CD: Vessels - Dilate

dekatophetspek

Vier jaar na hun vorige plaat Helioscope is er eindelijk weer eens een nieuw album van het Engelse vijftal Vessels verschenen. De electronische post-rockband uit Leeds bestaat al een jaar of tien maar heeft in al die tijd slechts twee albums uitgebracht. Met Dilate heeft de groep evenwel een plaat uitgebracht die de moeite van het wachten meer dan waard was.

Vessels - Dilate
Vessels - Dilate

Voor de opnames van Dilate dook de groep de studio in met producer Richard Formby, die we ook kennen van zijn werk voor onder meer Spectrum, Ghostpoet, Wild Beasts en Darkstar. Het resulteerde in een heerlijk duister album met een achttal euforische composities waarbij je als luisteraar onmogelijk stil kan blijven zitten. Wat meteen opvalt bij het beluisteren van dit nieuwe album is de totale absentie van gitaren. Hun plaats is overgenomen door de kleurige klankvelden uit synthesizers die het geheel een zeer gelaagd en filmisch karakter meegeven.

Op 'As You Are' en 'Monos' na zijn alle tracks op dit album instrumentaal en doen soms ook wel wat denken aan de wat experimentelere kraut- en spacerock uit de vroege jaren zeventig, de tijd van bands zoals Amon Düül II, Hawkwind, Kraftwerk en al die andere fijne bands die niet schroomden om een flinke laag electronica over hun rockmuziek heen te mikken. Een duister nummer als 'Eliptic' zou bijvoorbeeld ook niet misstaan in de soundtrack van een John Carpenter-film.

Ben je niet vies van experimentele en progressieve dancemuziek dan is Dilate zeker een aanrader. Maar ook liefhebbers van bands als Radiohead (vanaf hun plaat Kid A), Mogwai, Sigur Rós en Explosions In the Sky zullen deze duistere electronica van Vessels zeker weten te waarderen. We weten dat het jaar nog erg jong is, maar het voelt in elk geval niet voorbarig aan om deze plaat nu al als één van de beste electronische albums van dit jaar te benoemen.