Albanese premier wil spanningen om drone wegnemen

Redactie

De verhitte discussie die is losgebarsten nadat een voetbalwedstrijd tussen een Albanees en een Servisch team in een vechtpartij was ontaard moet geen invloed hebben op de politieke aspiraties van de twee landen. Dat heeft de Albaanse premier Edi Rama woensdag gezegd.

De voetbalwedstrijd liep uit op een knokpartij toen er boven het veld een drone verscheen met een Albaanse nationalistische vlag. De spelers gingen elkaar te lijf en de wedstrijd, die werd gespeeld in de Servische hoofdstad Belgrado, werd gestaakt.

Rama zou woensdag een bezoek brengen aan Servië om de spanningen die er nog altijd tussen de twee landen heersen weg te nemen. Het bezoek, waar al lange tijd naar werd uitgekeken, is nu uitgesteld tot 10 november. In een interview zei Rama, zelf een groot voetballiefhebber, dat de internationale politiek 'niet moet worden gestuurd door voetbalwedstrijden'. Hij wil dan ook dat de beide landen gewoon doorgaan het lidmaatschap van de Europese Unie na te streven.

Eerder liet de staf van zijn Servische ambtgenoot Aleksandar Vucic al weten dat de beide regeringsleiders zich onveranderd willen inzetten om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen in de onderlinge politieke en economische betrekkingen.

Servië en Albanië hebben al decennia een moeizame verstandhouding. Een van de belangrijkste twistappels is nog altijd Kosovo. De voormalige Servische provincie, waar etnische Albanezen veruit in de meerderheid zijn, riep in 2008 de onafhankelijkheid uit.