverd kunnen worden. Als je nu nog een bon hebt liggen, dan kun je die dus voorlopig nog wel inleveren bij Pathé. Vooralsnog hebben geen andere bioscopen afstand gedaan van de bon. 

Rechter: Doorgeven parkeerkaartje ist verboten!

"Het is op de grens van een rechterlijke dwaling." Zo reageerde Peter-Eloy Staal van autoclub KNAC vrijdag op een uitspraak van de rechtbank Gelderland. Die bepaalde donderdag dat het doorgeven van parkeerkaartjes waar nog tegoed op zit aan een andere parkeerder, niet is toegestaan. Voor iedere auto moet apart worden betaald.

Volgens Staal zouden parkeerders moeten betalen voor de parkeerplaats en niet per auto. "Zo betaal je twee keer voor dezelfde plaats. Als mijn club groter was, zou ik hiertegen in actie komen en aan de bel trekken bij het ministerie van Infrastructuur."

De rechtbank deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door een vrouw in Nijmegen. Zij werd beboet nadat ze een parkeerkaartje van iemand had overgenomen waar nog parkeertijd op zat. De bonnenschrijver had de dag van zijn leven toen hij de vrouw keihard een bon uitschreef.

parkeerbon
Voor hen die niets kunnen: Parkeerbonnenpenner!

SP en PvdA boos over hoger salaris top ABN

SP en PvdA in de Tweede Kamer zijn boos over de verhoging van de vaste salarissen aan de top van staatsbank ABN AMRO. De twee partijen vinden die verhoging verwerpelijk.

"Bankiers denken kennelijk dat het hun verdienste is dat het beter gaat met banken, terwijl veel komt door beleid van de overheid of van de ECB. Dit is schaamteloos naar de samenleving toe en naar je eigen personeel", aldus SP-Kamerlid Arnold Merkies.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zegt: "Aan de top is het pakken wat je pakken kan, terwijl vele gewone bankmedewerkers worden ontslagen en ondernemers geen kredieten kunnen krijgen. Bankiers tonen hiermee aan niets geleerd te hebben van de crisis."

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei eerder vrijdag dat hij politiek noch juridisch iets kan doen aan de verhogingen, die in 2012 door zijn voorganger en door de Kamer zijn goedgekeurd.

Update 13.55 uur, reactie Gerrit Zalm:
De loonsverhoging die bestuurders van ABN AMRO vorig jaar hebben gekregen is redelijk. Dat zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, wiens salaris niet werd verhoogd, vrijdag tegen BNR Nieuwsradio.

Zalm reageerde op de ophef die eerder op de dag ontstond rond het bedrag van 100.000 euro dat bestuurders van de genationaliseerde bank er vorig jaar bij kregen. Die loonsverhoging van 17 procent is een compensatie voor de beloofde bonussen die de top de afgelopen jaren niet kreeg door het bonusverbod bij door de staat gesteunde banken. Bij dat verbod werd de mogelijkheid gegeven om lonen ter compensatie met 20 procent te verhogen.

"We bewegen keurig binnen de wet'', aldus Zalm. "Dit is iets wat de Kamer heeft geaccepteerd. Het is dan ook geen nieuws. Deze mogelijkheid was bekend bij de Kamer.''

Topambtenaar ministerie Veiligheid stapt op

Pieter Cloo, secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, is opgestapt. Dat heeft te maken met de wisseling van de macht op zijn ministerie.

"De heer Cloo is na het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven tot de conclusie gekomen dat hij met zijn vertrek de nieuwe minister en staatssecretaris de mogelijkheid biedt een nieuwe start te maken", aldus het ministerie.

Ivo Opstelten en en Fred Teeven vertrokken vorige week, nadat was gebleken dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had ingelicht. De twee worden opgevolgd door hun partijgenoten Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff.

Veiligheidsminister ad interim Stef Blok liet vrijdag weten dat de taken van Cloo voorlopig wordt waargenomen door Hans van der Vlist, die ook secretaris-generaal is bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van der Vlist was eerder werkzaam bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Tweede Kamer heeft intussen een onderzoek afgedwongen naar de gang van zaken bij de zogenoemde Teevendeal, waarover Opstelten de verkeerde informatie gaf. Kamerleden vinden dat er te veel vragen zijn overgebleven over de omstandigheden waaronder Teeven als officier van justitie in 2000 een deal sloot met een drugsbaron en ook over de informatievoorziening daarover later.

Zo slaagden Opstelten en zijn ambtenaren er een jaar lang niet in bewijs te vinden voor de hoogte van de deal. Pas nadat Nieuwsuur met nieuwe gegevens was gekomen, vond ook Opstelten het 'bonnetje' terug en het bewijs dat er 4,7 miljoen gulden was overgemaakt naar crimineel Cees H.

Topambtenaar ministerie Veiligheid stapt op
Topambtenaar ministerie Veiligheid stapt op (Foto: ANP)

Islamitische kunst blijvend in Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam richt een permanente ruimte in voor zijn collectie islamitische kunst. Die is vanaf zaterdag te zien in twee nieuwe vitrines. Het betreft vooral werken uit Iran, waaronder fragiel middeleeuws glas, tegels en een kostbaar zijdetapijt met zilver en gouddraad dat aan het begin van de zeventiende eeuw geweven is in ateliers in de Iraanse stad Isfahan.

Met de presentatie geeft het Rijks gehoor aan "de al veel langer gehoorde wens om meer islamitische kunst in de vaste presentaties van Nederlandse musea". Het Rijksmuseum had tot in de jaren negentig een aparte zaal met islamitische kunst.

Delen van de verzameling zijn nu na 25 jaar weer te bekijken bij de 'Special Collections', de afdeling waar aandacht wordt geschonken aan bijzondere deelverzamelingen.

Islamitische kunst blijvend in Rijksmuseum
Islamitische kunst blijvend in Rijksmuseum (Foto: ANP)

Australië naar halve finales WK cricket

Australië heeft op het WK cricket de halve finales gehaald. De viervoudig wereldkampioen won in Adelaide met zes wickets van Pakistan.

Pakistan begon met batten en kwam tot totaal van 213 runs (49.5 overs all out), onder meer dankzij 41 runs van Haris Sohail. De Australische bowler Josh Hazlewood maakte indruk door vier wickets voor zijn rekening te nemen.

De Australiërs kenden weinig moeite om die score te halen en hadden de buit al na 33.5 overs binnen. Steven Smith (65 runs) en Shane Watson (64 runs) waren de uitblinkers. Het leek in het begin van de partij nog spannend te worden. Pakistan na elf overs al drie wickets had gepakt. Dit konden ze echter niet doorzetten, in het resterende deel van de wedstrijd ging nog slechts één man uit. 

Australië haalde voor de zevende keer in elf WK-edities de halve finales. De ploeg leed nog nooit een nederlaag in de halve eindstrijd van een WK. Donderdag is India de volgende opponent van de Australiërs. Zaterdag is de laatste kwartfinale Nieuw-Zeeland speelt tegen West Indies. 

Hiddink verbindt zijn lot niet aan Turkije

Guus Hiddink verbindt zijn toekomst bij het Nederlands elftal niet aan de uitslag van de komende interland tegen Turkije (28 maart) in de EK-kwalificatie. "Dat heb ik eind vorig jaar gedaan tegen Letland", doelde hij op het gewonnen duel (6-0). "Maar dit is een andere wedstrijd en tegenstander."

"Als je na een slechte start thuis van Letland niet meer wint, dan houdt het een beetje op. Daarom heb ik toen zo ook geantwoord. Als we van Turkije verliezen dan komen we op de vierde plaats in de groep en zijn we de grip kwijt. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we van Turkije gaan winnen."

Hiddink was na afloop van de ruime zege op Letland vaag over zijn toekomst. "Dat kwam vooral omdat ik niet alleen grip wilde krijgen op de spelers maar ook op de hele organisatie vlak rond het elftal heen", zei hij. "Daarom zijn er enkele gesprekken gevoerd en blijf ik."

Tientallen doden bij aanslagen op moskeeën

Bij drie zelfmoordaanslagen in twee moskeeën in Jemen zijn vrijdag zeker 45 doden en honderd gewonden gevallen. Dat hebben bronnen bij de medische hulpdiensten gezegd.

Doelwit van de aanslagen waren de moskeeën Badr, in het zuiden van Sanaa, en al-Hashoosh, in het noorden van de stad. De gebedshuizen staan onder de controle van de sjiitische Houthi-rebellen. Het is voor het eerst dat moskeeën zijn aangevallen die door zowel soennieten als sjiieten worden bezocht.

De Houthi-rebellen kregen de hoofdstad vorig jaar in handen.

Charlie Sheen geeft 1400 dollar fooi

Charlie Sheen heeft een serveerster van een restaurant in Beverly Hills behoorlijk verrast. De acteur gaf na een etentje met vrienden namelijk zo'n 1400 dollar (ruim 1300 euro) fooi, weet RadarOnline.

