Boksschandaal: Indiase weigert medaille en dreigt geschorst te worden

De Indiase bokser Sarita Devi dreigt een schorsing te krijgen van de internationale amateurboksbond AIBA. Tijdens de Asian Games in Incheon weigerde ze haar bronzen medaille in het lichtgewicht in ontvangst te nemen, een gebaar waar AIBA het niet mee eens was. 

Devi was een van de vermeende slachtoffers van het boksschandaal in Incheon, waarbij de Zuid-Koreanen volgens velen enorm geholpen worden door de jury. Zo sloeg Devi haar (Zuid-Koreaanse) tegenstandster Park Ji-na bijna letterlijk het licht uit de ogen in de halve finale, maar toch kreeg Park de zege toegeworpen. Dit heeft in India tot een storm van kritiek geleid richting zowel AIBA, als de organisatie van de Asian Games.

Ook de aanwezige Indiase officials krijgen er van langs in de media. De voorzitter van het Nationaal Olympisch Comité van India (IOA), Rajiv Mehta, was aanwezig, maar hield zich volledig afzijdig en bleef in de VIP-lounge zitten. Ook de plaatsvervangend chef de mission, Kuldip Vats, ondernam geen enkele actie toen duidelijk was dat Devi een protest in wilde dienen. Dat zou 500 dollar kosten, maar Devi moest dat zelf bij elkaar zien te schrapen.

Dankzij behulpzame Indiase journalisten en de coach van het boksteam kon het protest ingediend worden, maar dat werd al direct afgewezen door AIBA. Het protest ging namelijk over de beslissing van de jury om Park als winnares aan te wijzen, terwijl tegen jurybeslissingen volgens de regels van AIBA niet tegen geprotesteerd mag worden. 

Een hevig geëmotioneerde Devi nadat ze het brons om haar nek weigerde (Foto: Getty)

Tijdens de uitreiking van de medailles weigerde een hevig geëmotioneerde Devi een dag later om haar bronzen medaille om te laten hangen. Ze nam het in haar handen en liep vervolgens naar Park, om de medaille aan de Zuid-Koreaanse te geven. Die wist zich niet echt raad met de situatie en bracht de medaille weer terug naar Devi, terwijl het Chinese volkslied gespeeld werd voor de winnares van het goud. Devi weigerde echter en na een omhelzing legde Park de medaille aan de voeten van de Indiase op het podium.

"Ik wilde de medaille niet accepteren omdat ik het had verdiend in de finale te staan en dus voor zilver of goud te vechten", aldus Devi na de ceremonie. "Het maakt me niet uit als ze (AIBA) actie ondernemen tegen mij, maar ik wilde die medaille niet accepteren en dus heb ik dat niet gedaan." Nadat ze wegliep werd Devi nog achterna gelopen door een official, die haar aanraadde om de medaille toch te accepteren, omdat er anders wel eens problemen zouden kunnen volgen.

 

De volledige medailleceremonie in Incheon, waar Devi haar medaille weigert. Het 'shame on boxing, boo' uit het publiek kan genegeerd worden (Bron: YouTube)

Uren na het incident kwam AIBA al met een statement naar buiten waarin stond dat het mogelijk disciplinaire maatregelen gaat treffen tegen Devi. "Het hele incident leek op een scenario dat door haar en haar team gepland was", aldus David Francis, technisch afgevaardigde van AIBA. "Ik heb de organisatie van Aziatische Olympische Comité's gevraagd om dit te onderzoeken, zodat anderen niet in haar voetsporen zullen treden en dergelijk onsportief gedrag vertonen. Dit hoort niet bij de olympische gedachte van fair-play en sportiviteit."

Volgens AIBA was het duidelijk dat het volledige Indiase team protesteerde tegen het complete systeem van jurering door AIBA, iets wat 'duidelijk voortkwam uit totale onwetendheid over de internationale regels'. De beslissing over een eventuele schorsing van Devi zal direct na de Asian Games gemaakt worden. Het evenement in Incheon wordt zaterdag afgesloten met de sluitingsceremonie.

Voor wie zelf wil bepalen of Park in de halve finale eerlijk won van Devi is hier het volledige gevecht te zien (Bron: YouTube)