FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 oktober 2014

[vid] 'Sociale huur wordt onbetaalbaar in grote steden'

Volgens de Huurdersvereniging Amsterdam dreigen sociale huurwoningen onbetaalbaar te worden. Door het besluit de woz-waarde mee te laten tellen zou de koopkracht van minder draagkrachtigen ook met de huurtoeslag niet meer toereikend kunnen worden gerepareerd.

Door de plannen van minister Blok om de woz mee te laten tellen in het puntensysteem voor huurwoningen, zou de huur in Amsterdam jaarlijks 2,5 procent stijgen bovenop de al bestaande verhoging, schrijft AT5. Daar zit door afspraken in het regeerakkoord om scheefwonen tegen te gaan, al een verhoging bovenop de inflatie in. Door er nog meer bovenop te leggen ontstaat een huurprijsexplosie waardoor veel Amterdammers en inwoners van andere zogenaamde 'schaarstegebieden' hun huur straks niet meer kunnen betalen, vreest Bastiaan van Perlo van Huurdersvereniging Amsterdam.

De maatregel wordt door het kabinet omschreven als noodzakelijk voor de bevordering van de doorstroming naar de koopmarkt. Volgens de Amsterdamse afdeling van de VVD zal het effect zijn dat er meer woningen in het segment tussen de 700 en de 900 euro per maand beschikbaar komen. Een woning valt in de sociale huursector indien de huur onder de 700 euro per maand is.

In Amsterdam geldt dit voor zestig procent van het woningbestand. Huishoudens met een jaarinkomen boven de 34.678 euro per jaar verdienen echter teveel voor zo'n woning, maar zouden ook moeite hebben een hypotheek te krijgen voor een koophuis. Vandaar dat de VVD en D66 meer huurhuizen in het segment boven de sociale huurgrens vrij proberen te krijgen. Deze partijen vrezen anders voor een uittocht van middenklassegezinnen uit de stad.

De VVD wijst erop dat het hoofdstedelijke gemeentebestuur, waarin naast VVD en D66 ook de SP zitting heeft, een 'grote pot geld' beschikbaar heeft voor SP-wethouder Laurens Ivens om armoede te bestrijden, mocht die als gevolg van de maatregel ontstaan.

Moordenaars stonden op de stoep bij Taylor Swift

Taylor Swift heeft in het verleden geregeld ongewenst bezoek voor de deur gehad. Ze dreigden haar te doden of te ontvoeren. Enkelen wilden Swift geen kwaad doen, maar drongen zichzelf op om met haar te kunnen trouwen. Dat vertelt de 24-jarige zangeres in een interview met Esquire.

Om de moordenaars buiten de deur te houden, huurde Swift een stel lijfwachten in. Sindsdien gaat ze nooit meer alleen ergens heen. "Dat is het vreemde en trieste deel van mijn leven waar ik het liefst nooit aan denk. Ik probeer er luchtig over te doen omdat ik nooit meer bang wil zijn. En als ik bodyguards heb, hoef ik niet bang te zijn."

Swift, die momenteel een hit scoort met Shake It Off, heeft lang gevochten tegen het idee om beveiliging te nemen. "Omdat ik echt waarde hecht aan het normale leven. Ik zou zo graag weer eens zelf ergens naartoe willen rijden. Zoiets heb ik al zes jaar niet meer kunnen doen."

Verpleegkundige in de fout op Facebook

Een ludiek bedoeld bericht op Facebook dreigt een verpleegkundige van het Limburgse Atrium Medisch Centrum een tuchtmaatregel op te leveren. De verpleegkundige vroeg in een bericht aan een oud-leraar of hij nog last had van zijn benen na een behandeling in het ziekenhuis. Het bericht schoot in het verkeerde keelgat van de patiënt die een tuchtzaak tegen zijn oud-leerling begon.

De verpleegkundedocent kan het niet bewijzen, maar hij denkt dat in de wandelgangen van het ziekenhuis door meer oud-studenten over zijn behandeling werd gesproken, vertelde hij woensdag bij het tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Eindhoven. Door het Facebookbericht werd hij in verlegenheid gebracht bij zijn vrienden, die hem vragen gingen stellen, legde hij uit.

De verpleegkundige, die niet bij de behandeling betrokken was, ontkende woensdag dat hij in het dossier van zijn oud-leraar heeft gekeken. Uit berichten die de leraar zelf op Facebook had geplaatst leidde hij af wat voor een behandeling er had plaatsgevonden.

De verpleegkundige vond zijn post op Facebook achteraf niet slim en hij baalt van de gevolgen. Zijn advocaat erkende de fout ook, maar meent dat die niet zo verschrikkelijk is dat er een sanctie moet volgen.

Verpleegkundige in de fout op Facebook
Verpleegkundige in de fout op Facebook (Foto: ANP)

Lagere eis voor moord op sportschoolhouder

Voor de moord op sportschoolhouder Mondher Bennour uit Almere heeft het OM woensdag in hoger beroep celstraffen tot achttien jaar geëist. Dat is lager dan de eis die eerder bij de rechtbank werd uitgesproken. Justitie wilde toen nog celstraffen tot 22 jaar voor de drie verdachten. Ze werden vorig jaar veroordeeld tot straffen tot vijftien jaar cel.

De sportschoolhouder werd in september 2011 voor zijn woning doodgeschoten. Er ging volgens justitie een lange voorbereiding aan het misdrijf vooraf. Een van de verdachten had de sportschool overgenomen, maar de financiën waren nog niet rond. Bennour zou daarop zijn familie hebben bedreigd.

Tegen de 41-jarige schutter eiste het OM in hoger beroep achttien jaar cel. Dat was in eerste aanleg nog 22 jaar. Hij werd veroordeeld tot vijftien jaar cel, net als een 28-jarige medeverdachte. Tegen hem was toen negentien jaar cel geëist en nu achttien.

De derde verdachte is een 47-jarige man, die wordt gezien als medeplichtige omdat hij van de plannen wist. Hij is vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel, na een eis van zeventien jaar. Justitie eiste woensdag tegen hem twaalf jaar. De eis is lager omdat het OM nu van oordeel is dat zijn rol minder zwaar was.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet naar verwachting 27 november uitspraak.

Kritiek Erdogan op wapendropping bij Kobani

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag de recente wapendropping door de Verenigde Staten bij de Syrische stad Kobani een vergissing genoemd. De wapens die de Amerikanen dropten vielen in handen van strijders van de Islamitische Staat, die de stad al weken belegeren.

De wapens waren bedoeld voor de Koerdische strijders die al weken felle strijd leveren tegen IS. Erdogan heeft niet zo zeer kritiek op de gedachtegang achter de dropping, maar achter het uiteindelijke resultaat. IS maakte onder meer handgranaten, munitie en raketgranaten buit.

Voetbalbiograaf maakt weer kans op NS Publieksprijs

Michel van Egmond maakt voor het tweede jaar op rij kans op de NS Publieksprijs. Hij is in de race met zijn biografie over Wim Kieft en won vorig jaar met zijn boek over René van der Gijp. Ook Esther Verhoef en Herman Koch maken opnieuw kans op de prijs met respectievelijk De Kraamhulp en Geachte Heer M. Isa Hoes is genomineerd met Toen ik Je Zag en Bert Wagendorp met Ventoux. Dat is woensdagavond bekendgemaakt in De Wereld Draait Door.

De winnaar van de prijs krijgt 7500 euro, een sculptuur en mag een jaar lang gratis eersteklas reizen met de trein. Drie kanshebbers gingen al eens met de publieksprijs naar huis. Verhoef won de prijs al eens in 2011 voor het boek Déjà Vu en Koch won in 2009 voor Het Diner.

Het publiek kan tot 19 november stemmen, later die dag wordt de winnaar onthuld. Daarnaast stemt een kernjury mee. Die jury bestaat uit 275 jaarlijks wisselende leden. Vorig jaar brachten 96.000 lezers hun stem uit.

Uitslagen Champions League 22/10/2014

In de Champions League werd het tweede deel van de derde speelronde afgewerkt. De clubs in de groepen A t/m D kwamen in actie. In dit bericht tref je de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventuele andere bijzonderheden.

Groep A

Atlético Madrid (Spa) - Malmö FF (Zwe) 5-0
 48' Koke 1-0
 61' Mandzukic 2-0
 63' Griezman 3-0
 87' Godín 4-0
 90+2 Cerci 5-0

Olympiakos Piraeus (Gri) - Juventus (Ita) 1-0
 35' Kasami 1-0

Stand

# Groep D GW W G V D P
1. Atl. Madrid 3 2 0 1 8:3 6
2. Olympiakos 3 2 0 1 4:4 6
3. Juventus 3 1 0 2 2:2 3
4. Malmö 3 1 0 2 2:7 3


Groep B

Liverpool (Eng) - Real Madrid 0-3
 23' Ronaldo 0-1
 30' Benzema 0-2
 41' Benzema 0-3

Ludogorets (Bul) - FC Basel 1-0
 90+1' Minev 1-0
 18' Die (FC Basel)

Stand

# Groep B GW W G V D P
1. Real Madrid 3 3 0 0 10:2 9
2. Ludogorets 3 1 0 2 3:4 3
3. Liverpool 3 1 0 2 2:5 3
4. Basel 3 1 0 2 2:6 3

Groep C

AS Monaco (Fra) - Benfinca (Por) 0-0
 
75' Lopez (Benfica)

Bayer Leverkusen (Dui) - FC Zenit (Rus) 2-0
 58' Donati 1-0
 63' K. Papadopoulos 2-0
 79' Wendell (Bayer Leverkusen) (2x geel)

Stand

# Groep C GW W G V D P
1. Leverkusen 3 2 0 1 5:2 6
2. Monaco 3 1 2 0 1:0 5
3. Zenit Petersburg 3 1 1 1 2:2 4
4. Benfica 3 0 1 2 1:5 1


Groep D

Galatasaray (Tur) - Borussia Dortmund 0-4
 6' Aubameyang 0-1
 18' Aubemeyang 0-2
 41' Reus 0-3
 83' Ramos 4-0

Anderlecht (Bel) - Arsenal 1-2
 71' Najar 1-0
 89' Gibbs 1-1
 90+1' Podolski 1-2

Stand

# Groep D GW W G V D P
1. Dortmund 3 3 0 0 9:0 9
2. Arsenal 3 2 0 1 6:4 6
3. Anderlecht 3 0 1 2 2:6 1
4. Galatasaray 3 0 1 2 2:9 1

[Upd] Kopers Caterham F1 dreigen met terugtrekken

De toekomst van het Caterham F1 Team hangt aan een zijden draadje. Eerder vandaag berichtten we al dat de auto's mogelijk niet in de Verenigde Staten zouden racen en het verhaal heeft wederom een nieuwe wending gekregen. De kopers van de renstal dreigen zich terug te trekken.

In een persbericht laat Engavast SA, zoals de Arabische en Zwitserse investeerders zich noemen, nooit helemaal eigenaar van het team te zijn geweest. Er ligt weliswaar een juridisch beklonken deal met oprichter Tony Fernandes, maar een overdracht van de aandelen heeft nooit plaatsgevonden. Hierdoor zou Engavast SA de renstal financieren zonder het in bezit te hebben.

Er was al bekend dat Caterham Sports Limited onder curatele is gesteld. Dit zou gekomen zijn door de Export-Import Bank of Malaysia Berhid, die geld opeist van Fernandes en de Caterham Group. Caterham Sports Limited was de leverancier van het Formule 1-team en bij dit bedrijf zijn door deurwaarders allerlei spullen in beslag genomen. Er wordt echter gesteggeld over het eigendom hiervan, want 1Malaysia zegt de eigenaar van de spullen te zijn. Dit Maleisische bedrijf runt het F1-team en heeft allerlei werknemers op de loonlijst staan. Onder hen is niet meer Manfredi Ravetto die volgens Crash.net opgestapt is als teambaas.

Engavest laat in een verklaring weten: "De ondercuratelestelling van Caterham Sports Limited heeft helaas een verwoestende impact op de activiteiten van het Formule 1-team. De curatoren hebben sinds hun benoeming ook verschillende persverklaringen naar buiten gebracht die zeer schadelijk zijn geweest voor het nieuwe management van het Caterham F1-team."

"Na drie maanden geleden de activiteiten van het team in goed vertrouwen te hebben overgenomen, wordt de koper nu gedwongen om alle opties te bekijken, waaronder ook het terugtrekken van het nieuwe management. De koper heeft advocaten de opdracht gegeven om juridische stappen te ondernemen tegen de betrokken partijen, waaronder Fernandes, die als eigenaar, het team nu zal moeten runnen."

Update 23.02 uur
Fernandes is niet van plan Caterham weer te gaan runnen, zo laat hij via Twitter weten. De baas van AirAsia stelt dat de investeerders nooit met geld over de brug zijn gekomen.

Jessica Mendels presenteert nieuw woordspel RTL

Het nieuwe woordspel LETRZ op RTL4 wordt gepresenteerd door Jessica Mendels. De 33-jarige presentatrice, die eerder Camping Life en Ik Kom Bij Je Eten deed, is met het programma vanaf 17 november elke dag te zien. Dat heeft de zender woensdag bekendgemaakt.

LETRZ springt niet in het gat dat Lingo op de publieke omroep achterlaat. De spelshow wordt al aan het begin van de middag uitgezonden. In het programma moeten de kandidaten zoveel mogelijk woorden maken.

Gemeente niet vervolgd voor dug-outongeluk Twijzel

De gemeente Achtkarspelen wordt niet vervolgd voor het fatale dug-outongeluk in Twijzel. Dat laat het Openbaar Ministerie woensdag weten. Ook voetbalvereniging SC Twijzel wordt niet vervolgd. Er is onvoldoende bewijs voor schuld en vervolging heeft 'vanuit maatschappelijk oogpunt' geen toegevoegde waarde.

Bij het ongeluk kwam een meisje van 10 om het leven. Vijf andere kinderen raakten gewond. Ze deden mee aan een schoolkorfbaltoernooi en zaten op een dug-out langs het veld toen die instortte.

De dug-out was beschadigd geraakt toen er tijdens een storm in oktober vorig jaar een tak op was gevallen. De schade bij zowel de voetbalvereniging als bij de gemeente bekend.

Om te spreken van dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld in strafrechtelijke zin moeten de gemeente of de vereniging 'verwijtbaar onvoorzichtig' zijn geweest. Beide partijen hebben weliswaar geen actie ondernomen, maar het OM vindt dat zij daardoor niet direct schuldig zijn. De officier van justitie denkt ook dat de kans groot is dat de rechter bij een vervolging tot vrijspraak zou komen omdat schuld niet te bewijzen is.

Vervolging voegt volgens het OM bovendien niets toe omdat de gemeente zich al aansprakelijk heeft gesteld. De getroffen families krijgen een schadevergoeding.

Zoektocht naar vermiste kleuter in Cothen

De politie is woensdagavond in Cothen bezig met een grote zoektocht naar een jongetje van 5 dat wordt vermist. Hij verdween aan het einde van de middag toen hij in de buurt van zijn huis aan de Caspargauw in de Utrechtse plaats met wat andere kinderen aan het spelen was.

RTV Utrecht meldde kort na 22.00 uur dat een speurhond is aangeslagen bij een slootje. De politie heeft een duikteam van de brandweer opgeroepen.

Simpele zege Federer in eerste ronde Basel

Roger Federer heeft met twee vingers in de neus de tweede ronde van het ATP-toernooi van Basel bereikt. De als eerste geplaatste Zwitser was voor eigen publiek in drie kwartier klaar met de Luxemburger Gilles Müller: 6-2 en 6-1. Federer speelt in de tweede ronde tegen de Oezbeek Denis Istomin, die tegen Jerzy Janowicz eveneens weinig problemen kende: 6-1 en 6-1.

Federer won het toernooi van Basel vijf keer en stond in totaal tien keer in de finale. De laatste twee edities kaapte Juan Martin del Potro de titel voor zijn neus weg. De Argentijn ontbreekt dit jaar vanwege een polsblessure.

'Burgemeester achter verdwijning studenten Mexico'

De ontvoering van een groep Mexicaanse studenten door een aantal agenten is in opdracht van een lokale burgemeester uitgevoerd. Dat heeft de Mexicaanse justitie woensdag gezegd. Bij de aanval op de studenten kwamen zes mensen om, 43 studenten worden nog steeds vermist.

De openbaar aanklager baseert zich op de verklaring van de politiechef van het plaatsje Iguala. Die heeft gezegd dat burgemeester Jose Luis Abarca hem opdroeg te voorkomen dat de groep studenten een bijeenkomst zou verstoren waar de vrouw van de burgervader bij aanwezig was.

De burgemeester en zijn echtgenote zijn beide voortvluchtig. Vermoed wordt dat Abarca en de politie van Iguala samenwerkten met Guerrero Unidos, een lokaal drugskartel. Het kartel zou overigens niet alleen de autoriteiten in Iguala op de loonlijst hebben: vorige week werden agenten uit het naburige Cocula opgepakt in verband met de verdwijning van de studenten.

Krajicek dag in quarantaine om MERS-virus

Artsen vreesden vorige week dat Richard Krajicek het dodelijke MERS-virus onder de leden had. De voormalig tennisser moest daardoor een dag in quarantaine, vertelde hij woensdagavond in RTL Boulevard.

"Het was echt even schrikken. Iedereen kwam binnen met mondkapjes, schorten om en handschoenen aan", aldus Krajicek, bij wie uiteindelijk een zware longontsteking werd vastgesteld. De oud-Wimbledon-kampioen had onder meer 41 graden koorts, uitslag op zijn lichaam en hoestte ook bloed op.

Krajicek verbleef uiteindelijk een dag in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Inmiddels is hij weer op de been. "Al moet ik nog wel rustig aan doen."

Veerboten Waddeneilanden halen achterstand in

De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden varen woensdagmiddag met een uitgebreide dienstregeling. Er worden extra diensten ingezet om mensen over te kunnen zetten die woensdagochtend de eilanden niet konden bereiken, melden de rederijen Doeksen en Wagenborg.

De dienstregeling was in de ochtend ernstig verstoord door extreem hoge waterstanden. Pas na het middaguur voeren weer boten van het vasteland naar Ameland en Schiermonnikoog, aldus rederij Wagenborg.

De watertaxi naar Ameland en terug is wel de hele woensdag nog uit de vaart. Dit snelle vervoermiddel vaart wel van en naar Schiermonnikoog.

Naar Vlieland en Terschelling kan eveneens sinds het middaguur weer worden gevaren. Dit gebeurt met de normale veerdienst. De snelle dienst naar de eilanden ligt de hele woensdag nog uit de vaart, aldus rederij Doeksen.

De waterstanden zijn overal langs de Nederlandse kust gedaald, meldde Rijkswaterstaat woensdag. In het Groningse Delfzijl stond het water het hoogst. Daar werd een stand van 4,02 meter boven NAP bereikt. Hier is het water ook gezakt.

De grotere veerdienst uit Den Helder waagde de overtocht naar Texel woensdagochtend al.

Misdaadjournalist vecht verbod boek Fred Ros aan

Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink en zijn uitgever gaan in hoger beroep tegen het publicatieverbod van zijn boek De Ros Tapes. Dat meldt zijn advocaat Yehudi Moszkowicz woensdag.

De rechtbank in Zutphen oordeelde dinsdagavond dat het boek, waarin de kluisverklaringen van kroongetuige Fred Ros in het Amsterdamse Passageproces staan, de komende zes maanden niet mag worden uitgegeven. Het werk zou oorspronkelijk woensdag in de winkel liggen. Als De Ros Tapes ergens in een etalage verschijnt, moet Korterink vijftigduizend euro betalen.

Het hoger beroep dient op 30 oktober. "Met pijn in de portemonnee (en in het hart) hebben we besloten toch maar in beroep te gaan", aldus Korterink op zijn website. "Eerst wilde het Hof niet aan een spoedeisend appèl. Er was geen spoedeisend belang, het was een financiële kwestie. Na veel aandrang wist onze advocaat voor elkaar te krijgen dat het toch eerder kan. God bless the judge."

AEX eindigt wisselvallige dag hoger

De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger gesloten na een wisselvallige handelsdag. De AEX-index begon de dag in het rood, maar stond bij het luiden van de bel 0,4 procent hoger op 396,01 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak presteerde daarmee iets minder dan de omringende beurzen in Duitsland en Frankrijk.

Koploper op de AEX was het Franse Gemalto, dat bijna vier procent aan waarde won. De afgelopen week moest het beveiligingsbedrijf nog juist fors aan waarde inboeten, nadat bekend werd dat Apple zijn eigen beveiligingschips zou gaan maken. Een analist van ING stelde echter dat de angst van beleggers ongegrond is.

Ook oliedienstverleners Boskalis en SBM Offshore behoorden tot de kopgroep, met winsten van respectievelijk 4,1 en 2,4 procent. Branchegenoot Fugro werd daarentegen 2,4 procent goedkoper. Heineken werd een procent lager gezet, nadat de bierbrouwer de omzet in het derde kwartaal onder druk zag staan, mede door negatieve wisselkoerseffecten.

