FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 december 2011

Aykroyd met Ferrell en Galifianakis in Dog Fight

Dan Aykroyd gaat een nog onbekende bijrol spelen in de politieke komedie Dog Fight. Will Ferrell en Zach Galifianakis hebben al getekend voor de hoofdrollen. De drie gaan de film ook samen produceren, schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post.

Dog Fight gaat over twee politieke rivalen uit South Carolina die beiden presidentiële ambities hebben. Ook John Lithgow, Dylan McDermott en Brian Cox behoren tot de cast.

De 59-jarige Aykroyd is vooral bekend als Dr. Raymond Stantz in de Ghostbusters-films, waarvan een derde deel is aangekondigd dat hij ook gaat produceren. Daarnaast maakte de acteur muzikale furore met de film en bijbehorende muziektoer The Blues Brothers uit 1980. Vorig jaar was hij te horen als de stem van Yogi Bear in de gelijknamige animatiefilm.

Ferrell heeft duidelijk ervaring met het spelen van een politicus. Hij maakte de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush wekelijks belachelijk in de sketchshow Saturday Night Live en in de eenmalige special You're Welcome America - A Final Night With George W. Bush voor betaalzender HBO.

Voor Galifianakis is het spelen van een politicus nog nieuw, maar hij kan zijn inspiratie dicht bij huis zoeken. Zijn oom Nick Galifianakis was van 1967 tot 1973 Amerikaans congreslid.

Dog Fight staat onder regie van Jay Roach, die meerdere grote komedies op zijn naam heeft staan. Hij was verantwoordelijk voor onder meer de Fockers-trilogie, Dinner For Schmucks en de films over Sacha Baron Cohens personages Borat en Brüno. De film verschijnt volgend jaar zomer in de bioscoop.


Aykroyd met Ferrell en Galifianakis in Dog Fight (Foto: Novum)

Tuitert in gevecht met zichzelf

Schaatser Mark Tuitert kende deze week een dramatisch einde van zijn schaatsseizoen. De Controlrijder greep naast de wereldbekertickets voor het tweede deel van het seizoen met als dramatisch dieptepunt de elfde plek op de 1.500 meter, de afstand waarop hij regerend olympisch kampioen is.

Tuitert pakte daarnaast geen ticket op de 500 of 1.000 meter. "Het was een gevecht met mezelf. De gifbeker moet blijkbaar helemaal leeg. Op een gegeven moment kun je jezelf niet meer voor de gek houden en met excuses komen. Ik moet goed naar mezelf kijken. Er zit structureel iets mis," zei de Control-rijder die niet aan stoppen denkt. "Er zijn twee opties: of je stopt of je hebt de overtuiging alles eruit te kunnen halen. Dat laatste is bij mij het geval. De gulden middenweg bewandelen doe ik niet en stoppen is ook geen optie."

De schaatser weet waar het aan schort, maar wil hier niet te diep op in gaan. "Ik weet wel waar ik het moet zoeken. Ik ben een vechter, een knokker. Er is één gevecht dat ik nu niet kan winnen en dat is het gevecht met mezelf. Als ik het voor elkaar krijg, kan ik snoeihard schaatsen. Ik moet dit zelf oplossen."

Hathaway niet geïntimideerd door voorgangers

Anne Hathaway ziet voorgaande Catwoman-actrices niet als een bedreiging. De actrice treedt in de nieuwe Batman-film The Dark Night Rises in de voetsporen van onder anderen Michelle Pfeiffer en Halle Barry, maar voelt zich niet geïntimideerd. "De films hiervoor hebben geen invloed op onze versie", zegt ze in een interview met de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Hatheway is de zesde actrice die in de huid van Catwoman kruipt. Julie Newmar, Eartha Kitt en Lee Meriwether waren in de jaren zestig te zien als de kwaadaardige kat in de tv-serie Batman. "Het heeft geen invloed op me. Elke Catwoman komt immers tot leven in een andere versie van Gotham City. Dat geldt ook voor de stripboeken."

Regisseur Christopher Nolan heeft volgens de actrice de strakst georganiseerde set die ze ooit heeft meegemaakt. "Voor de crew is het daarom heerlijk om je best te doen." Ook Nolan is blij met Hathaway als zijn katvrouw. "Ze is zeer getalenteerd en acteert heel natuurlijk, waardoor ze geweldig is in de film."

De 29-jarige Hathaway is vanaf 25 juli in de bioscopen te zien in The Dark Night Rises.


Hathaway niet geïntimideerd door voorgangers (Foto: Novum)

Jackson: dwergen uit Hobbit zijn hels ensemble

Peter Jackson had grote moeite met het uit elkaar houden van de castleden van zijn tweeluik The Hobbit. De regisseur maakte zich er al voor de opnames zorgen over. "Ik stelde me voor dat ik een hele reut acteurs had met lang haar en een baard. Hoe zou ik die ooit uit elkaar moeten houden? Het is eigenlijk een ensemble uit de hel", zegt hij tegen de website Comicbookmovie.

"Ik vond de negen castleden van The Lord of the Rings al een enorme klus", gaat de 50-jarige filmmaker verder. "Nu heb ik er, met Bilbo en Gandalf, in totaal vijftien."

De grootste uitdaging was het verschillend maken van de dertien dwergen die met de Hobbit Bilbo Baggins en de tovenaar Gandalf op zoek gaan naar de schat van de draak Smaug. Dat bleek al eerder uit Jacksons verslagen van zijn werk op de filmset. Ook in het boek van J.R.R. Tolkien vond hij de dwergen vaak inwisselbaar. Hij loste dit vooral op door ze allemaal zeer verschillende pruiken en baarden te geven.

Inmiddels vindt Jackson de dwergen juist een van de sterke punten van de film. "Zij geven het verhaal een soort kinderlijke speelsheid. Hun energie en lak aan politieke correctheid maken deze film heel anders dan The Lord of the Rings. The Hobbit is veel meer een kinderboek, The Lord of the Rings totaal niet."

Toch probeert Jackson zo veel mogelijk te behouden van de The Lord of the Rings-trilogie, die hij ook regisseerde. "Het moet lijken alsof we zijn teruggekeerd op locatie in Midden-Aarde", legt hij uit. "Deze films moeten eruitzien als het begin van The Lord of the Rings. We zijn dezelfde filmmakers die naar dezelfde wereld terugkeren."

Het eerste deel van de twee Hobbit-films, The Hobbit: An Unexpected Journey, gaat op 13 december in Nederland in première. Deel twee, The Hobbit: There and Back Again, volgt in 2013. Beide fims verschijnen ook in 3D.


Jackson: dwergen uit Hobbit zijn hels ensemble (Foto: Novum)

Nederlander in januari voor rechtbank Japan

De rechtszaak tegen Nederlander Erwin Vermeulen, die in Japan vastzit, dient op 26 en 27 januari. Dat heeft zijn familie vrijdag laten weten. De man wordt mishandeling ten laste gelegd omdat hij eerder deze maand een dolfijnjager een duw zou hebben verkocht.

De Nederlander werd opgepakt toen hij foto’s probeerde te maken van een transport van dolfijnen in het Japanse Tajii. Daarbij zou hij de jager hebben geduwd. Vermeulen is actief bij milieuorganisatie Sea Shepherd die zich inzet tegen de walvisvangst.

Nederlander in januari voor rechtbank Japan
Nederlander in januari voor rechtbank Japan (Foto: ANP)

[Premier League] Liverpool sluit jaar af met zege op Newcastle

Liverpool heeft het jaar afgesloten met een zege op Newcastle United in de Premier League. De ploeg van trainer Kenny Dalglish won thuis met 3-1. Craig Bellamy (2) en Steven Gerrard scoorden voor Liverpool, nadat Newcastle door een eigen doelpunt van Daniel Agger op voorsprong was gekomen.

Liverpool had op Anfield Road iets meer balbezit, maar kansen lieten op zich wachten. In de 25e minuut was het Newcastle dat de eerste mogelijkheid benutte. Een kopbal van Yohan Cabaye belandde via Agger achter doelman Jose Manuel Reina. De Reds stelden echter snel orde op zaken via Craig Bellamy.

Liverpool nam na 67 minuten ook de leiding. Opnieuw was Bellamy de doelpuntenmaker. De Welshmen schoot raak uit een vrije trap, nadat doelman Tim Krul en Danny Simpson elkaar in de weg liepen. Bij Newcastle leek het verzet daarna gebroken. Steven Gerrard maakte er na een fraaie aanval 3-1 van.

Liverpool, waar Dirk Kuijt een kwartier voor tijd zijn opwachting maakte, stijgt naar de vijfde plaats met 34 punten. Newcastle bezet de zevende stek met dertig punten.

Irakezen vieren vertrek Amerikanen

Honderden Irakezen hebben vrijdag in Bagdad het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Irak gevierd. De viering vond plaats na het vrijdaggebed bij de belangrijkste soennitische moskee, Abu Hanifa.

Mannen en kinderen zwaaiden met Iraakse vlaggen en hielden spandoeken omhoog waarop het verzet werd geprezen. Vrouwen strooiden met snoep om hun vreugde kenbaar te maken.

De imam van de moskee, Sheik Ahmed al-Taha, beschuldigde in het gebed de Amerikanen van het oprakelen van de sektarische strijd tussen sjiieten en soennieten. Hij riep op tot eenheid. Hoewel sjiieten ook waren uitgenodigd voor de dienst in de moskee en de viering kwamen ze niet opdagen. De spanningen tussen de soennieten en sjiieten zijn de afgelopen tijd opgelopen.


Irakezen vieren vertrek Amerikaanse militairen (Foto: Novum)

[WTCC] Lada terug in 2012

Lada zal in 2012 terugkeren in het World Touring Car Championship. Het moederbedrijf van het Russische merk, AVTOVAZ, maakte vandaag bekend dat er gereden zal gaan worden met een Lada Granta Sport car. Er zal geracet worden in ronde vier in Hongarije en in ronde zes in Estoril.

Lada deed in 2008 en 2009 ook al mee aan het kampioenschap. Eerst met de 110 en later met de Priora. De beste posities waren de zesde plaatsen die James Thompson in 2009 op Imola behaalde. De nieuwe Lada Granta Sport is ontwikkeld om een eigen merkenklasse te vormen, waarbij er ook nog een S2000-versie van de bolide in ontwikkeling is.

Russell Brand en Katy Perry gaan scheiden

Russell Brand en Katy Perry gaan scheiden. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Brand heeft de scheidingspapieren ingediend in Los Angeles.

In de documenten noemt hij 'onoverkomelijke verschillen' als de reden van de scheiding. De afgelopen dagen gonsde het van de geruchten over een op handen zijnde scheiding. Zo werden de twee gezien zonder hun trouwring en brachten ze de kerst zonder elkaar door.

"Jammer genoeg beëindigen Katy en ik ons huwelijk", laat Brand weten in een verklaring. "Ik zal altijd van haar houden en ik weet zeker dat we vrienden blijven."

De 27-jarige zangeres en de 36-jarige komiek gaven elkaar vorig jaar het jawoord in een luxe resort in India. Eerder deze maand ontkende Brand nog dat het rommelde in zijn huwelijk. "Ik ben zeer gelukkig getrouwd", beweerde hij tegenover Ellen DeGeneres.

Friezen binden muis vast aan vuurpijl

Twee mannen uit het Friese Drachten zijn vrijdag aangehouden nadat ze een vuurpijl hadden afgestoken waar een muis aan vastgeplakt zat. De twee zitten vast voor dierenmishandeling, meldt de politie.

Surveillerende agenten zagen dat de twee 20-jarige mannen in een steegje in Burgum met iets verdachts bezig waren. Ze volgden de Friezen, die vervolgens op een grasveld even verderop vuurwerk afstaken.

Toen de agenten ze daarop wilden aanspreken, zagen ze een pijl op de grond liggen waar een muis aan was vastgemaakt met tape. De pijl was afgestoken, maar is niet de lucht ingegaan, waardoor het diertje nog leefde.

De agenten vonden op aanwijzen van de verdachten een doos met daarin nog een aantal muizen. De mannen hadden die eerder gekocht bij een dierenwinkel. Volgens de eigenaar hadden de Friezen gezegd dat de diertjes bedoeld waren als slangenvoer.

Vos zegeviert ook in Leuven

Marianne Vos heeft haar negende zege op rij geboekt. De Nederlandse wist vandaag in Leuven de eerste editie van de veldrit in de Belgische plaats op haar naam te schrijven. Vos had aan de streep een voorsprong van twee minuten op Daphny van den Brand, terwijl Sophie de Boer het volledig Nederlandse podium completeerde.

Sven Nys wist de wedstrijd, die de slotwedstrijd in de Fidea Cyclocross Classics vormde, op zijn naam te schrijven. De Belg won alle wedstrijden in deze competitie en ging er zo met de eindzege vandoor. Vandaag werd de Belg Rob Peeters tweede, voor de Fransman Francis Mourey.

Schansspringer Schlierenzauer wint in Oberstdorf

Gregor Schlierenzauer heeft vrijdag de eerste wedstrijd van het Vierschansentoernooi gewonnen. De 21-jarige Oostenrijker sprong in het Duitse Oberstdorf 133 en 137,5 meter ver en behaalde een puntentotaal van 283,3. Hij bleef zijn landgenoten Andreas Kofler en Thomas Morgenstern voor.

Kofler kwam in de eerste ronde tot een afstand van 131 meter en verbeterde zichzelf in de finale met 2,5 meter. Morgenstern, de winnaar van vorig jaar, moest zich tevreden stellen met sprongen van 128 en 128,5 meter.

De schansspringers hadden in Oberstdorf te kampen met een stevige wind. De wedstrijd moest vanwege het slechte weer enige tijd worden stilgelegd.

De volgende wedstrijd is de traditionele nieuwjaarssprong in Garmisch-Partenkirchen. Daarna volgen nog de wedstrijden in Innsbruck en Bischofshofen.

Rob de Nijs: kritiek op zwangerschap raakt ons

Alle kritiek op de zwangerschap van zijn vrouw laat Rob de Nijs niet onberoerd. Wel kan de zanger, die op zijn 69e nog een keer vader wordt, beter omgaan met negatieve opmerkingen.

"Natuurlijk raakt het ons, maar alles wat negatief is, raakt ons", vertelt De Nijs in RTL Boulevard. "We gaan er beter mee om dan vroeger, maar het raakt ons nog steeds." Zijn 42-jarige vrouw Henriëtte, die half maart moet bevallen, noemt het krijgen van een baby 'het meest kostbare' wat je samen kunt hebben.

De Nijs is naar eigen zeggen in perfecte conditie. "Los van het feit dat ik nooit had gedacht dat ik op mijn 69e nog een keer vader zou worden, had ik ook niet gedacht dat ik nog steeds aan het optreden zou zijn. Ik heb nog voor anderhalf jaar concerten staan, dus ik moet wel vitaal zijn. Dit is nog mooier dan een nummer 1-hit."

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Otterspeer: "Heb het verprutst"

Hein Otterspeer leek vandaag op weg om voor het eerst in zijn carrière Nederlands kampioen sprint te worden. De rijder uit de APPM-ploeg had een voorsprong van 0,85 seconden op de afsluitende 1.000 meter, maar zag de titel alsnog naar Stefan Groothuis gaan.

Otterspeer verloor het in een rechtstreeks duel met Groothuis. "Dit had ik nooit uit handen mogen geven. Ik heb het verprutst," zei de APPM-rijder die op de laatste door zenuwen gegrepen leek te zijn. "Het ging allemaal te geforceerd. Ik was te veel met Groothuis bezig, in plaats dat ik met mijn eigen race bezig was. Dit is enorm balen."

Jeremy Clarkson weer in opspraak

Jeremy Clarkson heeft de BBC voor de tweede keer binnen korte tijd in verlegenheid gebracht. De presentator maakte in een kerstaflevering van Top Gear grappen over de Indiase bevolking en cultuur. Eind november zei hij dat stakend Brits overheidspersoneel moest worden 'geëxecuteerd voor het oog van hun families'.

In de BBC-show, die woensdag werd uitgezonden en vijf miljoen kijkers trok, was onder meer te zien hoe Clarkson in een Jaguar rondreed in een Indiase sloppenwijk met een toilet in de achterbak. Hij merkte daarbij op dat het de perfecte auto was voor India, 'want iedereen die er komt, krijgt diarree'.

De BBC heeft tot nu toe 23 klachten ontvangen naar aanleiding van de uitzending, schrijft de Britse krant The Guardian. Een BBC-woordvoerder wil geen commentaar geven. Op Twitter lieten kijkers weten Clarksons uitlatingen onbehoorlijk en racistisch te vinden.