Volgens de website bedroeg de rekening in totaal 629 dollar. De serveerster was behoorlijk in shock toen ze de fooi zag. "Maar Charlie zei dat het geen foutje was."

"Charlie was in een hele goede bui", laat een ooggetuige weten. Buiten het restaurant stonden fans van Sheen te wachten, 'hij was heel erg aardig voor ze'. Zo deelde Charlie handtekeningen uit en ging hij op de foto met een paar fans.

Charlie Sheen (Foto: Novum)
Charlie Sheen (Foto: Novum)

VfL Wolfsburg treft Napoli, Zenit loot Sevilla in kwartfinale Europa League

In het Zwitserse Nyon is geloot voor de kwartfinales van de Europa League. Wegens het conflict tussen Oekraïne en Rusland kunnen clubs van beide landen elkaar niet treffen in de kwartfinales, dit is al van toepassing voor het hele toernooi.

De loting begon met FC Zenit en kon dus Dnipro Dnipropetrovsk en Dynamo Kyiv niet treffen. De Russiche club zal beginnen met een uitwedstrijd tegen titelverdediger FC Sevilla. Dnipro Dnipropetrovsk, de club die Ajax uitschakelde, treft Club Brugge. Dynamo Kyiv mag aantreden tegen Fiorentina en de laatste kwartfinale is VfL Wolfsburg - SSC Napoli

De kwartfinales worden gespeeld op 16 en 23 april. De finale is op 27 mei in het Stadion Narodowy te Warschau.

'Al duizenden aanmeldingen voor K3'

De telefoon staat roodgloeiend bij Studio 100. Er hebben zich al ruim 2400 kandidates aangemeld voor het televisieprogramma waarin op zoek wordt gegaan naar het nieuwe K3, meldt Het laatste nieuws.

"We schrikken zelf van de snelle respons", zegt Studio 100-CEO Anja van Mensel. "Een paar uur na de persconferentie hadden achthonderd meisjes zich al ingeschreven. Sindsdien is de teller niet gestopt met tikken." Voorlopig zijn er volgens Van Mensel iets meer Belgische meisjes dan Nederlandse.

Onder de 2400 kandidates zitten volgens HLN ook veel vrouwen die eerder al een kans waagden bij een vorige auditieronde toen de Nederlandse Josje Huisman als nieuw lid werd toegevoegd. Voor de eerste selectie hoeven de deelnemers nog niet veel te doen. Volgens HLN is 'het enige wat nu telt of ze kunnen zingen en dansen, welk K'tje ze willen zijn en waarom ze zo veel van de groep houden'. Ook moeten ze een foto meesturen.

Deze week maakten Karen, Kristel en Josje bekend te gaan stoppen met K3. Het nieuwe K3 wordt gevonden in een groots opgezet televisieprogramma K3 op zoek naar K3, dat te zien zal zijn in Vlaanderen en Nederland. In Nederland gaat SBS6 de show uitzenden.

Brabant wil andere route hoogspanningslijn

Twaalf van vijftien gemeenten in het westen van Brabant zijn het eens over een alternatieve route voor een hoogspanningslijn (380.000 volt) tussen Borssele en Tilburg. Ze bieden hun voorstel vrijdagmiddag aan bij minister Henk Kamp (Economische Zaken).

De hoogspanningsleiding in West-Brabant is nodig vanwege de toenemende vraag naar stroom en voor de levering van elektriciteit die windmolens voor de kust opwekken. De gemeenten kwamen in opstand nadat het beoogde tracé vorig jaar volkomen onverwacht naar het zuiden werd verlegd.

De twaalf gemeenten willen dat de hoogspanningsleiding de snelwegen A17 en A59 volgt. Elf natuurorganisaties steunen het nieuwe voorstel. De gemeenten Dongen, Loon op Zand en Drimmelen zijn het niet eens met de keuze. "Je krijgt nooit iedereen tevreden maar er is het nodige draagvlak", concludeerde wethouder Marcel Willemsen van Oosterhout vrijdag.

Potloodventers in nood

Potloodventers hebben het tegenwoordig niet makkelijk. De mensen zijn niet meer onder de indruk als je met je zaakje bloot staat. Zelfs niet als je hem niet alleen laat zien, maar hem ook gebruikt als instrument om de pols wat losser te maken. Vroeger liepen de meisjes nog gillend weg als een vieze man zijn regenjas plotseling opende en zijn plasser liet zien. Tegenwoordig maken ze meteen een foto en bellen de politie.

Konami gaat door met Metal Gear Solid-reeks

Ondanks dat Hideo Kojima, de geestelijk vader en grote man achter Metal Gear Solid met ruzie vertrekt bij Konami, gaat de studio door met de reeks. Er worden reeds sollicitatiegesprekken voorbereid voor het nieuwe ontwikkelteam.

In een persverklaring laten zij het volgende weten: “Konami Digital Entertainment Co., Ltd. gaat door met het ontwikkelen en distribueren van top kwaliteit in de Metal Gear Solid-serie na ‘Metal Gear Solid V: The Phantom Pain’.  Wij waarderen jullie blijvende steun zeer en zien deze (steun) graag tegemoet.
Bedankt voor jullie trouwe klandizie van KONAMI producten en services.”

Geschiedenis

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain komt 1 september uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. De pc-versie komt 15 september uit.

Levenslang geëist tegen Lau G. om excecuties

Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen Lau G. (53) voor de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella uit Venray.

Medeverdachte Geert G. hoorde vrijdag voor de rechtbank in Maastricht een celstraf van veertien jaar tegen zich eisen wegens medeplichtigheid aan de dubbele moord in 2006.

Beide slachtoffers moesten het inbreken in een hennepplantage bekopen met de dood. Zij zaten als ratten in de val toen Lau G. en Geert G. de uitgang van het wiethok afsloten en naar binnen gingen, allebei gewapend met een pistool. Lau G. gaf Bendella en Fourkour een nekschot, aldus de officieren van justitie.

Raad buigt zich in april over gaswinning

De Raad van State behandelt begin volgende maand de spoedprocedure tegen het besluit over de gaswinning in Groningen van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Dat liet de raad vrijdag weten.

De Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de fracties van SP, CDA en GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen willen dat het instemmingsbesluit van tafel gaat.

Op woensdag 1 april is de rechtszitting bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die doet daarna in de regel binnen twee weken voorlopige uitspraak.

Het kabinet wil de gaswinning in het Groningerveld terugbrengen van 42,5 miljard kubiek meter in 2014 naar 39,4 miljard dit jaar. De organisaties willen dat de gaswinning onmiddellijk wordt gestaakt en stilgelegd. Op termijn willen ze dat de gaswinning veel verder omlaag gaat voor de veiligheid van de Groningers.

Hiddink haalt Dost bij Oranje

Bast Dost is opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Guus Hiddink heeft de aanvaller van VfL Wolfsburg uitgenodigd voor de komende interlands tegen Turkije en Spanje.

De 25-jarige spits werd door Louis van Gaal ook al eens opgeroepen. Hij kreeg echter nog nooit speeltijd in Oranje. Dost beleeft vooralsnog een succesvol kalenderjaar bij zijn Duitse club. Hij scoorde in 2015 al elf keer in de competitie en tweemaal in de Europa League.

Andere opvallende namen in de selectie zijn die van Davy Klaassen en Jonathan de Guzman. De middenvelders van respectievelijk Ajax en Napoli zaten niet in de voorselectie. Jeroen Zoet, Sven van Beek, Ricardo van Rhijn, Quincy Promes, Eljero Elia en Ron Vlaar zaten in de voorselectie, maar zijn afgevallen. Manchester United-aanvaller Robin van Persie ontbreekt wegens een enkelblessure.

Het Nederlands elftal treft Turkije zaterdag 28 maart in de ArenA voor een duel in de EK-kwalificatie, waarin het elftal van Hiddink slecht gestart is en Tsjechië en IJsland vooralsnog voor moet laten gaan in de poule. Drie dagen later komt Spanje naar Amsterdam voor een oefenwedstrijd.

Volledige selectie:

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Kenneth Vermeer (Feyenoord), Tim Krul (Newcastle United)

Verdediging: Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Newcastle United), Bruno Martins Indi (FC Porto), Joël Veltman (Ajax), Stefan de Vrij (Lazio Roma), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Jetro Willems (PSV).

Middenveld: Ibrahim Afellay (Olympiakos), Jordy Clasie (Feyenoord), Jonathan de Guzman (Napoli), Davy Klaassen (Ajax), Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray), Georginio Wijnaldum (PSV).

Aanval: Memphis Depay (PSV), Luuk de Jong (PSV), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Luciano Narsingh (PSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Arjen Robben (Bayern München).

Madrileense derby in kwartfinale Champions League

In het Zwitserse Nyon is geloot voor de kwartfinales van de Champions League. Het was een compleet open loting, iedereen kon iedereen treffen.

Paris Saint-Germain kwam als eerste uit de koker en werd gekoppeld aan FC Barcelona. Atlético Madrid treft in een stadsderby titelverdediger Real Madrid. FC Porto mag uitkomen tegen Bayern München en de laatste kwartfinale is Juventus - AS Monaco. 