Net als Heineken werd ook Arcadis lager gewaardeerd na het openen van de boeken. Het bedrijf genoteerd in de Midkap presteerde volgens analisten zwak en moest vervolgens 1,9 procent inleveren. Uitblinkers op de index voor middelgrote fondsen was Imtech, dat ruim 21 procent hoger sloot. Woensdag was de laatste dag dat aandeelhouders de nieuwe aandelen van het bedrijf konden inkopen.

'Wellicht vierde DLC Dark Souls II'

Er zit misschien meer DLC in de pijplijn voor Dark Souls II. Uit een database-update van Steam blijkt dat dezelfde naamgeving gebruikt is als bij voorgaande DLC.

Achterin september kwam de laatste DLC, Crown of the Ivory King, uit voor Dark Souls II. Er zijn nu aanwijzingen die kunnen duiden op meer content. In de updatebestanden van From Software op steamdb.info kwam de naam 'testdlc4' voorbij; voorgaande DLC kreeg soortgelijke namen mee (testdlc3 voor de laatste DLC).

Er zijn meer aanwijzingen geweest die duiden op extra DLC die volgens geruchten rond de kerst of begin 2015 uit zou komen. Nog even afwachten dus.

Koeman: "Hooguit beetje gegniffeld"

Ronald Koeman keek niet met leedvermaak naar de afgelopen interlands van Oranje. De oud-international was ook graag bondscoach geworden. De KNVB verkoos Guus Hiddink boven Ronald Koeman als opvolger voor Louis van Gaal.

Hiddink ging drie keert onderuit in de vier interlands sinds zijn aanstelling. "Ook mij is niets menselijks vreemd. Toen Oranje verloor van IJsland, was het niet zo dat ik daarvan in een deuk lag," zegt Koeman tegen Voetbal International.

"Hooguit heb ik een beetje gegniffeld en gedacht: zie je nou wel. Dan denk ik terug aan de wijze waarop alles is gegaan. Ik heb van mijn ambities nooit een geheim gemaakt. Ik wilde graag bondscoach worden, maar de KNVB besloot de positie anders in te vullen, tot onbegrip van mijzelf en heel veel mensen in de voetballerij."


"Ik zeg overigens niet dat het met mij beter was gegaan. Dat weet je nooit. Maar het is volgens mij wel menselijk dat ik er zo het mijne van denk. Laten we eerlijk zijn: Oranje stond na het succesvolle WK eindelijk weer op de kaart en dan is het zonde dat je die goede naam een paar maanden later weer te grabbel gooit."

"Daarbij ken ik ook heel veel spelers. Hen gun ik het beste, zeker niet zo'n avond als tegen IJsland", besluit Koeman, die afgelopen zomer van Feyenoord naar Southampton verhuisde. Met The Saints presteert hij uitstekend. Southampton staat derde in de Premier League en Koeman werd verkozen tot Manager van de Maand in september.

Nadal overklast Franse qualifier in Basel

Rafael Nadal heeft zich woensdag moeiteloos geplaatst voor de kwartfinale van het ATP-toernooi van Basel. De als tweede geplaatste Spanjaard had minder dan een uur nodig om de Franse qualifier Pierre-Hugues Herbert met 6-1 en 6-1 van de baan te meppen. In zijn eerste twee partijen op het het Zwitserse hardcourt heeft Nadal in totaal pas zes games ingeleverd.

Borna Coric zorgde in Basel voor een grote verrassing. De met een wildcard toegelaten Kroaat schakelde in de openingsronde de als zesde geplaatste Ernests Gulbis uit: 7-6 (2) en 6-3. R

Bij het ATP-toernooi van Valencia kende David Ferrer een goede start. De als eerste geplaatste Spanjaard won met 6-3 en 7-5 van de Italiaan Andreas Seppi. Andy Murray (3), vorige week winnaar van het toernooi van Wenen, bereikte eveneens de tweede ronde. Hij versloeg Jürgen Melzer met 6-3 en 6-3.

Albanese premier wil spanningen om drone wegnemen

De verhitte discussie die is losgebarsten nadat een voetbalwedstrijd tussen een Albanees en een Servisch team in een vechtpartij was ontaard moet geen invloed hebben op de politieke aspiraties van de twee landen. Dat heeft de Albaanse premier Edi Rama woensdag gezegd.

De voetbalwedstrijd liep uit op een knokpartij toen er boven het veld een drone verscheen met een Albaanse nationalistische vlag. De spelers gingen elkaar te lijf en de wedstrijd, die werd gespeeld in de Servische hoofdstad Belgrado, werd gestaakt.

Rama zou woensdag een bezoek brengen aan Servië om de spanningen die er nog altijd tussen de twee landen heersen weg te nemen. Het bezoek, waar al lange tijd naar werd uitgekeken, is nu uitgesteld tot 10 november. In een interview zei Rama, zelf een groot voetballiefhebber, dat de internationale politiek 'niet moet worden gestuurd door voetbalwedstrijden'. Hij wil dan ook dat de beide landen gewoon doorgaan het lidmaatschap van de Europese Unie na te streven.

Eerder liet de staf van zijn Servische ambtgenoot Aleksandar Vucic al weten dat de beide regeringsleiders zich onveranderd willen inzetten om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen in de onderlinge politieke en economische betrekkingen.

Servië en Albanië hebben al decennia een moeizame verstandhouding. Een van de belangrijkste twistappels is nog altijd Kosovo. De voormalige Servische provincie, waar etnische Albanezen veruit in de meerderheid zijn, riep in 2008 de onafhankelijkheid uit.

'Jennifer Lopez gaat cashen in Las Vegas'

Jennifer Lopez kan in de komende twee jaar flink verdienen met een grote concertreeks in Las Vegas. De zangeres zou in de laatste fase zijn van de onderhandelingen, weet de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Als Lopez akkoord gaat strijkt ze zo'n 275.000 euro per show op.

Planet Hollywood heeft Lopez een aanbieding gedaan voor 72 concerten. De zangeres moet dan ongeveer drie keer in de week aantreden verspreid over een tijdsbestek van ruim twee jaar.

Saillant detail is dat Britney Spears al enige tijd in dezelfde concertzaal speelt. Zij heeft een contract voor 96 shows voor bijna 245.000 euro per stuk. Beide loonstrookjes halen het echter niet bij dat van Celine Dion, die in Las Vegas een contract heeft voor zeventig optredens voor ongeveer 375.000 euro per show.

Dion staat overigens al een tijdje niet meer op het podium. In augustus blies ze al haar concerten voor onbepaalde tijd af om voor haar zieke man te kunnen zorgen.

Rotterdammer opnieuw aangehouden voor verkrachting

Een 24-jarige man uit Rotterdam die ervan wordt verdacht een vrouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel te hebben verkracht is dinsdag voor de tweede keer aangehouden voor dit misdrijf. De rechtbank had zijn hechtenis eerder geschorst en justitie ging daar met succes tegen in beroep, meldt de politie woensdag.

De verkrachting vond op 1 juni plaats in een bos in de woonplaats van het 26-jarige slachtoffer. De dader bedreigde haar met een vuurwapen. Eind september werd de Rotterdammer als verdachte aangehouden, om vervolgens een paar dagen later weer op vrije voeten te komen. Hij wordt nu alsnog voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Kwart ontwijkt psychische hulp uit schaamte

Een op de vier Nederlanders zoekt geen psychische hulp uit schaamte voor het eigen gedrag. Dat meldt ggz-instelling U-center woensdag op basis van eigen onderzoek.

Volwassenen tussen de 18 en 29 jaar geven het minst graag toe dat ze een psychisch probleem hebben. Meer dan een derde van de Nederlanders in deze leeftijdsklasse zou daardoor geen professionele hulp zoeken.

Ouderen boven de 65 jaar zoeken het snelst hulp van buitenaf. Toch kent twintig procent van hen nog gêne om hun probleem bij een specialist kenbaar te maken. Het percentage mensen tussen de 29 en 65 jaar die schromen een kwestie te vertellen schommelt tussen de twintig en dertig procent.

Binnen de psychische gezondheidszorg is al langer bekend dat schaamte Nederlanders vaak belemmert te praten over hun probleem. Verschillende organisaties, waaronder het Fonds Psychische Gezondheid, doen projecten waarbij mensen worden aangespoord over hun probleem te praten.

U-center ondervroeg ruim duizend Nederlanders. De privékliniek deed in december ook al onderzoek.

WHO: ebola heeft al 4800 levens geëist

Ebola heeft al meer dan 4800 levens geëist. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie woensdag gezegd. De verspreiding van het virus blijft ondertussen gewoon doorgaan.

De WHO bracht woensdag tussentijds verslag uit over het verloop van de ebolacrisis. Volgens de organisatie zijn er bijna tienduizend mensen besmet of mogelijk besmet met ebola. Nog steeds vinden er veel besmettingen plaats in de hoofdsteden van Liberia, Sierra Leone en Guinee. Ook worden nog altijd veel gevallen niet gemeld.

De WHO wees erop dat er in veel ebolaklinieken een groot gebrek aan bedden is. Veel mensen verzorgen zieke familieleden daarom gewoon thuis, waardoor het risico op meer besmettingen toeneemt. Vooral in Liberia is de situatie nijpend. Slechts 23 procent van de patiënten ligt in een ziekenhuis. Geschat wordt dat in West-Afrika 4388 bedden nodig zijn.

'Kosovo krijgt IOC-lidmaatschap', Serviërs boos

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat woensdag in conclaaf over een mogelijk volledig lidmaatschap van Kosovo. Dit heeft tot grote woede geleid vanuit Servië, dat Kosovo niet erkent als onafhankelijk en het ziet als een Servische provincie. 

"Ik kan bij dezen bevestigen dat er woensdag inderdaad over een lidmaatschap van Kosovo gepraat gaat worden", aldus IOC-woordvoerder Mark Adams tegenover Reuters. Het Servisch Olympisch Comité (OKS) heeft op de eigen site gemeld dat het al 'van betrouwbare bronnen' gehoord heeft dat Kosovo geaccepteerd gaat worden als volwaardig IOC-lid. 

"Wij (OKS) hebben van het IOC te horen gekregen dat Kosovo een verzoek ingediend heeft om lid te worden van het IOC", aldus de Serviërs. "Al vier jaar lang heeft het OKS met succes en op diverse manieren alle pogingen van Kosovo om IOC-lid te worden geblokkeerd, terwijl de Servische autoriteiten steeds tijdig op de hoogte gebracht werden van deze pogingen."

"Wij hebben nu informatie waaruit blijkt dat het IOC dit keer bereid is om het Kosovaarse verzoek te steunen. Dit ondanks het feit dat wij, net als de diverse Servische overheidsinstanties, meerdere keren hebben aangegeven dat zulke activiteiten absoluut onacceptabel zijn", luidt het Servische statement. "Dit zou een situatie scheppen die nog niet eerder is voorgekomen. Nog nooit is een land namelijk toegetreden tot het IOC zonder dat het lid was van de Verenigde Naties."

Het IOC kent momenteel 204 leden. Lidmaatschap is noodzakelijk om als land mee te mogen doen aan de Olympische Spelen en om onder meer toegang te krijgen tot fondsen voor de ontwikkeling van de sport in een land. Atleten uit niet-lidstaten kunnen soms wel meedoen als bijvoorbeeld een 'Onafhankelijk Olympisch Atleet' onder de vlag van het IOC.

De bekendste sporter uit Kosovo die meedeed aan de Spelen was tweevoudig wereldkampioene judo Majlinda Kelmendi, die in 2012 in Londen uitkwam voor Albanië. Kosovo bestaat voor het grootste gedeelte uit etnische Albanezen.

Update 20.30 uur

Inmiddels meldt Insidethegames dat het IOC besloten heeft om het in 1992 opgerichte Kosovaars Olympisch Comité (OCK) te accepteren als 'voorlopig lid'. Een woordvoerder van het uitvoerend comité van het IOC: "Kosovo voldoet aan de eisen zoals die zijn opgesteld in het Olympisch Handvest. Naast technische en sportieve eisen betekent dat ook dat Kosovo voldoet aan de definitie van een 'land', zoals dat in het Handvest staat."

In het Handvest wordt een land gedefinieerd als 'een onafhankelijke staat die door de internationale gemeenschap erkend wordt'. Oorspronkelijk werd hiermee erkenning door de Verenigde Naties bedoeld, maar doordat Kosovo door 108 van de 193 VN-lidstaten erkend wordt is daar dit keer van afgeweken. "Het comité heeft de beslissing genomen in het belang van de Kosovaarse sporters en om alle onzekerheid bij hen weg te nemen."

Tijdens een IOC-sessie in december moet het besluit nog definitief worden, maar het heeft er alle schijn van dat dat gaat gebeuren. Het zou betekenen dat Kosovaarse atleten onder de vlag van Kosovo uit mogen komen vanaf de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, die in 2016 gehouden worden.

Ook uit Kosovo viel al een eerste reactie te noteren en wel van Besim Hasani, die al sinds 1996 voorzitter is van het Kosovaars Olympisch Comité en een groot deel van zijn loopbaan bezig is geweest met toetreding tot het IOC. "Dit is geweldig nieuws voor de sporters uit Kosovo. We hopen dat wij een goed lid gaan worden van de Olympische beweging."

Oud-premier Van Agt voorziet einde CDA

Oud-premier Dries van Agt (CDA) houdt er rekening mee dat zijn partij over tien jaar niet meer bestaat. Dat zegt Van Agt in het Demo, het blad van de Jonge Democraten, de jongerenafdeling van D66.

"Die bestaat wellicht niet meer in 2024", zegt Van Agt over zijn partij, die volgens hem klein en minder relevant wordt. "Het ziet ernaar uit dat aan het christendom gelieerde partijen hun beste tijd hebben gehad." Volgens Van Agt moet het CDA een voorbeeld nemen aan de Duitse CDU, die wél 'miraculeus stoelvast en bestendig' is.

Van Agt erkent weinig invloed meer te hebben in de partij, die hij leidde van 1976 tot 1982. Hij is vervreemd geraakt van de partij vanwege de samenwerking met de PVV ten tijde van het eerste kabinet-Rutte en de Israël-politiek van het CDA.

Ruim 4 op 5 bekijkt eigen keutel

We zijn absoluut niet vies van onze eigen uitwerpselen. Maar liefst 82 procent van de mensen kijkt even achterom als ze Quincy Gario op de boot zetten.

Dit blijkt uit een enquête van Buzzfeed. Inmiddels hebben al meer dan vierhonderdduizend mensen hun stem uitgebracht. En vast niet alleen mannen.

De poll, waarop je nog steeds je stem kunt uitbrengen, heeft nog meer leuke cijfers opgeleverd. Zo weten we dat bijna negen op de tien mensen hun kont afveegt met de rechterhand. Ook geeft bijna de helft aan de aardappels af te gieten onder de douche.

Verder is het aantal stemmen tussen vouwers en proppers van schijtvloei aardig verdeeld. En bijna vier op de tien mannen heeft zo'n zware paarsgepunte lans, dat ze deze bij het pissen met twee handen moeten optillen.

Opnieuw protest Iran tegen zuuraanvallen

Honderden Iraniërs zijn woensdag in de Iraanse stad Isfahan opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen een reeks zuuraanvallen waar vrouwen de afgelopen maanden slachtoffer van zijn geworden.

De woede bij de Iraanse bevolking over de aanvallen is groot. Alle aanvallen verlopen volgens een zelfde patroon. Een persoon op een motorfiets gooit zuur naar vrouwen als die langsrijden in een auto.

Volgens het Iraanse persbureau Fars zijn er de afgelopen zeker acht aanvallen geweest. De politie is druk bezig met een onderzoek en het lijkt er op dat het om één dader gaat. Zeker vier verdachten zijn reeds opgepakt. Volgens lokale media worden de vrouwen aangevallen omdat ze zich niet fatsoenlijk zouden kleden.

Verkeersruzie mondt uit in schietpartij

Twee mannen en een vrouw zijn woensdag in Den Haag aangehouden voor betrokkenheid bij een uit de hand gelopen verkeersruzie waarbij werd geschoten. Een 25-jarige Hagenaar is de vermoedelijke schutter, meldt de politie. Hij vluchtte na het incident maar meldde zich later bij de politie.

Twee automobilisten kregen rond 10.30 uur ruzie op het Soestdijkseplein, waarbij een van hen de ander bedreigde met een ijzeren staaf. De tweede bestuurder trok hierop een vuurwapen en schoot. De twee reden vervolgens achter elkaar aan, waardoor op de Erasmusweg een fikse aanrijding ontstond met meerdere voertuigen. Een automobilist raakte gewond en moest voor behandeling naar een ziekenhuis.

De bestuurder die met de ijzeren staaf dreigde, een 30-jarige man uit IJsselstein, raakte lichtgewond bij de schietpartij. Ook hij werd naar een ziekenhuis gebracht, maar zit inmiddels vast voor verhoor. De vrouwelijke verdachte is 36 en komt uit Den Haag. Zij was de bijrijder van de vermoedelijke schutter.

Iraakse Koerden naar Kobani

Koerdische strijders, de zogeheten peshmerga, kunnen vanuit Iraaks-Koerdistan naar de Syrische grensstad Kobani reizen om de stad te verdedigen tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft het parlement van de semi-autonome regio woensdag besloten. Een nog onbekend aantal strijders wordt naar de stad gestuurd.

Anwar Muslim, een bestuurder in Kobani, zei blij te zijn met het besluit en verklaarde dat alle hulp welkom is. Het lijkt er volgens hem op dat er vanuit de internationale gemeenschap steeds meer steun komt voor de strijd tegen IS.

Twee dagen geleden besloot ook Turkije Koerden toe te staan om hun broeders in Kobani bij te staan. De Turkse regering heeft de laatste jaren goede betrekkingen opgebouwd met de regering in Iraaks-Koerdistan. Toch is het ongekend dat Turkije Koerden toestemming geeft om te vechten in Syrië. Ankara ziet de belangrijkste Koerdische strijdgroep - de YPG - als een verlengstuk van de Koerdische arbeiderspartij PKK. Die organisatie strijdt al dertig jaar in Turkije voor autonomie en wordt door de regering aangeduid als terroristische organisatie.

Halgurd Hekmat, woordvoerder van de peshmerga, zei dat er nog weinig duidelijk is over de inzet van Koerdische strijders. "We sturen de peshmerga, niet om net als de YPG te worden, maar ook aan de zijde van de YPG te strijden. We sturen de peshmerga om hun werk te doen zolang dat nodig is en daarna komen ze weer terug."

Ondertussen werden woensdag drie Koerdische strijders begraven in de Turkse plaats Suruc, dat vlakbij Kobani ligt. De begrafenis werd bijgewoond door honderden mensen, maar de familieleden van de strijders waren er niet bij. Waar die wel zijn is niet duidelijk. De drie strijders zijn omgekomen bij Kobani.

Vrijwilligers hebben de lichamen gewassen en vervolgens klaargemaakt voor de begrafenis, terwijl dat normaal de taak van de familie is. "Er was niemand om ze te wassen", aldus de 21-jarige Akeed Hamad, die samen met een vriend heeft geholpen. "Er is maar een arts die ze kan wassen, de anderen waren vrijwilligers." En ander zei te willen helpen. "Laten we ze in ieder geval nu steunen", aldus Wahida Kushta.

Extra toezicht politie na aanslagen in Canada

De Nederlandse politie is vanwege de aanslag op militairen in Canada extra alert. In drukke gebieden is sinds begin van de week extra politietoezicht, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) woensdagavond. Ook zijn niet-zichtbare maatregelen van kracht, maar daarover worden verder geen mededelingen gedaan.

De NCTV volgt de situatie naar aanleiding van de aanslagen in Canada 'nauwlettend'. Vooralsnog is er volgens de terreurbestrijder echter geen reden om het dreigingsniveau aan te passen. Het staat nog altijd op 'substantieel', wat betekent dat de kans op een aanslag reëel is.

Momenteel zijn er geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland, benadrukt de NCTV. "Een vergelijkbaar incident kan echter ook in Nederland plaatsvinden en waakzaamheid is geboden", zo staat in een verklaring op de website. Daarom zijn extra maatregelen getroffen.

Eerder op de dag schoot een man bij het het Nationale Oorlogsmonument in de Canadese stad Ottawa een militair neer. Twee dagen eerder reed een man met een auto in op twee Canadese militairen. Een van hen overleefde de aanval niet. De dader had volgens de autoriteiten jihadistische sympathieën.

Depay is fit voor Panathinaikos, Wijnaldum ontbreekt

Phillip Cocu kan morgenavond tijdens het Europa League-duel met het Griekse Panathinaikos beroep doen op Memphis Depay. Dit maakte de trainer tijdens de persconferentie bekend. Georginio Wijnaldum zal het duel met de Grieken missen, vanwege gelukkige familie-omstandigheden.

Depay stond na de competitiewedstrijd met PEC Zwolle (3-1 nederlaag) aan de kant met een scheur in zijn liesspier. In de afgelopen periode is de aanvaller helemaal hersteld en is nu klaar voor zijn rentree in de hoofdmacht van PSV. Hij beseft echter wel, dat hij nog even voorzichtig moet zijn om geen terugval te krijgen.

Wijnaldum werd dinsdagnacht voor de tweede keer vader van een dochtertje: Aysïa-Mae Ayoki Novah. Daardoor laat de middenvelder en aanvoerder van de Eindhovense formatie het duel met Panathinaikos schieten.

