FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 maart 2015

Zaalvoetballers niet naar EK 2016

Het Nederlands zaalvoetbalteam is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2016. Oranje speelde zaterdag in Sarajevo de derde en laatste kwalificatiewedstrijd met 3-3 gelijk tegen Letland. Dat resultaat was onvoldoende voor de ploeg van bondscoach Marcel Loosveld.

Het Nederlands team verloor eerder de wedstrijden tegen gastland Bosnië (1-2) en Rusland (0-3) en eindigde door het gelijkspel tegen Letland als derde in de poule. Het puntenaantal van Oranje was niet genoeg om als beste nummer drie van de in totaal zeven kwalificatiepoules deel te nemen aan de play-offs voor het EK.

Nederland kwam door doelpunten van Jamal el Ghannouti, Mohamed Attaibi en een eigen doelpunt van een Letse speler drie keer op voorsprong. Een eigen doelpunt van Mats Velseboer in de slotfase van de wedstrijd zorgde ervoor dat Letland voor de derde keer in de wedstrijd langszij kwam.

"We zijn niet geslaagd. Het team heeft elke wedstrijd hard gewerkt voor een goed resultaat en ik had ons de overwinning op Letland gegund om het kwalificatietoernooi in ieder geval winnend af te sluiten. Helaas is dat niet gelukt", zei Loosveld.

Roda JC wint weer eens, Fischer maakt rentree bij verliezend Jong Ajax

Roda JC heeft zaterdag na vier wedstrijden zonder zege eindelijk weer eens een overwinning in de Jupiler League geboekt. De Limburgers waren op bezoek bij FC Den Bosch de thuisploeg met 1-0 de baas. Danny Schreurs maakte na een half uur spelen het enige doelpunt.

Door de slechte resultaten liet Roda in de voorbije weken de tweede plek op de ranglijst al lopen. De formatie van René Trost stond na vrijdag zelfs vierde, omdat FC Volendam met 4-1 won van Helmond Sport. Door de zege passeert Roda de Volendammers weer. Roda heeft 58 punten na 31 wedstrijden, Volendam twee punten minder.

In de strijd om een ticket voor de playoffs heeft De Graafschap goede zaken gedaan. Op de Vijverberg wonnen de Superboeren met 3-0 van Jong Ajax, waar de van een blessure herstelde Fischer de eerste 45 minuten meespeelde. De jonge Deen maakte zijn rentree na dertien maanden blessureleed. 

Na iets meer dan een kwartier gleed Dean Koolhof op aangeven van Robin Pröpper de 1-0 achter keeper André Onana. Jerry van Ewijk zorgde vanaf elf meter voor de 2-0. Een paar minuten voor tijd maakte Vincent Vermeij de beslissende 3-0. De Achterhoekers rukken dankzij de overwinning op naar een gedeeld zesde plaats, samen met FC Emmen en VVV. De laastgenoemde club speelde vanmiddag met 1-1 gelijk bij Fortuna Sittard. 

Conte selecteert Pellè ondanks droogte

Het zijn niet de maanden van Graziano Pellè bij Southampton, maar desondanks is de Italiaan toch opgeroepen voor de nationale ploeg. De spits werd vorige week tegen Chelsea gepasseerd door trainer Ronald Koeman en staat al weken droog. Het weerhield bondscoach Antonio Conte er niet van om de oud-Feyenoorder te selecteren voor de 'Azzurri'.

Italië speelt op 28 maart in Sofia het EK-kwalificatieduel met Bulgarije. Drie dagen later volgt een oefeninterland tegen Engeland, in Turijn. Mirko Valdifiori van Empoli zit voor het eerst bij de selectie. Hij profiteert van de blessure van Andrea Pirlo. Ook Éder en Franco Vázquez zijn er voor het eerst bij. De geboren Braziliaan en geboren Argentijn hebben ervoor gekozen voor Italië te gaan spelen.

Djokovic weer in finale Indian Wells

Tennisser Novak Djokovic heeft zaterdag voor de vijfde keer in zijn carrière de finale bereikt van het masterstoernooi van Indian Wells. De Servische aanvoerder van de wereldranglijst was in zijn halve finale een klasse beter dan Andy Murray. Djokovic versloeg de Schot met 6-2 en 6-3.

De eerste keer dat Djokovic de finale bereikte, in 2007, verloor hij nog van de Spanjaard Rafael Nadal. Een jaar later versloeg de Serviër de Amerikaan Mardy Fish in de eindstrijd, waarna in 2011 de revanche op Nadal volgde. Vorig jaar was hij te sterk voor Roger Federer.

Een herhaling van de finale tegen de Zwitser is nog steeds mogelijk. Federer treedt in de andere halve finale aan tegen Milos Raonic. Die Canadees schakelde in de kwartfinales Nadal uit.

Uitslag AZ - sc Cambuur Leeuwarden

Om 20.45 uur begon in Alkmaar het duel tussen AZ en sc Cambuur Leeuwarden. AZ, de nummer vier van de ranglijst, won op de valreep met 2-1. Hieronder vind je van deze wedstrijd de karakteristieken.


SC Cambuur-speler Mikhail Rosheuvel met AZ-speler Simon Poulsen (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

AZ

2 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 11' Gudelj(pen)
 90+1' Henriksen 
   62' Ogbeche 
 
 Gele kaart: Haye, (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.636
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen
Henriksen
Haye (Elm/78)
Gudelj
Berghuis
A.Jóhannsson (Hupperts/70)
Tankovic (Dos Santos/58)
  Nienhuis (Zeinstra/51)
Droste (Dijkstra/63)
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
Bakker
El Makrini
De Ridder
Rosheuvel
Ogbeche
Narsingh

Politie gaat dinsdagochtend langzaam rijden

Op de rijkswegen rond Breda gaat de politie dinsdagochtend een langzaamaanactie houden. Tussen tien en elf in de ochtend rijden ze met een snelheid van 60 kilomter over alle rijstroken van de A16 en de A58.

De actie is nu al bekend gemaakt, zodat mensen er rekening mee kunnen houden. Ook is er bewust voor gekozen om het na de ochtendspits te doen, zo blijft de actie publieksvriendelijk.

De dienstauto's rijden vanaf de Tuinzigtlaan via de rijksweg A16 richting Breda-Noord. Daarna wordt over de A16 en A58 naar Bergen op Zoom gereden. Van daar gaan de politieauto's terug naar Breda. Tijdens de rit voegen zich steeds meer politiewagens bij de colonne.

Tijdens de actie blijven de politiemedewerkers gewoon inzetbaar voor het verlenen van noodhulp, ook zal de colonne worden begeleid door motorsurveillanten om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Andere korpsen hebben de actie met veel enthousiasme ontvangen. Wellicht zal de actie daarom binnenkort ook in andere delen van het land gaan plaatsvinden.

Politiemedewerkers voeren actie omdat ze zich ondergewaardeerd voelen door het kabinet. Ze vinden de nieuwe cao-voorstellen 'schraperig' en beschouwen ze als "een klap in het gezicht".

Vrijdag werd er ook al actie gevoerd. Toen klonken door heel de provincie om een voor twaalf 's ochtends politiesirenes.

Advocaat in slotfase onderuit met Sunderland

Het debuut van trainer Dick Advocaat op de bank bij Sunderland is uitgedraaid op een teleurstelling. De Black Cats gingen op bezoek bij West Ham United in de slotfase onderuit. Diafra Sakho maakte in de 88e minuut het enige doelpunt op Upton Park: 1-0. Sunderland blijft daardoor slechts één punt boven de degradatiestreep in de Premier League staan.

Advocaat (67) werd begin deze week aangesteld als vervanger van de ontslagen Gus Poyet. De oud-bondscoach van het Nederlands elftal kreeg de opdracht mee om Sunderland in de hoogste Engelse klasse te houden. De Hagenaar voerde voor zijn eerste wedstrijd een paar wijzigingen door in het elftal, waarin Patrick van Aanholt zijn basisplaats behield. Het leidde echter niet tot een succesvol debuut van Advocaat.

 "We hadden minimaal één keer moeten scoren. Toch kunnen we wel wat met deze wedstrijd, want als je hard werkt, komen de resultaten vanzelf", zei Advocaat, na afloop van de wedstrijd. Na de interlandperiode speelt de ploeg van Advocaat over twee weken thuis de derby tegen Newcastle United. "Die wedstrijd moeten we winnen. Als de fans net zo achter ons staan als vandaag, dan kunnen we het Newcastle heel moeilijk maken. Deze wedstrijd biedt daarvoor genoeg aanknopingspunten. Ik ben positief over de toekomst."

Uitslagen Eredivisie 21/03/2015

Willem II heeft zich genesteld in het linkerrijtje van de Eredivisie. De Tilburgers versloegen nummer laatst FC Dordrecht met 2-1 en klommen hierdoor naar de achtste plaats op de ranglijst. Twee plaatsen hoger staat sc Heerenveen dat vanavond nummer vijftien Heracles Almelo met 1-4 de baas was.

Luciano Slagveer maakte twee goals voor sc Heerenveen (Pro Shots/Kay Int Veen)
Luciano Slagveer maakte twee goals voor sc Heerenveen (Pro Shots/Kay Int Veen)

Heracles Almelo

1 - 4

sc Heerenveen

 15' Bruns    4' Slagveer
 57' Larsson
 75' Slagveer
 82' Uth
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.359
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Koenders
Zomer
Fledderus
Vujicevic
Avdic
Cziommer (Navratil/80)
Bruns (Bel Hassani/63)
Weghorst
Darri (Linssen/46)
  Nordfeldt
Marzo
Otigba
Van Aken
Schmidt
De Roon
Namli (Thorsby/90)
Bikel
Slagveer
Uth (Veerman/89)
Larsson

Ben Sahar liet Dordrecht-doelman Kurto tweemaal kansloos (Pro Shots/Toin Damen)
Ben Sahar liet Dordrecht-doelman Kurto tweemaal kansloos (Pro Shots/Toin Damen)

Willem II

2 - 1

FC Dordrecht

 39' Sahar
 60' Sahar
   89' Biekman
 
 Gele kaart: Sahar (Willem II), Van Overeem (FC Dordrecht)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.890
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
S.Wuytens
Messaoud (Pluim/58)
Haemhouts
Ondaan (Andrade/67)
Armenteros (Braber/86)
Sahar
  Kurto
Van Deelen
Haddad
Steenvoorden (Biekman/71)
Gosens (Alisic/46)
Klaiber
Fortes
Van Overeem
Lewis (Slory/64)
Lieder
Korte

Wielrenner Keisse klopt Terpstra in Zeeland

De Belgische wielrenner Iljo Keisse heeft zaterdag de vierde editie van de Ronde van Zeeland Seaports op zijn naam geschreven. De 32-jarige coureur van Etixx-QuickStep mocht winnen van zijn ploeggenoten Niki Terpstra en Lukasz Wisniowski, met wie hij op zo'n 80 kilometer van de finish was ontsnapt uit het uitdunnende peloton. Terpsta rolde als tweede over de streep, de Pool werd derde. Alle Etixx-renners hadden de handen omhoog om hun bijzondere show te vieren.

De koers over ruim 196 kilometer, met start en finish in Terneuzen, draaide uit op een ongekende slijtageslag. Slechts achttien renners haalden in het slechte weer het einde. Keisse, Terpstra en Wisniowski kleurden de koers met hun succesvolle ploegenspel. De drie teamgenoten bouwden een flinke voorsprong op en konden in Terneuzen zelf de podiumplaatsen verdelen. Tot een serieuze sprint kwam het niet. Keisse kreeg de eer om Theo Bos op te volgen als winnaar in Zeeland. 

Amokmaker vliegveld New Orleans had molotovcocktails

Een man die beveiligers aanviel op het vliegveld van de Amerikaanse stad New Orleans had zes molotovcocktails bij zich. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten zaterdag laten weten. De man vervoerde de explosieven in een tas.

De man spoot vrijdagavond (plaatselijke tijd) bij een ticketcontrole een beveiliger in het gezicht met insectenverdelger. Toen twee andere beveiligers hun collega kwamen helpen, pakte de man een kapmes. Een beveiliger raakte daardoor gewond aan haar arm.

Een toegesnelde beveiliger wist de man uit te schakelen door hem met drie kogels neer te schieten. De man werd daarna naar een ziekenhuis gebracht. Hoe hij eraan toe is, is niet bekend. Ook enkele omstanders raakten lichtgewond in de paniek die uitbrak. Een van hen werd door een kogel in een arm geraakt.

De man die de beveiligers aanviel, was geestelijk niet in orde.

Amokmaker New Orleans had explosieven in tas
Amokmaker New Orleans had explosieven in tas (Foto: ANP)

Uitslag Go Ahead Eagles - Vitesse

Hoewel het verschil met de veilige vijftiende plek nog te overzien is voor Go Ahead Eagles, lijkt de ploeg uit Deventer zich te moeten opmaken voor de nacompetitie. Trainer Foeke Booy zag zijn formatie zaterdag voor de vijfde keer op rij verliezen. Vitesse was Go Ahead, in de Adelaarshorst, met 0-2 de baas.

Go Ahead Eagles

0 - 2

Vitesse

     5' Labyad 
 65' Vejinovic 
 
 Gele kaart: Amevor (Go Ahead Eagles), Labyad (Vitesse)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7863
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Amevor
Vriends
v.d.Linden
Schenk
Rijsdijk (v.Ooijen/66)
Overgoor
Turuc
Reimerink
Kolder
W.Verhoek (De Sa/46)
  Room
Diks
Kashia
v.d.Heijden
Achenteh (Kruiswijk/85)
Pröpper
Vejinovic
Kazaisjvili
Labyad
B.Traoré (Ibarra/84)
Olijnyk (Djurdjevic/84)

Ierland wint Six Nations ondanks zege Engeland op Frankrijk

De rugbyers van Ierland hebben voor de tweede keer op een rij de Six Nations weten te winnen. Ierland won vanmiddag al van Schotland en moesten afwachten wat Engeland zou gaan doen tegen de Fransen. De Engelsen moesten met een verschil van 26 punten van Frankrijk winnen om kampioen te worden. De ploeg van bondscoach Stuart Lancaster won wel van Frankrijk, maar het kwam echter zes punten tekort voor de titel (55-35). 

Engeland kwam snel op voorsprong door een try van Ben Youngs en een conversie van George Ford (7-0). Het was Frankrijk die daarna de wedstrijd over nam en halverwege de eerste helft was het 8-15 mede door tries van Sébastien Tillous-Borde en Noa Nakaitaci.