De kwartfinales worden gespeeld op 14/15 en 21/22 april. De finale is op 6 juni in het Olympiastadion te Berlijn.

Nederlandse zuurgooier bekent aanval

De Nederlandse verdachte van een zuuraanval op een schoonmaakster in een Antwerpse supermarkt, Jelle F., heeft de aanval bekend. Dat meldde zijn advocaat vrijdag. Eerder beriep de 42-jarige man zich nog op zijn zwijgplicht en wilde hij alleen toegeven de Belgische supermarktketen Delhaize te hebben afgeperst.

De 42-jarige Nederlander wordt door justitie poging tot moord en afpersing ten laste gelegd. Hij is formeel gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis.

F. zou de supermarktketen sinds eind vorig jaar geld hebben afgeperst door te dreigen met zuuraanvallen. Hoewel hij geld zou hebben gekregen, gooide hij op 20 februari zuur over een schoonmaakster in een Delhaize-vestiging in Antwerpen. De vrouw raakte levensgevaarlijk gewond.

Delhaize dreigbrief (Foto: Nieuwsblad.be)
Dreigbrief van Jelle F. (Foto: Nieuwsblad.be)

Zombie Army Trilogy

Zombies, zombies en nog meer zombies. Daar draait het om bij Zombie Army Trilogy. Hitler weet dat hij de oorlog aan het verliezen is en probeert op een achterbakse manier alsnog de oorlog in zijn voordeel te beslissen. Lukt het niet met kogels, lukt het niet met bommen, dan lukt het wel met alles wat direct uit de hel naar boven komt gekropen. Daarom is het aan jou om samen met drie anderen de wereld te ontdoen van deze demonen en Hitler een kopje kleiner te maken.

Eredivisie: Preview speelronde 28

Komend weekend is het alweer tijd voor speelronde 28 in de Eredivisie. Langzaam maar zeker naderen we de ontknoping van het seizoen 2014/2015. Maar voor het zover is, zijn er nog een aantal ronden te gaan, te beginnen met komend weekend.

De 28e speelronde in de Eredivisie wordt vanavond afgetrapt door FC Utrecht en NAC Breda. Vorig weekend wonnen de Domstedelingen, na vier zeges op rij, niet van sc Cambuur Leeuwarden. De Bredanaars zegevierden echter wel tegen Go Ahead Eagles, maar zij staan nog altijd zeventiende. Beide ploegen treffen elkaar voor de 35e keer in Utrecht, waarbij de thuisploeg liefst zestien keer drie punten pakte. De Brabanders waren maar negen keer de beste, dus op papier lijkt FC Utrecht een zege te hebben. Degradatiezorgen kunnen echter een extra boost geven aan een elftal, dus NAC Breda moet niet zomaar uitgevlakt worden.


Pakt Willem II dit weekend opnieuw drie punten tegen FC Dordrecht? (PRO SHOTS / Kay Int Veen)

Een dag later is het de beurt aan Go Ahead Eagles en Vitesse. Dit duel stond in de Eredivisie negen keer eerder op het programma. Beide ploegen waren vier keer de beste. De laatste keer dat de Eagles in eigen huis van Vitesse wonnen is al even geleden: 35 jaar geleden werd het 5-1. Vorig jaar gingen de Arnhemmers met de zege aan de haal. Destijds werd het 0-3 in de Adelaarshorst. Overigens won Go Ahead Eagles al vier duels op rij niet meer, waar Vitesse al acht duels ongeslagen is.

Later op de zaterdag is het ook nog de beurt aan Willem II en FC Dordrecht. Dit affiche hing twintig jaar geleden voor het laatst aan de muur van de Eredivisie. Bovendien speelden beide teams vorig jaar nog in de Jupiler League. De Tilburgers lijken inmiddels vrij zeker te zijn van lijfsbehoud, waar FC Dordrecht nog vol in gevecht is. De ploeg staat al maanden onderaan en lijkt direct te degraderen. Drie punten tegen Willem II zijn daarom meer dan welkom. Eerder dit seizoen werd het in Dordrecht echter 0-4, dus de Dordtenaren moeten alles uit de kast halen.

Tot slot, op zondag wordt de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV gespeeld. Voor PSV is dit vooral een duel om met het verleden af te rekenen. De laatste zege in Rotterdam dateert alweer van vijf jaar geleden. Eerder dit seizoen ging Feyenoord in Eindhoven met 4-3 onderuit, maar vorig jaar waren de Rotterdammers in de eigen Kuip met 3-1 te sterk. Bij een zege voor de club uit Rotterdam-Zuid blijft de voorsprong op achtervolger AZ gehandhaafd. Bij een nederlaag zou het onderlinge verschil echter terug kunnen lopen naar één punt.


Slaagt PSV er dit weekend wél in om van Feyenoord te winnen? (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Eerste beelden zonsverduistering in NL

Hoewel het nu in heel Nederland extreem bewolkt is en we dus niets meekrijgen van de zonsverduistering, kunnen we toch even kijken hoe de eclips zou zijn zonder wolken. Met dank aan JD, een vriend van uw reporter die aliens zoekt bij de sterrenwacht in Dwingeloo.

Met behulp van radiogolven kunnen wetenschappers dwars door de wolken kijken. En zo krijgen we toch nog iets mee van de zonsverduistering in Nederland.

Update 11.59 uur:
Ook FOK!ster Ooi86 heeft enkele mooie foto's geschoten. Zij deed dit vanuit Beverwijk, waar het heel even wat minder bewolkt was. Check de pics!

Beelden eclips in NederlandZonsverduistering zonder wolken, met dank aan JD

The Witcher 3 op ultra is goed haalbaar

Het is de Duitse website Gamestar gelukt om The Witcher 3 met een GTX 980 op ultra-settings te draaien. Hierbij werden 60 fps gehaald.

Ze gebruikten hiervoor een Intel i7-4790 met 16 GB RAM. Dankzij de NVidia Hairworks-functie konden ze Geralts poriën goed waarnemen, zijn haar zien wapperen in de wind en de bloemenprint van een bedsprei bewonderen.

The Witcher 3

Volgens de redacteuren is het spel grafisch nog niet foutloos. Af en toe verschijnen en verdwijnen er planten. De gameplay zit daarentegen volgens hen heel puik in elkaar.

Om The Witcher 3 op ultra-settings te spelen heb je dus geen extreem zware pc met meerdere videokaarten nodig. Met een redelijk zware pc en een flinke videokaart kom je dus een heel eind.

Helaas heeft Gamestar geen beelden geproduceerd om hun claims kracht bij te zetten, maar verblijden ze de hardcore fans met een preview op Duitse rijm. Tenenkrommend, maar met een hoog cult-gehalte.

The Witcher 3: Wild Hunt komt 19 mei 2015 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bandenleverancier Pirelli voorspelt snelheidsrecords

Bandenleverancier Pirelli verwacht dat de Formule 1-bolides dit jaar veel sneller over de circuits razen dan in voorgaande jaren. De Italiaanse producent leidt dat af uit de rondetijden in de openingsrace van dit seizoen.

Lewis Hamilton reed afgelopen zondag tijdens de Grand Prix van Australië in zijn Mercedes de snelste ronde op het circuit van Melbourne in 1.30,945. Dat was 1,5 seconde sneller dan in 2014.

Pirelli had er al een klein beetje op gerekend. De officiële leverancier heeft een andere structuur van het rubber op de achterbanden aangebracht en die geeft de auto's meer snelheid. Melbourne bewees het gelijk; sommige auto's waren in Melbourne ongeveer twee seconden per ronde sneller dan vorig jaar. "Naarmate het jaar vordert zullen de auto's nog sneller worden. Er zullen op sommige circuits ronderecords worden verbeterd, denk ik", zei Pirelli-baas Paul Hembery.

Bandenleverancier voorspelt snelheidsrecords
Bandenleverancier voorspelt snelheidsrecords (Foto: ANP)

Cel voor Nederlander die vrouw in brand stak

Een 26-jarige man uit Rotterdam is in België tot vijf jaar cel veroordeeld, omdat hij een vrouw in brand stak. De vrouw overleefde de aanslag in 2013, maar is zwaar gehavend.

Een man uit Hasselt en een man uit Rotterdam wilden in november van dat jaar drugs ophalen bij de vrouw en haar partner thuis. Lorenzo E. en Selcuk K. hadden de heroïne en cocaïne daar tijdelijk ondergebracht en wilden die later weer verkopen. De drugs was echter weg, waarna een tweede Rotterdammer werd opgetrommeld.

Nadat een ruzie over compensatie op niets was uitgelopen, overgoot de opgetrommelde Rotterdammer, Ronald M. D. F. de vrouw met benzine. Haar benen vlogen in brand. Haar man werd vastgebonden, geslagen en bedreigd.

Doden bij aanval Boko Haram in Nigeria

Strijders van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram hebben deze week een grensstad aangevallen die vorige maand werd heroverd door het leger. Elf mensen werden gedood, zeiden ooggetuigen.