De laatste keer dat PSV en Panathinaikos het tegen elkaar opnamen, was in het seizoen 2004/2005. Beide ploegen deden toen mee aan het toernooi om de Champions League. De Grieken verloren het duel in Eindhoven met 1-0, maar boekten in eigen huis een 4-1 zege.

Depay weer bij wedstrijdselectie (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Depay weer bij wedstrijdselectie (PRO SHOTS/Joep Leenen)

[Sportblog] Zoon voor Hiddink & slapstick bij de NOS

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Heeft Hiddink een zoon?
Alsof de zorgen nog niet groot genoeg zijn moet Guus Hiddink gedacht hebben. Weekblad Privé kwam namelijk deze week met de onthulling dat de voetbaltrainer mogelijk een zoon heeft die hij nooit erkend heeft. De 50-jarige Norbert Kleijngeld riep Hiddink deze week via Privé op mee te werken aan een DNA-test. Diverse keren richtte Kleijngeld zich direct tot de Achterhoeker maar telkens kreeg hij geen reactie op zijn brieven.

Jaren geleden speelde de jonge Keijngeld een potje voetbal in Brabant, Hiddink stond als toeschouwer langs de kant. Toen er ruzie uitbrak tussen Hiddink en de trainer, wendde de vrouw van de trainer zich tot Norbert. "Norbertje, ga maar snel naar huis. Maar onthoud menneke, die bekende voetballer daar, Guus Hiddink, is jouw vader."

Pas op, hete koffie!
Coach Marcelo Bielsa beleeft met Olympique Marseille gouden tijden, Marseille staat namelijk fier bovenaan in de Franse competitie. Het kan echter niet altijd mee zitten. Terwijl Bielsa zijn spelers driftig aan het coachen was zette zijn assistent een bekertje hete koffie op de koelbox voor de dugout neer. De trainer had dat niet in de gaten en ging weer zitten op de koelbox, en de beker hete koffie.


Hete koffie! (Bron: YouTube)

Het is gezellig bij de tennisdames
Deze week zijn de WTA Finals in Singapore weer van start gegaan. Het WTA-kampioenschap wordt altijd vooraf gegaan door een gala en fotosessie waar de acht beste tennissters er op hun allerbest uitzien. De dames doen voor de camera vaak alsof ze goede vriendinnen zijn maar het lijkt toch niet altijd even gezellig onderling. Maria Sharapova twitterde een foto waar te zien is dat de speelsters meer met andere dingen bezig zijn dan met elkaar.

Doelman 'geneest' tegenstander en krijgt geel
In de Amerikaanse Major League Soccer speelden Toronto FC en Montreal Impact tegen elkaar. Daar gebeurde iets bijzonders. Felipe Martins, de Braziliaanse middenvelder van Montreal, had zich in blessuretijd blijkbaar ernstig bezeerd. Doelman Joe Bendik had wel een oplossing voor het pijntje van zijn opponent. De doelman tilde hem op en droeg hem buiten de lijnen. Martins maakte zich vervolgens erg kwaad, maar wij vragen ons toch af waarom. Bendik moest, ondanks dat hij Martins genas, deze actie bekopen met een gele kaart.


De wonderbaarlijke genezing (Bron: YouTube)

Schansspringlegende Kasai is dan eindelijk getrouwd
Het heeft even geduurd, maar eerder dit jaar werd dan eindelijk bekend dat Noriaki Kasai een levenspartner heeft gevonden. Een half jaar later is de 42-jarige schansspringer in het huwelijksbootje getreden met zijn Reina. "De kleding was haar keuze, maar toen ik haar in het traditionele wit zag ben ik spontaan opnieuw verliefd geworden", sprak Kasai. Foto's van het gelukkige stel zijn hier en hier te zien.

Onder de gasten bevonden zich ook enkele (oud)-collega's, waaronder landgenoot Daiki Ito. Mooi detail: De tafels voor de gasten tijdens het diner waren versierd met de namen van 55 buitenlandse schansspringers die olympische medailles gewonnen hebben, waaronder Adam Malysz en Matti Nykänen.

Kasai maakte nog maar eens duidelijk wat zijn doel in het schansspringen nog is: Het ontbrekende olympische goud winnen in Pyeongchang terwijl zijn toekomstige kind toekijkt. Dat is natuurlijk niet zijn einddoel, want de eeuwig jonge Japanner wil ook in 2022 van de partij zijn. Waar die Spelen worden gehouden is nog niet bekend, maar met 49 jaar denkt Kasai dan nog alle kans op medailles te hebben. De vraag is wat hem kan stoppen, want ondanks zijn leeftijd is hij nog altijd de meest fitte springer van het hele Japanse team.

Slapstick bij de NOS
Na de nederlaag van Ajax tegen Barcelona schoot Jack van Gelder in de NOS-studio in de lach, in de slappe lach om precies te zijn. Natuurlijk was dat niet vanwege de prestatie van Ajax. Maar het zou gebeurd zijn omdat vlak voordat er werd geschakeld naar de studio, analist Youri Mulder met stoel en al een stuk naar beneden zakte. Vooral Van Gelder moest er om lachen, de overige aanwezigen hielden zich wat beter in de plooi.


De slappe lach van Jack (Bron: YouTube)

Overigens was er vlak daarvoor nog een knap staaltje slapstick. Ajax-coach Frank de Boer stootte zijn hoofd aan de wegdraaiende camera na het interview in Barcelona:

Slapstick met De Boer (Bron: Vine)

Bayern München schenkt Paus een miljoen
Na de zevenklapper van Bayern München in de Champions League tegen AS Roma gisteravond ging de selectie vandaag op bezoek bij Paus Franciscus. Arjen Robben en zijn teamgenoten brachten ook nog cadeau's mee voor zijne heiligheid. Naast gebruikelijke voetbalgeschenken als een shirt en een bal kreeg de Paus ook nog een miljoen in het vooruitzicht gesteld. Dat bedrag dat via een vriendschappelijke wedstrijd wordt opgehaald mag Paus Franciscus besteden aan een goed doel naar keuze. "Hij mag dan zelf beslissen waar het geld voor ingezet wordt. Het is bedoeld om mensen in nood, ongeacht waar of van welk geloof, te helpen", aldus Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

Ongekend basketbal moment
We laten je hier vaak fenomenale (doel)punten zien uit diverse sporten, ook vandaag hebben we weer een prachtig punt. Deze keer een fantastisch basketbalschot. Blaz Mahkovic maakte hem voor Union Olimpija Ljubljana. Er zit geen herhaling bij het filmpje dus kijk hem gerust een paar keer om het goed te zien want Mahkovic gooit de bal echt vanachter de basket en zwevend buiten het veld in het netje.


Ongelooflijk (Bron: YouTube)

VS breiden ebolascreenings uit

De Verenigde Staten gaan de controles van mensen die uit door ebola getroffen landen naar de VS reizen 21 dagen in de gaten houden. Dat is de incubatietijd van het dodelijke virus. Voorheen werden mensen uit Guinee, Liberia en Sierra Leone alleen gecontroleerd als ze de VS binnenkwamen.

De nieuwe controles worden vanaf maandag uitgevoerd en gelden voor iedereen die in een van de drie landen is geweest, inclusief hulpverleners en journalisten. De controles worden in zes staten ingevoerd: New York, Pennsylvania, Maryland, Virginia, New Jersey en Georgia. Reizigers zullen worden gecontroleerd op koorts en andere symptomen van ebola.

Negen gewond bij aanval Jeruzalem

Een automobilist is woensdag in het oosten van de Israëlische hoofdstad Jeruzalem met zijn auto ingereden op een groep mensen die stond te wachten bij een tramhalte. Negen mensen raakten daarbij gewond. Drie van hen, onder wie een kind, liepen ernstige verwondingen op. Dat heeft de Israëlische politie bekendgemaakt. Het vermoeden bestaat dat het een nationalistisch gemotiveerde aanslag was.

Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld ligt de tramhalte in de buurt van het hoofdbureau van de Israëlische politie. De bestuurder van de auto wist na zijn daad uit de auto te kruipen en probeerde te ontkomen. Hij werd echter door een agent neergeschoten.

Er wordt nog onderzoek verricht, maar alles wijst op een doelbewuste actie. "Het is zeer wel mogelijk dat het een terreuraanslag was", aldus Rosenfeld. De bestuurder is zwaargewond geraakt.

De afgelopen maanden is het behoorlijk onrustig in Oost-Jeruzalem. Aanleiding was de ontvoering van een Palestijnse tiener die door joodse extremisten werd ontvoerd en vervolgens levend in brand werd gestoken.

NAC in gesprek met Verbeek

Gertjan Verbeek is in beeld als nieuwe hoofdtrainer van NAC Breda, zo heeft technisch directeur Graeme Rutjes aan FOX Sports gemeld. De voetbalploeg uit Breda zit zonder coach nadat Nebojsa Gudelj vorige week op straat werd gezet. Het team staat in de Eredivisie vijftiende met negen punten uit negen wedstrijden.

Rutjes: "Hij past in onze profielschets. Gertjan is vrij, dus hij zou meteen kunnen beginnen. Maar laten we eerst maar eens aanhoren wat we van elkaar willen en kunnen eisen."

Ook Verbeek, die nu werkloos thuis zit, heeft het komende gesprek bevestigd. "Dat klopt, Graeme Rutjes heeft mijn zaakwaarnemer gebeld voor een afspraak. Ik ga volgende week het gesprek met ze aan en dan ben ik benieuwd wat ze te vertellen hebben."

Gertjan Verbeek in gesprek met NAC Breda (Pro Shots/Erik Pasman)
Gertjan Verbeek in gesprek met NAC Breda (Pro Shots/Erik Pasman)

Blackwater-beveiligers schuldig aan bloedbad Irak

Vier voormalige medewerkers van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater zijn woensdag schuldig bevonden aan het aanrichten van een bloedbad in Irak in 2007. De strafmaat volgt later, maar gezien de aanklachten verdwijnen de vier waarschijnlijk lange tijd achter de tralies. Een van hen was aangeklaagd voor moord, de andere drie was doodslag ten laste gelegd.

De rechtszaak is overigens nog niet voorbij. De vier mannen zijn 33 vergrijpen ten laste gelegd. De jury heeft zich woensdag alleen over de aanklachten voor moord en doodslag uitgesproken. Over de andere vergrijpen hebben de juryleden nog geen overeenstemming bereikt.

In 2007 richtten beveiligingsmensen van Blackwater - dat nu Academi heet - een bloedbad aan in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Zeventien Irakezen, onder wie vrouwen en kinderen, kwamen om het leven toen de Blackwater-bewakers van een Amerikaans konvooi lukraak om zich heen begonnen te schieten.

Volgens hun werkgever handelden zij uit noodweer, omdat ze in een hinderlaag waren gelokt door Iraakse opstandelingen. Het incident deed de anti-Amerikaanse sentimenten in Irak hoog oplaaien. De beveiligers waren in Irak om Amerikaanse diplomaten te beveiligen.

[upd] Canadese soldaat doodgeschoten in Ottawa

Een Canadese soldaat, die op wacht stond bij het oorlogsmonument van Ottawa, is door een man met een geweer neergeschoten. Volgens ooggetuigen werden daarna in de omgeving van Parliament Hill nog enkele schoten gehoord. De Canadese politie is nog op zoek naar de voortvluchtige schutter.

De politie heeft de schietpartij bij het oorlogsmonument bevestigd en heeft de locatie afgesloten. Getuige Scott Walsh, die op het moment van het vuurwapengeweld aan het werk was op Parliament Hill, zag een man met een dubbelloopsgeweer lopen. De man klom over een muur en dwong een automobilist om uit zijn auto te gaan. Daarna reed de schutter met de auto door de voordeuren van het parlementsgebouw, waarna minstens nog tweemaal werd geschoten. Andere getuigen spreken van een kleinere man met lang zwart haar.

Afgelopen maandag werd er in het Noord-Amerikaanse land al een 53-jarige militair doodgereden door een geradicaliseerde haatbaard.

Update 17.07 uur:
Meer informatie nu op CBC Live tv

Update 17.21 uur:
Verslaggever Peter Mansbridge van CBC meldt dat er mogelijk meerdere schutters betrokken zijn bij de schietpartij in en om het parlementsgebouw. Ook PzFeed heeft nu een live-stream van het gebeuren in Canada (met dank aan FOK!ker Phrostbite voor de tip!)


De eerste beelden uit het parlementsgebouw

Update 17.34 uur:
Fox News meldt dat er schutter is doodgeschoten.

Update 18.20 uur:
Politie heeft ondertussen bevestigd dat er vandaag op drie verschillende locaties is geschoten in Ottawa. Ook in een winkelcentrum zou door iemand met een geweer zijn geschoten. Politie en leger zijn momenteel nog op zoek naar minimaal twee voortvluchtige schutters. Een ooggetuige omschreef één van de vuurwapengevaarlijke gekken als een man met een lange baard en een sjaal om zijn nek.

Update 19.08 uur:
Via onder meer CNN is bekendgemaakt dat de jonge soldaat, die bij het oorlogsmonument werd neergeschoten, is overleden.

Terreurverdachte opgepakt in Verenigd Koninkrijk

In de Britse stad Bedfordshire is een 25-jarige vrouw gearresteerd die van plan zou zijn terroristische handelingen uit te voeren. Dat heeft de Britse politie woensdag bekendgemaakt, meldt de BBC.

De voorbereidende activiteiten van de verdachte zouden 'verband houden met Syrië', laten de autoriteiten weten. Meer details werden niet gegeven. De vrouw is naar een cel in Londen overgebracht en de politie doorzoekt twee woningen in Bedfordshire.

Gouda legt geen beperking aan Zwarte Piet op

De burgemeester van Gouda legt geen beperking op aan het uiterlijk van Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in die plaats op 15 november 2014. Dat blijkt uit de evenementenvergunning die verleend is aan de organisatie van de intocht.

Volgens burgemeester Schoenmaker van Gouda is het niet aan een burgemeester om te bepalen hoe het uiterlijk van de vrolijke helper van Sinterklaas moet zijn. "Een traditie die in de maatschappij is ontstaan laat zich niet zomaar veranderen, anders dan vanuit de maatschappij. Het volgen van de weg van de geleidelijkheid daarin, met name via maatschappelijke discussie, verdient daarom de voorkeur boven ingrijpen door mij als burgemeester", schrijft de burgervader in de vergunning.

Ook schrijft Schoenmaker dat het afdwingen van een ander uiterlijk van de Pieten kan leiden tot een 'inbreuk op het recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging en vergadering van mensen die het Sinterklaasfeest in de huidige vorm wensen te behouden'.

Schoenmaker benadrukt bovendien dat de karikaturale elementen van Zwarte Piet waar de zeurpieten zich aan zouden storen in Gouda al langer niet meer aan de orde zijn. "In mijn hoedanigheid als burgervader heb ik met de betrokkenen in Gouda gesproken over de figuur van Zwarte Piet. In dat verband is naar voren gekomen dat de figuur van Zwarte Piet al sinds enige jaren in zijn rol en uiterlijk in Gouda evolueert."

De ideeën om ook zogenaamde Kaaspieten en Stroopwafelpieten mee te laten lopen tijdens de intocht geven volgens de burgemeester blijk van het mee willen denken van de Goudse bevolking in het Pietendebat. De toevoeging van enkele van deze neppieten zou 'een echte Goudse invulling' aan het feest geven.

De volledige tekst van de vergunning is op de website van de gemeente Gouda terug te vinden.

Zwarte Piet mag gewoon mee naar Gouda (Foto: Novum)
Zwarte Piet mag gewoon mee naar Gouda (Foto: Novum)

Ivanovic herstelt zich tegen Bouchard

Ana Ivanovic houdt kans op het bereiken van de halve finale bij de WTA Finals. In Singapore was de Servische met 6-1 en 6-3 Eugenie Bouchard de baas. Ivanovic heeft nu, net als Serena Williams, een zege en een nederlaag achter haar naam. Bouchard verloor haar beide partijen bij het eindejaarstoernooi. Simona Halep is nog ongeslagen.

Ivanovic snelde in Singapore naar een 5-0 voorsprong voordat Bouchard ook op het scorebord terechtkwam. In de tweede set kon de Canadese, die in haar eerste partij van Simona Halep verloor, tot 3-3 bijblijven, maar daarna verdween Ivanovic toch uit zicht.

Bouchard mag vrijdag proberen de eer te redden tegen Serena Williams. Ivanovic neemt het dan op tegen Simona Halep.

Verminkte kat toch geen vuurwerkslachtoffer

De kat die volgens de politie in Hoogvliet was overleden doordat iemand vuurwerk in zijn achterste had gestopt blijkt toch niet door mishandeling om het leven te zijn gekomen. Het dier is waarschijnlijk overleden door een aanrijding of een natuurlijke oorzaak, laat de politie woensdag weten.

De politie meldde zondag dat het dier zodanig was verminkt door vuurwerk dat het geslacht niet meer was vast te stellen. Nu blijkt dat in deze eerste inschatting van deskundigen en verklaringen van getuigen ten onrechte naar vuurwerk als oorzaak werd gewezen.

De ongechipte kat droeg een blauw belletje en werd gevonden in de omgeving van de Bongweg.

Vrouw belt 1100 keer naar 112

Een 49-jarige vrouw uit Boxmeer is woensdag rond 11.30 uur aangehouden, omdat zij sinds augustus meer dan 1100 keer zomaar het alarmnummer had gebeld. Dat meldt de politie woensdag. De telefoon van de vrouw is afgepakt.

De verwarde vrouw is door de politie al meerdere keren in contact gebracht met hulpverleners. De telefoontjes naar 112 stopten echter niet. Samen met hulpverleners wordt nu gekeken naar een oplossing.

Bobsleeheld Zubkov stopt per direct

De Russische bobsleegrootheid Alexander Zubkov heeft aangekondigd een punt achter zijn loopbaan te zetten. Eerder in het jaar werd hij opnieuw genoemd in de Russische selectie, maar moest hij een trainingskamp in augustus aan zich voorbij laten gaan. Zubkov heeft te veel last van blessures die hij opliep in aanloop naar de Spelen in Sochi.

De Russische reus - Zubkov weegt ruim 100 kilogram - was al een grote naam in het bobsleeën, maar tijdens de Spelen in Sochi werd hij in eigen land een legende. Nadat hij bij de openingsceremonie de Russische vlag mocht dragen sloeg hij genadeloos toe tijdens de competities. Zowel in de tweemansbob als de viermansbob pakte hij het goud. Eerder won hij al eens olympisch zilver (2006) en brons (2010).

Zubkov was vooral een specialist in de viermansbob, maar zijn enige wereldtitel kwam in 2011 met remmer - en armworstelaar - Alexey Voyevoda, met wie hij in Sochi ook de gouden medailles pakte. Zubkov won vijf keer de World Cup in de viermansbob, één keer in de tweemansbob en één keer in de gecombineerde stand. Naast zijn zeven World Cup-titels eindigde hij nog liefst dertien keer op de tweede of derde plek in het eindklassement. Ook won hij naast zijn wereldtitel nog drie zilveren en twee bronzen WK-medailles.

Na de Spelen van Sochi gaf Zubkov nog aan graag door te willen, maar dat zit er dus niet meer in. Hij zou aan de slag willen gaan als trainer of coach in het Russische team, maar omdat hij geen aanbieding heeft gekregen zegt hij nu open te staan voor andere landen. 

"De Beer uit Siberië" op weg naar olympisch goud in de tweemansbob, samen met Voyevoda (Foto: Getty)

Blatter steunt ALS-plannen zieke Ricksen

Sepp Blatter steunt de plannen van Fernando Ricksen om een eigen stichting op te richten in de strijd tegen ALS. Dat zei de FIFA-voorzitter woensdag na een ontmoeting met de voormalig Oranje-international, die lijdt aan de ongeneeslijke spier- en zenuwziekte.

"De plannen van Fernando voor een foundation krijgen de volledige steun van de FIFA. De strijd tegen ALS is zwaar, we moeten nooit opgeven", twitterde Blatter woensdag na zijn ontmoeting met Ricksen in Zürich. Verder sprak de Zwitser van een 'nederige ervaring'. "Hij bestrijdt de ziekte met erg veel moed."

Hoe de stichting precies vorm gaat krijgen, is nog niet bekend. "Maar het ligt voor de hand dat geld gebruikt gaat worden voor onderzoek naar en medicijnen tegen ALS", zei Ricksens biograaf Vincent de Vries tegen de NOS. De Vries was net als het gezin van Ricksen bij de ontmoeting aanwezig.

Ricksen maakte bijna een jaar geleden bekend aan ALS te lijden. De 38-jarige Limburger speelde in het verleden bij Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Bovendien kwam hij twaalf keer uit voor het Nederlands elftal.

'Krol kreeg subsidie voor niet-uitgevoerde studie'

50Plus-boegbeeld Henk Krol heeft als hoofdredacteur van de Gay Krant 19.500 euro subsidie ontvangen voor onderzoek dat nooit is uitgevoerd. NRC Handelsblad schrijft woensdag over het nieuwe subsidieschandaal.

Krol kreeg het bedrag, een voorschot, in 2010 van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek voor een onderzoek naar de marktpositie van zijn tijdschrift. Dat zou nooit zijn uitgevoerd. De rest van het geld, bijna twintigduizend euro, is daarom nooit uitgekeerd.

