Gemeente houdt 'nazihek' voorlopig tegen

Zandvoort bekijkt of het de bouw van een hek dat is gebaseerd op dat van het voormalige naziconcentratiekamp Buchenwald volledig kan stopzetten. De bouw van het kunstwerk, dat werd ontworpen door het wereldbekende ontwerpersduo Studio Job, wordt drie maanden gestaakt.

In een verklaring staat dat het ontwerp waarvoor de gemeente afgelopen zomer een vergunning gaf 'in grote mate' afwijkt van het ontwerp dat later in talkshow De Wereld Draait Door werd gepresenteerd.

De opdrachtgever, die het op zijn landgoed Groot Bentveld wil laten bouwen, is samen met ontwerpers en andere betrokkenen in gesprek over 'alternatieven', zo liet de gemeente weten. De bouw was al begonnen, maar na een gesprek met de opdrachtgever op woensdag wordt die stilgelegd.

Een omstreden onderdeel van het design uit DWDD is de bel met de Latijnse inscriptie suum cuiqu. Vertaald in het Duits betekent dat Jedem das Seine, de tekst die boven de poort van Buchenwald hing.

Een woordvoerder van de gemeente liet donderdag weten dat voor de bel geen vergunning hoeft te worden aangevraagd. Het gemeentebestuur zegt dat het geen 'medewerking' zou hebben verleend als de associatie met Buchenwald bekend was geweest bij het college.


Gemeente houdt 'nazihek' voorlopig tegen (Foto: Novum)