Gouda legt geen beperking aan Zwarte Piet op

De burgemeester van Gouda legt geen beperking op aan het uiterlijk van Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in die plaats op 15 november 2014. Dat blijkt uit de evenementenvergunning die verleend is aan de organisatie van de intocht.

Volgens burgemeester Schoenmaker van Gouda is het niet aan een burgemeester om te bepalen hoe het uiterlijk van de vrolijke helper van Sinterklaas moet zijn. "Een traditie die in de maatschappij is ontstaan laat zich niet zomaar veranderen, anders dan vanuit de maatschappij. Het volgen van de weg van de geleidelijkheid daarin, met name via maatschappelijke discussie, verdient daarom de voorkeur boven ingrijpen door mij als burgemeester", schrijft de burgervader in de vergunning.

Ook schrijft Schoenmaker dat het afdwingen van een ander uiterlijk van de Pieten kan leiden tot een 'inbreuk op het recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging en vergadering van mensen die het Sinterklaasfeest in de huidige vorm wensen te behouden'.

Schoenmaker benadrukt bovendien dat de karikaturale elementen van Zwarte Piet waar de zeurpieten zich aan zouden storen in Gouda al langer niet meer aan de orde zijn. "In mijn hoedanigheid als burgervader heb ik met de betrokkenen in Gouda gesproken over de figuur van Zwarte Piet. In dat verband is naar voren gekomen dat de figuur van Zwarte Piet al sinds enige jaren in zijn rol en uiterlijk in Gouda evolueert."

De ideeën om ook zogenaamde Kaaspieten en Stroopwafelpieten mee te laten lopen tijdens de intocht geven volgens de burgemeester blijk van het mee willen denken van de Goudse bevolking in het Pietendebat. De toevoeging van enkele van deze neppieten zou 'een echte Goudse invulling' aan het feest geven.

De volledige tekst van de vergunning is op de website van de gemeente Gouda terug te vinden.

Zwarte Piet mag gewoon mee naar Gouda (Foto: Novum)
Zwarte Piet mag gewoon mee naar Gouda (Foto: Novum)