Iraakse Koerden naar Kobani

Koerdische strijders, de zogeheten peshmerga, kunnen vanuit Iraaks-Koerdistan naar de Syrische grensstad Kobani reizen om de stad te verdedigen tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft het parlement van de semi-autonome regio woensdag besloten. Een nog onbekend aantal strijders wordt naar de stad gestuurd.

Anwar Muslim, een bestuurder in Kobani, zei blij te zijn met het besluit en verklaarde dat alle hulp welkom is. Het lijkt er volgens hem op dat er vanuit de internationale gemeenschap steeds meer steun komt voor de strijd tegen IS.

Twee dagen geleden besloot ook Turkije Koerden toe te staan om hun broeders in Kobani bij te staan. De Turkse regering heeft de laatste jaren goede betrekkingen opgebouwd met de regering in Iraaks-Koerdistan. Toch is het ongekend dat Turkije Koerden toestemming geeft om te vechten in Syrië. Ankara ziet de belangrijkste Koerdische strijdgroep - de YPG - als een verlengstuk van de Koerdische arbeiderspartij PKK. Die organisatie strijdt al dertig jaar in Turkije voor autonomie en wordt door de regering aangeduid als terroristische organisatie.

Halgurd Hekmat, woordvoerder van de peshmerga, zei dat er nog weinig duidelijk is over de inzet van Koerdische strijders. "We sturen de peshmerga, niet om net als de YPG te worden, maar ook aan de zijde van de YPG te strijden. We sturen de peshmerga om hun werk te doen zolang dat nodig is en daarna komen ze weer terug."

Ondertussen werden woensdag drie Koerdische strijders begraven in de Turkse plaats Suruc, dat vlakbij Kobani ligt. De begrafenis werd bijgewoond door honderden mensen, maar de familieleden van de strijders waren er niet bij. Waar die wel zijn is niet duidelijk. De drie strijders zijn omgekomen bij Kobani.

Vrijwilligers hebben de lichamen gewassen en vervolgens klaargemaakt voor de begrafenis, terwijl dat normaal de taak van de familie is. "Er was niemand om ze te wassen", aldus de 21-jarige Akeed Hamad, die samen met een vriend heeft geholpen. "Er is maar een arts die ze kan wassen, de anderen waren vrijwilligers." En ander zei te willen helpen. "Laten we ze in ieder geval nu steunen", aldus Wahida Kushta.