Marechaussee vindt 600 kilo vuurwerk in busje

De marechaussee heeft dinsdag in de buurt van Enschede ruim zeshonderd kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het vuurwerk werd gevonden in een bestelbusje met Duits kenteken, meldde de marechaussee woensdag. De 22-jarige Nederlandse bestuurder van het busje werd aangehouden.

Tijdens een mobiele controle vonden de marechaussees in de laadruimte van de auto dozen met het opschrift 'gevaarklasse'. Het bleek om illegaal vuurwerk te gaan. In de ouderlijke woning van de bestuurder werden drie lawinepijlen en een vuurwerkpistool aangetroffen.

De marechaussee doet nog onderzoek naar de herkomst van het vuurwerk. Vrijdag werd in een kelderbox in een woning in Den Haag negentig kilo aan zogenoemde cobra's en mortierbommen gevonden. Drie weken geleden werd ook al een busje met zeshonderd kilo van de weg gehaald.

Het OM houdt jaarlijks een lijst bij met de totale hoeveelheid onderschept illegaal vuurwerk. Een eerste tussenstand is er nog niet, maar omdat vorig jaar tussen 1 oktober en 11 november ruim 24 duizend kilo vuurwerk werd gevonden is het waarschijnlijk dat ook dit jaar al meer vuurwerk in beslag is genomen dan tot nu toe is gemeld.