Het fonds gaat onderzoeken of sprake is van onrechtmatigheid. Mocht dat het geval zijn, dan volgt aangifte tegen het Kamerlid, zegt operationeel directeur Rick van Dijck.

Krol verwijst in een reactie tegenover de krant naar zijn curator. "Ik ben niet de juiste persoon om uitspraken hierover te doen." Het Kamerlid is al verwikkeld in een ander subsidieschandaal. Zo zou hij subsidiegeld van het ministerie van Onderwijs, dat bedoeld was voor homo-emancipatie, hebben gebruikt om de website van zijn partij te hosten.

Blaudzun trots op tourliedje

Blaudzun hoefde geen moment na te denken toen hij werd gevraagd om een nummer te schrijven naar aanleiding van de start van de Tour de France in Utrecht volgend jaar. De zanger, zelf een groot liefhebber van de wielrennerij, is trots op het eindresultaat, laat hij weten aan Novum Nieuws.

Het nummer, getiteld Bon Voyage, werd woensdag officieel gepresenteerd in Parijs tegelijkertijd met de rest van de details van de belangrijkste wielerkoers. "De eerste reacties zijn heel enthousiast", zegt hij opgetogen. "Het is toch een spannende dag als je nieuw materiaal uitbrengt."

Bon Voyage is volgens de 39-jarige zanger niet per se een echt 'wielerliedje'. "Wat is dat überhaupt? Ik heb al direct tegen de organisatie gezegd dat ze ook geen wielersong moeten verwachten. Bon Voyage gaat over het leven zelf. Over liefde of over het gebrek daar aan."

De zanger vermoedt dat hij door Utrecht is gevraagd vanwege zijn liefde voor het wielrennen. "Ik denk wel dat ze van me wisten dat ik een enorme liefhebber ben. Ik hoefde er zelf ook nauwelijks over na te denken."

Zelf stapt Blaudzun, die zijn artiestennaam ontleende aan de Deense ex-prof Verner Blaudzun, ook regelmatig op de fiets. "Ik doe het graag. Maar echt talent heb ik niet. Ik ben er ook iets te zwaar voor inmiddels."

Blaudzun, die eigenlijk Johannes Sigmond heet, kon zelf niet bij de presentatie zijn. Hij is op tournee in Duitsland. Wel komt hij woensdagavond over naar Amsterdam voor De Wereld Draait Door. "Vanmiddag in Parijs zijn was voor mij niet haalbaar. Maar ik ga het nummer volgend jaar wel bij de ploegenpresentatie zingen. Sowieso ga ik het de komende tijd veel spelen."

Invallen op acht plekken om criminelen te plukken

De politie doet woensdag op acht plekken in Winterswijk, Doetinchem en Rotterdam invallen in een onderzoek naar wietteelt en fraude. Doel is zo veel mogelijk spullen af te pakken die zijn gekocht met crimineel geld, laat een woordvoerder weten.

De politie heeft drie hoofdverdachten in het vizier, twee mannen uit Winterswijk en een uit Doetinchem, maar die zijn nog niet aangehouden. Dat is ook niet het doel van de actie, aldus de woordvoerder. "We willen eerst spullen en gegevensdragers in beslag nemen."

Het criminele samenwerkingsverband waar de verdachten deel van uitmaakten hielden zich onder meer bezig met belasting- en uitkeringsfraude. Vermoedelijk zijn er nog meer mensen bij betrokken. De politie hoopt daar bij de invallen meer informatie over te verzamelen.

De politie laat in de loop van de dag weten wat de buit is van de actie. Vooralsnog zijn onder meer enkele auto's en sieraden in beslag genomen.

'Dienstverlening banken nog niet beter'

Nederlandse banken hebben hun dienstverlening aan klanten nauwelijks verbeterd sinds in 2008 de financiële crisis uitbrak. Dat komt woensdag naar voren uit een onderzoek van het televisieprogramma EénVandaag onder ruim zeshonderd bankmedewerkers. Volgens een derde van de ondervraagden is de service van banken zelfs slechter geworden.

Nog eens een derde stelt dat de dienstverlening de afgelopen zes jaar grofweg gelijk is gebleven. Bijna de helft van de medewerkers zegt soms nog spanning te ervaren tussen de producten die ze verkopen en het belang van klanten. Ruim een op de tien ervaart dat verschil in belangen zelfs vaak.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) keurt het af dat banken producten verkopen die niet in het belang zijn van klanten. Die spanning zou er volgens voorzitter Merel van Vroonhoven van de waakhond niet moeten zijn, zo stelt ze tegen het televisieprogramma. Banken die dat wel doen hebben volgens haar 'geen bestaansrecht'.

Israëlische troepen beschoten vanuit Egypte

Twee Israëlische militairen zijn woensdag gewond geraakt bij een beschieting vanuit Egypte. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt. De militairen waren in het zuiden van de Negevwoestijn gestationeerd langs de grens met Egypte.

De Israëliërs werden bestookt met een antitankraket en vuurwapens. Het incident is opmerkelijk, aangezien het doorgaans rustig is langs de grens tussen beide landen. De naties tekenden 35 jaar geleden een vredesakkoord en werken nauw samen op het gebied van veiligheid.

De verantwoordelijkheid voor de beschieting is nog niet opgeëist, maar moslimextremisten hebben de afgelopen jaren vaker gepoogd aanvallen uit te voeren op Israël. De strijders pleegden eerder aanslagen op de Egyptische krijgsmacht en veiligheidsdiensten.

Justitie bekijkt fraude ict-bedrijven

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar eventuele fraude en prijsafspraken bij bedrijven in de automatiseringsbranche. Het OM wil op die manier vaststellen of er voldoende aanwijzingen zijn voor een strafrechtelijk onderzoek naar de sector. Dat bevestigt een woordvoerder woensdag na berichtgeving in NRC Handelsblad.

Het OM krijgt daarbij mogelijk hulp van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die al een aantal weken signalen verzamelt van mogelijke misstanden bij automatiseringsbedrijven. "Indien mogelijk wordt de informatie die wij verzamelen gedeeld met het Openbaar Ministerie", zo laat een zegsman van de kartelwaakhond aan de krant weten.

Van actief onderzoek - zoals NRC meldt - is echter geen sprake, aldus een woordvoerder van de ACM. Hij wijst erop dat de ACM vorige week al een brief stuurde naar de vijftig grootste automatiseerders in Nederland. Daarin roept de waakhond de bedrijven op om melding te maken van illegale prijsafspraken en andere vormen van concurrentievervalsing. Wie misstanden meldt, komt namelijk in aanmerking voor een lagere boete.

Een andere aanleiding voor het oriënterende onderzoek is een uitzending van Zembla van twee weken geleden. Daarin stelde het televisieprogramma op basis van interne documenten dat automatiseerder Ordina tussen 2005 en 2010 heeft gefraudeerd bij meerdere aanbestedingsprocedures van de overheid.

Europees Parlement akkoord met commissie-Juncker

Het Europees Parlement heeft woensdag de nieuwe Europese Commissie goedgekeurd. Voorzitter Jean-Claude Juncker en zijn 27 eurocommissarissen kregen tijdens een plenaire sessie van het parlement in Straatsburg steun van 423 van de 751 parlementariërs. 209 stemden tegen, 67 onthielden zich van stemming.

De Luxemburger Juncker was al verzekerd van de steun van de coalitie van de twee grootste groepen in het parlement, zijn eigen centrumrechtse Europese Volkspartij en de sociaaldemocraten. Ook de liberalen stemden mee. De Conservatieven onthielden zich van stemming. Groenen, klein links, eurosceptici en rechts-populisten stemden tegen.

Bij zijn presentatie voor het parlement beloofde Juncker dat zijn commissie 'geen anonieme groep technocraten' zal zijn. "Dit is de commissie van de laatste kans", zei hij. Hij waarschuwde voor een 'mislukking' als de commissie er niet in slaagt nader tot de Europese burger te komen en haar werk efficiënter te doen.

"Het startpunt is goed, nu nog de broodnodige urgentie en ambitie", zei Sophie in 't Veld (D66), die beloofde dat de liberalen de commissie kritisch zullen volgen. De plannen om de Europese economie uit het slop te trekken vindt zij nog te vaag. Ook Paul Tang (PvdA) is teleurgesteld over het gebrek aan details over Junckers investeringsplannen, waarvoor hij driehonderd miljard euro wil vrijmaken.

Tijdens het debat uitte de oppositie ter linkerzijde felle kritiek wegens de strenge bezuinigingskoers van de commissie in lidstaten die door de economische crisis zijn geraakt. De eurosceptische UKIP-leider Nigel Farage noemde de nieuwe commissie 'een bende non-entiteiten' waar niemand ooit van had gehoord.

'Total wil functie overleden De Margerie splitsen'

De top van Total komt woensdag bijeen om bestuurswisselingen door te spreken. Na het fatale vliegtuigongeluk van topman Christophe de Margerie, maandag in Moskou, overweegt het bestuur nu om de rollen van president-commissaris en bestuursvoorzitter te splitsen. Dat meldt de Franse krant Les Echos.

Voormalig bestuursvoorzitter Thierry Desmarest stelt woensdag voor om president-commissaris te worden, zonder uitvoerende taken, maar met een toezichthoudende functie. Patrick Pouyanne, die nu aan het hoofd staat van de raffinagedivisie, moet de nieuwe bestuursvoorzitter worden. De Margerie stond tot maandag alleen aan de top van het bedrijf.

Als het bestuur instemt met de aanstelling van de twee moeten aandeelhouders hier hun goedkeuring nog over uitspreken omdat Pouyanne nu niet in het bestuur zit. Total wilde de voorgenomen wisseling van de macht niet bevestigen.

De 63-jarige De Margerie was maandagavond laat vanuit de Russische hoofdstad op weg naar Frankrijk. Bij het opstijgen van vliegveld Vnoekovo kwam zijn zakenvliegtuig in botsing met een sneeuwruimer. Naast De Margerie kwamen bij het ongeluk drie bemanningsleden om het leven.

Rode Kruis: ebola binnen halfjaar de baas

De ebola-epidemie die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost kan binnen zes maanden zijn overwonnen. Dat heeft secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen Elhadj As Sy woensdag gezegd.

Het tijdschema is mogelijk als sprake is van 'goede isolatie, goede behandeling van besmette patiënten en veilige begrafenis van overleden slachtoffers', aldus de secretaris-generaal. Bij de huidige ziekte-uitbraak zijn in tien maanden tijd meer dan 4500 mensen gestorven. Het leeuwendeel kwam om in Liberia, Guinee en Sierra Leone.

Albert Verlinde verwerkt scheidingsleed op strand

Albert Verlinde heeft behoefte aan rust nadat vorig week bekend werd dat hij en Onno Hoes gaan scheiden. Verlinde vluchtte kort nadat het nieuws naar buiten werd gebracht naar de zon om bij te komen, laat de presentator weten aan Story.

"Ik wilde er een week alleen op uit om bij te komen van alle hectiek van de afgelopen maanden", zegt de 53-jarige Verlinde vanaf zijn vakantieadresje. "Hier, alleen op het strand, kan ik tot rust komen, alles overdenken en verwerken."

De presentator, die 22 jaar samen was met de Maastrichtse burgemeester en dertien jaar geleden met hem trouwde, staat nog steeds volledig achter de breuk. "Het was niet makkelijk om de knoop door te hakken, maar voor iedereen is dit beter zo. We hebben ons best gedaan, maar uiteindelijk besef je dat het niet meer goed komt. Dat is moeilijk, maar daar moeten we doorheen."

Het huwelijk van Verlinde en Hoes liep al eerder van de rails. Vorig jaar dook een kiekje op waarop de 53-jarige burgemeester zoende met de 24-jarige Ruud Schepers, met wie hij een kortstondige affaire zou hebben gehad. Verlinde liet eerder al weten dat de scheiding niets te maken heeft met de 'toyboy'. "Dat heeft geen rol gespeeld", vertelde Verlinde vorige week in RTL Boulevard. "Het kan gewoon niet meer. Met de carrières die we allebei hebben en die twee woonplekken."

Winst Heineken lager in derde kwartaal

Heineken heeft in het derde kwartaal de resultaten onder druk zien staan, onder meer door negatieve wisselkoerseffecten. De bierbrouwer herhaalde wel de verwachtingen voor heel 2014. Dit bleek uit de kwartaalrapportage die Heineken woensdag voorbeurs afgaf.

In het derde kwartaal zag Heineken de omzet met bijna twee procent dalen naar 5,6 miljard euro. De wisselkoerseffecten hadden een negatieve impact van een half procent op de omzet. De nettowinst bedroeg 460 miljoen euro, tegenover 483 miljoen euro vorig jaar. De biervolumes daalden in het derde kwartaal van 48,3 naar 48,0 miljoen hectoliter. Analisten mikten op een lichte stijging naar 48,5 miljoen hectoliter.

Heineken herhaalde de volledige outlook voor dit jaar, zoals die bij de halfjaarcijfers werd afgegeven. Toen liet Heineken weten voor dit jaar een 'gezonde' omzetgroei te voorzien, waarbij wisselkoersen een negatieve stempel drukken op de verkopen.

De groei wordt volgens Heineken vooral gedragen door de ontwikkelingen in de opkomende markten. Wel zal het onderliggende groeitempo in de tweede helft van dit jaar iets lager liggen dan in de eerste zes maanden en zal de omzetgroei per hectoliter afvlakken.

Concentratie blauwzuurgas Kampen niet schadelijk

De hoeveelheid blauwzuurgas die vrijkwam bij de brand bij een schroothandel in Kampen is buiten een straal van driehonderd meter rond het bedrijf niet schadelijk voor de gezondheid. Dat heeft burgemeester van Kampen Bort Koelewijn (CU) woensdag gemeld op een ingelaste persconferentie.

Volgens de burgemeester is binnen het zogenoemde effectgebied van de brand sprake een lichte overschrijding van de gezondheidswaarde. In die zone kunnen mensen mogelijk symptomen van blauwzuurgasvergiftiging vertonen. Vier bedrijven kregen het advies het werk stil te leggen.

De concentratie blauwzuurgas is echter te laag om bij symptomen direct naar een huisarts te gaan. Voor echte gezondheidsschade moet iemand uren in de rook staan, maar dat is niet waarschijnlijk, aldus de brandweer. Het advies om ramen en deuren dicht te houden blijft van kracht. Het is verstandig om uit de rook te blijven, aldus de burgemeester.

Blauwzuurgas ontstaat als chemisch afval of plastic wordt verbrand. Als binnen enkele seconden een hoge concentratie wordt ingeademd, kan het gas dodelijk zijn. Symptomen zijn krachtverlies, hoofdpijn, verwarring, braken en een daling van de bloeddruk. Het gas ruikt naar bittere amandelen.

Als een uur na de blootstelling aan het gas geen of weinig symptomen optreden is de kans klein dat nog een levensbedreigende situatie ontstaat. Zijn wel symptomen waarneembaar, dan wordt aangeraden in de frisse lucht te gaan staan.

Het vuur bij het schrootbedrijf was rond 13.00 uur onder controle. Het blussen gaat de komende uren nog door. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

Froome overweegt Tour 2015 te mijden

Chris Froome overweegt niet te starten in de Tour de France van 2015. De reden hiervoor is dat er slechts veertien individuele tijdritkilometers op het programma staan, direct bij de start in Utrecht. De wielrenners die bergop hun slag kunnen slaan komen volgend jaar volop aan hun trekken.

Froome: "Ik zal met de ploeg moeten gaan kijken welke grote ronde ik ga rijden. De Tour voor komend jaar is er één voor de klimmers. Er ligt maar heel weinig nadruk op de tijdrit, wat betekent dat de Tour wordt beslist in het hooggebergte. Met zes finishes bergop wordt het een agressieve, veeleisende ronde."

"De Ronde van Italië is mij met een tijdrit van 60 kilometer en finishes bergop meer op het lijf geschreven. Na de Giro zou ik dan wellicht weer op tijd in vorm kunnen zijn voor de Vuelta. Ik focus me normaal op een grote ronde, maar dit zou een mogelijkheid zijn om er twee te doen. Maar daar moeten we nog eens goed over nadenken."

Froome viel dit jaar uit in de Tour de France na enkele valpartijen in de beginetappes. De Brit van Team Sky startte vervolgens in de Vuelta a Espanã waarin hij achter Alberto Contador als tweede eindigde.

Chris Froome (Sky) overweegt de Tour in 2015 te mijden (Pro Shots/Dppi)
Chris Froome (Sky) overweegt de Tour in 2015 te mijden (Pro Shots/Dppi)

Verwachtingen Boeing omhoog na groeicijfers

De winst van Boeing valt dit jaar hoger uit dan de vliegtuigbouwer voorheen dacht. Na een omzet- en winststijging in het derde kwartaal gaat het Amerikaanse bedrijf nu uit van een winst per aandeel tussen de 8,10 en 8,30 dollar (6,38 en 6,54 euro). Boeing bracht de kwartaalresultaten woensdag naar buiten.

Boeing zette in totaal 23,8 miljard dollar om, zeven procent meer dan vorig jaar. Het concern hield daar onder aan de streep bijna 1,4 miljard dollar aan over, achttien procent meer dan in dezelfde periode in 2013. Het orderboek was tot 490 miljard dollar gevuld, een record.

Boeing leverde 186 passagiersvliegtuigen af, zestien meer dan een jaar eerder. Dat leverde een recordomzet in die divisie op van 16,1 miljard dollar.

Topman Jim McNerney is blij met de prestaties, die in het derde kwartaal een vlucht namen dankzij 501 orders voor nieuwe passagiersvliegtuigen, de lancering van de nieuwe Boeing 737 MAX 200 en het binnenhalen van een NASA-contract. "Met drie solide kwartalen achter ons en het vertrouwen in onze lopende prestaties kunnen we onze winstverwachting verhogen", stelt hij in een schriftelijke reactie op de cijfers.

Goodfellas-acteur sleept Simpsons voor de rechter

Frank Sivero heeft Fox Television Studios aangeklaagd. Volgens de acteur lijkt een personage uit The Simpsons sprekend op de rol die hij in 1990 in Goodfellas speelde. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter, dat de aanklacht in handen heeft.

Sivero beweert dat de schrijvers van de Amerikaanse animatieserie in 1989 naast hem woonden toen hij bezig was het personage Frankie Carbone eigen te maken. "Ze wisten dat hij bezig was met de rol die hij in de film Goodfellas speelt", is te lezen in de aanklacht. "Daarnaast wisten ze dat het personage Frankie Carbone door Sivero is bedacht. Hij baseerde het personage op zichzelf."

Kort daarna verscheen de crimineel Louie in The Simpsons, een handlanger van maffiabaas Fat Tony. "Louies uiterlijk en maniertjes lijken erg op die van acteur Frank Sivero." Ook zou stemacteur Dan Castellaneta, die de stem van Louie inspreekt, hebben gekeken naar Goodfellas. "Hij heeft zijn stem gebaseerd op die van de Italiaans-Amerikaanse acteur Joe Pesci, die ook een rol in Goodfellas heeft."

Volgens Sivero lijkt het te veel en eist meerdere schadevergoedingen. In totaal wil de acteur 250 miljoen dollar van The Simpsons zien.

'Elf banken falen voor stresstest ECB'

Ten minste elf banken uit zes Europese landen zouden zijn gezakt voor de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat stelt het Spaanse persbureau EFE op basis van anonieme bronnen uit de financiële sector, weet Reuters. Zondag publiceert de centrale bank de resultaten van de test, die moet uitwijzen of 130 grote banken in de eurozone zijn opgewassen tegen extreme situaties.

Vier Griekse banken krijgen een onvoldoende van de ECB, net als drie uit Italië en twee uit Oostenrijk, zo zou blijken uit voorlopige resultaten. Mogelijk scoren ook een bank uit Cyprus, België en Portugal onvoldoende. De uiteindelijke cijfers kunnen op het laatste moment anders uitpakken, aldus EFE.

De ECB zette het nieuws woensdag weg als 'hoogst speculatief tot de resultaten definitief zijn', aldus verschillende media. Desondanks zorgden de geruchten woensdagochtend voor een waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar.

Britt en Ymke hebben geen gespreksstof meer

Britt Dekker en Ymke Wieringa spreken elkaar niet meer. "Het contact is verbroken. Ik weet niet waarom dat is. We hebben geen ruzie gehad, maar op de een of andere manier is onze vriendschap over", zegt Dekker in Story. "Ik hoor helemaal niets meer van haar. We hebben elkaar ook niets meer te zeggen."

Toen de realitysterren, die bekend werden door hun deelname aan Take Me Out, te zien waren in programma's als Britt en Ymke Stellen Vragen en Echte Meisjes in de Jungle hadden ze daar buiten veel contact. "Er veranderde zo veel in ons leven dat we heel goed begrepen wat de ander doormaakte. We belden elkaar elke dag."

De 22-jarige Dekker denkt dat de twee nu hun eigen weg gaan. "Ymke bij National Geographic en ik bij SBS6." Toch zou de blondine het zonde vinden als de vriendschap definitief voorbij is. "Ik hoop dat het ooit weer goed komt."

