De Boer: "het moet een keer goed vallen"

"Het seizoen is inderdaad mislukt als je geen kampioen wordt, de beker niet wint en wordt uitgeschakeld in Europa", erkende trainer Frank de Boer even nadat Ajax was uitgeschakeld door Dnjepr Dnjepropetrovsk in de achtste finales van de Europa League. "Dan kun je alleen nog tweede in de eredivisie worden en je volgend seizoen via de voorronden weer voor het hoofdtoernooi van de Champions League proberen te plaatsen."

Na vier landstitels op rij staat De Boer aan het einde van het seizoen met lege handen. In de allang niet meer spannende kampioenrace van de eredivisie is PSV al elf punten uitgelopen. In de Champions League waren FC Barcelona en Paris Saint-Germain zoals verwacht veel te sterk. Veel meer pijn deed de uitschakeling tegen Dnjepr, dat op basis van een gemaakt doelpunt in de uitwedstrijd verder bekert (0-1, 2-1). "We hebben nagelaten daar te scoren", doelde De Boer op de nipte nederlaag van vorig week in Kiev. "Nu zien we hoe belangrijk een doelpunt op vreemde bodem is."

Tegenover vier landstitels staan ook vier mislukte pogingen met Ajax de kwartfinale van de Europa League te bereiken. Na verloren ontmoetingen met Manchester United, Steaua Boekerest en Red Bull Salzburg in de tweede ronde moest de formatie uit de hoofdstad nu in de achtste finales voor de nummer drie van Oekraïne buigen. "Deze uitschakeling zegt dat we al blij mogen zijn dat we met de subtop van Europa mee mogen doen", besefte De Boer. "Dat is dit seizoen weer niet gelukt."

Aan goede talenten geen gebrek in Amsterdam, liet Ajax ook dit seizoen in Europa bij vlagen weer zien. "Ook nu hebben we het ploegen als Barcelona en Paris Saint-Germain weer lastig gemaakt", weet De Boer. "En tegen Dnjepr hadden we ook kunnen winnen, maar toch staan we met lege handen. Dat heeft ook met ervaring te maken."

Met routiniers van het kaliber Wesley Sneijder of Nigel de Jong had Ajax misschien wel gewonnen van de ervaren ploeg uit Oekraïne. De club uit Amsterdam heeft voldoende geld in kas maar merkt dat ervaren topspelers nog vaak andere ambities hebben. "PSV heeft nu goed gegrepen met Guardado, maar geloof me dat is niet makkelijk", zei De Boer. "En we zoeken heus wel."

Ook na vier mislukte Europese optredens heeft De Boer zijn nabije toekomst voor volgend seizoen al aan Ajax verbonden. Nog even geen Premier League of Primera División voor hem. "Ik zie wat voor een talent we hebben en wat er nog aan komt", zei hij. "Het moet gewoon een keer goed vallen."