FOK!filmtip van de dag: Stardust

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Stardust.

De oorspronkelijk nogal filosofische roman Stardust van Neil Gaiman werd losjes bewerkt tot een verhaal over de jonge prins Tristan die zijn geliefde heeft beloofd om een ster voor haar te plukken. Als de prins zijn oog heeft laten vallen op een vallende ster, blijkt hij iets volledig anders te hebben ontdekt. De ster blijkt echter geen steen maar de mooie Yvaine. Deze vrouw wordt achterna gezeten door een bont, kwaadaardig gezelschap dat haar wilt vermoorden. Door tristan zit er niets anders op dan Yvaine in bescherming nemen en vechten tegen het kwaad.

Stardust is vanavond om 22:15 op RTL 5 te zien.

Stardust

Málaga een maand zonder Joaquin

Málaga moet het een maand zonder Joaquin stellen. De Spaanse ploeggenoot van Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy kampt met een scheurtje in zijn rechterdijbeen. Hij mist onder meer de bekerwedstrijden met Real Madrid op 4 en 11 januari. Málaga speelt tussendoor ook tegen Atlético Madrid in de Primera Division.

De 30-jarige Joaquin kwam deze zomer over van Valencia. In de eerste seizoenshelft speelde de vleugelspeler dertien wedstrijden, waarin hij twee keer scoorde. Málaga staat zevende in de competitie.

Bomverkenner ontmantelt vuurwerkbom 14-jarige

Een bomverkenner heeft vrijdag in een woning in Nieuwerkerk aan den IJssel een levensgevaarlijke bom ontmanteld. Een 14-jarige jongen had het explosief gemaakt met een brandbare vloeistof en vuurwerk. Toen zijn ouders daar lucht van kregen, schakelden ze de politie in. Die liet de Explosieve Opruimingsdienst Defensie komen om de bom onklaar te maken.

Dat heeft de politie vrijdag gemeld. De jongen is aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Bomverkenner ontmantelt vuurwerkbom 14-jarige
Bomverkenner ontmantelt vuurwerkbom 14-jarige (Foto: ANP)

Ajax kijkt naar mogelijke vrouwenafdeling

Ajax onderzoekt de mogelijkheid om een vrouwenvoetbalafdeling te starten. Dat schrijft RTV Noord-Holland. De club heeft altijd een afwachtende houding gehad als het om vrouwenvoetbal gaat. Nu wil de club echter onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van een team in de vrouweneredivisie. Er wordt een rapport opgesteld, dat over een maand klaar moet zijn.

Daphne Koster, aanvoerster van het Nederlands vrouwenteam, is positief over een mogelijke vrouwenafdeling bij Ajax. "Het vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport van Nederland. Ik denk dan ook dat voor een grote club als Ajax dit een interessante stap kan zijn."

Voetbalbond KNVB geeft het vrouwenvoetbal in Nederland de komende jaren een financiële injectie van zo'n twee miljoen euro. Het vrouwenvoetbal moet ook meer aanzien krijgen door de komst van een competitie met teams uit Nederland en België. De toetreding van grote clubs moet daaraan een bijdrage leveren.

Hongaars parlement steunt godsdienstwet

Het Hongaarse parlement heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel dat het aantal godsdienstige gemeenschappen dat op steun van de Staat kan rekenen, tot 14 beperkt. Moslims, hindoes en boeddhisten kunnen vooralsnog niet op erkenning door de Staat rekenen.

In het buitenland is tegen het voorstel geprotesteerd, omdat het godsdiensten zou discrimineren. Onder anderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, maakte bezwaar. Tot de 14 erkende geloofsgemeenschappen behoren de rooms-katholieken, hervormden, orthodoxen en joden. Het Constitutioneel Gerechtshof wees deze maand een eerder aangenomen wetsontwerp af, omdat bij de behandeling in het parlement fouten waren gemaakt.

Godsdienstige gemeenschappen die niet zijn erkend, kunnen het parlement daarom vragen, als zij meer dan 20 jaar in het land actief zijn. Zij moeten dan echter de steun van twee derde van het parlement krijgen.

Bewoners Helmond vieren jaarwisseling niet thuis

De bewoners van achttien kubuswoningen in Helmond die donderdag wegens brand werden ontruimd, kunnen komend weekend nog niet naar huis. Dat meldt de gemeente vrijdag. Voor ze kunnen terugkeren moet onderzoek eerst aantonen dat de woningen bouwkundig in orde zijn.

De geëvacueerde bewoners kunnen zolang terecht in een hotel. Bewoners van een appartementencomplex dat ook preventief was ontruimd mogen wel terug naar huis.

Omwonenden kunnen schademeldingen doorgeven aan Stichting Salvage. Mensen die niet in de directe omgeving wonen maar wel schade hebben, moeten zich melden bij hun verzekeraar.

Bij de brand werd het monumentale theater 't Speelhuis verwoest. De brandweer slaagde erin te voorkomen dat de bibliotheek ernaast ook in brand vloog. De bibliotheek liep alleen waterschade op, maar blijft vrijdag gesloten. Wanneer de deuren weer kunnen worden geopend, wordt nog bekeken.

AEX verliest circa 12 procent in 2011

De beurs in Amsterdam heeft de laatste handelsdag van 2011 licht positief afgesloten. De AEX-index ging over heel 2011 echter met circa 12 procent omlaag.

De AEX sloot vrijdag met een winst van 1,71 punten (0,6 procent) op 312,47 punten. Op de laatste handelsdag van 2010 eindigde de hoofdgraadmeter in Amsterdam op 354,69 punten.

De MidKap-index voor middelgrote fondsen sloot vrijdag 4,21 punten (0,9 procent) hoger op 467,91 punten. Over heel 2011 ging de graadmeter voor het middensegment met circa 26 procent omlaag. De MidKap noteerde aan het einde van 2010 een stand van 631,75 punten.

De beurs in Parijs noteerde vrijdag aan het slot van de handel een winst van 0,9 procent. De beurzen in Frankfurt en Londen sloten na een verkorte handelssessie met winsten van respectievelijk 0,9 en 0,1 procent.

De CAC40-index in Parijs leverde daarmee dit jaar 17,8 procent aan waarde in. De DAX-index in Frankfurt ging 14,7 procent omlaag en de FTSE 100-index in Londen verloor dit jaar 5,7 procent.

In de AEX was postbedrijf PostNL veruit de grootste verliezer van 2011. Het aandeel daalde liefst 75 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM kende ook een dramatisch jaar met een koersverlies van ruim 71 procent. Roestvrijstaalfabrikant Aperam leverde dit jaar 65 procent aan beurswaarde in.

Bij de stijgers in de AEX in 2011 stond oliemaatschappij Shell met een winst van bijna 13 procent. De fabrikant van consumentenproducten Unilever boekte een winst van 12 procent.

De zorgen over de Europese schuldencrisis zorgden voor flinke koersdalingen bij de financiële aandelen. Zo verloor ING dit jaar een kwart van zijn waarde en Aegon daalde een derde. In Frankfurt ging Commerzbank zelfs 71 procent omlaag en Deutsche Bank zakte 25 procent. In Parijs daalde BNP Paribas 37 procent, Crédit Agricole verloor 55 procent en Société Générale zakte 59 procent.

In de MidKap was automatiseerder Ordina de grootste verliezer van het afgelopen beursjaar met een koersdaling van 72 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was de winnaar met een winst van 14 procent.

De euro noteerde vrijdag aan het einde van de handelsdag een stand van 1,2975 dollar tegen 1,2915 dollar aan het einde van de handel op donderdag. Daarmee heeft de euro bijna het laagste niveau van 2011 bereikt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 99,43 dollar. Daarmee is de prijs van Amerikaanse olie dit jaar circa 9 procent gestegen. Brentolie noteerde vrijdag

Ode to the Bouncer voert hitlijst aan

Het nummer Ode to the Bouncer heeft de koppositie van de Single Top 100 veroverd. De plaat van Studio Killers stoot Gers Pardoel met Ik Neem Je Mee van de eerste plaats.

Ode to the Bouncer voert ook de Top Serious Request 2011 aan. Het nummer werd het meest aangevraagd tijdens de actie Serious Request, waarvoor drie 3FM-dj's zich op lieten sluiten in het Glazen Huis. Ze zamelden geld in voor het Rode Kruis, onder meer door tegen betaling verzoekplaatjes te draaien.

Greg Holden staat op de tweede plaats met zijn liedje The Lost Boy. Dat nummer werd na Ode to the Bouncer het meest aangevraagd in het Glazen Huis. 3FM-dj Eric Corton adviseerde iedereen het liedje aan te vragen, omdat het goed bij de actie paste.

De derde plek in de Single Top 100 wordt bezet door Ik Neem Je Mee. De remix die Armin van Buuren maakte voor de film Nova Zembla komt binnen op de zesde positie.

De kerstplaat van Michael Bublé is voor de derde achtereenvolgende week het bestverkochte album. De top drie van populairste platen wordt gecompleteerd door Live at the Royal Albert Hall van Adele en het postume album van Amy Winehouse, Lioness: Hidden Treasures.


Studio Killers - Ode To The Bouncer

Politie spoort illegaal vuurwerk op via Facebook

Een 26-jarige Roosendaler die in illegaal vuurwerk handelde is tegen de lamp gelopen door het vuurwerk te koop aan te bieden via Facebook. Agenten brachten donderdagavond naar aanleiding van een bericht over zijn handel op zijn Facebookpagina een bezoek aan de man en troffen ruim 54 kilo Duits vuurwerk aan.

Het ging om consumentenvuurwerk dat in Nederland verboden is. Het vuurwerk is in beslag genomen en tegen de Brabander is proces-verbaal opgemaakt.

Doodgeschoten agent is Groninger van het jaar

De 48-jarige politieagent Dick Haveman die in april werd doodgeschoten in het Groningse dorp Baflo is verkozen tot Groninger van 2011. Hij werd met een grote meerderheid door luisteraars van RTV Noord gekozen. De politieman kreeg ruim zeventig procent van de negenduizend stemmen, meldt de regionale omroep vrijdag.

Volgens de luisteraars is Haveman een symbool geworden. Hij zette zich in voor de veiligheid van de maatschappij en heeft daarvoor de hoogste prijs moeten betalen.

De motoragent kwam in april om toen een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin hem met zijn eigen dienstwapen doodschoot. De dader had daarvoor zijn 29-jarige vriendin doodgeslagen met een brandblusser.

De omgekomen politieman liet zijn concurrenten ver achter zich. Clubicoon van FC Groningen Theo Huizinga eindigde met elf procent van de stemmen op de tweede plaats en wielrenner Bauke Mollema met zeven procent op de derde plek.

Game Of The Year 2011

Het einde van het jaar komt weer in zicht en dat betekent tijd voor lijstjes. LIJSTJES MENSEN! Ook bij FOK!games zijn wij van de lijstjes en we willen jullie daar graag bij betrekken. Iedere website presenteert elk jaar de Game Of The Year en ook wij willen meedoen.

Dus... nu komt de hamvraag: Wat is jullie Game Of The Year?

Jullie mogen maximaal vijf games nomineren die jullie als GOTY willen opvoeren. Kun je geen vijf games nomineren, dan is één game of drie ook helemaal prima. Op 1 januari gaan we het topic na en pakken we alle lijstjes op. Vanaf de eerste week van januari krijgen jullie dan op de site de top-10 te zien in een klassieke aftelling naar de nummer één!

Jullie mogen de lijstjes hier opvoeren.

Vandaag en morgen is jullie laatste kans om games te nomineren. Dan wordt het topic gesloten en gaat het tellen beginnen.

Schmallenbergvirus bij 27 bedrijven vastgesteld

Het Schmallenbergvirus is tot nu toe bij 27 bedrijven vastgesteld. Op 55 bedrijven loopt het onderzoek nog en bij 26 onderzochte bedrijven is het virus niet aangetoond. Dat schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hebben zich 108 bedrijven gemeld die denken te zijn getroffen door het virus. Bij de 26 bedrijven waar het virus niet is gevonden, kan een infectie niet worden uitgesloten. Met het beschikbaar komen van een test op afweerstoffen zal het aantal bedrijven waar een infectie met het virus wordt aangetoond dan ook waarschijnlijk verder oplopen.

Het Schmallenbergvirus is nieuw in Europa. De Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren krijgt sinds 1 december meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. De zieke dieren zijn al een aantal maanden geleden besmet geraakt, waarschijnlijk door kleine vliegjes.

Volgens het RIVM is de overdracht van het virus op mensen zeer onwaarschijnlijk. In Duitsland is het virus gevonden bij een misvormd geboren kalf en in België is het virus op vijf schapenbedrijven gevonden.

Belg gepakt met 500 kilo vuurwerk na achtervolging

De politie heeft vrijdagmiddag een 56-jarige man uit het Belgische Essen aangehouden met vijfhonderd kilo illegaal vuurwerk in zijn vrachtwagen. Belgische agenten achtervolgden de man richting de Nederlandse grens en schakelden de hulp in van hun Nederlandse collega's, meldt de politie.

De politie in Bergen op Zoom kreeg de melding rond 14.00 uur binnen. Agenten konden de vrachtauto vervolgens op Nederlandse bodem aan de kant zetten. Bij controle bleek de wagen voor de helft gevuld te zijn met dozen vuurwerk. Het illegale vuurwerk was bestemd voor de verkoop.

De politie heeft de auto en het vuurwerk in beslag genomen. De chauffeur zit nog vast.

Zwangerschap wint van Konami

In Japan heeft een ex-medewerkster een rechtszaak gewonnen tegen Konami. De vrouw was met zwangerschapsverlof gegaan en Konami had na het verlof haar salaris verlaagd en haar een lagere functie gegeven omdat haar verlof het bedrijf problemen gaf.

De vrouw was het hier natuurlijk niet mee eens en is naar de rechter gestapt. Deze week, twee jaar na het voorval heeft de rechter uitspraak gedaan en gezegd dat Konami de vrouw gediscrimineerd had. De vrouw is blij dat ze haar gelijk heeft gekregen en hoopt dat andere vrouwen ook naar de rechter zullen stappen als ze in Japan op deze manier gediscrimineerd worden. Ze heeft een schadevergoeding van ongeveer €10.000 gekregen ondanks dat ze ongeveer €400.000 eiste.

Zweedse (32) in cel voor seks met puber

Een 32-jarige vrouw uit het Zweedse Dalarna is in voorlopige hechtenis genomen wegens verkrachting van een kind. De vrouw heeft namelijk een seksrelatie met een 16-jarige jongen.

De Zweedse heeft sinds augustus een relatie met de knul en heeft al minstens vijf keer de liefde met hem bedreven. Zij vertelde over de seksrelatie met een maatschappelijk werker die direct de politie inschakelde.

De puber heeft inmiddels bekend seks te hebben gehad met de jonge vouw. "De jongen heeft de informatie bevestigd", zo laat de politie weten. "Hij gelooft echter niet dat hij slachtoffer van verkrachting is."

In Zweden blijft seks met een persoon van boven de 15 jaar meestal onbestraft. De vrouw is echter werkzaam als vrijwilligster met kinderen. In dergelijke gevallen is seks met een minderjarige altijd strafbaar.

Just Dance sluit verkooptoptien 2011 af

Het dansspel Just Dance 3 voor de Nintendo Wii is het laatste spel dat dit jaar op de eerste plaats van de verkooptoptien staat. De game weet onder meer het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 en de voetbalgame FIFA 12 achter zich te houden. Dat heeft marktonderzoeksbureau GfK vrijdag bekendgemaakt.

Op de tiende plaats maakt de actiegame Uncharted 3: Drake's Deception een comeback. De PlayStation 3-actiegame stond alleen in de eerste twee weken van november in de top tien.

Vorige week werd bekend dat Call of Duty: Modern Warfare 3 voor de PlayStation 3 de best verkochte game van het jaar is. Het voetbalspel FIFA 12, ook voor de PlayStation 3, staat op de tweede plaats, gevolgd door Modern Warfare 3 voor de Xbox 360.

01. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
02. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
03. FIFA 12 (Playstation 3)
04. Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen 2012 (Nintendo Wii)
05. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
06. Battlefield 3 (Playstation 3)
07. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
08. Assassin's Creed Revelations (Playstation 3)
09. Elder Scrolls 5: Skyrim (Playstation 3)
10. Uncharted 3: Drake's Deception (Playstation 3)


Just Dance sluit verkooptoptien 2011 af (Foto: Novum)

[NK sprint] Groothuis prolongeert titel

Stefan Groothuis heeft voor de vierde keer op rij de titel op het Nederlands kampioenschap sprint weten te pakken. De Controlrijder bleef in het klassement Hein otterspeer en Sjoerd de Vries voor. Pim Schipper werd de nummer vier in het klassement en lijkt ook naar het WK sprint in Calgary te mogen.

Otterspeer stond na drie afstanden 0,85 seconden voor op Groothuis, maar ging op de afsluitende 1.000 meter tenonder in een rechtstreeks duel. Otterspeer kende een slechte start en moest wachten op de kruising, waardoor er voor hem niet meer dan 1.10,05 in zat, terwijl Groothuis 1.08,81 klokte.

De tweede plaats achter Groothuis op de 1.000 meter ging naar Michel Mulder in 1.09.36 waarmee hij Schipper 0,04 en De Vries op deze afstand 0,11 seconden voorbleef.

Newey: "Red Bull kan nog beter"

Technisch directeur van Red Bull Racing Adrian Newey is tevreden over het verloop van het seizoen 2011, maar leunt allerminst achterover. De Brit vindt dat er nog ruimte in de prestaties zit en richt zich op de verbeterpunten. De Oostenrijkse renstal won dit jaar twaalf races en stond achttien van de negentien keer op poleposition.

"We nemen onze zwakke plekken onder de loep en kijken of we ons op die punten nog verder kunnen verbeteren. Daarnaast zijn er ook weer een paar regels veranderd. De belangrijkste aanpassing voor volgend jaar is de hogere positie van de uitlaat. Hierdoor hebben de uitlaatgassen bijna geen invloed meer op de werking van de diffuser. Iedereen zal dus op zoek gaan naar manieren om het verlies aan neerwaartse druk te compenseren. Het team dat met de beste oplossing komt, wordt volgend jaar zeer waarschijnlijk kampioen," zei Newey tegen Autosport.

Anonymous verklaart Sony de oorlog

Sony heeft steun aan de SOPA-wetgeving in Amerika uitgesproken en hackergroepering Anonymous is het daar niet mee eens. Anonymous heeft nu besloten dat Sony hun gehele netwerk uit de lucht gehaald moet worden en start daarom verschillende operaties.

Sony was eerder dit jaar al doelwit van een soortgelijke aanval vanwege de rechtszaak tegen de hacker GeoHot. Het gehele PlayStation Network heeft toen een maand lang plat gelegen. Enkele andere individuelen die de SOPA-wet steunen, waaronder Justin Bieber, zullen ook aangepakt worden. De SOPA-wet, heel simpel uitgelegd, houdt in dat de Amerikaanse overheid mag bepalen welke websites bezocht mogen worden en welke niet, een grote vorm van censuur. Hiermee hopen ze de piraterij van entertainmentproducten een halt toe te roepen.

Bekijk hieronder het bericht dat Anonymous online heeft gezet.

Ranieri: "Sneijder is leider van het orkest"

Claudio Ranieri vindt dat Wesley Sneijder de absolute vedette is bij Internazionale. "Sneijder is onze vedette. Hij moet iedere wedstrijd 120 procent geven. Hij is niet zomaar een selectielid, maar de leider van het orkest", sprak de Italiaanse coach volgens Voetbal International.

"Hij moet de selectie bij de hand nemen en aan de rest het goede voorbeeld geven. Dat doet hij dit seizoen, mede door blessureleed, nog te weinig", vervolgt de Italiaan. In het huidige seizoen kwam Sneijder pas in zes competitiewedstrijden in actie. Hij scoorde één keer. Desondanks wil Ranieri zijn sterspeler absoluut niet kwijt. "Ik wil niet denken aan een team zonder Sneijder." De kleine spelmaker staat in de belangstelling van verschillende Europese topclubs.

"Of er ontwikkelingen zijn wil ik niet zeggen. Ik ben gewend om zulk soort zaken te bespreken binnen vier muren. En als ik iets te zeggen heb over transfers dan doe ik dat tegen voorzitter Massimo Moratt", besluit Ranieri. Inter is na een slechte competitiestart opgeklommen naar de vijfde plaats in de Serie A.

Stel rijdt naakt door McDrive

De politie van Galesburg, in de Amerikaanse staat Illnois, heeft een jong stelletje opgepakt wegens obscene activiteiten. De 19-jarige man uit El Paso en zijn 21-jarige vriendin zijn woensdag naakt door de drive-in van de McDonald's gereden.

De politie was in de nacht van dinsdag op woensdag snel ter plaatse na een melding van een compleet naakt stel bij de McDrive. Eenmaal ter plaatse troffen agenten het paartje op de parkeerplaats van het restaurant aan. De man was juist bezig zich in zijn broek te hannesen terwijl zijn vriendin slechts werd bedekt door een deken.

Het duo is in de boeien geslagen en zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. Ze hebben toegegeven dat het geen snugger idee van hen was om in adams- en evakostuum de plaatselijke snackbar te bezoeken. Desondanks vonden ze het wel grappig.

Geen Sonic voor de Wii

Gisteren maakten we bekend dat Sonic The Hedgehog 4: Episode 2 uit zal komen in 2012 voor de Xbox 360, PS3, iOS, Android en Windows Phone 7. Hier staat niet de Wii tussen en SEGA heeft vandaag officieel bekendgemaakt dat de game niet voor die console zal komen.

Wat de reden is geeft SEGA niet aan, ze geven wel aan dat het eerste deel uitkwam op de Wii vanwege een zo breed mogelijk publiek willen aanspreken. We zullen nog even moeten afwachten of SEGA nog met een uitleg komt waarom de game niet naar de Wii komt.

Sony heeft geen commentaar op Vita-verkopen

In het eerste weekend verkocht de Vita zo'n 325.000 stuks. Sony reageerde met tevredenheid en dat het allemaal naar verwachting ging. Vandaag, twee weken later en na de bekendmaking dat in de eerste volledige week de Vita maar 72.000 stuks had verkocht wil Sony geen commentaar geven.

De PSP, 3DS, PS3 en Nintendo Wii verkochten alle vier beter in diezelfde week. Bloomberg Japan vroeg aan Sony wat zij er van vonden en kregen van de PR-medewerker alleen maar "geen commentaar". Verwacht wordt dat Sony over enkele weken bekend zal maken wat zij van de lancering vonden.

[NK sprint] Boer prolongeert sprinttitel

Margot Boer is vrijdag voor de derde keer in vier jaar Nederlands kampioene sprint geworden. De schaatsster uit Woubrugge had aan een derde plaats op de duizend meter (1.16,50) genoeg om haar titel te prolongeren.

Haar naaste concurrente Thijsje Oenema werd in 1.17,27 zesde, maar behield wel het zilver. Marrit Leenstra won dankzij een uitstekende 1.15,64 de kilometer en sprong naar de derde plaats op het podium.

Ireen Wüst, die ook haar zinnen had gezet op een podiumplaats, kon haar goede optreden van donderdag niet evenaren. De Goirlese zette in 1.15,97 de tweede tijd neer op de 1000 meter, maar gaf 33 honderdsten toe op Leenstra en werd uiteindelijk vijfde. Annette Gerritsen kwam in 1.16,99 tot de vijfde tijd op de slotafstand. De Ilpendamse, in 2010 nog kampioene, bezette na vier afstanden de vierde plaats.


Nederlands kampioene Margot Boer (r) met Annette Gerritsen (l). (Foto: Pro Shots)

Beleggingsexperts falen in 2011

De vijf beleggingsexperts die eind 2010 in het programma Nieuwsuur beleggingsadviezen hebben gegeven hebben de plank finaal misgeslagen.

Zij zagen de aandelenmarkt voor 2011 positief in, maar hoofdgraadmeter de AEX Index liet een daling van 42,1 punten zien. De beurs in Amsterdam ging van 354,57 naar 312,47 punten, wat goed was voor een jaarverlies van 11,9 procent.

'AEX naar 425 punten'
"Wij zijn voor 2011 erg enthousiast. We verwachten dat de AEX naar 425 zal gaan. Obligatiebeleggers zijn een beetje moe van die hele lage rentes die ze daar krijgen en zullen overstappen naar aandelen"
, zei Corné van Zeijl van SNS Asset Management toen.

Ook technisch analist Royce Tostrams was positief: "Wat mij betreft 2011: het jaar van de aandelenmarkt." Ook op individueel fondsniveau deden de vijf beleggingsadviseurs het dramatisch. Van Zeijl adviseerde Philips, een fonds dat ongeveer 33 procent daalde.

Tostrams was heel enthousiast over chipmachinefabrikant ASMI (-15 procent). "Kans op 40 procent koersstijging en de weg naar boven is helemaal vrij", zei Tostrams vorig jaar over ASMI. Evert Waterlander van vermogensbeheerder Optimix adviseerde TNT, een aandeel dat sinds de splitsing naar TNT Express en PostNL daalde van ongeveer 9 naar 5,77 euro nu (-36 procent).

-46 procent

Cees Smit van Today's Beheer vond metaalbedrijf ArcelorMittal een goede keuze. Dit fonds daalde afgelopen jaar maar liefst 46 procent en daarmee was Smits advies het meest beroerd van alle beleggingsanalisten. Michel van der Stee van Van Lanschot adviseerde tot slot SBM Offshore en dat fonds liet een lichte daling zien van 6 procent.

Vanavond in Nieuwsuur (22.00 uur, Nederland 2) komen de vijf beleggingsexperts opnieuw in actie met hun advies voor 2012.


Beleggingsexperts met hun adviezen in 2010 over 2011

Nadal kansloos tegen Ferrer in Abu Dhabi

Rafael Nadal heeft het zijn landgenoot David Ferrer vrijdag bij het demonstratietoernooi van Abu Dhabi niet moeilijk kunnen maken. De nummer twee van de wereld kampt met een schouderblessure en verloor mede daardoor met 6-3, 6-2. Ferrer speelt in de finale tegen Novak Djokovic. De Serviër won eerder vrijdag met 6-2, 6-1 van Roger Federer.

Ferrer liep in de eerste set uit naar een 4-0 voorsprong, waarna Nadal beter begon te serveren. De nummer vijf van de wereldranglijst kwam echter niet meer in de problemen: 6-3. Ook in de tweede set was er snel een dubbele break voor Ferrer en dus ook een 4-0 voorsprong. Deze keer leidde dat tot 6-2.

Ancelotti nieuwe trainer Paris Saint Germain

Carlo Ancelotti is de nieuwe trainer van Paris Saint Germain. De Italiaan, die de opvolger is van de ontslagen Antione Kombouaré, werd vandaag officieel door de Franse club gepresenteerd.

De benoeming van Ancelotti is geen verrassing meer. Gisteren liet Paris Saint Germain al weten dat beide partijen vrijwel rond waren. Bovendien maakte de Franse club wereldkundig vrijdagmiddag een persconferentie te beleggen.

Paris Saint Germain staat momenteel op de eerste plaats in de Franse Ligue 1. Het bestuur van de club was echter niet tevreden over de vroegtijdige uitschakeling in de Europa League. Dat was de reden waarom Kombouaré plaats moest maken voor een vervanger.

Marvel krijgt gelijk in rechtszaak Ghost Rider

Marvel Studios hoeft zich geen zorgen te maken over filmrechten als de nieuwe film Ghost Rider: Spirit of Vengeance met Nicolas Cage in de bioscoop verschijnt. Een Amerikaanse rechter oordeelde woensdag dat de rechten voor de stripverfilming geheel in handen zijn van Marvel, en niet van de bedenker van de strip.

Gary Friedrich zegt de bedenker te zijn van de strip over de motorrijder met brandende schedel. Hij had het personage, ook bekend als Johnny Blaze, in de jaren zestig bedacht en aan Marvel verkocht. In de jaren zeventig verschenen bij de stripgigant enkele succesvolle stripreeksen.

Nadat Marvels filmtak in 2007 de film Ghost Rider uitbracht, zag Friedrich zijn kans schoon een schadeclaim in te dienen. Marvel zou immers niet de rechten hebben op het personage, maar alleen op de strips, vond Friedrich. Aangezien het geen letterlijke verfilming was van een van de strips, zou de studio onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van 'zijn' personage.

De rechter oordeelde echter op basis van twee contracten, uit 1970 en 1978, dat Friedrich alle rechten aan Marvel had verkocht. "Elk van deze contracten op zich geeft al uitsluitsel over wie de rechten bezit en tezamen genomen is elke discussie overbodig", zo luidde de uitspraak.

Het is nog onduidelijk of Friedrich in hoger beroep gaat.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance verschijnt op 16 februari, ook in 3D, in de Nederlandse bioscopen.


Marvel krijgt gelijk in rechtszaak Ghost Rider (Foto: Novum)

Frans Bauer twijfelt over realitysoap

Frans Bauer sluit niet uit dat hij zijn leven binnenkort weer laat vastleggen voor een realitysoap. "We zijn er druk over aan het nadenken", zei de zanger in Koffietijd.

"Als de soap weer komt, ga je heel wat zien", voorspelde Bauer. De zanger was in 2003 te zien in De Bauers en won hiervoor een Gouden Televizier Ring.

Eerder deze week doken geruchten op dat de zanger en zijn gezin weer gevolgd zouden worden voor een nieuw seizoen van De Bauers. Een woordvoerder van Bauer ontkende woensdag dat hij in gesprek zou zijn over een realitysoap.

Frans Bauer viert vrijdag zijn 38e verjaardag. Van zijn gezin kreeg hij een scheerapparaat. "Het is een fantastisch en super-de-luxe ding, dus ik ben binnenkort weer fris en fruitig."


Frans Bauer twijfelt over realitysoap (Foto: Novum)

Politie schiet op vluchtauto kluisrovers

Bij een kluisroof in Sliedrecht heeft een agent donderdagavond het vuur geopend op een vluchtauto. De agent mikte op de banden, maar de kluisrovers slaagden erin te ontkomen. Twee van hen konden alsnog worden ingerekend. Daarbij werd gebruikgemaakt van een politiehelikopter met een warmtebeeldcamera.

Surveillerende agenten zagen een hek van een bedrijf aan het Trapezium openstaan, en een auto naast een geopend rolluik. Op het moment dat een agent bij een geforceerde voordeur stond, gooiden de inbrekers een kluis uit het zolderraam naar beneden.

Vier verdachten kwamen naar buiten, van wie er twee in de auto vluchtten. Ze ontkwamen ondanks de beschieting. Een derde verdachte werd direct opgepakt.

De vierde inbreker werd gevonden met behulp van de politiehelikopter. De warmtecamera ontdekte dat iemand onder een geparkeerde auto lag. De kluisrover gaf zich direct over.

De aangehouden verdachten zijn Tilburgers van 25 en 26 jaar. De politie zoekt nog naar de andere twee inbrekers.


Politie schiet op vluchtauto kluisrovers (Foto: Novum)

Johan Heesters in München begraven

Onder grote belangstelling is Johan Heesters vrijdag in München begraven. Ongeveer tweehonderd genodigden namen in besloten kring afscheid van de in Amersfoort geboren operettezanger en acteur, die op kerstavond op 108-jarige leeftijd in Duitsland overleed. Honderden fans bewezen hem bij de aansluitende, openbare bijzetting de laatste eer.

Pastoor Konrad Schreiegg uit Starnberg sprak aan het graf van 'onze broeder Jopie'. Weduwe Simone Rethel strooide als eerste een schep aarde over de witte kist. Aan haar zijde stonden ook de twee dochters uit Heesters' eerste huwelijk, Wiesje en Nicole.

Thomas Goppel, voormalig minister van wetenschap in Beieren, verdedigde Heesters in zijn rede tegen het verwijt dat hij in het Derde Rijk op goede voet stond met de nazi's. De mensen zijn 'niet altijd rechtvaardig' met Heesters omgegaan, zei Goppel na afloop tegen journalisten.

Heesters verhuisde in 1935 naar Duitsland, waar zijn carrière tijdens de Tweede Wereldoorlog tot bloei kwam en hij tot aan zijn dood populair bleef. In Nederland bleef hij ondanks zijn strijd voor naamszuivering omstreden.


Johan Heesters in München begraven (Foto: Novum)

[NK sprint] Otterspeer vergroot voorsprong

Hein Otterspeer heeft op het NK sprint na de tweede 500 meter zijn voorsprong in het klassement vergroot. Hij werd vandaag tweede achter Michel Mulder. Zijn grootste concurrent Stefan Groothuis werd pas negende.