Hoewel ze haar vriendin kwijt is, heeft de realityster verder weinig te klagen op persoonlijk vlak. Zo is ze een jaar samen met haar elf jaar oudere eindredacteur Max Apotowski. "Een record voor mij. Meestal gingen mijn relaties na drie maanden uit. Maar met Max is het zo leuk. Ik hoop echt dat dit voor altijd is."

Eeuwige trouw wil Dekker echter niet beloven. "Ik voel er niets voor om te laten vastleggen dat je bij elkaar blijft. Als je van elkaar houdt, hoeft dat niet." Ook een kinderwens heeft de realityster niet. "Ik wil echt geen moeder worden. Je zit je hele leven aan een kind vast. Daar moet ik niet aan denken." Haar vriend denkt daar hetzelfde over. "Max en ik hebben genoeg aan elkaar."

Juncker bedeelt Timmermans met extra taken

Frans Timmermans, de aanstaande eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, krijgt extra bevoegdheden. Hij gaat zich ook bezighouden met duurzaamheid en arbitrage in handelszaken. Dat heeft de nieuwe commissievoorzitter Jean-Claude Juncker woensdag gezegd in het Europees Parlement in Straatsburg tijdens een debat over de goedkeuring van zijn commissie.

Timmermans, die belast is met betere regelgeving, neemt de portefeuille duurzaamheid over van Miguel Arias Cañete. De Spaanse commissaris voor klimaat en energie werd tijdens zijn hoorzitting door het parlement fel bekritiseerd wegens zijn belangen in de oliesector.

Timmermans krijgt ook het laatste woord over arbitrage rondom TTIP, het handelsakkoord met de Verenigde Staten waar de EU over onderhandelt. In het Europees Parlement heerst onrust over de zogeheten ISDS-clausule, waarbij bedrijven lidstaten staten voor een speciaal tribunaal kunnen slepen als ze menen dat hun investeringen gevaar lopen.

Dit komt niet in het akkoord als Frans Timmermans er niet mee instemt, zei Juncker. "Het principe van gelijkheid voor de wet moet worden nageleefd." Timmermans wordt in de nieuwe commissie ook verantwoordelijk voor naleving van de rechtsstaat.

Juncker besloot ook dat de Hongaarse ex-minister Tibor Navracsis de verantwoordelijkheid voor burgerschap moet afstaan aan de kandidaat-commissaris voor binnenlandse zaken, de Griek Dimitris Avramopoulos. Navracsis moet boeten voor de maatregelen van de Hongaarse regering tegen media en ngo's. Ter compensatie krijgt Navracsis er sportzaken bij.

Ook kwam Juncker terug van zijn besluit om farmaceutische producten en medicijnen onder te brengen bij de afdeling voor interne markt. Deze verantwoordelijkheid blijft nu onder consumentenzaken vallen, zoals voorheen.

Ruimtebeleid wordt weggehaald bij transportcommissaris Violeta Bulc en gaat naar haar collega voor interne markt en industrie, de Poolse Elzbieta Bienkowska. Sommige Europarlementariërs vreesden dat de Sloveense Bulc, die pas maandag de hoorzitting van het parlement doorstond, te onervaren voor deze portefeuille is.

Frans Timmermans (Foto: Novum)
Frans Timmermans (Foto: Novum)

Syrië vernietigt vliegtuigen van IS

De Syrische luchtmacht heeft twee van de drie gevechtsvliegtuigen vernietigd waarmee terreurbeweging Islamitische Staat de afgelopen week proefvluchten uitvoerde boven Aleppo. Dat heeft minister van informatie Omran al-Zoubi dinsdagavond gezegd. Damascus zoekt ondertussen verder naar het laatste nog overgebleven toestel.

De vliegtuigen werden gebombardeerd toen ze op de landingsbaan stonden van de vliegbasis van Jarrah, in het oosten van de provincie Aleppo. Vrijdag meldden Syrische activisten dat IS testvluchten had uitgevoerd met behulp van overgelopen Iraakse luchtmachtpiloten.

Berichten over de luchtaanvallen van Damascus konden niet uit onafhankelijke bron worden bevestigd. Voor zover bekend beschikt IS niet over meer vliegtuigen.

Verkrachter meisje Breda blijft jaar langer in cel

Een 62-jarige man die was veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de verkrachting van een 9-jarig meisje in Breda in 2006 komt nog niet op vrije voeten. De rechtbank in Breda is bang voor herhaling, omdat het risico niet afdoende kan worden ingeperkt. Hij komt op zijn vroegst over een jaar vrij, ook al heeft hij twee derde van zijn straf erop zitten.

De man heeft 'zeer ernstige delicten' gepleegd, die hij 'nog steeds' ontkent, stelt de rechtbank. Ook weigert hij mee te werken aan persoonlijkheidsonderzoek en behandeling. Daardoor kan de reclassering er niet voor zorgen dat de man veilig kan terugkeren in de maatschappij, geeft de rechtbank aan.

De rechtbank gaat mee in het standpunt van het Openbaar Ministerie, dat een jaar uitstel wilde van de vrijlating onder voorwaarden. De officier van justitie wil dat wordt geprobeerd alsnog meer te weten te komen over de problemen van de man. Het komende jaar moet worden gebruikt om te zien of er voorwaarden zijn waaronder de vrijlating van de man verantwoord is.

De man werd in 2009 door het gerechtshof in Den Bosch definitief veroordeeld. Begin oktober had hij twee derde van zijn straf uitgezeten. Eerder zat de man ook al in de cel voor zedendelicten.

Veroordeelden kunnen in Nederland na het uitzitten van twee derde van hun straf vervroegd vrijkomen. Tot een aantal jaar geleden ging dat min of meer automatisch, maar sinds 2008 wordt hier per geval naar gekeken. Ook kunnen voorwaarden aan de vrijlating worden verbonden.

Drugsdoden kochten xtc bij verschillende dealers

De twee mannen die tijdens het Amsterdam Dance Event vermoedelijk overleden door drugsgebruik, hebben hun pillen niet van dezelfde persoon gekocht. Dat blijkt uit verklaringen rondom de slachtoffers, zo maakte de politie woensdag bekend.

Sectie heeft inmiddels uitgewezen dat de dood van de twee mannen is veroorzaakt door 'orgaanfunctiestoornissen' die op hun beurt vermoedelijk zijn veroorzaakt door drugsgebruik. Aanvullend toxicologisch en bloedonderzoek moet dat nog uitwijzen.

De slachtoffers, een 21-jarige man uit Oude Wetering en een 33-jarige man uit Servië overleden zondag. De Serviër was in Club Lite in de Jan van Galenstraat geweest en de Nederlander op een feest in de Westergasfabriek.

Maandag werd bekend dat een 41-jarige vrouw uit Utrecht was overleden die beide locaties had bezocht. Een schouwarts heeft bij haar vastgesteld dat ze is overleden als gevolg van xtc-gebruik. Van wie zij de pillen heeft gekocht is onduidelijk.

Het Amsterdam Dance Event trok tussen woensdag en zondag zo'n 350.000 bezoekers. In totaal vielen vier doden. Dinsdag werd bekend dat ook een 41-jarige man uit Groot-Brittannië dit weekend is overleden. De politie wilde alleen kwijt een misdrijf uit te sluiten en dat de man niet is overleden door drugsgebruik.

Uitbreiding voor Alien: Isolation is geen dlc

Alien: Isolation krijgt geen dlc. SEGA heeft namelijk besloten om de gehate toevoegingen achteraf waar voor betaald dient te worden ‘add-on’ te noemen. In  totaal krijgt Alien: Isolation vijf add-ons voor de Survivor mode. De eerste add-on heet ‘Corporate Lockdown’ en komt 28 oktober uit.

Elke add-on speelt zich af in de periode voordat het team arriveert bij Sevastopol Station, met een nieuw speelbaar personage, verse missies en een eigen game mode. Het personage dat je krijgt in Corporate Lockdown heet Ransome. Ook krijg je er drie challenge maps bij en de Gauntlet mode. Om de gauntlet te halen moet je alle drie de challenge maps achter elkaar uitspelen zonder dood te gaan.

Voor de enthousiastelingen heeft SEGA een season pass, waarmee je all add-ons krijgt met 25% korting.

Ransome

[vid] IKEA jaagt klanten de stuipen op het lijf

IKEA Singapore heeft een bijzondere manier bedacht om klanten naar hun koopnacht te trekken. Ze hebben namelijk een ijzingwekkend spotje bedacht.

In het filmpje is een ventje op een driewieler te zien, dat door het woonwarenhuis fietst. Onderweg komt hij skeletten tegen, om vervolgens te stoppen voor twee enge figuren.

Echte filmkenners komt het filmpje bekend voor. Het is namelijk een parodie op de engste scène uit de engste film aller tijden: The Shining. Het virale filmpje is dan ook gelanceerd met het oog op Halloween, dat volgende week vrijdag wordt gevierd.

IKEA is nog enger op zaterdagmiddag...

Afscheidshow Seth Gaaikema op televisie

De afscheidsvoorstelling van Seth Gaaikema wordt zaterdagmiddag uitgezonden op NPO 1. Omroep MAX heeft de uitzending ingelast vanwege het overlijden van de cabaretier en tekstschrijver. Dat heeft de omroep woensdag laten weten.

In Wat Ik Graag Nog Zou Willen blikt Gaaikema uitgebreid terug op zijn carrière van 55 jaar. Met de voorstelling reisde de cabaretier tot en met januari dit jaar door het land. Gaaikema zwaaide af in de Stadsschouwburg in Groningen.

Eerder op de dag wordt op NPO 1 wederom een herhaling uitgezonden van de TV Show waain Ivo Niehe de cabaretier bezoekt. Ook dinsdagnacht werd de uitzending uit 2008 herhaald.

De 75-jarige cabaretier overleed dinsdag in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Hij was er eerder op de dag opgenomen met hartklachten. Over de uitvaart van Gaaikema is nog niets bekend.

Jongensschool weigert lesbisch drama Moore en Page

Julianne Moore en Ellen Page mogen geen scènes opnemen op een katholieke jongensschool in New York voor een drama waarin ze een homoseksueel stel spelen. "Ze hebben ons afgewezen vanwege het onderwerp", zegt producent Michael Shamberg tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De school had eerder nog toestemming gegeven voor de opnames.

De school zou in de film voorkomen als gemeentehuis. In de scène zou het personage van de 53-jarige Moore geregistreerd partnerschap aanvragen met haar vriendin, de rol van de 26-jarige Page.

De producent schreef een brief aan de rector van de school om uit te leggen dat de film niet gaat over homohuwelijk, maar over de waardigheid van een vrouw. De school heeft nog niet gereageerd op de brief, maar de rector eerder aan entertainmentsite Buzzfeed weten dat 'iedereen welkom is'. "Onze school omarmt sociale problemen zoals honger, dakloosheid en armoede", luidde zijn ontwijkende respons.

Het drama Freeheld gaat over een Amerikaanse politieagente die doodziek wordt en haar weduwepensioen niet mag overdragen aan haar vriendin. Het waargebeurde verhaal was eerder het onderwerp van de gelijknamige documentaire die in 2007 een Oscar won.

Franchiser HEMA vraagt faillissement aan

Een franchisenemer van HEMA heeft woensdag faillissement aangevraagd voor twee winkels van de warenhuisketen in Nijkerk en Hoevelaken. De filialen verkeerden in financiële nood en gingen woensdag niet meer open. Een woordvoerder van HEMA meldt woensdag dat de problemen 'volstrekt niet' exemplarisch zijn voor de keten.

HEMA had de leveringen aan de twee filialen eind vorige week al stopgezet, waarna de twee winkels in het weekend hun deuren gesloten hielden. Maandag gingen de filialen wel weer open, waarna HEMA op het hoofdkantoor bekeek of de financieel penibele situatie inmiddels was verbeterd. "De situatie was echter ongewijzigd en dus werd de levering niet hervat", aldus de zegsman.

"In de kern zijn franchisenemers zelf verantwoordelijk voor hun filiaal", aldus de zegsman, daarbij benadrukkend dat de keten met ongeveer honderd franchisers werkt. "Het gaat hier om een lokale ondernemer met financiële problemen."

Als faillissement wordt uitgesproken, wordt een curator aangesteld als bewindvoerder. HEMA zal daarmee in gesprek gaan over de toekomst van de twee winkels.

Ilse DeLange geveld door keelontsteking

The Common Linnets moeten hun Europese toer tijdelijk onderbreken. Ilse DeLange is geveld door een keelontsteking waardoor de concerten van woensdag en donderdag in Keulen en Hamburg zijn afgelast. Dat meldt de band woensdag.

De Duitse shows worden op een andere datum ingehaald. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. De concerten die de komende weken in Groningen, Nijmegen en Tilburg zijn gepland gaan vooralsnog gewoon door.

The Common Linnets traden in de afgelopen maand onder meer op Londen, Berlijn, München en Wenen. De toer begon met twee concerten in Utrecht en Amsterdam. Dinsdag was er nog goed nieuws voor de band toen zowel in Duitsland als in Oostenrijk het album The Common Linnets met goud werd bekroond.

Spoedoverleg WHO over ebola

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt woensdag voor spoedoverleg bijeen om de ebolacrisis te bespreken. Dat meldt de Britse omroep BBC.

In het overleg wordt besproken hoe het ervoor staat met de bestrijding van het virus. Zo wordt bekeken of de screenings bij de grenzen helpen.

De WHO heeft kritiek gekregen dat ze te langzaam heeft gereageerd op de uitbraak, die inmiddels al aan meer dan 4500 mensen het leven heeft gekost.

'Versobering wachtgeld gemeenten ingetrokken'

Een versobering van het wachtgeld voor wethouders en burgemeesters gaat er voorlopig niet komen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft een wetsvoorstel hierover onverwachts ingetrokken, ook al is een grote meerderheid van de Tweede Kamer voor de versobering, meldt het AD woensdag.

De bewindsman heeft het voorstel ingetrokken om er later op terug te komen met een bredere visie op de rechtspositie van politieke ambtsdragers, zo schrijft de krant. Politici die op 57-jarige leeftijd aftreden hebben nu tijdens de tien jaar tot hun pensioen recht op wachtgeld. Plasterk wilde dit beperken tot vijf jaar.

Voor veel partijen komt het intrekken van het wetsvoorstel als een verrassing. Een woordvoerder van D66 noemt het intrekken van het voorstel een 'raadsel'. Het CDA vindt het vreemd dat Plasterk wel de inkomens in de publieke sector aanpakt vanaf 1 januari, maar de politieke ambtsdragers ongemoeid laat.

In de gemeenten bestond al veel kritiek op de plannen. Een goed vangnet zou noodzakelijk zijn om goede bestuurders aan te trekken in het openbaar bestuur.

SP-leider Emile Roemer reageert pissig op het bericht. "Schandalig dat Plasterk voorstel voor inperken wachtgeld politici intrekt", twittert hij woensdagochtend. "Als hij inperking niet snel regelt, komen wij met een voorstel."

Kovacs en Typhoon op Noorderslag

Kovacs en Typhoon staan begin volgend jaar op het Groningse festival Noorderslag. Ook Emil Landman, John Coffey, Nouveau Vélo en The Mysterons staan op 17 januari het podium. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

Noorderslag is het Nederlandse deel van het festival Eurosonic Noorderslag, dat van 14 tot en met 16 januari plaatsvindt en in het teken van Europees talent staat. Wanneer kaartjes voor het festival te koop zijn, is nog onbekend.

Eurosonic staat dit jaar in het teken van IJslandse muziek en daarom treden ook relatief onbekende IJslandse artiesten op. Vorige week werd bekend dat dat in ieder geval Júníus Meyvant, Low Roar, Sóley en Vök zijn. Ook de Britse Jake Isaac, de Noorse Kate Havnevik, het Franse Ibeyi en het Italiaanse Clap! Clap! treden op. Eurosonic Noorderslag wordt gezien als een belangrijk platform voor Europese muziek.

Marechaussee vindt 600 kilo vuurwerk in busje

De marechaussee heeft dinsdag in de buurt van Enschede ruim zeshonderd kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk werd gevonden in een bestelbusje met Duits kenteken, meldde de marechaussee woensdag. De 22-jarige Nederlandse bestuurder van het busje werd aangehouden.

Tijdens een mobiele controle vonden de marechaussees in de laadruimte van de auto dozen met het opschrift 'gevaarklasse'. Het bleek om illegaal vuurwerk te gaan. In de ouderlijke woning van de bestuurder werden drie lawinepijlen en een vuurwerkpistool aangetroffen.

De marechaussee doet nog onderzoek naar de herkomst van het vuurwerk. Vrijdag werd in een kelderbox in een woning in Den Haag negentig kilo aan zogenoemde cobra's en mortierbommen gevonden. Drie weken geleden werd ook al een busje met zeshonderd kilo van de weg gehaald.

Het OM houdt jaarlijks een lijst bij met de totale hoeveelheid onderschept illegaal vuurwerk. Een eerste tussenstand is er nog niet, maar omdat vorig jaar tussen 1 oktober en 11 november ruim 24 duizend kilo vuurwerk werd gevonden is het waarschijnlijk dat ook dit jaar al meer vuurwerk in beslag is genomen dan tot nu toe is gemeld.

'Slachtoffer' boksschandaal krijgt schorsing en mist WK

Bokster Sarita Devi heeft van wereldboksbond AIBA te horen gekregen dat ze voorlopig geschorst is en niet meer mee mag doen aan toernooien. De Indiase pakte begin deze maand brons op de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon, maar weigerde die medaille uit protest.

In de halve finale domineerde ze volgens velen in haar gevecht tegen de Koreaanse Park Ji-na, maar toch kreeg Park de overwinning toebedeeld. Dat leidde tot grote ophef in de Aziatische sportwereld en India in het bijzonder. Een hevig geëmotioneerde Devi weigerde tijdens de podiumceremonie haar bronzen medaille in ontvangst te nemen.

Net als haar coaches en de Indiase chef de mission is Devi voor onbepaalde tijd geschorst. Dat betekent sowieso dat ze volgende maand het WK voor vrouwen aan zich voorbij moet laten gaan. Opvallend genoeg wordt dat toernooi gehouden in Zuid-Korea, waardoor er algemeen gevreesd wordt voor weer veel oneerlijke partijen en beslissingen.

Tour de France 2015 kent twee gezichten

De Tour de France van volgend jaar kent twee delen. Na de start van de Tour in Utrecht wordt via Zeeland en België koers gezet naar Bretagne. Daarna volgt een verplaatsing naar Zuid-Frankrijk, waar achtereenvolgens de Pyreneeën en de Alpen worden aangedaan voordat de laatste etappe de renners Parijs in voert. Dat is woensdag duidelijk geworden tijdens de presentatie van de route.

De 13,7 kilometer lange tijdrit op zaterdag 4 juli door de straten van Utrecht is de enige indivuele in de Tour van komend jaar. In Bretagne volgt daags voor de rustdag nog wel een ploegentijdrit van 28 kilometer (etappe 9).

Net als vorig jaar duiken de kasseien opnieuw op in het rittenschema. In de vierde rit moet er 13,3 kilometer over kasseien gereden worden, gespreid over zeven stroken.

Beklimmingen zijn er wel genoeg. Al op de derde dag wordt de Muur van Huy beklommen en ook Mûr-de-Bretagne is een finishplaats. Na de eerste rustdag volgen drie zware Pyreneeënritten en twee ritten door het middengebergte. Via twee tussenetappes bereikt het peloton dan de Alpen waar vijf ritten werden uitgetekend. De voorlaatste dag van de Tour wordt de Alpe d'Huez bedwongen.

Voor het eerst sinds 2008 zullen er overigens weer bonificatieseconden aan de aankomst worden uitgedeeld. Dit geldt alleen voor de ritten twee tot en met acht. Tien seconden voor de etappewinnaar. De nummers twee en drie krijgen respectievelijk zes en vier seconden. 

Ook de puntenverdeling van de groene trui kent weer een aanpassing. Ritwinst wordt beloond met 50 punten, de nummer twee moet het stellen met 30 punten. De puntentelling bij de tussensprinten (25 punten voor de eerste) blijft behouden.

Rittenschema

Rit  Datum  Etappe  Lengte 
4 juli  Utrecht - Utrecht 13,7 km* 
5 juli  Utrecht - Neeltje Jans (Ned) 166 km 
3 6 juli  Antwerpen (Bel) - Huy (Bel) 154 km 
7 juli  Seraing (Bel) - Cambrai (Fra) 221 km 
8 juli  Arras - Amiens  189 km 
9 juli  Abbeville - Le Havre 191 km 
10 juli  Livarot - Fougères  190 km 
11 juli  Rennes - Mûr-de-Bretagne  179 km 
12 juli  Vannes - Plumelec 28 km ** 
10 14 juli  Tarbes - Arette La Pierre Saint-Martin 167 km
11  15 juli  Pau - Cauterets  188 km 
12  16 juli  Lannemezan - Plateau de Beille 195 km
13  17 juli  Muret - Rodez 200 km 
14  18 juli  Rodez - Mende / Montée Jalabert 178 km 
15  19 juli  Mende - Valence 182 km 
16 20 juli  Bourg-de-Péage - Gap 201 km 
17  22 juli  Digne-les-Bains - Pra-Loup 161 km 
18  23 juli  Gap - Saint-Jean-de-Maurienne 185 km 
19  24 juli  Saint-Jean-de-Maurienne - La Toussuire 138 km 
20  25 juli  Modane - Alpe d'Huez 110 km 
21  26 juli  Sèvres - Parijs 107 km 

* tijdrit, **ploegentijdrit

'Nederland is betrouwbare NAVO-bondgenoot'

Nederland is een betrouwbare NAVO-bondgenoot. Die boodschap heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) afgegeven na afloop van een kennismakingsgesprek met secretaris-generaal van het trans-Atlantisch bondgenootschap Jens Stoltenberg.