Bij rust Engeland met 27-15 voor mede door tries van Ford en Ben Youngs. Engeland moest dus nog minimaal twaalf punten wisten te scoren, zonder dat Frankrijk dichterbij komt. Les Blues kwam echter wel dichterbij door een try van Maxime Mermoz. Engeland herstelde zich direct en kwam met tries van Ford en Jack Nowell op 41-25.

Frankrijk gaf echter niet op en kwam via een try van Vincent Debaty op 41-30. Engeland bleef aanvallen Billy Vunipola brak door de Franse defensie heen en scoorde een try, waarna Ford de extra's benutte (48-30). Maar daar kwamen de Fransen weer en Benjamin Kayser zorgde voor try nummer elf van de wedstrijd (48-35). 

Zes minuten voor tijd kwam Engeland 20 punten voor door een try van Jack Nowell en een benutte conversie van Ford. In de slotminuten was het Engeland die de aanval bleef zoeken, maar uiteindelijk kwamen ze zes punten te kort voor de titel. 

Pedo wil baby maken

De 69-jarige pedoseksueel Yova Kana Shaday voelde zijn eierstokken ballen rammelen en heeft rechter Edward Korman gesmeekt en gebeden hem nog even vrij te laten om nog snel een kwakje te kunnen droppen. Hij beloofde na het zaadschieten vrijwillig terug te komen en dan zelfs levenslang te accepteren. De pedo maakt zich zorgen om zijn tikkende bioklok en heeft als grootste vurige wens om nog snel even een klein gebruiksobjectje te verwekken.

Shaday deed eerder, toen hij in 2005 nog vrij was, zijn voortplantingsoefeningen met een 14-jarige en werd daarvoor beloond met drie jaar staatshotel. Toen hij in 2008 weer vrij kwam en helemaal vrij van zonden was gebruikte hij zijn herkansing in de maatschappij vrijwel direct voor het molesteren van een andere minderjarige. Omdat hij een en ander nog niet helemaal goed begrepen had werd dat beloond door een rechter met 15 maanden opfrisstaatshotel.

Om hem te helpen niet weer op kosten van de staat te moeten logeren moest hij zich levenslang elk jaar laten inschrijven in het pedoregister van Brooklyn. Echter is de oude man wat vergeetachtig en vergat hij dat na een paar keer. Ook de politie vergat het register en de inschrijving te checken.

Tot op een kwade dag de fiets van de beste man werd gejat en hij aangifte ging doen van het ontvreemde rijwiel. Een agent die wél fietensdiefstalaangiftes wilde opnemen tikte zijn pedo personalia op de computer in voor het verwerken en opnemen van de aangifte. Het New Yorkse computersysteem dat wél werkte en deugdelijk gekoppeld was met andere systemen liet alle alarmbellen en zwaailichten afgaan op de vergeten registraties.

De FBI wist nog te melden dat Shaday eerder al aangifte had gedaan onder de valse naam 'Lucas Avram' en dat het daardoor toen stil was gebleven.

Omdat dit een overtreding was van Shaday's voorwaarden moest hij voor het hekje van rechter Korman verschijnen. Deze nam een minuutje stilte in acht om het verzoek van de pedo te overdenken en wees dat toen af.

Shaday kan een straf variërend van een boete tot tien jaar staatshotel tegemoet zien. De kinderliefhebber vreest dat als het op een logeerpartij uitdraait zijn zaadfabriek in die tijd de pijp aan Maarten heeft gegeven en hij geen zaadjes op Gods akkertje meer te zaaien heeft.

Paris Saint-Germain trekt aan Pogba

Het sterrenensemble van Paris Saint-Germain wordt komende zomer mogelijk uitgebreid met Paul Pogba. De Franse kampioen heeft een bod uitgebracht op de 22-jarige middenvelder van Juventus, liet directeur Pavel Nedved van de Italiaanse club zaterdag weten. "We hebben een bod van 'PSG' op Paul binnengekregen, maar dat is niet de enige club die hem wil hebben. Real Madrid en Barcelona zijn ook geïnteresseerd", zei Nedved in Franse en Italiaanse media.

Pogba stapte in 2012 over van Manchester United naar Juventus. De fysiek sterke middenvelder groeide bij de Oude Dame al snel uit tot een belangrijke kracht. Pogba ligt met Juventus op koers om opnieuw de landstitel te pakken. De Italiaanse kampioen staat ook in de kwartfinale van de Champions League, waarin AS Monaco de tegenstander is. Vanwege een hamstringblessure moet Pogba die duels volgende maand missen.

Lazio legt Braziliaanse revelatie langer vast

De Italiaanse voetbalclub Lazio heeft Felipe Anderson voor langere tijd aan zich gebonden. De 21-jarige Braziliaan verlengde zaterdag zijn contract bij de Romeinen met twee jaar, tot de zomer van 2020. Spelmaker Anderson maakte dit seizoen al acht doelpunten in de Serie A en leverde ook heel wat assists. Hij heeft daarmee een belangrijk aandeel in de derde plaats van Lazio op de ranglijst.

Lazio plukte de Braziliaan in 2013 weg bij Santos. Afgelopen seizoen kwam Anderson tot dertien wedstrijden in de Italiaanse competitie, dit jaar beleeft hij zijn echte doorbraak in de ploeg van Stefan de Vrij. De Braziliaanse jeugdinternational heeft met zijn spel de aandacht getrokken van grote buitenlandse clubs.

Luis Enrique ziet geen favoriet in 'Clásico'

De strijd om de Spaanse voetbaltitel kan zondag wel eens een beslissende wending krijgen. Met FC Barcelona en Real Madrid staan de nummers één en twee van de ranglijst tegenover elkaar, in de 230e officiële uitvoering van de Clásico. "Dit wordt een heel belangrijke wedstrijd, maar geen beslissende", zei de Catalaanse trainer Luis Enrique zaterdag. "Er staan ons daarna namelijk nog tien moeilijke wedstrijden te wachten."

Barcelona heeft aan kop van de Primera División één punt voorsprong op de Koninklijke. "Duels met Real Madrid zijn altijd speciaal", zei Luis Enrique, die voor beide clubs speelde. "Vooraf kan je nooit een favoriet aanwijzen. Het is een wedstrijd tussen twee topteams, waarbij veel op het spel staat. Voordeel voor ons is dat we thuis spelen, want onze fans geven altijd een extra steuntje in de rug."

OFI Kreta uit Griekse competitie gezet

Voetbalclub OFI Kreta is zaterdag gedwongen zich terug te trekken uit de Griekse competitie wegens financiële wantoestanden. Clubvoorzitter Nikos Machlas omschreef de Super League waarin de club uitkwam als een 'miserabele competitie'. De oud-spits van onder meer Vitesse en Ajax had geen goed woord over voor de Griekse voetbalbestuurders. "De maskers zijn afgevallen. OFI was een makkelijk slachtoffer zodat ander clubs kunnen blijven", mopperde Machlas.

OFI had meerdere keren de regels overschreden door onder meer de spelers niet uit te betalen en de ploeg had al tien punten moeten inleveren. Het noopte coach Gennaro Gattuso in januari tot opstappen. "Dit besluit is een schande maar aan de andere kant zijn we blij dat we niet meer aan deze miserabele competitie hoeven meedoen", zei Machlas. Door het vertrek van OFI en eerder al van het failliete Niki Volou telt de hoogste klasse van het Griekse voetbal nog maar zestien teams.

Honderden arrestaties na massale spiek-acties in India

In de provincie Bihar in India zijn vandaag zo'n 300 mensen in de boeien geslagen nadat ze eerder deze week een Ibn Ghaldoun-achtige actie hadden ondernomen. Gisteren doken er namelijk beelden op van mensen die met gevaar voor eigen leven een schoolgebouw beklommen om zo spiekbriefjes aan de kinderen te kunnen geven.

Veel van de arrestanten zijn ouders van de kinderen die een examentoets moesten maken. Ook zijn er minstens 750 kinderen naar huis gestuurd en zijn de examens op een viertal plaatsen geschrapt. Vooral in de armere regio's van India is een schooldiploma essentieel om zo een goede baan te kunnen vinden en zijn ouders bereid om hun leven te wagen om hun kinderen een betere toekomst te bieden.

Volgens de Indiase staatsminister PK Shahi van Onderwijs is het bijna onmogelijk om het spieken te voorkomen. "Als er drie of vier mensen één student helpen, dan zijn er landelijk in totaal 6 tot 7 miljoen mensen betrokken bij het spieken".

Giroud opnieuw uitblinker bij Arsenal, Southampton wint van Burnley

Na een geweldig optreden vorige week, was het zaterdagmiddag opnieuw Olivier Giroud die met twee goals de overwinning binnensleepte voor Arsenal. Bij Newcastle United werd het 1-2.

Vanaf het begin liet Arsenal weten dat het voor de winst naar Newcastle was gekomen. De Londense formatie zette de thuisploeg in de eerste fase van het duel al vroeg onder druk, waardoor The Magpies niet aan voetballen toekwamen. Vooral Giroud deed de verdediging van de havenclub sidderen van angst.

Na een vrije trap van Welbeck, kon de Fransman met zijn knie het bal in het doel werken van de thuisclub: 0-1 voor de Londenaren. Het team van Wenger bleef aanzetten omdat het bloed rook. Via mooi combinatiespel langs de flanken probeerde het Newcastle te overrompelen. Uit een corner van Cazorla kon Giroud opnieuw toeslaan: 0-2.

Direct na rust was het Sissoko die het leed voor de thuisclub wat kon verzachten. Na een prima aanval via de rechterkant, bood Cabella de Fransman een niet te missen kans op de aansluitingstreffer: 1-2. Het was voor Newcastle het signaal om opzoek te gaan naar de gelijkmaker.

Uit een corner kon Williamson in de 64e minuut de bal perfect binnenkoppen, maar zag dat Ospina over geweldige reflexen beschikt. De Colombiaan zorgde er voor dat Arsenal de voorsprong kon vasthouden. Onder aanvoering van Sissoko bleef men de Londenaren onder druk zetten, maar uiteindelijk zonder resultaat.


Southampton mocht met het oog op de strijd om een Champions League-ticket geen punten morsen in het duel met degradatiekandidaat Burnley. De Saints begingen geen misstap: 2-0.

In het St. Mary's Stadium kreeg Southampton al snel een tegenvaller te verwerken. Binnen tien minuten liep Saints-doelman Fraser Forster een (op het oog ernstige) knieblessure op en moest reservesluitpost Kelvin Davis worden opgetrommeld. Grote kansen bleven lang uit. Maar een minuut of acht voor de pauze sloeg het helemaal om.

Shane Long brak de ban voor de formatie van manager Ronald Koeman, 1-0. Na de goal kwam het duel eindelijk los. Graziano Pelle raakte een paar minuten na de openingstreffer de lat en de ingevallen doelman Davis moest tweemaal redding brengen voor Southampton, dat sterker dan Burnley begon aan de tweede helft.

Long was tweemaal dichtbij zijn tweede van de middag, maar hij kon het verschil niet maken. Jason Shackell deed dat wel. Een voorzet van Ryan Bertrand werd door de Burnley-verdediger ongelukkig in het eigen doel gewerkt: 2-0. In het laatste halfuur was alleen Pelle nog heel dichtbij een goal.


Overige uitslagen Premier League

Aston Villa 0-1 Swansea City
Stoke City 1-2 Crystal Palace
Tottenham 4-3 Leicester City

Vleeshandelaar Willy Selten geeft fouten toe

De verdachte vleeshandelaar Willy Selten geeft toe dat er bij de verwerking van paardenvlees op zijn bedrijf in Oss fouten zijn gemaakt. Hij ontkent echter dat er bewust en met opzet is gesjoemeld. Selten (45) gaat er daarom vanuit dat hij wordt vrijgesproken als zijn strafzaak volgende week begint, zegt hij in een interview met het ANP.

Begin 2013 viel de inspectie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het bedrijf van Willy Selten binnen. Selten werd verdacht van oplichting en witwassen omdat goedkoper paardenvlees als rundvlees werd verkocht. Twee jaar later is van alle beschuldigingen alleen nog valsheid in geschrifte over.

Willy Selten maakte er nooit een geheim van dat hij paarden heeft uitgebeend en verwerkt voor een Engelse klant. Op verzoek van de klant werd het paardenvlees gemengd met rundervet. Per ongeluk kwam het paardenvlees ook terecht bij een Nederlandse snackproducent. "Rundvleessnippers en paardenvleessnippers werden onder een en hetzelfde artikelnummer in het vrieshuis opgeslagen. Dat is fout maar is gebeurd. Ik ben vergeten een totaal ander nummer te gebruiken. Uiteindelijk hadden we dat beter moeten controleren natuurlijk."

De snackproducent stuurde het vlees terug en kreeg een nieuwe partij. Ook in die partij rundvlees werd DNA van paarden ontdekt. Selten schrok zich rot maar wat er is misgegaan, is voor hem tot op de dag van vandaag een raadsel. "Ergens is er iets niet goed gegaan. Bij ons kan bijna niet. Ik heb er geen verklaring voor."

De enige verklaring die Selten kan bedenken, is dat er paarden-DNA op de machines is achtergebleven.

Selten is getergd dat iedereen hem aanwijst als de hoofdrolspeler in de grote Europese paardenvleesaffaire. Terwijl de NVWA lang bleef volhouden dat bij Selten duizenden paarden in het rundvlees waren verwerkt gaat het officieel nog om circa 300.000 kilo. Selten telde na dat het ging om 963 paarden terwijl in de verdachte periode meer dan 180.000 runderen werden verwerkt.

"Heel Europa wees naar Selten Oss. Het is een groot belachelijk circus dat is opgevoerd. Als ze in plaats van 150 man met twee of drie man waren gekomen hadden ze nu precies hetzelfde resultaat gehad", zegt Selten.

"Ik ben met helemaal niks begonnen en ik heb toch een bedrijf opgebouwd waar 140 mensen hun boterham verdienen. Ik heb altijd netjes belasting betaald, nooit problemen gehad met de keuringsdienst en ze trekken je binnen zes weken helemaal onderuit." Het paardenvlees was ongeveer 1 procent van een jaar productie bij vleesgigant Selten. Het prijsverschil per kilo was maximaal 40 cent. "Als het was om geld te verdienen, had ik het wel anders gedaan."

Xbox One-update verbetert achievement-notificaties

Microsoft brengt in april een nieuwe update uit voor Xbox One. Mensen die meedoen aan het preview-programma krijgen de eerste helft van de update momenteel al uitgerold. De update brengt enkele kleine verbeteringen, waaronder een nieuwe manier om achievements te tonen.