Mulder won in 35,07 en verzekerde zich daarmee van een ticket voor de World Cup 500 meter. Achter hem werd Otterspeer in 35,20 tweede. Jan Smeekens werd derde in 35,28. Groothuis stelde teleur en kwam niet verder dan 35,62.

In het klassement gaat Otterspeer nu stevig aan de leiding. Hij heeft voor de afsluitende 1.000 meter een voorsprong 0,85 seconde op Groothuis. Sjoerd de Vries bezet in het klassement de derde plaats met een achterstand van 1,62 seconde.

Wielrenner Cobo tekent bij Movistar

Juan José Cobo heeft een nieuwe wielerploeg gevonden. De winnaar van de Vuelta a España reed in het afgelopen seizoen voor Geox-TMC, maar deze formatie stapte uit het peloton. In 2012 rijdt de Spanjaard voor Movistar.

Cobo tekent bij Movistar een contract voor de duur van twee seizoenen. De Spaanse renner reed in het verleden ook nog voor Saunier Duval, Fuji-Servetto en Caisse d'Erpagne.

[NK sprint] Boer doet goede zaken na 2e 500 meter

Margot Boer heeft vrijdag goede zaken gedaan op het NK Sprint. Ze werd in Thialf tweede op de tweede 500 meter in 38,40 seconden. Daarmee moest ze alleen Thijsje Oenema voor zich dulden.

De Friezin was in 38,31 seconden de snelste. Annette Gerritsen werd in 38,60 seconden derde, vlak voor Laurine van Riessen (38,62). Ireen Wüst werd in 39,21 seconden negende.

Na drie afstanden staat Boer op 155.245 punten, 155 minder dan Oenema. Boer mag dus 31 honderdsten verspelen op de afsluitende 1000 meter. Gerritsen heeft een achterstand van 78 honderdsten op Boer, Van Riessen staat 1,33 seconden achter. Wüst is vijfde in het klassement met een achterstand van 1,81 tellen op Boer.

Ben Kingsley kan niet acteren voor 3D-camera

Ben Kingsley vindt acteren voor een 3D-camera een onmogelijke taak. "Voor een gewone camera moet je al zo min mogelijk acteren", zegt de Britse acteur in een interview met de Amerikaanse filmsite The Wrap. "Een 3D-camera heeft zo'n röntgencapaciteit dat je het acteren tot een angstaanjagend niveau moet beperken."

De 67-jarige Kingsley is voor het eerst in 3D te zien in de avonturenfilm Hugo van Martin Scorsese. Ook Scorsese pikt alles op, zegt de acteur. "Hij ziet alles, iedere beweging en nuance." Het werken met een 3D-camera en Scorsese is de acteur zwaar gevallen. "Ze dwingen je om jouw absolute waarheid te laten zien", legt Kingsley uit. "Als je dat niet doet, pikt het publiek het niet, dan vinden ze dat er te veel wordt geacteerd. Je mag niet acteren."

Hugo en Scorsese zijn genomineerd voor Golden Globes voor beste film en regisseur. De film draait vanaf 16 februari in de Nederlandse bioscopen.


Ben Kingsley kan niet acteren voor 3D-camera (Foto: Novum)

Documentaire Ouwehoeren krijgt Kristallen Film

De documentaire Ouwehoeren wordt bekroond met een Kristallen Film. De film heeft sinds de release een maand geleden tienduizend bezoekers getrokken. Regisseurs Rob Schröder en Gabrielle Provaas nemen de prijs vrijdagmiddag in ontvangst. Dat maakte het Nederlands Film Festival bekend.

De Kristallen Film is een prijs voor documentaires die veel publiek trekken. Ouwehoeren gaat over het leven van de tweeling Louise en Martine Fokkens die al ruim vijftig jaar als prostituees op de Amsterdamse wallen werkzaam zijn. De Nederlandse documentaire is al verkocht aan omroepen in Israël, Zweden en België.


Documentaire Ouwehoeren krijgt Kristallen Film (Foto: Novum)

Gemeenten willen belasting verhogen

Het merendeel van de gemeenten wil meer lokale belasting kunnen heffen. Uit een enquête van NRC Handelsblad blijkt dat twee op de drie wethouders van financiën meer bevoegdheden willen om bijvoorbeeld de onroerendzaakbelasting voor vastgoedeigenaren te verhogen.

De wethouders vrezen dat ze anders onvoldoende geld binnenkrijgen om de extra taken uit te voeren die het rijk aan de gemeenten heeft overgedragen. Gemeenten moeten de komende jaren onder meer de jeugdzorg en de sociale werkvoorziening uitvoeren, maar krijgen hiervoor onvoldoende geld uit Den Haag, vinden ze. Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de wethouders vindt dat te veel wordt bezuinigd op gemeenten.

Eerder deze maand luidden dertien grote gemeenten al de noodklok. In een brief aan toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) uitten zij zorgen over hun financiële positie en waarschuwden voor het failliet gaan van een 'substantieel aantal gemeenten'. Donner was echter niet van plan om de lokale overheden meer mogelijkheden te geven om belasting te heffen.

Wenger: "Het record wordt vergeten"

Robin van Persie heeft voor de jaarwisseling twee doelpunten nodig om het record van Alan Shearer, de speler met de meeste Premier League-goals in één kalenderjaar, te evenaren.

Zaterdag speelt Arsenal tegen Queens Park Rangers, maar volgens Arsène Wenger is de recordjacht van zijn spits absoluut geen prioriteit. "Het belang van het team staat voorop", zegt de Fransman. "Ik vind het belangrijk dat we winnen van Queens Park Rangers. Robin is de leider van deze ploeg en momenteel ook van de hele club."

"Mensen zullen hem herinneren voor hoe hij het team op sleeptouw heeft genomen", vervolgt de manager. "Het record zal worden vergeten, niet de manier waarop hij Arsenal bij de hand nam."

Wenger vindt dat Van Persie zelf ook het record moet vergeten. "Ik moet geen druk op hem leggen. Hij moet genieten van het voetbal en de ploeg leiden zoals hij altijd doet."

Van Geel zeer tevreden over Koeman

Technisch directeur Martin van Geel blikt op de website van Feyenoord terug op een bewogen jaar.

De Rotterdammers moesten afgelopen zomer op zoek naar een nieuwe trainer toen Mario Been opstapte. "Topvoetbal is niet vrijblijvend. We moeten ambitieus zijn, het hoogste nastreven. Ronald Koeman weet die overtuiging over te brengen. Hij is daar de belangrijkste man in. Nu de eerste seizoenshelft erop zit, mogen we concluderen dat zijn komst perfect heeft uitgepakt", vindt Van Geel.

"Ron Vlaar en Stefan de Vrij spraken aan het begin van de zomer bij hun contractverlenging als eersten hun vertrouwen uit in de toekomst van Feyenoord. Dat was een mooi signaal. Leroy Fer en Georginio Wijnaldum dachten dat zij zich bij een andere Nederlandse club beter konden ontwikkelen en vertrokken. Dat spelers zo'n stap maken mag in de toekomst nooit meer gebeuren."

Feyenoord staat halverwege het seizoen op de vijfde plaats in de Eredivisie. "De supporters hebben de afgelopen jaren geduld moeten hebben, maar gelukkig hebben we de weg omhoog weer ingezet. Dat is fantastisch en moeten we blijven vasthouden. We zijn dit jaar absoluut de goede weg ingeslagen met Feyenoord", aldus Van Geel.

De Mol: Televizier-Ring moet anders

John de Mol wil een andere opzet van de Gouden Televizier-Ring. Dit zegt de mediatycoon in een interview met de VARAgids.

"Laten we even reëel doen. De Ring is een leuke prijs, maar het blijft gewoon een sms-wedstrijd. Je kunt echt niet zeggen dat het de prijs van het publiek is. Ik ben het met Bert van der Veer eens dat het systeem moet worden veranderd", aldus De Mol.

De tv-maker greep met zijn creatie The Voice of Holland nipt naast de prestigieuze prijs. Die ging in oktober naar de RTL 7-talkshow Voetbal International (VI). De Mol zegt het maar oneerlijk te vinden dat VI, met 700.000 kijkers, op dat moment live uitzond. The Voice of Holland zond op dat moment ook uit, maar had slechts 3 miljoen kijkers om mensen op te roepen te stemmen op het programma.

"VI zond die avond live uit, hun harde kern werd opgeroepen om vooral veel te sms'en. Ik geloof dat ik de enige was die moest lachen toen ze wonnen. Ook omdat ik enigszins bevriend ben met Wilfred Genee en Johan Derksen", zegt De Mol.


De Mol: Televizier-Ring moet anders

Friese politie zoekt met heli naar brandstapels

De politie in Friesland zet een helikopter in om illegale brandstapels te ontdekken nog voor ze tijdens de jaarwisseling worden aangestoken. Op een aantal plekken in de provincie zijn vergunningen afgegeven voor brandstapels, maar de ervaring leert dat illegale brandstapels voor veel schade zorgen, zegt een woordvoerder van de politie.

De legale brandstapels worden gebouwd op met zand gevulde, ingegraven containers. 'Wilde' brandstapels zorgen voor flinke schade aan onder meer wegen en openbaar groen. Ook worden er onder meer autobanden opgegooid 'en dat is niet de bedoeling', zegt de politiewoordvoerder.

Ook wijkagenten kijken naar 'verdachte objecten', zoals autowrakken. Eigenaren worden gesommeerd die voor de jaarwisseling op te ruimen, anders doet de gemeente het op kosten van de eigenaar.

Of Friesland het enige korps is dat branden op deze manier in de kiem probeert te smoren weet de zegsman niet zeker. "Maar het is wel best bijzonder."

Skister Schleper in minirok en bikini naar beneden

Sarah Schleper is een matige profskister en nam tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd slalom in het Oostenrijkse Lienz afscheid van het publiek. Dit deed de Amerikaanse echter op een zeer opvallende manier.

Schleper droeg tijdens haar allerlaatste afdaling namelijk geen skipak, zoals de regels voorschrijven, maar een minirok met daaronder een bikini. Bovendien droeg ze haar 3-jarige zoon Lasse op haar arm. Zonder valpartij bereikte ze uiteindelijk de finish, waar ze werd opgevangen door olympisch kampioene en landgenote Lindsey Vonn en Julia Mancuso.

In haar 16-jarige skiloopbaan slaagde Schleper er slechts eenmaal in om een overwinning te boeken.

Bekijk een foto van Schleper op de website van De Telegraaf.

'Rutte blokkeerde benoeming Hoogduin bij DNB'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft persoonlijk de benoeming van Lex Hoogduin als president van De Nederlandsche Bank (DNB) geblokkeerd. Dat meldt NRC Handelsblad. Hoogduin was de beoogde kandidaat om Nout Wellink op te volgen. Deze eer viel op 1 juli te beurt aan Klaas Knot.

Rutte zou Hoogduin niet geschikt vinden voor politieke discussies en niet in staat om de gewenste cultuurverandering bij de centrale bank door te voeren. De kandidatuur van Hoogduin, die in de directie zat bij DNB, werd tot het laatst gesteund door de top en de raad van commissarissen van de centrale bank. Het kabinet was echter niet te vermurwen.

Hoogduin was tijdens de kabinetsformatie uit de gunst geraakt. Toen de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks spraken over een te vormen kabinet, maakte directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings bezwaar tegen de geplande achttien miljard aan bezuinigingen. In de ogen van Rutte wist Hoogduin, die ook aanwezig was, deze kritiek onvoldoende te pareren.

Het kabinet wilde een externe kandidaat om een cultuurverandering door te voeren bij DNB. Het oog viel op oud-topambtenaar Kees van Dijkhuizen (VVD) van zakenbank NIBC. Een andere kandidaat, RBS-bankier en voormalig topambtenaar Jeroen Kremers (CDA), trok zich terug.

Uiteindelijk werd Knot als compromiskandidaat naar voren geschoven. Kort daarna stapte Hoogduin op bij DNB. Rutte zou nog wel een vergeefse poging hebben gedaan Hoogduin voor DNB te behouden.

NRC Handelsblad weet ook te melden dat Wellink in 2008 een aanbod kreeg om bestuursvoorzitter van de Rabobank te worden. Hij bleef uiteindelijk bij DNB in verband met de bankencrisis en het grote aantal wijzigingen in de DNB-directie.

Ymere zet bijna zeshonderd huurders op straat

De Amsterdamse woningcorporatie Ymere heeft in de strijd tegen woonfraude dit jaar 569 woningen ontruimd die illegaal werden verhuurd. Dat zijn er 42 meer dan in 2010, meldt de woningbouwvereniging vrijdag.

Het ging om 365 woningen in Amsterdam. Verder werden in Haarlemmermeer, Haarlem, Almere en Noord Kennemerland tientallen huurders hun huis uitgezet vanwege onrechtmatige bewoning.

De woonfraude werd opgespoord door een speciaal team, dat op verschillende websites, waaronder marktplaats.nl zeventien gevallen van woonfraude ontdekte. Verder werden 43 wietplantages gevonden, negentien meer dan in 2010.

Volgens Ymere draagt de bestrijging van woonfraude bij aan de leefbaarheid van buurten. Daarom beschikt de woningbouwvereniging sinds 2005 over het team, om zo veel mogelijk woningen beschikbaar te stellen aan de mensen voor wie ze bedoeld zijn.

Dost: "Dit seizoen blijf ik bij sc Heerenveen"

Bas Dost is dit seizoen uitgegroeid tot een belangrijke speler bij sc Heerenveen. De aanvaller kende een moeizaam eerste seizoen bij de Friezen, maar heeft zijn draai inmiddels gevonden.

"Ik heb natuurlijk een bewogen eerste jaar gehad", blikte Dost op de website van zijn voormalig werkgever Heracles Almelo terug. "Nu gaat het super en ik heb het erg naar mijn zin. Ik ben topscorer van Nederland. Vooraf was mijn doelstelling om twintig goals te maken. Ik zit inmiddels op veertien, dus dat gaat zeker wel lukken."

Enkele weken geleden won sc Heerenveen met 5-0 van degradatiekandidaat Excelsior, waar Dost alle doelpunten voor zijn rekening nam. Dit is dan ook één van de hoogtepunten van de aanvaller van dit seizoen, maar er is nog meer. "Als ik naar het team kijk, wat we gepresteerd hebben, is de week daarvoor het hoogtepunt. We speelden de koploper AZ helemaal weg. We wonnen met maar liefst 5-1. Dat was super."

Zoals elke voetballer droomt ook Dost van een carrière in het buitenland, maar dat is nu nog niet aan de orde. "Dit seizoen blijft ik sowieso nog bij sc Heerenveen. Ik hoop ooit de stap naar het buitenland te kunnen maken. Het lijkt me geweldig om in de Engelse of Duitse competitie te spelen. Je hebt gigantische stadions daar en die zitten bijna altijd vol. Het lijkt me een fantastische beleving."

Brands betreurt vertrek Rutten

Vanochtend kwam het bericht naar buiten dat Fred Rutten aan het einde van het seizoen bij PSV vertrekt. De oefenmeester is aan zijn derde seizoen in Eindhoven bezig.

Marcel Brands, technisch directeur van PSV, liet op de officiële website weten dat Rutten de directie enkele weken geleden op de hoogte heeft gebracht van zijn vertrek. "Fred heeft de directie een aantal weken geleden verteld dat hij met het idee speelde. Kort geleden gaf hij aan dat het een definitieve beslissing was geworden", zei hij.

Daarnaast gaf Brands toe het vertrek van Rutten te betreuren. "Mijn persoonlijke mening is dat ik het jammer vind", aldus de technisch directeur. "Fred is een op en top professional. Hij en spelers willen voor het hoogste gaan en dat zal niet veranderen."

Ook algemeen directeur Tiny Sanders heeft laten weten dat de directie van PSV het besluit van Rutten respecteert. In de afgelopen periode zijn er namelijk meerdere gesprekken tussen beide partijen gevoerd.

Ook Rus uitgeschakeld in Brisbane

Arantxa Rus is uitgeschakeld in de kwalificaties voor het WTA-toernooi in Brisbane. Onze landgenote moest haar meerdere erkennen in Arantxa Parra Santonja, die in drie sets won. De standen waren 2-6, 7-6 (5) en 6-4.

Rus had in de tweede set een aantal goede mogelijkheden op de zege. In de tie-break stond ze namelijk twee punten voor, maar haar Spaanse tegenstandster liet zich niet van haar stuk brengen en maakte drie punten op rij.