"Nederland is voor de NAVO een betrouwbare bondgenoot die verantwoordelijkheid neemt en draagt", zei Koenders volgens zijn ministerie. "De NAVO is een belangrijke pijler voor onze internationale veiligheid." Met de toenemende instabiliteit aan de grenzen van het NAVO-gebied staat de collectieve verdedigingstaak van het bondgenootschap volgens Koenders terecht boven aan de agenda.

"Maar laten we daardoor niet onze andere twee kerntaken verwaarlozen: crisisbeheersing en onze intensieve samenwerking en dialoog op veiligheidsterrein met andere landen en organisaties."

Tijdens de laatste NAVO-top in Wales beloofde Nederland bij te dragen aan de 'flitsmacht' van de NAVO. Ook draagt Nederland vier ton bij aan een fonds voor het hervormen van het Oekraïense leger.

Peugeot-Citroën vindt weg omhoog

PSA Peugeot-Citroën heeft in het derde kwartaal 5,4 procent meer auto's verkocht dan een jaar eerder, door groei in Europa en Azië. De Franse autobouwer verkocht wereldwijd 643.598 auto's. In China groeide PSA met liefst 44,4 procent, in Europa met zeven procent, meldt het bedrijf woensdag bij de kwartaalcijfers.

Peugeot-Citroën zette in totaal 12,3 miljard euro om, 1,6 procent meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar. PSA zit midden in een strategiewijziging, waarvan topman Carlos Tavares nu de eerste resultaten zegt te zien. "De weg naar volledig herstel is echter nog lang", stelt hij in een verklaring.

In Europa en China mag het dan beter gaan, in andere regio's was het bedrijf minder succesvol. In de regio's Eurazië en Zuid-Amerika gingen de verkopen met respectievelijk 62,4 procent en 38,2 procent omlaag. In het Midden-Oosten en Afrika was sprake van een daling van 11,3 en 10,5 procent. In deze laatste twee regio's ziet het bedrijf wel kansen voor de nabije toekomst.

Voor heel dit jaar verwacht Peugeot-Citroën dat de vraag in Europa met vier tot vijf procent stijgt. In China gaat het bedrijf uit van een toename van tien procent. Daartegenover staat een daling van tien procent in Zuid-Amerika en vijftien procent in Rusland.

De stevige groei in China is te verklaren door de samenwerking met de Chinese autobouwer Dongfeng. Dat bedrijf zegde begin dit jaar toe achthonderd miljoen euro in het Franse concern te steken. De concerns werken samen op het gebied van techniek, onderzoek en de bouw en verkoop van auto's.

PSA Peugeot Citroën is na het Duitse Volkswagen de grootste autofabrikant van Europa. Het bedrijf kreeg als gevolg van de economische crisis en de dalende autoverkoop echter zware klappen te verduren. Het concern kwam eind vorig jaar uit op een operationeel verlies van 177 miljoen euro, na een verlies van 560 miljoen in 2012.

Schade herfststorm volgens verzekeraars beperkt

De eerste herfststorm van het jaar heeft niet tot grote schade geleid. De totale schade bedraagt ongeveer twee miljoen euro, zo laat het Verbond van Verzekeraars woensdag weten. Het bedrag kan nog wel iets oplopen doordat schade aan auto's en gemeentelijke eigendommen niet zijn meegerekend.

"Het valt allemaal erg mee", concludeert een woordvoerder van de belangenvereniging van verzekeraars. "Vorig jaar zaten we bij de grote storm op een bedrag van circa honderd miljoen euro. Uiteindelijk liep dat bedrag met nog enkele miljoenen euro's op. Deze storm trok vooral langs de kust, terwijl die van vorig jaar over heel het land trok."

Volgens de zegsman hebben gemeenten goed geanticipeerd op de storm door een aantal waterkeringen af te sluiten. Vanwege het hoge water werd dinsdagavond bijvoorbeeld de acht kilometer lange Oosterscheldekering afgesloten.

De storm veroorzaakte in de regio Rotterdam en in het noorden van het land wel veel wateroverlast. In Rotterdam liepen kades en enkele wijken onder water. Langs de Waddenkust en op de Waddeneilanden stroomden havens en kaders onder water. Woensdagochtend konden veerboten daardoor niet uitvaren.

Beatrix bij herdenkingen Eerste Wereldoorlog

Prinses Beatrix woont dinsdag in de Belgische steden Nieuwpoort en Ieper plechtigheden bij ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Ook het Belgische koningspaar en diverse staatshoofden zijn bij de herdenkingen aanwezig, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

In Nieuwpoort wordt een eerbetoon gebracht aan koning Albert I, de Belgische 'koning-soldaat'. Hij begaf zich bij de rivier de IJzer in West-Vlaanderen onder de soldaten in de loopgraven. Ook wordt de slag om de IJzervlakte in 1914 herdacht, waarbij het gebied onder water werd gezet.

In Ieper wordt voor de gelegenheid een speciale versie van de traditionele Last Post gespeeld. Sinds 1929 wordt het trompetsignaal elke dag om 20.00 uur gespeeld onder de Menenpoort. In die poort staan de namen van bijna 55.000 gesneuvelde Britse militairen gebeiteld. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het stil onder de poort.

Halep overklast Serena Williams in Singapore

Tennisster Simona Halep heeft woensdag ook haar tweede wedstrijd bij de WTA Finals in Singapore gewonnen. De Roemeense zette Serena Williams met 6-0 en 6-2 aan de kant. Williams had net als Halep haar eerste wedstrijd bij het eindejaarstoernooi in winst omgezet. Later woensdag treffen Eugenie Bouchard en Ana Ivanovic elkaar nog.

Halep was in de eerste set ijzersterk. De Roemeense overklaste Williams en stuurde de nummer één van de wereld alle kanten de baan over. Ook de eerste twee games van de tweede set waren voor Halep, al haakte Williams nu wel aan.

De Amerikaanse won de negende game tot genoegen van het publiek, maar kon het Halep daarna niet moeilijk maken. Ze won nog wel een tweede game, maar daar hield het op. De Roemeense maakte na 65 minuten een einde aan de partij.

'Brändle valt uurrecord Voigt volgende week aan'

De Oostenrijkse wielrenner Matthias Brändle doet volgende week donderdag een gooi naar het werelduurrecord. Dat schrijft de Belgische krant Sudinfo woensdag. De 24-jarige coureur van IAM Cycling zou dat gaan doen op de wielerbaan in het Zwitserse Aigle, de thuisbasis van de UCI.

Brändle valt dan het record van de Duitser Jens Voigt aan. De Duitse veteraan kwam op 18 september, ook in Aigle, tot een afstand van 51,115 kilometer in zestig minuten. Voigt deed een aanval op het record als afsluiting van zijn profcarrière. Trek-collega Fabian Cancellara was eerder ook vans zins het werelduurrecord aan te vallen, maar zag daar van af na een regelwijziging door de UCI.

De 24-jarige Brändle geldt als een tijdritspecialist. Hij werd dit jaar vijfde in de strijd tegen het uurwerk in de Ronde van Groot-Brittannië en tiende in de tijdrit van het Critérium du Dauphiné.

[Vid] Homo neukt getrouwd lekker wijf

Andrew Noll uit Tampa, in de Amerikaanse staat Florida, had een briljante manier gevonden om stiekem een lekker wijf te neuken. De 23-jarige knul deed namelijk net of hij homo was.

Eerder dit jaar besloten Rhett en Mishay Simpson een homobar in Tampa te bezoeken. Daar sloeg al snel de vonk over tussen de 28-jarige Mishay en Noll, die daar werkzaam was als barkeeper.

Al snel had de blondine door dat Noll helemaal geen heren via de achterdeur ontvangt. Hierop besloot de milf de beste man de code van het huisalarmsysteem te geven. Aangezien haar man semiprofessioneel golfer is, is hij vaak van huis. De 'homo' kwam dus vele malen langs om het vrouwtje alle hoeken van de kamer te laten zien.

Al die tijd had manlief niets in de gaten. Zijn vrouw had hem namelijk geïntroduceerd in de familie als zijnde haar homoseksuele vriend. Helaas werd Noll toch wat opdringerig, en wilde Mishay van hem af.

In augustus nam de zaak dan ook een andere wending. De feeks veranderde de code van het alarmsysteem en hintte Noll dat haar man niet thuis was. Hierop besloot de heterofiele homo Mishay wederom met een bezoekje te vereren. Zij stond hem echter op te wachten met een negenmillimeter en schoot de arme drommel in zijn borst.

Hevig bloedend maakte Noll een selfie en belde de politie. Ook de dame in kwestie had inmiddels de politie gebeld. De politie heeft beide personen gearresteerd.

Met wederom een hilarisch filmpje!

In Memoriam: Seth Gaaikema (1939 - 2014)

Gisteren is één van de laatste grote cabaretiers van de oude garde van de zestiger en zeventiger jaren overleden. Naast Toon Hermans, Wim Sonneveld en Wim Kan was ook Seth Gaaikema erg geliefd bij liefhebbers van cabaret, al werden zijn woordspelingen niet door iedereen gewaardeerd. In deze FOK!toen blikken we terug op het leven van de man die ook uitblonk in het schrijven van succesvolle musicals en het vertalen van populaire musicals.

 Uit de Amigoe di Curacao van 11 juni 1965
Uit de Amigoe di Curacao van 11 juni 1965

De vroege jaren
Seth Regner Gaaikema wordt op 11 juli 1939 geboren in Uithuizen als zoon van twee doopsgezinde predikanten. Als Seth 19 jaar oud is zit hij op het Praedinus Gymnasium in Groningen. Datzelfde jaar maakt hij zijn toneeldebuut met het stuk Eet Ze Met Hapjes, waarmee de jonge komediant in Huize Maas in Groningen te zien is. Vanaf de late jaren vijftig schrijft Gaaikema teksten voor onder meer Wim Kan, Wim Sonneveld en Frans Halsema. Zo schrijft Gaaikema samen met Roelof Stalknecht het liedje 'Altijd Als Ik Bel Bel Bel' voor Halsema. Ook vertaalt de jonge schrijver buitenlandse musicals zoals My Fair Lady, Oliver en Kiss Me Kate.

My Fair Lady (1960)
My Fair Lady (1960)

De eerste solo-show
In 1961 gaat de jonge cabaretier voor het eerst op tournee door Nederland met zijn eerste solo-programma Avondje Nederlands. Een jaar later maakt Seth Gaaikema samen met het Kwartet Roelof Stalknecht zijn debuut op vinyl op de single 'Kip In Parijs'.

 Kip in Parijs (1962)
Kip in Parijs (1962)

In 1964 besluit Gaaikema om beroepscabaretier te gaan worden. Twee jaar later ontvangt Seth de Culturele Prijs van de provincie Groningen. In 1968 maakt Gaaikema naam als de vertaler van de musical Sweet Charity met in de hoofdrol Jasperina de Jong.

Wat een Spreker is die Man!
Een jaar later is Gaaikema tijdens de allerlaatste dag van de zestiger jaren op de televisie te zien met zijn oudejaarsshow Heer ik Kom Hier Om te Twijfelen. Van de show verschijnt ook een lp met hoogtepunten, getiteld En...Ik, Zei Seth. Op de plaat komen we onder meer het liedje 'Wat Een Spreker Is Die Man' tegen, waarmee Gaaikema in 1970 zes weken in de Nederlandse Top 40 zou staan.

De grote doorbraak
De grote doorbraak van Seth Gaaikema zou volgen in 1970 als hij met zijn show Tien Miljoen Geboden in de theaters van Nederland te zien is. Aan de show werken ook The Blue Diamonds en Willeke Alberti mee. In 1971 mag Gaaikema opnieuw een oudejaarsshow presenteren. Onder de titel Met Mekaar op Ouwejaar ontvangt Gaaikema gasten zoals The Blue Diamonds, Snip en Snap (Willy Walden en Piet Muyselaar), Tante Leen, Louis van Dijk en vele anderen.

Het tv-programma van 31 december 1971
Het tv-programma van 31 december 1971

In 1975 maakt Gaaikema de show Familie Willekeur waarmee de cabaretier van zijn grappige imago af wou komen. Er zit dan ook meer politiek in het programma verwerkt. Van deze show verschijnt in 1976 de elpee Dat Týpisch Hollands Vingertje, waarop we onder meer 'Voordat Het Uyltje Knapt', 'Wiegellied Der Toekomst' en 'Gul Zijn Van Een Ander' tegenkomen.

Gul zijn van een ander.
Dat is een mooie sport.
Je doet aan naastenliefde.
Maar komt zelf niks te kort.

Gul zijn van een ander.
Een wonderschoon vermaak.
Wees een ware Christen.
Op kosten van de zaak.

Dat Týpisch Hollands Vingertje (1976)
Dat Týpisch Hollands Vingertje (1976)

Een braakmiddel
In 1978 schrijft Gaaikema zijn eerste eigen musical. In de musical Swingpop speelt Robert Long de hoofdrol, maar de muzikant is niet te spreken over het schrijfsel van de cabaretier. Long noemde de musical 'een braakmiddel' en stapte overspannen uit de cast. Ook de pers was niet al te positief over de musical.

Seth (1980)
Seth (1980)

Het zou daarna tot de tachtiger jaren duren voordat Gaaikema weer op de televisie te zien was. In 1985 is de cabaretier op Veronica te zien met een oudejaarsconference. Het jongere kijkpubliek van de zender heeft niet zoveel op met de oubollige woordgrappen van Gaaikema en de cabaretier is vanaf dat moment ook een dankbaar onderwerp voor collega-lolbroeken. Ook in 1986, 1988, 1990 en 1994 is Gaaikema op de beeldbuis te zien met oudejaarsconferences.

De laatste jaren
Nadat hij in 1987 een Gouden Harp in ontvangst mag nemen vertaalt Gaaikema in 1991 de uiterst succesvolle musical Les Misérables in het Nederlands. Een jaar later mag Gaaikema een optreden doen bij het afscheid van de oude Tweede Kamer. De cabaretier is te zien met zijn conference De Laatste Klap. In oktober 1996 heeft Gaaikema succes met zijn vertaling van de succesvolle musical Miss Saigon. Drie jaar later verschijnen er in één jaar zelfs twee musicals van de hand van Gaaikema. Zo vertaalt hij het verhaal van Elisabeth en in Duitsland is de musical Adam Und Eva te aanschouwen.

Uit de Leeuwarder Courant van 18 augustus 1999
Uit de Leeuwarder Courant van 18 augustus 1999

Na in 2001 de Kubus Award voor zijn gehele oeuvre te hebben ontvangen tijdens het Musicalgala, is Gaaikema in 2013 en begin 2014 voor het laatst op tournee met zijn voorstelling Wat ik Nog Graag Zou Willen. Na 55 jaar kwam er een einde aan de cabareteske loopbaan van de predikantenzoon. Op dinsdag 21 oktober 2014 wordt Seth Gaaikema met hartklachten opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch. Later op de dag zou de 75-jarige cabaretier en tekstschrijver overlijden.

Je moet verdomme weten dat je op me bouwen kunt.
En dat je me in alles vertrouwen kunt.
Je moet verdomme weten dat ik je trouw blijf tot het graf.
Dat weet ik nu zo zeker, zelfs dat verdomme kan eraf.
(Seth Gaaikema - 1990)

Alcoholverkoop bij tankstation blijft verboden

De verkoop van alcoholische dranken bij benzinestations blijft verboden. De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de eigenaar van een benzinestation in Hoogeveen die zich hier niet aan hield een boete van negenhonderd euro moet betalen. De rechtbank in Assen kwam vorig jaar zomer tot hetzelfde oordeel.

De minister van Volksgezondheid legde de boete in 2012 op, waarop de eigenaar beroep aantekende. Hij vindt de boete strijdig met het gelijkheidsbeginsel, aangezien het verbod niet geldt voor supermarkten en wegrestaurants.

De Raad van State oordeelt echter dat in de wet onderscheid mag worden gemaakt tussen bedrijven waar alcoholverkoop wel is toegestaan, omdat die gewoon horen bij de bedrijfsvoering of het assortiment, en bedrijven waar geen alcohol mag worden verkocht. De wetgever is volgens de raad niet verplicht tot een keuze tussen alles of niets.

De Raad van State is het met de minister eens dat alcoholverkoop bij benzinestations waar vooral wordt getankt onwenselijk is met het oog op de verkeersveiligheid. "Benzinestations worden niet primair bezocht om de dagelijkse boodschappen te doen. Kern van de dienstverlening van benzinestations is het verstrekken van brandstof. Daardoor bestaat een onlosmakelijk, functioneel verband met het verkeer", aldus de hoogste bestuursrechter.

In Duitsland is alcohol wel verkrijgbaar bij tankstations.

Geen extra rookcontroles in kleine cafés

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schroeft het aantal rookcontroles niet op nu het rookverbod ook geldt in kleine cafés zonder personeel. Dat heeft een woordvoerder van de NVWA woensdag laten weten. "Wij controleren zoals we dat altijd doen, het gewone beleid wordt voortgezet."

Een ondernemer die ondanks het verbod klanten laat roken riskeert tot 1 januari eerst een waarschuwing en bij herhaling een boete van zeshonderd euro. Vanaf volgend jaar krijgt de café-eigenaar meteen een boete.

De Groningse café-eigenaar Gerhard Sannes heeft al aangekondigd het rookverbod aan te vechten. Hij hoopt driehonderd Nederlandse cafés bereid te vinden honderd euro te doneren. Met deze 'oorlogspot' wil hij een rechtszaak starten als de eerste boete wordt uitgedeeld.

"Dit besluit gaat alle perken te buiten", zegt Sannes, die zelf niet rookt en eerder ook al het rookverbod aanvocht. "Het grote probleem voor ons, kleine cafés, is dat wij de ruimte niet hebben om een rookruimte te bouwen. Je krijgt dus een ongelijk speelveld."

De uitzondering op het rookverbod in kleine cafés zonder personeel is sinds dinsdag van tafel. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) kwam tot dat besluit na een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde eerder deze maand dat de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés niet door de beugel kon. Het kabinet wilde de uitzondering vanaf 1 januari sowieso al schrappen.

Renée Zellweger is blij met ander gezicht

Renée Zellweger maalt er niet om dat mensen haar eerder deze week bijna niet herkenden op de rode loper. "Ik ben blij dat mensen vinden dat ik er anders uitzie. Mijn leven is anders, gelukkiger en meer vervullend en ik ben blij dat dat misschien wel te zien is", zegt de 45-jarige actrice in het Amerikaanse tijdschrift People.

Zellweger werd maandag op de rode loper gefotografeerd en zag er volgens velen totaal anders uit. Op internet werd druk gespeculeerd dat de actrice aan zichzelf heeft laten sleutelen. De actrice vindt het 'maf' dat zo veel wordt gepraat over haar uiterlijk. "Het lijkt wel alsof de mensen die zoeken naar een soort nare waarheid me niet met rust laten tot ik erop reageer."

De blondine zorgde naar eigen zeggen jarenlang slecht voor zichzelf. "Ik had een rooster dat niet uit te houden was en nam geen tijd om voor mezelf te zorgen. En in plaats van daar iets aan te doen, bleef ik maar doorgaan tot ik afgepeigerd was en daarnaast maakte ik de verkeerde keuzes om mijn vermoeidheid te verhullen."

Zellweger besloot wat aan haar levensstijl te veranderen. "Ik deed werk waarbij ik ook rust kon nemen, zorgde voor een goed thuis, ben van iemand gaan houden en leerde nieuwe dingen", somt de actrice, die samen is met Doyle Bramhall, op. "Ik groeide op creatief vlak en werd uiteindelijk mezelf."

Shell stuit op gas voor Afrikaanse kust

Shell heeft gas gevonden voor de kust van het West-Afrikaanse Gabon. Het Brits-Nederlandse olieconcern meldde dat woensdag. De bron Leopard 1 stuitte op de substantiële hoeveelheid gas na boringen op ongeveer vijf kilometer diepte, 145 kilometer uit de kust.

Shell, dat voor 75 procent eigenaar is van Leopard 1, gaat onderzoeken hoe groot de vondst precies is. Dat doet het samen met het Chinese oliebedrijf CNOOC Limited, dat de overige 25 procent in handen heeft. Onlangs vond Shell ook al gas in de Golf van Mexico en bij Maleisië.

Brand in schroothandel Kampen

Bij een schroothandel op een industrieterrein in Kampen is woensdagochtend brand uitgebroken. Politie en brandweer adviseren inwoners van de stad uit de rook te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. In hoeverre schadelijke stoffen zijn vrijgekomen is nog onduidelijk. De brandweer doet metingen.

De brand brak uit bij schroothandel Regelink op industrieterrein Haatlandhaven. De rookpluim is van grote afstand te zien. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt bij de brand. De gemeente Kampen heeft een telefoonnummer geopend voor informatie over de brand.

