Franchiser HEMA vraagt faillissement aan

Een franchisenemer van HEMA heeft woensdag faillissement aangevraagd voor twee winkels van de warenhuisketen in Nijkerk en Hoevelaken. De filialen verkeerden in financiële nood en gingen woensdag niet meer open. Een woordvoerder van HEMA meldt woensdag dat de problemen 'volstrekt niet' exemplarisch zijn voor de keten.

HEMA had de leveringen aan de twee filialen eind vorige week al stopgezet, waarna de twee winkels in het weekend hun deuren gesloten hielden. Maandag gingen de filialen wel weer open, waarna HEMA op het hoofdkantoor bekeek of de financieel penibele situatie inmiddels was verbeterd. "De situatie was echter ongewijzigd en dus werd de levering niet hervat", aldus de zegsman.

"In de kern zijn franchisenemers zelf verantwoordelijk voor hun filiaal", aldus de zegsman, daarbij benadrukkend dat de keten met ongeveer honderd franchisers werkt. "Het gaat hier om een lokale ondernemer met financiële problemen."

Als faillissement wordt uitgesproken, wordt een curator aangesteld als bewindvoerder. HEMA zal daarmee in gesprek gaan over de toekomst van de twee winkels.