Eerder vandaag ging ook Michaëlla Krajicek in de Australische stad onderuit. Zij verloor van Kristina Mladenovic.

FC Twente doet 'beledigend' bod op Schilder

FC Twente wil Robbert Schilder graag bij NAC Breda weghalen en heeft zich gisteren daarom officieel bij de Bredanaars gemeld. De ploeg uit Enschede deed meteen een bod op de speler, dat resoluut door de Brabanders afgewezen.

Volgens John Karelse, trainer van NAC Breda, sloeg het transferbedrag van FC Twente voor Schilder helemaal nergens op. "Een belediging voor zijn kwaliteiten", was de duidelijke taal van de oefenmeester.

Schilder weet niet precies hoe hij op deze geruchten moet reageren. "Ik hoorde dat NAC het bod heeft afgeslagen. Maar zelf heb ik nog niet met FC Twente gesproken. Als ze me willen hebben dan hoor ik het wel. Maar eerst moeten de clubs er uit komen. Twente zal de prijs die NAC wil, moeten betalen. Anders houdt het op. Zelf weet ik het allemaal nog niet. Ik wacht rustig af."

De overeenkomst tussen NAC Breda en Schilder loopt nog tot medio 2013 door. Daarnaast is hij één van de belangrijkste spelers binnen de huidige selectie van de Bredanaars.

'Saab praat met Turkse overheid over doorstart'

De failliete autofabrikant Saab Automobile zou met de Turkse overheid in gesprek zijn over een doorstart. Dat meldt het Duitse blad Auto Motor Und Sport vrijdag.

De contacten zouden gelegd zijn door CEO Victor Muller van Swedish Automobile, de voormalig eigenaar van de failliete Zweedse autofabrikant. Een woordvoerder van Swedish Automobile wil geen commentaar geven.

Volgens het autoblad zijn de gesprekken nog in een pril stadium. Het blad wijst erop dat Turkije geen eigen automerk produceert, maar wel fabrieken van Ford, Fiat en Renault binnen de grenzen heeft.

Manchester United licht optie in contract Berbatov

Manchester United beloont Dimitar Berbatov voor zijn goede spel met contractverlenging. De Engelse club licht een optie in het aflopende contract van de Bulgaar waardoor hij tot zomer 2013 bij de Red Devils blijft. Berbatov speelde in december slechts twee wedstrijden, maar scoorde daarin wel vier doelpunten.

Berbatov maakte in 2006 de overstap van Bayer Leverkusen naar Tottenham Hotspur. Na twee seizoenen in Londen haalde Sir Alex Ferguson de aanvaller naar Manchester.

Dit seizoen leek de voormalig Bulgaars international op een zijspoor beland, maar eind december keerde hij terug in de ploeg. Als invaller scoorde hij tegen Fulham een van de vijf goals van United, op tweede kerstdag maakte hij vervolgens drie van de vijf doelpunten van Manchester tegen Wigan Athletic.

Explosieve situatie in Nieuwerkerk aan den IJssel

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is vrijdag ingezet bij een woning in Nieuwerkerk aan den IJssel. Daar zouden een brandbare vloeistof en een partij illegaal vuurwerk liggen. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Er is een aanhouding verricht, onduidelijk is om wie het gaat.

Rond 11.00 uur kwam een melding binnen van de gevaarlijke situatie in een woning aan het Fresiaplein. Agenten en een bomverkenner vertrouwden de situatie niet en riepen de hulp van de EOD in. Rond 12.45 uur was de situatie weer veilig.

'Afschaffen studiebeurs dom'

Het afschaffen van de basisbeurs voor studenten kan desastreuze gevolgen hebben. Hiervoor waarschuwde oud-minister Willem Vermeend (PvdA) donderdag in EénVandaag. Het kabinet-Rutte onderzoekt momenteel de mogelijkheid om van de studiebeurs een leenstelsel te maken.

Vermeend, die vroeger als bewindsman een soortgelijk voorstel onderzocht, is niet te spreken over te plannen: "Je treft vooral de studenten met ouders met lage inkomens en op het ogenblik is het zo Nederland het vooral moet hebben van onderwijs, onderwijs, onderwijs. We moeten zo weinig mogelijk bezuinigen op onderwijs."

Volgens de hoogleraar fiscale economie zijn er meer dan genoeg andere bezuinigingen denkbaar. Ook het EénVandaag Jongerenpanel is niet blij met de plannen. 71 procent vreest in financiële problemen te komen na een studie met een nieuw leenstelsel.


'Afschaffen studiebeurs dom'

Chelsea dicht bij aantrekken Cahill

Bolton Wanderers-verdediger Gary Cahill staat op het punt over te stappen naar Chelsea. De twee clubs hebben een akkoord bereikt over de transfersom, meldt Bolton-trainer Owen Coyle. De speler moet nu met Chelsea nog een akkoord bereiken. De 26-jarige Engels international speelt sinds begin 2008 voor Bolton. Eerder kwam hij uit voor Aston Villa en op huurbasis voor Burnley en Sheffield United.

Coyle verwacht dat Cahill zich tot een eventuele transfer volledig op zijn taken bij Bolton blijft richten. "Ik heb tegen Gary gezegd dat dit is waarom hij zaakwaarnemers heeft en dat zijn focus alleen op het voetbal moet liggen", vertelde Coyle. "Gary zal met zijn gedachten bij een goed optreden tegen Wolverhampton Wanderers zijn. Hij moet klaar zijn om alles te geven, zoals altijd."


Chelsea dicht bij aantrekken Cahill (Foto: Novum)

Toeslagen immigranten onterecht stopgezet

De Belastingdienst heeft zorg- en huurtoeslagen van zeshonderd immigranten ten onrechte beëindigd. De fiscus maakte een fout bij de interpretatie van regels voor toekenning van de toeslagen, schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tienduizenden mensen krijgen jaarlijks een brief omdat ze niet meer in aanmerking komen voor de toeslagen, bijvoorbeeld door veranderde regels. Dit jaar waren het er 168.000. Bij zeshonderd van hen was dat ten onrechte.

Het gaat om een groep mensen die een verblijfsstatus hebben, maar niet in aanmerking leken te komen voor de toeslagen. Het stopzetten was onterecht omdat ze onder een uitzonderingsregeling vallen.

Er is inmiddels contact geweest met de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Die zorgt ervoor dat de Belastingdienst de juiste papieren ontvangt, waardoor de fout kan worden gecorrigeerd.

Met de zeshonderd betrokkenen is volgens Weekers inmiddels contact opgenomen. Ze krijgen vanaf 20 januari weer toeslag. Als ze door de fout financiële problemen hebben dan biedt de Belastingdienst hulp aan.

Oppositie roept op tot massaal protest Syrië

De Syrische oppositie heeft mensen opgeroepen na het vrijdaggebed massaal naar 'vrijheidspleinen te marcheren'. De aanwezigheid van waarnemers van de Arabische Liga lijkt de protestbeweging in Syrië nieuw leven te hebben ingeblazen.

Tot dusver lijkt het regime van president Bashar Assad niet van plan het geweld te staken, ondanks de aanwezigheid van de waarnemers. Volgens de Lokale Coördinatiecomités zijn sinds de waarnemers dinsdag begonnen met hun werk zeker 130 mensen gedood.

Sinds het begin van de opstand in Syrië in maart zijn volgens tellingen van de Verenigde Naties al meer dan vijfduizend mensen gedood.


Opositie roept op tot massaal protest Syrië (Foto: Novum)

Puzzelavontuur Fez na vijf jaar afgerond

Het puzzelspel Fez verschijnt volgend jaar eindelijk voor de Xbox 360. Het spel, dat in 2007 voor het eerst werd getoond, heeft een leeftijdsclassificatie gekregen en is dus nagenoeg afgerond. Het Europese instituut voor leeftijdsaanduidingen, PEGI, heeft het spel geschikt bevonden voor spelers van 3 jaar en ouder.

De productie van het puzzelavontuur, waarin het wisselen van cameraperspectieven centraal staat, is grofweg vijf jaar aan de gang. Oorspronkelijk zou de game begin 2010 uitkomen, maar is sinds die tijd regelmatig uitgesteld.

Fez heeft al meerdere prijzen gewonnen, al is de game nog niet op de markt. Zo won het in 2008 een prijs voor de grafische inrichting tijdens het Independent Games Festival.


Schäuble wil noodfonds medio 2012 invoeren

Wolfgang Schäuble heeft nogmaals opgeroepen het permanente Europese noodfonds European Stability Mechanism (ESM) halverwege 2012 in te voeren. Hiermee wil de Duitse minister van financiën de inperking van de Europese schuldencrisis voor eind 2012 zeker stellen. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt vrijdag.

"Dit zou het sterkste signaal afgeven dat de lidstaten van de euro hun eenheidsmunt te allen tijde steunen", aldus Schäuble in de krant. "Maar ik zeg het nogmaals: Duitsland gaat niet in zijn eentje de crisis oplossen."

De zeventien lidstaten besloten tijdens een top van de Europese Unie begin december om de datum waarop het ESM ingevoerd zou worden te vervroegen naar medio 2012. Eerder zal het noodfonds in 2013 worden ingevoerd. Het ESM zal de tijdelijke noodvoorziening European Financial Stability Facility (EFSF) vervangen.

"Hoe sneller we tachtig miljard euro aan betaald kapitaal kunnen incasseren, des beter het is", zegt Schäuble in het Handelsblatt met betrekking tot het ESM. Het ESM zou een totale capaciteit van vijfhonderd miljard euro hebben.

Schäuble waarschuwt voor een mogelijke kredietcrisis voor sommige lidstaten van de eurozone. Dit hoewel de beperkingen op financieringsgebied de landen zou kunnen aanmoedigen een meer stabiel begrotingsbeleid te voeren.

Hogere rentes 'op sommige staatsobligaties zijn niet schadelijk en kan landen het begrip geven dat ze grip moeten krijgen op de oorzaken van de crisis: schulden die te hoog zijn en een zwakker concurrentievermogen', zegt de minister in het Handelsblatt.

Schäuble voorspelt dat verdere concrete stappen tot stabilisering van de eurozone eind 2012 bewerkstelligd moeten worden.

"We zullen in de komende twaalf maanden zo ver komen dat we de angst voor besmetting van de schuldencrisis onder controle hebben en de eurozone hebben gestabiliseerd", aldus Schäuble in de krant.

Komst Henry naar Arsenal zo goed als rond

Thierry Henry komt vrijwel zeker naar Arsenal. De Franse aanvaller wordt voor twee maanden gehuurd door de Gunners, mits een akkoord kan worden bereikt met zijn club New York Red Bulls over zijn verzekering. Dat bevestigde Arsenal-trainer Arsène Wenger vrijdag. Henry hoeft zich pas in maart weer te melden in New York.

Henry moet in Londen het gat opvullen dat Gervinho en Marouane Chamakh laten vallen. Dat tweetal speelt in januari de Afrika Cup. De 34-jarige Henry speelde tussen 1999 en 2007 ook al voor Arsenal. Met 226 doelpunten in 370 wedstrijden werd hij in die periode clubtopscorer. Eerder deze maand werd Henry geëerd met een standbeeld bij het stadion van Arsenal.

'Ayaan Hirsi Ali bevallen van zoon'

Ayaan Hirsi Ali is op tweede kerstdag bevallen van een zoon. Dat melden vrijdag meerdere bronnen op Twitter. Zowel moeder als zoon zouden het goed maken.

De ex-politica heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze kinderen wil krijgen. Zo verwees ze er in maart vorig jaar naar in een interview in Nova College Tour.

In de vier jaar geleden verschenen vertaling van haar boek Mijn Vrijheid (Infidel) schreef Hirsi Ali al een brief aan haar 'ongeboren dochter'. Daarin beschrijft ze dat het nemen van een kind een egoïstische keuze is omdat ze dat voor zichzelf doet, om haar eigen bestaan te verrijken. In het boek beschrijft ze ook dat ze een arts vroeg haar eicellen in te vriezen. Hij weigerde echter, omdat ze toen nog in goede gezondheid was.

De 42-jarige Hirsi Ali is al ruim twee jaar samen met de vijf jaar oudere Britse historicus Niall Ferguson. Ze leerde hem kennen bij een feest dat Time Magazine gaf voor de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Ferguson heeft al drie kinderen bij een andere vrouw.

Real Zaragoza neemt afscheid van coach Aguirre

Real Zaragoza gaat verder zonder coach Javier Aguirre. De ploeg uit de Spaanse Primera Division maakte dat vrijdag bekend. Donderdagavond laat bereikte de club overeenstemming over een afkoopsom met de 53-jarige Mexicaan, die aan zijn tweede seizoen bezig was. De voormalige bondscoach van Mexico had nog een contract tot het einde van het seizoen.

Onder Aguirre won Zaragoza dit seizoen slechts twee keer. Na zestien speelronden in de Primera Division staat de ploeg dan ook laatste met tien punten. Vorig seizoen eindigde de club nog als dertiende. In de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi, werd Zaragoza uitgeschakeld door Alcorcon. Die ploeg speelt op het tweede Spaanse niveau.

Deze vrijdag bestaat niet voor inwoners Samoa en Tokelau

Inwoners van de eilanden Samoa en Tokelau in de Stille Oceaan die zijn geboren of getrouwd op 30 december, kunnen dat heugelijke feit vrijdag niet vieren. De landen ten oosten van Australië hebben deze datum namelijk eenmalig geschrapt.

De autoriteiten hebben besloten voortaan dezelfde datum aan te houden als hun voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland. Buurland Amerikaans Samoa doet niet mee met de datumwijziging. Daardoor is het dorp Palagi Beach op Amerikaans Samoa voortaan de laatste plaats op aarde die de zon ziet ondergaan.

De maatregel betekent een voordeeltje voor werknemers op de eilanden. Zij krijgen doorbetaald alsof ze hebben gewerkt op 30 december.

Samoa, met 179.000 inwoners, werd in 1722 ontdekt door de Nederlandse notaris Jacob Roggeveen. Hij was op ontdekkingsreis voor de West-Indische Compagnie.

'FC Sion krijgt 36 punten aftrek'

FC Sion krijgt 36 punten aftrek van de Zwitserse bond. Dat meldt de Zwitserse boulevardkrant Blick vrijdag. De bond neemt de club dertig van de 31 in de Super League behaalde punten af omdat het niet-speelgerechtigde spelers had opgesteld. Daarbovenop kwamen zes punten voor twee gewonnen bekerduels zodat Sion na de winterstop met -5 punten verder moet.

De Zwitserse bond nam de maatregel na uitspraken van de UEFA en het internationaal sporttribunaal CAS. Die stelden dat Sion een door de FIFA opgelegd transferverbod had geschonden met het aantrekken van zes spelers. Voor alle wedstrijden waarin een of meer van de zes spelers speelden, raakt Sion nu punten kwijt.

De FIFA had gedreigd met een algehele schorsing van het Zwitserse voetbal als de bond voor 13 januari geen actie zou ondernemen tegen Sion. Donderdag noemde Sion dat nog 'onaanvaardbare chantage' en diende een klacht in bij de rechtbank in Zürich. Eerder werd Sion ook al uitgesloten van de Europa League omdat het in de voorronde met de niet-speelgerechtigde spelers aantrad.

In de tweede seizoenshelft moet Sion zestien punten inlopen op de huidige hekkensluiter Lausanne. Om negende te worden en gedwongen degradatie te ontlopen moeten zelfs 24 punten worden goedgemaakt op Grasshoppers. De Super League wordt op 4 februari hervat.

Ophef in Suriname om gratie pleegzoon Bouterse

In Suriname is beroering ontstaan over de vrijlating uit de gevangenis van een pleegzoon van president Desi Bouterse. Romano M. zat een celstraf van vijftien jaar uit voor het doden van een winkelier en het gooien van een handgranaat naar de Nederlandse ambassadeur. Bouterse verleende hem gratie.

De directeur van het kabinet van Bouterse weerspreekt in Surinaamse media dat de vrijlating iets te maken heeft met het feit dat M. de pleegzoon is van de president. De beslissing zou zijn genomen op basis van juridische afwegingen.

Ex-minister van justitie en politie Chan Santokhi spreekt van een unieke situatie. Nog niet eerder zou iemand die veroordeeld is voor moord gratie hebben gekregen. Volgens het kabinet was M. echter niet voor moord maar voor doodslag veroordeeld.