Wat we kunnen verwachten ten aanzien van de achievements, is een andere manier van het tonen van hetgeen behaald is. Voortaan zal bij het halen van een achievement niet alleen de naam van de achievement getoond worden, maar ook meteen de beschrijving. Je hoeft dus niet apart de achievements-app te openen. Wil je dat alsnog wel doen dan kan dat uiteraard; de snelheid hiervan, waarover veel geklaagd werd, zou flink moeten zijn toegenomen.

Een andere verbetering heeft betrekking op de party chat. Er komt een troubleshoot-guide beschikbaar en de party-app asissteert je bij het activeren van je microfoon en laat zien wanneer privacy-instellingen of netwerkproblemen er voor zorgen dat je communicatie met specifieke partymembers wordt geblokkeerd.

Verder is er een verbetering in het benaderen van game hubs. Leden kunnen nu eenvoudiger hub content ontdekken vanuit de activity feed. Je ziet activity feeds wanneer vrienden een game volgen. Ook kun je de game hubs rechtstreeks benaderen vanaf de pagina van de betreffende game onder de achievements-app.

Dit zijn verbeteringen van de eerste helft van de update-preview. Volgende week wordt bekendgemaakt welke features we kunnen verwachten in de tweede helft van de preview.

Gemeentes waarschuwen voor neonaziband

De Overijsselse gemeentes Tubbergen en Dinkelland waarschuwen horecaondernemers voor de omstreden Duitse neonaziband Kategorie C. Die probeert momenteel in het grensgebied een horecalocatie te vinden voor een optreden, aldus de gemeente Tubbergen zaterdag.

De band heeft een dubieuze achtergrond en banden met hooligans en rechtsextremisten. Eerder liepen optredens in Duitsland uit op geweld en overlast. Optredens in Duitsland zijn daarom verboden. Koninklijke Horeca Nederland heeft uit verschillende Twentse gemeenten signalen ontvangen dat de band daar heeft geprobeerd een zaal te huren.

Weer slachtoffer van MH17 geïdentificeerd

Deze week is weer één slachtoffer van de rampvlucht MH17 geïdentificeerd. Het gaat om een persoon met de Nederlandse nationaliteit. Dit betekent dat nu in totaal 296 slachtoffers van de ramp in Oekraïne zijn geïdentificeerd. De nabestaanden van het slachtoffer zijn geïnformeerd.

Sinds juli 2014 is het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) van de politie bezig met de identificatie van de 298 omgekomen slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Het is mogelijk dat van de twee resterende vermisten met de Nederlandse nationaliteit alsnog informatie beschikbaar komt van de lichaamsdelen die in Hilversum aanwezig zijn. Of en wanneer die informatie beschikbaar komt, is op dit moment nog niet te zeggen, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag,

'Griekenland moet vertrouwen herwinnen'

Tussen Griekenland en zijn partners in de eurozone bestaat een door Griekenland veroorzaakte vertrouwenscrisis. Het is aan Griekenland om dat grote probleem op te lossen door zijn beloftes na te komen. Dat maakte de Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling van Financiën zaterdag duidelijk.

"We hebben twee problemen op dit moment. Het ene is het vertrouwen in Griekenland, omdat als wij iets beslissen het de volgende dag weer anders is. Het tweede probleem is dat we niet de feiten en cijfers krijgen. En het is erg moeilijk om beslissingen te nemen op basis van niets", zei Schelling zaterdag in een interview met het Oostenrijkse radiostation ORF.

Hij merkte verder op dat de Griekse regering tegen de afspraken in het Griekse parlement keer op keer maatregelen introduceert waarover met de ministers van Financiën van de eurozone geen overeenstemming is bereikt. "Ze doen dit elke dag, en dat is niet bevorderlijk voor het vertrouwen. Dat is het grootste probleem dat we op dit moment hebben", aldus Schelling.

Bergsma grijpt wereldbeker in Erfurt

Schaatser Jorrit Bergsma heeft met de zege op de 5.000 meter in Erfurt de wereldbeker op de lange afstanden in de wacht gesleept. De rijder van Team Clafis bleef in Duitsland met 6.17,49 als enige onder de 6.20 minuten en sloeg hiermee een dubbelslag.

Bergsma deed een aanval op het baanrecord van de afwezige Sven Kramer, maar diens 6.16,02 bleef overeind. Dichtst bij Bergsma in de buurt kwam nog Sverre Lunde Pedersen. De Noor werd tweede in 6.20,64 waarmee hij thuisrijder Patrick Beckert (6.21,80) klopte.

Leider in het wereldbekerklassement was Bob de Jong. De Nederlander moest vandaag genoegen nemen met een zesde positie in 6.23,59. Hij werd op 0,2 seconden geklopt door nummer vijf Wouter olde Heuvel, maar bleef de vierde Nederlander, Douwe de Vries (achtste in 6.24,32) wel voor.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Jorrit Bergsma Ned 6:17.49
2 Sverre Lunde Pedersen Noo 6:20.64
3 Patrick Beckert Dui 6:21.80
4 Bart Swings Bel 6:22.38
5 Wouter olde Heuvel Ned 6:23.39
6 Bob de Jong Ned 6:23.59
7 Aleksandr Rumyantsev Rus 6:24.21
8 Douwe de Vries Ned 6:24.32
9 Håvard Bøkko Noo 6:28.77
10 Andrea Giovannini Ita 6:29.67
11 Alexej Baumgärtner Dui 6:38.26


Eindklassement

# Schaatser Land Punten
1 Jorrit Bergsma Ned 430
2 Sverre Lunde Pedersen Noo 415
3 Bob de Jong Ned 346
4 Patrick Beckert Dui 331
5 Aleksandr Rumyantsev Rus 325
6 Bart Swings Bel 320
7 Douwe de Vries Ned 296
8 Wouter olde Heuvel Ned 256
9 Sven Kramer Ned 200
10 Seung-Hoon Lee ZKo 151

Dortmund wint nipt bij Hannover, Stuttgart maakt einde aan zegeloze reeks

Borussia Dortmund won zaterdagmiddag met 2-3 uitwedstrijd van Hannover 96. Het mocht van geluk spreken dat de gelijkmaker niet meer viel in de slotminuten.

Al na drie minuten hadden Die Borussen al op voorsprong kunnen staan. Nadat Reus was weggestuurd in de diepte, kon deze de bal voorgeven op Blaszczykowski. De Poolse middenvelder schoot vervolgens goed in, maar keeper Ziegler wist met een reflex de treffer maar net voorkomen. Het betekende een bliksemstart van de gasten uit Dortmund.

In de 19e minuut was het Blaszczykowski die werd aangespeeld door Subotic, waarna deze de bal gaf aan Reus. Met veel gevoel gaf de Duitse international het ledervervolgens mee aan Aubameyang die een vrije doortocht naar het doel van Hannover kreeg. Alleen voor de goalie bleef de Afrikaan koelbloedig: 0-1. De thuisploeg ging vervolgens opzoek naar de gelijkmaker. Na balverlies van Blaszczykowski op het middenveld, namen de gastheren over. Een geweldige één-twee tussen Bittencourt met Joselu eindigde bij Stindl: 1-1.

Tien minuten in de tweede helft kantelde het duel volledig door een rode kaart voor de uitstekende spelende Bittencourt, die zijn tweede gele kaart in vijf minuten tijd pakte. Dortmund profiteerde hier vrijwel gelijk van. Na een prima loopactie van Blaszczykowski, kon Reus bereikt worden. De Duitser speelde vervolgens Japanner Kagawa aan, die vrijstaand kon scoren: 1-2. Kort daarna bood de doelpuntenmaker Kagawa Aubameyang de mogelijkheid zijn tweede te maken. Uit zijn voorzet volleerde de aanvaller prachtig binnen: 1-3.

Borussia Dortmund bleef kansen creeren en het was wachten op de vierde treffer van de bezoekers. Stindl besloot anders. Na een individuele actie bracht de aanvallende middenvelder zijn ploeg terug in de wedstrijd met een hard schot: 2-3. Ondanks het aandringen van de thuisploeg in de slotfase, bleef Dortmund overeind.


VfB Stuttgart heeft zaterdag eindelijk weer eens gewonnen in de Bundesliga. De ploeg van trainer Huub Stevens wist negen wedstrijden op rij niet te winnen, maar bracht daar tegen Eintracht Frankfurt verandering in. Stevens zag zijn ploeg op eigen veld met 3-1 zegevieren.

Stuttgart kwam vlak na rust nog wel op achterstand, toen Haris Seferovic de bal achter Sven Ulreich werkte. Daniel Ginczek keerde het duel om met treffers in de 63e en 66e minuut. Alexandru Maxim maakte er in de slotfase ook nog 3-1 van, waardoor Stevens wat rustiger kon ademhalen en de resterende minuten met een glimlach bekeek.

Door de zege komt Stuttgart op 23 punten uit 26 wedstrijden. Daarmee is de ploeg nog steeds hekkensluiter, maar het gat met SC Paderborn (zeventiende) werd wel verkleind tot één punt.


Overige uitslagen Bundesliga

1.FC Köln 1-1 Werder Bremen
Paderborn 0-0 Hoffenheim
SC Freiburg 2-0 FC Augsburg

'Huizenprijzen Groningen lager door bevingen'

De aardbevingen in Groningen leiden daar tot lagere huizenprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van de economen Koster en Van Ommeren van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het is volgens hen de eerste keer dat er een verband is aangetoond.

Uit het onderzoek blijkt dat sterke aardbevingen, met een kracht boven de 2,2 op de schaal van Richter, huizenprijzen in de buurt van de aardbeving verlagen. Het gaat om huizen binnen een straal van tien kilometer rondom de sterkste aardbevingen.

Volgens Koster daalt de huizenprijs per aardbeving met 3000 euro. Vooral voor huizen die meerdere keren getroffen zijn door een aardbeving kan de daling dan flink oplopen. Hij schat dat de woningprijzen in Groningen in totaal met ongeveer 150 miljoen euro gedaald zijn als gevolg van de aardbevingen. Dat zou neerkomen op 500 euro per huishouden.

Gewonde man blies woning Urmond op

De man die vrijdag gewond raakte door een explosie van een appartementencomplex in Berg aan de Maas bij Urmond, is degene die de gaskraan in zijn woning open draaide. De bewoner die door de explosie om het leven kwam, had vlak daarvoor de brandweer gealarmeerd wegens een gaslucht in het gebouw. Dat blijkt uit informatie die de politie zaterdagmiddag vrijgaf.

Eerder was onduidelijk wie de explosie had veroorzaakt. De veroorzaker is met ernstige brandwonden opgenomen in een ziekenhuis in Aken (Duitsland).

Voor de rest kon of wilde de woordvoerster van de politie niets zeggen over de toedracht van de explosie met fatale afloop.

Rugbyers Ierland verslaan Schotland en houden zicht op titel

Ierland houdt zicht op de titelprolongatie van de Six Nations. Op Murrayfield in Edinburgh werden de rugbyers van Schotland met 10-40 verslagen. Nadat Wales eerder vanmiddag won van Italië moest Ierland met 21 punten verschil winnen en dat is gelukt. De Six Nations wordt vanavond afgesloten met Engeland tegen Frankrijk. Als Engeland met 26 punten Frankrijk verslaat, dan mag Engeland de beker omhoog houden. 

Ierland stond bij rust al met 10-20 voor tries plus benutte conversies van Paul O'Connell en Sean O'Brien. Na de pauze volgden nog twee tries voor Ierland. Jared Payne en nogmaals O'Brien. Jonathan Sexton was goed voor 18 punten met drie succesvolle concversies en vier benutte penalties. 

Schotland, met Tim Visser die 20 minuten mee mocht doen, blijft puntloos en eindigt als laatste met de Wooden Spoon. Voor Ierland wordt het nu een paar spannende uren afwachten. 

Brand in tankstation bij Kootwijk onder controle

In een tankstation langs de snelweg A1 tussen Apeldoorn en Kootwijk is een grote brand uitgebroken. Volgens de Veiligheidsregio staan verschillende auto's in brand en zijn er minstens twee gewonden gevallen. Er is groot alarm geslagen.

Brandweer en ambulances zijn onderweg. Ook is een traumahelikopter ingezet. Grote zwarte rookwolken trekken over de snelweg.

De snelweg is in beide richtingen afgesloten, meldt de ANWB. Volgens een woordvoerder van de verkeersdienst zou een auto met hoge snelheid het tankstation zijn ingereden.

Update: 17.24 uur
De brand bij het tankstation bij Kootwijk is inmiddels onder controle. Volgens ooggetuigen zouden er een viertal auto's uitgebrand zijn. De snelweg is momenteel nog in beide richtingen afgesloten om de hulpdiensten ruim baan te geven.

Red Bull staat open voor verkoop Toro Rosso

Red Bull staat open voor de verkoop van het Formule 1-team Toro Rosso, zo heeft adviseur Helmut Marko aan de Oostenrijkse media gemeld. Renault zou belangstelling hebben om het opleidingsteam van de Oostenrijkers over te nemen.

Volgens Marko heeft Renault gesprekken gevoerd met Lotus, Force India en Toro Rosso. "Als Renault van mening is dat het om marketingredenen zich anders wil tonen dan moet het of een team kopen of twee auto's in het geel neerzetten."

Red Bull staat, ondanks de kritiek op motorenleverancier Renault, wat Toro Rosso betreft in ieder geval open voor de ideeën van Renault. "Als hierdoor de prestaties en de samenwerking verbeteren dan zien wij dat wel zitten. Als Renault blij is met een dergelijke oplossing dan willen wij wel praten. Het gaat niet alleen om de mogelijkheid van verkoop, maar ook de optie om ze met twee gele auto's te kunnen laten rijden."

Het lichaam na 6 jaar sporten en diëten

Deze kerel genaamd Matt Diaz woog op 16 jarige leeftijd 225 kilo. In de afgelopen 6 jaar is hij maar liefst 120 kilo afgevallen en weegt nu om en nabij de 105 kilo. Het afvallen was misschien nog niet eens het 'zwaarste' deel, nu hij de rest van zijn leven met een zo goed als verminkt lichaam moet doorbrengen. 

Dat zijn ballen nog minstens zo groot zijn als toen hij 16 was, bewijst hij wel met onderstaande video. 

Liberia onderzoekt nieuw geval ebolabesmetting

Liberia onderzoekt hoe het kon gebeuren dat opnieuw iemand besmet is geraakt met het ebolavirus, terwijl het laatste ziektegeval van weken geleden dateert. Deskundigen bespreken het ziektegeval zaterdag.

Bij de patiënt werd vrijdag ebola geconstateeerd. Het lijkt erop dat ze geen contact heeft gehad met personen die eerder geïnfecteerd waren. Ook is ze recentelijk niet naar andere besmettingshaarden als Sierra Leone of Guinee gereisd.