De aanval op Gamboru-Ngala vond woensdag plaats. Troepen uit buurland Kameroen staken direct de grens over en sloegen de aanval binnen een uur af.

De Nigeriaanse autoriteiten zeiden deze week 37 steden en dorpen te hebben heroverd op Boko Haram.

Nigeria is er de afgelopen jaren niet in geslaagd in Boko Haram op de knieën te dwingen. Het land heeft nu de handen ineengeslagen met buurlanden Niger, Kameroen en Tsjaad. Die landen hebben de laatste tijd ook steeds vaker te kampen met aanvallen van Boko Haram, wiens strijders zich niet langer tot aanvallen in Nigeria beperken.

ABN AMRO verhoogt salaris bestuurders

ABN AMRO heeft zijn bestuurders, met uitzondering van topman Gerrit Zalm, vorig jaar een loonsverhoging van 100.000 euro toegekend. Dat bedrag compenseert de bestuurders volgens ABN deels voor bonussen die de afgelopen jaren niet zijn uitgekeerd vanwege de nationalisering van de bank.

Door de loonsverhoging steeg het vaste salaris van de bestuurders vorig jaar met bijna 17 procent naar 707.500 euro. Die verhoging past volgens de staatsbank bij het bonusverbod voor staatsgesteunde banken. Die biedt namelijk de mogelijkheid om gemiste bonussen te compenseren voor een bedrag ter waarde van 20 procent van het vaste salaris.

De bestuurders zagen in 2012 en 2013 nog van de salarisverhoging af, maar de commissarissen van ABN besloten de verhoging vanaf 2014 wel door te voeren. Vakbond FNV Finance noemde dat besluit vrijdag in een reactie "heel zuur'', aangezien het merendeel van de werknemers van de bank de afgelopen twee jaar geen extra salaris heeft ontvangen.

Zonsverduistering spectaculair onzichtbaar

Van de gedeeltelijke zonsverduistering was in Nederland vrijdagochtend weinig of niets te zien. Het bijzondere natuurfenomeen ging over heel het land schuil achter dikke wolken en mistbanken, meldt het KNMI, maar kon iedereen zelf ook al zien. Of niet zien. De wolken worden wel iets dunner, maar het is onduidelijk of of dat voldoende zal zijn om nog iets mee te krijgen van de verduistering.

Bij de Leidse Sterrewacht zijn zo'n tweehonderd mensen samengekomen om de zonsverduistering mee te maken. "Ze duimen allemaal dat de bewolking nog wegtrekt", aldus woordvoerder Frans Snik. "We hopen dat we in ieder geval een waterig zonnetje te zien krijgen." De sterrenwacht beschikt over acht zonnetelescopen en heeft driehonderd brilletjes op voorraad. Ongeveer dertig studenten geven de bezoekers tekst en uitleg.

De aarde, de maan en de zon staan in Nederland tussen 09.30 uur en 11.48 uur op één lijn, waardoor de zon wordt bedekt door de maan. Meer dan 80 procent van de diameter van de zon verdwijnt dan achter de maan. De volledige zonsverduistering is alleen te zien op de Faeröereilanden en op de Noorse archipel Spitsbergen.

Jeremy Clarkson beledigt BBC

Jeremy Clarkson heeft de kansen dat hij nog bij de BBC aan de slag kan donderdagavond vermoedelijk aanzienlijk verkleind. Britse media schrijven vrijdag dat hij de topmannen van de Britse publieke omroep "ongelofelijke zakken" noemde en dat ze zijn programma Top Gear "volledig verpest hebben".

"De BBC heeft zichzelf genaaid", zei Clarkson op een benefietveiling in Londen. De presentator van het immens populaire programma Top Gear is geschorst omdat hij een producer zou hebben geslagen. Deze week sprak de leiding van de BBC met hem en andere betrokkenen om te achterhalen wat er precies is gebeurd en wat daar de gevolgen van zouden moeten zijn.

Op de veiling kon het publiek bieden op een rondje racen tegen Clarkson. "Ik zal nog één rondje rijden voordat die eikels me ontslaan", aldus de presentator. Een ontslag en het einde van Top Gear zouden de BBC vele miljoenen aan inkomsten kosten.

De BBC liet donderdag weten dat het onderzoek klaar is. De uitkomst is nog niet bekend.

Clarkson beledigt BBC
Clarkson beledigt BBC (Foto: ANP)

Tennisster Rus wint Nederlands onderonsje

Tennisster Arantxa Rus heeft donderdag (lokale tijd) in de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Mexicaanse Irapuato het Nederlandse onderonsje met Indy de Vroome gewonnen. Ze versloeg haar als zesde geplaatste landgenote met 4-6 6-4 en 6-2. De Vroome won het toernooi in Mexico vorig jaar.

Voor Rus was het haar derde zege op De Vroome op internationaal niveau. In de kwartfinales neemt de speelster uit Monster het op tegen de als derde gerangschikte Tsjechische Renata Voracova.

Plot Captain America: Civil War bekendgemaakt

Er is zojuist een eerste synopsis voor de nieuwe Captain America, Civil War verschenen. Dit meldt Cosmic Book News.

De plot luidt: Na de gebeurtenissen in The Avengers: Age of Ultron, keuren overheden wereldwijd een wet goed die alle superhelden activiteit in bedwang moet houden. Dit zorgt voor meningsverschillen binnen de Avengers en creeërt een tweestrijd tussen Iron Man en Captain America. Wat volgt is een episch gevecht tussen twee vroegere bondgenoten.

Het gevecht dat hierboven genoemd wordt, zal uiteraard gaan plaatsvinden tussen Captain America en Iron Man. Deze twee helden weten een aantal van hun vroegere bondgenoten aan hun zijde te krijgen. Wat vaststaat, is dat het gaat zorgen voor veel superhelden-geweld!

De opnames van de film staan voor 1 april (nee, dat is geen grap) op de planning in de Pinewood Studios te Atlanta. Civil War moet op 5 mei 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Captain America, Iron Man, maar ook Black Widow zal te zien zijn in Civil War!
Captain America, Iron Man, maar ook Black Widow zal te zien zijn in Civil War!

'Klaas Dijkhoff opvolger Teeven'

De 34-jarige Klaas Dijkhoff wordt de opvolger van staatssecretaris Fred Teeven. Samen met minister Ard van der Steur gaat hij leiding geven aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat meldt de Telegraaf vrijdag.

Dijkhoff zit sinds 2010 in de Tweede Kamer voor de VVD. Voor hij naar het Binnenhof kwam, was hij vooral actief in de wetenschap. Tot 2009 was hij docent recht, retorica en politieke theorie aan de Katholieke Universiteit Brabant (Tilburg University - red.) te Tilburg. Ook doceerde hij recht aan Hogeschool InHolland.

De Brabander is sinds zijn 17e lid van de VVD. Op de middelbare school viel hij op door zijn liberale gedachtegoed en hij kreeg daardoor de bijnaam Bolkestein, naar de toenmalige VVD-voorman. Dijkhoff begon zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid in Breda.

In de Tweede Kamer heeft hij zich vooral beziggehouden met inlichtingendiensten, terrorisme, cybersecurity en Europa. Hij was ook verschillende keren campagneleider van de VVD.

Update 09.35 uur:
Het profiel van Klaas Dijkhoff

Opleiding: Na het gymnasium in Eindhoven studeerde hij Nederlands recht aan de Universiteit van Tilburg. Hij studeerde cum laude af en promoveerde in 2010 aan dezelfde universiteit op 'Law, War and Technology'.

Loopbaan: Zijn carrière begon in de wetenschap. Hij was van 2005 tot 2009 verbonden als docent recht, retorica, politieke theorie en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg. In 2009 en 2010 doceerde hij recht aan hogeschool InHolland. In deze tijd maakte hij een kortstondig uitstapje naar het bedrijfsleven; hij richtte Dijkhoff Advies Groep op.

Politiek: Als 17-jarige werd hij lid van de VVD. Hij was onder meer secretaris van de VVD-afdeling Breda (2007-2008) en lid van de partijraad van de VVD (2008-2010). In 2010 kwam hij in de gemeenteraad van Breda. Daar bleef hij tot begin 2013. In 2010 werd hij ook in de Tweede Kamer gekozen. Inlichtingendiensten, cybersecurity en Europa waren onder meer de onderwerpen waar hij zich mee bezighield. Sinds 2014 is hij de campagneleider van de VVD.

Klaas Dijkhoff
Klaas Dijkhoff

Boom met Astana in Milaan-Sanremo

Lars Boom maakt zondag met zijn wielerploeg Astana zijn opwachting in Milaan-Sanremo. De Nederlandse renner gaat van start aan de zijde van onder anderen de Italiaanse Tourwinnaar Vincenzo Nibali en diens landgenoten Andrea Guardini en Michele Scarponi.

De overige renners van Astana zijn: Borut Bozic, Alexey Lutsenko,Ruslan Tleubayev, Andrei Grivko en Andrea Guardini. Sebastian Langeveld is opgenomen in de selectie van Cannondale-Garmin Pro Cycling Team.