Ophef in Suriname om gratie pleegzoon Bouterse (Foto: Novum)

Sparta Rotterdam twee jaar ouder dan gedacht

Sparta Rotterdam is niet in 1888, maar al in 1886 opgericht, toen echter als cricketclub. Dat blijkt uit een door de Rotterdamse voetbalvereniging gevonden brief van de oprichter, meldt het Algemeen Dagblad.

In 1888 werd de club opnieuw opgericht 'om enige ongewenste leden kwijt te raken'. Er gingen al langer geruchten dat de oudste betaaldvoetbalclub van Nederland ouder was dan gedacht, maar bewijs ontbrak.

Sparta houdt ondanks het nieuwe bewijs gewoon vast aan 1888 als oprichtingsjaar en viert in 2013 het 125-jarig bestaan, laat directeur Wiljan Vloet weten. "Het zal allemaal wel. Er zijn in de geschiedenis meer clubs geweest die een doorstart hebben gemaakt", schampert hij. "In 1886 hebben een paar schooljongetjes een eerste poging gedaan, maar Sparta is in 1888 officieel ingeschreven."

Activision beschermt geheim Skylanders

De magie van het avontuurlijke kinderspel Skylanders: Spyro's Adventure moet geheim blijven. Uitgever Activision heeft Brandon Wilson, een Amerikaanse techneut, verboden te sleutelen met de techniek achter het computerspel. Dat laat Wilson weten op zijn weblog.

Het gamebedrijf beschuldigt Wilson onder meer van hacken en het verspreiden van informatie. De Amerikaan ontkent dit en zegt gewoon nieuwsgierig te zijn naar de RFID-techniek. Wel had hij informatie op een internetserver opgeslagen voor eigen gebruik. Wilson heeft Activision laten weten te stoppen met zijn 'hacks' en al het bewijs te verwijderen.

Wilson had door kunnen gaan met zijn geknutsel. De Amerikaan voelt er echter niets voor om vanwege zijn eigen nieuwsgierigheid voor de rechtbank te moeten verschijnen. Hij ziet daarom af van verder onderzoek.

Om Skylanders: Spyro's Adventure te spelen worden plastic wezentjes op een platform, dat op een spelcomputer is aangesloten via een usb-verbinding, geplaatst. Het virtuele personage dat hoort bij dat specifieke poppetje verschijnt vervolgens op het beeldscherm. Op die manier kunnen kinderen zowel virtueel als fysiek met hun favoriete Skylanders spelen.

Het spel is beschikbaar voor onder meer Wii en Xbox 360. Dankzij het usb-platform kunnen kinderen met een Wii hun poppetjes meenemen naar vrienden met een Xbox om daar verder te spelen met hun eigen personages.


Activision beschermt geheim Skylanders (Foto: Novum)

Obama legt krans bij monument Pearl Harbor

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een krans gelegd bij het gedenkteken voor de aanval op Pearl Harbor in Hawaii. Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat Japan een verrassingsaanval uitvoerde op de Amerikaanse vloot in Hawaii.

De luchtaanval op Pearl Harbor was voor de Verenigde Staten de aanleiding om zich in de Tweede Wereldoorlog te mengen. Bij de aanval kwamen 2390 Amerikanen om het leven.

Bemanning nog in brandende Russische onderzeeër

Een deel van de bemanning van de Russische kernonderzeeër die donderdag vlam vatte zit vrijdag nog steeds in de onderzeeër. Dat heeft het Russische leger gezegd. Het is onduidelijk of de bemanningsleden vast zitten in de onderzeeër of dat hen is opgedragen binnen te blijven. Zeven bemanningsleden die donderdag giftige dampen hebben ingeademd zijn overgebracht naar ziekenhuizen.

De brandweer is vrijdag nog steeds bezig de brand onder controle te krijgen. Volgens het Russische ministerie van defensie is er bij de brand geen straling vrijgekomen.

De brand brak donderdag uit op houten steigers en sloeg daarna over naar de romp van de onderzeeër. De brand was het gevolg van het 'overtreden van technologische regels', aldus persbureau ITAR-Tass.

'Downey Jr. wil inlegzooltjes in Iron Man-pak'

Robert Downey Jr. voelt zich met zijn 1.74 meter aan de kleine kant voor zijn rol als superheld Iron Man. Filmstudio Marvel zou daarom op zijn verzoek werken aan inlegzooltjes voor zijn rode superpak, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Us Weekly.

De stylist van Downey Jr. heeft bij de filmstudio het verzoek ingediend zijn Iron Man-pakje zo te construeren dat de acteur in de derde Iron Man-film een paar centimeter de lucht in gaat. "Ze werken aan speciale zooltjes voor hem", zegt een bron.

De 46-jarige Downey Jr. zei onlangs in een interview verbaasd te zijn dat hij met zijn postuur een superheld kon spelen. "Ik ben niet bijzonder lang of sterk of agressief, maar ik ben tenminste niet nep." Hij heeft hard gewerkt om spierbundels te kweken voor zijn rol als Tony Stark en diens alter ego Iron Man.

De derde film over de superheld komt uit in 2013. Volgend jaar verschijnt eerst nog The Avengers waarin een aantal Marvel-superhelden de handen ineenslaat. Daarin zal nog een iets kleinere Iron Man te zien zijn.

Doden door cycloon zuidoosten India

Een cycloon heeft in het zuidoosten van India aan zeker elf mensen het leven gekost. Dat heeft het Indiase departement voor meteorologie vrijdag gezegd. De meeste doden vielen door instortende muren en door elektrocutie.

Het centrum van cycloon Thane bevindt zich boven de Indische Oceaan, op 35 kilometer van het kuststadje Puducherry. De cycloon gaat gepaard met zware regenbuien en windsnelheden tot 140 kilometer per uur. Bomen werden ontworteld en huizen raakten beschadigd.

De verwachting is dat de storm zal afzwakken en naar het westen trekt.

Aantal faillissementen licht gestegen

Het aantal faillissementen is dit jaar licht gestegen. In totaal werden 10.151 bedrijven en personen failliet verklaard tegen 10.064 in 2010. De vastgoedsector en de horeca zagen de meeste ondernemers bankroet gaan. Dat meldt faillissementsdossier.nl op basis van de gegevens van alle faillissementen en surseances in Nederland.

De toename was in de tweede helft van het jaar zes procent. Faillissementsdossier.nl denkt dat het aantal faillissementen komend jaar blijft stijgen vanwege de recessie.

In de onroerendgoedsector steeg het aantal bedrijven dat failliet werd verklaard met 31 procent. Volgens faillissementendossier.nl is deze stijging vooral het gevolg van de leegstand op de kantorenmarkt.

De horeca en de detailhandel kregen ook forse klappen te verduren, vooral omdat consumenten minder geld uitgeven en dat vaker doen via internet. De ict-sector zag dit jaar juist zestien procent minder bedrijven bankroet gaan.

Van alle provincies kwam Flevoland er het slechts vanaf. Hier steeg het aantal faillissementen met ruim dertien procent. Ook in Limburg en Friesland gingen meer bedrijven onderuit vergeleken met 2010. .

Fan maakt Halo-film na twee jaar en honderd keer spelen

Tegenwoordig kun je veel doen met de gameplaybeelden van diverse spellen. Dat blijkt wel uit Halo: Eye of the Storm, een tweeëntwintig minuten durende film van Philip Kang op basis van gameplaybeelden uit Halo 3.

Halo: Eye of the Storm gaat over de gebeurtenissen tijdens The Storm, de vijfde campaignmissie in Halo 3. Philip Kang heeft in een bericht aan Joystiq aangegeven dat hij er twee jaar over heeft gedaan om het geheel in elkaar te zetten. Hij moest naar eigen zeggen de bewuste missie ruim honderd keer spelen voor hij de AI zover had dat zij deed wat hij wilde voor elk shot.

IMF waarschuwt Griekenland voor schuldniveau

(Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Griekenland gewaarschuwd dat het land mogelijk niet in staat zal zijn de staatsschuld te verlagen naar een houdbaar niveau. Volgens het IMF suggereert het slechte economische vooruitzicht dat het noodlijdende land hier zelfs met de geplande afschrijving van vijftig procent niet toe in staat zal zijn. Dat stellen twee functionarissen die op de hoogte zijn van gesprekken.

"Een afschrijving van vijftig procent is mogelijk niet langer voldoende om de Griekse staatsschuld terug te brengen naar een aanvaardbaar niveau. Dit gezien de nieuwe economische verwachtingen van het IMF". Dat meldt een van de ingewijden.

Een functionaris van het IMF bevestigt dat medewerkers momenteel werken aan een scherpere beoordeling van de Griekse economie dan de analyse die een maand eerder werd uitgegeven.

Sommige medewerkers van het IMF denken dat 'de analyse van de schuldpositie niet langer steekhoudend is onder de nieuwe economische vooruitzichten', aldus één van de functionarissen. "Om de Griekse schuld duurzaam te maken zijn er aangescherpte bezuinigingen vereist of aanvullende leningen van Europa nodig."

De uitspraken onderstrepen de kwetsbaarheid van de Griekse financiële situatie en de marktspeculaties dat Griekenland een default nadert.

Top of Flop:Yello

Na vele jaren afwezigheid zijn de mannen van Yello weer terug met een nieuw nummer. En hoe, wat mij betreft een nummer dat op hetzelfde niveau staat als hun toppers zoals, ehmmm, hun complete repertoire.

Het zal je niet verbazen dat ik keihard ''Top'' roep voor dit nummer. Maar of jullie het eens zijn met mijn obscure muzieksmaak?

Met dank aan Chemistone voor de submit.

Dodental overstromingen Thailand naar 780

Het dodental als gevolg van de overstromingen in Thailand is opgelopen tot 780. Drie mensen worden nog vermist. Dat hebben de Thaise autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de rampenbestrijdingsdienst hebben meer dan twee miljoen mensen in vijf provincies ten noorden en westen van de hoofdstad Bangkok nog last van het wassende water. In de hoofdstad zelf is er geen sprake meer van wateroverlast.

De Wereldbank heeft berekend dat de overstromingen voor omgerekend zo'n 35 miljard euro aan schade hebben veroorzaakt. Voor de wederopbouw is ruim 19 miljard euro nodig, aldus de Wereldbank.

Sonja Bakker stelt relatie op de proef

Sonja Bakker onderwerpt haar relatie aan een test door samen met haar vriend Jan Reus de Kilimanjaro te beklimmen. "Als we die beproeving doorstaan, is ons letterlijk geen berg te hoog", vindt de gewichtsconsulente. Het stel vliegt volgende week naar Tanzania voor de beklimming.

Eerder werd haar tocht op de Afrikaanse berg uitgesteld door het slechte weer. "En dat is maar goed ook", zegt Bakker in De Telegraaf. "Niet alleen voor mijn eigen veiligheid, maar ook omdat ik toen net iets met Jan had gekregen."

Het stel beschouwt de bergbeklimming als een goed begin van het nieuwe jaar. "Als we het redden, zijn we blij", zegt Sonja. "En als we de top niet bereiken, hebben we het in ieder geval geprobeerd. Ik ben erg gelukkig dat Jan met me meekan."

Bakker gaat het avontuur aan om een school met doofstomme meisjes te steunen. "Ik hoop die kinderen over twee weken goed nieuws te kunnen geven."

Krajicek uitgeschakeld in Brisbane

Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd om zich voor de tweede kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Brisbane te plaatsen. Het jongere zusje van Richard Krajicek moest haar meerdere erkennen in Kristina Mladenovic.

Mladenovic won vorige week nog het ITF-toernooi van Ankara en had vandaag drie sets nodig om Krajicek te verslaan. De setstanden waren 7-5, 6-7(8) en 6-2.

Naast Krajicek is ook Arantxa Rus nog in de race om zich voor het hoofdschema van Brisbane te plaatsen. Hiervoor neemt ze het in de eerste ronde op tegen Arantxa Parra Santonja.

Gemeenteraad bijeen over brand Helmond

De gemeenteraad van Helmond komt vrijdag bijeen voor een extra vergadering over de grote brand die donderdag theater 't Speelhuis verwoestte. Burgemeester Fons Jacobs zal de raadsleden vanaf 17.00 uur informeren over de stand van zaken en over de gevolgen van de brand.

De brand brak aan het begin van de avond uit en pas om 02.00 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer is vrijdagochtend nog bezig met nablussen.

Naast het monumentale theater is ook een aantal bijzondere kubuswoningen, die net als het theater van de hand van architect Piet Blom zijn, in vlammen opgegaan. De bewoners van achttien kubuswoningen en van een naastgelegen appartementencomplex moesten uit voorzorg hun huis uit.

De zoon van de architect, Abel Blom, zei donderdagavond dat het theater makkelijk te herbouwen is. Alle bouwtekeningen zijn er volgens hem nog. Hij was geschokt door de brand. Burgemeester Jacobs sprak van een 'echte ramp'. "Na 34 jaar zie je een stuk moderne historie van Helmond in rook opgaan."

Schoofs begint kwalificatie Auckland tegen Puig

Bibiane Schoofs mag deelnemen aan de kwalificaties voor het WTA-toernooi in Auckland. Onze landgenote werd in de eerste ronde gekoppeld aan Monica Puig.

Puig, die de 211e positie op de wereldranglijst bezet, kreeg van de organisatie een wildcard en kon zich zodoende plaatsen voor het hoofdtoernooi in de Australische stad. In april stond de 18-jarige tennisster ook al tegenover Schoofs en won toen in drie sets (6-4, 0-6 en 7-6(5)).

Schoofs gaat zich in Auckland proberen voor de tweede maal in haar carrière voor een WTA-toernooi te plaatsen. In oktober reikte ze namelijk tot het hoofdschema van Luxemburg en reikte vervolgens tot de kwartfinale. Daarin moest ze haar meerdere erkennen in Anne Keothavong.

Ajax-fans willen geld terug

De supportersvereniging van Ajax sleept de KNVB voor de rechter. De supporters willen het geld terug dat ze hebben betaald voor hun kaartje voor de bekerwedstrijd tegen AZ.

Die wedstrijd werd gestaakt nadat een hooligan het veld op kwam rennen en AZ-doelman Esteban aanviel. Het duel wordt op donderdag 19 januari overgespeeld, zonder publiek. Het doelpunt van Gregory van der Wiel en de rode kaart van Esteban zijn kwijtgescholden.

De supportersvereniging vindt niet dat het risico op een gestaakte wedstrijd voor rekening van de fans is. Dat staat wel opgenomen in de algemene voorwaarden van de KNVB. Maar volgens advocaat Thomas van Vugt is dat artikel allesbehalve waterdicht.

"Daarin kun je natuurlijk van alles vastleggen om je op voorhand van alle aansprakelijkheid te vrijwaren. Het is aan de rechter om te oordelen hoe rechtmatig deze voorwaarden zijn", aldus Van Vugt in De Telegraaf.

Booy: "E. Koeman was doodongelukkig in Utrecht"

Technisch directeur Foeke Booy van FC Utrecht kijkt terug op een bewogen jaar. Alleen al op trainersgebied gebeurde er een hoop in de Domstad.

Eerst werd Ton du Chatinier de laan uitgestuurd omdat hij niet genoeg uit een uitstekende selectie wist te halen. Erwin Koeman was zijn opvolger, maar vertrok al snel. "Wat ik mezelf kwalijk neem, is dat ik niet goed genoeg heb ingeschat dat Erwin een gevoelsmens is", zegt Booy in De Telegraaf.

"En dat ik hem bovendien niet goed genoeg heb voorbereid op hetgeen hij ging tegenkomen bij FC Utrecht. Ik heb me niet gerealiseerd dat hij met de pest in zijn lijf van huis naar de club reed. Erwin heeft zich geen moment thuis gevoeld bij FC Utrecht en was doodongelukkig."

Onder de supporters van FC Utrecht bestaat de vrees dat grootaandeelhouder Frans van Seumeren eerdaags de handdoek in de ring gooit. Booy is daar niet bang voor. "Frans van Seumeren is er de persoon niet naar om zijn handen nu van FC Utrecht af te trekken. Opgeven komt niet voor in het woordenboek van Van Seumeren."

"Hij wil ervoor zorgen, dat het wél gaat werken bij FC Utrecht. Wel is het zo dat hij vindt dat hij voldoende geld in FC Utrecht heeft gestopt. Van Seumeren hoeft er geen euro aan te verdienen, maar hij vindt dat de club zichzelf moet gaan bedruipen. Hij is een strateeg die in grote lijnen denkt, maar bij wedstrijden is hij een emotionele supporter. Als je naast hem op de tribune zit en FC Utrecht scoort dan ben je niet veilig. Als FC Utrecht een tegengoal krijgt trouwens evenmin."