Mogelijk had de vrouw bezoek van buiten Liberia of had ze seks met een overlevende, zei het hoofd van de taakgroep die zich in Liberia op de ebola-uitbraak richt. Het virus kan tot drie maanden in het sperma aanwezig blijven van overlevenden. Gezondheidswerkers manen overlevenden daarom voor de duur van die periode af te zien van geslachtsverkeer.

In Liberia bezweken ruim vierduizend mensen aan het ebolavirus. De epidemie eiste in totaal ruim tienduizend levens. Het laatste ziektegeval in Liberia werd op 5 maart genezen verklaard. Sindsdien wachtte het land de 42 dagen af die dienen te verstrijken vooraleer het vrij van ebola kan worden verklaard, tot het nieuwe ziektegeval vrijdag roet in het eten gooide.

Wilders: 'Ik een antisemiet? Gekker kan het niet worden'

PVV-leider Geert Wilders is verbijsterd over een tweet van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Die noemde Wilders zaterdag indirect een antisemiet. "Ik een antisemiet? Veel gekker kan het niet worden hoor. Ziekelijke uitspraak van zieke man", aldus Wilders. Marcouch ontkent in een reactie evenwel dat hij op Wilders zelf doelt.

De zaak kwam aan het rollen doordat Marcouch op Twitter reageerde op een opmerking van journalist Carel Brendel. Die vond het niet kunnen dat Marcouch zaterdag meeloopt in een demonstratie tegen racisme en discriminatie, terwijl daar ook de omstreden Marokkaanse rapper Appa aan meedoet.

Marcouch reageerde daarop met een foto van Wilders en de Franse politica Marine le Pen, met daarbij de tekst 'Dit zijn de grootste antisemieten! Appa is te onderwijzen, is vooral een grote straatvlegel.' Marcouch stelt in De Telegraaf echter dat hij eigenlijk mensen als Le Pen op de foto bedoelt waamee Wilders zich omringt.  "Je kunt veel van Wilders zeggen, maar niet dat hij een jodenhater is."

Rapper Appa veroorzaakte eerder ophef met anti-Israël-uitspraken. Zo zei hij vorig jaar: "Deze vijand heeft een naam: zionisme. Een Israëlisch regime dat zich dagelijks schuldig maakt aan massamoord en collectieve slachtpartijen van onschuldige Palestijnen." Op een andere demonstratie zei hij "Fuck de zionisten, fuck de Talmoed".

Tegen RTL Nieuws ontkende Appa zaterdag overigens een jodenhater te zijn. "Ik maak onderscheid tussen joden en zionisten", aldus de rapper.

Man perst groep kinderen af

Een man uit het Zuid-Hollandse Haastrecht heeft vrijdagavond acht jongens en meisjes verbaal bedreigd en afgeperst. Hij pakte onder meer hun mobiele telefoons af. Hij was kwaad omdat de kinderen (12 tot 14 jaar oud) mogelijk een ruitje van een kerk hadden ingegooid. De 31-jarige man is opgepakt en zit vast, meldde de politie zaterdag.

De man sloeg op de vlucht toen een paar gewaarschuwde ouders hun kinderen te hulp schoten. Een van de kinderen wist wie de man was. Hij werd korte tijd later opgepakt in zijn huis.

Justin Bieber gespot met model

Justin Bieber heeft het heel erg gezellig met model Ashley Moore. De twee bezochten vrijdag samen een basketbalwedstrijd in Los Angeles en daar konden ze niet van elkaar afblijven. Dat blijkt uit foto's op de website van Daily Mail.

Op een aantal van de foto's is te zien dat Justin bij Ashley op schoot zit, de twee omhelzen elkaar en op een ander plaatje is te zien dat de zanger het meisje een kus op haar voorhoofd geeft.

Volgens Daily Mail is het niet de eerste keer dat Justin wordt gezien met Ashley. In 2013 zouden ze ook al eens samen zijn gespot. Op het Instagramaccount van Justin staan ook verschillende foto's van Ashley.

Justin Bieber had hiervoor een jarenlange knipperlichtrelatie met zangeres Selena Gomez. Sinds de twee eind december weer een eind maakten aan hun relatie werd Bieber al gelinkt aan Kendall Jenner, Hailey Baldwin en Yovanna Ventura.

Helft auto's in Parijs maandag aan de kant

Het stadsbestuur van Parijs laat vanaf maandag nog maar de helft van het huidige aantal auto's toe op de weg. Het openbaar vervoer wordt gratis. De maatregelen zijn bedoeld om de luchtvervuiling in de stad tegen te gaan.

Maandag mogen alleen auto's de straat op waarvan het kenteken eindigt op een oneven getal, liet het kantoor van de burgemeester zaterdag weten. Elektrische en hybride voertuigen en voertuigen waarin meer dan drie personen zitten, mogen wel gewoon blijven rondrijden. Ook in andere Franse steden zijn maatregelen tegen de luchtvervuiling genomen.

De luchtvervuiling in de regio Parijs is sinds woensdag stevig toegenomen. Op die dag bleek in de Franse hoofdstad zelfs even de vuilste lucht ter wereld te hangen, zegt toezichthouder Plume Labs.

Kulizhnikov houdt Nuis af van eindzege op 1000 meter

Pavel Kulizhnikov heeft zaterdag bij de wereldbekerfinale in Erfurt het eindklassement, na de 500 meter, ook de 1000 meter op zijn naam geschreven. Kjeld Nuis greep ondanks zilver naast de eindwinst op de kilometer.

De spelbreker voor Nuis was de Canadees Denny Morrison, die de 1.000 meter op het Duitse ijs won in 1:09.07. Nuis werd op +0.35 tweede en kreeg daardoor 120 punten. Bij winst had hij 150 punten gekregen. Met die dertig punten extra was Nuis de Rus net één puntje voorgebleven.

Kulizhnikov, die vierde werd in 1:09.52, haalde in totaal 600 punten. Nuis bleef hangen op 571. De derde plaats ging naar de Duitser Nico Ihle met 402 punten. Afstandsbrons in Erfurt was er voor de Canadees Vincent De Haitre. Pim Schipper, Michel Mulder en Stefan Groothuis werden respectievelijk zevende, achtste en tiende. 


Uitslag 1000 meter

# Naam land Tijd
1 Denny Morrison Can 1:09.07
2 Kjeld Nuis Ned 1:09.42
3 Vincent De Haitre Can 1:09.47
4 Pavel Kulizhnikov Rus 1:09.52
5 Nico Ihle Dui 1:09.55
7 Pim Schipper Ned 1:09.73
8 Michel Mulder Ned 1:10.14
10 Stefan Groothuis Ned 1:10.62

EIndklassement 1000 meter 

# Naam land Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 600
2 Kjeld Nuis Ned 571
3 Nico Ihle Dui 402
4 Stefan Groothuis Ned 324
5 Denny Morrison Can 321
7 Hein Otterspeer Ned 252
12 Pim Schipper Ned 138
13 Kai Verbij Ned 130
16 Koen Verweij Ned 103
17 Michel Mulder Ned 100

Koningspaar klust mee in dorpshuis Tricht

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag geholpen bij het opknappen van het dorpshuis in het Gelderse dorpje Tricht. Dat deden ze voor NLdoet, de vrijwilligersactie van het Oranje Fonds. Máxima verfde een muur, Willem-Alexander plakte tape op de vloer en verfde een opbergruimte van een gymzaal.

De andere leden van de koninklijke familie waren vrijdag in actie gekomen. Prinses Beatrix, prins Bernhard, prinses Annette, prins Floris, prinses Aimée en Tjalling Ten Cate (de echtgenoot van prinses Margarita) gingen naar een verpleeghuis in Barneveld. Prins Maurits en prinses Marilène hielpen in het Vondelpark in Amsterdam.

Met de actie NLDoet wil het Oranje Fonds vrijwilligerswerk onder de aandacht brengen. Dit jaar doen er 300.000 vrijwilligers mee. Zij gaan aan de slag met meer dan 7600 klussen.

Koningspaar klust in dorpshuis Tricht
Koningspaar klust in dorpshuis Tricht (Foto: ANP)

Asscher: discriminatie niet acceptabel

"Deze cijfers moeten ons allemaal wakker schudden. We zullen discriminatie nooit accepteren." Zo reageert minister Lodewijk Asscher (Integratie) zaterdag op het bericht dat allochtonen slecht af zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Vrijwel nergens in Europa zijn de kansen op de arbeidsmarkt voor allochtonen zo slecht als in Nederland, stelt de Volkskrant in een analyse van cijfers van OESO en Eurostat. "Er is discriminatie op de arbeidsmarkt: Jan maakt in Nederland meer kans op een baan dan Mohammed", aldus de minister. Volgens de bewindsman zorgt discriminatie dat "toekomstdromen eindigen in frustratie en dat talent wordt verspild".

Hij vindt ook dat mensen "hoe frustrerend en ingewikkeld" het ook is, niet moeten opgeven en gelijk aangifte moeten doen als ze worden gediscrimineerd.

Alleen een gezamenlijke aanpak van kabinet, werkgevers en werknemers kan discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken, stelt Asscher.

Asscher: discriminatie niet acceptabel
Asscher: discriminatie niet acceptabel (Foto: ANP)

'VS halen militairen terug uit Jemen'

De Verenigde Staten zijn bezig met het terugtrekken van de laatste honderd militairen uit Jemen, vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het land. Dat meldde CNN zaterdag op basis van bronnen.

Vrijdag kwamen zeker 137 mensen om het leven door aanslagen op moskeeën in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Die werden opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De Amerikaanse militairen waren gestationeerd op de luchtbasis Al Anad. Het leger van de VS heeft jarenlang samengewerkt met de Jemenitische regering in de strijd tegen terreur. De opkomst van de Houthi-beweging maakte dat steeds moeilijker. De Houthi's hebben sinds september de macht in Sanaa in handen. Het parlement en de president hebben ze naar huis gestuurd. Vorige maand sloten de Verenigde Staten al hun ambassade in de hoofdstad.

De Verenigde Naties bemiddelen bij gesprekken tussen politieke partijen voor het opzetten van een overgangsregering, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. President Abd-Rabbu Mansour Hadi riep zaterdag de Houthi's op zich terug te trekken uit Sanaa. Hij wil dat alle partijen van Jemen zich aansluiten bij de gesprekken. Hadi vluchtte vorige maand uit Sanaa naar zijn geboortestad Aden.

'VS halen militairen terug uit Jemen'
'VS halen militairen terug uit Jemen' (Foto: ANP)

Bony zet Manchester City op juiste spoor

Manchester City won zaterdagmiddag vrij eenvoudig van West Bromwich Albion. Mede door een uitblinkende Wilfried Bony, werd het 3-0 voor The Citizens.

Al na twee minuten spelen was de toon voor de hele wedstrijd gezet. Centrumverdediger van West Bromwich Albion McAuley, kreeg van de scheidsrechter een rode kaart gepresenteerd na een vermeende overtreding op Bony aan de rand van het strafschopgebied. De arbiter zat er echter naast met zijn beslissing, want het was rechtsback Dawson die de Ivoriaan van achteren had neergehaald.

Het betekende het startschot voor een dominerend City, dat na twintig minuten spelen liefst 92% balbezit had. De openingstreffer kon daarom niet lang uitblijven. Na een schot van Fernando, kon Bony de bal achter doelman Myhill schieten: 1-0 voor The Citizens. Vlak voor rust was het de Braziliaan die na een fout van ex-NEC’er Olsson, de bal zelf kon inschieten: 2-0.

Ook na de rust bleef het speelbeeld hetzelfde, met vooral Bony en Agüero als gevaarlijkste spelers voor het team uit Manchester. Na krap een uur spelen raakten beide aanvallers achterelkaar het aluminium, waarna Olsson kon opruimen. Het bleef wachten op meer treffers van City.

In de 77e minuut kon Clichy Jovetic wegsturen met een pass. Vervolgens zette de Montenegrijn voor op Silva, die het leder achter Myhill werkte: 3-0. Agüero probeerde in de laatste minuten van de confrontatie nog een goaltje mee te pikken, maar de defensie van WBA hield met hangen en wurgen de Argentijn in bedwang.

Bony uitblinker bij Manchester City (Pro Shots/Reuters/Darren Staples)
Bony uitblinker bij Manchester City (Pro Shots/Reuters/Darren Staples)

Rugbyers Wales zetten druk op Engeland en Ierland

Wales heeft een gooi gedaan naar de eindzege van de Six Nations. In Rome werd Italië met 20-61 verslagen. Wales moet nu wachten op de overige gespeelde wedstrijden. Engeland moet met zestien punten van Frankrijk winnen en Ierland moet twintig punten verschil van Schotland winnen om kans te maken op de titel. 

De eerste helft tussen Italië ging aardig gelijk op. Bij rust stond het 13-14 voor de gasten. Na de rust was het Wales die vele malen sterker werd. Een hattrick van George North en tries van Liam Williams, Rhys Webb, Sam Warburton en Scott Williams brachten Wales naar grote hoogte. 

Het was Leonardo Sarto die in de slotfase nog wat terug deed en met de benutte conversie kwam de 20-61 eindstand op het bord. Deze late try kan nog van invloed zijn op de competitie. Het zorgde ervoor dat Engeland en Ierland zeven punten minder hoeven te overbruggen in hun wedstrijden. 

Ierland speelt eerst tegen Schotland en de Six Nations wordt afgesloten met Engeland tegen Frankrijk op Twickenham. 

Marcouch gelóóft in Appa

Ahmed Marcouch laat, middels Geerts favoriete medium Twitter, weten te geloven dat jodenhater Appa, die een van de sprekers is op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, nog iets te leren valt en ziet de haat-Marokkaan als een soort van Pietje Bel of een Sjakie van de Hoek. Voormalig columnist ArchEnemey maakte ooit een nu nog steeds actuele parodie op dat liedje.

Ondertussen maakt Ahmed Nederlands grootste fan van Israël uit voor jodenhater. Het is wel duidelijk dat het anti-racisme en discriminatie feestje vooral een Marokkaans feestje is en Marcouch voor alles moslim.

Update: 15.52 uur.
De Tweet van Marcouch veroorzaakt behoorlijk wat ophef, een twitteraar trekt de conclusie dat de PvdA kennelijk nog niet genoeg 'gedecimeerd' is. Een andere ziet Appa niet bepaald als een 'straatvlegel'.

Bowe wint 1500 meter in Erfurt, eindzege Leenstra

Brittany Bowe heeft de 1500 meter op haar naam geschreven tijdens de wereldbekerfinale in Erfurt. De Amerikaanse won de schaatsmijl in 1:55.88. Haar landgenote Heather Richardson werd tweede op +0.11. Brons was er voor Martina Sábliková met 1:56.74. 

