Kopers Caterham F1 dreigen met terugtrekken

De toekomst van het Caterham F1 Team hangt aan een zijden draadje. Eerder vandaag berichtten we al dat de auto's mogelijk niet in de Verenigde Staten zouden racen en het verhaal heeft wederom een nieuwe wending gekregen. De kopers van de renstal dreigen zich terug te trekken.

In een persbericht laat Engavast SA, zoals de Arabische en Zwitserse investeerders zich noemen, nooit helemaal eigenaar van het team te zijn geweest. Er ligt weliswaar een juridisch beklonken deal met oprichter Tony Fernandes, maar een overdracht van de aandelen heeft nooit plaatsgevonden. Hierdoor zou Engavast SA de renstal financieren zonder het in bezit te hebben.

Er was al bekend dat Caterham Sports Limited onder curatele is gesteld. Dit zou gekomen zijn door de Export-Import Bank of Malaysia Berhid, die geld opeist van Fernandes en de Caterham Group. Caterham Sports Limited was de leverancier van het Formule 1-team en bij dit bedrijf zijn door deurwaarders allerlei spullen in beslag genomen. Er wordt echter gesteggeld over het eigendom hiervan, want 1Malaysia zegt de eigenaar van de spullen te zijn. Dit Maleisische bedrijf runt het F1-team en heeft allerlei werknemers op de loonlijst staan. Onder hen is niet meer Manfredi Ravetto die volgens Crash.net opgestapt is als teambaas.

Engavest laat in een verklaring weten: "De ondercuratelestelling van Caterham Sports Limited heeft helaas een verwoestende impact op de activiteiten van het Formule 1-team. De curatoren hebben sinds hun benoeming ook verschillende persverklaringen naar buiten gebracht die zeer schadelijk zijn geweest voor het nieuwe management van het Caterham F1-team."

"Na drie maanden geleden de activiteiten van het team in goed vertrouwen te hebben overgenomen, wordt de koper nu gedwongen om alle opties te bekijken, waaronder ook het terugtrekken van het nieuwe management. De koper heeft advocaten de opdracht gegeven om juridische stappen te ondernemen tegen de betrokken partijen, waaronder Fernandes, die als eigenaar, het team nu zal moeten runnen."

Update 23.02 uur
Fernandes is niet van plan Caterham weer te gaan runnen, zo laat hij via Twitter weten. De baas van AirAsia stelt dat de investeerders nooit met geld over de brug zijn gekomen.