Elke 90 seconden zelfmoord in China

In China plegen, net zoals in veel andere Aziatische landen, relatief veel mensen zelfmoord. Dit blijkt uit een donderdag uitgezonden Nieuwsuur-reportage. Naar schatting maakt elke 90 seconden een Chinees een einde aan zijn leven.

Volgens de reportage vormen depressiviteit en andere psychische aandoeningen een steeds groter probleem in China. Het hoge aantal zelfmoorden heeft alles te maken met de sneltreinvaart waarin het land verandert. Zij die niet economisch mee kunnen komen, voelen zich wanhopig. Maar China blijkt een land waar psychiatrische hulp nog steeds een taboe is.

Onder jongeren tussen de 15 en de 34 jaar is zelfmoord zelfs doodsoorzaak nummer 1. De jongeren ervaren zoveel druk (studiedruk, het zoeken naar werk, de druk van het hebben van een baan) dat dat grote mentale problemen veroorzaakt.

Recentelijk werden een aantal Chinese zelfdmoordincidenten nog wereldnieuws, zoals vorig jaar. Toen pleegden 17 medewerkers van een fabriek die producten voor Apple maakt, achter elkaar zelfmoord.


Elke 90 seconden zelfmoord in China

VS verkopen gevechtsvliegtuigen aan Saudi-Arabië

De Verenigde Staten hebben een wapendeal met Saudi-Arabië afgerond ter waarde van omgerekend ruim 23 miljard euro. Dat heeft de Amerikaanse regering donderdag bekendgemaakt.

Voor dat geld krijgt Saudi-Arabië 84 nieuwe F-15 gevechtsvliegtuigen en worden zeventig F-15's die het land al heeft gemoderniseerd. De verkoop is in de Verenigde Staten goed voor zo'n vijftigduizend banen, aldus het Witte Huis.

De verkoop van de gevechtsvliegtuigen maakt deel uit van een grotere wapendeal tussen de VS en Saudi-Arabië ter waarde van ruim 46 miljard euro. Naast de F-15's voorzien de VS hun Saudische bondgenoten ook van helikopters, diverse soorten raketten, bommen, radarsystemen en nachtkijkers.

'Nederlandse bioscopen doen het goed'

De Nederlandse bioscopen kunnen tevreden terugkijken op 2011. Hoewel de officiële jaarcijfers pas op 10 januari worden gepresenteerd, is alvast te zien dat de top 10 van bestlopende films het afgelopen jaar bijna negen miljoen euro meer heeft opgebracht dan de top 10 van 2010. Dat blijkt uit cijfers die wekelijks worden gepubliceerd door de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF).

De beschikbare statistieken lopen tot en met 26 december van dit jaar. Daarin is te zien dat de top 10 ruim 73 miljoen euro heeft opgeleverd. Vorig jaar brachten de tien best lopende films gezamenlijk 64,47 miljoen euro op, en 2010 was al een goed jaar.

In de top 3 van dit jaar staat Gooische Vrouwen met een totaalopbrengst van vijftien miljoen euro op de eerste plaats. Niet geheel onverwacht, aangezien de film over de vier dames uit Het Gooi die onthaasten in Parijs ruim anderhalf miljoen bezoekers trok. Op twee staat Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2, met dertien miljoen euro. Op de 3e plaats, met 10,2 miljoen euro, staat Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

Deze ontwikkeling is opvallend omdat eerder deze week bleek dat de Amerikaanse bioscopen een rampjaar achter de rug hebben. De totale opbrengst van bioscoopkaartjes is daar met 10,15 miljard dollar zo'n vier procent lager dan vorig jaar en daarmee de laagste opbrengst van de afgelopen zestien jaar.

Over Nederlandse bezoekersaantallen is nog vrijwel niets bekend. Die worden ook op 10 januari gepubliceerd.

Rutger Hauer stapt in koffiereclame

Rutger Hauer is te zien in de nieuwe reclame van het koffiemerk Douwe Egberts. In de reclameboodschap is de 67-jarige acteur te zien op de set van zijn nieuwste film De Heineken Ontvoering, maakte het koffiemerk donderdag bekend.

Het reclamefilmpje is geregisseerd door Maarten Treurniet, die ook de Heineken-film regisseerde. De koffieclip is vanaf 2 januari te zien.

Hauer voegt zich bij het rijtje Reinout Oerlemans, Doutzen Kroes en Arie Boomsma, die ook hun naam verbonden aan het koffiemerk. Hauer maakte eerder reclame voor het Ierse biermerk Guinness.


Rutger Hauer stapt in koffiereclame (Foto: Novum)

Gelddieven zetten pinner op verkeerde been

Criminelen hebben een nieuwe truc gevonden om mensen geld afhandig te maken. Ze zetten een plaatje voor de geldsleuf van een pinautomaat, waardoor de bankbiljetten er niet uitkomen. De klant zal vaak denken dat de automaat stuk is. Is de klant eenmaal weg, dan halen de criminelen de biljetten uit het apparaat.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat het tot nu toe om incidenten. Vorige week hield de politie in Nijmegen nog twee mensen aan op verdenking van het manipuleren van een geldautomaat door middel van het zogenoemde 'cash trapping’.

De NVB adviseert om niet weg te gaan als er geen geld uit de automaat komt. "Blijf bij de automaat en bel de politie of de bank. Zo lang je bij de automaat staat, kunnen de criminelen ook niet bij het geld", aldus de woordvoerder vrijdag.

'Rutten na dit seizoen weg bij PSV'

Fred Rutten vertrekt aan het eind van het seizoen bij PSV. Dit meldt De Volkskrant vanochtend. Volgens het medium heeft de oefenmeester, die aan zijn derde seizoen in Eindhoven bezig is de clubleiding inmiddels ingelicht.

Rutten heeft het besluit om te vertrekken al in november genomen, maar heeft toen met de directie afgesproken dit pas in de winterstop wereldkundig te maken. "Het is tijd dat PSV en ik elkaar loslaten", aldus de trainer, die afgelopen maandag nog een openhartig interview in diezelfde krant gaf. "Mijn aanstaande vertrek van trainingscomplex de Herdgang en de spelersgroep zal me niet in de koude kleren gaan zitten."


'Rutten na dit seizoen weg bij PSV' (Foto: Pro Shots)

Het contract tussen PSV en Rutten loopt aan het einde van het seizoen af, waardoor er al veel over de toekomst van de oefenmeester werd gespeculeerd. De wisselvallige prestaties van dit seizoen zorgden er regelmatig voor dat de kritiek opnieuw oplaaide.

PSV staat op dit moment tweede in de competitie, doet nog mee in de strijd om de KNVB beker en is ook nog actief in de Europa League. In zijn twee jaar bij PSV werd Rutten steeds derde, wat eigenlijk ondermaats was. In de jaren daarvoor pakten de Eindhovenaren namelijk vier keer op rij de landstitel.

Toch waren er voor Rutten verzachtende omstandigheden. Zo moest hij onder meer tussentijds afscheid nemen van Ibrahim Afellay en Danko Lazovic. Vorig seizoen was het Jonathan Reis, die met een ernstige blessure wegviel.

Zorgwekkende situaties bij asbestslopers

De Arbeidsinspectie spreekt van zorgwekkende situaties bij aannemers en slopers die asbest verwijderen. Het gaat vooral om bedrijven die al herhaaldelijk in de fout zijn gegaan met de kankerverwekkende stof. Op 400 locaties van 50 asbestsaneerders die al regelmatig de regels aan hun laars hebben gelapt, bleek het onlangs in twee derde van de gevallen nog mis. Op 170 van die 400 locaties was de situatie zo gevaarlijk dat het werk moest worden stilgelegd.

Dat heeft de Arbeidsinspectie, die vanaf 1 januari Inspectie SZW gaat heten, vrijdag bekendgemaakt. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kondigde half november al aan de jacht te openen op foute asbestsaneerders.

Bij de laatste controles troffen inspecteurs onder meer gesloopt asbest aan dat niet volgens de voorschriften was verpakt. Ook bleek de gevaarlijke stof niet altijd direct na het verwijderen te worden afgevoerd. Verder ontbrak het vaak aan maatregelen om te voorkomen dat asbestvezels in de lucht komen.

Bij een verkeerde aanpak van het bouw- en isolatiemateriaal kunnen al gauw kleine gevaarlijke vezels gaan ronddwarrelen. Bij inademing hiervan kan iemand jaren later kanker krijgen. Volgens de inspectiedienst overlijden jaarlijks in Nederland meer dan 400 mensen aan longvlies- en buikvlieskanker, omdat ze ooit aan asbest zijn blootgesteld. Daarnaast veroorzaakt asbest nog honderden sterfgevallen per jaar door longkanker.

Ook bij eerder als niet-slecht bekend staande bedrijven moesten inspecteurs bij de laatste controles nog te vaak optreden volgens de Arbeidsinspectie. Op 1200 locaties van deze aannemers en slopers waar met asbest werd gewerkt, bleken regels in 55 procent van de gevallen niet goed nageleefd. Op 174 locaties is het werk stilgelegd omdat werknemers werden blootgesteld aan ernstige risico's voor de gezondheid.

Zorgwekkende situaties bij asbestslopers
Zorgwekkende situaties bij asbestslopers (Foto: ANP)

Doden door brand tankwagen Venezuela

Een tankwagen is donderdag in Venezuela verongelukt en in brand gevlogen. Meerdere auto's en een bus vatten vlam en dertien mensen vonden de dood. Zeker zestien mensen raakten gewond.

De tankwagen kantelde en de benzine die er vervolgens uitlekte vatte vlam, zei William Martinez, het hoofd van de brandweer in de hoofdstad Caracas. In totaal vlogen zeven auto's in brand.

De 30-jarige chauffeur van de tankwagen is ongedeerd en is gearresteerd, aldus een verklaring van de openbaar aanklager. De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht. Volgens ooggetuigen reed de tankwagen te hard voorafgaand aan het ongeluk.

Beginnersfout nekt winkeldief

Een winkeldief bleek donderdagmiddag in Nijmegen toch wat minder pienter dan hij zelf dacht. In een sportwinkel haalde hij alle alarmlabels van zijn gestolen waar af, zodat hij langs de poortjes kon komen. De 30-jarige dief had de labels echter in zijn jaszak gedaan. Dat meldde de politie.

Het personeel betrapte de dief en droeg hem over aan agenten. Die noemden het een typische beginnersfout en namen de dief mee naar het hoofdbureau.

Korpschef wil meer internetpolitie

Korpschef Martin Sitalsing van de politie in Twente vindt dat er minder geïnvesteerd moet worden in blauw op straat en meer in internet- en informatierechercheurs. Daarvoor pleit Sitalsing vrijdag in De Volkskrant.

"Door de juiste informatie te verzamelen, kun je mensen tijdig op andere gedachten brengen en criminelen een poot dwars zetten", aldus Sitalsing. "De politie moet zich veel meer richten op preventie."

Sitalsing vertrekt volgende maand bij de politie. Hij wordt directeur van Bureau Jeugdzorg in Groningen.

Korpschef wil meer internetpolitie
Korpschef wil meer internetpolitie (Foto: ANP)

Cohen opent jacht op kiezers PVV

PvdA-leider Job Cohen zoekt de confrontatie met Geert Wilders. Kiezers van de PVV kunnen volgens Cohen beter terecht bij de PvdA dan bij de partij van Wilders, zegt hij in een interview in De Telegraaf dat zaterdag wordt gepubliceerd. Wilders zou een machtspoliticus zijn die geen interesse heeft in het nakomen van verkiezingsbeloften.

"Ook de PVV-kiezers moeten weten waar hun belangen liggen", zegt Cohen. "En die liggen eerder bij de PvdA dan bij de PVV."

Cohen erkent dat de problemen in zijn eigen partij, die in de peilingen flink moet inleveren op haar huidige aantal van 31 zetels, niet zijn opgelost door te wijzen naar Wilders. Oorzaak van het moeilijke jaar is de steun van de PvdA aan het kabinet bij de eurocrisis en het pensioenakkoord, denkt Cohen.

Wilders laat vrijdagochtend via twitter weten niet onder de indruk te zijn van het offensief van Cohen. Cohen zou slechts vrezen voor zijn eigen positie als leider van de 'partij van de Arabieren'.


Cohen opent jacht op kiezers PVV (Foto: Novum)

Oude man en oude bekende in SoulCalibur V

Famitsu heeft concept art geplaatst waaruit blijkt dat er twee personages bij komen in het aanstaande SoulCalibur V. Het gaat om de oude Edge Master en Algol, de eindbaas uit SoulCalibur IV. Ook onthult Famitsu dat je in SoulCalibur V een personage in devil style kunt creëren, zoals Tekkens Devil Jin.

SoulCalibur V komt op 2 februari uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

SoulCalibur V Edge Master Algol

Voorlopig geen schadeclaim tegen Epic Games

Epic Games hoeft voorlopig geen tientallen miljoen dollars schadevergoeding te betalen aan gamestudio Silicon Knights. Een verklaring van een financieel analist, een sleutelgetuige voor Silicon Knights, is door een rechter in North Carolina van tafel geveegd. Dat schrijft gamewebsite The Escapist. Silicon Knights eist 58 miljoen dollar schadevergoeding.

De juridische strijd tussen de twee gamestudio's begon in 2007 toen Silicon Knights gamestudio Epic voor de rechter wilde slepen vanwege de problematische ontwikkeling van het rollenspel Too Human. De Unreal Engine 3-licentie die men van Epic voor de ontwikkeling van de game had gekocht, zou niet naar behoren functioneren. Daarnaast zou Epic niet genoeg ondersteuning verlenen.

Pas in maart kreeg Silicon Knight toestemming van de federale rechtbank om de rechtszaak door te laten gaan. Er wordt onder meer gekeken of Epic Games schuldig is aan fraude, misleidende reclame en contractbreuk.

Het actierollenspel Too Human zou de eerste zijn van een trilogie. De productie verliep zo moeizaam dat uitgever Microsoft het contract met Silicon Knights beëindigde.

Vier verdachten aangehouden in drugsonderzoek

De Marechaussee heeft vier verdachten aangehouden in een onderzoek naar drugssmokkel. Drie mannen werden eerder deze maand aangehouden. De vierde verdachte werd dinsdag aangehouden na een woning inval in Berkel en Rodenrijs. Dat meldt de Marechaussee donderdag.

In de woning van de 40-jarige Rotterdammer werden heroïne en cocaïne aangetroffen. Het onderzoek werd gestart na de aanhouding van een 48-jarige Rotterdammer op 10 december. Hij kwam terug uit Suriname en had cocaïne in zijn kleding verstopt. Na onderzoek hield het Schipholteam, bestaande uit de Marechaussee en de douane, een 37-jarige man uit Berkel en Rodenrijs en een 34-jarige Rotterdammer aan.

De verdachten zitten op dit moment nog vast. De zaak wordt nog verder onderzocht.

Betogers Moskou eisen vrijlating activist

Honderden betogers zijn donderdag in Moskou de straat opgegaan om hun eis voor de vrijlating van de prominente Russische activist Sergej Oedaltsov kracht bij te zetten. De demonstranten drongen tevens aan op de vrijlating van andere politieke gevangenen.

Oedaltsov, de leider van de beweging Links Front, zit sinds de omstreden parlementsverkiezingen van 4 december vast. Hij werd eerst vastgehouden, omdat hij ervan werd beschuldigd een illegale demonstratie te hebben georganiseerd. Vervolgens werd hij afgelopen zondag veroordeeld tot tien dagen celstraf omdat hij zich tegen de politie zou hebben verzet. Oedaltsov ontkent de aantijgingen en is in hongerstaking gegaan.

Voor de betoging van donderdag hebben de Russische autoriteiten geen toestemming gegeven, maar de politie greep niet in.

KNVB tevreden met vonnis Ajaxhooligan

De KNVB is tevreden dat de 19-jarige Ajax-hooligan die in de bekerwedstrijd van zijn club tegen AZ de keeper van AZ Esteban belaagde wordt gestraft met een celstraf. Ook het feit dat Wesley van W. zich van de rechter de komende jaren voor alle wedstrijden van Ajax, AZ en het Nederlands elftal bij de politie moet melden, kan op instemming van de voetbalbond rekenen.

In een reactie op het vonnis stelt de bond donderdag verder dat 'dergelijke figuren' nooit meer een stadion in zouden moeten mogen. De KNVB gaat proberen een zo lang mogelijk stadionverbod op te leggen aan Van W. Ajax legde Van W. al een stadionverbod van dertig jaar op voor bezoeken aan de Amsterdam Arena.