Marrit Leenstra werd vierde in 1:56.74 en pakte daarmee de eindzege in het wereldbekerklassement. Ze had over het hele seizoen tien punten meer dan Richardson (410 om 400). Ireen Wüst leidde het klassment voor aanvang van deze wedstrijd, maar liet de wereldbekerfinale schieten. 

Marije Joling, Linda de Vries en Carlijn Achtereekte werden in Erfurt respectievelijk zesde, negende en vijftiende. Voor de vrouwen zit de dag erop. Zondag rijden de dames nog de 500, 1000, 3000 meter en de massastart. 

Uitslag 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Brittany  Bowe VS 1:55.88
2 Heather  Richardson VS 1:55.99
3 Martina  Sábliková Tsj 1:56.74
4 Marrit  Leenstra Ned 1:57.45
5 Ida  Njåtun Noo 1:57.46
6 Marije  Joling Ned 1:58.00
9 Linda  de Vries Ned 1:59.22
15 Carlijn  Achtereekte Ned 2:01.97

 Eindklassement 1500 meter

# Naam Land Punten
1 Marrit Leenstra Ned 410
2 Heather Richardson VS 400
3 Brittany Bowe VS 370
4 Ireen Wüst Ned 340
5 Martina Sábliková Tsj 313
7 Marije Joling Ned 251
8 Linda de Vries Ned 238
26 Carlijn Achtereekte Ned 39

Robben terug bij Bayern München

Arjen Robben is na een korte afwezigheid klaar voor zijn rentree bij Bayern München. De aanvaller behoort tot de selectie van trainer Pep Guardiola voor de competitiewedstrijd zondag tegen Borussia Mönchengladbach.

"Ik ben er weer helemaal bij", zei Robben na de training van zaterdag. De topschutter van Bayern München miste vorige week het bezoekje aan Werder Bremen (0-4,) vanwege de blessure die hij enkele dagen daarvoor in de Champions League had opgelopen tegen FC Shakhtar Donetsk.

De vleugelspits, al goed voor zeventien doelpunten in de Bundesliga, hervatte woensdag de groepstraining. "Arjen is net als een Formule 1-motor", zei clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt. "Hij wil voor elke wedstrijd onderzocht worden. En als hij dan groen licht krijgt, gaat hij los."

De aanstaande rentree van Robben is ook goed nieuws voor bondscoach Guus Hiddink, die de aanvaller heeft opgeroepen voor de komende twee interlands van Oranje.

Van de Beek debuteert in selectie Ajax

Donny van de Beek debuteert dit weekend in de wedstrijdselectie van Ajax. Trainer Frank de Boer maakte vandaag bekend, dat de jongeling zijn opwachting mag maken. Tegenover de entree van Van de Beek staat de afwezigheid van Daley Sinkgraven en Nicolai Boilesen.

Sinkgraven liep eerder vandaag, aan het einde van de training, een blessure aan zijn lies op. Daarnaast krijgt Boilesen een weekend rust.

De 17-jarige Van de Beek mocht afgelopen januari met de selectie van Ajax op trainingskamp naar Qatar. Nu mag de jonge voetballer dus voor het eerst aan het echte werk ruiken. Ajax speelt morgenmiddag de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag, die gewonnen moet worden. Alleen dan houden de Amsterdammers koploper PSV nog in het vizier.

Van de Beek debuteert in wedstrijdselectie Ajax (Pro Shots/Henk Korzelius)
Van de Beek debuteert in wedstrijdselectie Ajax (Pro Shots/Henk Korzelius)

Kulizhnikov stelt eindzege wereldbeker 500 meter veilig met winst

Pavel Kulizhnikov heeft tijdens de voorlaatste 500 meter van het wereldbekerseizoen de eindzege in het klassement veilig gesteld. De wereldkampioen win in Erfurt met een tijd van 34.71. Michel Mulder en Gerben Jorritsma werden respectievelijk tweede (34.71) en derde (35.25).

Pim Schipper noteerde de negende tijd (35.44) en Jan Smeekens werd met 35.58 vijftiende. Met nog één afstand te gaan kunnen Kulizhnikov en Dubreuil niet meer worden ingehaald van de plekken één en twee. Aangezien Mo Tae-Bum niet aanwezig is in Erfurt ligt de strijd voor plek drie nog open. 

Pavel Kulizhnikov stelt wereldbekerzege op 500 meter veilig (Pro Shots/Erik Pasman)
Pavel Kulizhnikov stelt wereldbekerzege op 500 meter veilig (Pro Shots/Erik Pasman)

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Pavel Kulizhnikov Rus 34.71
2 Michel Mulder Ned 34.94
3 Gerben Jorritsma Ned 35.25
4 Laurent Dubreuil Can 35.26
5 Aleksey Yesin Rus 35.30
9 Pim Schipper Ned 35.44
15 Jan Smeekens Ned 35.58

Klassement

# Naam Land Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 930
2 Laurent Dubreuil Can 651
3 Mo Tae-Bum  Zko 495
4 Artur Was Pol 490
5 Nico Ihle Dui 468
6 Michel Mulder Ned 440
7 Jan Smeekens Ned 435
10 Hein Otterspeer Ned 289
16 Gerben Jorritsma Ned 225
17 Pim Schipper Ned 199

Engelsen hebben weinig vertrouwen in Advocaat

Sunderland vecht op dit moment tegen degradatie en hoopt het tij met Dick Advocaat te keren. De Nederlander werd recent aangesteld om de Engelse ploeg in de Premier League te houden. De Engelse tabloid hebben echter weinig vertrouwen in onze landgenoot.

De Engelse BBC schreef een poll uit en vroeg de mening van de stemmers naar de volgende stellen: Weet Dick Advocaat Sunderland voor degradatie te behoeden? Meer dan de helft van de respondenten gaf aan dat Sunderland na dit seizoen in het Engelse Championship actief zal zijn.

Advocaat zit vanavond voor het eerst bij Sunderland op de bank. De ploeg neemt het dan op tegen West Ham United. The Black Cats staan op dit moment nog zeventiende, maar het verschil met rode lantaarn-drager Leicster City bedraagt maar zeven punten.

Richardson wint voorlaatste 500 meter, Oenema vijfde

Heather Richardson heeft zaterdag bij de wereldbekerfinale in Erfurt de één-na-laatste 500 meter van het seizoen gewonnen. De Amerikaanse won in een tijd van 37.80. Thijsje Oenema was op plek vijf de beste Nederlandse (38.40).

De Amerikaanse Richardson haar landgenote Brittany Bowe voor, zij reed 37.93. Het brons was voor Yekaterina Aydova met 38.15. Nao Kodaira werd vierde (38.28) en moet morgen vijfde worden om het eindklassement te winnen over 500 meter. Kodaira heeft zondag nog 60 punten nodig en plek vijf is goed voor 75 punten. Klassementsleider Lee Sang-Hwa heeft haar seizoen al beëindigd. De Amerikaanse dames maken geen kans meer op de eindzege aangezien de dagwinnaar 150 punten kan bijschrijven. 

Margot Boer klokte met 38,89 de achtste tijd in Duitsland, terwijl ploeggenotes Floor van den Brandt (twaalfde in 39,07) en Bo van der Werff (veertiende in 39,22) buiten de top tien eindigden.


Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Heather Richardson VS 37.80
2 Brittany Bowe VS 37.93
3 Yekaterina Aydova Kaz 38.15
4 Nao Kodaira Jap 38.28
5 Thijsje Oenema Ned 38.40
8 Margot Boer Ned 38.89
12 Floor van den Brandt Ned 39.07
14 Bo van der Werff Ned 39.22

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Lee Sang-Hwa  Zko 880
2 Nao Kodaira Jap 820
3 Heather Richardson VS 560
4 Judith Hesse Dui 517
5 Margot Boer Ned 459
9 Floor van den Brandt Ned 391
15 Bo van der Werff Ned 218

Nostalgisch Ranja terug in de schappen

Met Ranja-limonade weer in de schappen, is Nederland vanaf maandag een nostalgisch product rijker. In circa zeshonderd supermarkten zal de siroop uit vervlogen tijden weer verkrijgbaar zijn. Drijvende kracht achter de herintroductie van Ranja is investeerder Nederlands MerkGoed, dat naar eigen zeggen meer producten van weleer in de pijplijn heeft.

Ranja weet zich in goed gezelschap van onder andere zuiveldrank Tjolk en de frisdranken van Exota die ook al een revival op de markt beleefden. Ook biermerk Oranjeboom zou staan voor een comeback. Volgens Merkgoed profiteren lokale producenten van de globalisering van multinationals als Unilever en Procter & Gamble, waardoor juist behoefte zou ontstaan aan lokale merken.

"Interessante splinters", zo bestempelt Jochem Schouten van MerkGoed de producten waarin het wil investeren. Ranja is de eerste handelsnaam waarin het bedrijf een deelneming heeft. "Het is meer dan de hang naar authenticiteit", vervolgt hij. "In de afgelopen jaren hebben lokale Nederlandse merken het gewoon goed gedaan. Dus er is markt voor." Met name babyboomers lijken bereid geld uit te geven aan artikelen waarmee ze zijn opgegroeid.

Anders dan het klassieke Ranja, dat in 1920 door de firma C. Polak en zonen in de markt werd gezet, is de receptuur van nu aangepast. In haar tweede jeugd is het product pure vruchtensiroop zonder toevoegingen. "Als vader van jonge kinderen kijk je toch anders naar kunstmatige zoet- en smaakstoffen", zo verduidelijkt Schouten.

Of Ranja een succes wordt zal moeten blijken. Schouten is zich ervan bewust dat in de huidige tijd meer wordt verlangd dan het puur in de schappen zetten van een product. "Het gaat erom dat je een beleving creëert. Het is niet zo dat mensen zo maar even willen betalen. Daar moet wat tegenover staan." Wel benadrukte hij dat de lokale ondernemingen en de lokale economie profiteren van de groeiende vraag naar die producten.

In de komende maanden verwacht MerkGoed meer merken afgestoft en wel in de markt te zetten. Over ruim een maand wordt een nostalgisch sportmerk geherintroduceerd, gevolgd door een levensmiddelenmerk dat medio dit jaar zijn comeback zal beleven.

Ranja komt weer terug (Foto: C. Polak Gzn)
Ranja komt weer terug (Foto: C. Polak Gzn)

Hirscher dichtbij historische eindzege World Cup

Skiër Marcel Hirscher heeft zich zaterdag vrijwel verzekerd van zijn vierde eindzege op rij in de World Cup. Dat zou een nieuw record zijn, nooit won iemand vier keer op rij de algemene World Cup. Tijdens de World Cup-finales in het Franse Meribel pakte de Oostenrijker met tevens een Nederlands paspoort de vierde plek op de reuzenslalom. Dat was gezien de rest van het seizoen wat teleurstellend, maar met het oog op het totaalklassement een prima resultaat.

De zege ging naar een - vooral in de tweede run - oppermachtige Henrik Kristoffersen. De jonge Noor, onlangs goed voor twee wereldtitels bij de junioren, pakte zo zijn vierde World Cup-zege ooit en pas de eerste op de reuzenslalom. De Duitser Fritz Dopfer moest 0,79 seconden toegeven en mocht zijn achtste podiumplaats bijschrijven, maar een zege ontbreekt nog altijd. Thomas Fanara uit Frankrijk werd op 0,97 seconden derde, ruim twee tienden voor Hirscher.

De grote concurrent van Hirscher in de strijd om de algemene World Cup, de Noor Kjetil Jansrud, deed het voor zijn doen uitstekend. Nadat hij in het eerste deel van zijn loopbaan vooral een specialist was op de reuzenslalom, is hij tegenwoordig met name erg sterk op de snelle disciplines, de afdaling en super-G. In Meribel kon hij vooral dankzij een zeer sterke tweede run toch de elfde plek pakken. Daarmee heeft hij nog een theoretische kans op de eindzege in de World Cup. Zondag moet Jansrud dan eerste of tweede worden in de slalom, terwijl Hirscher geen punten mag pakken. De kans op een nulscore van Hirscher lijkt al klein, de kans dat Jansrud de beste twee haalt nog kleiner: Zijn beste resultaten zijn een vierde en achtste plek in respectievelijk 2005 en 2006.

Hirscher na zijn tweede run, die hem zo goed als zeker opnieuw de World Cup opleverde (Foto: Getty)

Politie gaat files veroorzaken

Uit protest tegen "de onderwaardering van hun werk door de politie" houden de politiebonden ACP en NPB komende dinsdag een langzaamaanactie op de snelwegen A16 en A58 rond Breda. Dat hebben de bonden zaterdag laten weten.

Tussen 10.00 en 11.00 uur gaan verschillende politievoertuigen de weg op die niet harder zullen rijden dan 60 kilometer per uur, over alle rijstroken. Ze rijden vanuit Breda de A16 op, naar de A58 richting Bergen op Zoom en Goes. Bij Goes wordt gekeerd en gaat de rit in omgekeerde richting terug. Tijdens de actie sluiten zich op de heenweg steeds meer politiewagens aan, die op de terugweg geleidelijk weer de afrit nemen.

Het is een actie van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. "De eerste van meerdere. "We zijn aan het kijken of ook andere eenheden zo'n zwaan-kleef-aan-actie kunnen houden", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Haatbaard wil het westen nuken

Haat richting joden en Israel is niet genoeg bij sommige geestelijken die hun zieke boodschap mogen doorgeven in de Al-Aqsamoskee te Jeruzalem. Ook het westen moeten eraan geloven. Dit zou platgenuked moeten worden, in de ogen van sjeik Muhammad Abed.

De man in kwestie luistert ook naar de naam Aboe Abdallah, wat letterlijk 'vader van de slaaf van Allah' betekent. Een populaire bijnaam onder extremisten. Osama bin Laden pleegde zich onder andere ook zo te noemen.

In het eerste gedeelte van het fragment prijst de man de Islamitische Staat de hemel in. Zo is hij onder de indruk van de strijd die de IS levert tegen een nucleaire grootmacht als Amerika. Tevens roemt hij de belegering van de jihadis tegen Europa, met zijn gefabriceerde democratie.

"Ze (het westen) komen steeds met andere verklaringen", aldus het haatkonijn. "Ze zeggen dat ze vechten tegen de Islamitische Staat die zij 'Isis' noemen. Maar ze gooien ook bommen op het Al-Noesrafront en de moslims in Syrië. Ze gooien bommen op het idee van een kalifaat, die grondslag heeft gevonden bij de moslims in Syrië, Irak en andere moslimlanden."

