'Schrap beschermde status militair'

De ambtenarenstatus die militairen een beschermde rechtspositie geeft moet verdwijnen. Militairen kunnen dan makkelijker worden ontslagen en regelgeving rond arbeidsvoorwaarden kan worden versimpeld. Dat schrijft hoofddirecteur personeel van het ministerie van Defensie in een recente interne memo waar NRC Handelsblad de hand op heeft weten te leggen.

De topambtenaar gaat met zijn plan verder dan het initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerleden Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA). Zij bepleiten ook dat de speciale rechtspositie van ambtenaren moet verdwijnen, maar willen juist dat militairen uitgezonderd worden.

Door het afschaffen van de speciale rechtspositie worden ambtenaren gewone werknemers met een regulier arbeidscontract. Het voorstel moet de arbeidsrechten van 'gewone' werknemers en ambtenaren gelijktrekken.

Hoofddirecteur Willem van de Water is bang dat de bedrijfsvoering op het departement complex wordt wanneer het voorstel van de twee Kamerleden wordt aangenomen. Volgens hem zijn er dan aparte personeelssystemen nodig voor burgermedewerkers en militairen.

Van de Water wil de beschermde status vanwege de reorganisatie waar defensie mee te maken heeft pas in 2017 afschaffen. Zijn standpunt is eind vorige maand besproken in een overleg met onder anderen minister van Defensie Hans Hillen (CDA). Volgens het ministerie worden 'alle opties opengehouden'.