'Versobering wachtgeld gemeenten ingetrokken'

Een versobering van het wachtgeld voor wethouders en burgemeesters gaat er voorlopig niet komen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft een wetsvoorstel hierover onverwachts ingetrokken, ook al is een grote meerderheid van de Tweede Kamer voor de versobering, meldt het AD woensdag.

De bewindsman heeft het voorstel ingetrokken om er later op terug te komen met een bredere visie op de rechtspositie van politieke ambtsdragers, zo schrijft de krant. Politici die op 57-jarige leeftijd aftreden hebben nu tijdens de tien jaar tot hun pensioen recht op wachtgeld. Plasterk wilde dit beperken tot vijf jaar.

Voor veel partijen komt het intrekken van het wetsvoorstel als een verrassing. Een woordvoerder van D66 noemt het intrekken van het voorstel een 'raadsel'. Het CDA vindt het vreemd dat Plasterk wel de inkomens in de publieke sector aanpakt vanaf 1 januari, maar de politieke ambtsdragers ongemoeid laat.

In de gemeenten bestond al veel kritiek op de plannen. Een goed vangnet zou noodzakelijk zijn om goede bestuurders aan te trekken in het openbaar bestuur.

SP-leider Emile Roemer reageert pissig op het bericht. "Schandalig dat Plasterk voorstel voor inperken wachtgeld politici intrekt", twittert hij woensdagochtend. "Als hij inperking niet snel regelt, komen wij met een voorstel."