"O natie van Islam, alleen een echt kalifaat kan uw honger stillen, uw eer verdedigen en de Al-Aqsamoskee bevrijden van de bezoedelaars", zegt de sjeik zonder een spoortje zichtbare ironie. "O, natie van Islam", vervolgt de goed in het leven staande sjeik. "Luister naar ons advies. O leger van Pakistan, u beschikt over een nucleair arsenaal. Waarom zijn sommige generaals zo terughoudend om de geschiedenis te veranderen met een harde klap? Ze hebben immers de middelen."

Een week later is Iran aan de beurt. Zij krijgen een veeg uit de pan omdat die dwalende sjiieten een werktuig van Amerika en het westen zouden zijn. Tot slot komt de mededeling dat Amerika vertrapt zal worden onder de hoeven van de paarden van het kalifaat. Uiteraard heeft dit alles niets met de islam te maken.


De blije boodschap

Hamburg officieel voorkeursstad voor Spelen 2024

Zoals eerder in de week al voorzien hebben de leden van het Duits olympisch comité DOSB definitief gekozen voor Hamburg als kandidaatstad voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2024. Nadat de leden daarover maandag hadden vergaderd volgde zaterdag een stemming met voorspelbare uitslag. Dat ging ten koste van Berlijn.

Hamburg zou op meer steun van de lokale bevolking kunnen rekenen dan Berlijn, al moet een referendum daarover in september meer duidelijkheid geven. De kandidatuur, die alleen doorgaat als het merendeel van de Hamburgers de plannen steunt, kan uiterlijk 15 september bij het IOC worden ingediend. Boston en Rome hebben zich al officieel kandidaat gesteld. De Noord-Duitse stad streeft naar compacte Spelen waarbij alle sportaccommodaties op loop- dan wel fietsafstand van elkaar moeten liggen. Pas in 2017 volgt een beslissing van het Internationaal Olympisch Comité.

Schwarzenegger krijgt eigen horlogemerk

Arnold Schwarzenegger gaat de markt op met een eigen horlogemerk. De uurwerken worden in Zwitserland gemaakt. Partner in het nieuwe zakelijk avontuur van de 67-jarige 'Terminator' is het internationaal opererende Braziliaanse horlogebedrijf Magnum Group.

Het merk omvat drie collecties, die zijn geïnspireerd op de carrières van Schwarzenegger als bodybuilder, acteur en politicus. Ze zijn naar verwachting vanaf september te koop. De prijzen lopen van 565 dollar tot 2790 dollar (ruim 2500 euro). Magnum is van plan de horloges wereldwijd via warenhuizen aan te bieden.

Schwarzenegger kondigde zijn entree op de markt van luxe polshorloges aan in het Zwitserse Basel. Daar vindt de komende week de internationale beurs van de horloge- en sieradenindustrie plaats (Baselworld).

Terminator begint eigen horlogemerk
Terminator begint eigen horlogemerk (Foto: ANP)

Sprinter Gay kiest voor nieuwe coach

Tweevoudig wereldkampioen Tyson Gay heeft in zijn jacht op deelname aan de WK en de Spelen van Rio 2016 sprintgoeroe John Smith aangetrokken als coach. Dat heeft Smith aangegeven tegenover persbureau Reuters. Gay, die vorige zomer terugkeerde op de baan na een dopingschorsing van een jaar, werkte jaren met Lance Brauman.

"Tyson is sinds maandag bij ons in training", verklaarde Smith die toppers als Maurice Greene en Ato Boldon onder zijn hoede heeft gehad. "Hij heeft de mentaliteit om terug te keren tussen de groten." Gay (32) is nog steeds Amerikaans recordhouder op de 100 meter en met 9,69 gedeeld tweede op de eeuwige ranglijst achter Jamaïcaan Usain Bolt. Hij was al langer op zoek naar een fulltime coach en verhuist nu van Florida naar Californië.

Gay was wereldkampioen 100 en 200 meter in 2007. Hij werd in 2014 met terugwerkende kracht voor een jaar geschorst wegens het gebruik van anabole steroïden. De straf viel lager uit omdat hij volledige medewerking verleende aan het onderzoek. Een van zijn voormalig coaches, Jon Drummond, werd afgelopen winter voor liefst acht jaar geschorst wegens overtreding van de dopingregels.

Atlete Kuijken derde op 1500 meter Melbourne

Atlete Susan Kuijken is zaterdag in Melbourne bij de eerste wedstrijd uit de World Challenge Series als derde geëindigd op de 1500 meter. Kuijken realiseerde een tijd van 4:13,04 minuten. De Australische Zoe Buckman won de race in 4:12,57, ze was 0,02 seconde sneller dan de Nieuw-Zeelandse Angela Smit.

Prima prestaties waren er in Melbourne van de olympisch kampioenen David Rudisha en Sally Pearson. De Keniase wereldrecordhouder en wereldkampioen over 800 meter Rudisha won zijn favoriete afstand in 1:44,94. De Australische Pearson liep in een nette tijd van 12,93 seconden naar de winst op de 100 meter horden.

IJsberg dwingt Ocean Race tot aanpassing

Een kilometer brede ijsberg in de Zuidelijke Oceaan heeft de organisatoren van de Volvo Ocean Race doen besluiten de route van de vijfde etappe enigszins aan te passen. De zes boten waren vanwege de cycloon Pam al met een vertraging van drie dagen vertrokken uit Auckland voor een lange tocht naar het Braziliaanse Itajai.

De ijsberg drijft precies op de te volgen route waardoor de boten een veiliger koers moeten kiezen. Team Brunel met schipper Bouwe Bekking gaat voorlopig aan kop in de zeilwedstrijd, die elf havens aandoet verdeeld over alle continenten. Het negen maanden durende evenement, dat om de drie jaar wordt gehouden, eindigt op 27 juni in het Zweedse Göteborg.

Ex-directeur Nederlandse Moslim Omroep verdacht van omkoping

Voormalig Nederlandse Moslim Omroep (NMO) directeur Frank W. wordt door justitie verdacht van het aannemen van smeergeld. Daarnaast wordt hij ook verdacht van het plegen van fraude met Europese filmsubsidies. verdachte mag maandag voor het hekje verschijnen om uitleg te geven.

Frank W., die directeur was van de NMO van 2004 tot 2009, zou onder andere een tv en dvd-recorder ter waarde van 13.000 euro hebben gekregen van Rob H. die mede verdachte is. Tevens mocht Frank fijn shoppen tot een bedrag van 18.000 euro met de creditcard van Rob.

Om het boekhoudkundig te verantwoorden zou Frank de nodige facturen hebben vervalst. De Fiscale Opsporings en Inlichtingendienst (FIOD) kwam zes jaar geleden al bij de NMO op de koffie om te controleren of die wel zuiver was. Kort daarna was de koek bij de koffie ineens op en ging de NMO onverwachts failliet.

Vriend Rob wordt beschuldigd van het omkopen van Frank, het vervalsen van accountantsverklaringen en het samen met W. indienen van valse subsidieaanvragen. De buit van het duo zou een forse 700.000 euro bedragen.

Rob maakte, naast boekhoudkundige vervalsingen , diverse documentaires over maatschappelijke thema's en kreeg in 2007 nog een Zilveren Nipkow uitgerijkt.

Maakt geld echt gelukkig?

Het is altijd prettig om voldoende geld op je bankrekening te hebben staan om van te leven. De vraag ‘maakt geld echt gelukkig,’ is lastig te beantwoorden. Geluk is een gevoel en komt van binnen uit, dus mijn antwoord is dan volmondig “NEEN.” Dit motto zou op een andere manier moeten worden gesteld namelijk ‘geld maakt niet gelukkig, maar het is wel fijn als je voldoende hebt.’

Tientallen doden door bus in kanaal

Zeker 35 mensen zijn zaterdag om het leven gekomen toen een bus in de Egyptische hoofdstad Caïro in een kanaal naast de Nijl stortte.

Volgens de autoriteiten probeerde de chauffeur een aanrijding met meerdere andere voertuigen te voorkomen door uit te wijken, maar daardoor stortte de bus in het kanaal. De slachtoffers werkten allemaal voor een bouwbedrijf.

In Egypte gebeuren veel verkeersongevallen, door het slechte onderhoud aan de wegen en de riskante rijstijl van de automobilisten. In het land met 90 miljoen inwoners komen jaarlijks meer dan 15.500 mensen om in het verkeer.

Tientallen doden door bus in kanaal
Tientallen doden door bus in kanaal (Foto: ANP)

Miami Heat zien weer kansen in NBA

De basketballers van Miami Heat beginnen langzaam in de vorm te komen waarmee de ploeg alsnog een rol kan spelen in de play-offs om de titel in de Amerikaanse profcompetitie NBA. Mede dankzij 22 punten van Dwyane Wade won Miami met 108-91 van Denver Nuggets, de zesde zege in de laatste acht duels.

Voor Wade was het de achtste wedstrijd op rij waarin hij tot meer dan twintig punten kwam. Door het verlies van Milwaukee Bucks bij Brooklyn Nets komt de zesde positie in de Eastern Conference dichtbij voor de NBA-kampioen van 2012 en 2013, die een moeizaam seizoen kent. "Ik ben er trots op dat niemand in de organisatie en niemand in de spelersgroep het ooit heeft opgegeven", zei Wade. "We hebben nog kans."

Overige uitslagen
Orlando Magic - Portland Trail Blazers 111-104
Philadelphia 76ers - New York Knicks 97-81
Brooklyn Nets - Milwaukee Bucks 129-127
Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 95-92
Chicago Bulls - Toronto Raptors 108-92
Oklahoma City Thunder - Atlanta Hawks 123-115
Dallas Mavericks - Memphis Grizzlies 101-112
San Antonio Spurs - Boston Celtics 101-89
Sacramento Kings - Charlotte Hornets 101-91
Golden State Warriors - New Orleans Pelicans 112-96
Los Angeles Clippers - Washington Wizards 113-99

Veel antisemitisme op anti-racismedag

Hoera! Vandaag is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Een dag waarop stelling wordt genomen tegen afrofobie (ik moest het even opzoeken) en antisemitisme. Speciaal voor de gelegenheid houdt het Comité vandaag een demonstratie op de Dam en het Museumplein te Amsterdam.

Om het allemaal wat leuker te maken, heeft het comité een aantal sprekers uitgenodigd. Laten we even kijken wie dat zoal zijn.

We bijten de spits af met Abdou Menebhi, een fervent Israel-criticus die ooit bij de herdenking van Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin aanwezig was.

Hella Baan, een overtuigde marxist en beroepswerkeloze, geeft ook acte de présence. Bekend van feestjes als Palestina Vrij – Boycot Israel. Tevens iemand die continu vooraan staat om Geert Wilders voor racist uit te maken.

Het geheel krijgt een leuk vervolg met anti-Zwarte Pieters Anousha Nzume en Tanja Jess. Eerstgenoemde heet eigenlijk Anna Steijn, maar dat klinkt natuurlijk niet zo exotisch. Beiden zijn actrice en gebruiken hun bekendheid om een hetze tegen de knecht van Snieklaas te voeren. 

Echt leuk wordt het wanneer Abulkasim al-Jaberi het podium gaat beklimmen. De man heeft ooit in het verleden geroepen dat 'Nederland een ruïne wordt, als we geen gerechtigheid krijgen'. Een onverhuld dreigement. Abulkasim is een fan van Hamas en is van mening dat moslims in Nederland gedehumaniseerd worden.

Het klapstuk van de middag is een toespraak van de notoire antisemiet rapper Apa. Echte naam: Rachid el Ghazoui. Een 'artiest' die bij een Gaza-demostratie al dingen riep als dat joden zionisten de wereld overheersen en dat het CIDI een smerig orgaan is. Meneer is een uitgesproken supporter van –wederom- Hamas. Tevens een 21e-eeuwse aanhanger van de Protocollen van de Wijzen van Sion. 'Ik ben klaar met deze zionistische honden die uit zijn op ons geld en bloed', is een leuke oneliner van hem.

PvdA-corifee Ahmed Marcouch is ondertussen door Jalta op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van laatstgenoemde racist. Zijn reactie? 'Ik wist niet dat Appa was uitgenodigd. Benieuwd naar diens optreden.Carel Brendel weet het Appa-fiasco mooi samen te vatten.

Kortom: over een uurtje kunnen we rekenen op een leuke haatbijeenkomst.

Pas op voor olijfoliemaffia

Pas op wanneer je olijfolie koopt, want te goedkope olijfolie blijkt te mooi om waar te zijn. Uit de Italiaanse versie van de Voedsel- en Warenautoriteit komen geluiden dat dergelijke olie door de plaatselijke boeven onder onhygiënische omstandigheden wordt geproduceerd. 

Het is een matig jaar geweest voor olijfolieliefhebbers. In het Middenlandse-Zeegebied,  waar zo'n 60 tot 70% van alle olijfolie vandaan komt, is een groot deel van de oogst vernietigd door een gevaarlijke microbe. Hierdoor is de productie van olijfolie dramatisch laag en zijn de prijzen inmiddels verdubbeld. 

De criminelen maken hier dankbaar gebruik van. Ze hebben verschillende manieren bedacht om de consument op te lichten. Sommige manieren zijn precies dat, enkel oplichting, maar andere manieren zijn ook echt gevaarlijk. Zo pakken ze matige andere plantaardige oliën en voegen daar, ergens in een smerig keldertje van een crimineel die niet slim genoeg is voor échte boevenplannen, extra dingen aan toe om de kleur en smaak na te maken. De onhygiënische productie kan erg gevaarlijk zijn. 

Of de Limburgse maffia zich ook bezighoudt met deze louche zaken, is niet bekend. Jos van Rey heeft nog niet gereageerd.

Atari sust Rollercoaster Tycoon-fans

Toen de allereerste gameplaytrailer uitkwam voor Rollercoaster Tycoon World (zie het filmpje hieronder), kon die op veel kritiek rekenen van fans. Vooral de graphics werden finaal afgebrand en afgedaan als amateuristisch en ouderwets. Atari probeert nu de schade wat te beperken en schrijft in zijn blog dat de graphics te verwachten waren, omdat de game nog in pre-alpha fase zit.

"Sinds we een nieuw team hebben samengesteld afgelopen herfst, hebben we ons voornamelijk gefocust op de kern en al het werk onder de motorkap. Dit is waarom er nog niet heel veel vooruitgang te zien was in de game op visueel gebied. Werk aan de engine is enorm belangrijk voor de stabiliteit van het spel, en het kost veel werk en tijd om dit goed te krijgen", aldus Atari. Verder schrijven ze ook dat de engine nu af is en ze zich kunnen gaan concentreren op het visuele aspect.