De schroothandel was enkele jaren terug verwikkeld in een rechtszaak vanwege fraude met chemisch afval, waaronder loodaccu's.

Uw nieuwsposter werkt in dit gebied en rijdt rond met een wasknijper op zijn neus. "Het stinkt behoorlijk"

Wawrinka maakt opwachting in Ahoy

De Zwitser Stanislas Wawrinka doet volgend jaar mee aan het ABN-AMRO World Tennis Tournament. Dat heeft toernooidirecteur Richard Krajicek woensdag bekendgemaakt. De 29-jarige Wawrinka won dit jaar de Australian Open, zijn eerste grandslamtoernooi. Na Tomas Berdych is hij de tweede toptennisser die wordt vastgelegd.

Voor Wawrinka wordt het zijn tweede deelname in Rotterdam. Als 19-jarige maakte hij in 2005 al eens zijn opwachting in Ahoy. Toen won hij in de eerste ronde van de Fransman Sebastien Grosjean, maar verloor hij in de tweede ronde van zijn landgenoot Roger Federer.

Giants winnen eerste wedstrijd World Series

San Francisco Giants is de World Series begonnen met een ruime 7-1 zege op Kansas City Royals. De eerste wedstrijd in de finale van het Amerikaanse honkbalseizoen werd dinsdag in Missouri gespeeld. De tweede wedstrijd in de best-of-sevenserie wordt woensdag ook in de thuishaven van de Royals afgewerkt.

De Giants namen al in de eerste inning het heft in handen. De Royals-fans, die hun ploeg na 29 jaar weer eens in de finale van de Major League zagen staan, moesten meteen slikken toen Gregor Blanco, de eerste slagman van de Giants, de score opende. Hunter Pence sloeg direct daarna een homerun waardoor ook Pablo Sandoval scoorde.

Diezelfde Pence bracht in de vierde inning de vierde run over de thuisplaat op een honkslag van Michael Morse. Even later scoorde Brandon Belt toen Blanco met vier wijd een vrije doortocht naar het eerste honk kreeg.

In de zevende inning werd het nog erger voor de Royals, die zelf nauwelijks scoringskansen kregen. Blanco scoorde de zesde run van de Giants en Joe Panik zorgde even later voor het zevende punt van de Californiërs. In de gelijkmakende slagbeurt claimde Salvador Perez met een homerun het enige punt van de Royals.

Caterham racet mogelijk niet in Austin

Het met grote financiële problemen kampende Caterham F1 Team dreigt volgende week mogelijk de Grand Prix van de Verenigde Staten te missen. Volgens Reuters wil de curator van Caterham Sports Limited de groene Formule 1-auto's niet vrijgeven.

Caterham is gevestigd in Leafield en bestaat uit meerdere bedrijven. Verschillende deurwaarders hebben al goederen in beslag genomen bij het team, maar onduidelijk is wie de eigenaar van de spullen is. Eén van de bedrijven is Caterham Sports Limited dat deze week uitstel van betaling aan heeft gevraagd. Bij dat bedrijf is Finbarr O'Connell als curator aangesteld.

O'Connell dreigt nu de Formule 1-bolides niet vrij te geven zolang er geen zaken opgelost zijn. Formeel heeft het Maleisische F1-team 1 Malaysia Racing Team niets met Caterham te maken, behalve dat er ruimte van Caterham in Leafield gehuurd wordt. Hierover moet snel duidelijkheid komen, evenals een akkoord over eventuele betalingen. Het uitblijven hiervan kan tot het gedwongen vertrek van 1MRT uit Leafield leiden of zelfs tot het over anderhalve week niet racen in Austin, Texas.

1MRT is momenteel in handen van een consortium van Arabische en Zwitserse investeerders die Colin Kolles naar voren hebben geschoven als belangrijkste adviseur. Het is Kolles die ook de bolide voor 2015 ontwikkelt in zijn eigen faciliteiten in Duitsland. Mogelijk racet hij volgend jaar met een ander team. Tot er meer duidelijk is blijft het afwachten.

Zesdaagse Amsterdam ondanks ongeval vanavond hervat

De Zesdaagse van Amsterdam gaat vanavond weer verder. Dat heeft de organisatie besloten. Gisteren kwam een dernyrijder hard ten val en werd de wedstrijd voor onbepaalde tijd stilgelegd.

Het slachtoffer, Cees Stam, heeft de nacht doorgebracht in het VUmc in Amsterdam. Zijn toestand is nog steeds kritiek, maar hij zou enkele positieve signalen hebben afgegeven. De organisatie houdt nauw contact met de familie.

Wippert derde in etappe Hainan

De Nederlander Wouter Wippert is woensdag derde geworden in de derde etappe van de Ronde van Hainan. Op het Zuid-Chinese eiland werd de wielrenner van het Australische Drapac afgetroefd door Astana-renner Arman Kamysjev uit Kazachstan en Maxim Averin (Bakoe Cycling Project) uit Armenië.

De leiding is in handen van de Chinees Meiyin Wang van Hengxiang Cycling Team. Hij leidt ook het klassement van de beste Aziatische renner. De Ronde van Hainan duurt nog tot en met dinsdag. Belkin-renner Moreno Hofland is de titelverdediger.

Jumbo officieel sponsor nieuwe wieler- en schaatsploeg

TEAMLottoNL heeft er een geldschieter bij. Supermarktketen Jumbo zette gisteren de handtekening onder het contract. Samen met de Lotto en BrandLoyalty legt het bedrijf zo'n tien miljoen euro op tafel.

Hoewel er al even een mondeling akkoord was, moesten de laatste contractdetails nog worden uitgewerkt. Dat het nieuws nu naar buiten wordt gebracht lijkt overigens geen toeval. Morgen is namelijk de officiële teampresentatie van de nieuwe wieler- en schaatsploeg. 

Hearthstone voor smartphones uitgesteld naar 2015

Hearthstone: Heroes of Warcraft is nu al een tijdje uit op de iPad, maar Android-tablet en smartphone gebruikers konden nog niet genieten van dit spel.

Blizzard heeft nu aangekondigd dat de Android tablet versie einde van dit jaar moet verschijnen. De smartphone versie is utigesteld tot 2015. De reden dat het langer duurt is omdat Blizzard nog niet tevreden is met de huidige app.

HS

F. de Boer: "Tweede helft ander Ajax gezien"

Ajax had dinsdag in Camp Nou net als vorig jaar geen kans tegen FC Barcelona. Hoewel de score beperkt bleef (3-1), hadden de Amsterdammers het vooral in de eerste helft moeilijk.

Coach Frank de Boer erkende dat Ajax in de eerste drie kwartier geen kans had. "In de rust heb ik gezegd dat we er wel in moeten geloven. Als je de aansluitingstreffer maakt, sluipt er bij hen misschien wat paniek in. De wedstrijd tegen Real Madrid speelt toch in hun achterhoofd mee, daar hebben ze ook naar gewisseld."

"Je moet dan dus wel met overtuiging spelen", zei De Boer tegen de NOS. "Na rust hebben we dat meer gedaan dan in de eerste helft. Te veel jongens speelden onder hun niveau. Hun eerste goal was wel fantastisch, topkwaliteit. Dat is waarom Barcelona één van de beste teams ter wereld is."

De Boer wil de eerste helft snel vergeten. "Vorig jaar waren we voor rust een stuk beter, toen konden we ook meer zelf het spel maken. Dat was vandaag helemaal niet het geval. Je speelt met een compleet nieuw middenveld ten opzichte van vorig jaar. Dan kom je gewoon tekort."

"Je moet deze duels wel spelen om verder te komen", aldus de Ajax-coach. "In de tweede helft heb ik in ieder geval een ander Ajax gezien. Toen was het ook niet al te best, maar daar begint het wel mee, met overtuiging. Je mag respect hebben voor de tegenstander, maar er zijn grenzen."

"Als je twintig keer tegen Barcelona speelt, verlies je er achttien, win je er één en speel je een keer gelijk. Dat is helaas hoe groot de verschillen zijn."

Uitgebreide trailer Dragon Ball Xenoverse

Namco Bandai heeft een nieuwe trailer van Dragon Ball Xenoverse online gezet. De trailer duurt ruim drie minuten, maar laat uitgebreid zien wat we op vijf februari 2015 kunnen verwachten van de game.

Zo krijgen we in de trailer te zien hoe je een eigen personage maakt en deze onderdeel laat zijn van het verhaal. De drie-tegen-drie gevechten komen voorbij en kunnen we een beeld krijgen van de omgevingen waarin de game zal gaan afspelen.

Dragon Ball Xenoverse komt op vijf februari 2015 naar PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Flikken Maastricht neemt 'wraak' op Giel Beelen

De cast van Flikken Maastricht legt niet zomaar naast zich neer dat Lex Uiting voor zijn rubriek in Giel Beelens radioshow zijn Gouden Televizier-Ring had gestolen. Dat zegt acteur Victor Reinier, die een van de hoofdrollen speelt in de politieserie, woensdagochtend in Beelens ochtendshow.

Uiting stal de televisieprijs, die de serie vorige week won, afgelopen weekeinde toen de cast aan het lunchen was, maar gaf hem later terug. De presentator wilde de ring veilen tijdens Serious Request. "We vonden het op zich een ongelofelijk goed idee om iets te doen voor Serious Request", zegt Reinier. "Jullie hebben de ring gejat en aangezien wij politie spelen gaan we paintballen tegen jullie."

De acteur roept fans op zich aan te sluiten bij het team van Flikken Maastricht. "Iedereen die geld ervoor overheeft gaat de jacht openen op jullie." Beelen vindt het een goed idee om op die manier later dit jaar geld binnen te harken voor de jaarlijkse actie van NPO 3FM. "Ik vind het supergaaf. Ik ga de uitdaging aan en Lex ongetwijfeld ook."

Pokémon Camp beschikbaar voor iOS

Na de release van The Pokémon Trading Card Game Online voor iOS een paar weken geleden, is het nu de beurt aan een tweede Pokémon-app. Het gaat om Pokémon Camp, een verzameling minigames voor de jongere trainers.

In de app ben je aanwezig in een, je raadt het al, Pokémon-kamp. In het spel kun je onder andere oefenen met het gooien van Pokéballs, foto's aanpassen met Pokémon ertussen en Pokémon zoeken in diverse omgevingen. Om de app te kunnen installeren heb je iOS 7 of hoger nodig.

Voor mensen die wachten op een 'echte' Pokémon: volgende maand, op 28 november om precies te zijn, komen de remakes van Pokémon Ruby en Sapphire beschikbaar op Nintendo 3DS.

Yoshi's Circuit keert terug in Mario Kart 8-DLC

Altijd al over een grote dinosauriër willen rijden, maar daar niet de kans voor gehad? Niet getreurd, Nintendo geeft je opnieuw de kans in Mario Kart 8. Middels een trailer is bekendgemaakt dat Yoshi's Circuit uit Mario Kart: Double Dash één van de retro-tracks is in de aankomende DLC in november.

De DLC voegt in totaal drie personages, acht racetracks en vier nieuwe voertuigen toe. Een precieze release date is nog niet bekendgemaakt.

Ke$ha ontkende misbruik producent eerder

Ke$ha heeft eerder onder ede verklaard dat ze nooit is misbruikt en gedrogeerd door haar producent Dr. Luke. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ die haar verklaring uit 2011 in handen heeft. De zangers sleepte Dr. Luke vorige week nog voor de rechter vanwege deze vergrijpen.

De zangeres en de producent werden in 2011 aangeklaagd door Ke$ha's manager. Tijdens de rechtszaak werd de zangeres gevraagd of ze ooit het bed had gedeeld met Dr. Luke en dat ontkende ze. De producent wil Ke$ha's verklaring nu gebruiken in de rechtszaak die de zangeres heeft aangespannen.

De advocaat van de zangeres laat op zijn beurt weten dat het oneerlijk is om dat op te rakelen in de rechtbank. "Het is een trieste poging om wederom het slachtoffer de schuld te geven." Van de rechter mag Dr. Luke Ke$ha's woorden gebruiken.

De zangeres stapte naar de rechter omdat ze door de producent 'seksueel, fysiek, verbaal en emotioneel' zou zijn misbruikt. Dr. Luke klaagde Ke$ha vervolgens aan voor laster en zegt dat de zangeres onder haar contract uit wil komen.

'Snelheidswijzigingen veroorzaken verwarring'

Automobilisten hebben geen idee hoe hard ze mogen rijden vanwege alle snelheidswijzigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. Ruim zes op de tien weggebruikers weet niet dat de maximumstandaardsnelheid inmiddels 130 kilometer per uur is. Dat meldt de Telegraaf woensdag op basis van onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Voor veel automobilisten veroorzaakt de tijdsaanduiding op de verkeersborden ook onduidelijkheid. Als een bord vermeld dat er van zes uur 's ochtends tot zeven uur in de avond honderd gereden mag worden, dan weet de overgrote meerderheid bijvoorbeeld niet wat er buiten die uren gereden mag worden.

Uit het rapport van het ministerie blijkt verder ook dat het aantal files voor het eerst in tijden weer is toegenomen. Eind augustus was de filezwaarte met 2,3 procent gestegen ten opzichte van vier maanden ervoor.

Dries Roelvink wil dat zoon excuses aanbiedt

Dries Roelvink vindt dat zijn zoon Dave zijn excuses moet aanbieden aan het meisje dat samen met hem te zien is in een seksvideo. De 55-jarige zanger kwam tot deze conclusie nadat hij dinsdagmiddag met de ouders van de dame rond de tafel was gegaan. Dat zegt Roelvink in De Telegraaf.

Dave kwam afgelopen zomer in de problemen toen hij en zijn vrienden in verband werden gebracht met een roof in een villa. Ook doken filmpjes op waarop te zien is hoe het model zich door de dochter van de eigenaars van het huis oraal liet bevredigen. "De familie Pach heeft sterk de indruk dat Dave zijn vrienden, die ik overigens geen vrienden noem, wil beschermen door zo min mogelijk over die bewuste nacht te vertellen", zegt vader Roelvink na het gesprek.

De zanger kan zich vinden in wat ze zeggen. "Maar Dave blijft tegen mij zeggen dat dit niet zo is. Hij vertelt me steeds dat hij gewoon echt niet weet wie er daar precies gestolen heeft, en waar de rest van die spullen nu is."

Roelvink is blij dat hij het gesprek is aangegaan. "Ik heb diep respect voor de manier waarop ze ons te woord hebben gestaan", zegt hij. " Ik heb erg te doen met hun dochter en ga daarom ook Dave aansporen om zijn excuus aan haar aan te bieden. Dat lijkt me toch wel het minste dat hij kan doen."

Hyrule Warriors krijgt Amiibo-ondersteuning

Nintendo heeft bekendgemaakt dat er Amiibo-ondersteuning voor de game Hyrule Warriors via een patch komt. De poppetjes zijn via nfc-techniek in te laden in de game.

Wanneer die patch uitkomt is nog onbekend. Wat een poppetje eenmaal ingeladen in Hyrule Warriors gaat doen is ook nog verteld door Nintendo. Het kan een extra spelmodus zijn, een extra kostuum of misschien een extra bonus die je in de gevechten krijgt.

Andere games die de figurines ondersteunen zijn Super Smash Bros., Captain Toad: Treasure Tracker, Mario Party 10 en Yoshi’s Woolly World. Ondersteuning voor Mario Kart 8 komt pas volgend jaar, het kan dus even duren voordat ook Hyrule Warriors aan de beurt is.

Zware windstoten in ochtendspits

Automobilisten en andere weggebruikers moeten woensdagochtend rekening houden met zware windstoten. Met name in de kustprovincies kan het er heftig aan toe gaan, met windstoten tot tachtig kilometer per uur, zo meldt weeronline.nl. De storm zwakt af vanaf 11.00 uur in de ochtend.

De windstoten doen zich vooral voor in combinatie met buien. In de spits kunnen de rijomstandigheden daardoor gevaarlijk zijn. In de loop van de dag gaat de wind verder liggen. Pas in de avond verwachten de weerdeskundigen dat alle overlast echt voorbij is.

De storm die in de nacht van dinsdag op woensdag over Nederland trok is de eerste officiële herfststorm van het jaar. De storm ging gepaard met zware windstoten. De zwaarste windstoot werd gemeten in Hoek van Holland: 108 kilometer per uur.

De storm veroorzaakte met name in de regio Rotterdam veel wateroverlast. Afgelopen jaar werd de eerste najaarsstorm pas op 28 oktober gemeten.

Sean Bean scoort rol in sf-film The Martian

Sean Bean heeft zich aangesloten bij de cast van The Martian. De 55-jarige acteur gaat in het sciencefictionavontuur een medewerker van ruimtevaartorganisatie NASA spelen, weet het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

The Martian gaat over een astronaut, gespeeld door Matt Damon, die tijdens een ruimtereis alleen op Mars vast komt te zitten. Terwijl hij probeert te overleven zet NASA een reddingsactie op touw.

Naast Damon en Bean hebben onder anderen Jessica Chastain, Jeff Daniels, Kate Mara en Kristen Wiig getekend voor de film van regisseur Ridley Scott. Wanneer de film moet verschijnen, is nog niet bekend.

Bean speelt momenteel in de televisieserie Legends. Eerder was hij onder meer te zien in The Lord of the Rings en Game of Thrones.

Van der Laan: alert op verdachte situaties

Burgemeester Eberhard van der Laan roept Amsterdammers op "allemaal alert te zijn op verdachte situaties en signalen van radicalisering te melden bij de politie of de gemeente". Dat schrijft hij woensdag in zijn wekelijkse column in de Amsterdamse editie van het dagblad Metro.

Volgens Van der Laan hebben gemeente, politie en justitie in de hoofdstad afspraken gemaakt over allerlei maatregelen, mede vanwege de Nederlandse betrokkenheid bij de strijd tegen de Islamitische Staat. "Toch moeten we ons realiseren dat ondanks al deze maatregelen een aanslag in Amsterdam een mogelijkheid blijft", schrijft de burgemeester. "We kunnen echt niet alles voorkomen."

Net als na de moord op Theo van Gogh 10 jaar geleden zijn nu veel mensen bezorgd over het risico van een terroristische aanslag, aldus de burgemeester. Vorige week nog arresteerde de politie in Amsterdam een man die een aanslag wilde plegen op politieagenten. "We moeten daarom waakzaam en weerbaar zijn."

Een van de maatregelen is de inzet van 150 'sleutelfiguren'. Van der Laan: "Dat zijn bijzondere, jonge Amsterdammers die snappen hoe belangrijk het is om radicaliserende Amsterdammers 'terug te winnen'. Ze zijn speciaal getraind, geven voorlichting en praten in hun netwerk over dit probleem. Soms worden ze daarom met de nek aangekeken of uitgescholden. Maar ze zetten door." Na de aanslag op het Joods Museum in Brussel eerder dit jaar kwam er al meer politietoezicht bij Joodse instellingen in de stad.

De burgemeester schrijft ook dat Amsterdammers zich niet gek moeten laten maken. "We moeten ons leven blijven leven zoals we dat altijd hebben gedaan: tolerant en geïnteresseerd in elkaar. We moeten onverdraagzaamheid bestrijden, zonder zelf onverdraagzaam te worden."

'Zorgen om ebolapak onder ambulancepersoneel'

De pakken die bescherming moeten bieden tegen ebola veroorzaken onrust onder Nederlands ambulancepersoneel. Bij het vervoeren van een ebolapatiënt zouden ze niet voldoende zijn beschermd. Dat meldt de Telegraaf woensdag. De brillen en mondmaskertjes zouden te fragiel zijn.

"Een brandweerman in Nederland is bij een beetje rookontwikkeling beter beschermd", schrijft de krant op basis van verklaringen van verschillende medewerkers rond de ambulancezorg. De zorgen over de pakken zijn bij zowel de vakbond als Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding stelt in de krant dat de zorgen moeten worden besproken. Sinds de uitbraak van ebola eerder dit jaar in grote delen van west-Afrika zijn al duizenden mensen om het leven gekomen.

Curaçao wil af van de gouverneur

Het parlement van Curaçao heeft een motie aangenomen waarmee het de gouverneur van het eiland buitenspel wil zetten. Die zou geen ministersbenoemingen bij wet meer mogen goedkeuren. Daar heeft het parlement dinsdag mee ingestemd. Daarmee is de weg vrij om ministers op posten te krijgen zonder dat zij gescreend worden op integriteit.

De motie is een reactie op het ingrijpen door Nederland op Sint Maarten. De Rijksministerraad in Den Haag besloot afgelopen vrijdag de gouverneur van dat eiland opdracht te geven de benoeming van het nieuwe kabinet van Theo Heyliger aan te houden totdat hij en zijn ministersploeg zouden zijn gescreend onder Nederlandse voorwaarden.

Met de motie, die ingediend werd door de voormalige premier van Curaçao, Gerrit Schotte, roept het parlement de regering op om de Staatsregeling van Curaçao aan te passen. Een voorstel daartoe dient volgens diezelfde Staatsregeling met twee derde meerderheid te worden aangenomen.

De gouverneur van Curaçao is de vertegenwoordiger op Curaçao van de Koning der Nederlanden. Hij verdedigt de algemene belangen van het Rijk en is hoofd van de regering van Curaçao. De gouverneur heeft geen politieke verantwoordelijkheden en maakt geen onderdeel uit van het kabinet van Curaçao.