Bazoer even held en schlemiel

Riechedly Bazoer was donderdagavond even de held en schlemiel van Ajax in de thuiswedstrijd tegen Dnjepr Dnipropetrovsk. De middenvelder opende na zestig minuten de score, maar gaf in de verlenging Yevhen Konoplyanka net even iets te veel ruimte, de 1-1.

Ajax kwam vervolgens niet meer verder dan een treffer van Mike van der Hoorn. Dat was niet voldoende voor een plaats in de kwartfinale, omdat Dnjepr vorige week voor eigen publiek met 1-0 won. "Ik had die bal nog moeten blokken'', besefte de pas achttienjarige Bazoer. "Maar ik was te laat. Dat mag je me aanrekenen.''

"Nee, dat heeft niets met een gebrek aan ervaring te maken'', zei Bazoer. "Ik was wel een beetje moe. Het is jammer dat het niet is gelukt. Want ik denk dat we wel de kansen hebben gehad. Of het seizoen nu voorbij is. Nee, we moeten tweede worden en volgend seizoen via de voorronde de Champions League in."

Collectant met pinapparaat vangt meer geld

Collectanten die met een pinapparaat op pad gaan, krijgen bij een pindonatie vijf keer zoveel geld als wanneer contant zou worden gegeven. Het gemiddelde bedrag komt uit op ruim 5 euro.

Dat blijkt uit een vorig jaar gehouden proef met collectanten van het Prinses Beatrix Spierfonds en de Dierenbescherming. Zij gingen met zowel een collectebus al een pinapparaat langs de deuren.

Van alle giften werd 20 procent via de pin gedaan. Dat meldden vrijdag het bedrijf payleven, dat de apparaten beschikbaar stelt, en de Stichting Collectenplan, waarin alle 26 landelijk collecterende goede doelen zitten.

De pinmogelijkheid wordt geboden omdat mensen steeds minder contant geld op zak hebben. In navolging van de twee goede doelen, zullen ook twaalf andere op deze nieuwe manier gaan collecteren. Voorlopig gebeurt dat nog op kleine schaal.

De Boer: "het moet een keer goed vallen"

"Het seizoen is inderdaad mislukt als je geen kampioen wordt, de beker niet wint en wordt uitgeschakeld in Europa", erkende trainer Frank de Boer even nadat Ajax was uitgeschakeld door Dnjepr Dnjepropetrovsk in de achtste finales van de Europa League. "Dan kun je alleen nog tweede in de eredivisie worden en je volgend seizoen via de voorronden weer voor het hoofdtoernooi van de Champions League proberen te plaatsen."

Na vier landstitels op rij staat De Boer aan het einde van het seizoen met lege handen. In de allang niet meer spannende kampioenrace van de eredivisie is PSV al elf punten uitgelopen. In de Champions League waren FC Barcelona en Paris Saint-Germain zoals verwacht veel te sterk. Veel meer pijn deed de uitschakeling tegen Dnjepr, dat op basis van een gemaakt doelpunt in de uitwedstrijd verder bekert (0-1, 2-1). "We hebben nagelaten daar te scoren", doelde De Boer op de nipte nederlaag van vorig week in Kiev. "Nu zien we hoe belangrijk een doelpunt op vreemde bodem is."

Tegenover vier landstitels staan ook vier mislukte pogingen met Ajax de kwartfinale van de Europa League te bereiken. Na verloren ontmoetingen met Manchester United, Steaua Boekerest en Red Bull Salzburg in de tweede ronde moest de formatie uit de hoofdstad nu in de achtste finales voor de nummer drie van Oekraïne buigen. "Deze uitschakeling zegt dat we al blij mogen zijn dat we met de subtop van Europa mee mogen doen", besefte De Boer. "Dat is dit seizoen weer niet gelukt."

Aan goede talenten geen gebrek in Amsterdam, liet Ajax ook dit seizoen in Europa bij vlagen weer zien. "Ook nu hebben we het ploegen als Barcelona en Paris Saint-Germain weer lastig gemaakt", weet De Boer. "En tegen Dnjepr hadden we ook kunnen winnen, maar toch staan we met lege handen. Dat heeft ook met ervaring te maken."

Met routiniers van het kaliber Wesley Sneijder of Nigel de Jong had Ajax misschien wel gewonnen van de ervaren ploeg uit Oekraïne. De club uit Amsterdam heeft voldoende geld in kas maar merkt dat ervaren topspelers nog vaak andere ambities hebben. "PSV heeft nu goed gegrepen met Guardado, maar geloof me dat is niet makkelijk", zei De Boer. "En we zoeken heus wel."

Ook na vier mislukte Europese optredens heeft De Boer zijn nabije toekomst voor volgend seizoen al aan Ajax verbonden. Nog even geen Premier League of Primera División voor hem. "Ik zie wat voor een talent we hebben en wat er nog aan komt", zei hij. "Het moet gewoon een keer goed vallen."

'Boko Haram binnen een maand verslagen'

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan denkt dat terreurgroep Boko Haram binnen een maand verslagen is. "Ze worden met de dag zwakker", zegt hij vrijdag in een interview met de Britse BBC.

Het leger van Nigeria maakte de afgelopen tijd korte metten met Boko Haram. Samen met de legers van Niger, Kameroen en Tsjaad wisten de militairen flinke delen van het gebied te bezetten, waar Boko Haram na veroveringen juist de scepter zwaaide. De terreurgroep bezet nu nog maar een relatief klein gebied in het noordoosten van Nigeria.

Jonathan moest in het interview wel toegeven dat hij "nooit had verwacht dat zij zo'n capaciteit zouden opbouwen. We hebben hun invloed van buitenaf onderschat. We moesten hulp zoeken om ons leger en onze luchtmacht te versterken."

'Boko Haram binnen een maand verslagen'
'Boko Haram binnen een maand verslagen' (Foto: ANP)

Vaker vitamine D-tekort allochtone kinderen

Meer dan de helft van de jonge kinderen van Marokkaanse, Surinaamse, Turkse of Kaapverdische afkomst kampt met een ernstig tekort aan vitamine D. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam onder 4000 kinderen van zes jaar.

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit voeding in het lichaam wordt opgenomen en is van belang voor stevige botten en tanden. Kinderen met een vitamine D-tekort eten vaak minder gezond, kijken meer televisie en spelen minder buiten dan andere kinderen, aldus de onderzoekers.

Het is voor het eerst dat in Nederland zo'n grootschalig onderzoek onder kinderen plaatsvindt. Dat veel volwassenen een tekort aan vitamine D hebben was al bekend.

De 4000 onderzochte zesjarigen maken deel uit van een groep van 10.000 Rotterdamse kinderen van wie de groeiontwikkeling wordt gevolgd van vóór de geboorte (baarmoeder) tot jongvolwassenheid.

Gasunie boekt meer winst

De Nederlandse Gasunie heeft vorig jaar bijna een tiende meer winst geboekt dan in 2013. Hierdoor kon meer geld worden afgedragen aan de Nederlandse staat, maakte de netbeheerder vrijdag bekend. Voor dit jaar wordt wel een lager resultaat verwacht, mede omdat het bedrijf komende jaren minder uitbreidingsprojecten op de agenda heeft staan.

De nettowinst kwam uit op 603 miljoen euro. Hiervan is 362 miljoen euro als dividend uitgekeerd aan de staat, die de enige aandeelhouder is van het bedrijf. In 2013 was dat nog 325 miljoen euro.

Gasunie profiteerde onder meer van de lagere energiekosten voor gastransport, door de relatief warme wintermaanden van vorig jaar. Het staatsbedrijf deed het daarnaast beter doordat het niet meer te maken had met een grote terugbetalingsverplichting. De omzet van Gasunie groeide vorig jaar met bijna 13 procent tot 1,7 miljard euro.

'Meer kans autoschade door zonsverduistering'

Automobilisten moeten vrijdagmorgen vanaf 09.30 uur door de zonsverduistering extra oppassen op de weg. Bij de vorige verduistering in 2008 steeg het aantal gemelde schades met bijna 65 procent, vergeleken met een reguliere dag in dezelfde maand. Dat blijkt uit een analyse van autoleasemaatschappij Athlon.

Het bedrijf roept weggebruikers dan ook op om de zonsverduistering vanaf een veilige plek te bekijken, zoals een parkeerplaats. 'Natuurlijk met een speciale bril op.'

Het wordt vrijdag in het grootste deel van het land lastig om de zonsverduistering te zien. In het westen en noorden lijkt de kans klein dat de zon de bewolking breekt. In het zuidoosten is die kans groter, zegt WeerOnline.

Wisseling in top smartphonefabrikant HTC

De Taiwanese smartphonefabrikant HTC ondergaat een wijziging in de top van het bedrijf. Algemeen directeur en president Peter Chou zal plaatsmaken voor bestuursvoorzitster en medeoprichtster Cher Wang, zo meldde het bedrijf.

in de afgelopen twee jaar nam Wang al steeds meer taken over van Chou, die daardoor de handen vrij had voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Daarmee is de wisseling in de top niet meer dan een formaliteit, zo oordeelde HTC. Chou blijft als hoofd van de afdeling ontwikkeling verbonden aan HTC.