"Het punt van de trailer was niet om te laten zien hoe de game er uiteindelijk uit komt te zien, maar hoeveel voortuigang er was geboekt. We zijn sinds kort ook gebruik gaan maken van de Unity 5 engine, die de visuele kwaliteit moet verbeteren, en we brengen veranderingen aan in de art om het er meer realistisch uit te laten zien." 

Laten we hopen dat Atari ook zijn beloften nakomt. Rollercoaster Tycoon World staat gepland om aan het einde van dit jaar uit te komen.

Atari sust Rollercoaster Tycoon-fans

Meisje vergiftigt moeder om afgepakte iPhone

Een 12-jarig Amerikaans meisje heeft tot twee keer toe geprobeerd om haar moeder te vergiftigen, omdat die haar iPhone had afgepakt. Het meisje goot bleekmiddel in de smoothie die ze voor haar moeders ontbijt maakte, maar die vond na een paar slokken dat het goedje raar rook.

Ze werd er ziek van, maar dat was voor de puber nog niet genoeg. Een paar dagen later lengde ze het water in de karaf in de ouderlijke slaapkamer aan met chloor, maar dit keer rook de moeder het meteen en confronteerde het meisje.

Het meisje is aangehouden wegens tweevoudige poging tot moord, meldt The Denver Channel. Het is niet bekend of ze de iPhone heeft teruggekregen.

'Asielzoekerscentra trekken vrijwilligers'

Waar een nieuw asielzoekerscentrum (azc) opengaat, ontstaan protesten, maar tegelijk trekt het ook mensen die zich willen inzetten als vrijwilliger. Dat bevestigt een woordvoerster van VluchtelingenWerk Nederland zaterdag na berichtgeving in Trouw.

"De komst van een azc gaat gepaard met veel aandacht in lokale en regionale media. Mensen zien dan de ellendige omstandigheden waar de asielzoekers uit vandaan komen en willen dan graag helpen. Ook willen ze een tegengeluid laten horen tegen negatieve reacties op de komst van een azc."

VluchtelingenWerk heeft nu 7000 vrijwilligers die asielzoekers helpen, tien procent meer dan in 2013. De vrijwilligers helpen niet alleen in de azc's maar ook met het wegwijs maken in de samenleving als de asielzoeker eenmaal in een gemeente kan gaan wonen.

Cricketers Nieuw-Zeeland naar halve finale WK

Nieuw-Zeeland heeft op het wereldkampioenschap cricket de halve finales bereikt. De Black Caps versloegen in het eigen Wellington West Indies met 143. Martin Guptill zette namens Nieuw-Zeeland een recordscore op het bord. 

Nieuw-Zeeland begon met batten en liet 393 runs noteren tegenover het verlies van zes wickets neer. Van die score nam Guptill ruim de helft van de runs voor zijn rekening. Met 237 not out uit 163 ballen (11x6, 24x4) verbeterde hij het WK-record van Chris Gayle die eerder dit WK voor West Indies tegen Zimbabwe 215 runs maakte.

West Indies kwam uiteindelijk niet verder dan 250 runs all out (30.3 overs). Gayle en Jason Holder kwamen tot respectievelijk 61 en 42 runs. Bowler Trent Boult was goed voor vier van de tien wickets namens Nieuw-Zeeland. 

In het eendaagse cricket is Guptill na Rohit Sharma (de recordhouder met 264 runs), Sachin Tendulkar, Virender Sehwag en Gayle pas de vijfde speler die een double century op zijn naam schrijft.

Over drie dagen speelt Nieuw-Zeeland in Auckland zijn halve finale tegen Zuid-Afrika. Twee dagen daarna is de andere halve finale tussen Australië en India. De finale is op zondag 29 maart in Melbourne. 

IJshockeyers Tilburg pakken landstitel

Destil Trappers heeft vrijdag de Nederlandse ijshockeytitel veroverd. De ploeg uit Tilburg won voor eigen publiek het zesde duel met Unis Flyers uit Heerenveen via penaltyshots. Daardoor namen de Brabanders in de best-of-sevenserie een beslissende voorsprong van 4-2. De Trappers zijn voor de vijftiende keer landskampioen geworden.

De thuisploeg stond na twee periodes met 4-2 voor, maar liet de Friese ijshockeyers in de laatste periode nog langszij komen (4-4). In de verlenging werd niet gescoord, waardoor penalty's de beslissing moesten brengen. Aanvoerder Diederick Hagemeijer maakte de winnende, waarna Tilburg feest kon vieren.

Handbalsters verslaan Slowakije

De Nederlandse handbalsters hebben de eerste van twee oefenwedstrijden tegen Slowakije gewonnen. Oranje zegevierde vrijdagavond in sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem met 33-27. Bij rust was de marge in deze eerste interland van 2015 vijf doelpunten (16-11). Zaterdag staan beide teams nogmaals tegenover elkaar.

De selectie van bondscoach Henk Groener had al de hele week getraind op Papendal. Ailly Luciano en Isabelle Jongenelen haakten af omdat ze niet fit waren. Nederland bereidt zich voor op de play-off tegen Tsjechië in juni. De winnaar van dat tweeluik plaatst zich voor het WK in december in Denemarken.

Alle DLC Mortal Kombat X bekendgemaakt

Een dag geen Mortal Kombat X nieuws is een dag niet geleefd, dus hier komt ie: Naast Jason Voorhees en Predator zijn nu ook Tanya en Tremor bekendgemaakt door Neatherrealm Studios. Daarbij is ook bekend geworden dat publiekslieveling Liu Kang uit de dood van Mortal Kombat 9 is opgestaan en waarschijnlijk weer met bycicle-kicks los gaat. Of hij nog aan de goede kant staat is de vraag, nadat Raiden hem heeft gedood.

Het Kombat Pack kost 30 euro en bestaat uit vier delen:

The Ultimate Horror Pack

  • Playable character Jason Voorhees
  • Horror skins Vampiress Mileena, Kraken Reptile and Pharaoh Ermac

The Klassic Pack #1

  • Playable character Tanya
  • Klassic skins for Kano, Sonya and Liu Kang

The Predator / Prey Pack:

  • Playable character Predator
  • Predator-themed skins Commando Johnny, Infrared Scorpion and Carl Weathers as Jax

The Klassic Pack #2:

  • Playable character, Tremor
  • Klassic skins for Quan Chi, Jax and Kung Lao

Tanya verscheen voor het eerst in Mortal Kombat 4. Tremor is wat minder bekend. Hij komt uit Mortal Kombat Special Forces, waarin hij een volger van Kano is.

Mortal Kombat X komt 14 april uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. PlayStation 3 en Xbox 360 komen wat later aan de beurt.

Maaskant juicht pas als NAC veilig is

Het geloof in een langer verblijf in de eredivisie is helemaal terug bij NAC Breda. De ploeg van trainer Robert Maaskant boekte vrijdag bij FC Utrecht de tweede overwinning op rij (3-4). Uit de laatste vijf wedstrijden pakte de Brabantse degradatiekandidaat tien punten, waardoor NAC ineens weer volop kans heeft op rechtstreekse handhaving. "Dit is een geweldige stap, maar we moeten heel scherp blijven met z'n allen en keihard doorgaan", zei Maaskant. "We moeten niet rusten na deze overwinning. Ik eis van iedereen maximale scherpte tot we daadwerkelijk veilig zijn."

NAC liet FC Utrecht tot twee keer toe langszij komen, maar drukte in het laatste kwartier door. "We hadden de wedstrijd natuurlijk al veel eerder in het slot moeten gooien", aldus Maaskant. "Utrecht had weliswaar meer balbezit, maar het merendeel van de kansen was voor ons. We hebben ons de hele week gefocust op een bepaalde manier van spelen en dat heeft de ploeg fantastisch uitgevoerd. Het geloof is helemaal terug, we leggen de druk weer neer bij onze concurrenten. Nu moeten we doorgaan, net zo lang tot niemand ons meer kan inhalen."

Piloten Lufthansa opnieuw in staking

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn zaterdag voor de vierde achtereenvolgende dag in staking gegaan. De staking richt zich op langeafstandsvluchten en het vrachtvervoer.

Volgens Lufthansa valt circa de helft van de langeafstandsvluchten uit. Rond de 20.000 passagiers worden daardoor getroffen. Van de vrachtvluchten vervalt circa 60 procent.

De piloten vechten een conflict uit met de directie over bezuinigingsplannen. Het belangrijkste twistpunt betreft het plan om de pensioenleeftijd te verhogen. Bij de de grootste luchtvaartonderneming van Duitsland werken ongeveer 5400 piloten.

Vrijdag richtte de staking zich op korte en middellange vluchten. Daardoor vielen 790 vluchten uit en werden 94.000 passagiers gedupeerd.

Boete Sinterklaasjournaal voor inpakpapier

De omroep NTR moet een boete betalen, omdat het Sinterklaasjournaal in 2013 zijn eigen inpakpapier te veel heeft aangeprezen. De bekeuring bedraagt 150.000 euro. Dat heeft het Commissariaat voor de Media zaterdag bevestigd na een bericht in het AD.

Volgens het commissariaat was het inpakpapier voortdurend in de uitzending te zien. Ook op de website werd het papier aangeprezen. "Het gaat om een commercieel product dat in de winkel te verkrijgen was. Het doet niet ter zake hoeveel ze eraan verdiend hebben. Daar komt nog eens bij dat het was gericht op kinderen jonger dan twaalf jaar", aldus een woordvoerder.

Boete Sinterklaasjournaal voor inpakpapier
Boete Sinterklaasjournaal voor inpakpapier (Foto: ANP)

Golfster Schreefel in top 10 bij Founders Cup

Golfster Dewi-Claire Schreefel heeft vrijdag de tweede ronde van de JTBC Founders Cup, een toernooi uit de LPGA Tour, afgesloten met een plaats in de top tien. Schreefel was in de eerste ronde goed voor een score van 67, 5 onder par. Voor de tweede rondgang had ze 70 slagen nodig.

De invallende duisternis in Phoenix voorkwam dat alle speelsters de tweede ronde konden afmaken. Schreefel bezet voorlopig een gedeelde achtste positie. De Diepenveense moet slechts vier slagen toegeven op koploopster Ha Na Jang, maar de Zuid-Koreaanse zit nog midden in haar tweede ronde. Christel Boeljon moet vrezen de 'cut' net niet te halen. Ze is voorlopig gedeeld 83e met een totaal van 143 slagen.

Standard steviger op kop in BeNe League

De voetbalsters van Standard hebben hun leidende positie in de BeNe League verstevigd. De ploeg uit Luik won vrijdagavond in Amsterdam met 2-0 van Ajax. De Belgische doelpunten waren van Maud Coutereels en Tessa Wullaert.

Standard heeft na achttien duels 49 punten, vijf meer dan FC Twente. De Enschedese vrouwen versloegen Telstar met 2-1 en passeerden Ajax op de ranglijst. Jill Roord maakte de winnende treffer.

Raonic verrast Nadal in Indian Wells

Tennisser Milos Raonic heeft zich vrijdag (lokale tijd) in een spectaculair duel met Rafael Nadal gekwalificeerd voor de halve finales van het toernooi van Indian Wells. De Canadees knokte na setverlies terug, overleefde drie wedstrijdpunten en sloot de partij na een kleine drie uur alsnog winnend af: 4-6 7-6 (10) 7-5.

In een strijd om een plaats in de finale van het toernooi, dat officieel de BNP Paribas Open heet, treft Raonic nu de Zwitser Roger Federer.

Voetballegende Pelé steunt Blatter

De Braziliaanse voetballegende Pelé heeft zich openlijk achter Sepp Blatter geschaard. De 74-jarige Pelé vindt dat de vijf jaar oudere Zwitser ook de komende vier jaar de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA moet zijn. "Hij is al lang in functie en heeft veel ervaring. Natuurlijk moet je in het leven soms dingen veranderen, maar ik steun Blatter", zei de drievoudig wereldkampioen vrijdag. "Hij kan nog steeds goed werk doen."

Blatter hoopt op 29 mei voor de vijfde keer te worden gekozen tot FIFA-voorzitter. De 79-jarige Zwitser heeft in de verkiezingsstrijd concurrentie van Michael van Praag, Luis Figo en Ali bin Al-Hussein. "Vroeger had je twee of drie landen die alles bepaalden in het voetbal. Maar de sport is gegroeid, in onder meer Azië en Afrika. Het leiden van de FIFA is daarom een moeilijke taak geworden." Pelé kreeg in 2014 uit handen van Blatter op het jaarlijkse FIFA-gala een oeuvreprijs.

World Cup schansspringen wacht zinderende ontknoping

Peter Prevc heeft ervoor gezorgd dat de World Cup schansspringen pas zondag in de laatste wedstrijd van het seizoen wordt beslist. De Sloveen won vrijdag het skivliegen op de Letalnica-schans - de 'Moeder aller Schansen' - in Planica en verkleinde zijn achterstand op Severin Freund tot 44 punten. De Duitser landde voor het eerst in ruim een maand naast het podium, vierde.

Prevc zette de ski's voor 25.000 uitgelaten supporters na 248,5 respectievelijk 233 meter aan de grond. Met 478,5 punten totaal versloeg hij landgenoot Jurij Tepes en de Oostenrijker Stefan Kraft duidelijk.

Mocht Prevc zondag opnieuw winnen, dan moet Freund ten minste derde worden om de begeerde kristallen kogel mee te mogen nemen naar huis. Hij zou de derde Duitser zijn na de befaamde adelaars Jens Weissflog en Martin Schmitt. "Ik sta nog voor en ga niet lopen rekenen. Daar houd ik me verre van", aldus Freund.

Zonderland heeft befaamde combinatie niet nodig

Epke Zonderland heeft aan het rek overtuigend de finale bereikt van het 39e 'Turnier der Meister' in Cottbus. De Nederlandse turner was vrijdagavond op zijn specialiteit met afstand de beste in de kwalificatie. Voor een totaal van 15,775 punten hoefde hij zijn befaamde combinatie van drie vluchtelementen niet eens te laten zien in de Lausitz-Arena.

De Israëliër Alexander Shatilov (15,075) en de Turk Umit Samiloglu (15,0) presenteerden zich in de schaduw van de olympisch kampioen als de belangrijkste kandidaten voor de andere medailles in deze discipline. Jeffrey Wammes (14,275) kwam net tekort voor een finaleplaats, tiende.

