Nu al last van hooikoorts door bloei els

Mensen die gevoelig zijn voor boompollen kunnen nu al last krijgen van hooikoorts. Door het zachte weer in december staan door heel het land de eerste elzen en hazelaars al in bloei, waardoor de typische lente- en zomeraandoening nu al de kop opsteekt, meldt Allergieradar donderdag op natuurbericht.nl.

Het Leids Universitair Medisch Centrum mat tweede kerstdag veertig elzenpollen per kubieke meter lucht. Die komen van elzen die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen. Als de inheemse soorten ook gaan bloeien, kan de pollenconcentratie vervijfvoudigen.

Van de hazelaar zijn bij het ziekenhuis nog geen pollen aangetroffen. Toch kunnen hooikoortspatiënten er al last van hebben. Vooral in de buurt van hazelaars in bloei kunnen klachten ontstaan.

Vijftig jaar geleden kwamen de eerste hazelaars pas half februari in bloei, maar in de winter van 2006/2007 was dat al in begin januari. Als vorst uitblijft kunnen de hazelaars dit jaar vanaf half januari bloeien.

De afgelopen dagen kreeg Allergieradar al meldingen van hooikoortsklachten. Die kwamen vooral uit het zuidoosten en westen van het land.

Het ziekenhuis meet de pollenconcentratie overigens met een zogenoemde pollenval op het dak. Dat is een soort stofzuiger die de lucht langs een rol plakband leidt. Met een microscoop wordt bekeken hoeveel en welke pollen op het plakband terecht zijn gekomen.