De smartphonefabrikant is ver achterop geraakt bij onder meer Apple en Samsung. Zelfs het door experts bejubelde model HTC One kon de neerwaartse trend niet keren. Wel haalde het bedrijf in het vierde kwartaal van 2014 voor het eerst in ruim drie jaar meer omzet, dankzij de introductie van nieuwe smartphones en tablets, die speciaal zijn gericht op opkomende markten.

Explosie in geparkeerde auto Rijsbergen

In een woonwijk in Rijsbergen (Noord-Brabant) is vrijdag een auto opgeblazen door een explosief. Dat meldde de politie. Niemand raakte gewond, maar er is wel veel schade, aldus een woordvoerder.

De auto stond geparkeerd aan de Wolfsheining in Rijsbergen. Nadere bijzonderheden ontbreken nog. Voor zover bekend is niemand aangehouden.

WHO treuzelde over uitroepen ebolacrisis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wilde na de uitbraak van de ebola-epidemie in West-Afrika twee maanden lang niet de internationale alarmklok slaan, deels om politieke redenen. Dat blijkt uit e-mails van de organisatie die in handen zijn gekomen van persbureau Associated Press (AP).

De WHO werd in een vroeg stadium ingelicht over de ontwikkelingen in West-Afrika en werd al vroeg om hulp gevraagd. Desondanks was de reactie langzaam, erkent de organisatie, maar dat kwam volgens haar mede door bijzondere omstandigheden rond de epidemie. In haar verweer voert de WHO aan dat de verspreiding van het ebolavirus ongekend was. Een tekort aan bronnen en informatie uit het veld zou er ook aan hebben bijgedragen dat gewacht werd met een reactie.

Uit de interne documenten die AP zag, blijkt dat leiders van de organisatie wel degelijk op de hoogte werden gesteld over de ernst van de situatie. Eind maart vorig jaar ontving de Afrika-directeur van de WHO een memo waarin uiteengezet werd dat dit geen gewone uitbraak was. Medio april schreef eboladeskundige Jean-Bosco Ndihokubwayo dat veel medewerkers van een ziekenhuis in Guinee waren blootgesteld aan het virus. Hij deed een dringend verzoek om hulp.

Sommige functionarissen opperden begin juni om een internationale gezondheidscrisis uit te roepen. Uiteindelijk gebeurde dat op 8 augustus. De WHO vreesde al die tijd de toorn van de getroffen landen, die de betrokkenheid van de organisatie mogelijk zouden opvatten als bemoeienis met hun mijnbelangen. De jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka in oktober zou mogelijk ook ingeperkt hebben moeten worden.

Het uitroepen van een noodsituatie was 'een laatste redmiddel', schreef Sylvie Briand, hoofd van de afdeling pandemieën en epidemieën van de WHO, op 5 juni in een e-mail aan een collega die het idee voorstelde. "Het kan efficiënter zijn voorlopig andere diplomatieke middelen in te zetten."

Vijf dagen later ontving algemeen directeur Margaret Chan een memo met de waarschuwing dat het virus zich snel kon verspreiden naar Mali, Ivoorkust en Guinee-Bissau. Ook toen werd geen besluit genomen. Het uitroepen van een internationale noodtoestand 'kan als vijandige daad worden gezien'.

De ebola-uitbraak vond plaats op een moment dat de WHO omkwam in het werk. De organisatie probeerde uitbraken van polio in te dammen - die in mei werden uitgeroepen tot internationale crisis - en kampte met het MERS-virus.

Toen de noodtoestand in augustus uiteindelijk werd afgekondigd, waren ongeveer duizend mensen bezweken aan het virus. Uiteindelijk kwam een internationale reactie op gang. Landen stuurden hulp om de epidemie in te dammen.

Pensioenfonds wil meer risico's kunnen nemen

Pensioenfondsen zouden meer risico's moeten kunnen nemen, nu hun financiële positie zo onder druk staat door de lage rentestand. Daarvoor pleitte Marcel Andringa, bestuurder bij metaalfonds PME, vrijdag in Het Financieele Dagblad.

Hij vindt dat de regering met de sector in overleg zou moeten gaan voor een oplossing. 'De financiële positie van fondsen verslechtert door de rentedaling, zelfs met heel goede rendementen maak je die rentedaling niet goed', stelt hij. 'Daarbij wordt het steeds lastiger om het geld voor lange termijn te beleggen. Op sommige Duitse staatsobligaties is de rente nu negatief.'

Bij PME is er volgens Andringa nu te weinig ruimte om het beleggingsbeleid aan te passen, omdat het fonds van de toezichthouder het risico niet mag vergroten vanwege de lage dekkingsgraad. 'Dit jaar zal bij PME van kortingen geen sprake zijn, maar als deze lage rente aanhoudt of nog verder daalt, zijn kortingen op termijn niet uit te sluiten. Daarnaast zullen de pensioenen voorlopig niet aangepast kunnen worden aan de koopkracht.'

Koningspaar richt in Hamburg blik op toekomst

De tweede en laatste dag van het werkbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Noord-Duitsland is gericht op de toekomst. Daarbij passeren de scheepvaart, podiumkunsten en openbaar vervoer de revue. Tegelijkertijd wordt gekeken naar mogelijkheden tot samenwerking met Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven.

In de haven van Hanzestad Hamburg wordt het koningspaar vrijdagmorgen verteld over de mogelijkheden van vloeibaar aardgas (lng) voor de maritieme industrie. Lng kan bijvoorbeeld als brandstof worden gebruikt en kan daarmee de emissies in de scheepvaart verminderen. Dat komt ook de luchtkwaliteit in havensteden als Hamburg en Rotterdam ten goede.

Joop en Janine van den Ende ontvangen het koninklijk gezelschap in hun opleidingsinstituut Academy, waar studenten onder meer een zang- en dansoptreden verzorgen en Van den Ende een filmimpressie toont van zijn nieuwe theater aan de Elbe. Het toekomstige openbaar vervoer komt daarna aan bod in een discussie over intelligente mobiliteit in de stad en Projekt Hamburg 2030, waarin wordt toegewerkt naar duurzaam verkeer en nieuwe vormen van openbaar vervoer op zowel water als land.

Voor vertrek naar Nederland wordt het bezoek afgesloten met een lunch in het stadhuis van de Hamburg, dat net als 'buurman' Bremen een zelfstandige Duitse deelstaat is.

Agent onherkenbaar in strafbank voor ongeluk

Een lid van een arrestatieteam van de politie staat vrijdagmiddag voor de strafrechter in Den Bosch omdat hij in 2013 op een kruising in Eindhoven een achttienjarige scootterrijdster heeft doodgereden. De politieman bestuurde een van de vijf auto's van het arrestatieteam dat op weg was naar een melding over een verwarde man in Bergeijk.

De auto's reden met licht- en geluidssignalen door Eindhoven. De agent reed 90 kilometer per uur waar 50 kilometer was toegestaan. De aanrijding was niet meer te voorkomen toen de vrouw groen licht kreeg en de kruising opreed.

Het Openbaar Ministerie was niet van plan om de agent te vervolgen maar werd daartoe gedwongen door het gerechtshof na een klacht van de nabestaanden. Zij vinden dat de agent roekeloos en gevaarlijk heeft gereden.

Vanwege hun riskante werk wil de politie dat de identiteit van leden van een arrestatieteam geheim blijft. De verdachte komt daarom vrijdag anoniem en onherkenbaar voor de rechter. De rechtbank wilde vooraf niet toelichten hoe dat precies wordt geregeld.

Man doodgereden in Emmen

In Emmen is in de nacht van donderdag op vrijdag een man doodgereden door een taxi. Dat meldde een woordvoerder van de politie.

Het slachtoffer werd rond 2.30 uur door een taxi op een rondweg in de stad aangereden. Vermoedelijk was de man aan het oversteken. Hij overleed ter plekke toen hij door de taxi werd geschept. De chauffeur van de taxi is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau, waar hij wordt verhoord. Dat is een standaardprocedure bij ernstige ongevallen, aldus de politie.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Mogelijk heeft de taxichauffeur, eveneens een man, de man niet gezien vanwege mist op de plaats van het ongeval. De politie doet onderzoek.

Man doodgereden in Emmen
Man doodgereden in Emmen (Foto: ANP)

Studentenprotest gaat vijfde week in

Vijf weken duurt de bezetting van panden van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door boze studenten nu al. En de actievoerders lijken geen enkele aanstalten te maken om te vertrekken. Studenten en docenten staan lijnrecht tegenover het bestuur van de UvA.

Het protest begon op 13 februari met de bezetting van het Bungehuis en nadat dat door de politie werd ontruimd, trokken de studenten naar het Maagdenhuis. Dit bestuurspand van de UvA was eind jaren 60 ook het middelpunt van een wild studentenprotest. De redenen om te protesteren, komen zelfs deels overeen: meer inspraak op de plannen en het beleid van de universiteit.