UEFA schorst twee Feyenoorders

De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft Mitchell te Vrede en Erwin Mulder van Feyenoord een schorsing opgelegd. De spits moet de komende twee Europese wedstrijden toekijken, naar aanleiding van de rode kaart die hij vorige maand kreeg tijdens de return in de Europa League tegen AS Roma. Mulder, de Rotterdamse reservedoelman, werd in die wedstrijd vanaf de bank naar de tribune gestuurd omdat hij een 'onacceptabel gebaar' had gemaakt richting de grensrechter en is voor één duel geschorst.

Te Vrede werd na 54 minuten van het veld gestuurd na een onbesuisde tackle. Die rode kaart leidde tot boze reacties van de Feyenoordfans, die allerlei voorwerpen op het veld gooiden. De Franse scheidsrechter besloot vervolgens de wedstrijd een kwartier stil te leggen. De Romeinen wonnen uiteindelijk met 2-1 en schakelden daarmee Feyenoord uit.

De tuchtcommissie van de UEFA behandelde donderdag verscheidene aanklachten tegen Feyenoord, waaronder de beschuldiging van racisme. De Rotterdamse club wacht in spanning op de uitspraak.

WK voor clubs terug naar emiraten

De continentale clubkampioenen strijden in 2017 en 2018 om de wereldtitel in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat heeft het bestuur van de FIFA vrijdag besloten. Het WK voor clubs werd in 2009 en 2010 ook al in de emiraten gehouden, met respectievelijk FC Barcelona en Internazionale als winnaar.

Daarna verhuisde het toernooi voor de kampioenen van Europa, Azië, Afrika, Oceanië, Zuid-Amerika, Noord- en Midden-Amerika voor twee jaar naar Japan, in 2013 en 2014 was Marokko het gastland. Opvallend genoeg is nog niet duidelijk waar het WK dit jaar en in 2016 wordt gehouden. Real Madrid heeft de wereldbeker voor clubs momenteel in bezit.

Van Persie hervat training in Manchester

Robin van Persie heeft vrijdag voorzichtig de training hervat. De aanvaller van Manchester United, die herstellende is van een enkelblessure, mocht weer wat rondjes lopen over het trainingsveld. "Hij maakt progressie", zei manager Louis van Gaal, die Van Persie zondag nog niet kan gebruiken tijdens de competitiekraker op Anfield tegen Liverpool.

De 31-jarige Rotterdammer raakte op 21 februari geblesseerd aan zijn rechterenkel tijdens het bezoek aan Swansea City. Van Persie miste daardoor de laatste vier duels van de Mancunians, waaronder de verloren FA Cupwedstrijd tegen Arsenal. De aanvoerder van Oranje moet ook de komende twee interlands van het Nederlands elftal tegen Turkije en Spanje overslaan.

Van Gaal heeft Marcos Rojo en Luke Shaw wel terug, maar beide verdedigers beginnen in Liverpool op de bank. Bij de thuisclub is aanvoerder Steven Gerrard na een hamstringblessure klaar voor zijn rentree in de basis.

Clarkson: protesteren werkt nooit

Een miljoen handtekeningen werden er vrijdag bij de BBC afgegeven, maar de geschorste presentator Jeremy Clarkson denkt niet dat het wat oplevert. 'Protesteren werkt nooit', schrijft Clarkson zaterdag in zijn column in de Britse krant The Sun.

'Kijk, wij zijn allemaal plankton, maar de wereld wordt geleid door haaien. Dan kun je nog zo'n belangrijke en grote plankton zijn, het maakt geen verschil als een haai je op wil eten', schrijft hij. 'Je kan een miljoen plankton om je heen hebben, maar al zwaaien ze met spandoeken, het zal de haai niet eens opvallen', waarmee hij doelt op de zenderleiding van de BBC.

De presentator van het immens populaire programma Top Gear is geschorst omdat hij een producer zou hebben geslagen. Kijkers willen hem graag terug op de buis.

'Fouten rond verdwijning Lesley Timmer'

Er zijn ernstige fouten gemaakt rond de vermissing en vermeende zelfdoding van de jonge Lesley Timmer uit Delft. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra, die de familie van Lesley bijstaat.

De achttienjarige vwo-scholier verdween in juni 2010 plotseling. Enkele dagen later werd hij dodelijk gewond aangetroffen onder de Kennedybrug in het Belgische Luik. Zijn voeten en handen waren met zijn eigen schoenveters aan elkaar gebonden.

Diekstra wil een nieuw onderzoek. Hij wijst erop dat de politie niets heeft gedaan met informatie die vader René Timmer gaf bij de aangifte van vermissing van zijn zoon. Namelijk dat Lesley de maanden voor zijn verdwijning angstig was en zich erg bedreigd voelde.

In de zaak is volgens Diekstra meer misgegaan. Zo concludeerde een naar België afgereisde Nederlandse politieman volgens hem heel snel en zonder verder onderzoek dat het zelfmoord geweest moest zijn. Ook zou de Nederlandse politie aan de Belgische politie hebben doorgegeven dat Lesley psychische klachten had, maar ontbrak daar volgens de vader van Lesley iedere onderbouwing voor.

De Nederlandse politie registreerde de vermissing bovendien in een verkeerd systeem. Daardoor kon het gebeuren dat Lesley een maand lang ongeïdentificeerd in een Belgische koelcel lag, voordat zijn familie erachter kwam dat hij in Luik was gevonden.

De politie laat weten het overlijden 'ontzettend triest' te vinden, maar wijst erop dat het strafrechtelijk onderzoek naar het overlijden van Lesley is gedaan door de Belgische autoriteiten. 'Het is aan hen om het onderzoek al dan niet te heropenen', aldus een woordvoerder.

De politie laat verder weten dat ze heeft meegewerkt aan een uitzending van Tros Vermist, maar dat ook daaruit geen nieuwe informatie is gekomen die aanleiding was voor een nieuw onderzoek.

Vader Timmer heeft het nooit vertrouwd. Hij heeft Diekstra ingeschakeld om de zaak heropend te krijgen. De advocaat ontdekte eerder onvolkomenheden in het onderzoek naar de dood van de Amsterdamse Talitha, die dood was gevonden op het spoor.

In het geval van Lesley zijn klachten over het gebrek aan actie door de politie in 2011 gegrond verklaard. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, destijds korpsbeheerder, liet toen weten dat ook hij de handelswijze van de politie betreurde.

Deel ingestorte woning gesloopt bij zoektocht

Hulpdiensten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een deel van de vrijdag ontplofte woning in Berg aan de Maas bij het Limburgse Urmond gesloopt. Dat gebeurde nadat speurhonden los van elkaar waren aangeslagen toen ze zochten naar slachtoffers onder het puin. Er werd echter niemand gevonden, maakte de brandweer zaterdag bekend.

De hulpdiensten besloten nog te gaan zoeken naar mogelijke slachtoffers. Toen de honden aansloegen, werd groot materieel ingezet en een deel van de woning gesloopt.

De hulpdiensten zijn zaterdagochtend begonnen loshangende delen van het appartementencomplex te verwijderen zodat de politie onderzoek kan doen. De Julianastraat voor het huis blijft afgesloten.

Een bewoner die dreigde zijn huis op te blazen, voegde vrijdagmiddag de daad bij het woord. Daardoor werd een man gedood. Een ander raakte zwaargewond.

Mexicaanse vrouw van 127 overleden

In Mexico is donderdag een 127 jaar oude vrouw overleden. De Mexicaanse autoriteiten hebben de uiterst hoge leeftijd van Leandra Becerra, zoals de vrouw heet, vrijdag bevestigd.

Waaraan Becerra, geboren in 1887, is gestorven werd niet bekendgemaakt. Volgens haar 70 jaar oude kleinzoon is ze simpelweg gestopt met ademhalen. Ze had al een paar maanden last van haar longen.

De vrouw is niet terug te vinden op de lijst van 's wereld oudste mensen, omdat ze geen officiële papieren had.

In die 127 jaar kreeg Becerra maar liefst 161 afstammelingen. Zelf zette ze vijf kinderen op de wereld.

Mexicaanse vrouw van 127 overleden
127 jarige overledenMexicaanse vrouw van 127 overleden (Foto: ANP)

Cities: Skylines gebouwd wegens SimCity flop

Cities: Skylines, de instant hit van de Zweedse ontwikkelstudio Colossal Order, is niet alleen de best verkopende Paradox titel ooit, maar wordt door zo goed als iedereen gezien als de game die SimCity had moeten zijn. In een interview met PC-Gamer vertelt Mariina Hallikainen, CEO van Colossal Order, dat Cities: Skylines groen licht kreeg na wat er gebeurde met SimCity.

"We hebben dit spel al gepland sinds de oprichting van Colossal Order in 2009. We wilden in de toekomst een City Builder maken, maar wisten ook dat dat niet meteen mogelijk zou zijn omdat we maar met zijn vijven waren." vertelt Mariina. "We waren nu natuurlijk bang dat iedereen het spel als een goedkope kopie van SimCity zou gaan zien, dus we hadden een grote taak voor ons weggelegd."

Op de vraag of Cities: Skylines al in ontwikkeling was toen SimCity uitkwam in 2013 antwoordt Mariina; "Op dat moment was het spel niet in ontwikkeling. Toen ze SimCity aankondigden was iedereen ervan overtuigd dat we Paradox nooit zouden kunnen overtuigen dat we dit spel moesten maken, maar ze gaven ons groen licht toen ze zagen wat er gebeurde met SimCity"

Cities: Skylines scoorde in onze eigen review een dikke 9,5, En ook onze users zijn laaiend enthousiast over de game.

cities skylines
cities skylines

PVV gaat voor Rotterdamse gemeenteraad

De PVV doet mee aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat maakte PVV-leider Geert Wilders zaterdag bekend in een interview met het AD. 'We komen met een eigen kieslijst en willen de stad gaan besturen.'

De keuze van de PVV voor Rotterdam is opvallend, omdat de partij al jaren een herenakkoord heeft met Leefbaar Rotterdam. Afspraak was dat beide partijen niet in elkaars vaarwater zouden zitten. 'Ik heb niets tegen Leefbaar Rotterdam, maar Rotterdam verdient beter.'

Volgens Wilders bedient Leefbaar de PVV-kiezer niet: 'Die partij is afgedreven naar het midden. Mensen willen het PVV-geluid horen.' De PVV-leider wil dan ook in Rotterdam 'zijn eigen kiezers gaan bedienen.'

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten afgelopen woensdag kreeg de PVV in Rotterdam de meeste stemmen.

PVV gaat voor Rotterdamse gemeenteraad

Uitslaande brand in woonboerderij Gorredijk

Er woedt een grote uitslaande brand in een vrijstaande woonboerderij in het Friese Gorredijk. De eerste melding van de brand kwam zaterdagochtend iets na vijf uur.

Volgens een woordvoerder van de brandweer waren twee mensen in de woning aanwezig toen de brand uitbrak, maar lijkt erop dat iedereen tijdig het huis heeft kunnen verlaten. Een van de twee is wel ter controle naar het ziekenhuis gebracht omdat hij of zij rook had ingeademd.

De boerderij heeft deels een rieten dak, waardoor het vuur zich sneller verspreidt. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Brandweer Fryslân meldt op Twitter dat de brand inmiddels onder controle is en dat er erg veel schade is aan het complex.

'Misbruikpater' werkt nog steeds met kinderen

Een negentigjarige Nederlandse pater die in de jaren zeventig op Curaçao jonge jongens seksueel heeft misbruikt, werkt in Brazilië nog steeds dagelijks met kinderen. Pater Cornelio heeft tegenover het Meldpunt Misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk schriftelijk erkend dat hij zich aan jongens heeft vergrepen. Dat meldt het tv-programma Dit is de Dag Onderzoek (EO) zaterdag.

De congregatie waar de pater aan verbonden is, was al geruime tijd op de hoogte. Maar de beloofde 'passende maatregelen' bleven uit. 'Ik heb van de congregatie voor misbruik ook nooit een bestraffing gekregen', aldus de pater. Ander beschuldigingen verwijst hij naar de prullenbak.

Bij het Meldpunt Misbruik RKK zijn tot nu toe 23 meldingen binnengekomen van (buitenlandse) slachtoffers. De afgelopen twee jaar heeft het meldpunt drie zaken tegen hem gegrond verklaard.

Herdenking aankomst Molukkers in Nederland

Een groep Molukkers herdenkt zaterdag aan de Lloydkade in Rotterdam de aankomst van hun grootouders in 1951 in Nederland. 'Precies op deze datum en plaats kwamen onze grootouders per boot aan'. aldus Henry Timisela, een van de initiatiefnemers van de herdenking.

Aan de herdenking gaat een lange wandeling van 85 kilometer vooraf. Die begint vrijdag in Tiel. Ongeveer driehonderd mensen lopen naar de herdenkingsplek in Rotterdam. De wandeling staat symbool voor de tocht die de grootouders destijds naar Nederland maakten. Op het laatste moment sluit ook minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zich aan in de stoet.

Op de herdenkingsplek overhandigen de twee broers en filmmakers Henry en Joshua Timisela hun film Jefta aan Plasterk. De film vertelt het verhaal van een man die zijn vrouw verliest door zwarte magie. Het beeldverhaal geeft een inkijk in de hedendaagse Molukse gemeenschap in Nederland. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 kwamen duizenden Molukkers noodgedwongen naar Nederland omdat ze aan zijde van de Nederlandse kolonisator hadden gevochten.

Der Spiegel maakt godwin met nazi-Merkel

Het leek Der Spiegel wel een goed idee om de actuele verhoudingen tussen Duitsland en Griekenland te duiden met een oude nazi-foto waar Bondskanselier Merkel in gefotoshopt was.

De Duitsers hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk huisgehouden in Griekenland. Op de foto, met nazi-officieren voor de Akropolis die oorspronkelijk uit 1941 komt, kijkt frau Merkel tevreden omhoog. Er zijn momenteel veel spanningen wegens de Griekse herstelbetalingeneis en de weigering van Duitsland om die te betalen.

Op Twitter is er al aardig wat ophef over. Daar wordt het kiekje dom en smakeloos genoemd. Der Spiegel lijkt het thema aan te willen snijden of Duitsland niet wederom Europa overheerst. Niet militair maar nu in economische zin.

Godwin met nazi-Merkel (Foto: Der Spiegel)
Godwin met nazi-Merkel (Foto: Der Spiegel)

Woonwagen uitgebrand in Eindhoven

Op de Fakkellaan in Eindhoven is vrijdagavond een woonwagen in vlammen opgegaan.

Twee personen konden tijdig uit de woonwagen worden bevrijd, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Omdat ze rook hadden ingeademd, zijn ze ter plekke behandeld.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet bekend. Omroep Brabant meldt dat daar zaterdagochtend onderzoek naar wordt gedaan. Tot die tijd zal de plek worden bewaakt door de politie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.