Pathť wil geen leukste cadeau in het donker meer

Volgens de Filmkrant zal de Nationale Bioscoopbon vanaf 1 april niet meer te gebruiken zijn bij Pathé bioscopen. FOK! onderzocht of het licht echt uitgaat voor het donkere cadeau of dat het toch een leuke (matige) 1 april grap betrof.

Eind vorig jaar was de Nationale Bioscoopbon aanleiding van een conflict binnen de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB), de organisatie waar nagenoeg alle Nederlandse bioscopen bij zijn aangesloten. Pathé was het niet eens met het feit dat de NVB zich bezighield met de uitgave van de bon. Volgens Pathé was dit een vorm van concurrentievervalsing omdat de bon in competitie is met producten van de leden van de NVB, zoals de Pathé Giftcard. 

Uiteindelijk liepen de gemoederen zo hoog op dat Pathé dreigde uit de NVB te stappen. De NVB koos eieren voor haar geld en besloot Pathé tegemoet te komen door afstand te doen van de bioscoopbon, en dus behield Pathé haar lidmaatschap van de NVB. 

De bioscoopbon blijft wel bestaan, en zal vanaf 1 april door een aparte organisatie worden uitgegeven, namelijk de Stichting Nationale Bioscoopbon. In het bestuur zullen vertegenwoordigers van zowel grote bioscoopketens als kleine theaters plaatsnemen. Bioscopen kunnen zelf kiezen of ze zich aansluiten en de bon zullen aanvaarden in hun theaters.

Met 21 bioscopen verdeeld over 15 grote steden is Pathé een van de grootste spelers in de Nederlandse bioscoopwereld. Op hun website wordt niets gezegd over het feit dat de bioscoopbon binnenkort niet meer geaccepteerd zal worden. Ook de site van de Nationale Bioscoopbon zelf rept met geen woord over deze kwestie, en benadrukt veelvuldig dat de bon bij alle bioscopen in te wisselen is. 

Een woordvoerder van de NVB bevestigt aan FOK! dat bioscoopbonnen die vanaf 1 april worden aangekocht niet meer bij Pathé ingeleverd kunnen worden. Als je nu nog een bon hebt liggen, dan kun je die dus voorlopig nog wel inleveren bij Pathé. Vooralsnog hebben geen andere bioscopen afstand gedaan van de bon.