Dubbele bomaanslag op feestende Koerden

Een dubbele bomaanslag op Koerden die het Koerdisch nieuwjaar vierden heeft vrijdag aan minstens acht mensen het leven gekost in de Syrische stad Hassakeh. Een van de aanslagen was het werk van een zelfmoordterrorist van Islamitische Staat, bericht het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Een van de bommen kwam volgens Ghalia Nehme, een Koerdische functionaris, tot ontploffing op het belangrijkste plein van Hassakeh. De Koerdische autoriteiten hadden eerder afgekondigd dat er geen nieuwjaarsfeestelijkheden zouden worden gehouden omdat dat te gevaarlijk was, zei Nehme. Veel mensen zouden op eigen houtje toch een feestje hebben gebouwd om Nowruz, zoals het Koerdische nieuwjaar heet, te vieren.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium, dat de burgeroorlog in Syrië verslaat met hulp van activisten ter plaatse, spreekt van twintig doden en tientallen gewonden. De Lokale Coördinatiecomités, die vergelijkbaar werk doen, hielden het op acht doden en 'vele gewonden'.

Koerdische strijders zijn al maanden verwikkeld in een hevige strijd met Islamitische Staat (IS). Aan beide zijden zijn de verliezen groot. De terreurbeweging heeft ook delen van de grotendeels Koerdische provincie Hassakeh in handen.