Overlast door hoogwater in regio Rotterdam

Het hoogwater dat is veroorzaakt door de eerste herfststorm van het jaar heeft veel overlast in de regio Rotterdam veroorzaakt. Straten en kades in verschillende wijken zijn onder water gelopen, zo meldt Rijkswaterstaat woensdag. De brandweer heeft extra capaciteit ingezet.

Vanwege het hoogwater moest Rijkswaterstaat dinsdagavond al enkele waterkeringen sluiten. Zo werden de Oosterscheldekering en Hollandsche IJsselkering gesloten. Het waterpeil steeg door een combinatie van springtij en storm. Nergens bereikte het water echter gevaarlijke hoogte.

Het hoogste waterpeil werd dinsdagnacht rond 04.00 uur gemeten bij Rotterdam, 2,71 meter boven NAP. Boven de drie meter geldt als kritische hoogte, in dat geval had de Maeslantkering ook moeten sluiten. Bij de kering was het scheepsvaartverkeer vanaf 01.00 uur wel gestemd, de stremming is inmiddels opgeheven.

Kippen omgekomen bij grote brand Udenhout

Bij een grote brand op een boerderij in het Noord-Brabantse Udenhout, niet ver van Tilburg, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag 3000 kippen omgekomen. Ze zaten in 4 stallen die in brand vlogen. Bij de brand kwam asbest vrij, maar de verspreiding is minimaal, meldde de brandweer.

Volgens een woordvoerster was de waterwinning "een uitdaging". De brand was aan de Molenhoefstraat in het buitengebied van Udenhout. Extra water was daardoor niet makkelijk te bereiken. Uiteindelijk is er gebruik gemaakt van water uit een openluchtzwembad in de buurt.

De brand werd even na 03:00 uur gemeld. Ruim 2 uur later was het vuur onder controle. De 4 stallen stonden los, maar wel dicht bij elkaar. Volgens de brandweer was er geen gevaar voor andere gebouwen of woningen. Voor zover bekend zorgde de rook die vrijkwam niet voor overlast. De oorzaak van de brand is onbekend.

Publicatie verklaringen 'moordmakelaar' opgeschort

De publicatie van het boek De Ros Tapes, waarin de 'kluisverklaringen' van kroongetuige Fred Ros in het Amsterdamse Passageproces staan, moet een half jaar worden uitgesteld. Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink, die zijn boek woensdag wilde uitbrengen, moet een boete van een halve ton betalen als zijn werk toch in de boekhandel komt. Dat heeft de rechtbank in Zutphen dinsdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie had een kort geding aangespannen om te voorkomen dat de integrale verklaringen van Ros in boekvorm zouden verschijnen. Volgens het OM was het 'zeer kwalijk' dat de verklaringen op straat kwamen te liggen. Ook twee verdachten in het Passageproces, Ali A. en Dino Soerel, eisten een verbod.

Korterink betoogde dat er niets geheims was aan de verklaringen. De inhoud daarvan zal de komende jaren in openbare rechtszittingen toch worden besproken, aldus de journalist. Delen van de verklaringen waren bovendien al eerder uitgelekt.

Het belang van vrijheid van meningsuiting moet volgens de rechters in dit geval echter wijken. Publicatie is op dit moment niet gepast aldus de rechters. "Het is een strafproces op leven en dood. U volgt dit proces kritisch en dat is ook uw taak. Toch gaat het hier om uiterst gevoelig materiaal en natuurlijk moet het OM dan alles op alles zetten om hun werk goed te kunnen doen."

Het OM is blij met de beslissing. "Het is goed dat in de procesmaanden de verklaringen niet naar buiten komen. De rechter heeft een mogelijkheid gegeven om na die tijd nogmaals te kijken naar een mogelijke publicatie. Daar gaan we ons dan mee bezighouden", aldus een woordvoerder.

De 45-jarige Ros heeft bij het OM belastende verklaringen over onder andere Willem Holleeder en Dino Soerel afgelegd, in ruil voor halvering van zijn straf. Ros staat bekend als de 'moordmakelaar' en is vorig jaar tot dertig jaar cel veroordeeld, onder meer wegens het organiseren van de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006.

Een voorstelrondje Dragon Age: Inquisition

Electronic Arts heeft een nieuwe trailer van Dragon Age: Inquisition op YouTube gegooid waarin we een kort voorstelrondje enkele van de helden die je in de game  tegenkomt krijgt.  Als leider van de Inquisitie beïnvloeden je beslissingen niet alleen je reis, maar ook die van je volgelingen. Elk personage heeft een reden om zich bij de Inquisitie aan te sluiten, en ze hebben allemaal hun unieke gevechtstalenten.

In Dragon Age: Inquisition bevind je jezelf in een oorlog die al tijden tussen de templars en mages woedt. Alsof dat al niet genoeg is, worden er ondertussen interdimensionale poorten geopend waaruit demonen komen die het land verder richting de afgrond duwen. Nu blijkt dat jij als enige een vaardigheid bezit om de poorten weer te sluiten, dus aan jou de taak om dat te gaan doen. En als je dan toch bezig bent: los de oorlog even op.

Dragon Age: Inquisition komt op 20 november uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Metallica speelt op Blizzcon

Er is meer informatie over de jaarlijkse BlizzCon uitgekomen, de agenda is namelijk bekendgemaakt. Uitgever Activision Blizzard laat Metallica spelen op het evenement. Mocht je om deze reden nog naar Anaheim willen afreizen: tickets zijn al uitverkocht, maar er is een digitaal ticket te koop zodat je thuis al streamend de tweedaagse marathon vol games, cosplay en wedstrijden kunt volgen.

Natuurlijk zijn er ook geruchten. In het schema is er namelijk een twee uur durende pauze ingelast. De vraag of het een pauze is, of dat Blizzard nog een nieuwe game achter de hand heeft. Ook is er ruimte in het conventiecentrum niet gebruikt. Echt leeg of is er een nieuwe game daar te zien? Mocht er een nieuwe game aangekondigd worden, dan zijn de kansen vrij klein voor een nieuwe Diablo 3-uitbreiding. Project Titan is geannuleerd, dus dat gaat ook lastig. Kanshebbers zijn de laatste Starcraft 2-uitbreiding, waarin we met het Protoss-ras de trilogie af gaan maken. En natuurlijk blijven de fans hopen op een Warcraft 4, na tien jaar is wachten wordt het toch eens tijd. En dan is er nog de titel Overwatch, die in april is gelekt.

Blizzard gaat in ieder geval Warlords of Draenor, de nieuwe World of Warcraft-uitbreiding genoeg aandacht geven. Het digitale kaartspel Hearthstone en de MOBA Heroes of the Storm zijn ook zeker van een plaatsje.

Just Dance 2015 gaat los

Ubisoft heeft de lanceertrailer van Just Dance 2015 online gezet. Het dansspel is vanaf 23 oktober 2014 verkrijgbaar voor Nintendo Wii, Wii U, PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

Just Dance 2015 bevat meer dan 40 tracks, en het nummer 'Break Free' van Ariana Grande Ft. Zedd is gratis te downloaden vanaf de release van de game. Andere nummers die in de tracklist staan zijn:

  • The Fox (What Does the Fox Say?)’ – Ylvis
  • ‘Walk This Way’ – Run-DMC & Aerosmith
  • ‘Summer’ – Calvin Harris
  • ‘Happy’ – Pharrell Williams
  • ‘Papaoutai’ – Stromae

Een complete lijst met dansnummers staat hier.

"In de afgelopen zes jaar is Just Dance de bestverkopende muziekgame-franchise ooit geworden, met meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht tot op de dag van vandaag", aldus Marcel Keij, Marketing Director bij Ubisoft Benelux. "Dit jaar met Just Dance 2015 hebben we meer top billboard-artiesten dan ooit tevoren en hebben we hard gewerkt aan nieuwe features om de community – onze fans – dichter bij de game te brengen op innovatieve en interactieve manieren."

Een van de nieuwe features voor Just Dance is de Dance VIP-feature, waarmee dansers in spé meedansen met gameplaybeelden van de VIPs om jouw scores te vergelijken met die van hun. 

'Commissie kraakt landen om begrotingen'

De Europese Commissie gaat woensdag vijf eurolanden, waaronder Frankrijk en Italië, op de vingers tikken over de begrotingen die ze hebben ingediend. Dat schrijft The Financial Times dinsdag op basis van ingewijden.

De vijf landen overschrijden de begrotingsregels die door Brussel zijn gesteld. Naast Frankrijk en Italië gaat het volgens de krant om Oostenrijk, Slovenië en Letland.

Volgens de krant hebben de landen verschillende regels geschonden. Zo heeft Frankrijk in zijn begroting een tekort boven het door Brussel ingestelde maximum van drie procent. Ook zouden de Fransen niet genoeg gedaan hebben om het structurele tekort op de begroting terug te dringen.

Italië zit wat betreft het huidige begrotingstekort onder de drieprocentnorm, maar gaat elders de fout in, schrijft The Financial Times. De regering moest van Brussel structurele hervormingen doorvoeren om zijn enorme staatsschuld van 135 procent terug te dringen. Volgens de regels van de Commissie mag de staatsschuld maximaal zestig procent bedragen. In de eurozone heeft alleen Griekenland een hogere staatsschuld.

Suriname sluit grenzen om ebola

Suriname heeft zijn grenzen gesloten voor reizigers uit landen die door ebola zijn getroffen. Dat maakte het ministerie van volksgezondheid dinsdag bekend.

Suriname heeft geen rechtstreekse vliegverbinding met West-Afrika. Toch zit de schrik voor het dodelijke virus in Paramaribo er goed in. Om die reden is het reizigers die tot drie weken geleden in Liberia, Guinee of Sierra Leone waren, tot nader order verboden om af te reizen naar het Zuid-Amerikaanse land.

Wie desondanks toch afreist naar Suriname en niet in bezit is van een internationaal erkend gezondheidscertificaat, zal bij aankomst tot maximaal eenentwintig dagen in quarantaine worden gehouden.

Eerder nam Suriname al andere maatregelen tegen het ebolavirus. Zo zijn in diverse ziekenhuizen en op de luchthaven quarantaineruimtes in gereedheid gebracht. Een internationale conferentie in Paramaribo waarop volgende maand tientallen Afrikaanse parlementsleden en regeringsleiders werden verwacht, is bovendien geannuleerd. Via advertenties in kranten en op televisie verzekert de regering intussen op alles voorbereid te zijn.

Toch klinkt er ook kritiek. "Er zijn nog te veel mazen in het net waardoor ebola Suriname toch kan binnendringen", vertelt Ricky Stutgard van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg aan De Ware Tijd. Volgens Stutgard moet veel meer gedaan worden tegen de illegale immigratie die langs de dunbevolkte en uitgestrekte grenzen van Suriname plaatsvindt. Daarnaast moet al het ziekenhuispersoneel worden getraind, zodat zij mogelijke besmettingsgevallen kunnen herkennen.

Suriname is niet het eerste Caribische land dat dergelijke maatregelen neemt. Vorige week deden Jamaica, Trinidad en Guyana hetzelfde. De regio kampt momenteel ook met het chikungunya-virus, dat door muskieten wordt overgedragen. Tot vorige maand kostte dat al 113 mensen het leven. In Suriname viel één slachtoffer.

Ariana Grande verliet kerk om homoseksuele broer

Ariana Grande bekeerde zich tot het kabbala-geloof omdat haar homoseksuele broer niet meer welkom was in de katholieke kerk. "Toen mijn broer werd verteld dat God niet van hem houdt, had ik zoiets van: oke dat is niet cool", zo vertelt de van oorsprong katholieke 21-jarige zangeres tegen de Britse krant Sunday Telegraph.

Grande ontdekte vervolgens kabbala toen er in Florida een centrum voor werd gebouwd. "We gingen er heen en hadden er direct een goed gevoel bij", aldus Grande. "Sindsdien is mijn leven op een mooie manier veranderd. Ik denk dat dat echt te maken heeft met de dingen die ik heb geleerd van het kabbala-geloof."

De zangeres, bekend van hits als Problem en Break Free, is niet de eerste beroemdheid die zich aansloot bij het kabbala-geloof. Onder andere Britney Spears, Madonna en Demi Moore gingen haar voor.

[vid] 'PKK schopt kont tegen IS, Peshmerga zijn angsthazen'

De Turks-Koerdische militanten van de PKK staan in de EU en de VS op de terreurlijst, maar de beweging is tegelijkertijd de belangrijkste bondgenoot van het westen in de strijd tegen Islamitische Staat. Ze zijn wendbaar en onverschrokken, zo werd dinsdagavond in Nieuwsuur gesteld. De officieuze Noord-Iraakse Koerdische strijdkracht, de Peshmerga, zou daarentegen uit een stel ouderwetse bange mannen bestaan.

De Peshmerga is in tegenstelling tot de PKK een acceptabele partner voor het westen, om tegenover Turkije openlijk mee samen te werken. Maar volgens NOS-correspondent Jan Eikelboom is het - letterlijk - een oud leger, 'met kale hoofden en buikjes'. Ze zouden in Irak met afgrijzen naar de stijgende populariteit van de PKK kijken, volgens Eikelboom 'een goed geöliede en getrainde militaire machine'.

De religieuze jezidi-minderheid, die door IS een berg op was gejaagd, zou bijvoorbeeld weinig aan de mannen van de Peshmerga hebben. Hoewel hun naam letterlijk 'zij die de dood in de ogen kijken' betekent, zijn ze volgens Eikelboom bij een reddingspoging enige tijd geleden, voor de terroristen van IS op de vlucht geslagen. Het was de PKK die de jezidi's destijds wel wist te ontzetten. Volgens Eikelboom heeft de PKK al diverse malen een doorslaggevende rol in de strijd gespeeld. Ondertussen zitten er nog steeds jezidi's vast op de Iraakse berg Sinjar.

De Peshmerga erkent, zij het knarsentandend, dat ze het zonder de PKK niet aankunnen, en dus zijn het PKK-eenheden die bijvoorbeeld sleutelposities innemen bij de verdediging van de Noord-Iraakse oliestad Kirkuk. En daar wringt het dus tussen de coalitie rondom de VS - waaronder Nederland - en Turkije. Want voor de Turken is de PKK uiteindelijk een onacceptabele partner. Sterker, volgens president Erdogan gaat het om een terreurgroep die net zo erg is als IS zelf, dankzij de decennialange bloedige burgeroorlog die Turkije met de Koerdische minderheid heeft uitgevochten. Koerden zitten in Turkije, Syrië, Irak en Iran, en veel van hen erkennen de internationaal getrokken grenzen niet.

PKK-kopstuk Agid Kellary probeert zich in een interview met de NOS diplomatiek op te stellen ten opzichte van de Pehmerga, en weigert expliciet te stellen dat de PKK 'beter' is. Wel zegt hij dat de PKK het soort training en uiteindelijk de ervaring heeft wat bij de Peshmerga ontbreekt. En veelzeggend is zijn opmerking dat PKK'ers zich opofferen terwijl Peshmerga's het voor hun salaris doen.

Bij Kobani hebben de Amerikanen wapens gedropt voor PKK-strijders die de grensstad vlakbij Turkije uit handen van IS proberen te houden. Daarmee is een taboe doorbroken: de groep staat immers officieel op de terreurlijst. Kellary hoopt dat het hier niet bij blijft en dat het westen de PKK blijft steunen. Maar dat zal lastig zijn vanwege de Turkse houding en angst dat diezelfde wapens uiteindelijk tegen Turkije worden gericht. Het einddoel van de PKK zou immers nog steeds een onafhankelijk Koerdistan zijn.

Lange Frans neemt kerstklassieker Rea onder handen

Lange Frans waagt zich aan een eigen versie van de kerstklassieker Driving Home for Christmas van Chris Rea. De rapper is dinsdag de studio in gedoken om de single in een nieuw jasje te steken met zijn vaste zanger Michael Bryan, zo laat zijn woordvoerder desgevraagd weten.

"Ik ga vandaag een kerstliedje opnemen. Gewoon omdat het kan", zo liet Frans zelf dinsdagochtend op Twitter doorschemeren. De single wordt zo snel mogelijk uitgebracht. Wanneer dat precies gebeurt, is volgens Frans' manager nog niet bekend.

Lange Frans neemt het nummer onder meer op ter gelegenheid van zijn 'prekerstconcert' op 15 november in de Heineken Experience in Amsterdam. De rapper staat dan op het podium met zijn muzikale vrienden. Behalve Bryan werken ook onder meer Jeroen van der Boom en Akwasi mee.

VN: IS mogelijk schuldig aan poging genocide

De strijd van Islamitische Staat (IS) tegen yezidi's in Irak is mogelijk een poging tot genocide. Dat zei de adjunct-secretaris-generaal voor de mensenrechten van VN Ivan Simonovic dinsdag.

"Feiten duiden erop dat acties tegen yezidi's mogelijk een poging tot genocide zijn", vertelde Simonovic na een bezoek aan Irak.

De yezidi's werden in juni in het noorden van Irak verrast door de snelle opmars van IS. Velen vluchtten in paniek de bergen in, veel anderen zouden door strijders van IS zijn vermoord.

Kinderlijken in opslagbedrijf Canada

In een Canadees bedrijf dat opslagruimte verhuurt, zijn vier lijken van jonge kinderen ontdekt. Dat liet de politie dinsdag weten. De vondst werd gedaan bij het bedrijf U-Haul in de stad Winnipeg, in het zuiden van Canada. Medewerkers van het bedrijf hadden de politie gealarmeerd.

De lichamen zijn in verschillende stadia van ontbinding. Een woordvoerder van de politie kon niet zeggen hoe oud de kinderen waren toen ze overleden. "Het gaat om zeer jonge kinderen. In elk geval geen scholieren, eerder baby's."

Het is niet duidelijk waaraan de kinderen zijn overleden, aldus de politie, die spreekt van een 'tragische zaak'. Er zijn nog geen verdachten.

Kinderlijken in opslagbedrijf Canada
Kinderlijken in opslagbedrijf Canada (Foto: ANP)

Brussel straft banken voor Zwitserse rentefraude

Drie grote, internationale banken krijgen een miljoenenboete van de Europese Commissie omdat ze hebben gefraudeerd met de Zwitserse variant op het rentetarief Libor. De banken moeten samen zo'n 94 miljoen euro aftikken voor de fraude. Dat heeft de commissie dinsdag bekendgemaakt.

De banken die worden bestraft, zijn de Zwitserse concerns UBS en Credit Suisse en het Amerikaanse JP Morgan. Die laatste bank moet met een boete van ruim 72 miljoen euro verreweg het grootste bedrag betalen. JP Morgan en UBS werden eerder al eens beboet vanwege fraude met een andere Libor-variant.

Naast het drietal heeft ook Royal Bank of Scotland (RBS) zich schuldig gemaakt aan fraude met het op de Zwitserse frank gebaseerde rentetarief. Omdat de Schotse bank de fraude aankaartte in Brussel ontloopt RBS zijn straf, die anders was uitgekomen op 115 miljoen euro.

De Libor is het rentetarief waartegen banken elkaar geld lenen. Sinds 2000 wordt het tarief voor tien verschillende munteenheden opgesteld. Brussel bestrafte eind vorig jaar al eens een groep banken vanwege fraude met de op de euro en yen gebaseerde Libor. RBS was destijds een van die banken en moest 260 miljoen euro betalen.

Ook Rabobank werd al eens gestraft vanwege fraude met het rentetarief. Bij Rabobank ging het om de varianten gebaseerd op het pond, de dollar en de yen. Rabobank moest daarvoor 774 miljoen euro betalen.

Kenau wederom bekroond over de grens

De Nederlandse film Kenau is opnieuw in de prijzen gevallen. Tijdens het Belgische Festival International du Film Historique sleepte de film van Maarten Treurniet vier prijzen, waaronder die van beste speelfilm, in de wacht. Eerder werd Kenau op het Stony Brook Festival in New York ook al bekroond tot beste film.

Hoofdrolspeelster Monic Hendrickx kreeg in Waterloo de prijs voor beste actrice. Verder mocht Treurniet nog twee keer het podium op om de Young Jury Award en de European Young Jury Award in ontvangst te nemen.

Het historische epos gaat over Kenau Simonsdochter Hasselaer, die tijdens het beleg van Haarlem in 1572 door de Spanjaarden moedig streed aan het hoofd van een vrouwenleger. Naast Hendrickx zijn onder meer rollen weggelegd voor Barry Atsma, Sallie Harmsen en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

Bezittingen slachtoffers MH17 terug in Nederland

Een lading persoonlijke bezittingen van slachtoffers van vlucht MH17 is dinsdag om 19.00 uur aangekomen in Nederland. Het gaat om negen kubieke meter aan kleding, koffers, paspoorten, creditcards, foto's en knuffels die vorige week werden opgehaald door lokale Oekraïense reddingswerkers. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De bezittingen worden in Nederland nader onderzocht. Het is niet duidelijk of en wanneer de spullen worden teruggegeven aan nabestaanden. In Oekraïne werd al een eerste forensische check uitgevoerd.

Maandag haalde een team van de repatriëringsmissie twee koffers op van slachtoffers van de ramp. Bewoners van de Oost-Oekraïense plaats Torez hadden ze eind vorige week gevonden. Deze koffers zijn echter nog in Charkov.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.