Geen extra rookcontroles in kleine cafés

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schroeft het aantal rookcontroles niet op nu het rookverbod ook geldt in kleine cafés zonder personeel. Dat heeft een woordvoerder van de NVWA woensdag laten weten. "Wij controleren zoals we dat altijd doen, het gewone beleid wordt voortgezet."

Een ondernemer die ondanks het verbod klanten laat roken riskeert tot 1 januari eerst een waarschuwing en bij herhaling een boete van zeshonderd euro. Vanaf volgend jaar krijgt de café-eigenaar meteen een boete.

De Groningse café-eigenaar Gerhard Sannes heeft al aangekondigd het rookverbod aan te vechten. Hij hoopt driehonderd Nederlandse cafés bereid te vinden honderd euro te doneren. Met deze 'oorlogspot' wil hij een rechtszaak starten als de eerste boete wordt uitgedeeld.

"Dit besluit gaat alle perken te buiten", zegt Sannes, die zelf niet rookt en eerder ook al het rookverbod aanvocht. "Het grote probleem voor ons, kleine cafés, is dat wij de ruimte niet hebben om een rookruimte te bouwen. Je krijgt dus een ongelijk speelveld."

De uitzondering op het rookverbod in kleine cafés zonder personeel is sinds dinsdag van tafel. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) kwam tot dat besluit na een uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde eerder deze maand dat de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés niet door de beugel kon. Het kabinet wilde de uitzondering vanaf 1 januari sowieso al schrappen.