'Studiebeurs dreigt te verdwijnen'

De kans is groot dat de basisbeurs voor studenten verdwijnt. Ambtenaren werken plannen uit voor het invoeren van een sociaal leenstelsel, schrijft het AD donderdag. Ook de kaart waarmee studenten gratis met het openbaar vervoer reizen zou gevaar lopen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wil het verhaal ontkennen noch bevestigen. Hij wil alleen kwijt dat ambtenaren 'ieder jaar, iedere maand en iedere dag' bekijken waar nog geld te winnen valt.

Het afschaffen van de basisbeurs voor studenten zou ongeveer achthonderd miljoen euro opleveren. Het afschaffen van de ov-kaart zou de schatkist tweehonderd miljoen euro schelen.

Als een sociaal leenstelsel wordt ingevoerd, moeten studenten geld lenen bij de overheid. Die lening betalen ze met een relatief lage rente terug nadat ze werk hebben gevonden. Een andere optie is dat de studenten voor de eerste jaren een beurs krijgen, maar hun specialisatie zelf moeten betalen.

Uitwonende studenten krijgen momenteel een basisbeurs van 266 euro per maand. Als hun ouders een laag inkomen hebben, kunnen ze een aanvullende beurs van 244 euro aanvragen. Deze bedragen worden een gift als ze binnen een bepaalde tijd hun diploma halen. De beurs wordt maximaal vier jaar verstrekt, daarna moet worden geleend.