De UvA liet half maart al weten in 'tien uitgangspunten' tegemoet te komen aan de wensen van studenten en docenten. De universiteit gaat onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. De actievoerders noemden deze handreikingen echter 'te vaag, te algemeen en het herstelt op geen enkele manier het vertrouwen'.

Het einde van deze patstelling is nog niet in zicht. 'De bezetting gaat vooralsnog gewoon door', aldus een woordvoerder namens de actievoerders.

Minder vragen over discriminatie

Bij het College voor de Rechten van de Mens zijn in 2014 minder vragen over discriminatie binnengekomen dan in het jaar ervoor. In 2014 meldden 2303 mensen zich met een vraag over discriminatie, het jaar ervoor waren dat er nog 2581, zo valt op te maken uit het jaarverslag.

'Dat we minder vragen krijgen, betekent niet dat er minder wordt gediscrimineerd', aldus een woordvoerster van het college. Maar volgens haar lag het aantal in 2013 relatief hoog, omdat er toen speciale aandacht was voor vrouwen met vragen over zwangerschapsdiscriminatie.

Ook het aantal verzoeken om een oordeel daalde, van 498 naar 463, evenals het aantal gevallen waarbij het tot een uitspraak kwam. Dat liep licht terug van 183 naar 179. Dat komt volgens de woordvoerster doordat veel kwesties al bij de telefonische 'intake' worden afgevangen en minder vaak leiden tot een zaak.

De meeste klachten (56 procent) gingen over discriminatie op de werkvloer. Daarbij ging het vooral om discriminatie op grond van geslacht, leeftijd of ras.

Bedrijven die door het college op de vingers werden getikt, namen in de meeste gevallen (83 procent) maatregelen om de discriminatie ongedaan te maken (zoals excuses of een schadevergoeding) of in de toekomst te voorkomen.

De overheid moet speciale aandacht gaan schenken aan mensen met een beperking, vindt het college. In het dagelijks leven lopen mensen met een handicap nog vaak tegen obstakels aan, waardoor voor hen het moeilijk is om naar school te gaan, aan werk te komen of met het openbaar vervoer te reizen. De overheid moet hier een voor campagne beginnen.

Nikkei sluit week hoger af

De effectenbeurs in Tokio is vrijdag met een kleine winst gesloten. Beleggers deden het rustig aan na de recente sterke opmars en namen voor het weekeinde geen grote posities meer in. De Nikkei eindigde 0,4 procent hoger op 19.560,22 punten. De Japanse hoofdindex won deze week 1,5 procent.

Internetbedrijf Yahoo Japan klom 6,3 procent na aankondiging van plannen om het dividend te verhogen. Nintendo daalde bijna 7 procent door winstnemingen. Het aandeel van de Japanse computerspelletjesmaker steeg in de afgelopen twee handelsdagen met bijna 36 procent na de bekendmaking games te gaan ontwikkelen voor mobiele telefoons.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien na de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,3 procent, terwijl de Chinese Shanghai Composite 1,1 procent steeg onder aanvoering van de Chinese bankaandelen. In Sydney kreeg de All Ordinaries er 0,4 procent bij. De Kospi in Seoul eindigde nagenoeg vlak.

Onderzoek naar toename dure beugels

Ondanks opgelegde prijsverlagingen slagen orthodontisten erin hun omzet min of meer gelijk te houden. Ze zeggen dat ze meer mensen behandelen en patiënten voor duurdere beugels kiezen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat echter uitzoeken of het klopt dat meer mensen voor duurdere beugels kiezen omdat die beter of mooier zijn.

Samen met de Consumentenbond begint de NZa vanaf vrijdag een meldactie voor het publiek. Op de website van de bond kunnen mensen hun ervaringen delen. Aan de hand daarvan neemt de NZa eventueel maatregelen, maakte ze vrijdag bekend.

In juli 2011 werden de tarieven met 16 procent verlaagd en in januari 2013 nog eens met hetzelfde percentage. Dat gebeurde nadat de NZa had vastgesteld dat de tarieven voor behandelingen bij de orthodontist tussen 2007 en 2013 te hoog waren.

Onderzoek naar toename dure beugels
Onderzoek naar toename dure beugels (Foto: ANP)

Dodelijk treinongeluk in India

Een trein is vrijdag in het noorden van India ontspoord. Daarbij vielen zeker zes doden en meer dan tien gewonden, zei de onderminister voor spoorwegen van de staat Uttar Pradesh.

Drie wagons liepen bij het dorp Bachhrawan uit de rails. Dorpelingen, agenten en spoorbeveiligers probeerden reizigers te redden die in de ontspoorde wagons knel waren komen te zitten.

De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

Zonsverduistering komt eraan

Liefhebbers van astronomie kunnen hun hart vrijdagochtend ophalen. In heel het land is dan een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Het gaat om de grootste gedeeltelijke verduistering in ons land sinds augustus 1999. De volgende grote zonsverduistering is in Nederland pas in 2021 te zien.

Het weer lijkt vrijdagochtend ook grotendeels mee te werken, de weerbureaus verwachten dat de eclips redelijk tot goed te volgen is. Mensen die het bijzondere natuurfenomeen vrijdag willen aanschouwen, moeten wel hun ogen goed beschermen, met bijvoorbeeld een eclipsbrilletje.

De aarde, maan en de zon komen vrijdag op één lijn te staan, waardoor in Nederland tussen 09.30 uur en 11.48 uur de zon wordt bedekt door de maan. Meer dan 80 procent van de diameter van de zon verdwijnt dan achter de maan.

De volledige zonsverduistering is alleen te zien op de Faeröereilanden en op de Noorse archipel Spitsbergen. Volgens sterrendeskundigen is de zonsverduistering op aarde wetenschappelijk gezien niet zo interessant meer omdat alles al wel bekend is. 

Zonsverduistering komt er aan
Zonsverduistering komt er aan (Foto: ANP)

Thomas Dekker stopt per direct met wielrennen

Thomas Dekker stopt met wielrennen. De 30-jarige sporter schrijft in een verklaring in het AD dat hij klaar is 'voor een nieuwe stap. Zonder fiets'.

"Mijn hele leven stond tot nog toe in het teken van wielrennen, maar ik wil niet langer afhankelijk zijn van mijn vorm, mijn materiaal, mijn ploeg of van wie of wat dan ook", schrijft Dekker in de krant. "Mijn wielercarrière is mooi, lelijk, heftig en leerzaam geweest." Dekker stopt per direct met de wielersport.

Zijn laatste meters fietste hij eind vorige maand op de baan van het Mexicaanse Aguascalientes, waar hij probeerde het werelduurrecord te verbeteren. Dat lukte hem niet. De sporter zei wekenlang te hebben nagedacht over de beslissing een punt achter zijn carrière te zetten. "Ik heb geluisterd naar mijn verstand en naar mijn gevoel. En nu ben ik eruit: Ik stop met wielrennen."

Dekker werd jarenlang gezien als groot talent. Zo won hij in 2006 op 22-jarige leeftijd al de Tirreno-Adriatico, een jaar later gevolgd door de Ronde van Romandië. Vanaf 2009 ging het definitief bergafwaarts, toen Dekker toegaf in 2007 doping te hebben gebruikt en een schorsing van twee jaar uit moest zitten. Via de ploeg van Garmin kwam hij terug in het profpeloton, maar successen bleven uit.


Thomas Dekker (Foto: ANP)

Predator voor Mortal Kombat X uitgelekt

En als je al een avondje vol informatie hebt gekregen komt Microsoft met een iets te vroeg foutje waardoor we nu ook zeker weten dat Predator zijn opwachting maakt in Mortal Kombat X.

In de Xbox-store staat in de beschrijving van de uitbreiding 'Kombat Pack' te lezen dat je vier nieuwe personages en een skinpack krijgt, zoals de al eerder bevestigde Jason Voorhees en de ultieme jager Predator. Die laatste had al een gehele geruchtenmolen om zich heen, maar Microsoft maakt aan alle speculaties een eind. De andere twee personages zijn twee oude bekenden, maar daarover weten we nog niets. We houden de Xbox One-store in de gaten.

Mortal Kombat X komt 14 april uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Xbox 360- en PlayStation 3-eigenaren moeten nog even wachten.

Mortal Kombat X

Rassenscheiding is weer 'hot' in Texas

In de Amerikaanse stad Austin, Texas, is een 'grappenmaker' actief die diverse winkels heeft voorzien van een sticker waarop de tekst te lezen is: 'Exclusively for white people'. Daaronder wordt nog vermeld dat er slechts vijf gekleurde klanten tegelijk binnen mogen zijn, maar dat het personeel nog wel welkom is.

De stickers gaven de indruk dat ze officieel zijn door gebruik te maken van het stadswapen. Ze waren geplaatst op diverse winkels in de stad, variërend van restaurants tot kledingwinkels. Inmiddels zijn de stickers door de eigenaren verwijderd maar is de dader volgens de politie nog spoorloos.

