Studentenprotest gaat vijfde week in

Vijf weken duurt de bezetting van panden van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door boze studenten nu al. En de actievoerders lijken geen enkele aanstalten te maken om te vertrekken. Studenten en docenten staan lijnrecht tegenover het bestuur van de UvA.

Het protest begon op 13 februari met de bezetting van het Bungehuis en nadat dat door de politie werd ontruimd, trokken de studenten naar het Maagdenhuis. Dit bestuurspand van de UvA was eind jaren 60 ook het middelpunt van een wild studentenprotest. De redenen om te protesteren, komen zelfs deels overeen: meer inspraak op de plannen en het beleid van de universiteit.

De UvA liet half maart al weten in 'tien uitgangspunten' tegemoet te komen aan de wensen van studenten en docenten. De universiteit gaat onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. De actievoerders noemden deze handreikingen echter 'te vaag, te algemeen en het herstelt op geen enkele manier het vertrouwen'.

Het einde van deze patstelling is nog niet in zicht. 'De bezetting gaat vooralsnog gewoon door', aldus een woordvoerder namens de actievoerders.