Olievoorraden VS onverwacht omhoog

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week onverwacht gestegen. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration.

De handelsvoorraad ruwe olie steeg afgelopen week met 3,90 miljoen vaten tot 327,5 miljoen, waar vooraf door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde economen op een afname met 2,9 miljoen vaten rekenden.

De benzinevoorraden daalden met 692.000 vaten tot 217,7 miljoen vaten. Hier werd gerekend op een sterkere afname met 900.000 vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen met 1,2 miljoen vaten tot 140,4 miljoen, waar gerekend werd op een afname met 1,3 miljoen.

De capaciteitsbenutting van raffinaderijen daalde naar 84,2 procent, van 84,9 procent een week eerder. Gerekend werd op een lichte stijging tot 85,0 procent.

De cijfers worden een dag later gepubliceerd dan gewoonlijk, omdat Wall Street maandag gesloten was vanwege de kerstdagen.

'Zoenende Halina Reijn en Manuel Broekman gespot'

Halina Reijn is zoenend met Manuel Broekman gezien. Dat meldt RTL Boulevard. De twee werden gespot aan boord van een vliegtuig, dat onderweg was naar Rio de Janeiro.

De 36-jarige Reijn, bekend van films als Zwartboek en Ik Omhels Je Met Duizend Armen, maakte in september bekend dat de relatie met haar vriend Karl Klomp voorbij was. De 25-jarige Broekman is presentator bij BNN en speelde afgelopen jaar in de BNN-serie Feuten.

Volgens Halina's management hebben de twee echter niks met elkaar. "Ze zijn inderdaad samen op vakantie, met een hele groep, maar het kan gewoon niet dat die twee al zoenend zijn gezien. Het is een hardnekkig gerucht."

Brand kost 700 kalveren het leven

Bij een brand in een boerderij bij het Overijsselse dorp Hertme, nabij Hengelo, zijn donderdagavond 700 kalveren om het leven gekomen. Dat meldde de brandweer vrijdag.

De brand brak rond half 12 's avonds uit in de stal waar de kalveren in stonden. De brandweer heeft nog in de stal gekeken, maar de dieren waren niet meer te redden. Ook de schuur moet als verloren worden beschouwd.

De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar twee stallen aan weerszijden de brandende schuur. Ook daarin staan honderden dieren, maar die kunnen daar voorlopig blijven.

Er zijn geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Hoe de brand kon ontstaan is nog onduidelijk.

'Vrijlating FARC-gijzelaars duurt nog weken'

Het duurt nog zeker een maand voordat de linkse rebellenbeweging FARC zes gijzelaars vrijlaat. Dat hebben familieleden van de gijzelaars donderdag gezegd. De FARC zegde eerder deze week toe de gijzelaars, onder wie drie agenten die in 1999 werden ontvoerd, vrij te laten.

Volgens Marleny Orjuela, die namens de familieleden van de gijzelaars optreedt, duurt het nog minimaal een maand en mogelijk zelfs twee maanden voordat de gijzelaars worden vrijgelaten, omdat het lastig is om met de FARC-rebellen te communiceren. Orjuela zei tevens dat er een overleg met het Internationale Rode Kruis staat gepland. Het Rode Kruis heeft bij eerdere vrijlatingen geholpen.

Rampzalig jaar voor Afrikaanse olifant

2011 was een rampzalig jaar voor de Afrikaanse olifant, mogelijk het slechtste sinds de verkoop van ivoor in 1989 werd verboden om de grootste landdieren voor uitsterven te behoeden. Dat meldt TRAFFIC, de gezamenlijke waakhond van de natuurbeschermingsorganisaties WWF en IUCN.

Volgens de organisatie werd dit jaar een recordaantal van dertien grote partijen - dat zijn partijen van meer dan achthonderd kilo per stuk - onderschept. De precieze hoeveelheid is nog niet vastgesteld, maar het gaat om ivoor van rond de 2500 olifanten. Omdat het voor een deel ook om oude voorraden ging betekent het niet dat dit jaar ook zoveel olifanten zijn gedood, maar deskundigen zijn verontrust.

"Aangezien de meeste grote inbeslagnames van ivoor niet tot arrestaties leiden, vrees ik dat de criminelen aan de winnende hand zijn", zei Tom Milliken, olifanten- en neushoornexpert van TRAFFIC.

Vooral in Azië is veel vraag naar ivoor van olifanten en neushoorns. Volgens Milliken krijgen Aziatische syndicaten steeds vastere voet aan de grond in Afrika. "Er zijn meer Aziaten dan ooit op het continent en dit is een van de repercussies."

Veel ivoorzendingen worden onderschept in de havens in Kenia en Tanzania. Vanwege hun omvang worden de partijen niet meer door de lucht, maar over zee vervoerd. Een deel van de onderschepte ivoor blijkt afkomstig uit door de overheid in beslag genomen en opgeslagen contrabande. Dat deze toch zijn weg naar de illegale markt vindt, duidt volgens Milliken op corruptie.

Behalve olifanten zijn ook neushoorns doelwit van stropers. Dit jaar werden er in Zuid-Afrika zeker 443 gedood, 110 meer dan vorig jaar, aldus cijfers van National Geographic News Watch. Van de neushoorns die in Afrika nog over zijn, leeft negentig procent in Zuid-Afrika.


Rampzalig jaar voor Afrikaanse olifant (Foto: Novum)

OM onderzoekt achterlaten gehandicapte in busje

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een 57-jarige taxichauffeur die een 36-jarige gehandicapte man uit Sliedrecht ongeveer een etmaal in een busje had laten zitten. De chauffeur uit Hardinxveld-Giessendam was de man vergeten.

De taxichauffeur wordt verdacht van het verlaten van een hulpbehoevende. Dat een strafrechtelijk onderzoek is gestart betekent volgens een woordvoerder van het OM in Dordrecht niet automatisch dat de 57-jarige man wordt vervolgd. Hij is vanwege de zaak niet opgepakt.

Het incident vond medio deze maand plaats. Het was de bedoeling dat de verstandelijk en lichamelijk gehandicapte man zou worden teruggebracht naar de instelling waar hij woont. Toen hij daar om 22.00 uur nog niet was, werd hij als vermist opgegeven.

Een grote zoekactie werd op touw gezet. De 36-jarige man werd pas de volgende dag om 14.00 uur gevonden. Hij was onderkoeld, maar aanspreekbaar. De politie meldde eerder dat de taxichauffeur vermoedelijk in de veronderstelling was dat de man was uitgestapt.

Brand op Russische kernonderzeeër

Op een Russische kernonderzeeër die is afgemeerd bij de Rosljakovo-werf in Moermansk heeft donderdag brand gewoed. Dat heeft het Russische ministerie van noodgevallen bekendgemaakt. Er is geen straling vrijgekomen en er zijn geen gewonden gevallen.

De brand was het gevolg van het 'overtreden van technologische regels', meldde persbureau ITAR-Tass. Volgens het Russische ministerie van defensie waren alle wapens van boord gehaald en was de reactor uitgezet voordat met de reparaties werd begonnen.

Een woordvoerder verklaarde dat er brand uitbrak op een houten steiger, waarna de brand oversloeg naar de romp van de duikboot. Hij benadrukte dat er geen risico is dat het vuur zich uitbreidt naar de binnenkant van de onderzeeër.

De duikboot van het type Jekaterinboerg lag bij de werf voor reparaties.

'Iran heeft vliegdekschip VS gefilmd'

Een Iraanse patrouillevliegtuig heeft videobeelden en foto's gemaakt van een Amerikaans vliegdekschip. De beelden werden geschoten tijdens een oefening van de Iraanse marine in de Straat van Hormuz. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA gemeld.

In het bericht van IRNA staan weinig details en het is onduidelijk wat voor informatie het Iraanse leger uit de videobeelden kan halen. De aankondiging lijkt meer een teken te zijn dat Iran wil laten zien dat de Iraanse marine een belangrijke rol speelt in de strategische zeestraat. De chef van de Iraanse marine, admiraal Habibollah Sayyari, verklaarde dat uit het filmen van het vliegdekschip blijkt dat Iran 'controle uitoefent op de bewegingen van buitenlandse militaire machten' in het gebied.

"Een Iraans schip en een patrouillevliegtuig hebben een Amerikaans vliegdekschip opgespoord, gefilmd en gefotografeerd terwijl het vanuit de Golf van Oman de Perzische Golf binnenvoer", aldus Sayyari. Hij voegde daaraan toe dat de 'buitenlandse vloot zal worden gewaarschuwd door de Iraanse strijdkrachten als het gebied waar de oefening wordt gehouden wordt betreden'.

Een woordvoerster van de Amerikaanse Vijfde Vloot, die zijn thuishaven in Bahrein heeft, liet weten dat het vliegdekschip USS John C. Stennis en de kruiser USS Mobile Bay dinsdag vanuit de Golf van Oman vertrokken is en door de Straat van Hormuz is gevaren na een bezoek aan de havenstad Jebel Ali in Dubai. Volgens de woordvoerster was de doorvaart al langer geleden gepland.

Iran heeft de afgelopen week tweemaal gedreigd met het afsluiten van de Straat van Hormuz. De zeestraat is van groot strategisch belang voor het transport van olie naar het Westen. Woensdag verklaarden de Verenigde Staten al dat de Amerikaanse marine 'altijd paraat is om kwaadwillige acties af te slaan om zo de vrijheid van scheepvaart te waarborgen'. Generaal Hossein Salami legde deze waarschuwing naast zich neer. Volgens hem zijn de VS niet in de positie om invloed uit te oefenen op beslissingen van Iran.

Opnieuw schip op Botlekbrug gevaren

Opnieuw is een schip tegen de Botlekbrug in het Rotterdamse havengebied gevaren. De botsing vond donderdag rond 21.15 uur plaats. De stuurhut en een auto die op het dek stond werden van het schip geslagen en kwamen in het water terecht. Voor zover bekend raakte niemand gewond, meldt een politiewoordvoerder.

De oorzaak van de botsing is onbekend. Het verkeer kon ondanks de aanvaring gewoon gebruik blijven maken van de brug. Het schip is naar een veilige plek gesleept en de auto is uit het water gehaald. Het Havenbedrijf Rotterdam bekijkt nog of er schade is ontstaan aan de brug.

Eind vorige maand botste ook al een schip tegen de brug. In dit geval ging het om een binnenvaartschip, dat te hoog bleek. Ook hierbij werd de stuurhut volledig los geslagen. Een vrouwelijke schipper raakte gewond bij dit incident.

Vrouw Robbie Williams wil aan kinderen beginnen

Als het aan de vrouw van Robbie Williams ligt, komt er volgend jaar gezinsuitbreiding. Ayda Field onthulde in Radio Rudebox, het radioprogramma van Williams, dat zwanger worden haar goede voornemen voor 2012 is.

"Ik wil een goede vrouw zijn en hopelijk een prachtige familie beginnen", vertelde de 32-jarige actrice, die vorig jaar augustus trouwde met Williams. De zanger wil op zijn beurt 'een betere echtgenoot' zijn en 'zo gelukkig mogelijk worden'.

De 37-jarige Robbie sprak ook over zijn nieuwe album, dat in 2012 moet uitkomen. De vorige soloplaat van de zanger stamt uit 2009. "Ik wil heel fit zijn, want er komt een nieuwe plaat aan en ik wil er zo goed mogelijk uitzien." Williams heeft het album geschreven met 'een liveshow in zijn achterhoofd'. "Ik heb zin om te gaan toeren."

Brazilië pakt Nederlandse drugssmokkelaars

Twee vrouwen uit Nederland zijn donderdag opgepakt op het vliegveld van de Braziliaanse stad Fortaleza. In twee koffers vervoerden ze in totaal iets meer dan 8 kilo cocaïne. De vrouwen zijn 21 en 22 jaar oud en wilden op een vliegtuig naar de Portugese hoofdstad Lissabon stappen.

De twee vrouwen zijn beschuldigd van internationale drugssmokkel. Daarop staat een gevangenisstraf van minimaal 5 en maximaal 15 jaar, aldus de Braziliaanse politie.

Sion dient klacht in tegen FIFA

FC Sion heeft donderdag bij de rechtbank in Zürich een klacht ingediend tegen de leden van het uitvoerend comité van de FIFA. De wereldvoetbalbond dreigt de bond van Zwitserland te schorsen als er voor 13 januari geen maatregelen worden genomen tegen Sion. Volgens Sion is er sprake van 'onaanvaardbare chantage'.

De FIFA wil dat Sion alle punten inlevert die zijn behaald in wedstrijden waarin niet-speelgerechtigde spelers in actie kwamen. De Zwitserse club stelde in de play-offs van de Europa League zes niet-speelgerechtigde spelers op en werd door de UEFA bestraft met uitsluiting. Een beroep bij sporttribunaal CAS leverde niets op voor Sion.

Een algehele schorsing voor het Zwitserse voetbal zou betekenen dat FC Basel niet in actie kan komen in de achtste finale van de Champions League.

Prochorov wil gezamenlijke EU munt

De Russische miljardair Michail Prochorov, die het bij de presidentsverkiezingen van 2012 op gaat nemen tegen de Russische premier Vladimir Poetin, gaat aandringen op het invoeren van een gezamenlijke munteenheid voor de Europese Unie en Rusland als hij wordt gekozen. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt in zijn verkiezingsprogramma.

Details van zijn plan voor een 'munteenheid gebaseerd op de euro en de roebel' maakte Prochorov niet bekend. Wel beloofde hij om werk te maken van de integratie van Rusland in een 'Groot Europa'.

Prochorov zei tevens dat hij bij verkiezingswinst de Doema, die na omstreden verkiezingen begin deze maand werd gekozen, gaat ontbinden. In december 2012 wil hij opnieuw parlementsverkiezingen houden. Hiermee komt Prochorov tegemoet aan eisen van betogers die en masse nieuwe verkiezingen eisten.

Prochorov pleit er in zijn verkiezingsprogramma ook voor om de controle op de Russische politiek te versoepelen, het rechtssysteem, dat verteerd wordt door corruptie, aan te pakken en de dienstplicht af te schaffen.

Volgens de miljardair gaat achter de 'soevereine democratie' van Poetin 'een minachting voor het volk schuil, een bereidheid het volk op te offeren omwille van geopolitieke fantasieën'. "Het is tijd om te beseffen dat de basis voor een succesvolle ontwikkeling van het land niet ligt in tonnen kool, vaten olie en kubieke meters hout, maar in een systeem van menselijke waarden die gedeeld worden door de maatschappij en beschermd worden door de wet", aldus Prochorov. "Ik baseer mijn beleid op een Russische humanitaire traditie die al lange tijd alleen nog maar aanwezig is in Russische literatuur. Het is tijd om dit onderdeel te maken van de politiek en het openbare leven."

Sommige waarnemers beweren dat Prochorov slechts deelneemt aan de verkiezingen om kiezers te trekken die ontevreden zijn over de overheid. Ze beweren dat hij op de hand van het Kremlin is en alleen maar deelneemt om de oppositie de wind uit de zeilen te nemen. Prochorov heeft toegegeven dat het Kremlin hem graag zou gebruiken, maar hij blijft erbij dat hij zijn eigen koers vaart.


Prochorov wil gezamenlijke munt met EU (Foto: Novum)

De grote kerstprijsvraag - Dag 6

Kerst is alweer achter de rug, maar voor velen is de kerstvakantie nog in volle gang! Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 6
6-1 Wie heeft een stukje software geschreven waardoor je met Kinect op een virtuele synthesizer kunt spelen?
6-2 Welke bekende developer vergeleek de PlayStation Vita met een vrouwelijk geslachtsdeel?
6-3 Welke bekende game met balletjes is nagemaakt in LittleBigPlanet 2?
6-4 Hoe heet een in-game religie die veel op Scientology lijkt?
6-5 Waar ging de vrouw wiens Kinect camera 'een spook' herkende heen?
6-6 Waarop speelde de jongen die in Italië al spelend op het metro-spoor belandde?
6-7 Waar kun je een 3D vakantieherinnering laten maken met behulp van Kinect?
6-8 Wie vindt dat er veel preutsheid in de gamesindustrie is maar ziet zelf liever geen seks in games?

Logo's dag 6
Logo 11:

logo dag 11

Logo 12:

Opdracht dag 6
Vandaag een redelijk simpele opdracht. Verzin een leuke tekst bij het onderstaande screenshot. Je kunt je tekst gewoon insturen via de vragenpagina.

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.