Wat het doel is van de stickers is niet duidelijk, sommige winkeliers noemen het een 'hate crime'. Anderen vinden vooral de toevoeging van de zin 'colored BOH staff accepted' erg denigrerend. De term 'BOH' staat voor 'back of house', een term die ten tijde van de slavernij werd gebruikt voor slaven die in de keuken werkten.

Hoewel de staat Texas al lange tijd een mix is tussen verschillende etniciteiten, vinden er nog regelmatig gelijksoortige incidenten plaats. Een aanzienlijk gedeelte van de bevolking heeft een Latino of Afrikaanse achtergrond. Daarbij zijn er ook in de staat nog extremistische groeperingen zoals de KKK actief.

Sticker 'Exlusively for white people' (Foto: SkyNews)
Sticker 'Exclusively for white people' (Foto: SkyNews)

Obama: 'Stemplicht beperkt macht rijken'

Niet alleen in Nederland maken politici zich zorgen over de lage opkomst bij verkiezingen. In de Verenigde Staten komen veel kiezers evenmin opdagen. President Obama blijkt wel wat te voelen voor een stemplicht, al is het alleen al om de macht van het grote geld te beperken.

Was het een verbale uitglijder of toch een serieus plan? Obama was woensdag in Cleveland, waar hij sprak over de rol van de middenklasse in de economie. Daar gaf hij een openhartig antwoord op de vraag hoe de invloed van het grote geld op de politiek kan worden beperkt. 'Als iedereen zou stemmen, zou dat het verschil maken. Niks zou het grote geld méér tegenwerken', aldus Obama, die eraan toevoegde dat hij deze opvatting voor het eerst publiekelijk deelde.

Bij tussentijdse verkiezingen in 2014 bracht slechts 37 procent van de stemgerechtigde Amerikanen zijn stem uit, blijkt uit cijfers. Ruim 144 miljoen mensen - meer dan de bevolking van Rusland - kwamen niet opdagen. 'Niet-stemmers zijn vaak jongeren of mensen met een laag inkomen. Ook zijn migranten en minderheden oververtegenwoordigd. Er is een reden waarom sommigen hen weg willen houden van de stembus', zei Obama. Miljonairs en miljardairs hebben dankzij hun donaties veel invloed op politieke campagnes.

Obama wees op andere landen waar een stemplicht geldt. In minstens 26 landen, waaronder België en Australië, is dat het geval. Wie niet komt opdagen bij verkiezingen kan een boete krijgen. En als deze niet wordt betaald, kan het zelfs op een celstraf uitdraaien. Obama: 'Als iedereen zou stemmen, zou het politieke landschap in ons land compleet veranderen.'

De uitspraken leidden al snel tot kritiek. Een Republikeinse politicus wijst erop dat niet gaan stemmen ook een legitieme keuze is. Een Australische professor waarschuwt ervoor dat je ongeïnteresseerde kiezers naar de stembus haalt en dat het democratisch gehalte daar onder lijdt.

Een woordvoerder van het Witte Huis zwakte donderdag de uitlatingen van Obama dan ook af. 'De opmerkingen van de president waren geen specifiek beleidsvoornemen voor de Verenigde Staten.'


EU zet stap op weg naar één energiemarkt

De EU-landen hebben besloten op energiegebied nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Dat moet Europa onder meer onafhankelijker maken van Rusland. Ook kan het energie besparen, wat goed is voor milieu en portemonnee.

Op een top in Brussel zetten de Europese leiders donderdagavond een eerste stap voor een zogenoemde Europese energie-unie. De nauwere samenwerking kwam in een stroomversnelling door de spanningen met de regering in Moskou over de Russische inmenging in Oekraïne. Sommige EU-landen zijn voor hun gas volledig afhankelijk van Rusland.

De EU-landen willen onder meer voorkomen dat zij tegen elkaar worden uitgespeeld door Rusland bij onderhandelingen over de gasprijs. En dus spraken ze af meer openheid te geven over nieuw te sluiten gascontracten. Die transparantie moet voorkomen dat Europese regels worden overtreden en anderzijds leveringszekerheid bieden.

Justin Bieber weer aangeklaagd door buurman

Justin Bieber heeft weer eens een aanklacht aan zijn broek hangen. Zijn oude buurman zegt dat het tieneridool hem in zijn gezicht heeft gespuugd en klaagt hem aan voor bedreiging en mishandeling, meldt TMZ.

Jeffrey Schwartz en zijn vrouw Suzanne eisen een bedrag van 25.000 dollar van de 21-jarige Bieber. De Baby-zanger zou ruzie met zijn buurman hebben gekregen omdat hij de hard door de buurt zou hebben gereden. Niet lang daarna, in januari 2014, bekogelde hij het huis van zijn buurman met eieren. Bieber werd aangeklaagd voor vandalisme en moest zijn buren al een schadevergoeding van 80.000 dollar (bijna 60.000 euro) betalen en zit nog in zijn proeftijd.

Het stel claimt bovendien dat Bieber hun emotionele stress bezorgde door luidruchtige feestjes en gevaarlijk rijgedrag in de wijk. Ook zouden de body-guards van Bieber antisemitische opmerkingen tegen de familie Schwartz hebben gemaakt.

Bieber kreeg vorige week zaterdag in zijn roast bij Comedy Central overigens al een koekje van eigen deeg. Hij werd in de show bekogeld met eieren, een komische verwijzing naar het eiergooi-incident met zijn oude buren.

Justin Bieber Gelredome 2013 (Foto: Jimmy Israel)
Justin Bieber Gelredome 2013 (Foto: Jimmy Israel)

Man zwaargewond door steekpartij Roosendaal

In het Brabantse Roosendaal is donderdagavond een man zwaargewond geraakt door vermoedelijk een steekpartij. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft een verdachte aangehouden, meldde een woordvoerder.

Het incident had plaats in een huis aan de Burgemeester Freijterslaan in het westen van Roosendaal. De politie werd kort voor tien uur 's avonds gebeld, omdat er rumoer te horen was in het huis. Zowel het slachtoffer als de verdachte werden in het gebouw gevonden. De politie doet onderzoek om te achterhalen wat er gebeurd is.

Djokovic fluitend naar halve finales

Toptennisser Novak Djokovic heeft zonder één zweetdruppel de halve finales bereikt van het masterstoernooi in Indian Wells. De als eerste geplaatste Serviër hoefde donderdag niet in actie te komen.

Zijn Australische tegenstander Bernard Tomic trok zich voor de kwartfinales terug wegens een rugblessure. Djokovic, die op zijn vierde titel in Indian Wells jaagt, speelt in de halve eindstrijd tegen de Schot Andy Murray die de Spanjaard Feliciano Lopez met 6-3 en 6-4 versloeg.

.

Klaassen na uitschakeling: "Zuur en onnodig"

Ajax won donderdagavond met 2-1 van Dnjepr Dnjepropetrovsk, maar dat was niet genoeg na de 1-0 nederlaag in Oekraïne. Davy Klaassen baalde na afloop.

"Het was een hele zure appel", zei de captain van Ajax na afloop tegen RTL 7. "We speelden niet geweldig, maar we hadden het wel goed onder controle. Die 1-1 mag niet", aldus de middenvelder. "We kunnen de tegenstander niet echt pijn doen, zoals we zondag wel deden (1-4 tegen sc Heerenveen, red.)."

"We kwamen niet echt in de problemen", vervolgde Klaasen. "Maar we komen ook niet dreigend voor het doel. Na die goal hadden we een goede fase, maar het lukte niet echt. Richting de verlenging neem je niet teveel risico's. Ik denk dat we de betere kansen hadden. De 1-1 kwam uit de lucht vallen en de 2-1 kwam net iets te laat."

Een mislukt seizoen, zo kan het huidige seizoen van Ajax nu het beste worden getypeerd. "Het is heel zuur. In de competitie staan we er niet best voor, in de beker lgigen we eruit. Het gaat niet geweldig. We moeten nu zoveel mogelijk wedstrijden winnen. Als PSV geen fouten maakt is de tweede plaats het hoogsthaalbare."

"We kunnen beter dan we vandaag hebben laten zien. Het is heel zuur en onnodig."

KNVB neemt verlies in discussie WK 2022

De KNVB is nooit voorstander geweest van het WK 2022 in Qatar in de wintermaanden. "En dat zijn we nog steeds niet", liet directeur betaald voetbal Bert van Oostveen donderdagavond weten. Hij reageerde met gemengde gevoelens op het langverwachte besluit van de wereldvoetbalbond FIFA om het veelbesproken toernooi in november en december 2022 te houden, in plaats van de bloedhete zomermaanden in het emiraat.

"We hebben de strijd niet gewonnen", erkende Van Oostveen. De KNVB was in de hele discussie over het WK in Qatar de mening toegedaan dat als het toernooi niet volgens plan in de zomer zou plaatsvinden, de toewijzing aan Qatar heroverwogen zou moeten worden. "We hebben getracht dat meerdere keren aan de orde te krijgen tijdens besprekingen met andere bonden, maar een meerderheid voelde daar niets voor. En dan verlies je het in een democratie."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.