Blackwater-beveiligers schuldig aan bloedbad Irak

Vier voormalige medewerkers van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater zijn woensdag schuldig bevonden aan het aanrichten van een bloedbad in Irak in 2007. De strafmaat volgt later, maar gezien de aanklachten verdwijnen de vier waarschijnlijk lange tijd achter de tralies. Een van hen was aangeklaagd voor moord, de andere drie was doodslag ten laste gelegd.

De rechtszaak is overigens nog niet voorbij. De vier mannen zijn 33 vergrijpen ten laste gelegd. De jury heeft zich woensdag alleen over de aanklachten voor moord en doodslag uitgesproken. Over de andere vergrijpen hebben de juryleden nog geen overeenstemming bereikt.

In 2007 richtten beveiligingsmensen van Blackwater - dat nu Academi heet - een bloedbad aan in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Zeventien Irakezen, onder wie vrouwen en kinderen, kwamen om het leven toen de Blackwater-bewakers van een Amerikaans konvooi lukraak om zich heen begonnen te schieten.

Volgens hun werkgever handelden zij uit noodweer, omdat ze in een hinderlaag waren gelokt door Iraakse opstandelingen. Het incident deed de anti-Amerikaanse sentimenten in Irak hoog oplaaien. De beveiligers waren in Irak om Amerikaanse diplomaten te beveiligen.